Dodaj do ulubionych

Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka...

IP: *.chello.pl 21.01.10, 23:38
tak sie zastanawiam po co cokolwiek zmieniac w katowicach. Przeciez PRL-owskie potworki i szpetne dodatki do starszych budowli to jest prawdziwa kultura tego miasta. Ciekawe czy pan autor ma w domu blache falista i betonowe kielichy ??

P.S Syf w Katowicach to jest najlepszy zabytek
Obserwuj wątek
    • Gość: slazok Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.waldex.3s.pl 21.01.10, 23:44
      Niestety żyjemy w kraju ludzi którzy z komunistyczną mentalnością połączyli
      kapitalistyczną bezduszność. Polityka wobec zabytków w naszym państwie jest
      prosta, najpierw przez 20 lat nie remontować, nawet nie myć, tylko pozwalać
      dewastować, by nie powiedzieć mocniej...następnie stwierdzić że obiekt jest
      stary, brzydki, brudny i wyburzyć. Rozbiory, komunizm, przesiedlenia ludności
      to wszystko sprawiło, że żyjemy w kraju ludzi bez tożsamości, ludzi bez
      pamięci historycznej. Przez czterdzieści lat komuniści odrzucali wszystko co
      powstało w międzywojniu, skazywali tę epokę na wzgardę i zapomnienie, dzisiaj
      robi się to samo z czasami PRL-u. Polacy nie rozumieją co to ciągłość
      historyczna, nie potrafią spojrzeć obiektywnie na przeszłość i dostrzec w niej
      wartości, a przecież są rzeczy ważne, które warto zachować. Nie czarujmy się
      hala Supersamu zniknie, zniszczony zostanie również dworzec kolejowy. W zamian
      za to Katowice dostaną kawałek szkła i stali oraz trochę nowych światełek,
      czyli wielokrotnie powielany schemat współczesnego centrum handlowego. Za czas
      jakiś to nowe centrum handlowe stanie się ... brudnym i naprawdę brzydkim
      starym budynkiem. I wtedy z pewnością poprę jego wyburzenie :)
      • kato28 Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą 22.01.10, 00:21
        Wiesz co, akurat nie musi to mieć nic wspólnego z komunizmem, rozbiorami etc...
        W II połowie XIX wieku czyli stosunkowo niedawno wyburzono znaczną część
        ŚREDNIOWIECZNEGO Paryża i zbudowano go na nowo w kształcie który znamy obecnie.
        I zjeżdżają się ludziska do tego Paryża już od bardzo dawna i podziwiają. A
        podziwiają budowle 150 letnie które powstały w miejscu kilkusetletnich. Ot po
        prostu zgładzono brzydotę i wybudowano coś co cieszy oko. Wyobrażasz sobie
        zburzenie starego Krakowa i wybudowanie czegoś nowego? Nie?? A w Paryżu właśnie
        coś takiego się stało... I chyba wyszło to temu miastu na dobre.
        • Gość: xyz Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.c198.msk.pl 22.01.10, 03:18
          Akurat Kraków to zły przykład :P 100 lat temu wyburzono tam mury miejskie i w
          tym miejscu znajdują się dzisiejsze Planty. Miasto mogło rozbudować Śródmieście.
          • Gość: henio panie autorze! IP: *.chello.pl 22.01.10, 07:55
            idź pan chronić zabytkowe hale huty batory a odczep się pan od Katowic
            • jimmyjazz to typowy punkt widzenia "urzędnika" 22.01.10, 09:04
              To czy pani konserwator słusznie czy niesłusznie chce wpisac halę na
              listę zabytków to dla mnie sprawa drugorzędna.

Ważniejsze jest to że robi to DOPIERO TERAZ! Wcześniej nie wiedziała
              o jej istnieniu? Pojawia się powazny inwestor, robi projekt,
              załatwia fiansowania i nagle znikąd pojawia się urzędas i jego
              fanaberie. Jak dla mnie to pani konserwator liczy po prostu na
              kopertę.

To jest typowe podejście skorumpowanych urzędników - pojawia się
              ktoś z kasą to trzeba go skroić na procencik za wydanie odpowiednich
              zgód tudzież nie wpisanie na listę zabytków. To jak się pani
              konserwator zajmuje "zabytkami" skoro o takich sprawach dowiaduje
              się z gazet? Za co bierze kasę? Za czytanie GW?

Inwestor chcąc przebudować/zburzyć halę takie rzeczy powinien
              wiedzieć na początku, a nie dowiadywać się czegoś bo urzędas gazetę
              przeczytał i powiedział "hola hola".
              • Gość: chorzowianka Re: to typowy punkt widzenia "urzędnika" IP: *.chello.pl 22.01.10, 10:08
                Niedługo dojdzie do tego, że bezpieczniej będzie nie pisać nigdzie o żadnych
                inwestycjach, żeby się przypadkiem jakaś biurwa nie zwiedziała. A jak to było
                przy AKS-ie/ Przyjechał inwestor, wyciął drzewa, postawił blaszaczek z
                carrfourem, a pani istna odpowiedzialna za ochronę zieleni w mieście wzruszyła
                ramionami i powiedziała "Ojej, przecież się nie odstanie." Może to jest na nie
                metoda...?
              • Gość: j4 Re: to typowy punkt widzenia "urzędnika" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:11
                jimmyjazz napisał:

> To czy pani konserwator słusznie czy niesłusznie chce wpisac halę
                na
                > listę zabytków to dla mnie sprawa drugorzędna.
                >
                > Ważniejsze jest to że robi to DOPIERO TERAZ! Wcześniej nie
                wiedziała
                > o jej istnieniu? Pojawia się powazny inwestor, robi projekt,
                > załatwia fiansowania i nagle znikąd pojawia się urzędas i jego
                > fanaberie. Jak dla mnie to pani konserwator liczy po prostu na
                > kopertę.

inwestor mógłby przecież zachować tę konstrukcję. Mniej by zarobił,
                bo obiekt byłby mniejszy. A on, cwanie, lokalną gwiazdkę - Koniora,
                poprosił o baju baju komputerowe z trawniczkami zamiast targu
                (inwestor nie ma nic do tych terenów z targiem) i wszystko miało być
                ok.
                • jimmyjazz syfiaty targ nikomu nie przeszkadza 22.01.10, 11:39
                  wygląda jak na targu w trzecim świecie.
                  Ale ktoś zechciał dotknąć świętą halę - afera.

