Dodaj do ulubionych

Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.04.04, 18:50
Odszedł Ktoś dla mnie bardzo ważny. Smutny to dzień. Ostatni mój wątek
poświęcam bardowi, którego inspirował Włodzimierz Wysocki i Bułat Okudżawa.
Żegnaj Jacku.

Modlitwa o wschodzie słońca

Każdy Twój wyrok przyjmę twardy
Przed mocą Twoją się ukorzę
Ale chroń mnie, Panie, od pogardy
Przed nienawiścią strzeż mnie, Boże

Wszak Tyś jest niezmierzone dobro
Którego nie wyrażą słowa
Więc mnie od nienawiści obroń
I od pogardy mnie zachowaj

Co postanowisz, niech się ziści
Niechaj się wola Twoja stanie
Ale zbaw mnie od nienawiści
I ocal mnie od pogardy Panie...

Obserwuj wątek
    • Gość: R.I.P. Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 20:21
      [']
      • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.04, 22:23
        Non Omnis Moriam
    • mes_co Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.04, 21:13
      filozosia napisała:

> Ale chroń mnie, Panie, od pogardy
      > Przed nienawiścią strzeż mnie, Boże

Ten fragment dotyczyć mógłby co niektórych bywalców tego forum. Niestety...

Po Jacku zostało tylko kilka piosenek ale, mam taką nadzieję, trwalszych od
      spiżu...
      Z wyrazami szacunku dla Jacka Kaczmarskiego i wszyskich Forumowiczów
      Marcin Szymczak
      • Gość: remis Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.LinCom.waw.pl / 62.233.167.* 11.04.04, 22:20
        Żegnam Jacka.
        • Gość: harc mistrz Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.241.* 11.04.04, 23:25
          Po polskim bardzie, pierwszej i stanu wojennego "Solidarności", pozostanie
          piękna i nieśmiertelna legenda.
          - Nie zapomnimy o Tobie, Jacku.
          - Czuwaj nad nami i Polską!
          • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 08:44
            Szkoda,że tak mało z Was Go pożegnało.
            • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 13:06
              filozosia napisała:

> "Szkoda,że tak mało z Was Go pożegnało."

Nie dziw się ;-)!
              Posty wiekszości forumowiczów nie wskazują na ty by sluchali poezji śpiewanej.
              • aqua Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 13:34
                Dla większości tutejszych bywalców najpiękniejszymi pieśniami są marsze, a
                najwspanialszą melodią świst kul na stepie. W ekstaze wpadają gdy słyszą tupot
                nóg.
                pozdr.
              • Gość: olo Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 13:47
                A co tu gadać. Rozpada się klasa na kawałki. Życie dopisuje ostatnie zwrotki.
                • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 13:58
                  Gość portalu: olo napisał(a):

> A co tu gadać. Rozpada się klasa na kawałki. Życie dopisuje ostatnie zwrotki.
                  Masz rację, rozpada się ale zobaczysz , że wróci. Ja wierzę, że wróci.
                  Pozdrawiam
                  • psie.pole Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 15:49
                    Do widzenia Jacku. Twoje piosenki często nam pomagały w latach 80-ych.
                    Dziękujemy i będziemy zawsze pamiętać.
                  • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.04, 15:51
                    A pamiętacie to:
                    "Dałeś mi Panie zbroję'
                    Dawny kuł płatnerz ją
                    W wielu pogięta bojach,
                    W wielu ochrzcznona krwią..."
                    • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 19:22
                      "Wszechmocna niemocy,
                      Ojczyzno kochana,
                      Łotr niech łotra stoczy-
                      Będzie miejsce dla nas!"
                      Pogrzeb Jacka odbędzie się na tym samym cmentarzu, warszawskich Powązkach,
                      na którym został pochowany Czesław Niemen.
                      Żegnaj Jacku!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 19:44
                        Jacek Kaczmarski zesługuje na pewno aby Go pochować na Powąskach. A kiedy
                        pogrzeb?
                        • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 19:50
                          gruboskorny_klon_bojowy napisał:

> Jacek Kaczmarski zesługuje na pewno aby Go pochować na Powąskach. A kiedy
                          > pogrzeb?
                          24 kwietnia o godz 12. Tak sobie myślę, że zabiło Go to samo co Niemena.
                          No cóż, moich dwóch idoli odeszło. Strasznie mi smutno!!!!!!!!!!
                      • Gość: rops9 Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 20:05
                        Siedzę przy kompie i słucham " Epitafium dla Sergiusza Jesienina" Gintrowskiego
                        na okrągło, myslę, że dziś jest to o Jacku.
                        • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 20:09
                          Gość portalu: rops9 napisał(a):

> Siedzę przy kompie i słucham " Epitafium dla Sergiusza Jesienina"
                          Gintrowskiego
                          >
                          > na okrągło, myslę, że dziś jest to o Jacku.
                          Witaj, ja słucham i Gintrowskiego i Kaczmarskiego cały czas. Ponadto, czytam
                          wiersze Jacka. Za dwa tygodnie wyjdzie nowy tomik Kaczmarskiego- właśnie mówili
                          w TV. Mam dwa autografy Niemena. Kaczmarskiego niestety nie. Smutno mi tak, że
                          nie potrafię tego nawet przekazać.
                          Pozdrawiam Cię
                          • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 20:55
                            nareszcie wiesz czym masz sie zajac,kronika towarzyska.
                            • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 20:59
                              Gość portalu: kazik napisał(a):

> nareszcie wiesz czym masz sie zajac,kronika towarzyska.
                              Nawet tego nie skomentuję. Osiągnąłeś dno !!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 21:02
                                filozosia napisała
                                > "Nawet tego nie skomentuję. Osiągnąłeś dno !!!!!!!!!!!!!!!!!"
                                Toprawda. Jednak nie poraz pierwszy.
                              • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 21:03
                                Dziekuje , ze osiagnolem juz dno, wreszcie moge sie odbic, ty jak doczychczas
                                plywasz w bagnie, a ono nie ma dna i tylko wciaga az do milego zachlystniecia
                                sie jego zawartoscia.A potem jest juz blogi spokoj.
                                • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 21:05

> "Dziekuje , ze osiagnolem juz dno, wreszcie moge sie odbic, ty jak
                                  doczychczas
                                  > plywasz w bagnie, a ono nie ma dna i tylko wciaga az do milego zachlystniecia
                                  > sie jego zawartoscia.A potem jest juz blogi spokoj."
                                  Sko wiesz???

• Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 21:06
                                    skad co mam wiedziec?
                                    • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 21:07

>" skad co mam wiedziec?"
                                      Jak jest w bagnie?
                                      • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 17.04.04, 21:10
                                        wprawdzie znasz lacine , ale masz klopoty z fizyka,ja opisywalem tylko
                                        wlasciwosci fizyczne dna i bagna.capito?
                                        • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.04.04, 22:08

> wprawdzie znasz lacine , ale masz klopoty z fizyka,ja opisywalem tylko
                                          > wlasciwosci fizyczne dna i bagna.capito?
                                          Jeszcze raz się zalogowałam, bo nie mogę znieść twojego chamstwa, prostactwa,
                                          bezsensownej nienawiści. Co ty tu robisz, na tym forum ? Jesteś najgorszym
                                          impertynentem jakiego w życiu słyszałam. Zero to mało!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                          Twoja dama od polskiego, niczego cię nie nauczyła. Takiego głąba nie da się
                                          niczego nauczyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                          • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 18.04.04, 13:27
                                            Nauczyla jednego , pisania na temat, ty natomiast jestes najbardziej chaotyczna
                                            kobieta jaka kiedykolwiek spotkalem, chaos to twoja domena.
                                  • Gość: ! Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.04, 00:39
                                    a skad ty wiesz, jak bylo na niemieckim slasku bez polskiej okupacji?
    • j_knecht Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.04, 00:13
      Dzieki za lapidarność stylu Juliusza Cezara, za śnienie Katarzyny II, za sedno
      w sprawie Marcina Lutra i za wiele wiele wiele...
      I nie moge sie powstrzymac by po raz setny wysłuchac historii młodego politruka
      piszacego listy do ojca na wsi... Znacie ten kawałek...
      Kaczmarski usmiecha się pewnie teraz gdziekolwiek jest. Nie mam autografu. Mam
      za to cała dyskografię. Dla mnie to duzo więcej!
      Obalaj panie Jacku mury w błękicie!
      • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.04, 08:10
        j_knecht napisał:

> Dzieki za lapidarność stylu Juliusza Cezara, za śnienie Katarzyny II, za
        sedno
        > w sprawie Marcina Lutra i za wiele wiele wiele...
        > I nie moge sie powstrzymac by po raz setny wysłuchac historii młodego
        politruka
        >
        > piszacego listy do ojca na wsi... Znacie ten kawałek...
        > Kaczmarski usmiecha się pewnie teraz gdziekolwiek jest. Nie mam autografu.
        Mam
        > za to cała dyskografię. Dla mnie to duzo więcej!
        > Obalaj panie Jacku mury w błękicie!
        Witaj j,knecht.
        Dyskografię ma jak sądze prawie każdy. Każdy kto Jacka słucha.
        Ja słucham od początku.
        Jak napisałam za dwa tgodnie, będzie w sprzedaży ostatni Jego tomik wierszy.
        Pozdrawiam
        • gruboskorny_klon_bojowy Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.04, 09:37
          Ja też mam prawie wszystkie jego płyty:-)
          Pozdrawiam!
          • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 18.04.04, 13:48
            Tysiac kaczmarskich nie wystarczy i tak wszystko zostaje
            zdefraudowane,spieprzone,sprofanowane. Co zostalo z etosu Solidarnosci do dzis?
            Gazeta Wyborcze, bez Solidarnosci Michnik nie byl by tym kim jest, szkoda ze o
            tym zapomnial.
            • fiodorus Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.04, 21:01

> "Tysiac kaczmarskich nie wystarczy i tak wszystko zostaje
              > zdefraudowane,spieprzone,sprofanowane. Co zostalo z etosu Solidarnosci do
              dzis? Gazeta Wyborcze, bez Solidarnosci Michnik nie byl by tym kim jest, szkoda
              ze o tym zapomnial."

Poezja jest ponad polityką, nawet )jak w przypadku Kaczmarskiego) ma
              polityczne, opozycyjne korzenie!!!
              • Gość: kazik Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 18.04.04, 21:07
                Znaczy sie nie znaczy nic, albo jesli znaczy to jest opium dla uczciwych , a ci
                sa z koleji glupcami?
                • fiodorus Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.04, 07:25

>" Znaczy sie nie znaczy nic, albo jesli znaczy to jest opium dla uczciwych , a
                  ci sa z koleji glupcami?"

Nie bardzo rozumiem?!
                  • hierowski Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.04, 09:25
                    Na starej mapie krajobraz utopijny
                    Twardo dmuchają na zimne Zefiry pucułowate,
                    Szumią i trzeszczą na wietrze odwieczne puszcze i bory,
                    Jeży się sierść rzek i jezior, jak pchła wskakuje w nią statek
                    Mijając wioski i miasta kruche, jak stary miedzioryt.
                    Tu konny z dłonią u czoła, tam chłop pochylony nad radłem,
                    Tu gruda ostrzem ruszona, tam wzgórza w ruchu perspektyw;
                    Nad szorstką skórą pustkowi wiją się wstęgi jedwabne
                    Z nazwami mitycznych krain, które wędrowca urzekły.

Dróg, by tam trafić - nic nie ułatwia
                    W przestrzeniach burz i w czasów kipieli,
                    Ale istnieje przecież Sarmatia,
                    Istnieje gdzieś Terra Felix.

Trzech mieszczan pośrodku mostu wstrzymała senna dysputa,
                    Za nimi w prostym rysunku - zbór, cerkiew, kościół i spichlerz.
                    Nurt w pieczy ma ich zasobność na ciężkich od beczek szkutach,
                    Uczciwszy potrzeby ciała - miło o duszy pomyśleć.

Hen, gdzie szlak wodny zakręca, wśród pól zbóż brzemieniem ugiętych
                    Bocian klekocze skowronkom o afrykańskich podróżach.
                    Słucha od czasów pogańskich tych samych plotek Dąb Święty
                    I nimfę w leśnym jeziorze strzeże przed wzrokiem intruza.

Dróg, by tam trafić - nic nie ułatwia
                    W przestrzeniach burz i w czasów kipieli,
                    Ale istnieje przecież Sarmatia,
                    Istnieje gdzieś Terra Felix.

W pochodzie rubasznych obłoków krążą Zodiaku pierścienie:
                    Przed Panną, Lwem, Bykiem, Wagą - bramy otwarte na oścież.
                    Na wieżach zamków co noc o przyszłość się troszczą uczeni,
                    A w gronie doradców - władca o teraźniejszość się troszczy.

Ceni przyjemność i pracę, szanuje rąk ludzkich twory,
                    Nęcą go księgi tajemnic, cieszy go ład i dostatek.
                    Ale codziennie spogląda na mapy starej miedzioryt,
                    Gdzie wciąż dmuchają na zimne Zefiry pucułowate.

Ta Terra Felix, Sarmatia warta
                    Wiecznych podróży, pióra i lutni,
                    Istnieje przecież - wsparta na barkach
                    Bóstwa o rysach okrutnych.

1993 - Jacek Kaczmarski
                    • filozosia Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.04, 09:50
                      " To z nich się biorą tryumfalni kaprale-
                      Gorliwie podli,bezwstydnie potworni.
                      Z rozbitych luster sumień usypują szpaler,
                      Którym w buciorach włażą do historii."
                      Jacek Kaczmarski
                      11.02.1995r.
            • lew_salonowy1 Re: Żegnam JACKA KACZMARSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.04, 11:22

> Tysiac kaczmarskich nie wystarczy i tak wszystko zostaje
              > zdefraudowane,spieprzone,sprofanowane. Co zostalo z etosu Solidarnosci do
              dzis?
              > Gazeta Wyborcze, bez Solidarnosci Michnik nie byl by tym kim jest, szkoda ze
              o
              > tym zapomnial.
              o teroz tu krytyn sie odnoloz.......
              • filozosia Re: Jacek Kaczmarski 04.05.04, 12:51
                Ten wątek niech jeszcze będzie!!!
                "By żyć- nie żywiąc ławic pętaków
                I nadaremno nie wzywać nieba-
                Trzeba wciąż żywić nadzieję jakąś,
                Wbrew sobie- sobą żywić ją trzeba"
                • filozosia Re: Jacek Kaczmarski 04.05.04, 20:39
                  up
                  • filozosia Re: Jacek Kaczmarski 05.05.04, 16:36