Dodaj do ulubionych

Pałac i kultura

01.07.07, 21:25
Pałac Ogińskich przejęła od miasta "elita" intelektualna, a swołocz łazi po
błocie w parku. Przejścia (tradycyjnego z miasta do parku) nie ma już kilka
lat i zapewne nie będzie, a władza uczelni rozsiadła się w swoich gabinetach
i ma wszystkich w głębokim poważaniu. I dziennikarze i radni chyba nie chodzą
do parku (może jeżdżą). A może wszyscy oni chodza w butach gumowych i uważają
że mieszkańcy Siedlec na spacer chodza w gumiakach.
Obserwuj wątek
    • vipeeer Re: Pałac i kultura 01.07.07, 21:51
      Z tego co wiem, w budżecie na rok 2008 zarezerwowana jest pewna kwota na
      modernizacje siedleckiego parku. Naprawom ulegną prawdopodobnie niektore ławki,
      plac zabaw i większość głównych alejek w parku. Możliwy jest też zakup
      oświetlenia ziemnego do parku, na takiej samej zasadzie jak podświetlony jest
      aktualnie Pałac Ogińskich. Wszystko to jednak narazie spekulacje. Osprawie
      kiedyś pisało KRP na swojej stronie internetowej.
      • kons3 Re: Pałac i kultura 01.07.07, 22:08
        Nie rozumiesz o czym piszę. Chodzi o brak przejścia z ulicy Kościuszki do
        parku. Przejście zamknęła Akademia Podlaska, a ludzie od poczatku remontu nie
        mogą z miasta normalnie przejść do parku (przejdź się na spacer i wysiądź z
        samochodu). I "elita" okupująca pałac ma ludzi za nic. Chyba to nie jest w
        porządku gdy naukowcy siedzą w gabinetach po księżnej i zachowują się wobec
        ludzi z miasta od którego dostali ten obiekt jak nowobogaccy. I miasto
        (dziennikarze i radni) od kilku lat na to nie reaguje.
        PS
        AP to też własność społeczna.
      • piszczy Re: Pałac i kultura 02.07.07, 22:10
        Tak z ciekawości sobie podejrzałem Twoje posty i sugerowałbym zmienić logina na
        rzecznik pokochanego na nowo UM.
      • piszczy Re: Pałac i kultura 02.07.07, 22:11
        Oczywiście wypowiedź sie tyczy vipeeer'a. Z drugiej strony może jako vip masz
        możliwość chodzenia swobodnego tu i tam, ale mieszkańcy szarzy i codzienni już
        takich luksusów nie posiadają.

Pozdrawiam bo aż piszczy
    • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 01.07.07, 22:55
      W tym wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=22204549&s=0
      można znaleść, że o przejście miało być udostępnione jak się zakończy remont.
      Sprzeciwiałem się ogrodzeniu pałacu. Kanclerz obiecywał przejście... no ale te
      limuzyny lepiej wyglądają za płota. Miałem o tym napisać ale mnie uprzedziłeś.
      Pozdrawiam.
    • sweetbrier Re: Pałac i kultura 02.07.07, 17:27
      Byłam na konferencji w Pałacu, dawno, w październiku ubiegłego roku, ale ta sprawa już wtedy wzbudziła mój niepokój. Pan kanclerz faktycznie zarzekał się, że bramy będą otwarte od świtu do zmierzchu, a przejście dostępne dla wszystkich przechodniów! Osobiście uważam, że pomysł z ogrodzeniem tej części parku jest zupełnie nietrafiony, zrobił się swoisty podział na część dla "VIPów" i zwykłych mieszkańców.
      Zastanawiam się, czy jeśli nawet otworzyliby teraz bramy przejście byłoby wogóle możliwe? Z tego co pamiętam teren, po drugiej stronie bramy w części parkowej jest porośnięty chaszczami i trawskiem... Musieliby zrobić z tym porządek.
      Jak to możliwe, że obecnie jedynym "wejściem" do parku miejskiego, idąc od strony centrum, jest przedept przy Konarskiego obok ogrodzenia?! Gdy widzę grupy spacerowiczów idących po tej zbitej ziemi i po chwwili znikających w gęstwinie krzaków i drzew zastanawiam się, czy przyszli faktycznie wypocząć w miejskim parku, czy też jedynie podąrzają za potrzebą...?
      Pamiętam dawne, dwupasmowe wejście od Kościuszki, chociaż trochę traciła na nim ekspozycja pałacu, było idealnym łącznikiem. A jeszcze gdy kiedyś na trawniku obok stały rzeźby..., dobre były, co się właściwie z nimi stało?!
    • emektb Re: Pałac i kultura 02.07.07, 18:08
      kaktycznie obciach jest.
      jest też jednak nieprawdą, że dziennikarze nic nie robili w tej sprawie. sam o
      tym pisałem i pamiętam, że niejaki pan tarasiuk obiecywał, że przejscie bedzie,
      ale najwidoczniej sie na siedlczan wypiął
      • nash_bridges Re: Pałac i kultura 02.07.07, 18:37
        Jeśli byś przyjął tyle kopert za zlecanie prac budowlano-remontowych co Pan T.
        to też byś miał wszystkich w głębokim poważaniu.
        • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 22:46
          > Jeśli byś przyjął tyle kopert za zlecanie

Tak nieładna sugestia...
          Zapowiedział, że nie pójdzie na emeryturę jeśli nie dokończy Wydziału
          Humanistycznego przy bibliotece ale przy pałacu w Mordach nie chce mu się
          pracować.
      • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 20:59
        Dlatego wątek o remoncie pałacu znalazłem.
        • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 21:16
          "Data: 01.07.05, 12:43

"Akademia Podlaska przywraca świetność magnackiej rezydencji.Całkiem nowy
          zabytek" Dwustronicowy reportaż E.Myrchy z jego zdjęciami prowadzi nas po
          remontowanych salach pałacu Ogińskich. Na pocieszenie konserwator mówi... "Choć
          powstaną z trzech stron bramy, to przejście będzie zachowane. Pomysł jego
          zamknięcia nie przyszedł nam nawet do głowy. Mówię oczywiście o przejściu w
          ciągu dnia, bo na noc będzie jednak ten teren zamykany...."
          z wątku "remont pałacu Ogińskich"
          • emektb Re: Pałac i kultura 02.07.07, 22:48
            skłamali zwyczajnie, z takich powodów brzydzę się powoli coraz większą liczbą
            siedleckich wykształciuchów
            • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:35
              Dwa lata temu skłamali. Daj im rozgrzeszenie.
              • emektb Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:38
                rozgrzeszenie mogę dać. zapominać nie mam zamiaru
                • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:45
                  To daj tekst o obiecankach i trzeciej bramie. I o tym, że rektorat stoi płotem
                  do mieszkańców.
                  • emektb Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:46
                    sie zrobi
                    • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 03.07.07, 22:37
                      Czekam.
                    • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 13.07.07, 09:32
                      W bieżącym numerze ŻS ani słówka.
          • misinka81 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:30
            Jak większość tutaj również cierpliwie czekałam na otwarcie bram, by nie latać
            za każdym razem naokoło, ale chyba juz tak zostanie. Szkoda, bo wcześniej
            podwójna alejka była jakimś wejściem do parku, stał sobie zegar słoneczny
            (który widzę obecnie na skwerku przed UM), no i intrygujące rzeźby. Teraz tak
            nijako, trzeba się przemykać wąskim chodniczkiem...A w pałacu siedzą sobie w
            marmurach...
            • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 02.07.07, 23:43
              W wątku "remont pałacu Ogińskich pisalismy:
              "05.09.05, 11:14

"Romantycznej furki nie ma. Jest brama zrobiona z rozciętych przęseł ogrodzenia.
              Chwilowa jedna połówka w prawo a druga w lewo otwarta. Roboty trwają. Robotnicy
              zasypywali osłonięte folią fundamenty.

• Re: remont Pałacu Ogińskich
              anarchaniol 13.09.05, 15:45

Jest furtka, mała z boku. A co do bramy, to rzeczywiście jest trochę tak jakby
              na siłę wklejona. A powiedzmy sobie szczerze że ta brama będzie częściej używana
              i bardziej potrzebna niż ta od strony Asłonowicza."

I słowo stało się...
              • aro333 Re: Pałac i kultura 03.07.07, 00:02
                Wszystko fajnie tylko gdzie w tym wszystkim jest jakis zapis o udostepnieniu
                tego terenu?Nie znam tematu ale nie wyobrazam sobie aby ktos przekazal ten
                teren bez zapisu takowego wymogu gdzies w umowach lub innych papierach.Jak to
                z tym jest,czyzby luka ,sam nie wieze w to co pisze?
                • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 03.07.07, 00:17
                  Miasto przekazało nie mając pieniędzy na remont a właściciel(AP) może
                  udostępnić lub nie. Wolna wola. "Wolnośc Tomku..." W każdym razie bramy od
                  strony parku ani "sentymentalnej furtki" nie ma.
                  • kons3 Re: Pałac i kultura 05.07.07, 20:37
                    Zacząłem dyskusję, to ją zakończę. Informuję wszystkich, że nie mam zamiaru
                    pozostawić sprawy na internecie. I do wszystkich apeluję: do dziennikarzy o
                    artykuły pisane w interesie mieszkańców Siedlec (chyba że macie cenzurę
                    gazetową), do radnych (bywają na tym forum) o ostre wystąpienia na których
                    naprawdę politycznie można zarobić, do urzędników o sprawdzenie czy ustalenia
                    były i jeśli tak to o ich egzekucję, do internautów o maile na adres AP i
                    wreszcie do rektora AP o to, aby moje gorzkie słowa z pierwszego postu nie były
                    prawdziwe. To drobna sprawa ale chyba warta załatwienia.
                    • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 05.07.07, 20:53
                      Zacząłem dyskusję, to ją zakończę.

Jeszcze nie ma co kończyć. Jeszcze przejścia nie ma. Jeszcze nie zdążyłem
                      zwiedzić. Jeszcze kultury tam nie ma. Jeszcze po osiemnastej dwa samochody na
                      podjeździe stały.
                      • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 05.07.07, 21:00
                        "W Pałacu Ogińskich rozpoczyna się właśnie Letnia Szkoła Języka Polskiego. Jest
                        to specjalny kurs prowadzony przez Akademię Podlaską dla cudzoziemskich
                        studentów" (KRP)

Edukacja.
                        • krzycho1252 Re: Pałac i kultura 13.07.07, 09:40
                          " Jestem w Polsce już po raz trzeci. Wcześniej byłam w letnich szkołach
                          organizowanych przez uczelnie w Lublinie i w Krakowie. Ta w Siedlcach wypada
                          najgorzej - stwierdza studentka z Macedonii. 1600 zł?"

1600 x 60 osób. T. Goc z gitarą. Nuda.
                          ( "Przy świecach nie widać" Justyna Duszyńska ŻS str.4)
                    • kons3 Re: Pałac i kultura 14.07.07, 22:43
                      Ze swej strony obiecuję, że na spotkaniach przedwyborczych (a nadejdą) radnym
                      nie odpuszczę odpuszczenia tego tematu. Myślę też że warto byłoby podjąć
                      dyskusję na temat sensu rozwoju Akademii Podlaskiej. Na dziś to producent
                      bezrobotnych. Po przyjęciu w latach 90-tych do pracy licznych politruków
                      uczelnia mimo formalnej poprawy (nowi profesorowie) pogorszyła sobie opinię w
                      Polsce. Dyplom AP nie ma żadnej renomy. Nie widać też pomysłu na poprawę opinii
                      o uczelni. AP doskonale sprawdza się jako przechowalnia. Daje dużo miejsc pracy
                      ale pracownikom, a nie absolwentom. Rzadko uczelnia pracuje na rzecz środowiska
                      lokalnego. Nie słyszałem aby robiono badania pod kątem interesów miasta i
                      regionu. Chyba że badania te są produkowane na półkę. W Siedlcach AP to święta
                      krowa, nie widziałem artykułu krytycznego na jej temat. I taki brak krytycyzmu
                      w prasie lokalnej doprowadził zapewne do takiego lekceważenia mieszkańców
                      Siedlec, jaki widać w sprawie przejścia do parku. A może to stare nawyki
                      wyniesione z poprzedniego ustroju i uczelni wojskowo-politycznych.
                      • breuszek Re: Pałac i kultura 15.07.07, 00:34
                        pewnie masz rację. bo jakby sprawdzić po jakich uczelniach są pracownicy ap to
                        by się okazało ze 70-90% to z ap :)

a co do przejścia podpisuję się 4 kończynami. zamiast chodzić spacerkiem muszę
                        jechać na drugi koniec parku autkiem aby nie chodzić po chaszczach na spacer z
                        dzieckiem.
    • mako291 Re: Pałac i kultura 13.07.07, 21:03
      A gdzie jest nasz kolejny Radny-bezradny-Roberto Amroziewiczo? dlaczego "nasz czlowiek"nic nie robi w naszym miescie? , myslalem, że mimo milczenia w naszym"kraju", coś powie o naszym mieście- ale widzę, że kieruje utarty tor M.Greluka, który krzyczał, odebrał ordery, i nic nie zrobił....
      Moze warto wziąć normalnych "kapuściarzy"i prawdziwych "kiszonkowców i malarzy" na przedstawicieli naszego miasta............?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka