Dodaj do ulubionych

POLSCY SLAZACY???

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 13:13
czy istnieje cos takiego jak polski slazak?

jakie cele maja ci "polscy slazacy"? czy sa oni najpierw Polakami a dopiero
pozniej Slazakami? (tak jak polscy katolicy: najpierw jest sie Polakiem a
dopiero pozniej katolikiem?... - co juz z definicji uniemozliwia byc dobrym
katolikiem). Jezeli sa najpierw Polakami, to nie moga byc dobrymi Slazakami,
bo wyzej stawiaja dobro Polski niz dobro Slaska! - a sa to cele, ktore sie
wzajemnie wykluczaja! czyli sa po prostu Polakami.

albo tez sa najpierw Slazakami a dopiero pozniej Polakami (tak jak Niemcy ze
Slaska sa najpierw slazakami a dopiero pozniej Niemcami, Bawarczycy w
Niemczech lub slascy Slazacy- ktorzy tylko sa Slazakami). Jezeli mialoby tak
byc, to powinni stawiac dobro Slaska ponad dobro Polski! czy to czynia?...

czekam na wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: dreifuss PS: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 13:18
      czy tez pojecie "polski slazak" oznacza TYLKO I WYLACZNIE, ze chodzi o Polaka
      mieszkajacego na terenie Slaska?
      • Gość: Pytek POLSCY SLAZACY??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 13:23

Możno to znaczy tela, co Gorol?
    • fiodorus Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 13:34
      Nie widzę sprzeczności w byciu Polakiem i Ślązakiem jednocześnie. To dwa różne
      poziomy przynależności. Zacznę od stwierdzenia: z faktu, że jestem Ślązakiem
      wynika fakt, że jestem Polakiem. Należę do grupy etnograficznej śląskiej a
      poprzez nią do narodu polskiego.
      Co do sprzeczności interesów to go nie ma. Na poziomie międzynarodowym w pełni
      popieram polski interes narodowy jako ten, z którym się zgadzam. Na poziomie
      polskim w pełni popieram interes Górnego Śląska (np. gdy chodzi o traktowanie
      przez Warszawę).
      • Gość: Songo Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 14:03
        A czy można być, Sycylijczykiem, Włochem, Europejczykiem a przede wszystkim
        człowiekiem ?
      • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 14:04
        > Na poziomie polskim w pełni popieram interes Górnego Śląska (np. gdy chodzi o
        > traktowanie przez Warszawę).

o jakim traktowaniu przez warszawe tutaj myslisz? czy nie widzisz tutaj
        konfliktow z polskim interesem wewnetrznym?
        • fiodorus Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 14:07
          Nie bo w polskim interesie wewnętrznym nie jest niszczenie najlepiej
          rozwiniętych regionów.
          • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 14:11
            to dlaczego ten najbogatszy region zniszczono?! przeciez na slasku jest gorzej
            niz bylo przed 1921 i przed 1945?
            a 99% duzego przemyslu to przeciez byl przemysl tzw. "poniemiecki", ktorego
            wydajnosc i konkurencyjnosc ciagle spadala...
            czy naprawde uwazasz, ze to Polska w jakims stopniu przyczynila sie do rozwoju
            tego regionu?
            • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 17:27
              czyzby elementowi naplywowymi wzglednie potomkom okupanta slaska skonczyly sie
              argumenty?
              • fiodorus Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 18:03
                Gość portalu: dreifuss napisał(a):