Pani knserwator zabytków nie przeszkadza to, że w sąsiedztwie
                  zabytkowego budynki liceum i arcywyjątkowej hali, istnej perełki
                  środkowoeuropejskiej architektury, mamy obskurne targowisko? Bo mi
                  przeszkadza.
                  • Gość: hj4 Re: syfiaty targ nikomu nie przeszkadza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:53
                    ale to generalnie nie ma nic do rzeczy - tymczasowe budki mogą stać
                    nawet na Wawelu i konserwator się nie doczepi do tego, bo są
                    TYMCZASOWE, choćby i 20 lat stały, ale w kazdej chwili mozna je
                    usunąć. Więc tu się kompletnie nie ma do czego doczepić, nawet gdyby
                    faktycznie próbowała o otoczeniu coś gadać, to to nie jej zupełnie
                    sprawa.
                  • marek-ms Hmm... 22.01.10, 22:42
                    Bez bicia przyznam, że wolę "syfiasty targ" od supermarketowych wrzasków PROOOOOMOCJAAAAAAA! i reklamowych szmat zasłaniających budynki. I wolę meneli od korporacyjnych krawaciarzy - menele są bardziej prawdziwi, mniej w nich fałszu... i mniej szkodliwi... menele nie podsuwają do podpisania umów z "drobnymi drukami"... a jak coś ukradną, do pierdla trafiają, a nie na Bahamy czy Seszele.
                    • Gość: chorzowianka Re: Hmm... IP: *.chello.pl 22.01.10, 23:14
                      Może mniej szkodliwi ale bardziej smrodliwi, niestety... A wrzaskiem
                      "PROMOCJAAAA" wita mnie co rano właśnie ten broniony z takim wielkim zapałem
                      najnowszy katowicki zabytek.
                      • marek-ms :) To 23.01.10, 00:55
                        nie zabytek wrzaskiem PROOOMOCJAAAA wita, a całe to nowoczesne cholerstwo, które do niego się napchało.

A menele? No fakt, ale poczekajmy, co wymyślą korporacje chemiczno-kosmetyczne, bo może się okazać, że smród meneli zapachem fiołków będzie w porównaniu do najmodniejszych perfum :))) Już teraz wejście na stoisko z chemią domową w supermarkecie powoduje łzawienie oczu i wykręcenie nosa na drugą stronę głowy.

Kiedyś, w dawnych czasach, za halą było targowisko - kwiaty, owoce, zielenina, jajka i kury. Nic tam nie śmierdziało. No może oprócz Rawy, która niedaleko z kanału wypływała. Ale to nie hali wina, a nowoczesności, która "rzekę pełną pstrągów", jak Rozdzieński w "Officina ferraria" napisał, w martwy i śmierdzący ściek zamieniła... No cóż, taka jest właśnie nasza cywilizacja, w której obowiązuje hasło "szmalu, szmalu, szmalu dajcie, a jak dacie, spier..lajcie".
              • Gość: tak z boku Myślenie reliktowe IP: *.altec.pl 22.01.10, 13:10
                Abstrahując od wartości tej konstrukcji - większej czy mniejszej - proszę
                zauważyć, że urząd konserwatora zabytków istnieje w naszym kraju nieprzerwanie
                od kilkudziesięciu lat. Oczywiście przez cały okres wprowadzania gospodarki
                rynkowej i prywatnej własności.
                Istniał również gdy przekazywano państwowe mienie innym podmiotom (Społem) gdy
                potem one się prywatyzowały i uzyskiwały możliwość dalszej odsprzedaży mienia.
                Przez cały ten czas istniała możliwość wpisania tej hali do rejestru zabytków -
                dla nabywcy sprawa byłaby jasna.
                Wątek drugi:
                Od ponad 6 lat obowiązuje nowa ustawa o ochronie zabytków. Na jej podstawie
                wojewódzki konserwator miał założyć ewidencję zabytków, czyli tych obiektów,
                które mogłyby być wpisane do rejestru. Miał na to 3 lata. I nie kiwnął palcem,
                więc w każdej chwili każdy właściciel budynku sprzed wojny może spodziewać się
                podobnej niespodzianki. A ograniczenia konserwatorskie obniżają wartość
                nieruchomości i podnoszą niebywale koszty jej utrzymania. Dlatego wpisuje się je
                w księgach wieczystych jako obciążenia. Więc nabywca POWINIEN mieć prawo do tej
                informacji z góry, żeby przemyśleć sobie czy stać go czy nie na spełnienie
                wymagań konserwatorów.
                Wniosek:
                Jeżeli państwo jest tak nieudolne, że nie potrafiło stworzyć skutecznego systemu
                realizowania ochrony zabytków, to powinno teraz tę halę zabrać sobie - na własny
                koszt - w dowolnie wybrane miejsce.
            • business3 Secesja Katowic-odrapany tynk, szczyna, menel itp! 22.01.10, 17:24
              Secesja Katowic-odrapany tynk, szczyna, menel itp!

Gość portalu: henio napisał(a):

> idź pan chronić zabytkowe hale huty batory a odczep się pan od Katowic
          • Gość: Advocat Yaboli Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.tktelekom.pl 22.01.10, 11:10
            Żeby zrozumieć, jak ogromną stratą było dla Krakowa wyburzenie starych murów
            miejskich (bo dlaczegóż pas zieleni nie mógł być usytuowany poza nimi?), trzeba
            pojechać np. do Avignon i poczuć tamtejszą atmosferę. Mnie tych starych murów
            bardzo szkoda...
        • marek-ms Paryż... 22.01.10, 06:09
          Co gdzieś o wyburzeniach, zawsze ten Paryż się pojawia - jak jakieś zaklęcie, które ma paszcze zamknąć przeciwnikom burzymurków. "Bo w Paryżu rozpieprzyli, no i zobaczcie...". A może właśńie Paryż dużo ciekawszy by był, gdyby ta "średniowieczna brzydota" została. Hmm?

"Średniowieczna brzydota"... No cóż, gusta są różne, ale ja uważąm, że architektura i budownictwo (też to zwykłe, mieszczańskie) największą doskonałość - po czasach starożytnych - właśnie w średniowieczu osiągnęły, i to co później budowano w żaden sposób robocie średniowiecznych majstrów nie dorównuje (z niewielkimi wyjątkami oczywiście). No chyba, że na średniowieczu jest wzorowane.

A co do hali... pamiętam ją, jak była to jeszcze rzeczywiście "hala targowa" - bardzo lubiłem tam z babcią na zakupy chodzić. Później, jak zrobili "supersam", rzadko bywałem, nie bardzo było po co... Teraz nie mieszkam w Katowicach, ale gdybym mieszkał, pewnie nigdy bym do tego "marketu" nie zajrzał - bo co tam może być ciekawego? A jak przebudują, nie pójdę tam na pewno jak kiedyś do Katowic przyjadę - takich różnych "galerii" wszędzie od cholery i jeszcze trochę, a we wszystkich taki sam szajs. Szkoda, że nie można zrobić tam znowu hali targowej, dla różnych drobnych producentów... pewnie będąc w Katowicach właśnie tam bym zakupy robił. Prawdziwe mleko - od krowy, nie z fabryki... ser z bakteriami, ale i ze smakiem prawdziwym... śmietana niehomogenizowana, która jak śmietana, a nie jak plastik smakuje... szynka ze świńskiej doopy, a nie z cholerawieczego, napompowanego w dodatku płynem do tuczenia wyścigowych robotów...

I - jak prawie pięćdziesiąt lat temu, kiedy goowniarzem jeszcze byłem - łeb bym co chwilę go góry zadzierał, żeby podziwiać doskonałą konstrukcję... potężne dźwigary... To był kiedyś jeden z symboli Katowic, coś jak hale paryskie, ze słynną cebulową zupą, którą zawsze chciałem spróbować. Kiedyś nie mogłem wyjechać - paszportu nie dawali, a kiedy już mogłem, zamiast hal było Centrum Pompidou. W efekcie jakoś odechciało mi się do Paryża jechać, a kiedy na CDG - wracając po dłuższym pobycie w pewnym całkiem średniowiecznym kraju - kilkanaście godzin na odlot czekałem, nawet nie chciało mi się z lotniska tyłka ruszyć, bo cebulowej zupy już nie było... a smrodem paryskich spalin nie chciałem sobie psuć resztek zapachu pustyni.

Ale hala w Katowicach to już trochę nie moja sprawa - mieszkam teraz na wsi, prawdziwe żarcie "baby mleczne i mięsne" mi dostarczają, a jak do Katowic kiedyś jeszcze przyjadę, do tej nowej picgalerii na pewno nie wejdę, bo i po co. Więc do roboty burzymurki - taka kupa szmalu do zarobienia nie może przecież się zmarnować. (kato28 - tego ostatniego fragmentu [po "-"] nie bierz do siebie, raczej do kilku innych wpisów to się odnosi)
          • kato28 Re: Paryż... 22.01.10, 08:43
            Na mniejszą skalę Wiedeń i Barcelona.
            • Gość: mejloo Jaki konserwator? IP: 188.161.136.* 22.01.10, 20:42
              To u nas są konserwatorzy zabytków???? Gdzie oni są zatem jak niszczeją stare
              hale poprzemysłowe, gdzie byli jak na Wełnowcu burzono przepiękna cynkownię, co
              robią, żeby na ulicy 3-go Maja wyglądało jak w mieście a nie w Disneylandzie,
              gdzie są jak niszczy się secesyjna zabudowę styropianem i plastikiem, co zrobili
              w sprawie starego dworca w Katowicach ?
          • Gość: fds Re: Paryż... IP: 78.157.183.* 22.01.10, 10:58
            Jasne... Taki śmierdzący klimat w centrum miasta jest naprawdę
            unikatowy. Już coraz mniej miast w Polsce ma w centrum taką blaszaną
            budę, obok obleśnym pseudodworzec autobusowy i handlarzy skarpetkami
            w biało-niebieskich namiotach! W samym centrum! Uważam,że trzeba
            natychmiast(!!!!) cały ten syf, łącznie z namiotami, wpisać na listę
            zabytków... Za 5-10 lat cała Polska będzie do nas waliła ogladać jak
            to wygląda trzeci świat... Fajnie?
            • Gość: gf Re: Paryż... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:32
              a ja się zgadzam z Markiem, najlepiej byłoby gdyby była to nadal
              hala targowa. Jak widać targowisko w tym rejonie jest potrzebne,
              skoro obok stoją te budki i stoliki. Mówię wam, te galerie, markety
              to wam się kiedyś znudzą, a znajdziecie się kiedyś na wsi to
              poznacie ile smaków tracicie żrąc te dziadostwo z marketów.

inna sprawa, ze zdrowego żarcia to na targowiskach już od dawna nie
              ma. Tam jest normalny handel miastowych - wizyta w hurtownii i na
              targ. Na targu jest wszystko to co w sklepie osiedlowym, ta sama
              jakość + chińska tandeta. Czasami trafia się sklepik patronacki -
              mięsny - wtedy można kupić lepsze niż w marketach (ale droższe)
              mięso i wędliny.
              Zdrowe żarcie to głównie na wsi, ew. w skansenie w Chorzowie - tam
              czasami robią takie imprezy ze sprzedażą jedzenia, w miastach, na
              tarowiskach obowiązują już wilcze prawa wolnego (i dużego, bo
              miejskiego) rynku, gdzie nie jakość ma znaczenie.
              • Gość: fds Re: Paryż... IP: 78.157.183.* 22.01.10, 12:43
                No to po co Ci to targowisko, skoro to normalne rzeczy z hurtowni,
                tylko droższe + chińsczyzna? Tylko szpeci. Też mnie dziwi,że te
                namioty się tam utrzymują.
        • adams_katowice Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą 22.01.10, 08:40
          Pan H. Mercik jest autorem kilku oryginalnych pomysłów, jak ten sprzed kilku
          lat, kiedy to jako miejski konserwator zabytków w Rudzie Śląskiej kazał
          mieszkańcom kamienicy przemalować nowe plastikowe okna w kolorze białym na
          zielony, bo taki kolor okien w tej dzielnicy był w przeszłości... nadmienię, że
          mieszkańcy w tej dzielnicy wymieniają okna w większości na koszt własny.
        • Gość: biniou Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.rev.numericable.fr 22.01.10, 15:42
          > Wiesz co, akurat nie musi to mieć nic wspólnego z komunizmem,
          rozbiorami etc...
          > W II połowie XIX wieku czyli stosunkowo niedawno wyburzono
          znaczną część
          > ŚREDNIOWIECZNEGO Paryża i zbudowano go na nowo w kształcie który
          znamy obecnie.
          > I zjeżdżają się ludziska do tego Paryża już od bardzo dawna i
          podziwiają. A
          > podziwiają budowle 150 letnie które powstały w miejscu
          kilkusetletnich. Ot po
          > prostu zgładzono brzydotę i wybudowano coś co cieszy oko.
          Wyobrażasz sobie
          > zburzenie starego Krakowa i wybudowanie czegoś nowego? Nie?? A w
          Paryżu właśnie
          > coś takiego się stało... I chyba wyszło to temu miastu na dobre.

Nie porownuj haussmanskich budynkow Paryza do supermarketu w
          Katowicach... W koncepcji Haussmana byl lad i harmonia, miasto
          przebudowano w calosci. Tutaj chodzi o kolejny supermarket i
          wyrwanie atrakcyjnej lokalizacji w centrum miasta, nie zwazajac na
          konsekwencje dla miasta i lad architektoniczny wokol.
      • business3 Burzcie tego potworka i budujcie biurowce!!! 22.01.10, 11:47
        Burzcie tego potworka i budujcie biurowce!!!
    • mileruch Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... 21.01.10, 23:48
      A te unikatowe dworce i hale powszechnie uznawane za brzydkie potworki
      przez nas "pospulstwo" sa dla kogo? Dla was koneserow czy dla nas
      mieszkancow? Czlowieku zamiast marnowac czas na pisanie tych bzdur to
      sam zajmij sie ratowaniem starego Ratusza w Chorzowie !!!
    • kato28 Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... 22.01.10, 00:08
      Dziwny ten artykuł. Autor przekonuje w nim że skoro Supersam zaprojektował
      wybitny inżynier to musi to być dzieło niezwykłe. A czy wybitny inżynier nie
      mógł spłodzić potworka? Mnie osobiście ten przecudowny budynek kojarzy się ze
      zwykłym osiedlowym blaszakiem w którym ulokowała się np. Biedronka A! Kojarzy
      mi się jeszcze z koktajlem truskawkowym :-) Ale koktajl z mrożonych truskawek
      serwowano tam wtedy kiedy jeszcze można było oglądać zabytkowe dzwigary.
      Kolejka po ten koktajl wiła się czasami przez najmarniej 1/3 tych 126 metrów :-)
      • Gość: jan Argumenty w skrocie: wieprze i tepa gawiedz IP: 78.133.245.* 22.01.10, 11:25
        Tepa glupia gawiedz z rozdziawiona geba oglada wizualizacje nowego
        centrum i jest na tyle ograniczona umyslowo ze nie potrafi sobie
        tego wyobrazic w rzeczywistosci, nie mowiac juz ze nie wie ze
        wartosciowe i piekne jest nie to co sama za takie uwaza, ale co
        oficjalnie za takie zostanie uznane.
        Dziekuje za wartosciowy glos w dyskusji.
    • Gość: ira Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 00:12
      Supersam , dworzec i familoki takiego obrazu nie chcą mieszkańcy ,
      konserwatorom zaproponujmy napój z formaliny ......niech sami się
      zakonserwują!!! Nasze nieruchomości dzięki takim palantom są
      wyceniane na równi z przedmiesciami ...to sabotażyści na usługach
      bóg wie kogo.....
    • Gość: sqro Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 00:14
      myślę że pan Mercik powinien w pierwszej kolejności zająć się ratuszem w batorym
      i rzeźnią przy krakusa, które niewątpliwie zabytkami są, jak również leżą w
      obszarze jego kompetencji, a których stan pokazuje świadczą ewidentnie o jego
      braku kompetencji ewentualnie nieudolności.
    • swoboda_t Dach przenieść, resztę wyburzyć! 22.01.10, 00:30
      Jestem entuzjastą arhitektury międzywojennej (a ta w Katowicach stoi
      na szczeólnie wysokim poziomie) i modernizmu w ogóle, również
      dokonań p. Bryły. Daleko mi do przeciętnego tłumoka, co to
      zaniedbanie myli z brzydotą. Ale jestem zdania, że konstrukcję dachu
      należy przenieść w inne miejsce (np. teren po kopalni Katowice), a
      resztę wyburzyć. Ta hala powstawała w innych realiach gospodarczych
      i społecznych. Dziś stoi w samym centrum wyjątowo ważnego i
      dwukrotnie liczniejszego niż wtedy miasta. To jest miejsce na
      atrakcyjną wizualnie i funkcjonalnie budowlę, a ta hala nawet po
      przywróceniu pierwotnego stanu (co jest zresztą nierealne) nie
      będzie takiej roli spełniać. Poza względami sentymentalnymi nie ma
      żadnych przesłanek do jej pozostawienia. Alternatywą wobec nowej
      inwestycji jest jej zaniechanie, czyli stopniowe popadanie hali w
      ruinę i marnowanie cennego terenu. Gdyby tak wszyscy dpowiedzialni
      za kształt i rozwój miast podchodzili do tematu, to Nowy Jork do
      dzisiaj byłby wioską z drewnainą zabudową, a w centrum Katowic
      zamiast kamienic i tej hali stałyby chałupy i folwark. Moja rada i
      prośba do koserwatorów - niech zabiegają o przeniesienie konstrukcji
      i ciekawe jje wykorzystanie, bo sama w sobie może być atrakcyjna i
      jest godna zachowania. Ale wpisanie hali do rejestru zabytków i
      torpedowanie tej inwestycji to będzie wyrok śmierci na halę, która
      za 10 czy 15 lat po prostu opustoszeje i będzie straszyć jak
      wyburzona w ub. roku Concordia na Sokolskiej. I przede wszystkim
      będzie to wbrew interesowi miasta i jego mieszkańców.

A co do pani konserwator, to nikt nie ma pretensji, że nie podarła
      aktu notarialnego Koźmińskiego. Pretensje są o to, że przez lata nic
      nie zrobiła w sprawie dworca, kóry popada w ruinę nie od wczoraj.
      Nie mogłem przyjść na pikietę, ale słuchałem audycji radiowej i jej
      wypowiedzi były kompromitujące. Zresztą nie tylko o dworzec chodzi -
      Katowice straciły kilka cennych obiektów poprzemysłowych, a
      modernistyczne kamienice, niemal z definicji białe, gołębio szare
      ew. beżowe namiętnie okłada się styropianem i maluje na bahama
      yellow. Imponujący budynek na Curie-Skłodowskiej (między PCK a
      Jordana) wkrótce będzie świecił na żółto bardziej niż słońce. Co ta
      pani zrobiła w tej sprawie??
      • Gość: KAT Re: Dach przenieść, resztę wyburzyć! IP: 109.243.106.* 22.01.10, 00:59
        Dokladnie przeniesc konstrukcje,na teren kopalni gdzie niebawem zacznie sie budowa Muzeum Slaskiego.
        • Gość: jg Re: Dach przenieść, resztę wyburzyć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:42
          a jaką by tam miała funkcję pełnić? To już lepiej na jakieś
          targowisko ją przenieść
          Druga sprawa - co z targiem obok? Skoro jest to znaczy, ze jest
          zapotrzebowanie na to. Moze w centrum K-c powinna być jednak hala
          targowa, zeby zrobić porządek z drobnym handlem ulicznym? Albo może
          nie w centrum, ale w dobrej lokalizacji, z dobrym dojazdem dla
          każdego.
          • swoboda_t Re: Dach przenieść, resztę wyburzyć! 22.01.10, 12:27
            Jaką fukncję? Choćby dekoracyjną - wielka techniczna rzeźba, a pod
            nią np. ogród kwiatowy - coś oryginalnego, pasowałaby jak ulał do
            terenu po kopalni. Mogłaby tworzyc kolejną halę muzealną czy
            przykrywać knajpki. Mogłaby służyć artystom - "świry" z ASP na pewno
            coś by wymysliły. Możliwości jest wiele, a kreatywnych ludzi nie
            barkuje. Oczywiście świetnym pomysłem jest targ, ale nie w tej
            lokalizacji. W centrum Kato potrzeba więcej atrakcji typu knajpki,
            lokale rozrywkowe, duże kino (jest jedno w Altusie, a więc na
            uboczu, a reszta już całkiem poza śródmieściem), nie zaszkodzi
            więcej sklepów, bo to przyciąga ludzi, a lokalizacja przy Skargi
            jest idealna - zadziała efekt synergii z Vaginą na drugim końcu
            Stawowej. Targ warzywny w tej lokalizacji będzie wieczorem świecił
            pustkami, cuchnął i przyciągał meneli szukających darmowego zarcia.
            Musimy pamiętać o interesach inwestora. Jemu nie zależy na
            upiększaniu Katowic i uprzyemnianiu nam życia. Jemuz ależy na kasie.
            I albo tą kase zarobi stawiając coś, co więskzosć ludzi przyjmie z
            zadowoleniem, albo będzie eksploatował archaiczną halę dopóki uzna
            to za opłacalne. A potem ją zamknie i tyle będzie z zabytku -
            zafundujemy sobie drugi chorzowski Szlachthaus czy katowicki stary
            dworzec - wartościowe i martwe straszydło.

P.S.: Konserwator i niektórzy dyskutanci nie doceniają czynników
            społecznych przemawiajacych za inwestycją. Od trzech lat mamy w Kato
            zastój inwestycyjny (nie licze biurowców i hoteli pwostających
            gdzieś na peryferiach centrum), ludzie chcą zmian, nowości,
            atrakcji. Ta hala, choćby spowrotem zamieniona w targowisko, tego im
            nie zapewni.
            • Gość: sqro Re: Dach przenieść, resztę wyburzyć! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 21:22
              Choćby palmiarnię w WPKiW
    • Gość: Michał Szanowny panie konserwatorze IP: *.opera-mini.net 22.01.10, 02:08
      Chciałem zapytać, bo czuję wewnętrzną potrzebę opamiętania się, czy mógłbym się opamiętać, jak już powstanie nowy Supersam? Zapewniam, że będę wtedy jednym z najgorliwszych wyznawców opamiętanizmusię!
    • Gość: xyz Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.c198.msk.pl 22.01.10, 03:14
      W takim razie GDZIE BYŁ KONSERWATOR ZABYTKÓW, GDY SUPERSAM PRZEROBIONO Z HALI
      TARGOWEJ NA PASAŻ Z PODWIESZONYM SUFITEM? Z dawnej konstrukcji został
      obrzydliwy blaszak, na który i tak przyjezdni mówią ,,empik". Równie dobrze
      zabytkiem możemy nazwać okropny budynek PKP przy Spodku czy też dowolny
      wiadukt kolejowy sprzed wojny. To, że coś jest stare to nie znaczy, że
      funkcjonalne. A Supersam to przecież obiekt użytkowy i powinien podlegać
      przebudowom.
    • Gość: gosc Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.nyc.res.rr.com 22.01.10, 03:17
      Kolejny oszolom, ktory wie najlepiej. Panie konserwo mam propozycje
      aby do tego przecudnego obiektu dospawac jeszcze z kilka metrow
      stalowego drutu, co znacznie podniesie poczucie dumy okolicznych
      mieszkancow. Panskie pseudo eksperckie wywody sa po prostu bardziej
      folklorystyczne niz caly folklor tego skad inad ciekawego regionu.
      Dla dobra opamietujacych sie mieszkancow i podniesienia ich dumy z
      powodu ewentualnego zachowania rupieciarni zwanej supersamem
      najlepiej bedzie zespawac unikatowy dworzec z ta szpetna ale jakze
      wartosciowa budowla, zwlaszcza, ze tak powiedziala jedna pani a ona
      to sie zna bo jak jest na tak waznym urzedzie to chyba musi! Dla
      dobra tambylcow te cudowne relikty budowlane nalezy natychmiast
      pokryc eternitem falistym z elementami plytek azbestowych.
      Zastanawiac moze tylko fakt pozbawienia konserwatora zabytkow
      zdrowego rozsadku. Zabytek tego typu aby przetrwal w samym centrum
      jednak sporego miasta, czy aglomeracji musi miec cos wiecej niz
      solidnie zespawane elementy wykonane z metalu no i jeszcze dodatkowo
      bedzie dobrze jesli bedzie sluzyl ludziom, tak panie konserwatorze
      wlasnie tym z folkloru internetowego, ku ich zadowoleniu i wygodzie.
      No ale przeciez obecny folklor tego miejsca niestety zniknie wraz z
      tym potwirkiem, no i komu to przeszkadza, ze paskudny, otoczenie
      smierdzace i z uwagi na gromadzacy sie w okolicy element przejsc
      obok nawet czasem strach.
    • c-64 PRL był również "dumą" Polaków. 22.01.10, 05:24
      To panom konserwatorom radzę się opamiętać bo jeszcze zaczną chronić
      blaszane budy spod Supersamu mówiąc, że to brutalistyczne eksponaty
      z początków rozwoju polskiego kapitalizmu.
    • Gość: gość Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 08:06
      Brawo Panie Henryku.
    • Gość: seitz Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: 198.208.240.* 22.01.10, 08:07
      Ma gość rację i tyle.
    • Gość: tom ble, ble i tak szpeci miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 08:12
      porównywanie gustów do kompetencji jest trochę nie na miejscu...
      ludziom się nie podoba chcą to zmienić a jak pani konserwator
      widziała w tym nie zwykłe dzieło to powinna działać
      wcześniej...mogła wyjść wcześniej z propozycją wpisania do rejestru,
      zaproponować co z tym obiektem zrobić aby było ozdobą miasta..ludzie
      nie mają ochoty mieszkać w szpetnym mieście..
      • tadeusz542 Zabytki które nie dają żyć Katowicom 22.01.10, 08:43
        Rozumie potrzebę hołubienia zabytków które świadczą przede wszystkim
        o poziomie kultury technicznej i zmyśle piękna ale nie może tak
        byc ,że z powodu jakiejkolwiek budowli rozwój miasta staje na długie
        lata.
        Budowali kiedyś te Supersamy czy Zenity na gruzach innych zabytków
        więc prawem czasu teraz my zbudujmy coś co kiedyś potomni uznają za
        zabytek
    • Gość: tłumok Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.sunnet.3s.pl 22.01.10, 08:30
      autor swoboda_t napisal
      "Daleko mi do przeciętnego tłumoka, co to
      zaniedbanie myli z brzydotą."
      no to moze tłumokiem moze nie jesteś (choć wątpie) ale naprawde
      idiotą i to mało skromnym.
      a co do hali, oczywiscie ze nalezy ja przywrocic do stanu
      pierwotnego, to co zaproponowal Konior, zwykłe, plstikowo - gipsowo -
      kartonowe CH z elementem starej hali w srodku jest po prostu
      zenujace!!! Mamy wartosciową i interesujaca hale, niestety dzieci
      konsumpcjonizmu, jedyne co potrafia sobie wyobrazic ladnego to
      swiatynie handlu jak SCC. Na szczescie nasz prezydent i tak nie
      pozwoli nic wybudowac :)
      • Gość: swoboda_t Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 10:46
        Gość portalu: tłumok napisał(a):

> autor swoboda_t napisal
        > "Daleko mi do przeciętnego tłumoka, co to
        > zaniedbanie myli z brzydotą."
        > no to moze tłumokiem moze nie jesteś (choć wątpie) ale naprawde
        > idiotą i to mało skromnym.

Bardzo merytoryczna wypowiedź.
    • Gość: engigma Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.ula5.1000lecie.pl 22.01.10, 08:52
      Zburzyć. Brzydki moloch.
    • Gość: Kasia ku rozwadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 08:58
      Ale tak na prawdę nie wiemy jak wygląda ta konstrukcja (wszystko
      jest zakryte w tej chwili) i być może gdyby ją odsłonić i zachować w
      projekcie nowego budynku to mogło by to wygladać ciekawie -
      krytykujecie a nie widzieliście - sama jestem ciekawa jak by to
      wyglądało. Dla architekta wpisanie tej konstrukci w projekt nowego
      budynku to nie jest aż tak skomplikowana sprawa - poczekajcie z
      kategorycznym osądem - bo widzicie jedynie z zewnątrz ten na chwilę
      obecną nieładny budynek - "odgrzebmy" tą konstrukcję a wtedy
      zobaczymy - wyburzyć coś zawsze można ale to jest nieodwołalne i
      potem my Katowiczanie możemy tego żałować!
      • Gość: swoboda_t Re: ku rozwadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 10:57
        Wiemy.
        Wygląda tak
        (drugie foto rzecz jasna). Cenne i atrakcyjne są
        te dźwigary, ale hala jako całość była i jest nieciekawa wizualnie,
        a przede wszystkim nieprzystająca do dzisiejszych potrzeb i realiów.
        Owszem, fajny mógłby być taki targ warzywny (pomiajając związany z
        nim smród i syf), ale właściciel obiektu patrzy na kasę. Jeśli nie
        będzie mógł zbudować przynoszącej większe zyski galerii, to zostawi
        stan obecny, czyli bylejaki pasaż w szpetnym opakowaniu, który z
        czasem bdzie przyciągłą coraz mniej ludzi. Tymczasem nowy obiekt w
        tandemie z Vaginą na pl. Szewczyka z pewnością przyczyni się do
        ożywienia śódmieścia i uatrakcyjnienia tamtejszej oferty (nie tylko
        w murach galerii, ale i poza nimi).

Stalową kontrukcję należy przenisć (ktoś kiedyś rzucił pomysł, że w
        okolice nowego Muzem Śląskiego i to świetny pomysł), można z niej
        zrobić nowy budynek użyteczności publicznej czy ciekawą instalację,
        jeden z nowych symboli Katowic. Zdecydowanie popieram taki pomysł i
        liczę na zainteresowanie tą kwestią konserwatorów i urzędników (bo
        inwestor - wiadomo - sam z siebie ją po prostu zezłomuje, tak
        taniej). Natomiast przy Skargi powinno stanąć coś bardziej
        etsteycznego i funkcjonalnego. Swoją drogą: jestem pewien, że swego
        czasu budowa tej hali (podobnie np. dworca) wywoływała podobne
        reakcje jak u wzmiankowanych konserwatorów. Ta hala nijak nie
        pasowała do LO, Synagogi, czy Łaźni, z pewnością budziła opory,
        że "jak to tak można". A jednak można było. To się nazywa "rozwój".
        • marek-ms Rozwój??? 22.01.10, 22:19
          Czy może "rozBój" raczej? Rozwój to ewolucja... to, co się teraz dzieje, i to na całym świecie, to rewolucja, czyli rozbój.

Świat jeszcze chyba nigdy nie był taki brzydki jak teraz - coraz większy chaos (nie ten matematyczny oczywiście), brak jakiegokolwiek dopasowania, likwidacja tego, co się określa jako "klimat miejsca"... Tokio, Moskwa, Katowice, Niamba Bimba - wszędzie tak samo i tak samo bez sensu. Dwaj bogowie: szmal i nowoczesność. "Nowoczesność jest ładna i dobra, bo jest nowoczesna, a jak jest nowoczesna, to jest ładna i dobra" - jak bezmyślnie odklepywany pacierz do boga Mamona.

"Piękna nasza Polska cała"... była... kiedyś. Resztki jeszcze pamiętam, teraz prawie już śladu z tego wszystkiego nie zostało (nie tylko w Polsce), a to co jeszcze gdzieniegdzie się uchowało, swój sens i naturalność traci, stając się jarmarcznym dziwowiskiem dla (tfu!) "turystów", którzy muszą mieć wszystko w plastik opakowane i picem doprawione.

Eech... To tak ogólnie, nie do konkretnej osoby.
      • Gość: efq Re: ku rozwadze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:48
        i być może gdyby ją odsłonić i zachować w
        > projekcie nowego budynku to mogło by to wygladać ciekawie

Ja właśnie jestem za tym. I nie wiem dlaczego ten Konior, taki
        Katowiczanin, taki miłośnik wszystkiego, wiecznie nawiązujący do
        tradycji, a to niby cytatami z familoków, a to z moderny
        przedwojennej, jak sam twierdzi, tutaj wziął kasę ZA NIC. Za rysunek
        zwykłego obiektu jakich pełno w Polsce, zamiast za projekt
        wykorzystujacy konstrukcję.
      • Gość: gerlach Oni tylko potrafią mówić nie nie i nie IP: 188.161.136.* 22.01.10, 20:54
        Może i hala jest wartościowa, jest więc pole do popisu dla miasta i
        konserwatorów, niech przeniosą sobie tą hale w inne miejsce, miasto zyska
        podwójnie i wszyscy będą pogodzeni.
        Najlepiej krzyczeć: nie, nie, nie!!! Skoro to jest taki zabytek, dlaczego nie
        został do tej pory wpisany na listę zabytków?
        Czyżby konserwator źle wypełniał swoje obowiązki????
    • Gość: X hlewsiki też będą zabytkowe IP: 195.94.207.* 22.01.10, 09:05
      nie rozbierajcie ich,za niedługo nigzie ich nie będzie

jeżeli coś jest kalsą, to zasługuje na upamiętnienie, ale nie można
      tego robić z byle halą, czy dworcem, które wyglądają tragicznie i
      budzą obrzydzenie u zwykłych mieszkańców.zachowania warte jest to,
      co budzi zachwyt. nie mamy zbyt wielu zabytków,ale nie twórzmy ich
      na silę,żeby tylko konserwator miał co robić
      • Gość: swoboda_t Re: hlewsiki też będą zabytkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 11:05
        Gość portalu: X napisał(a):
        > nie mamy zbyt wielu zabytków,ale nie twórzmy ich
        > na silę,żeby tylko konserwator miał co robić

