Gość: KAT IP: 109.243.250.* 25.08.10, 21:59 Mnie bardziej podoba sie galeria przy dworcu ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania No i widać kto płaci GW za teksty przeciw... IP: *.chello.pl 25.08.10, 22:07 No i widać kto płaci GW za teksty przeciw Galerii Katowickiej. Ciekawe ile kasy wam firma która zarządza Silesia City Center płaci za obronę, za te wszystkie teksty i blogi. Odpowiedz Link Zgłoś
przembal Re: No i widać kto płaci GW za teksty przeciw... 26.08.10, 16:06 obronca dworca nie chodzi o galerie katowicka. O niej nikt nie mowi, nich inwestoe z nia robie co chce. Chodzi o to by inwestor skoro w projekcie itd zobowiazal sie do zachowania kielichów to niech sie tego trzyma a nie probuje je teraz zburzyc i postawic w ich miejsce replike. Od razu odpowiem na ewentualna odp "skoro chce odbudowac kielichy to o co chodzi" ano własnie o to chodzi! Gdy ma ktos bardzo stary i cenny obraz np van Gogha to gdy jest od zniszczony to daje go do renowacji a nie zeby ktos namalował go jeszcze raz identycznie "bo przeciez to, to samo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek baraki się rozrastają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 22:08 kartonowo blaszane pudła są w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Taa... IP: *.chello.pl 25.08.10, 22:12 Temat rozbudowy SCC wyszedł w branży budowlanej na światło dzienne w maju tego roku. To wówczas wtedy Gazeta Wyborcza, a także SARP Katowice z Koniecznym na czele rozpętali wojnę przeciw budowie centrum handlowego w centrum Katowic. Taka budowa na placu Szewczyka to pierwszy gwóźdź do trumny SCC, kolejny będzie nowy Supersam (notabene protesty również SARP Katowice, Koniecznego i GW nie wskórały nic poważnego) Gołym okiem widać że za tymi wszystkimi protestami nie kryje się ochrona kielichów, ale coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 to tylko twoje insynuacje 26.08.10, 09:52 wynikajace z faktu, ze jestes mlodym i niezbyt madrym zwolennikiem zburzenia dworca. Podstawowego pytania nikt z was milosnikow galerii sobie nie zadaje: kto bedzie w tych swiatyniach nowej religii konsumpcjonizmu kupowal? Przybywa emerytow i rencistow, ktorym wystarcza pieniedzy jedynie na zaspokojenie elementarnych potrzeb. Zdolna mlodziez wyjezdza do innych aglomeracji, dzieci malo. Czy ktores ze slaskich lub zaglebiowskich miast odnotowalo w ostatnich latach przyrost mieszkancow? Kto bedzie kupowal w tych swiatyniach za 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: to tylko twoje insynuacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 11:58 Przyrost liczby mieszkańców odnotował np. Chorzów. CO do klientów to bez obaw. Sklepów jest dużo i wszystkie pełne. Zretszą GOP ma spośród dużych aglomeracji w kraju najmniejszą powierzchnię takich obiektów przypadającą na głowę mieszkańca. W GOP i Warszawie miejsce na nowe blaszaki jescze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: to tylko twoje insynuacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 12:30 Oczywiście, że odnotował. Przyrost naturalny wśród klientów MOPSu tego umierającego miasta jest dość duży, bo co mają ludzie robić, jak na kino i markety ich nie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Rozbudowa SCC to odpowiedź na plany budowy GK IP: 217.153.211.* 26.08.10, 21:10 Żadna poważna firma nie rozbudowywałaby się (Silesia City Center) czy też budowała (Galeria Katowicka) gdyby nie było na to popytu. A ten jest jak widać duży. Niektórzy narzekają, że nie ma kasy, że bieda, ale wystarczy pogadać z osobami znającymi obroty dużych sklepów - szczena opada. Zresztą widać to też naocznie - w SCC tłum, a w pobliskim parku WPKiW - puściej. Poza tym, jakby się nie opłacało już by je zaczęli zamykać. To nie państwowa firma i sentymentów nie ma. Co do Galerii Katowickiej i nowego Supersamu w centrum Katowic - nikt z tzw. działów PR tego głośno nie powie - ale każdy może sobie powiedzieć sam.Według mnie te nowe sklepy to będzie znacząca konkurencja dla SCC ze względu na ich lokalizację. I wiadomo odrazu może się pojawić zastrzeżenie - no tak, ale do SCC ludzie dojeżdżają tylko samochodami, jest parking itp. Wystarczy jednak zobaczyć, ile osób wysiada z tramwajów linii 6, 11, czy 19 na wysokości Tesco i SCC. Więc nie wszyscy dojeżdżają samochodami. Poza tym na pewno część osób zmotoryzowanych będzie mogła zrobić zakupy np. w Galerii Katowickiej po pracy i wtedy do SCC już nie podjedzie. Widać zatem, że podnoszony argument o zdecydowanie lepszym zapleczu infrastruktury przy SCC (DTŚ, parking) jest mocny, ale nie bardzo mocny. Wydaje mi się, że impulsem do rozbudowy SCC są właśnie propozycje budowy galerii handlowych w centrum. SCC musi czymś wygrać i może to zrobić wielkością ("pojedźmy do SCC, tam są wszystkie sklepy!"). Swoją drogą kiedyś w centrach miast (także Katowic) były popularne domy handlowe i owszem mniejsze od dzisiejszych tzw. galerii handlowych, ale też mniejsze były zaopatrzenia tych sklepów. Mam tu na myśli Zenit czy Skarbek. One nie zabiły życia w centrum, tylko wtedy bardzo je ożywiały. Każdy mieszkaniec Katowic to potwierdzi. Złote czasy te sklepy mają za sobą. Dziś większa różnorodność wymaga więcej miejsca - stąd pomysł większego domu handlowego w centrum miasta nie wydaje mi się czymś złym. Tym bardziej, że mieszkańców do centrum nie przyciąga spacer nad rzeką (jak np. w Krakowie), czy wyjście do knajpki na Rynku (jak choćby we Wrocławiu), więc o co chodzi? Zagrzebać katowickie centrum? Czy stworzyć coś co przyciągnie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koncern Węglowy Dear Mara IP: *.chello.pl 26.08.10, 12:45 1 "jestes mlodym i niezbyt madrym zwolennikiem zburzenia dworca." Ja z kolei nie jestem taki znów młody, ale też jestem za zrównaniem obecnego dworca kolejowego z ziemią. Ilekroć wracam do domu, to sobie powiadam: "Daj sobie facet z tym spokój, nie twoja to sprawa!". Ale jak znów coś mnie zmusi do udania się na rzeczony dworzec, to okazuje się to silniejsze ode mnie: ta żądza destrukcji kompletnie niefunkcjonalnego a do szpiku przesiąkniętego brudem & uryną miejsca. Możesz skomentować, że w ten oto sposób wyłączam swój mały rozumek. Trudno. Już nie umiem się powstrzymać myśleniu jak powyżej. Zapewne nie ja jeden. 2 "kto bedzie w tych swiatyniach nowej religii konsumpcjonizmu kupowal? Przybywa emerytow i rencistow, ktorym wystarcza pieniedzy jedynie na zaspokojenie elementarnych potrzeb. Zdolna mlodziez wyjezdza do innych aglomeracji, dzieci malo." "Kto bedzie kupowal w tych swiatyniach za 10 lat?" Może nie udzielę Ci precyzyjnej informacji "kto". Lecz faktem pozostaje, iż w roku ubiegłym liczba klientów SCC przekroczyła 10 milionów. W niektóre weekendy trudno było znaleźć wolne miejsce na niemałym przecież parkingu. Nie mam na to żadnych dowodów, lecz jakoś tak intuicyjnie przypuszczam, że za lat dziesięć liczba kupujących nie zmieni się w sposób drastyczny. Nie mnie oceniać, czy oni wszyscy są wyznawcami jakiejś nowej religii. Sądzę raczej, że nabywanie dóbr jest po prostu czynnością niezbędną każdemu normalnemu człowiekowi do życia. A wielkie malls oferują warunki do kupowania o niebo dogodniejsze niż centrum miasta, gdzie jednak jest brudniej, z parkowaniem bardzo kiepsko (a korzystanie z transportu publicznego wyklucza zakupy przedmiotów o większym gabarycie), toalet brak a odległości od sklepu do sklepu większe i często trudno przejść suchą stopą. Z tego co słyszałem, to nie emeryci są w naszym kraju najbardziej spauperyzowani, lecz raczej ludzie młodzi, pracujący lecz mało zarabiający, obardzeni rodzinami. Których to ludzi młodych bynajmniej w SCC też nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
duma_slaska Re: Dear Mara 26.08.10, 13:28 Ale jak znów coś mnie zmusi do udania się na rzeczony dworzec, to okazuje się to silniejsze ode mnie: ta żądza destrukcji kompletnie niefunkcjonalnego a do szpiku przesiąkniętego brudem & uryną miejsca. Dzięki takim jak ty to miasto ma szansę pójść do przodu. Najgorsi są ci rzekomi specjaliści, którzy wypowiadają się o tym dworcu, jakby to był Pałac Inwalidów w Paryżu, albo inny zabytek podobnej klasy. Sami nie jeździli pewnie koleją od 30 lat, bo mają samochody, więc mogą robić awanture o dworzec, który nie raz został okrzyknięty najgorszym w Polsce, z wyszczególnieniem cudownych kielichów, na które nikt nigdy nie zwraca uwagi, bo nie ma na to czasu, gdy pospiesznie zmierza się do wyjścia, żeby nie zostać zaatakowanym przez jakiś element marginesu społecznego. A jak jeżdzą koleją, to na pewno rozkoszują się widokiem owych kielichów, a tłem tej kontemplacji jest wpadający do nozdrzy zmieszany odór moczu i kotleta mielonego. Widok urozmaicają też oczywiście kolorwe budki z kebabem i rozmaite szyldy utrzymane w duchu najwyższej estetyki. Naturalnie trzeba być świadomym tego, że do nowego dworca dołączy kiczowata architektura galerii handlowej i do idei przebudowy instytucji dworca PKP Katowice należy zachować dystans, ale jej oprotestowywanie jest wyjściem najgorszym z możliwych. Wystarczy spojrzeć ile to zrealizowano planów dot. Korfantego, Rynku i okolic Spodka, by wiedzieć, że zbyt mało się w Katowicach dzieje, by bić się o kielichy, które są - powiedzmy sobie szczerze - nieatrakcyjne dla przeciętnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Dear Koncern Węglowy 26.08.10, 19:59 wstyd sie przyznac, ale jestem taka stara, ze pamietam ten dworzec w czasach jego swietnosci. Bez tej upiornej estakady, ktora odciela pasazerow od latwego dojscia. Bylo to na poczatku lat siedemdziesiatych. Dworzec byl bardzo funcjonalny i czysty (na owe czasy). Potem kolej doprowadzila go do upadku nie inwestujac w nic. Nawet nie byli w stanie wyegzekwowac porzadnej uslugi od firmy, ktorej placili za sprzatanie. Nie bylo reperatur drobnych uszkodzen, ktore z czasem byly coraz wieksze. Nie bylo pieniedzy na schody ruchome, windy na perony. Ale ktos pobieral setki tysiecy zlotych od sklepikarzy, ktorzy zajeli swoimi ohydnymi budami kazde wolne miejsce. Sklepikarzom tez nigdy nie powiedziano, jak estetycznie urzadzic ich stoiska. To samo dotyczy nie tylko katowickiego dworca. Jeszcze "lepiej" jest w podziemiach Dworca Centralnego w Warszawie. Galerie mozna bylo dobudowac w tym samym stylu. Ale ani wladze Katowic ani architekci zwiazani z tym miastem nie mieli nic do powiedzenia. Tak samo jak nie maja nic do powiedzenia w sprawie hotelu Silesia, budynkow przed superjednostka itd. Prawo wlasnosci jest w Polsce swietsze niz w USA. Tam dawno zmuszono by wlascicieli do podjecia inwestycji albo do sprzedazy. Miedzy innymi dlatego przegralismy Katowice jako miejsce rozgrywania EM w 2012. Sincerely yours Mara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Drodzy architekci IP: 217.153.211.* 26.08.10, 21:18 Bardzo dziekuje za ten glos. Zgadzam sie w 100%, ze estakada "zepsula" caly efekt. I nie jestem architektem, ale jak niektorzy podnosza na tym forum - dworzec kolejowy to budynek UŻYTECZNOŚCI publicznej! Architekci - których przecież możemy doceniać za ich pracę - tak zajadle broniący obecnego dworca zapomnieli, że budynek użyteczności publicznej, a już na pewno tak masowej użyteczności ma być dla ludzi, ma byc funkcjonalny! To opinia jego użytkowników jest tu najważniejsza, nieważne, czy pracują jako sprzątacz, czy radca prawny w międzynarodowej korporacji - na dworcu są równi. Tak samo muszą tachać swoje bagaże i czekać na jednym peronie. Wypominanie komuś - "pan nie jesteś architektem, milcz" jest bardzo nieprzemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koncer Węglowy Dear Mara again IP: *.chello.pl 27.08.10, 10:09 Piszesz o zgubnych jakoby skutkach nadmiernego szacunku dla świętego prawa własności. Czy ja się pomylę, gdy wypowiem przypuszczenie, że wszystkie te obiekty, których żałosny stan chyba wspólnie opłakujemy (obiekty kolejowe, budynki przy Superjednostce) - są poniekąd własnością publiczną, ergo trochę jakby brak tam właściciela, niestety? Natomiast czy to SCC czy to CH 3 Stawy czy to M1 w Czeladzi, czy to port lotniczy w Pyrzowicach czy to dowolny z multiplexów, nie mówiąc o kompleksie bankowym Chorzowska - także mają właścicieli, lecz chyba już niepublicznych. I - cokolwiek by rzec krytycznego o tamtejszej architekturze - są utrzymywane na bieżąco o niebo lepiej. Są tam więc czyste posadzki, są niezdezelowane a darmowe toalety, są działające windy bądź ruchome schody, brak za to nieprzyjemnych zapachów i towarzystwa meneli. Kto jak kto, ale kolej potrafi doprowadzić do upadku literalnie wszystko, co posiada. Oraz "zdefunkcjonalizować"! Polecam przypomnienie sobie kultowej sceny w pociągowej ubikacji z filmu "Dzień świra". PS Wydaje mi się, że dworzec w niedalekim Sosnowcu, odnowiony osiem lat temu z kretydu zaciągniętego przez miasto - też już nie prezentuje się tak świeżo jak onegdaj. Acz konkurencję z dworcem katowickim wciąż wygrywa nadal w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: to tylko twoje insynuacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 15:15 Właśnie dlatego się coś robi, żeby tych ludzi przeciągnąć. Włącz myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: Taa... IP: 83.136.224.* 26.08.10, 09:54 Popieram...jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: *.c193.msk.pl 25.08.10, 22:14 Co za różnica jak to będzie wyglądało? Przecież to tylko zadaszone targowisko, które przynosi zysk zagranicznemu inwestorowi. Szkoda, że ekipa Uszoka nie przyciągnęła do miasta firm, które generują prawdziwe miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: 194.242.0.* 25.08.10, 22:20 jak to sie stalo pytam Uszoka, ze inwestor dostal warunki zabudowy na powiekszenie tego gniota? gdzie analiza urbanistyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap W Łodzi jest tak samo:))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.08.10, 00:54 to normalne praktyki pismaczków z GW bo trudno te gołodupce co napiszą wsio za kasę nazwać nawet dziennikarzami:)w Gazecie Łódzkiej jak mogą obrzydzają ludziom słynną Piotrkowską, nie piszą o Galerii Łódzkiej (chyba że jest tam coś złego) a sam miód tylko o Manufakturze no i od niedawna o Porcie Łódź, ot taki przypadek,hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozy Re: Nowa większa Silesia City Center. I nawet ład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 02:03 SSC - największa porażka urbanistyczna i architektoniczna Górnego Śląska. Ogromny blaszak i generator ruchu samochodów w centrum miasta. Kretyństwo. Może to konkurować jedynie z DTŚ, która przecina miasto na pół i likwidacją tramwaju w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandatory suicide Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 07:46 No to obrodziło nam estetykami i znawcami architektury. Jak już DTŚ wam przeszkadza to lepiej nic w K-cach nie budować bo i tak będzie brzydkie i bez gustu. Nie ma znaczenia czy jest to potrzebne mieszkańcom, czy też nie. Fora internetowe pełne są ludzi ograniczonych, którzy w realnym życiu nie mają nic do powiedzenia, stąd takie opinie. Oczywiście tendencyjność GW w przypadku mającej powstać Galerii Katowickiej jest już widoczna niestety gołym okiem. Uważam, że skoro dopuściło się do powstania tylu centrów handlowych to teraz trzeba zostawić je sobie samym. Niestety, wykończyć je może tylko wewnętrzna walka. Szewcom, rymarzom, kaletnikom i innym drobnym prywaciarzom pracy i możliwości ponownego otworzsenia zakładów to już nie przywróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: *.c201.msk.pl 26.08.10, 08:07 Ta super rozbudowa zabierze prawie połowe parkingu, a już teraz można było zobaczyć samochody porzucane wszedzie jak były jakieś wyprzedaże, bo na parkingu nawet rower się nie mieścił. To jest przykład logicznego myślenia - zwiększymy powierzchnię sklepów, chcemy więcej klientów, ale zabierzemy im parking... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t "Ładniesjza"? Co najwyżej mniej szkaradna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 08:28 Utracone miejsca parkingowe wrócą, przynajmniej częściowo, na dachu. Co do architektury, to nowa część będzie co najwyżej mniej szkaradna niż stara, choć niekoniecnzie mniej kiczowata. Jedyne co w SCC jest ładne to budynek starego basenu oraz szyb i drobniejsze elementy industriualne. Mocno średnie projekty Vaginy i Supersamu to przy SCC szczyt wyrafinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
komentarzowicz Re: Nowa większa Silesia City Center. I nawet ład 26.08.10, 08:43 Po rozbudowie miejsc parkingowych ma być więcej niż teraz o ok. 500, więc Twoj post jest z d.. wzięty. A wszystkich co narzekają na forum na scc, można zobaczyć w garniturkach i garsonkach, w niedziele, po mszy w silesii jedzących lody i spacerujących z oczami wielkimi jak spodki. I obawiam się, ze wbrew waszym teoriom spiskowym, nikt z zewnątrz nie płaci dziennikarzom za ich pisanie, wróćcie pod krzyż oszołomy. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 ano wlasnie 26.08.10, 09:55 czy nie byloby lepiej, gdyby pojechali troche dalej i poszli z dzieckiem do Zoo, do parku, do planetarium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Q Re: ano wlasnie IP: *.broker.com.pl 26.08.10, 12:21 A co broni im ktoś jechać? Stoi ochrona i nie przepuszcza dalej? Idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 nikt im nie broni, ale oni oglupieli 26.08.10, 19:40 na punkcie konsumpcji. Laza po SCC ogladaja wszystkie sklepy, o zakupach w 1/3 sklepow wiekszosc moze tylko pomarzyc. Na koniec ida do Tesco i kupuja najtansze artykuly zywnosciowe lub jakis drobiazg w Satrunie. Czasami zjedza lody. Czasami jakas szmate w H&M i Company. A teraz napisze ci idioto, cos czego nie rozumiesz. Szara substancja w mozgu dziecka zaczyna sie coprawda ksztaltowac i rozwijac od razu po urodzeniu, ale najwazniejszy jest czas pomiedzy 2 a 10 rokiem zycia. Wtedy tworza sie polaczenia pomiedzy poszczegolymi osrodkami mozgowymi (fachowe okreslenie wytwarzanie polaczen synaptycznych), ktore decyduja o zdobywaniu w przyszlosci nowych umiejetnosci. Do tego potrzebny jest tlen, scile mowiac duzo tlenu dostarczonego przez krew. I nowych bodzcow zewnetrznych, ktorych niekoniecznie dostarcza cotygodniowa wycieczka do galerii. Problem polega na tym, ze rodzice tez maja ciasne horyzonty siedzac godzinami przed telewizorem podlaczonym do kablowki lub odtwarzacza DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Nowa większa Silesia City Center. I nawet ład IP: 91.213.156.* 26.08.10, 13:01 mow za siebie.... ja wolne wieczory i popoludnia spedzam zwykle w parku, czy tow swierklancu, chorzowie czy bytomiu... jesli chodzi o kawe to zazwyczaj spotkac mnie mozna w cafe paterman w chorzowie lub u michala w bytomiu... scc odwiedzam srednio raz w roku i nie powiedzialbym zeby yo bylo dla mnie jakies mile doznanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_w_k Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 09:33 Tak, nieco ładniejsza, ale z tradycja śląską, czy industrialną to ma niewiele wspólnego, mimo że powstała na terenie byłej kopalni. A szefowie SCC, czy developera sami za kilkanaście lat będą sobie pluli w brodę, że postawili kolejnego bezpłciowego blaszaka (no może trochę ładniej opakowanego niż typowe blaszaki z "żywej" blachy malowanej na różne dziwne kolory), zamiast ciekawie wkomponowanej ambitnej bryły nawiązującej do tradycji tej ziemi. Dopuszczalna by była też bryła totalnie futurystyczna, dekonstruktywistyczna, czy jak by to nie nazwać, całkowicie odmienna i ambitna. A takie budynki (również centra handlowe) powstają na świecie - zarówno wyraźnie nawiązujące do lokalnej tradycji, jak i całkowicie awangardowe), więc można jak się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
kat.2 Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... 26.08.10, 11:19 proszę tylko nie marudzić! Niestety, ale taki się wytworzył "trynd' że albo upstrzone baraki albo nic. SCC jest jeszcze w miarę estetyczne. Proszę zwrócić uwagę, jak wyglądają Bielany Wrocławskie, Centrum Korona! W zacnym, starym mieście Kraków jeszcze gorzej. Tylko jaka jest alternatywa? Miasto wydaje pozwolenie ale nie buduje tych koszmarków. Inwestor chce postawić tanio, by zarobić. Musi tu być porozumienie. Nie można zarzucać że DTŚ przeszkadza, miasto inwestorów nie ściąga a zaraz że daje pozwolenie inwestorom na rozbudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
duma_slaska Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... 26.08.10, 11:46 Czy ktores ze slaskich lub zaglebiowskich miast odnotowalo w ostatnich latach przyrost mieszkancow? Na przykład stolica Śląska. Myślę, że przesadzacie z tym opowiadaniem, jak to GW lobbuje przeciwko Galerii Katowickiej. Zrobiła się jakaś moda na atakowanie Wyborczej, wszystkiemu winna Wyborcza. Rozbudowuje się coś co przyciąga ludzi do Katowic na zakupy to o tym informują. Ktoś słusznie wspomniał o "wspaniałej DTŚ". Uważam, że masz rację, Średnicówka przebiegająca przez Katowice to jakiś koszmar. Autostrada w samym centrum miasta. Może i można to chwalić pod kątem komunikacyjnym, ale na pewno nie pod kątem urbanistycznymi estetycznym. Nawiązując jeszcze do tego na temat Bielan Wrocławskich i C.H. Korona we Wrocławiu. Bielany Wrocławskie to z założenia zagłębie "wielkiej blachy", czyli wszelkiego rodzaju centrów handlowych, sklepów np. meblowych czy też fabryk. Osiedle mieszkaniowe na Bielanach znajduje się w odpowiedniej odległości od tego całego zgiełku, a mieszkania tam do tanich nie należą, więc to porównanie do SCC jest tak samo nie na miejscu, jak porównywanie Korony. To było pierwsze C.H. we Wrocławiu z prawdziwego zdarzenia, jest umiejscowione daleko od centrum, w najbliższym jego otoczeniu też nie ma z kolei zabudowy mieszkaniowej. W tej chwili w Koronie zakupy robią już zakupy niemalże wyłącznie mieszkańcy pobliskich terenów. Nawiązując do sytuacji wrocławskiej w kontekście SCC wspomniałbym o Galerii Dominikańskiej. Taka sama tragedia architektoniczna co SCC w najcentralniejszym centrum miasta(!), ale lepsze to niż grajdół, który można tam było przedtem zobaczyć. Pozdrawiam wszystkich Katowiczan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Nowa większa Silesia City Center. I nawet ład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 12:02 Eee tam, Wrocław też traci mieszkańców. Tylko Wawa, Kraków (przynajmniej do niedawna), Białystok i kilka pipidów typu Rzeszów rośnie. Takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
duma_slaska Re: Nowa większa Silesia City Center. I nawet ład 26.08.10, 13:07 Oj tam zaraz traci. W ostatnim roku o parę osób się ta liczba zmniejszyła, bo z pracą było gorzej przez ostatnie dwa lata. Poprzenosili się do większych miast. Ale to tylko ułamek setny procenta. Teraz znów się to zwiększy. Jak Katowice zaczną działać po wyborach samorządowych to też będzie wzrost demograficzny. Katowice to taki przyczajony tygrys, bo leżą w tak wielkiej konurbacji jak na polskie warunki, że jak już ktoś się za to weźmie to będą mieć problem z napływem imigrantów. Ogólnie potencjał jest, ale to chyba każdy wie. Pytanie, kiedy ktoś się weźmie za te Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo nie widzę tutaj kielichów??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 15:21 eee do d..y! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nowa większa Silesia City Center. I nawet ładni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 16:58 krzywa jest ta galeria, tam bija ludzi i zatrudniaja dresów jako ochrone Odpowiedz Link Zgłoś