> "czyzby elementowi naplywowymi wzglednie potomkom okupanta slaska skonczyly
                sie
                > argumenty?"
                Nie nie skończyły się
                • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.02.04, 10:26
                  0 argumentow?
    • Gość: ADOLF Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.04, 14:15
      ŚLĄZACY, mieszkańcy Śląska; nazwa terytorium i mieszkańców ma cechy terminu
      topograf. i może pochodzić od: wyrazu slęg [‘wilgotny, mokry’], nazwy rz.
      Ślęza (dopływ Odry) lub góry Ślęży. W okresie przedpiast. było znane
      zachodniosłow. plemię Ślężan, którego nazwa pod koniec X w. została
      rozciągnięta na cały obszar dorzecza górnej i środk. Odry, zamieszkany również
      przez inne plemiona (Bobrzan, Dziadoszan, Gołęszyców, Opolan i Trzebowian). Na
      skutek położenia Śląska między Wielkopolską, Małopolską, Morawami, Czechami i
      Milskiem (od X w. Milsko podlegało naporowi Niemców) na obszar ten napływała
      różnorodna pod względem etniczno-językowym ludność, utożsamiana później jako
      grupa śląska. Społeczno-ekon. oraz kulturowe i językowe wyodrębnianie i
      różnicowanie się tej grupy dokonywało się także pod wpływem zmian polit.,
      szczególnie intensywnych od XVIII w. i trwających aż do poł. XX w. W pol.
      literaturze etnogr. XIX i XX w. Ślązakami określano autochtoniczną ludność
      pochodzenia pol., zamieszkującą Śląsk. Wyodrębniano Ślązaków właściwych
      zamieszkujących wsch. część Górnego Śląska, zw. niekiedy Górzanami, Ślązaków
      Opolskich, czyli Opolan, Ślązaków Cieszyńskich (Wałachów, Jacków
      Jabłonowskich) i górali śląskich, a także mniejsze grupy nazywane zazwyczaj od
      ośrodków adm.-gosp.: Ślązacy Raciborscy, Rozbarsko-Bytomscy, Pszczyńscy i in.
      Nazwy te są stosowane m.in. przy określaniu licznych odmian strojów śląskich,
      odrębnych typów budownictwa, meblarstwa, sztuki ludowej.
      Grupa śląska była niezwykle zróżnicowana pod względem języka (odrębne gwary) i
      zjawisk kulturowych. Na zróżnicowanie językowo-kulturowe duży wpływ wywarły
      warunki geogr. (obszary górzyste z kulturą pasterską, nizinno-roln., przem.)
      oraz stosunki ekon.-społ. (od poł. XIX w. intensywny rozwój górnictwa i
      przemysłu powodujący wyodrębnianie się tzw. grup górn., identyfikowanych z
      grupą śląską).
      Kultura autochtonicznej ludności śląskiej, zwł. na terenach Śląska
      pozostającego do 1945 w granicach Niemiec, była poddana wpływom kultury niem.,
      wcześniej czes. (np. w gwarach spotyka się czechizmy, zwł. u Ślązaków
      Raciborskich, oraz liczne germanizmy). Nie zmienione zostały kultura duchowa,
      obrzędy, zwyczaje, folklor muz., lit., taneczny, które wobec tendencji
      germanizacyjnych końca XIX i pocz. XX w. pozwalały Ślązakom zachować tożsamość
      kulturową. Znaczna odmienność kultury Ślązaków oraz skomplikowane dzieje
      Śląska wytworzyły silne poczucie odrębności etnicznej, które dopiero w XIX i
      XX w. przerodziło się u jednych w poczucie wspólnoty z Polską, u drugich — z
      Niemcami, a u przeważającej części wyraża się tożsamością regionalną. Ślązacy
      i ich kultura były przedmiotem licznych opracowań nauk.; bogate są śląskie
      zbiory muzealne (Opole, Bytom, Chorzów, Pszczyna, Cieszyn, Racibórz i in.).
      Współcześnie, wobec dokonanych na Śląsku zmian polit. i społ., termin Ślązacy
      nie może być odnoszony jedynie do autochtonicznej ludności zachowującej
      jeszcze tradycyjną kulturę lud., plebejsko-robotn., ale również do ludności
      napływowej, zamieszkującej od kilku pokoleń te terytoria i identyfikującej się
      z nowym regionem zamieszkania, oraz do ludności przyznającej się do opcji
      niem., związanej ze Śląskiem urodzeniem, zamieszkaniem, tradycją (ci ostatni
      zrzeszają się w towarzystwach społ.-kult. mniejszości niem. w Polsce).
      • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 14:19
        > Kultura autochtonicznej ludności śląskiej, zwł. na terenach Śląska
        > pozostającego do 1945 w granicach Niemiec, była poddana wpływom kultury niem.,
        > wcześniej czes. (np. w gwarach spotyka się czechizmy, zwł. u Ślązaków
        > Raciborskich, oraz liczne germanizmy). Nie zmienione zostały kultura duchowa,
        > obrzędy, zwyczaje, folklor muz., lit., taneczny, ....

jedna wielka bzdura. poprzez dokonane przez Polakow wypedzenia, zgladzono ponad
        1000-letnia kulture na terenie Slaska! jej resztki pielegnowane sa jeszcze na
        zachodzie w Landsmannschaftach i Trachtengruppen...

• arnold7 Male podsumowanie 01.02.04, 14:39
          Jwest to forum dyskusyjne, powinnismy zatem odnosic sie do pogladow
          reprezentowanych przez uczestnikow dyskusji, w przypadku jednak Fiodorusa musze
          zlamac ta zasade i podzielic sie moimi przemysleniami na temat tej postaci.

Gosc pojawil sie na forum niedawno, nie wiadomo czy wczesniej pisal tu pod
          innym nickiem, czy jest calkiem nowy. Co ciekawe rownoczesnie pojawili sie
          sympatycy arcysmiesznej organizacji ROPS`. Czy rzeczywisci sympatycy? ich
          dotychczasowe wypowiedzi calkowicie osmieszaja to kanapowe towarzystwo.

Wezmy kilka tekstow Fiodorusa:

"Zacznę od stwierdzenia: z faktu, że jestem Ślązakiem
          wynika fakt, że jestem Polakiem."
          Haha, tego nie warto nawt komentowac.

" Nie bo w polskim interesie wewnętrznym nie jest niszczenie najlepiej
          rozwiniętych regionów."
          Wystarczy rozejrzec sie wokol, a modelowym przykladem jest Bytom - swego czasu
          piekne, nowoczesne miasto.

"Poza tym uważam, że Śląsk jest i pozostanie polski!!!"
          Gosc ma prawo tak uwazac, ale jest to stwierdzenie bardzo ryzykowne, wlasciwie
          klamliwe, bo przeciez nic nie trwa wiecznie.

Nasuwaja sie dwie mozliwosci - facet jest prowokatorem chcacym osmieszyc
          kijonkowcow i innych ROPSistow, albo nie dostrzega otaczajacej go
          rzeczywistosci i do tego posiada bardzo nikla wiedze w tematach, ktore
          podejmuje na forum.
          W jednym i drugim przypadku nie warto z nim podejmowac dyskusji, chyba ze w
          celu osmieszania idei wystarczajaco juz osmieszonych na tym forum.

VIVAT odwiecznie polski Slask!:)))))
          • katowice9 Re: Male podsumowanie 01.02.04, 15:05
            Czyzby Fiodorus tak mocno zalazl wam za skore, ze trzeba atakowac personalnie
            jego osobe, tak mocno boli was, ze ktos identyfikuje sie z Polska i Slaskiem.

-------------------BRAWO FIODORUS-------------------------------------

Ja tez jestem Slazakiwm i Polakiem i jestem z tego dumny!
            • fiodorus Re: Male podsumowanie 01.02.04, 16:06
              Witam Katowice9 ! Dzięki za miłe słowa :-)
              Pozdrawiam!
            • Gość: marek Re: Male podsumowanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.04, 19:29
              > Czyzby Fiodorus tak mocno zalazl wam za skore, ze trzeba atakowac personalnie
              > jego osobe, tak mocno boli was, ze ktos identyfikuje sie z Polska i Slaskiem.

Slazakiem i Polakiem mozna byc tylko w przypadku, jezeli te dwie postawy roznia
              sie kulturowo. i zawsze dopiero na koncu jest sie Polakiem (Vaterland). Najpierw
              jest sie Slazakiem (Heimat). Jezeli tej roznicy postaw nie ma, jest sie po
              prostu Polakiem mieszkajacym na Slasku (Gornym).
          • fiodorus ARNOLD7 DEMASKUJE SPISEK!!! 01.02.04, 16:00
            O!? Mój ulubieniec a zarazem czołowy "mózg" tego forum - Arnold poświęcił mi
            swoją wypowiedź. To gratka, której nie można przepuścić. ;-)
            1. Kolega Arni obraca się w poetyce "Protokołów Mędrców Syjonu" i mistrzowsko
            wprowadza atmosferę grozy: oto nagle na forum pojawił się nieznany Fiodorus.
            Ale to jeszcze nic bo rownież nagle pojawili się sympatycy ROPS i
            Kijonkowcy!!! Kim jest Fiodorus? Kim są owi sympatycy? Taaak! Za tym musi się
            kryć drugie dno: po pierwsze: owi sympatycy są krypto-przeciwnikami,
            Kijonkowcy zaś anty-Kijonkowcami; po drugie: sam Fiodorus jest PROWOKATOREM!!!
            Kto za tym wszystkim stoi??? Ha! A może za drugim dnem jest jeszcze trzecie
            dno? No dobra Arni wygrałeś naprawdę nazywam się Hupka, Herbert Hupka!!! Od
            czasu gdy zmarł mój kumpel Czaja to mi się trochę nudzi a tak se pykam na
            internecie: to tu, to tam.
            2. Do merytorycznych wątków wypowiedzi Arniego nie mam uwag - doskonale bronią
            się same!!!
            • stefan_ems Re: ARNOLD7 DEMASKUJE SPISEK!!! 01.02.04, 16:20
              fiodorus napisał:

> O!? Mój ulubieniec a zarazem czołowy "mózg" tego forum - Arnold poświęcił mi
              > swoją wypowiedź. To gratka, której nie można przepuścić. ;-)

Tysz żech sie zdziwioł Fiodorku.
              Bo moja oma godo, że im bardzyj się w gownie miyszo, tym bażi śmierdzi.
              • katowice9 Re: ARNOLD7 DEMASKUJE SPISEK!!! 01.02.04, 16:53
                A moja gada, zeby nie tykac naziolskiego gowna jak ty, bo smierdziec zacznie na
                nowo.
              • Gość: rops9 STEFANOWI COŚ ŚMIERDZI ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 17:19
                a twojo oma nie godola ci cobys sie poszol zbadoc do dochtora?
                synek! trocha tolerancji i kindersztuby o tym ci ta twoja oma wiela nie
                godola, pra?
        • fiodorus Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 16:11

> "jedna wielka bzdura. poprzez dokonane przez Polakow wypedzenia, zgladzono
          ponad
          > 1000-letnia kulture na terenie Slaska! jej resztki pielegnowane sa jeszcze na
          > zachodzie w Landsmannschaftach i Trachtengruppen..."
          O jakich polskich wypędzeniach mówisz? Bo do końca nie wiem! Czy naprawdę
          uważasz, że nasza kultura już nieistnieje? To do czego odwołują
          zwolennicy "narodowości śląskiej"
          >
          >
          • Gość: dreifuss Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.02.04, 17:26
            > O jakich polskich wypędzeniach mówisz? Bo do końca nie wiem! Czy naprawdę
            > uważasz, że nasza kultura już nieistnieje? To do czego odwołują
            > zwolennicy "narodowości śląskiej

- odnosnie tematu wypedzen odsylam do ksiazek

- to co sie do teraz na slasku tachowalo to male szczatki tej kultury, do kregu
            ktorej ty na pewno juz nie nalezysz.

napisz z ktorej czesci polski przyjechala twoja rodzina do Ostdeutschland.
            • fiodorus Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 18:01

> > O jakich polskich wypędzeniach mówisz? Bo do końca nie wiem! Czy naprawdę
              > > uważasz, że nasza kultura już nieistnieje? To do czego odwołują
              > > zwolennicy "narodowości śląskiej

> " to co sie do teraz na slasku tachowalo to male szczatki tej kultury, do
              kregu
              > ktorej ty na pewno juz nie nalezysz.
              > napisz z ktorej czesci polski przyjechala twoja rodzina do Ostdeutschland."
              Co to jest "Ostdeutschland"? - czy chodzi o byłe NRD?
              Moja rodzina z nikąd nie przyjechała i mieszka tu od wieków. Jeden z moich
              dziadków siedział w kilku obozach za to, że (jako jedyny z rodziny) nie
              podpisał volkslisty a przed wojną "udzielał" się społecznie. Gdyby nie łapówki
              i znajomości to pewnie by zginął w Auschwitz, ale udało się załatwić, że
              wysłali go do Niemiec (nie pamiętam teraz nazwy obozu). Jestem Ślązakiem, jest
              mi droga śląska kultura i utożsamiam się z nią.
      • Gość: Pytek POLSCY SLAZACY??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 14:23

Tyla co pjyrsze wycióngły dó Niymjec, a druge ścióngły ze Polski.

To co to za Szlónzoki?

Bez mjejscowych korzyniów?
    • slezan Re: POLSCY SLAZACY??? 01.02.04, 18:07
      Nie widzę sprzeczności w byciu Ślązakiem i Polakiem, choć sam takiego wyboru
      nie dokonałem, bo polskość nie jest dla mnie niczym szczególnie atrakcyjnym i
      nie budzi moich emocji. Inni mogą jednak patrzeć na to zupełnie inaczej.
      Uważam, że w gruncie rzeczy myślący Ślązacy, Polacy i Ślązacy-Polacy oraz
      żyjący w regionie Niemcy czy Ślązacy-Niemcy, dostrzegą wspólny interes.
      Autonomia regionu i uznanie narodowości śląskiej byłoby korzystne dla
      wszystkich. Odmawiając daleko idącej decentralizacji oraz uszanowania
      deklaracji sporej grupy swych obywateli władze RP działają na szkodę państwa.
      Zyskują tym poklask grupy oszołomów, grupy najmniej konstruktywnej, z uwagi na
      brak świeżych pomysłów odwołującej się do zużytych i zgranych idei, które
      wyczerpały się kilkadziesiąt lat temu. Autonomia i respektowanie tożsamości to
      elementy bardziej nowoczesnego i lepszego państwa.
      • Gość: Ghoust Dog Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.as.net.pl 03.02.04, 12:49
        zgadzam się z tobą, że trzeba dyskutować i bez emocji i czasami z humorem (bo
        to gasi niezdrowe emocje), ale jak sobie przeglądam te niektóre wątki na forum
        to aż mnie ciarki przechodzą. wina leży po obu stronach (i polskiej i
        śląskiej). nie ukrywam, że jak wczoraj odkryłem stronę "śląskiej armii
        republikańskiej" to się zdenerwowałem bo to nie jest zbyt mądry żart. co do
        narodowości śląskiej to nie uważam żeby istniała bo uważam, że naród jest
        realnie istniejącą wspólnotą o konkretnych i definiowalnych cechach. to znaczy,
        że nie wystarczy stwierdzić "jesteśmy narodem" żeby się nim stać.
        • aqua Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 12:56
          kolego skąd ty wiesz, która strona jest polska, a która ślaska czy niemiecka.
          Czyżbyś nie ulegał stereotypom i myślisz w tej mniej więcej formie: to mógł
          powiedzieć tylko ślazak, to mógł powiedzieć tylko Polak. Podaj nam swój sposób
          odkrywania narodowości po słowach.
          • Gość: Ghoust Dog Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.as.net.pl 03.02.04, 13:00
            zdaję się na "zdroworozsądkową" ocenę treści listów. to oczywiście może być
            obarczone marginesem błędu, ale na internetowych forach nie ma chyba innego
            sposobu
            • aqua Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 13:12
              Gość portalu: Ghoust Dog napisał(a):

> zdaję się na "zdroworozsądkową" ocenę treści listów. to oczywiście może być
              > obarczone marginesem błędu, ale na internetowych forach nie ma chyba innego
              > sposobu

Czy nie ma leszych metod oceny treści listów forumowiczów niż narodowy?
              • baden4 Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 14:17
                A wy tow. Aqua z jakiego narodu sie wywodzcie ?
                • aqua Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 14:24
                  jak słyszałem kolego baden, goryle nie tworzą żadnego jeszcze narodu, dlatego
                  nie zapytam ciebie o narodowość. Szkoda zachodu.
                  • baden4 Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 15:27
                    A wicie obywatelu aqua, taka odpowiedz, to tez odpowiedz.
                    • aqua Re: POLSCY SLAZACY??? 03.02.04, 15:35
                      Fajnie, że się rozumiemy, kolego baden.
        • arnold88 Re: POLSCY SLAZACY??? 28.02.04, 13:04
          Gość portalu: Ghoust Dog napisał(a):

> zgadzam się z tobą, że trzeba dyskutować i bez emocji i czasami z humorem (bo
          > to gasi niezdrowe emocje), ale jak sobie przeglądam te niektóre wątki na
          forum
          > to aż mnie ciarki przechodzą. wina leży po obu stronach (i polskiej i
          > śląskiej). nie ukrywam, że jak wczoraj odkryłem stronę "śląskiej armii
          > republikańskiej" to się zdenerwowałem bo to nie jest zbyt mądry żart. co do
          > narodowości śląskiej to nie uważam żeby istniała bo uważam, że naród jest
          > realnie istniejącą wspólnotą o konkretnych i definiowalnych cechach. to
          znaczy,
          >
          > że nie wystarczy stwierdzić "jesteśmy narodem" żeby się nim stać.

Kaj jes ta cajta??? Dawej linka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: korn Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.chello.pl 04.02.04, 08:12
      arnold7, niezle sie usmialem czytajac twoj post. albo jestes tak bezgranicznie
      glupi, albo tak skurwysynsko podly, albo jedno i drugie - innych powodow
      napisania takiego posta byc nie moze. sorki, czleku, ale po prostu bredzisz.
      naprawde tego nie czujesz?
      • Gość: n6456n POLSCY SLAZACY??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 23:30
        Ja, pjerónym cuć!

Tyś sie skadziół?
    • Gość: alois Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.02.04, 12:24
      slazakiem jest tylko ten, kto identyfikuje sie ze slaska kultura. Sam fakt
      mieszkania na slasku nie czyni z czlowieka automatycznie slazaka.
    • laband Re: POLSCY SLAZACY??? 28.02.04, 15:00
      tzw polske slonzoki to dzisiej juz ino zdrajcy Slonskego Narodu i tela!
      • Gość: rops9 Re: POLSCY SLAZACY??? IP: 80.48.249.* 28.02.04, 17:17
        A takie "ślonzoki" jak Ty, laband, to ino idioci i tela.
        • laband Re: POLSCY SLAZACY??? 28.02.04, 18:23
          Pogodej se ze Korfantym(tyn juz je ale ab) abo ze Szoltyskym, te Ci przipasujom
          na zicher.
          • Gość: karlik Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.187.49.201.porchlight.ca 07.03.04, 21:50
            o tym kim sie jest to sprawa wyboru z kim i czym cZlowiek sie identyfikuje,jak
            z wiara,chrzczac dziecko male na katolika tez nie wiemy co z niego bedzie,on
            juz sam dorosly powinien zdecydowac kim chce byc,pyrsk
            • slezan Re: POLSCY SLAZACY??? 07.03.04, 21:51
              Święte słowa, choć nie do wszystkich trafiają. A zdawałoby się, że to takie
              proste.
              • Gość: rops9 Re: POLSCY SLAZACY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 01:44
                Jak zwykle sie mylisz, kolego slezan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka