Dodaj do ulubionych

Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 12:57
Prezydent Uszok poświęcił ład przestrzenny oraz ikony katowickiej architektury
dla doraźnego zysku miasta. Na krótką metę to się ekonomicznie opłaci, ale
następne pokolenia to odczują.
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 13:00
      a tak przy okazji, tak wygląda pokrycie planami miejscowymi centrum wrocławia i
      katowic. obowiązujące plany na czerwono:

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7ce271be53b3325.html
      • jazmig Nie zwlekać z egzekucją 17.08.10, 13:44
        Burzyć to obrzydlistwo jak najszybciej, a jak GW chce, to niech
        sobie sama rozbierze i zbuduje u siebie na swoim prywatnym terenie,
        by ze łzą w oczach wspominać stare dobre gomułkowsko-gierkowskie
        czasy.
        • Gość: gość Re: Nie zwlekać z egzekucją IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.10, 15:12
          A to taki trik jak dawniej "WOJNA Z NIEMCAMI" ... "gospodarcza" malymi literami
          pod naglowkiem dla wywindowania nakladu... rozumiem...

A juz myslalem, ze to chodzilo o tego bandyte z Siemianowic jaki strzelal w
          glowe przypadkowym przechodniom na drodze
        • babcia.klozetova Re: Nie zwlekać z egzekucją 17.08.10, 16:54
          jazmig napisał:

> Burzyć to obrzydlistwo jak najszybciej, a jak GW chce, to niech
          > sobie sama rozbierze i zbuduje u siebie na swoim prywatnym terenie,
          > by ze łzą w oczach wspominać stare dobre gomułkowsko-gierkowskie
          > czasy.

Jazmig: nie jazgocz! Może Tobie się podobają brukowane powierzchnie na Wieczorka
          lub Rynku w Gliwicach - jak jesteś babą, to włóż szpilki, jak chłopem, to weź
          swoją babę w szpilkach i przespaceruj się tam. Dlaczego o tym piszę? Bo
          jesteś apologetą Frankiewicza i również barbarzyńskich ruchów Uszoka! Nie
          rozumiesz nic ani z tego co robi Frankiewicz, ani z tego co niszczy Uszok!
          • Gość: nolte Re: Nie zwlekać z egzekucją IP: 81.219.121.* 17.08.10, 18:08
            a ty babcia.klozetowa nic nie rozumiesz więc zamknij się bo
            bredzisz..
          • jazmig babcia.klozetova ty lubisz klozety 18.08.10, 11:06
            więc taki gigantyczny klozet, jakim jest katowicki dworzec to
            spełnienie twoich najskrytszych marzeń.

Jednakże pasażerowie potrzebują dworca, a nie klozetu. Ubikacje mają
            być normalne, a nie brutalistyczne i służyć do załatwiania
            nasturalnych potrzeb, a nie jako dworce.
      • Gość: gnf Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 07:10
        "Prezydent Uszok poświęcił ład przestrzenny oraz ikony katowickiej
        architektury
        dla doraźnego zysku miasta."
        Plac tow. szewczyka z estakadą, dzikim targiem, rozbebeszonymi
        kamienicami i budkami blaszanymi - widzisz tam gdzieś ład?
    • Gość: Akik46 Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: 83.143.103.* 17.08.10, 13:00
      "Kochana" Gazeto,czy co dziennie musisz teroryzowć czytelników artykułem o
      kielichach.Myślałem,że pana Malkowskiego nie będę musiał już więcej oglądać
      ani czytać jego wypocin.Ten pan,pani Kozina,pani Sobczyk,pan Konieczny
      działają na szkodę miasta Katowic i regionu.Co do nazwy"Brutal"to kojarzy mi
      się z wodą toaletową w czasach PRL-u.Na samo wspomnienie mam odruch
      wymiotny.Dzisiaj używam "Davidoffa"i byłbym szczęśliwy gdyby przebudowany
      dworzec reprezentował tą samą klasę.
      • Gość: zenek Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.10, 14:24
        to napisz jeszcze ciuliku jakie batki nosisz. Spamujesz czy tylko durny jesteś?
        • Gość: kacik Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: 83.143.103.* 17.08.10, 16:21
          Zenuś tekst trzeba czytać ze zrozumieniem.Może nie tylko nie używasz wody
          toaletowej ale i mydła.Po twoim niku poznać skąd pochodzisz,na Śląsku mówi się
          ciul,a nie ciulik.
      • babcia.klozetova Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 16:57
        Gość portalu: Akik46 napisał(a):

> Co do nazwy"Brutal"to kojarzy mi
        > się z wodą toaletową w czasach PRL-u.Na samo wspomnienie mam odruch
        > wymiotny.Dzisiaj używam "Davidoffa"i byłbym szczęśliwy gdyby przebudowany
        > dworzec reprezentował tą samą klasę.

Nuworysz :-P Tacy zazwyczaj nie mają atencji do tego, co stare, bez względu czy
        wartościowe, czy nie. Akurat dworzec katowicki MA KLASĘ i WARTOŚĆ. A Twój
        Davidoff prędzej czy później WYWIETRZEJE :-P

A tak przy okazji: czy przed Davidoffem używasz mydła?
        • Gość: Akik46 Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: 83.143.103.* 17.08.10, 17:29
          Moje gratulacje,nie spodziewałem się,że babcia.klozetowa wie co to "Davidoff" ,a
          do tego zna łacińskie sentencje.Dworzec nie MA KLASY i WARTOŚCI.Używam żelu pod
          prysznic.Myślę,że zadowoliłem Twoją ciekawość.Na tym kończę
          tkz.polemikę,pozdrawiam i żegnam!!
    • Gość: dd Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.chello.pl 17.08.10, 13:00
      a kogo obchodza dzieciaki z fejsboka?
      moze na naszej klasie mu zrobcie strone :))

sie obudzili 3 lata za późno.
    • extraschaf Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci 17.08.10, 13:00
      W Stuttgarcie też planują przebudowę dworca, choć różnica w rozmachu
      projektu w porównaniu z tutejszym, jest taka, jak między Stuttgartem
      a Katowicami (czyli zasadnicza): odwrócić przebieg linii o 90 stopni,
      schować wszystko pod ziemią, zrobić dworzec przelotowy nie "worek",
      odzyskać spory szmat ziemi w centrum miasta z obecnych torowisk,
      połączyć koleją miasto z lotniskiem, itd. Co jeden projekt z drugim
      ma wspólnego? Tu i tu znalazła się grupa szczyli i oszołomów,
      którzy najlepiej czują się w swoim chlewiku, a jedyne co potrafią
      robić, to fajansbookowe zadymy i palenie zniczy. Jestem równie
      spokojny, że w Badenii-Wirtembergii sobie z tą zgrają poradzą jak,
      tego że w katowickim grajdole skończy się na kiepskiej galerii
      handlowej. Mam tylko nadzieję, że pan Malkowski & Company trafią
      w końcu tam, gdzie jest tak pięknie. Na karton pod schodami peronu
      czwartego, z flaszką na pocieszenie starości.
    • Gość: pppx Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.10, 13:01
      Ja zadam pytanie Brutalowi ile to razy w tygodniu korzysta z usług tego pseudo
      dworca i ile patrzy w tą gipsdekę czarną. Zresztą to samo tyczny się pani
      konserwator plus szanownego architekta
    • Gość: No nie ... Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 13:04
      Żenada.
      Jeszcze raz żenująca żenada. Czy Wyborcza musi tak nisko upaść, że
      inicjuje i trwa w bezsensownych akcjach jak obrona kupy gruzu z
      przewagą kupy?
      A tytuł w stylu brukowca juz zupełnie ...
      Żenada.
    • Gość: Katowiczanin Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 13:07
      Już nie mogę słuchać tych peanów na temat piękna katowickiej
      architektury. To miasto wyglada jak jedno wielkie g... nic dziwnego,
      że liczba mieszkańców ciągle spada. Kolejni obrońcy się znaleźli!
      Pozwólcie coś zrobić w tym mieście na lepsze! Katowice to nie
      Kraków! A dworzec to nie Wawel! Architektura tego dworca jest
      ochydna i już się nie mogę doczekać aż zrównają to "cacko" z ziemną.
      W tym mieście nic nie można ruszyć bo wszystko jest "światowym"
      dziedzictwem architektury! Puknijcie się w głowy panowie architekci!
      • Gość: kacik Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: 83.143.103.* 17.08.10, 13:40
        Ja nie uważam ,że Katowice wyglądają jak jedno g...,jestem mieszkańcem tego
        miasta i lubię je.Zgadzam się jednak, dworzec czy Supersam to nie Wawel.Nie
        przypominam sobie iżby pani prof.Kozina protestowała gdy budowano galerię
        handlową zasłaniającą krakowski dworzec.Pani Kozina jest krakowianką.Proponuję
        na dzisiejszy protest zabrać oprócz zniczy krzyż,będzie miało"Szkło kontaktowe"o
        czym mówić.Kończy się oszołomstwo w Warszawie zacznie się w Katowicach.
      • rorkdcr Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 18.08.10, 01:05
        nie jestem ze śląska, nie bywam tam często.Na dworcu w katowicach byłem bodajrze 2,albo 3 razy, i jest to traumatyczne wspomnienie.O wiele,wiele gorzej niż centralny w warszawie, a ten nie jest ani piękny, ani pachnący.Drodzy obrońcy tego budynku tylko przez pomyłkę nazywanego dworcem, wstyd mieć coś takiego jako wizytówkę miasta.To jest jak brama wjazdowa, a brudna, obsrana, i hańbiąca resztę miasta.
        Cieszę się że kolej zabrała się za robotę, mieszkam niedaleko dworca wschodniego w warszawie i widzę [i słyszę niestety też] że ostro wzieli się do roboty.Gratuluje kolei podjęcia pierwszej męskiej decyzji i wzięcia się z gruntowną przebudowę najbardziej reprezentacyjnych dworców.
        • Gość: mk Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 07:16
          w przypadku Katowic kolej za żadną robotę się nie wzięła, opchnęła
          tylko plac i halę/
    • dozsa Pewnie że mała grupka ludzi! 17.08.10, 13:12
      Patrząc na to ile osób nie chce wziąć udziału w tym prywatnym folwarku 30
      sierpnia, a jest ich ponad 370 w stosunku do ponad 200 które chcą wziąć udział
      to mogą sobie krzyczeć ile chcą.

Dodać należy że tylko GW z kolegami z SARP Katowice, Stowarzyszenie Moje Miasto
      na siłę narzuca pogląd innym, a kto się nie zgadza ten jest zły i nie ma myśli
      architektonicznej. Większego idiotyzmu nie można było wymyślić?
    • Gość: przemek Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.trans.net.pl 17.08.10, 13:39
      Jak sie wam tak podoba ten syfiasty dworzec, to sobie go przeniescie, gdzies na
      pola i otwórzcie tam siedzibę GW i biuro konserwatora i nawiedzonych
      architektów. Mieszkańcy Katowic nie potrafia patrzeć na ten beznadziejny dworzec
      i z przyjemnościa sie go pozbędą. Burzyc ten barak i to już. Najlepiej
      materiałami wybuchowymi. Szybko i sprawnie.
    • Gość: mandatory sucide Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 14:03
      No nie! Zaczynam podejrzewać, że GW ma wraz z obrońcami kielichów jakiś układ towarzysko-społeczny. Aż się boję co panowie architekci czynią redaktorkom w zamian za regularne publikacje (w końcu jeden z nich "nawiązał kontakty"). Proszę więcej w GW nie poddawać krytyce stronniczych artykułów z innych tytułów ponieważ nie macie już prawa kreować się na jedynych i sprawiedliwych w naszym regionie. Myślałem, że chcecie pokazać, że jest grupa, która jest przeciw (ma do tego prawo), tymczasem uczyniliście z nich Rejtanów walczących o nie wiadomo jaką sprawę. Pisałem już tu nie raz. Większość mieszkańców tego miasta po latach upokorzeń chce tylko czystego, funkcjonalnego dworca. Ale ludzie tak myślący nie mają prawa głosu, gdyż tak uznała ekipa popleczników Pana Koniecznego i innych niewolników. Mówię tutaj o redakcji katowickiej GW. Ale jeszcze kilka tygodni i będzie po kłopocie.
      W stolicy jest krzyż a u nas kielichy. Pozwolę sobie sparafrazować hasło z W-wy "jest krzyż, jest impreza". Katowicka wersja to "nie będzie kielichów, to będzie impreza". przynajmniej dla większej części katowiczan.
      GW gratulujemy błyskawicznego awansu do grupy radykalnych tytułów, piszących tylko na potrzeby jednej, wybranej kasty. Jak dla mnie, chodźcie sobie, płaczcie, zapalajcie znicze. Bardzo mi przykro. Współczuję cierpień po zburzeniu dworca.Pa, pa... Brutalu. No nie, niby redaktory to mądre ludzie. Ale nie w Katowicach
    • przembal Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci 17.08.10, 14:05
      ehh, nie wiem czemu tak wielu ludzi nie widzi ze mamy w Katowicach cos
      wyjatkowego, niespotykanego nigdzie indziej i chca to zburzyc! Remont,
      przybudowa dworca jest potrzebna, konieczna i nikt tego nie podwaza ale:
      Inwestor zapowiada ze odtworzy kielichy po ich zburzeniu wg mnie tzn ze w
      miejsce "betonowych rarytasów" postawi plastikowe krasnele, plus dostawi
      blaszaka z przodu i wtedy dopiero to bedzie kupa z ktorej bedzie smiala sie
      cala Polska i nie tylko!!!

Zastanówcie sie czy chcecie miec w jednym z najwazniejszych punktow miasta w
      oczach wielu brzydki unikat na skale swiatowa i to zarowno architektoniczny
      jak i kostrukcyjny (kielich sa puste w srodku beton ma tylko 8 cm grubosci, a
      jeden podtrzymuje 300 m2 powierzchni), ktory po wyczyszzeniu i odpiowiednim
      zagospodarowaniu moze wygladac dosc ciekawie dla ogółu i moze nawet wiekszosc
      powie ze "ujdzie" a wieksza grupa powie ze jest ładny, piekny itd czy chcecie
      miec plastkowa imitacje - takie silikonowe cy*** w srodku miasta, które po 5
      latach beda przeciekac, zaczna sie rozlazic itd, beda po prostu wygladac 10
      razy gorzej niz obecny dworzec - w zasadzie o to ten spór sie toczy. Fachowcy
      bronia nie tylko samego brutala ale i rowniez przyszly wyglad tego miejsca
      • babcia.klozetova Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 17:04
        Zgadzam się z Tobą, lecz rzucasz perły przed wieprze! Nie trafisz do tych, dla
        których plastik i współczesna tandeta architektoniczna jest lepsza od solidnej
        architektury bo "bardziej zachodnia", bo "nowocześniejsza", etc.

Oni są jak komuniści, którzy z definicji potępiali wszystko, co powstało przed
        wojną, bo "kapitalistyczne" i "burżuazyjne". To to samo au rebours.
      • poborowy102 Bieda 18.08.10, 08:55
        dworzec się nie nadaje na dworzec, nie jest nawet przystosowany do
        obsługi osób niepełnosprawnych, jest bublem architwektonicznym.
        Oczywiscie galeria handlowa też jako dworzec sie nie sprawdzi.
        Ale
        w kraju bieda piszczy, nie ma pieniędzy na utrzymanie nawet
        kilkunastu dworców, więc: małe się burzy lub wynajmuje, duże, w
        korzystnych lokalizacjach - sprzedaje pod budowę obiektów hanlowych
        razem z placami, jeśli są chętni do zakupu, jeśli można. Kilka się w
        tym czasie remontuje i ogłasza to jako wielki sukces POlski.
        • Gość: eee Re: Bieda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 10:23
          kilka jest tylko remontowanych, ale w mediach platformerskich - TVN,
          TVP i GW non stop trwa propaganda sukcesu na ten remat
    • Gość: Sallly Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.chello.pl 17.08.10, 14:08
      Zamontujcie jeszcze na dworcu mikrofony, żeby zaczął gadać ludzkim głosem.
      Miałam nadzieję, że coś się zmieni na lepsze ale widzę, że narod coraz
      bardziej głupszy i pokopany. Czemu to na nas trafiło, takie wsteczniactwo i
      umiłowanie ohydy?
    • Gość: nadir Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: 62.233.240.* 17.08.10, 14:20
      Proszę o ustosunkowanie się tzw. obrońców dworca do dwóch kwestii:

1. Jak długo kielichy jeszcze wytrzymają - za kolejne 20 lat może się okazać,
      że konstrukcja grozi zawaleniem, a żaden inwestor palcem w bucie nie kiwnie i
      wtedy dopiero pojawi się problem, bo nadzór budowlany zamknie cały ten dworzec
      w diabły, a PKP pewnie zrobi jakiś tymczasowy dworzec nie wiadomo gdzie i
      dopiero się zrobi problem.

2. Co z funkcjonalnością tej budowli - nie wnikam w "kielichy", ale estakada i
      plac Szewczyka są straszne, a dworzec, nawet czysty, jest tragicznie
      niefunkcjonalny. stare dworce może sobie zatrzymać np. Wrocław, to jest
      faktycznie zabytek, który po stu latach dalej jest funkcjonalny, a katowicki
      po prostu już nie.

Obrońcy dworca prezentują dla mnie podejście luddystów, a taka postawa zawsze
      będzie hamować rozwój. Patrząc z boku na całą tę aferę (od niedawna mieszkam w
      Chorzowie, po 30 latach spędzonych w Katowicach) cieszę się, że to mnie nie
      dotyczy, szczególnie, że mam wreszcie samochód i podobnie jak obrońcy dworca
      nie muszę z niego korzystać.
      • przembal Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 14:39
        Wg ekspertyzy przeprowadzonej przez Politechnikę Śląska konstrukcja dworca jest
        w doskonałym stanie i bedzie jeszcze stac ze łohoho :) Natomiast inwestor
        posłużył sie fragmentami tejze ekspertyzy i jeszcze ja udoskonalił twierdza np
        ze np zbrojenia uległy tak duzej korozji ze juz ich praktycznie nie ma :P
        Autorzy ekspertyzy wysłali zawiadomienie w tej spraiwe do Generalnego Inspektora
        Nadzoru Budowlanego, mysle ze i prokuratura powinna sie tym zajac w koncu
        posłużyli sie sfałszowana ekspertyza majaca na celu wydanie pozwolenia na
        zburzenie dworca.

Przybudowa dworca wykonana przez hiszpanów ma obejmować tylko hale dworca plus
        blaszak w miejscu pl. Szewczyka oraz parkingi podziemne, droga plus centrum
        przesiadkowe KZK GOP. O peronch i południowej stronie dworca nikt nie mowi, ich
        w przetargu nie ma i remontem ma sie zajac PKP.

Nikt nie broni inwestorowi tak przebudować hale by przystosować ja do potrzeb
        inwalidów itd. Zapewne zreszta bylo to wymagane w przetargu. Na necie mozna
        znalesc sporo zdjec i filmików prezentujacych dworzec po przebudowie wg pomysłu
        Neinvera z zachowniem kielichów, nie jest to może najlepsze co moze byc ale tak
        PKP zadecydowało a Uszok wyraził na to zgode( do czego nie bardzo sie przyznaje)
        a teraz inwestor wykazuje ze kilichy sa w fatalnym stanie i trzeba je zburzyc i
        "cos" zrobic w ich miejsce tzn plastikowe atrapy a oto jeda z wizualizacji:

www.youtube.com/watch?v=R14FX_agouQ
      • Gość: katofan Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.10, 14:48
        Proszę bardzo:

1. Neinver sam zamówił ekspertyze konstrukcji kielichów u profesorów z Politechniki Śląskiej. Ekspertyza ta wykazała że konstrukcja jest w dobrym stanie i przy drobnych pracach konserwatorskich może wytrzymać grubo ponad 100 lat. Niestety Neinver tą ekspertyze zmanipulował na własną korzyść, żeby pokazywała koniczność wyburzenia obiektu.

2. Nikt nie mówi że dworzec i jego otoczenie jest funkcjonalne. Przebudowa jest konieczna i musi zostać przeprowadzona. Tylko nie w formie zsproponowanej przez inwestora, ponieważ jest to tylko budowa galerii handlowej średniej jakości i przebudowa dworca w niewielkiej częśći. Gdyby wyczyścic i przebudować dworzec od środka a następnie zaadaptować plac Szewczyka w sposób odpowiedni dla rangi takiego miejsca w mieście, nikt nie miałby pretensji

Nie zapominajmy, że inwestor chce zburzyć "BRZYDKIE" kielichy i odbudować te same "BRZYDKIE" kielichy. Po co więc mamy burzyć tą hale, zamist zostawić oryginał i jego zaadaptować?
        • babcia.klozetova Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 17:11
          Gość portalu: katofan napisał(a):

> Nie zapominajmy, że inwestor chce zburzyć "BRZYDKIE" kielichy i odbudować te sa
          > me "BRZYDKIE" kielichy. Po co więc mamy burzyć tą hale, zamist zostawić orygina
          > ł i jego zaadaptować?

Gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze :-P
          • Gość: matt Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: 213.227.87.* 18.08.10, 09:03
            Też. I o siermiężną autoreklamę paru pesudoarchitektów,
            na których, gdyby nie wrzask podniesiony w obronie tego
            betonowego sracza, pies z kulawą nogą nie zwróciłby uwagi.
            A tak mają swoje pięć minut. Jak ci spod krzyża.
      • Gość: barto Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.204.219.87.dynamic.jazztel.es 17.08.10, 22:12
        na jakiej podstawie twierdzisz ze budynek dworca jest niefunkcjonalny?
        konkrety prosze.

p.s. pomijajac obecny stan (jest funkcjonalny!), widze praktycznie
        nieograniczone mozliwosci ksztaltowania funkcji we wnterzy hali kielichow
        • poborowy102 Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 18.08.10, 08:58
          siądź na wózku inwalidzkim i zobacz sam. Ostatecznie mozesz też
          wielką walizę zabrać i posparocawać po hali, tunelach i peronach.
    • Gość: tujaro Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.jsn.osi.pl 17.08.10, 14:26
      Protestuje przeciwko wykorzystywaniu GW do WLASNYCH POLITYCZNYCH
      CELOW. To, ze sie chce podlizac kierownictwu, ktore nie lubi Uszoka
      to jedno, ale zawlaszczanie przestrzeni publicznej DO WALKI
      POLITYCZNEJ to przesada!!! Zmiencie lepiej tytul na Nasz Dziennik.
      Prezentujecie podobny poziom obiektywnego dziennikarstwa. PRECZ Z
      BRUTALAMI, PRECZ Z GW.
    • janbed1953 Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci 17.08.10, 14:30
      Brawo ! Stare jest piękne, potrzeby lifting, dość już
      wyburzono "niesłusznych budowli"
      • babcia.klozetova Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 17:13
        janbed1953 napisał:

> Brawo ! Stare jest piękne, potrzeby lifting, dość już
        > wyburzono "niesłusznych budowli"

Dokładnie. To wyburzanie i potępianie w czambuł wszystkiego co kojarzy się z
        PRLem i kolorem zcerwonym przypomina mi, że w Gdyni zmieniono nazwę ulicy
        "Czerwonych kosynierów" na "Kosynierów" :-D Żenada i brak znajomości spraw
        podstawowych tak w Gdyni jak i w Katowicach!
        • Gość: shalettmaster Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 21:41
          Hehe a w Kato ulicę Dawida zmieniono w pierwszym odruchu na OBROŃCÓW (!) Monte
          Cassino. Oraz przywrócono gimnazja i religię w szkole jak też zlikwidowano
          matematykę na maturze. No a prawdziwe JAJA zaczęły się dopiero później. Na
          efekty nie trzeba było długo czekać.
          Teraz chcą burzyć dworzec bo... BRUDNY !
          • Gość: mk Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:44
            nie "bo brudny" tylko Bo nie ma kasy. PKP Dworce SA nie miała kasy
            na sprzątanie, dworzec sprzedali prywatnej firmie. Ta z kolei chce
            go wyburzyć nie dlatego, że brudny, ale dlatego, ze widocznie
            wychodzi ich ttaniej zburzyć i coś w tym miejscu zbudować od zera
            niż zaadoptować istniejącą halę na coś innego i jest to już
            przesądzone i koniec.
            • Gość: hehehe Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 14:11
              Co się komu opłaca a co nie to się okaże i wszyscy będziemy widzieć. Zdziwisz
              się, ale kielichy będą stać 150 lat.
      • Gość: Alicja Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.c201.msk.pl 17.08.10, 18:10
        Dworzec jest piękny , nietypowy , ma dobrą konstrukcję , wystarczy
        odremontować stan wykonczeniowy przy uzyciu nowoczsnych materiałów
        wykonczniowych. Dobrych obiektów budowlanych nie nalezy wyburzac ,a
        trzeba się przed wszystkim kierować ekonomiką efektywnosci i
        opłacalności remontu oraz trzeba brac pod uwagę stan gospodarki
        Polski dotkniętej zwłaszcza powodziami i bezrobociem , wydatkowac
        pieniadze z budzetu na cele potrzebniejsze, najważniejsze jak w
        domu !!!!!!
        • Gość: mk Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:48
          żaden budżet tutaj nie ma nic z tym wspólnego, OPAMIETAJCIE SIĘ
          LUDZIE!!!! Przecież to PRYWATNA firma kupiła, chce wyburzyć ich
          sprawa. Gdyby im się to opłacało, to nie bój żaby - przerobiliby go
          na sklepy, albo cokolwiek innego, część by zachowali z obecną
          funkcją, jak jest w umowie. Uznali, ze nie opłaca się przerabiać,
          taniej, lepiej dla nich jest zburzyć i wybudować od nowa. I TYLE...
    • wyjadacz_parkietuf Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 17.08.10, 14:34
      TAK! Mój dwudziestomiesięczny syn już teraz spać nie może, myśląc o tym, jak to
      paskudni ludzie zgotowali dworcowi ten los....
      Puknij się człowieku w posępny czerep, wsłuchaj się w odgłosy jakie
      wyda i może wtedy usłyszysz głębokie pomrukiwania: burzyć.... użyć... burzyć...
      użyć.... buuuuurzyyyyyyyćććććć...

Gość portalu: bbb napisał(a):

> Prezydent Uszok poświęcił ład przestrzenny oraz ikony katowickiej architektury
      > dla doraźnego zysku miasta. Na krótką metę to się ekonomicznie opłaci, ale
      > następne pokolenia to odczują.
    • Gość: zenek nie da rady, przewaga plastikowego półmózgowia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.10, 14:35
      i tipsiarskiej mentalności jest przytłaczająca - sądząc z opinii na forum. Nic
      dziwnego, media pracują nad tym od ładnych kilkunastu lat. Według tej chorej
      nacji, jedynie nowe jest piękne, a stare trza zniszczyć (wyjątkiem jest Wawel
      ewentualnie eklektyczne pierdoły będące dla ciołka synonimem skarbów sztuki i
      dobrego gustu). A to co nam nie pasuje albo już się pobrudziło to trza wyburzyć
      i konkretnie postawić nowe, niezależnie jak banalne, kiczowate i tandetne. Ważne
      że nowe i się błyszczy.. pytanie jak długo, ale to już wasz problem, plastikowe
      ludki...
      • babcia.klozetova Re: nie da rady, przewaga plastikowego półmózgowi 17.08.10, 17:15
        Gość portalu: zenek napisał(a):

> (...) się pobrudziło to trza wyburzyć
        > i konkretnie postawić nowe

Mąż wracając do domu patrzy na czeredę brudnych dzieci i pyta żonę: "Myjemy te,
        czy robimy nowe?"
        • Gość: mk Re: nie da rady, przewaga plastikowego półmózgowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:52
          a matka odpowiada - przecież to nie twoje, to co cię to obchodzi.

Nie było kasy na utrzymanie dworca (nie jego jedynego) i tyle,
          poszedł na sprzedaż.
    • gotland11 Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci 17.08.10, 14:45
      gdyby to był jakiś ładny i zabytkowy dworzec, taki jak np. we Wrocławiu,
      byłbym pierwszy w szeregu jego obrońców, ale ten katowicki to jakaś ogólna
      porażka: niefunkcjonalny, brzydki, śmierdzący i brudny, nawet generalny remont
      nie byłby w stanie odsłonić jego piękna, którego on po prostu nie ma i nie
      będzie miał, jedyne słowo z jakim mi się on kojarzy to prl, a z tego okresu
      mało co mi się podoba, zgodzę się, że projekt nowego dworca też nie jest
      udany, ale jeśli mam wybierać między obecnym paskudztwem, a czymś nowym
      dostosowanym do dzisiejszych realiów, to jestem gotów wybrać to drugie, jako
      mniejsze zło
      • Gość: bartas Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.204.219.87.dynamic.jazztel.es 17.08.10, 22:16
        zbudujmy sobie zabytek..
        tym dworcem zachwycaja sie nie tylko niedorobieni architekci z polski ale tez
        wielu ze swiata.
        tak trudno sobie wyobrazic forme kielichow czystą i ładnie wykończona?
        • Gość: mk Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 09:01
          kto ze świata się zachwycił? Jakoś nigdy na Discovery, BBC itd., w
          programach o architekturze, nie widziałem tego dworca./
          tajesz sobie wciskać ciemnotę GW.
    • Gość: Awa Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci IP: *.euromark.pl 17.08.10, 14:51
      Niechże się władze miast opamiętają z tym burzeniem. Perełka architektury
      nie musi mieć 200 lat. W Warszawie w 2006 roku zburzono budynek Supersamu
      przy ul. Puławskie - wyjątkowy tym, że dach miał w całości konstrukcję
      samonośną. Protesty architektów i innych ludzi na nic się zdały. Grunt w
      Centrum jest na wagę złota. Do tej pory w tym miejscu straszą metalowe
      płoty i dziura z resztką fundamentów. Nie widać żeby cokolwiek tam się
      działo. A Supersamu szkoda!!!
      • Gość: diz Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.chello.pl 17.08.10, 17:55
        Przesadzasz nowe nie znaczy złe. W połowie XIX wieku zburzono średniowieczną sporą cześć Paryż i wybudowano szerokie ulice i ogromne bulwary. Nikt już chyba nie żałuje tego co się stało w Paryżu. Jest tylko jeden warunek, przebudowa musi mieć sens i ma służyć mieszkańcom.

Katowice mają więcej do zyskania mając schludny, funkcjonalny dworzec niż cuchnący, przeciekający dworzec. Już wolę przechodzić przez porządne centrum handlowe niż obok straganów ze starymi owocami słysząc hałas autobusów.

Jako człowiek regularnie korzystający z dworca mam dość czekania, aż szanownym obrońcom spodoba się jakiś projekt. Może ten Pan z facebook'a powinien widzieć każdy plan i jak Cezar wskazywać kciuk w dół (jak mu się nie podoba, ew. nie ma kierchów), lub w górę by dać znać do rozpoczęcia prac :>
      • wyjadacz_parkietuf Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm 18.08.10, 10:10
        Awa, ależ w Katowicach mieliśmy już jedną "samonośnodachową" perełkę - HALĘ
        TARGOWĄ/SUPERSAM na ul. Skargi. Przerobiono to na zwykły "blaszak" - i nadal
        jest centrum handlowym.

Gość portalu: Awa napisał(a):

> Niechże się władze miast opamiętają z tym burzeniem. Perełka architektury
        > nie musi mieć 200 lat. W Warszawie w 2006 roku zburzono budynek Supersamu
        > przy ul. Puławskie - wyjątkowy tym, że dach miał w całości konstrukcję
        > samonośną. Protesty architektów i innych ludzi na nic się zdały. Grunt w
        > Centrum jest na wagę złota. Do tej pory w tym miejscu straszą metalowe
        > płoty i dziura z resztką fundamentów. Nie widać żeby cokolwiek tam się
        > działo. A Supersamu szkoda!!!
        • Gość: mk Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:50
          perełką to była n.p. hala Baildonu n.p. i co? I poszła się je.ać,
          razem zresztą z katowickim sportem dużynowym.
    • Gość: topix rozwalić i wyrzucić jak stary, brudny łach IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.08.10, 15:15
      tak robią kobiety, kończą definitywnie stary związek i zaczynają nowy, bez
      oglądania się w tył, bo chcą do końca oddać się nowemu
    • pieronski_hanys Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śmierci 17.08.10, 15:16
      Zwolenników 1700, a mieszkańców konurbacji, którzy muszą z katowickiego dworca korzystać jest kilka milionów.

200 zwolenników zapali znicze, od tego niedaleko do krzyża. Nasz katowicki krzyż: kielichy trafi do gazet. Hurra! Wreszcie będzie głośno o Katowicach w całej Polsce.

Co tam moderna katowicka, Nikiszowiec i Giszowiec, dworzec secesyjny i architektura z Katowic z XIX wieku, co tam Elektrociepłownia Szombierki, kolej wąskotorowa i średniowieczny układ rynku i ulic wokół niego w Bytomiu, co tam kopalnia Guido i remont terenów po hucie Donnersmarck w Zabrzu na cele kulturalne i miastotwórcze, co tam Sztolnia Czarnego Pstrąga i tarnogórski rynek, nieważne Nowe Gliwice i inne adaptacje poprzemysłowej architektury na potrzeby społeczeństwa, co tam Mikołów z jego uroczą małomiasteczkowością.
      KIELICHY są najważniejsze.
      • Gość: estet Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: *.opera-mini.net 17.08.10, 16:34
        Jak już musicie coś brzydkiego w Kicach zburzyć to chętnie wskażę stosowne obiekty. Będzie tego 3/4 miasta. Kielichy nie są żadnym problemem i to nie dzięki nim wszystko tu wygląda jak kupa. To nie jest miejsce gdzie chciałoby się mieszkać, na każdym kroku czuć zaduch i ciasnotę. Umysłową zwłaszcza.
    • Gość: xsw zburzyc to brutalistyczne ohydztwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 16:34
      Katowice zasługują na ładny dworzec ktorego nie musielibyśmy się wstydzić.
      Tymczasem grupka oszołomstwa i niedorobionych architektow chce zeby nas dalej
      straszył ten szpetny potworek zwany "dworcem".
      Chcecie zrobić coś pożytecznego - zajmijcie się ratowaniem starego dworca. No
      ale tam nie ma inwestora ktorego moglibyście doić..
      • Gość: vision direct Re: zburzyc to brutalistyczne ohydztwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 21:49
        Nie pytaj jaki dworzec chcą ci zburzyć. ZAPYTAJ JAKI CHCĄ CI ZBUDOWAĆ !
        A na ten temat, obawiam się, nikt z krzyczących WYBURZYĆ (ani zresztą w ogóle
        nikt inny)nie ma nawet zielonkawego pojęcia.
        • pieronski_hanys Re: zburzyc to brutalistyczne ohydztwo 18.08.10, 09:06
          Przede wszystkim: jest wiele miejsca pomiędzy postawami:
          1) te kielichy są szkaradne i nic się nie da z nimi zrobić, trzeba ja wyburzyć,
          a
          2) kielichy to dzieło architektury światowej, więc trzeba je zostawić dla przyszłych pokoleń, choćby miały wytrzymać 30. lat i przeszkadzały w budowie podziemnego dworca.

Z kielichami w Katowicach jest jak z krzyżem w Warszawie. Tam kilka wrażliwych osób dało sobie wmówić, że obecne władze chcą źle dla Polski, ciągle szuka się wrogów, więc ci biedni ludzie szukają winnego swoich nieszczęść i chcą zaistnieć inaczej: domagają się pomnika, tablica ich nie zadowala, będą stali pod krzyżem, póki nie powstanie pomnik ofiar wypadku w Smoleńsku (Opatrzności, świeć nad ich duszą).

W Katowicach jeszcze dziesięć lat temu stał dworzec, na który wszyscy narzekali. Brudny, śmierdzący, rozpadający się, nie nadający się do użytku. Jakiś czas temu grupa architektów zaczęła bronić dworca i pociągnęli za sobą mieszkańców, którzy w pewnym sensie dali się zmanipulować. Grupa osób, którą nazwałbym młodą inteligencją Katowic z chęcią garnęła się do obrony "katowickiego brutalizmu", bo to snobistyczne, móc się chwalić obroną awangardowej architektury, jej znajomością. Architekci - najczęściej koledzy konstruktorów i projektantów dworca - cieszyli się, że mają wpływ na społeczeństwo, a przy okazji być może będą mieli szansę zarobić, jeśli będą pracować przy przeprojektowywaniu kielichów na potrzeby nowego dworca.

Jeśli mam wybierać:
          1) brak wizji, brak planu, brak funkcjonalności dworca jak dotychczas, ale z kielichami
          2) dworzec czysty, funkcjonalny, z jasną koncepcją, ale bez kielichów (lub z kielichami zrekonstruowanymi)
          wybieram opcję nr 2.

Przez 40 lat to Wasze "cudo architektury" stało i niszczało i nikt nie kiwnął palcem. Dopiero, gdy można zarobić, pochwalić się, posnobować, pojawiają się obrońcy. Mam nadzieję, że przez Wasz brutalistyczny fanatyzm korzystający z katowickiego dworca nie będą pozbawieni funkcjonalnej przestrzeni i podziemnego dworca autobusowego, który wreszcie będzie jakoś wyglądać.
    • Gość: witt Proponuje zeby wladze Katowic zajrzaly na te stron IP: *.chello.pl 17.08.10, 17:12
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8259368,Lofty_U_Scheiblera_najlepsza_polska_modernizacja.html
    • Gość: cekaem Re: Brutal z Katowic czeka na wykonanie wyroku śm IP: 188.33.118.* 17.08.10, 17:18
      szkoda ze nie slysze jak wszyscy pochylaja sie nad losem starego
      dworca w Katowicach, a tam z kazdym dniem coraz wieksza ruina,
      rozpada sie czesc historii Katowic ... ale GW z uporem maniaka wciaz
      o kielichach...rzygac sie chce tymi kielichami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka