Dodaj do ulubionych

Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ...

IP: *.mtvk.pl 25.02.10, 17:21
Panie reżyserze spod Warszawy - zamisat bluzgać na PIS, niech Pan np.
Komorowskiego zareklamuje na łamach Gazetki.
Cimoszewicz raczej nie wystartuje, więc szkoda, żeby wsparcie takiego
autoryteta się zmarnowało.
Obserwuj wątek
    • Gość: Śląski Gorol Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.kopanet.3s.pl 25.02.10, 17:48
      Co tu dużo mówić, pozdrowienia dla Mistrza ;-)
      • Gość: TT Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.chello.pl 25.02.10, 21:29
        Brawo Panie Kazimierzu, pozdrowienia
        • renifer_lopez Jestem kucyk 01.03.10, 21:24
      • czarnysadov RAŚ i FC Katowice 01.03.10, 05:11
        Kucowi niemcy fonetycznie zapisali nazwisko przez "tz" na końcu i Kuc wraca do zgermanizowanej wersji ...

Poza tym RAŚ i jego reaktywacja FC Katowice mówi sama za siebie co to za inicjatywa - poczytajcie sobie o historii tego lubu.

Co do PO to partia wlasnie takich folksdojczów i PGRowców z ziem odzyskanych.

• czarnysadov Adam Michnik idzie drogą ojca 01.03.10, 05:12
          Co do promowania usilnego przez wyborczą separatystów to widze że w pewnych kwestiach Adam Michnik idzie drogą Ojca
    • jacgg Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... 25.02.10, 18:33
      NUDA, panie pośle! Odgrzewane, autotematyczne kotlety. Wolałbym jakąś relację
      z prac nad ustawą metropolitalną (zapewne ruszyły z kopyta, odkąd sam się pan
      zaangażował?...) plus wsparcie dla przeniesienia Camerimage do Katowic.

PS. Jak dla mnie to może pan zmienić sobie nazwisko nawet na C.K.utz (na
      marginesie: to chyba Pański śp. tatuś pod naciskiem bardzo patriotycznie
      zaangażowanej małżonki - Pańskiej śp. mamy - sam sobie przywrócił pisownię
      nazwiska w formie "Kuc" zamiast prawdopodobnie ustalonej wcześniej przez nie
      znającego mowy dzikich Słowian niemieckiego urzędnika formy "Kutz", ale może
      się mylę... pan sam pamięta, pan wie najlepiej, jak było...).
    • Gość: byk żenujący teksty,ktorego nawet IP: 77.223.193.* 25.02.10, 18:46
      śedziwy wiek nie usprawiedliwia.Panie kuc,czy kutz [lata mi to jak sie pisze]ani nie jestem PiSiorkiem,ani tak jak pan czerwonym aparatczykom nie stawiam pomnikow.Z kazdym pana tekstem bardziej jest mi wstyd ze dalej ''funkconuje''pan w mediach jako czolowy przedstawiciel Śląska.Tym bardzi8ej mi wstyd i przykro ze bardzo cenie p.filmy,ale wszystko co pan robi poza nimi to zenada.Pisze p. że felietony kieruje do ślazakow,a jednoczesnie obraza pan katolikow,ktorzy tu na Ślasku stanowia wiekszosc.Pan pewnie tylko pamieta ich z czynow partyjnych a nie n.p. ż Piekar.Często zabiera pan glos na temat homofobi wsrode Polaków,a sam pan jest homofobem do kwadratu,chyba ze katolicy wedlug pana i szmatlawca są inni niż homosie zydzi czy czerwoni.
      • Gość: Ślązak Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: *.interpc.pl 25.02.10, 19:35
        Panie Kutz jestem za " baranami" Z PiSu , a mój dziadek walczył w
        Powstaniach Śląskich ,
        pan się uważa za inteligentnego człowieka to dopisz sobie resztę do
        mego wpisu !
        • arnold7 Re: żenujący teksty,ktorego nawet 25.02.10, 20:11
          Gość portalu: Ślązak napisał(a):

> Panie Kutz jestem za " baranami" Z PiSu , a mój dziadek walczył w
          > Powstaniach Śląskich ,

Kolejny tzw. powstaniec z Sosnowca?

> pan się uważa za inteligentnego człowieka to dopisz sobie resztę do
          > mego wpisu !

Spore problemy z jezykiem ojczystym widze:)
          • Gość: gośc Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 21:31
            mnie starka tyż godali co w powstaniu po ich stronie same gorole ze lwowa, warszawy i łodzi, no i chachary nasze! normalny hanys mioł te całkie powstania w żici! niemiec polok - takie same dziady! ino polska zawsze biedą pachniała! jakby mój starzik pod annabergiem fechtowoł - cołkie życie z modrą gębą bych lotoł.
            • Gość: alicjah85 Panie Kutz, jest pan szalenie małostkowy IP: 212.106.160.* 27.02.10, 00:17
              Zgadza się! Większość prawdziwych ślązaków miało powstania w źici. Korfanty za udział w powstaniach obiecywał chłopom po krowie, a im było obojętne czy Polak czy Niemiec.
              Piłsudzki z kolei miał Śląsk w źici, a komunistyczne władze starały się Śląsk wyłącznie wydrylować ekonomicznie, nie wspominajac już o tym, że po II wojnie Ślązacy doświadczyli wielu okrócieństw z rąk polskiej milicji, która zastąpiła NKWD w latach '45- '49.

Panie Kutz, to szalenie małostkowe że wdaje się pan w tympodobne polemiki z forumowiczami. A obrażanie ludzi o innych poglądach politycznych kiepsko o panu świadczy. Ja głosuję na PO ale też nie zgadzam się z pana poglądami i bardzo ubolewam, że jest pan jedynym słyszalnym głosem ze Śląska. A najbardziej nie podoba mi się to, że wypowiada się pan o wielu sprawach, również lokalnych, nie znając ich kontekstu, lub znając go powierzchownie. Proszę nie rzucać słów na wiatr.
              • Gość: z Re: Panie Kutz, jest pan szalenie małostkowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.10, 23:09

tak samo sadze o panu Kutzu
            • kopciuszek62 Re: żenujący teksty,ktorego nawet 08.05.10, 18:21
              Gość portalu: gośc napisał(a):

> mnie starka tyż godali co w powstaniu po ich stronie same gorole
              ze lwowa, wars
              > zawy i łodzi, no i chachary nasze! normalny hanys mioł te całkie
              powstania w żi
              > ci! niemiec polok - takie same dziady! ino polska zawsze biedą
              pachniała! jakby
              > mój starzik pod annabergiem fechtowoł - cołkie życie z modrą
              gębą bych lotoł.
              Obrażasz moich ujków i ciotki,którzy brali udział w III powstaniu,
              że wywołali im powstanie ci z Warszawy?Rodzina własnie pochodzi z
              Annabergu (dla nie wtajemniczonych Góra św.Anny).Jak mozna obliczyć
              jestem jedno pokolenie starsza, więc przekaz troche mniej
              zachwaszczony.
        • Gość: ciekawy Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 21:40
          Tylko powstańcy nie walczyli o taką Polskę jak była im dana.To miała
          być Polska ich marzeń a nie Polska rządzona przez Krakusów i innych
          goroli, którzy ze Ślązaków zrobili to samo co komuniści. Wielu z
          nich już po paru latach się rozczarowało do tamtego reżimu, niewiele
          różniącego się od obecnego PiSu. Nie bedą wspominał, że większość z
          nich po II wojnie wybrała "wolność" i paczki z NRF.
          • Gość: Hans Kloss Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: *.chello.pl 26.02.10, 00:08
            Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> różniącego się od obecnego PiSu. Nie bedą wspominał, że większość z
            > nich po II wojnie wybrała "wolność" i paczki z NRF.

Większość z nich po II WŚ już nie żyła, a tych co zostali radzieccy bracia do
            Workuty tudzież Magadanu wywieźli
            • wilhelm4 Re: żenujący teksty,ktorego nawet 26.02.10, 14:12
              > Większość z nich po II WŚ już nie żyła
              Bzdura, to bylo "raptem" 25 lat, niematematyczny mlodziencu.
        • wilhelm4 Re: żenujący teksty,ktorego nawet 26.02.10, 14:11
          tzw.powstaniach - polskich na Slasku
        • Gość: Krysyek Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: *.chello.pl 28.02.10, 20:15
          Ten Kuc jest tak głupi, że gdyby nie wsparcie polskich podatników dla niego, to
          jadłby chleb ze śląskich hasiokow.
      • Gość: KAT Re: żenujący teksty,ktorego nawet IP: 188.33.120.* 25.02.10, 19:59
        Mocherki moga wszystkich opluwac?Przeciez to oni najbardziej obrazaja katolikow ,pycha i obluda tak wyglada kosciol katolicki!
      • piotr.gajdowski Re: żenujący teksty,ktorego nawet 28.02.10, 17:13
        Drogi byku. Przeczytaj tekst uważnie i wskaż, w którym miejscu p. Kutz obraża
        katolików. Proponuję wszystkim wziąć poważnie pod rozwagę zdanie z felietonu:
        "ja piszę swoje felietony do ludzi rozgarniętych i niezideologizowanych". Do
        pozostałych zarzutów się nie odnoszę bo szkoda czasu. Za to czas najwyższy drogi
        byku odpocząć nieco od zbyt wymagającej lektury i odetchnąć świeżym powietrzem.
      • kopciuszek62 Re: żenujący teksty,ktorego nawet 08.05.10, 18:07
        Kutz i czyny partyjne?Coś ci się chłoptasiu pomyliło.A poza tym
        bardzo nie lubię jak komuś lata jak się pisze moje nazwisko.Moje, bo
        traktuję to osobiście jako brak szacunku w stosunku do ludzi(a tyle
        piszesz w swoim poście o szacunku)i przede wszystkim chamstwa.
    • Gość: +tof Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: 93.179.207.* 25.02.10, 19:16
      Na dobre napływ kolonistów niemieckich na Górny Śląsk zaczął się w
      okolicach 1880 roku, chociaż faktycznie systemowa germanizacja
      zaczęłą się już o wiele, wiele wcześniej.

Niemczenie nie ma nic wspólnego z granicami państw; Kraków, Poznań
      niemczyły się od średniowiecza... Łódź - toż to w wielkiej części
      niemieckie miasto było u zarania i nie potrzebne do tego było
      niemieckie państwo.

Taki pan wolnościowiec i na Pisowców narzeka... tylko, że tu pan ma
      felietony, a PiSowcom pozostaje jedynie forum.
      • Gość: Gustlik Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.versanet.de 25.02.10, 19:26
        Te znafca! A kiedy zaczlo sie germanizowanie mieszkancow Berlina??
        To wy ciemniaki probujeta polonizowac nas Slazakow. Jak na razie z miernym
        skutkiem - nie dziwota - polskie miernoty niech sie biora za samoksztaucenie, a
        nie probuja "kulturu" nas uczyc!
        Pozdrowka!
        Gustlik
        • Gość: +tof Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: 93.179.207.* 25.02.10, 21:03
          Nie za bardzo wiem, co masz do mnie, ale te niemieckie adresy +
          teksty zawsze wzbudzają śmiech z politowania
          • Gość: dos Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.02.10, 11:41
            Gość portalu: +tof napisał(a):

> Na dobre napływ kolonistów niemieckich na Górny Śląsk zaczął się w
            > okolicach 1880 roku, chociaż faktycznie systemowa germanizacja
            > zaczęłą się już o wiele, wiele wcześniej.

politowanie budzi raczej Twoj tekst o - jak to sformulowales -
            "kolonistach niemieckich", ktorzy mieli przybywac na Gorny Slask po
            roku 1880. Zajrzyj lepiej do slownika i encyklopedii, zanim cos
            takiego napiszesz ...
      • Gość: gość Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 21:42
        pisowcom tylko forum zostało? przecież mają cały pierwszy program telewizji!!! i wypraszam sobie porównywać mnie z jakimiś niemieckimi kolonialistami!!! moja rodzina jest na śląsku dużo dłużej i po części jesteśmy trochę czechami , trochę niemcami i naszczęście w najmniejszym stopniu polakami.....ale co się dziwić , skoro polski w ostatnich dwóch tysiącleciach było tu niewiele! i mogą sobie młodzi wołać "free tibet!" zabijając po sąsiedzku w identyczny sposób jakiś inny mały naród! ale jak mówił hubka i czaja: my tu jeszcze wrócimy!
        • arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 25.02.10, 21:47
          Gość portalu: gość napisał(a):

> pisowcom tylko forum zostało? przecież mają cały pierwszy program telewizji!!!
          > i wypraszam sobie porównywać mnie z jakimiś niemieckimi kolonialistami!!! moja
          > rodzina jest na śląsku dużo dłużej i po części jesteśmy trochę czechami , troch
          > ę niemcami i naszczęście w najmniejszym stopniu polakami.....ale co się dziwić
          > , skoro polski w ostatnich dwóch tysiącleciach było tu niewiele! i mogą sobie
          > młodzi wołać "free tibet!" zabijając po sąsiedzku w identyczny sposób jakiś inn
          > y mały naród! ale jak mówił hubka i czaja: my tu jeszcze wrócimy!

Przeca my sam som!
        • Gość: +tof Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: 93.179.207.* 26.02.10, 09:02
          Gość portalu: gość napisał(a):

> pisowcom tylko forum zostało? przecież mają cały pierwszy program
          telewizji!!!

Ale piszemy tu o GW.

> i wypraszam sobie porównywać mnie z jakimiś niemieckimi
          kolonialistami!!! moja
          > rodzina jest na śląsku dużo dłużej i po części jesteśmy trochę
          czechami , troch
          > ę niemcami i naszczęście w najmniejszym stopniu polakami

A co ty się tak wpychasz w mój post? Ja o tobie nie piszę. Piszę o
          Śląsku, ale nie tym z okolic Bruntala, bo ten miał inną historię. W
          ogóle po co wchodzisz na polskie fora? Z ciekawości pytam. Czeskich,
          niemieckich forów jest pełno, a jednak na polskie włazisz.

Gratuluję szczegółowej znajomości linii rodziny aż do średniowiecza.
          Gratuluję jej wyjątkowości doboru etnicznego. Coś na prawdę
          niespotykanego!
          • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 14:17
            Tak jak pisalech przed chwila do kogos innego:
            Nie za bardzo kapujemy, co wlasciwie chcesz powiedziec ? :))))
        • Gość: Mazur Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.03.10, 14:01
          >...ale co się dziwić
          > , skoro polski w ostatnich dwóch tysiącleciach było tu niewiele! i >mogą sobie
          > młodzi wołać "free tibet!" zabijając po sąsiedzku w identyczny >sposób jakiś inn
          > y mały naród!

haha, zgadzam się! dokładnie tak samo myślę, jeśli idzie o Mazury, Prusy i Warmię!
      • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 14:15
        Ciekawe kto budowol huty i kopalnie ?
        Abo np. most w Malapane/Ozimku ?
        A gruby w Tarnowskich Górach ?
        A Austryjacy przedtem
        nie "niemczyli" ?
        Itd.
    • Gość: wultz Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: 188.33.132.* 25.02.10, 20:00
      jak felietonista zaczyna sie żreć z tymi co go czytaja to robi sie
      żałosnie.
    • shroeder1970 Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... 25.02.10, 20:11
      Panie Kutz...
      Moje nazwisko w 1811 roku brzmiało inaczej. Miało pisownię taką, jak mieli moi protoplaści z Alzacji, spod Sztrasburga. Kiedy protoplasta szedł na Moskwę z Napoleonem, po drodze się zasymilował. Niestety Napoleon dostał po fugach, skutkiem czego miejsce zamieszkania mojego przodka znalazło się pod okupacją rosyjską. Nazwisko zostało fonetycznie zapisane po rosyjsku. W 1918 roku takoż samo zostało ono zapisane po polsku, z jednym wyjątkiem, został niemieckobrzmiący dwuznak (?) w środku. Jakoś nikomu to nie przeszkadzało, nikt też nikogo nie w mojej rodzinie nazywał Niemcem czy tez rusofilem z uwagi na pozostawienie nazwiska w brzmieniu spisanym fonetycznie również w drugą stronę.
      Pomimo takich ceregieli z przekształcaniem nazwiska zupełnie nie rozumiem Pańskiej fobii do nazwiska zmienionego decyzją administracyjną na "Kuc".
      Być może nie dotyka mnie to tak bardzo, bo nie zmieniono mi nazwiska za mojego życia.
      Rozumiem, że udajemy, że żyjemy w kraju demokratycznym i liberalnym (bowiem władza mentalnie się nie zmieniła i dalej króluje myślenie antyobywatelskie, okupacyjne, komunistyczne) i zmiana nazwiska jest jedną z tych rzeczy, które w naszym pseudoliberalnym państwie nam wolno.
      Ale czy warto z naigrawania się nierozumnych toczyć polemikę stwarzając im pole do wytaczania armat, "bo uderz w nazwisko, a Kutz się odezwie"?
      Zaczynam odnosić wrażenie, że i Pan, i Pan Smolorz zaczyncie być Panowie "nieco" przewrażliwieni w kwestiach, o których ludzie dobrze wychowani nie uważają zajmowac stanowiska.
      Przedwiośnie zawsze było ciężkim okresem. Może po prostu z drażliwymi tematami należałoby poczekać do wiosny, kiedy wszystkim będzie weselej.
      Żółć wylana na Podbeskidzian (jak sami się określają) przez Pana Smolorza spowodowała, że straciłem dla Niego właściwie wszelki szacunek jako dla człowieka. Niech przynajmniej Pan pozostanie godnym reprezentantem naszej małej ojczyzny i nie nie zniża się do polemiki na tak niskie tematy.
      • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 14:19
        Piszesz duzo linijek i ladnie wladasz polskim jezykiem,
        ale tresciowo Hopie skromnie i biednie.

> Zaczynam odnosić wrażenie, że i Pan, i Pan Smolorz zaczyncie być
        > Panowie "nieco" przewrażliwieni w kwestiach, o których ludzie dobrze >
        wychowani nie uważają zajmowac stanowiska
        Smolisz, "wychowany" Czleku.
        • shroeder1970 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 06.03.10, 20:43
          Jak już pisałem:
          Ale czy warto z naigrawania się nierozumnych toczyć polemikę stwarzając im pole do wytaczania armat, "bo uderz w nazwisko, a wilhelm4 się odezwie"?
    • Gość: Derme Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 20:22
      Panie Kuc, jestem mlody i wyksztalcony). Moja rodzina pochodzi ze
      Slaska i wielu jej czlonkow wiele dla tego regionu zrobilo. Zastanawiam
      sie, gdzie mozna Pana zastac osobiscie, bo skoro nie podoba sie Panu,
      ze ludzie krytykuja panska osobe przy pomocy internetu, to chcialbym w
      takim razie osobiscie wygarnac co o Panu mysle. Wiec kiedy i gdzie taki
      nic nie znaczacy oszolom jak ja, bedzie mial okazje zobaczyc na wlasne
      oczy wasza Dostojnosc, panie Kuc?
      • franzin1 Młody i wykształcony 25.02.10, 20:38
        Brak Panie Derme , jeszcze odrobiny kindersztuby. I miotając się jak ratler,
        próbujesz K.Kutza walnąć w łydę.
        • Gość: gość Re: Młody i wykształcony IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 21:34
          :D :D :D!!!! lubię cięte riposty!
        • Gość: Derme Re: Młody i wykształcony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 23:59
          Jezeli mnie brak kindersztuby to czego brak Kucowi? Rozumu? Oglady?
          Dobrego wychowania? Wszystkiego z tych rzeczy na raz? Pan Kuc nie jest
          sedziwy - on jest stetryczaly.
          • wilhelm4 Re: Młody i wykształcony 26.02.10, 14:20
            A ty jestes ajnfach fe.
        • Gość: gość Re: Młody i wykształcony IP: *.centertel.pl 26.02.10, 10:44
          Te mody i wykształcony!
          Pocałuj p. Kutza tam gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę.A Kutz
          boł w teatrze rozrywki w Chorzowie,Przed spotkaniem umyj zymby by ci
          z gymby nie jechało jak go bydziesz w żić całowoł.
          synek z Chorzowa
          • Gość: Derme Re: Młody i wykształcony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 12:36
            Witamy na forum blond grziwki!:)
    • Gość: OBSERWATOR "Zima wasza,wiosna nasza" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 21:04
      cytat....."Na Śląsku mamy do czynienia z triumfem importowanego zaścianka,
      czyli dziełem mentalnej sublimacji szabrowników. Miarą tego triumfu jest
      wszystko to, czego już nie ma.To region wyjałowiony z zablokowanymi źródłami
      rodzimej energii twórczej".

PS:PS: To efekt "POLONIZACJI"!!!.Polskiego kulturkampfu.
      Polityka polska w latach 20-tych, jak i ta obecna, to rzeczywiście nieustany
      teatr obłudy i kłamstwa.To jest "oczywista oczywistość". Pan Waniek napisał
      piękną powieść: FINIS SILESIAE. Tamtego Ślaska nie ma,on odszedł.Tkwi w
      niektórych z nas tu, w tych co z konieczności rozsiani są po Europie i
      Świecie.Nigdy już tamto nie będzie takie jak było.Ale tamto staje się
      innym.Nasze dzieci są inne niż my,wnuki inne niż dzieci.Ale my w tym tkwimy
      setki lat.TO POTĘGA NASZEJ TOŻSAMOŚCI.Jeżeli pojawiają się czynniki ją
      zakłócające to pojawiają się niepokoje,może włącznie z "wiosną ludów", którą
      Pan Poseł K. KUTZ przepowiada-uwzględniając roztropność, która w nas tkwi na
      barykadach walczyć na pewno nie będziemy, ale o swoje powalczymy skutecznie.TA
      POTĘGA NASZEJ TOŻSAMOŚCI nie dopuści do FINIS SILESIAE a prowadzi nas,naszych
      potomnych, do kolejnego etapu historii tego REGIONU, uwzględniając
      doświadczenia ostatnich 90lat!!! Przez setki lat żyliśmy i rozwijaliśmy się w
      regionie wielu znakomitych kultur, żyliśmy w jedności, we wzajemnej
      życzliwości i poszanowaniu różnorodności. Ta wielokulturowość,różnorodność
      wynikająca z zamieszkiwania tego REGIONU EUROPY przez nacje wielu narodowości
      i grup etnicznych,wnosi tak duży potencjał,który
      winien być pielęgnowany jako przykład integracji, jedności w
      różnorodności(aktualne motto Unii Europejskiej),na tle tejże wielokulturowości
      Śląska. Ta wielokulturowość,różnorodność to część naszej tożsamości,która tkwi
      w nas.Nasza tożsamość zawiera się w nas samych – Ślązakach, szukanie jej poza
      nami, a co gorsza – bez nas prowadzi do nikąd. Ślązaka zrozumieć w całej pełni
      może tylko drugi Ślązak.Dlatego tej etnicznej różnorodności bronić będziemy
      zawzięcie.Przeżyliśmy Bismarcka przetrwamy i "repolonizację z całym tym
      bagażem problemów, które ona wniosła i wnosi".Pozdrawiam z pełnym
      szacunkiem.Tak trzymać.

• Gość: :) Re: "Zima wasza,wiosna nasza" IP: 83.142.219.* 25.02.10, 22:08
        Tylko musicie się więcej rozmnażać bo coś jest Was strasznie mało :):):) No,
        chyba że masz na myśli 2 mln metropolię, a może całe śląskie województwo :):):) ?
        • Gość: OBSERWATOR Nie ilość a jakość... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 22:14
          Nie ilość a jakość...!!!i nie tylko tu.
          • pit-zeolit Re: Nie ilość a jakość... 26.02.10, 09:26
            Gość portalu: OBSERWATOR napisał(a):

> Nie ilość a jakość...!!!i nie tylko tu.

Pewnie, taki goroll Jerzy Ździsław Gorzelik wnuk repolonizatora jest
            jakosci Q. Q jak q...wa.
            • wilhelm4 Re: Nie ilość a jakość... 26.02.10, 14:23
              Ty to nawet mieszkancem (choby mieszancem) Slaska nie jestes.
              Ale szczekac musisz.
              • pit-zeolit Re: Nie ilość a jakość... 26.02.10, 15:39
                wilhelm4 napisał:

> Ty to nawet mieszkancem (choby mieszancem) Slaska nie jestes.
                > Ale szczekac musisz.

I jestem z tego dumny. I nie przepuszcze zadnej okazji aby dolozyc
                nazi-szlyzjerstwu i ich gorolllskim q...wom w rodzaju Ździsia
                Gorzouka.
      • Gość: fred Re: "Zima wasza,wiosna nasza" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 08:44
        jakiej tożsamości?? Tworzycie na siłę coś co nie istnieje a wszelkie
        niepowodzenia zrzucacie na Polskę. Są na świecie narody, które nigdy nie miały
        swojego państwa lub utraciły je setki lat temu. A mimo tego utrzymały tożsamość
        narodową i swoją kulturę. Irlandia była pod okupacją brytyjską 400 lat, Żydzi
        stracili swoją ojczyznę na prawie 2 tysiące lat, Cyganie i Kurdowie nigdy jej
        nie mieli. Ale ich tożsamość narodowa istnieje i nigdy nie zanikła. Oni mogą
        powiedzieć co to takiego prześladowania ale nigdy nie zrzucali winy za upadek
        czy przemijanie ich kultury na obcych. Jeśli w narodzie coś ginie to wina tego
        narodu. No ale ten naród musi istnieć a być wymyśloną grupą sfrustrowanych
        nieudaczników
        • wilhelm4 Re: "Zima wasza,wiosna nasza" 26.02.10, 14:25
          > ale nigdy nie zrzucali winy za upadek
          > czy przemijanie ich kultury na obcych.
          Same bzdury, choby to.

Przypominom:
          Pilsudski ze swoimi legionami wjezdzo pjyrszy ros
          do Warszawy - i co ? Brak pomocnikow, dezaprobata,
          opor, nawet aktywny - zrusyfikowanej ludnosci. :))))
      • Gość: jestem Re: "Zima wasza,wiosna nasza" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 09:00
        I Świento prowd Biołe murziny na tej ziemi zawsze Zyli w asymilacji z Polokami
        Niemcami Czechami i Żydami jak również Katolikami i Protestantami jedna nacja
        Ślonsko nacja. Slonzokiem sie jest zawse niezależnie czy żądzą tobą Czesi Niemcy
        czy Poloki w kolejności alfabetycznej. Najpierw się jest Slonzokiem a potem
        Polokiem czy Niemcem. Pozdrowio Ślonzok wielu nazwisk rodowych w z jednej babki
        Kotzur, Koczur, Kocur.
    • Gość: AndrzejKK Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.joynet.3s.pl 25.02.10, 21:12
      Odwalcie się od Kutza, przybłędy. Nie dochodzi do waszego zakutego łba, że on
      ma w doopie pisownię swojego nazwiska a ukazuje tylko mechanizm działania
      polityków, którzy na siłę chcą nam odebrać naszą tożsamość. Nic się do tej
      pory nie zmieniło. Po wojnie także na siłę zmieniano imiona np. mojej matce z
      Margot na Małgorztę, bo takie burak nigdy nie czytał ksiązki "Królowa Margot"
      Dumasa. A co się dzieje na Litwie? Czy to też jest normalne?
      • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 14:27
        Masz racje.

Oczywiscie, niejeden Slazak zna tematyke
        pojedynczego/podwojnego "t/tt" czy "l/ll" itp.
    • Gość: KAT Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: 188.33.120.* 25.02.10, 21:29
      "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
      "(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001

• Gość: :) Masz hanysku cukierka :) IP: 83.142.219.* 25.02.10, 22:13
        Zrobić województwo "śląskie" to nałożyć smycz na łeb hanysa.
        Nazwać je właśnie "śląskie" to dać małpie cukierek aby się z tego cieszyła i
        smyczy nie widziała.
        • Gość: OBSERWATOR Ta gęś dawno zdechła.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 22:37
          "Churchill, wspominając negocjacje w Jałcie, pisał: "Jeśli idzie o rzekę Nysę
          (...) przypomniałem słuchaczom, że w czasie poprzednich rozmów zawsze
          warunkowałem przesunięcie polskich granic na zachód twierdzeniem, że Polacy nie
          powinni otrzymać na zachodzie więcej, niż zechcą i potrafią zagospodarować.
          Byłoby nieszczęściem tak przekarmić polską gęś niemieckim jadłem, żeby zdechła z
          niestrawności".
          PS: Ta gęś dawno zdechła, pozostał smród i brud(szczególnie na dworcach,ale nie
          tylko!),ruiny i zdewastowane środowisko!!!
    • Gość: ww2 Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 22:21
      "To przykład intelektualnego ubóstwa i brak empatii dla innych, co bierze się zapewne z ideologii PiS-u, bo takie barany, jak ich pasterz!"
      Uwielbiam Pana, Panie KUTZ!!!!
    • kristofoser Germanizacja była w mieście.Na wsi ześląszczanie. 25.02.10, 22:29
      Pan Kutz i inni którzy mówią że Śląsk pod panowaniem niemieckim był
      germanizowany to nie bardzo mają rację.Jakoś niezauważyłem żeby w państwie
      pruskim a potem niemieckim jakimiś dekretami,ustawami zmuszano ludność mówiącą
      po polsku czy po śląsku do mówienia tylko po niemiecku.Coś takiego pojawiło
      się dopiero w czasach III Rzeszy.Na Śląsku każdy przyjmował taki język jaki
      był konieczny dobrowolnie.W miastach było inaczej i na wsi inaczej.W miastach
      czy miejscowościach podmiejskich Górnośląskiego Rewiru(Pewnie się zaraz ktoś
      oburzy Rewir-z niemieckiego.Mnie niedawno rozbawiło jak pan Orłoś w
      "Teleekspresie" poinformował że w Zagłębiu urodziły się czworaczki-w Bytomiu
      !!!!Ponoć inteligentny facet !) ludność posługiwała się wyłącznie
      niemieckim.Także osiedlający się tam Polacy przyjmowali ten język(byli to
      głównie ludzie z Małopolski,Wielkopolski i z Beskid-to od nich wzięło się
      słowo "gorol" i ten śmieszny babski kolorowy ubiór z koralikami który ma być
      tradycyjnym strojem śląskim.).Dlatego dzisiaj jest tak wielu Niemców z
      polskimi nazwiskami których przodkowie uchodzili za Niemców.To nie tylko są
      potomkowie polskiej emigracji w rewirze Nadreńskim ale i tych co uciekli ze
      lub zostali zmuszeni do opuszczenia Śląska.
      Na wsiach było znowu inaczej.Ponoć była wielka kolonizacja niemiecka i Niemcy
      pozakładali wiele nowych wsi.Zgadza się.Tylko dlaczego w tych wioskach mówiło
      się potem po śląsku a nie po niemiecku ? Osiedlający się Niemcy musieli się
      porozumiewać z sąsiadami a tymi byli Ślązacy.Do miasta gdzie żyli inni Niemcy
      było wtedy bardzo daleko.Człowiek jest takim zwierzęciemże musi się
      komunikować z otoczeniem.Musi rozumieć tego co żyje obok.Ześląszczanie Niemców
      na Śląsku wymusiła konieczność życiowa.Tak samo jak germanizację Polaków i
      Ślązaków w miastach.
      Sam pochodzę z takiej miejscowości gdzie osiadało wielu Niemców.W sąsiedniej
      wsi ,dużo mniejszej,do dziś co drugie nazwisko jest niemieckie.I co ? W
      okresie międzywojennym założyli tam polskie kółko śpiewacze choć większość z
      nich miała niemieckie korzenie.Moja prababka o nazwisku Mehlich działała nawet
      w "Związku Polaków w Niemczech" choć tak naprawdę nigdy Polką nie była.Była
      Ślązaczką pochodzenia niemieckiego mówiącą po śląsku.Mój dziadek pochodzący z
      tej wsi był powstańcem śląskim.Też miał nazwisko czysto niemieckie.
      Z tymi śląskimi nazwiskami to jest w ogóle historia ! Wszystko zawdzięczamy
      urzędnikom.Tak niemieckim jak i polskim.W czasach niemieckich żeby nazwiska
      poprawnie wymawiano dodawano do nich litery.Dlatego w niemieckich wersjach
      nazwisk jest tak wiele nazwis z podwójnymi spółgłoskami.Miało to związek tylko
      i wyłącznie z wymową nazwiska a nie z celowym germanizowaniem nazwiska.Sam mam
      takie nazwisko i Ślązak wypowiadał by je bez tej litery zupełnie inaczej niż
      jest napisane.Zeby było ciekawiej moje nazwisko w poprawnej wersji niemieckiej
      ma tylko pojedynczą spółgłoskę.Dopiero na Śląsku dodano drugą spółgłoskę.Po
      polsku trzeba by powiedzieć że Niemcy zniemczyli niemieckie nazwisko.Po wojnie
      było znowu inaczej.Polskie urzędasy zabierały te literki bo to niby było
      zniemmczenie.W rzeczywistości przywrócili nazwisku właściwe niemieckie
      brzmienie.I mogłem się przekonać jakie znaczenie miała ta druga spółgłoska.Od
      naszych śląskich krewnych przychodziła nieraz poczta ze śmiesznie napisanym
      nazwiskiem.Tak jak Ślązak je wymawia.
    • Gość: Bareja Dla mnie pan zawsze będziesz czerwoną świnią. IP: *.chello.pl 25.02.10, 23:23
      Wiek i pisownia nazwiska nie ma tu żadnego znaczenia.
      • wilhelm4 Re: Dla mnie pan zawsze będziesz czerwoną świnią. 26.02.10, 14:28
        typowo swinsko "wypowiedz", merci
    • Gość: ślązak Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 00:40
      chciałem kupić i przeczytać w całości pana książkę bo ją słuchałem w
      warszawsiej trójce ale po tym "artykule" czytaj bełkocie oszczedzę
      sobie te 10 zetów zotań w warszwce będzie panu milej się żyło
      wśród "kamratów" typu tomczykieiwcz itp którzy zamiast służyć
      śląskowi skąd ich wybrano szukają sposobu na lepsze życie
      • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 14:30
        Gdybys byl naprawde Slazakiem, tobys swietnie wiedzial,
        o On ma na mysli, i o kogo Mu idzie.

No i pisalbyl swojego nicka z duzej litery. :)
    • Gość: Waldemar Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: 62.69.212.* 26.02.10, 08:53
      Panie Kazimierzu !!
      Dziekuję za "Piątą Stronę Świata " ,za Sagę Ewaldowych Chlopców za
      opis młodości pokolenia poprzedającego moje urodzenie w Szopienicach
      w dzielnicy Wilhelmina.
      DZIEKUJE ZA TE OBRAZY .
      Serdecznie Pozdrawiam
    • Gość: SZLEZJER Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 09:01
      PANIE 'KUC'WIELE NAZWISK Z PISOWNI NIEMIECKIEJ
      ZOSTAŁO SPOLSZCZONYCH I NIC WIELKIEGO SIE NIE
      STAŁO.PAN UPIERA SIĘ PRZY SWOIM HONORZE I NADZIEI,
      ŻE WSZEDŁ PAN DO PANTEONU KINEMATOGRAFII I TO JEST OK.
      JAK PAN SIĘ WYRAŻA O SWOICH OPONENTACH I JAKIMI
      WULGARYZMAMI I ŚWIŃUUSZENIEM SIĘ POSŁUGUJE - TO NIE
      JEST PRZEJAW NAJWYŻSZEJ KULTURY!
      • Gość: Jo, gość Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: 83.238.116.* 26.02.10, 09:34
        A i naszej rodziny nazwisko zostało po wojnie spolszczone. Ojciec wyraził
        zmuszony, zgodę. Szczęśliwym, że przywróciłem je do poprzedniego i brzmienia i
        pisowni.
        Na pohybel wszystkim przekrętaczom.
    • Gość: taki_jedyn_wigejc Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 12:18
      Jednymu co usia łostoł po 45-ym boło Schmidt. Byjamter mu pado co od dzisiej
      bydzie mu Kowal bo to niby łode Schmied tak sie wykombinowoł. Borokowi płacki
      polecieli i zaczón prosić- "Jo niy chca być Kowal, prosza!"
      "To będziecie Kowalski." - Dup i sztempel przybiół...
      • cirano Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 12:39
        Janusz Sidło z Szopiynic, oszczepnik, "polsko" sława nazywoł sie richtig
        Schidlo, Reinhold. Przekopyciyli go Poloki, a uon sie doł, bo niy dali mu
        wyjścia. Abo kopalnia i łopata, abo...
        pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Sid%C5%82o
    • Gość: Hans Żałosne jest to co Kutz pisze. IP: 212.160.172.* 26.02.10, 12:30
      Żałosne jest to co Kutz pisze. Zastanawiam się czy poza krytykowniem
      PiS-u, interesują go jeszcze jakiekolwiek inne tematy ? Zwłaszcza
      te, które miał kiedyś na sztandarach. Co np z wprowadzaniem choć
      namiastki autonomii na Śląsku, co miało się stać z bratnią pomocą
      Platformy i jakoś tego nie widać. Smutne, że człowiek któremu kiedyś
      (podkreślam kiedyś) ufało wielu rodowitych Ślązaków, upadł tak nisko
      i sam zieje nienawiścią, a tego nie widzi. Bo "kariera" pismaka
      piszącego koniunkturalne, "antykacze" felietoniki w wybiórczej nie
      jest powodem do dumy.
      • Gość: Jo, gość Re: Żałosne jest to co Kutz pisze. IP: 83.238.116.* 26.02.10, 12:42
        Niy beblej hans. Idz porzykać
        PiS to zakała i Kutz mo recht
        • Gość: Hans Re: Żałosne jest to co Kutz pisze. IP: 212.160.172.* 26.02.10, 14:03
          PO niczym się nie różni :( Co najwyżej większą antyśląskścią, np
          wykolegowanie Górnego Śląska z organizacji ME.
          BTW: Na polskim forum pisz po polsku, nie zgrywaj Ślązaka.
          • wilhelm4 Re: Żałosne jest to co Kutz pisze. 26.02.10, 14:34
            Hans, zolto kartka, idz sie leczyc (w polskiej klinice).
      • wilhelm4 Re: Żałosne jest to co Kutz pisze. 26.02.10, 14:33
        > piszącego koniunkturalne, "antykacze"

Raczej konsekwentnie, bo od wielu lat.
        Byl nawet czas, kiedy byl jedynym.

• wilhelm4 Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... 26.02.10, 14:09
      > kamraty lilipuciego ducha
      Podpisuja to slonskimi ryncami i nogami.
      Serdeczne pozdrowienia dla Autora !
      • Gość: Miejscowy A dlaczego mieszka pod Warszawą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 15:07
        jak mu się Polska i Polacy nie podobają ?
        • wilhelm4 Re: A dlaczego mieszka pod Warszawą 26.02.10, 16:31
          A czamu miliony Polokuf w Irlandii, Islandii, Grenlandii ?
          A nawet we strsznym Rajchu ?? No, same "zdrajce". :)
        • kopciuszek62 Re: A dlaczego mieszka pod Warszawą 08.05.10, 18:09
          Czy ty coś zrozumiałeś z tego co Kutz napisał?
    • Gość: Z Polski Do 1988 był Kuc, a od 1990 jest Kutz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 15:04
      odważny człowiek nie ma co !!!
      • bokertov1947 Re: Do 1988 był Kuc, a od 1990 jest Kutz 26.02.10, 15:44
        Moze byc ty sie - bucu "ZPolski" spytou kogos, czamu Kutz musiou sie latami
        nazywac Kuc? Bo Twoji Besserwissery, kerych Polska posuala, coby okupowac nasz
        Slonsk, zaczli upolszczac nasze Namen. Tak robjyli jusz wczesnij wasze ruskie
        Vorbildry, kere "zruszczauy" nazwiska Zydow - potym robjyli to Poluski. Ino
        polske okupanty byli - tak jak i Ty - njydouczone we historii naszy ziymi slonskij.
        Tosz ucz sie synek, bo szczelisz juzajs jakojs Sztinkbomba!
        • Gość: Polak Nie bredzić slonzoki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 12:14
          pisz po polsku szlezjerze bo to nie Reich, a znasz nazwiska takie jak reżyser
          Morgenstern, piosenkarka Anna German, sportsmenka Irena Kirsheinstein -
          Szewińska i dziesiątki innych ty ciemnoto silesiańska ? oni nie zmieniali swoich
          nazwisk tak jak ten tchórz Kuc - Kutz
    • Gość: Heinrich Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.02.10, 15:14
      Drogi Panie Kutz,

sadze, ze dobrze Pan napisal tym wszystkim gupielokom na temat
      swojego i ogolnie nazwisk na Slasku.
      Jedna z moich najcenniejszych pamiatek jest pismo z 1948 roku,
      w ktorym mnie i calej mojej rodzinie pozmieniano imiona oraz
      nazwisko.
      Dzisiaj mam znowu moje dawne nazwisko i imie, ale nie mieszkam
      juz na Slasku.

Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego
    • Gość: Krystyna Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.10, 15:48
      Panie Kutz pisze pan tak samo zajadle o myslacych inaczej a przede wszystkim o
      tych ktorzy nie wierza juz w pana partie czyli PO. Medialna nagonka na PiS
      pana i niesiolowatych jest calkowicie sprzeczna z tolerancja ktorej sie pan
      domaga a wystapienie pana na festiwalu w Gdyni swiadczy o slaskiej butnosci,
      braku kultury osobistej. Jestem rodowita slazaczka i wstydze sie za
      pana.Wiecej pokory i szacunku dla innych.
    • Gość: Krystyna Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.10, 16:07
      Panie Kutz senatorze /byly/ i posle zapomnialam zapytac czy oprocz filmow
      /dawno temu nakreconych/ zrobil pan cos dla Ślaska? Przeciez jest pan takim
      samym "kurduplem" jak Kaczynscy z ktorych pan foruje wystepujac w sejmie lub
      na innych forach obraza pan ludzi cos pan tam plecie tylko co to oprocz
      smiesznosci lub jak pan woli pseudo humoru daje ślaskowi?
      • wilhelm4 Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, 26.02.10, 16:32
        A piszesz "slazaczka" i "slask" ???
    • Gość: Hern Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, a ... IP: 188.33.118.* 26.02.10, 21:52
      Panie kuc - tak z małej litery bo dla Mnie jestes nikim, to ze Twoja
      Rodzina i pseudo znajomi mówia ze jesteś wartosciowy wazny i inne
      pierdoły to tylko dlatego ze czerpią pasożyty z tego korzyści nikt
      Cię nie lubiał i nie lubi, nikt nie szanował i nigdy się to nie
      zmieni. Może i boli ale prawdziwe - przeczytaj coś co wszyscy myślą
      choć mało kto mówi
      • Gość: Jo, gość Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: 83.238.116.* 27.02.10, 11:11
        A ty pewno w imiyniu wszyskich Ślonskich goroli, co Hern?
        Do tego prwa niy mosz. Ty możesz ino w imiyniu swojim i ślonskigo ZOO głos zabiyrać
      • Gość: Heinrich Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.10, 15:25
        Moj drogi bidoczku, Panie hern,

przyjechales Pan lub Pana rodzice na Slask z jakies zapadlej
        polskiej wsi.
        Prosze sie tylko wypopowiadac o zbozach jarych i oziminach,
        jak to robil panski idol Gomulka.

O Slasku nie ma Pan zielonego pojecia.
        • Gość: wan Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.chello.pl 28.02.10, 23:32
          Heinrych! Aleś się duperelku dossałeś do Kutza. Ciekawe skąd ciebie
          na śląsk przyniosło? Zresztą śląsk to nie jest ziemia obiecana a
          ślonzoki to naród wybrany żebyć się tak sadził.
      • Gość: Heinrich Re: Kazimierz Kutz: Proszę państwa, jestem Kutz, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.10, 15:29
        Najdrozszy Panie Hern,

chociaz ma Pan nazwisko prawie niemieckie, to podziwiam panska
        polska zasciankowa zajadlosc.
        Odczep sie Pan prosze od nas, od Slazakow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka