Dodaj do ulubionych

Romowie ostrzegają przed tragedią

22.12.10, 14:11
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: już nie bytomianin Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.welnowiec.net 22.12.10, 14:58
      I to jest właśnie cały Bytom, miasto biedy, brudu, kiboli i nazistów. Oczywiście że mieszkają tam też "normalni" ludzie, wykształceni i legalnie pracujący i że tych jest większość, jednak dla każdego, kto Bytom zna, a już szczególnie dla przyjezdnych, w oczy kole ta pierwsza paskudna maź. Wystarczy spojrzeć na ceny nieruchomości, które w Bytomiu są bardzo niskie, a mieszkania bardzo długo nie chcą się sprzedać. Wszyscy moi znajomi z Bytomia pouciekali.
      Zwyczajna młodzież boi się poruszać ulicami Bytomia nie tylko gdy jest ciemno, często też w biały dzień. Oberwać można wszędzie i zupełnie za nic, stracić portfel i zęby.
      Niestety taka jest prawda, choćby ktoś nie wiem jak to miasto kochał.
      W centrum powstała handlowa galeria, załatano małą dziurę, ale 5 minut na nogach, dosłownie 5 minut, w jakąkolwiek uliczkę od rynku i można dostać zawału.
      Sami bezrobotni pijacy, menele, patologiczna młodzież. Dworzec w Katowicach jest lepszy od całego Bytomia. Dobrze znam Śląsk, tutaj nie ma drugiego tak okropnego miasta. Kiedyś myślałem że to Zabrze, ale wydaje mi się, że Zabrze jednak jest lepsze.
      Bytom to największy wstyd i zakała regionu.

Problem, o którym mówi artykuł i tak nie zniknie, nad złymi subkulturami i grupami w tym mieście nikt nigdy nie panował i nie zapanuje.
      • lokalnypatriota.pl Re: Romowie ostrzegają przed tragedią 22.12.10, 21:23
        Problemem tego miasta są ludzie, między innymi tacy jak Ty. Dobrze, że "już nie bytomianin" - jednego mniej.
        • Gość: Monster_fuck Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 03:57
          A tak żyje sobie 'niezbyt normalna' młodzież:

www.youtube.com/watch?v=pQ5IoK4HVcI&feature=related

• Gość: MM Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 91.123.220.* 23.12.10, 01:27
        > Zwyczajna młodzież boi się poruszać ulicami Bytomia nie tylko gdy jest ciemno,
        > często też w biały dzień. Oberwać można wszędzie i zupełnie za nic, stracić por
        > tfel i zęby.

Mieszkam w tym mieście od przeszło 20 lat i jeszcze NIGDY od nikogo nie oberwałem, co więcej - nie straciłem też nigdy ani portfela ani tym bardziej zębów. Cud jakiś?

> Dworzec w Katowicach jes
        > t lepszy od całego Bytomia. Dobrze znam Śląsk, tutaj nie ma drugiego tak okropn
        > ego miasta.

Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski? Zajrzyj do rankingów przestępczości - tam Bytom wcale nie dominuje nad innymi miastami metropolii. Polską stolica przestępczości są Katowice, najwięcej gwałtów i bójek jest w Chorzowie, nawet cudowne Gliwice znacznie wyprzedzają Bytom pod względem liczby kradzieży, rozbojów z bronią czy przestępstw narkotykowych. Tychy, Zabrze czy Ruda Śląska także pojawiają się w tych rankingach wyżej od Bytomia.

Trzeba na to spojrzeć obiektywnie - Bytom jest przeciętnym miastem. Jasne - ma dość wysokie bezrobocie, wiele kamienic jest w fatalnym stanie technicznym przez szkody górnicze, które szczególnie dotknęły to miasto, we wspomnianych wcześniej rankingach przestępczości mimo wszystko pojawia się dość wysoko. Ale nie można tez zapominać, że Bytom jako jedno z dwóch miast metropolii ma prawdziwy Rynek i układ staromiejski, wiele atrakcyjnych architektonicznie budynków (aż 4 z 7 cudów Śląska!), w mieście tym ma swoją siedzibę Opera Śląska, Muzeum Górnośląskie i Teatr Tańca, co więcej - Bytom jako miasto jest jedną z najsilniejszych marek dzięki firmie odzieżowej o tej samej nazwie (silniejszą posiadają na Śląsku chyba tylko Tychy dzięki swoim browarom).

Jasne, że Bytom nie jest najpiękniejszym miastem, bo też i metropolia górnośląska za piękna nie jest. W całym naszym kraju wiele jest jeszcze dziadostwa, nawet w Warszawie - wystarczy przejść 5 min od gmachu sejmu, żeby znaleźć mało ciekawe ulice.

Największym problemem Bytomia nie jest wcale przestępczość, ale fatalny PR, który temu miastu robią ludzie tacy jak Ty, pod każdym newsem nt. Bytomia wypisujący tego typu androny.
      • Gość: Jab Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.10, 07:08
        Pierdolisz kocopoły jak potłuczony barani łbie.Kanderole i indianie cię nie napadli czasami ??? Może zostanie ich królem???
        • Gość: Monster_fuck Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 04:08
          www.youtube.com/watch?v=J1bDJ8cQjjM&feature=related
      • Gość: seler naciwowy Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 87.204.12.* 27.12.10, 09:52
        Całe życie mieszkam w Bytomiu i jestem zaskoczony tym co napisałeś. Chodziłem tutaj do szkoły podstawowej i sredniej, studiowałem w Katowicach. Obecnie mieszkam i pracuje w Bytomiu. Raz zostałem zaczepiny na ulicy w Bytomiu ( dałem sobie radę ale to inny temat). Przeanalizowałem podobne zdarzenia z mojej burzliwej młodości i mam statystyke. 2 bójki w Tarnowskich Górach. 1 zaczepka zakończona bójka w bramie w Zabrzu. 2 bójki w centrum miasta w Katowicach + 1 zostałem napadniety i próbowano mi ukraść portfel i zegarek. 1 bójka w kanjpie w Rudzie Śląskiej. 2 bójki w Chorzowie na Wolce. Incydentów na meczach i kncertach nie liczę bo to inna kategoria.
        Jeśli chodzi o Bytom to twierdzę z całą odpowiedzialnością że jest to bezpieczne miasto. Nigdy ani ja ani nikt z moich znajomych nie miał włamania do domu czy mieszkania. Samochody stoją pod domem jeden od 9 drugi od 4lat i nigdy nie miałem włamania czy kradzieży ( za to 2 razy ściągnięto mi kołpaki w Chorzowie i Gliwicach) i raz próbowano się zonie włamać do auta w Katowicach.

Więc albo jestem życiowym farciarzeam albo Bytom nie jest taki zły jak go wymalowałeś.
    • Gość: oczko Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 15:02
      to przecież śląska tradycja nakazyje tępić ludzi z innych regionów. Tak wygląda ta inna kultura ślązaków
      • mr.superlatywny Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa 22.12.10, 15:54
        Tylko, ze masz pecha: Bytom to w 3/4 gorolskie miasto, byle miasto - teraz slumsy.
        • Gość: gość Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 16:11
          die kleine berlin.....jedno z nowocześniejszych i ładniejszych miast niemieckich.....moja starka z łagiewnik do bytomia po apfelsiny i inne rzeczy jeździła. a ci z piekar to nawet kopiec wybudowali coby chociaż na "niymcy spożirać"
          • alpepe Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa 23.12.10, 14:36
            die kleine Berlin?
            A po jakiemu to jest? Po śluńsku nie, po niemiecku nie, po polsku też nie, więc po jakymu?
            • amoremio Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa 25.12.10, 00:13
              > więc
              > po jakymu?
              Tee padej ino, po jakiymu to to ? :)
              • Gość: Monster_fuck Re: Wola sto razy Romów jak tych goroli ze lwowa IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 04:32
                www.youtube.com/watch?v=VVUWEB-3mDs&feature=related
      • Gość: anty -polak tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie żywe? IP: 149.156.82.* 22.12.10, 15:55
        to obyczaje przybyszów z Priwislinskiego Kraja (kongresówki).
        • Gość: RAŚ Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: *.cable.smsnet.pl 23.12.10, 13:13
          zaprowadzymy pożądek na naszym Ślunsku... GOROLE i INKSZE RAUS! Poradzymy!
          • Gość: Monster_fuck Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 04:58
            Idź weg Ty pieruńsko szlango ...

www.youtube.com/watch?v=SGnUDXjwyGI&NR=1
    • Gość: czujny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Albin Siwak Widziałem fajną scenkę IP: 62.29.174.* 22.12.10, 15:13
      przed szpitalem górniczym w Sosnowcu. Przed samym wejściem, na miejscach dla karetek, zaparkowały mercedesy, wysiedli z nich cyganie i po krótkiej acz gwałtownej wymianie zdań, zaczęli się nap...lać. Potem okazało się, że przyjechali w odwiedziny do jakiegoś swojego pobratymca.
      • Gość: corny merc Re: Widziałem fajną scenkę IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 18:37
        wcale sie niy dziwia ze sie culali jak zoboczyli ze som w latach 70 to sie wku...li ze tako kasa dali na leczynie bogocza a tu taki wypas jak wulchałz.
    • mr.superlatywny Romowie ostrzegają przed tragedią 22.12.10, 15:52
      > mówi sędzia trybunału romskiego, który też woli pozostać anonimowy
      To jest jakas farsa pisac "sedzia", nie wolno przejmowac ich wersji slownej.
      Tak próbuja np. tez muzulmani w Berlinie: jak policja przyjezdza na miejsce jakiegos zdarzenia i chce m.in. wysluchac uczestników zajscia, to na miejscu juz jest taka kozia bródka, czasami gó...arz w wieku 35 lat i chce pomagac w tlumaczeniu, w ocenie spraw, przy uwzglednieniu roznic kulturowych, no bo zostal poproszony i stara sie o deeskalacje i wpycha sie pomiedzy policjantów i obrzezanych typków, ktorzy i tak milcza - a policjanci (szczeg. ci mlodzi) sa bezradni lub sie wycofuja z tylko pólzrobiona robota. A czasami akceptuja, ze, jak im wytlumaczyl "sedzia" bez znajomosci ortografii, nawet arabskiej, zyjacy z 5 bab i socjalu
      - prosze zrozumiec, uderzyl bo musial, tamten obrazal jego matke. Itp itd.

Jest mi znane, ze od setek lat sa akceptowane pewne rzeczy
      jak wlasne "sadownictwo" (jak tez "kalacha" u Zydów),
      ale tylko i wylacznie lzejszych konfliktach wewnatrzgminnych.
      Jesli a) ciezsze przypadki b) ktos nie nalezy do gminy
      c) sprawa wychodzi poza ich swiat - jest to bzdura i skandal.
      A i tak te "polubowne" (czytaj: zastraszenia przewaznie)
      zalatwiane klotnie tez nie musza zostac uznane prze prawdziwy sad.
      Tak samo jak i inne ich wlasne "mechanizmy" i tradycje:
      przykladowo porywanie i gwalcenie ("branie za zone")
      dziewczynek.
      • Gość: Szczecinianin Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:52
        Widzę,że Ty również poruszyłeś "pozaślunskie" (w Waszym narzeczu: gorolskie) tematy.Mimo wszystko-częściowo nadajemy na tych samych falach.
      • amoremio Re: Romowie ostrzegają przed tragedią 25.12.10, 18:34
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8867563,Hiszpania__muzulmanin_oskarzyl_nauczyciela_o_rasizm_.html
    • rojberek Jedno jest pewne - Ślązak tego nie napisał. 22.12.10, 16:19
      Chyba, że kreował prowokację antypolską ;-P
    • shroeder1970 Ej policja i prokuratura! 22.12.10, 16:27
      Zamiast bagatelizować problem ruszcie tyłki w teren, zanim dojdzie do większego konfliktu czy samosądu.
      Po potem będziecie się piszczeć, że "nie wiedzieliście"
      Na marginesie: to doniesienie prasowe jest podstawą do wszczęcia postepowania karnego z urzędu przez właściwego prokuratora.
    • Gość: Btmmce Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 195.133.54.* 22.12.10, 16:39
      Gazeta mówi, po 5000zł zasiłku i ochrona policji dla wszystkich pokrzywdzonych romów. NATYCHMIAST. Ah ci wstrętni rasiści, faszyści, kibole, Polacy i inni degeneraci.
      Szkoda, że ci romowie w rzeczywistości nie są tacy potulni i pokojowi jak w artykułach wyborczej. Gdyby tak było na ulicach na pewno byłoby bezpieczniej. Może zacznijcie pisać o Polakach pobitych lub okradzionych przez romów na ulicach śląskich miast, gwarantuję, że nie braknie wam tematów. Proponuję też osobną kolumnę na zwierzenia tych męczenników, którzy mają za sąsiadów te spokojne romskie rodziny.
      Co do artykułu, to JEŻELI TO PRAWDA to trafiła kosa na kamień.
    • feurig59 Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży 22.12.10, 16:43
      Chyba ci sie raś pomylił z rasizmem, ślimoku... takego Szlonska nie chcymy...
      • Gość: r Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: 93.179.207.* 22.12.10, 20:30
        tyle, że raś rośnie właśnie na ksenofobii, na dzieleniu, na zrzucaniu winy za swe niepowodzenia na innych. zwróć uwagę, że nie ma organizacji nawołującej do oddzielności śląska, mimo że głównie takie głosy zwolennicy raś prezentują np. na tym forum. to gdzie oni się pakują? a no właśnie do raś, bo oddzielność byłaby zbyt mocna w wymowie. na dodatek tłumaczą raś jako nowoczesną samorządność! dobre sobie, myślałby kto, że tam jacyś filozofowie społeczni siedzą.
        • Gość: Rajmund Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.10, 20:33
          RAS rosnie na ksenofobii ? ? ? ? ?
          Acha, masz racje, tu taki jeden przyklad:
          www.youtube.com/watch?v=YhjP3Izr3Pc
          • Gość: Rajmund Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.10, 20:35
            Albo sie pomylilem i jest to..... polski Cygan ? :)))
          • Gość: r Re: tradycje szmalcownictwa polskiego wiecznie ży IP: 93.179.207.* 22.12.10, 21:03
            Gość portalu: Rajmund napisał(a):

> RAS rosnie na ksenofobii ? ? ? ? ?
            > Acha, masz racje, tu taki jeden przyklad:
            > www.youtube.com/watch?v=YhjP3Izr3Pc

Biedny dziadek. Ma trochę racji, zwłaszcza co do neofitów, ale powykrzywiał ją. Zresztą tak się rodzi propaganda: na ziarenku prawdy naświetlanym tylko z jednej strony. Ja tego Dziadka jednak szanuję ze względu na wiek, na pewno bym się z niego nie śmiał, co najwyżej spuścił oczy i ustąpił.
    • Gość: r Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 93.179.207.* 22.12.10, 20:05
      zwróćcie uwagę, że w Bytomiu nie było komu zorganizować marszu wolnych konopii, ale to właśnie w Bytomiu odbył się marsz nazistów na 11 listopada.

Bytom niestety nazieje
      • Gość: gosc Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.net.stream.pl 22.12.10, 20:58
        Nikt nie jest bez winy, romowie w bytomskich centrach handlowych (np. Plejada) mają zakaz wstepu. Dlaczego? Dlatego, ze w wiekszosci przypadkow przychodza krasc. Przychodza grupami, czekaja na sklep gdzie pracuje (albo chwilowo przebywa) tylko jedna ekspedientka. Pod pretekstem rozmiany pieniedzy tak sie ustawiaja w sklepie, ze jeden pracownik nie ma szans nawet zauwazyc, ktory z nich i kiedy cos zwinal. To sie dzieje na porzadku dziennym.
        • Gość: Monster_fuck Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 05:09
          www.youtube.com/watch?v=WDuDm2QpRZo
    • Gość: Bytomianin Błazenada IP: *.silesiamultimedia.com.pl 23.12.10, 00:42
      Pani Małgorzata jedna z poczytnych inaczej dziennikarzyn wieczna wojowniczka fantazji w ramach GW, znowu ukazuje naszą nietolerancje wobec mniejszości tylko szkoda, że nie mieszka w Bytomiu. Mało który mieszkaniec Bytomia poznał pięknie opisywanych romów, biednych i uciśnionych... wcześniej Pani Małgorzata wielokrotnie pisała o armiach nazistów w Bytomiu, których nie widać jak można się domyślić pewnie i ten artykuł to publicystyczna fantastyka mająca przynieść Pani większe profity i uznanie naczelnego Michnika:) Stop medialnej błazenadzie Pani Małgorzato!
      • Gość: emeryt68 Re: Błazenada IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 14:44
        Dopisuję się do tego. Zawsze każdy ma wyjście. W życiu tak bywa,że niekiedy ludzie zmieniają kontynenty by poprawić swój los. Nie widzę przeszkód by Romowie też poszukali innej krainy, dla nich szczęśliwszej.
        • Gość: r Re: Błazenada IP: 93.179.207.* 23.12.10, 16:14
          Czyli jeśli skopię ci tyłek i będę codziennie okradał, to też pojedziesz szukać szczęśliwszej krainy?
        • Gość: Darek do faszola emeryta68 IP: 194.11.24.* 23.12.10, 17:02
          Gość portalu: emeryt68 napisał(a):

> Nie widzę przeszkód by Romowie też poszukali innej krainy, dla nich szczęśliwszej.

To jest ICH DOM i KRAJ!
      • Gość: mada Re: Błazenada IP: 109.243.73.* 23.12.10, 23:05
        dlaczego ktoś pani Małgorzacie pozwala szczuć jednych na drugich? czyżby lepiej nakład schodził? to nie błazenada, to rzenada!!!!!
    • Gość: sad Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 07:02
      Cygony won z Górnego Ślonska ! Cygon to bandzior, oszust i złodziej - niepracujący pasożyt, wrzód na dupie !
      • cirano Re: Romowie ostrzegają przed tragedią 23.12.10, 07:53
        Dzisiejszy Bytom to twór wpływow "kultury" polskij. Tak wyglondo, takim go zrobiyli
        • Gość: r Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 93.179.207.* 23.12.10, 13:17
          Naszczęscie są wciąż oryginalne Lipiny.
      • palec1 Re: Romowie ostrzegają przed tragedią 23.12.10, 12:23
        My w Chorzowie godomy niy "Cygon", ino "Cigojner".
        • Gość: Monster_fuck Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 05:23
          www.youtube.com/watch?v=ri5EYiZLnbI&feature=related

• Gość: mlody Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 09:45
      BO ASFALT POWINIEN LEŻEĆ NA SWOIM MIEJSCU A NIE U NOS NA SLONSKU!!!!
    • Gość: zagłebiak. Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 12:31
      Ja BYTOM pamiętam jako bardzo fajne miasto .Miałem tam znajomych i chociaż po całym Bytomiu poruszałem się pieszo nic złego mi się nie stało pomimo że wtedy mieszkałem w Sosnowcu. A znalem wtedy opinie w Bytomiu na temat ludzi z Sosnowca. No niestety to były czasy PRL-u.
      • Gość: ciekawski Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.10, 14:08
        A jak bylo z droga ze Sosnowca do Bytomia ?
        Jechales taksówka albo wozem pogrzebowym z zaciognietymi zaslonami ?
        A moze pod oslona nocy ? D
        • Gość: zagłębiak Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 17:32
          Do ciekawskiego jeździłem autobusem WPK nr "91" jeździł on z Bytomia do Sosnowca i odwrotnie.
          • amoremio Re: Romowie ostrzegają przed tragedią 25.12.10, 00:16
            Pewnie sie kryles pod siedzeniem, haha.
            • Gość: Monster_fuck Re: Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 15:49
              A tutaj przkład postawy obywatelskiej Cygana:

www.youtube.com/watch?v=Dro6iTg1vng
    • Gość: pac Romowie ostrzegają przed tragedią IP: 194.11.24.* 23.12.10, 16:58
      Zrobić porządek z kryminalistami. Wyłapać wszystkich i do pierdla powsadzać.
    • Gość: Janamak Romowie ostrzegają przed tragedią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 20:19
      Bytom to miasto tak zaniedbane tak zniszczone przez dzicz ze Wschodu , przez wszelaką gawiedź nieznago pochodzenia. to miasto żebraków i bandytów. To maisto tak brzydkie że zapiera dech w piersiach. Dworzec najbrzydszy w Europie. Ulica Chrzanowskiego : widok straszny ; obraz nędzy i ropaczy. Kiedyś Bytom był maistem wosokiej kultury i wielu zabytków. Przeklęta banda napływowych goroli zniszczyła poniemiecki gród na zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka