maciejaszek90 Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę 09.01.10, 11:20 Jest na to bardzo proste rozwiązanie, jeździć przez Olkusz i wypiąć się na tych złodziejów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową dro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 00:34 Tyle, że stalexport ma zagwarantowane, że jak nie przejedzie ich drogą jakaś wyznaczona minimalna ilość samochodów, to państwo dopłaci różnicę. Czyli dla nich "autostrada" może stać nawet pusta- kasę i tak dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzgl Brawa i uznanie dla pana prezydenta!!! 09.01.10, 11:39 Takich własnie ludzi nam potrzeba,życzę powodzenia w tym ambitnym przedsiewzieciu, a wszystkich którzy nie muszą zachęcam do jazdy przez Olkusz, tak aby maksymalnie ograniczyc przychody mafii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Oj, niejednemu rządowemu śmieciowi się narazi IP: *.chello.pl 09.01.10, 11:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Katowic Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 12:00 Brawo panie prezydencie,serdecznie zycze by udalo sie Panu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimono Re: Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową dro IP: 89.107.158.* 09.01.10, 13:14 Pan Wąsacz zamiast siedzieć za kratkami to śmieje się z wszystkich i pobiera gigantyczne wynagrodzenie ze Stalexportu! A to Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę 09.01.10, 14:20 Ustalenia rządu z koncesjonariuszem autostrady stanowią czyn nieuczciwej konkurencji. Jeśli zatem wskutek takiej umowy Jaworzno straciło 250 mln złotych dofinansowania unijnego to w mojej ocenie może dochodzić odszkodowania w tej wysokości solidarnie od Skarbu Państwa oraz Stalexportu. Byłby to też taki drobny rewanż za arogancję Stalexportu w stosunku do użytkowników publicznych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fabio Panie Prezydencie - ma Pan moje 100% poparcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:28 Taki aneks to nic innego jak ograniczenie konkurencji poprzez pozbawienie kierowcow alternatywnych wobec a4 drog, czyli zmuszanie ich do napychania kieszeni stalexportowi (ktory dzieki temu bezczelnie podnosi oplaty..,). Wg mnie, powinna w sprawie tego aneksu powstac komisja sledcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Panie Prezydencie - ma Pan moje 100% poparcie IP: 79.139.31.* 09.01.10, 20:22 Tym aneksem powinien się zająć Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Aneks jest niby tajny, ale znają go ci, którzy dzielą unijną kasę. Ale skoro jest tajny, to nie jest wiążący dla samorządu. Panie prezydencie - BRAWO!!! Gratuluję odwagi postawienia się tym darmozjadom! Jaworzno powinno dostać dofinansowanie z województwa, przecież DK79 jeżdżą nie tylko mieszkańcy Jaworzna, a to z ich podatków (35 mln zł.) będzie rozbudowywana droga. Jeśli Stalexport wybuduje dodatkowe bramki - proszę bardzo. A my wybudujemy odcinek równoległej do A4 ekspresówki. A4 została zbudowana z naszych podatków, i DK-79 też będzie z podatków. Jak Staleksport pójdzie z torbami będziemy mieli 2 równoległe szybkie drogi, akurat żeby obsłużyć prognozowany ruch na tej trasie. Skoro Stalexport zwleka z wybudowaniem 3-go pasa ruchu, to ten pas dobudujemy na DK-79. Stalexport ma tylu wrogów, że pieniądze na rozbudowę DK-79 się znajdą. Myślę, że niejeden kierowca wolałby zapłacić myto miastu Jaworzno niż tym chciwcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer1 Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: 81.219.181.* 09.01.10, 14:30 BRAWO! W sumie skoro aneks jest tajny, to niby dlaczego prezyndent miasta mialby sie nim przejmowac. Przeciez oficjalnie nie zna tego zapisu, a w swoim regionie jest gospodarzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowice Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.zamek.net.pl 09.01.10, 15:18 Brawo Panie Prezydencie Jaworzna !!! Tacy ludzie powinni sprawować rządy , wtedy żyło by się nam lepiej !!! Ps.Ci którzy podpisali ten cyrograf , powinni stanąć przed trybunałem stanu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zymbauer Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.net.stream.pl 09.01.10, 15:24 A ja se podpisałem tajny protokoł z prezydentem Nixonem że żaden amerykański sputnik nie bedzie latał nad moją chałupą i robił cień moim fasolkom w ogródku. Bez tego nie polecieliby na księżyc więc się stosują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek, rybna Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.cdma.centertel.pl 09.01.10, 18:18 Brawo dla Jaworzna brawo dla prezydenta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igo Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 18:47 moze bysmy tak pomogli prezydentowi jaworzna robiac sciepke na te droge Np utorzenie konta i na jaki cel, chocby pozlociszu, zeby zrobil to co zapowiada w walczac ze stalexportem! Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego A gdzie jest Policja? Nie sciga Stalexportu i Rzad 09.01.10, 19:22 za przewal na koszt podatnikow ? Chlopcy mocni sa na okradanych motocyklistow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: 194.146.252.* 09.01.10, 19:22 Czapki z głów przed Panem Prezydentem! Nasz kraj od lat cierpi przez głupotę rządzących (zobacz: umowa o blokowaniu dróg w pobliżu autostrady), ale jak widać Prezydent Jaworzna do nich nie należy. Brawo za odwagę, wizję i upór! Słone opłaty za A4 nie mogą przekładać się na paraliż miasta, którym zawiaduje ten SZERYF, a my kierowcy musimy mieć alternatywę wobec płatnych dróg. Stalexport = Szmalexpert! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Rząd reprezentuje społeczeństwo, czy prywatne IP: 91.150.139.* 09.01.10, 19:45 konsorcja? widać w tym wypadku, że to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VILLO Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 19:52 Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, albo zobaczcie co chce zbudoać- otóz kilkukilometrowy odcinek drogi, łączacy zapewne obecne poszarpaną obwodnice w wyniku czego, owszem bedzie mozna ominąc bramki ale nic nowego znów sie nie stanie. Obecnie mozna je ominąć i jechać miastem, powiedzmy 20 min to zajmie dłużej niz A4. Wielkie hallo, mały burmistrz Gulliani z tarczą w ręku- kłamczuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyho No to nic innego, jak przyklasnąć tej inicjatywie. IP: *.t-mont.net.pl 09.01.10, 20:22 Ja najchętniej bym wybudował w ogóle równoległą drogę do tej psudoautostrady, która albo jest w remoncie, albo ma korki do bramek poboru opłat, a za wszystko życzy sobie słoną opłatę. A jeżeli taka umowa, jak to wspomniane, istnieje, to jest to rażące naruszenie interesów społecznych na rzecz prywatnej firmy. Powinna się tym zająć conajmniej prokuratura! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Szybkie bankructwo Stalexportu z pewnością nie 09.01.10, 20:25 zmartwiło by potencjalnych uzytkowników autostrady Katowice - Kraków a jak widać to i władz miast mających nieszczęście sąsiadować z tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
dbs2004 podobna umowe 09.01.10, 20:29 zawarto chyba takze na kolej z Katowic do Krakowa - od lat wypada ze wszystkich planow modernizacji linia laczaca dwie wielkie aglomeracje a pociag pokonuje na niej odleglosc 80 km w 1godzine 50 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Stalexport sam po cichu sfinansuje tą drogę Jaworz IP: *.acn.waw.pl 09.01.10, 20:30 i w ramach tego upomni się o coroczne odszkodowanie które wyniesie wielokrotnie więcej niż droga jaką planuej prezydent Jaworzna. Czytajcie miedzy wierszami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Briko Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:05 To jest iście bolszewicki zapis. We Włoszech m u s i być alternatywna trasa dla autostrady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macio Re: Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową dro IP: *.xdsl.centertel.pl 09.01.10, 21:40 Pomocy!!! Dajcie mi namiary na gościa żebym mi dał koncesje na bramki miedzy Myślenicami a Lubniem, później obiecuje będzie prezesem mojej firmy. Jak można drogę wybudowaną z naszych podatków przerobić na płatną autostradę? Ja chce takie bramki postawić na każdej większej drodze w Polsce wystarczy mi tylko kilka kilometrów. Podróż płatną autostradą z Katowic do Gdańska ma kosztować około 150zł. Mnie niestety nie stać no chyba że załatwicie mi tą koncesje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerio Ekolodzy ostrzegali przed tym prawie 20 lat temu, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.10, 21:19 gdy organizacje społeczne konsultowały ustawy dot. budowy autostrad. Ostrzegano przed zapisami, które nie pozwalają ulepszać dróg, by zmuszać ludzi do podróży autostradami. No, ale wtedy durny "lud pracujący miast i wsi" psioczył na ekologów. Czy teraz "lud" przeprosi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver 2758 Re: Ekolodzy ostrzegali przed tym prawie 20 lat t IP: *.chello.pl 09.01.10, 21:53 Gość portalu: kerio napisał(a): > gdy organizacje społeczne konsultowały ustawy dot. budowy autostrad. Ostrzegano przed zapisami, które nie pozwalają ulepszać dróg, by zmuszać ludzi do podróży autostradami. No, ale wtedy durny "lud pracujący miast i wsi" psioczył na ekologów. Czy teraz "lud" przeprosi? Sorry, ale kogo "lud" ma przepraszać ?? Ekologów ?? Wolne żarty !! To właśnie wskutek przepisów wymuszonych przez ekologów nie można dziś ulepszać dróg. I nie pamietam, by 20 lat temu gdy nie mówiono o opłatach drogowych ani 15 lat temu gdy tworzono ustawę o płatnych autostradach, a nawet później, by jakiś ekolog przeciw temu protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianiN Konkurencja dla A4? Jaworzno robi darmową drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:29 Z Kulczykiem jest zawarta podobna umowa. To powinno być niedozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 Precz ze Stalexportem 09.01.10, 21:51 Monopolistyczne dzialania milicyjnej spolki Stalexport powoduja ze Jaworzno traci pieniadze na rozwoj. Blokowanie budowy wezla w parku technologicznym zakrawaja na kpine. Jestesmy z prezydentem Jaworzna. Robmy zakupy w Jaworznie aby wspomoc finanse miasta. Precz z milicjantami z Stalexportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 22:01 Wiadomo było od kilku lat, że będzie obwodnica Łubowca i Dąbrowy Narodowej. Dwa lata temu wycięli las pod pas drogowy, a plany budowy tej drogi są jeszcze starsze. Więc nie ma co się podniecać tym bardziej że na tej drodze będą dwie rogatki. Nie będzie korków na światłach na Dąbrowie a będą na przejazdach. A dlaczego teraz pan prezydent z tym teraz wyskakuje? Proste, przed wyborami samorządowymi 2010 wszystkie media będą o tym trąbić ZA DARMO a ciemny lud to kupi. Polityka, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.141.246.94.artcom.pl 09.01.10, 23:16 Nie będzie rogatek - w projekcie jest wiadukt kolejowy nad drogą. To będzie droga szybkiego ruchu (100 km/h), dwujezdniowa, w pełni oświetlona na całej długości o nośności i nawierzchni autostradowej. Zostawione jest miejsce pod bezkolizyjne wiadukty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 09:26 tego nie wiedziałem, a tych wiaduktów to ile będzie dwa czy jeden bo są dwa przejazdy kolejowe na tej trasie? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawkmoon Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.141.246.94.artcom.pl 10.01.10, 09:55 Na budowanym odcinku droga krzyżuje się raz z linią kolejową. Skrzyżowanie to będzie bezkolizyjne - tory górą, droga dołem. Co do samej linii kolejowej - jeżdżą nią trzy pociągi dziennie. Trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 11:22 Na budowanym odcinku rzeczywiście raz, natomiast jest drugi (istniejący) przejazd na Wojska Polskiego obok krytego basenu i jest to ta sama linia kolejowa. I tam też należałoby zrobić wiadukt by to miało sens. Ale jeżeli jeżdżą tam trzy pociągi dziennie to nie jest to CMK więc po co budować go budować? Szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawkmoon Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.141.246.94.artcom.pl 10.01.10, 11:32 Miasto planuje w przyszłości wykorzystać linię kolejową od Dąbrowy Narodowej w stronę Katowic np. szybkim szynobusem. Dlatego buduje wiadukt kolejowy, bo na tym odcinku ruch może znacznie wzrosnąć. Co do przejazdu przy basenie - jak zauważyłeś - nie ma potrzeby wydawać pieniędzy skoro mowa o trzech pociągach dziennie (poza tym w związku z budową nowej elektrowni koncern energetyczny rozważa budowę nowego szlaku niekolidującego z drogą). Tak czy inaczej ruch omijający pobór opłat pojedzie obwodnicą południową, z dala od siedzib ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
surfen Re: a wybory samorządowe tuż tuż 10.01.10, 01:44 Z tymi wyborami to masz rację, ale nie do końca. To raczej zbieżność z innym ważniejszym wydarzeniem, bo bliższym chociażby. Zauważ, że rząd właśnie w styczniu rozpocznie negocjację nowego aneksu do umowy z zarządcą autostrady! I tu o to chodzi, że może wyjść na jaw dodatkowy tajny aneks, albo i nie... logistyka.wnp.pl/stalexport-nie-bedzie-mogl-dowolnie-podnosic-cen-za-przejazd-a4,98623_1_0_0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 09:18 Tak sobie czytam te wszystkie informacje prasowe i dochodzę do wniosku, że to wszystko jedna wielka papka. Po pierwsze jaki tajny? RMF przedstawił aneks do umowy koncesyjnej i nazwał go tajnym. A wydaje mi się że jest to normalna umowa handlowa i obowiązuje klauzula poufności, bo kto się publicznie takimi rzeczami chwali. Jak masz firmę i podpisujesz kontrakt handlowy to przecież nie przekazujesz szczegółowych danych, mówisz tylko że masz kontrakt i tyle. Dziwne jet to, że RMF nazwał aneks tajnym a samej umowy koncesyjnej już nie. Zresztą umowy koncesyjnej RMF nie ujawnił, może też jest tajna? Przecież to rząd podpisywał umowę i aneksy, więc dla nich nie są tajne i ma cała wiedzę o tej umowie. Bodajże RMF podał, że STALEXPORT ma dominującą pozycję w tej umowie więc nie sądzę by coś nowego wynegocjowali. A jeżeli Minister zerwie umowę to dostaną odszkodowanie, które z pewnością jest na satysfakcjonującym STALEXPORT poziomie. Ja bym się cieszył, gdybym miał dostać kasę teraz niż za te kilkanaście lat, bo przecież lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Tak więc nie sądzę by coś z tego było, a pan prezydent chyba wie o tym i całkiem sprytnie wykorzystuje to na swoją korzyść. Przecież przed wyborcami można się pochwalić, że dla nich wybudował drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Re: a wybory samorządowe tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 21:20 Ja jestem bezrobotnym i od trzech lat nie potrafię znaleźć pracy. Mam trzecią grupę inwalidzką i w związku z tym żadne ulgi mnie się nie należą bo w zasadzie jestem zdolny do pracy ale żaden pracodawca nie chce mnie zatrudnić. Nie wiem na kogo mam w niedzielę głosować w wyborach samorządowych ? Kto takim ludziom w tragicznej sytuacji finansowej może pomóż ? Odpowiedz Link Zgłoś