To jest akurat często powtarzana bzdura. Katowice mają nóstwo
        zabytków i są jednym zmiast o największej w Polsce liczbie dobrze
        zachowanych budynków przedwojennych. Prawie całe śródmieście to
        przedwojenne zabytki, cały Nikisz, prawie całe Załęże i Dąb, 3/4
        Bogucic, połowa Ligoty, mnóstwo obiektów na Janowie, Giszowcu,
        Murckach, nawet Podlesiu czy Zarzeczu. Poza stricte blokowymi
        dzielnicami jak Tauzen, Witosa czy Paderewa wszedzie w Katowicach są
        jakieś zabytki, w tym wiele z krajowej czołówki. Również i powojenne
        obiekty często już zasługują na to miano. Skończmy powtarzać te
        frazesy o małej liczbie zabytków w Katowicach, bo faktycznie jest
        ona bardzo duża (formalnie już nie, ale to zależy od aktywności
        konserwy w danym mieście/regionie).
    • Gość: Katowiczanin Skoro urzędnik tak mówi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 09:15
      Skoro urzędnik coś mówi to my głupiutkie społeczeństwo musimy spuścić
      po sobie uszy i uznać, że taka jest rzeczywistość a nam po prostu nie
      starcza widzy by pojąć znacenie i wagę słów urzędnika. Pan Henryk
      Mercik, autor tekstu, stawiając taką tezę zupełnie się ośmiesza i
      dowodzi, że nie ma sensu ani z nim polemizować, ani przejmować się
      jego opiniami. Widać tak długo już jest urzędnikiem, że posiadł
      przekonanie o własnej nieomylności.
    • Gość: m1r2c3 Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.ingbank.pl 22.01.10, 09:16
      Ta hala BYŁA dumą Katowic, podobnie jak wioletta willas BYŁA kiedyś
      nadzieją polskiej muzyki.... jak coś zostało zaniedbane i nie zrosło
      sie z tkanka miejska- a miało na to duzo czasu- to staje się
      rodzajem wżodu - który można wyciąć lub jeśli jest sie perłopławem -
      zamienić w perłę- innej mozliwości nie ma - a ta konstrukcja może
      być zmodyfikowana? chyba nie bardzo prawda- węc logiczne jest
      wyciencie
    • Gość: ochan Supersam a Wawel?? IP: *.efbud.com.pl 22.01.10, 09:20
      No jeśli ten pan porównuje katowicki supersam do Wawelu to ja mu gratuluje
      gustu i smaku
      • Gość: K Re: Supersam a Wawel?? IP: 212.160.172.* 22.01.10, 09:42

NO WIDAC Z KIM MAMY DO CZYNIENIA W TYM STOWARZYSZENIU.
        IDIOCI
    • Gość: polskakulturatech Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.microchip.net.pl 22.01.10, 09:23
      jeśteście ludź mi bez kultury.
      Przekonajcie Niemców albo Anglików
      żeby dobrowolnie burzyli swojem zabytki.
      Polaków nie trzeba przekonywać z przyjemnością
      zburzą to co jescze sie uchowało jakims cudem.
      • Gość: KAMIN Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: 212.160.172.* 22.01.10, 09:49
        ZACZNIJMY OD TEGO , ZE TEN BLASZAK NIE JEST ZABYTKIEM.
        TO CO NAJCENNIEJSZE ZOSTANIE TAM W SRODKU.

NAJLEPIEJ NIC NIE RUSZAC, NICZEGO NIE ZMIENIAC, KATOWICE TO MIASTO
        ZABYTKOW I NIECH TAK ZOSTANIE - O TO WAM CHODZI???
        • Gość: gt Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 12:00
          no włąśnie nie zostanie
      • Gość: KAT Re: Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą IP: 109.243.174.* 22.01.10, 10:11
        Akurat w Dreznie i Lipsku,to wyburzyli mase zrujnowanych ,jak to mowisz zabytkow i nikt nie protestowal.
    • Gość: Mike1970 Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.airproducts.com 22.01.10, 09:43
      Jak napisano BYŁA chlubą Katowic !!! Podkreślam BYŁA ... a gdzie
      Panowie konserwatorzy byli 30, 20 lat temu ... może wtedy trzeba
      było o dbać o tą chlubę ... !!!!! Pewnie siedzieli na tych samych
      bądź podobnych posadach !!!
    • pandzik Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... 22.01.10, 09:57
      Żebyś ty sie człowieku znał na swojejrobocie to ja bylbym szczesliwy.

Ratusz w Batorym niszczeje od 15 lat a ty sie zajmujesz jakims wysypiskowym
      śmieciem. Człowieku, mam gdzieś ze to gó... ma jakąś konstrukcję, której i
      taknikt od dawna nie widział.

Teraz pod tym "zabytkiem" koczuja bezdomni. Przed nim stoją budy i skrzynki z
      kartoflami. o "dworcu" autobusowym nie wspomne.

Radze wyjechac na wschód, za Ural. Tam takich miast jak Katowice jest w
      cholere - co ciekawe - wciągu ostatnich 20 lat zmienia sie tam wizerunek
      miast niesamowicie. A katowice dalej wyglądają jak dawnemiasto za Uralem.
      Syf, Syf, Syf.

A wszystko przez durnych ludzi zasiedziałych na wygodnych stołkach.

Wstyd i Żal.
    • Gość: chorzowianka Opamiętajcie się! Ta hala była przecież dumą Ka... IP: *.chello.pl 22.01.10, 09:59
      Panie Mercik!
      Du.pa w troki i na swoje podwórko!!! W Chorzowie mnóstwo zabytków niszczeje, a
      pan nakłada na właścicieli kary po 500 zł (ratusz hajduki), ośmieszając siebie
      i swój urząd! Przed zabytkowym kościołem w Batorym, na reprezentacyjnej dla
      dzielnicy ulicy pozwolił pan postawić ohydne blaszane tesco! Budynki huty walą
      się w oczach! Poczta główna zasłonięta estakadą i jakimś bankiem! Rzeźnia w
      ruinie! A pan się wypowiada o sklepiku w Katowicach, jakby to była sprawa
      życia i śmierci! To jest SKLEP, a nie muzeum! Niech pan się zajmie tym, co
      należy do pana obowiązków, bo jak na razie nie robi pan nic z tego, co
      zrobione być powinno. A pisanie do gazet niech pan sobie zostawi na emeryturę!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka