Dodaj do ulubionych

RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w rocznicę...

IP: *.hsi6.kabel-badenwuerttemberg.de 29.01.11, 02:11
Marsz zgody na zgode.
To dobrze, ze mowi sie prawde i dba o wspolna przyszlosc.
Historie nalezy pamietac, ale nie nalezy dopuscic aby historia przeszkadzala w zgodnym wspolzyciu Polakow i Slazakow.
Obserwuj wątek
    • rmtz000 Takich nienawistników jak 29.01.11, 02:25
      Śleper z blogu Dziadula nic nie skłoni do zaniechania nienawiści
      • Gość: Chwała pomordowany Jakie państwo odpowiadało za ten obóz ??? IP: *.ekspres.net.pl 29.01.11, 16:38
        Komunistyczny,Stalinowski,ubecki,nie znam takich państw Ubecja,Komunia,Stalinia .
        Jasno trzeba powiedzieć,że obóz był POLSKI.
        • pit-zeolit Re: Jakie państwo odpowiadało za ten obóz ??? 29.01.11, 20:46
          Gość portalu: Chwała pomordowany napisał(a):

> Komunistyczny,Stalinowski,ubecki,nie znam takich państw Ubecja,Komunia,Stalinia
          > .
          > Jasno trzeba powiedzieć,że obóz był POLSKI.

www.rp.pl/artykul/601395,601489-Niemieckie-polowanie---na-zebry.html
          tu także nie było żadnych nazistów, gestapo, SS, TO BYLI NIEMCY.
    • Gość: Paulek Matuszkiewicz = gorol IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.11, 03:24
      ale zaczyno mie powoli trocha przekonywac.

Ale kontrolowac i tego Gorola i tak cza.
      Dobrze, ze momy RAS. :)
      • Gość: KAT Re: Matuszkiewicz = gorol IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 09:21
        No nie wie czy gorole rodza sie w Katowicach?! Brawo panie marszałku za symboliczny gest !
        • Gość: Rokoko-kukuryku Re: Matuszkiewicz = gorol IP: 213.139.155.* 29.01.11, 10:05
          I co z tego, ze sie urodzil ?
          Taki Migalski tez taki "Slazak". :)
    • polsz jakie to polskie 29.01.11, 07:58
      marsze, martyrologie, tragedie...tym żyje polski naród. Zamiast wziąć się do pracy rozpamiętuje się kolejne "wydarzenia martyrologiczne". A
      • Gość: benon Re: jakie to polskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 09:40
        Sobota to dzień wolny od pracy. Ty pewnie obijasz się siedem dni w tygodniu, ale nie mierz innych swoją, pasożytniczą miarą.
      • Gość: Chwała ofiarom Może ,ale to nie Polski marsz ,lecz Śląski ... IP: *.ekspres.net.pl 29.01.11, 16:44
        Polscy byli tam nadzorcy i zarząd .Polska jest też nienawiść do ludzi ,którzy przypominają ten barbarzyński czas z ich historii,którą już dawno uważano za skutecznie zatuszowaną.
    • Gość: OBSERWATOR "Zgoda buduje ,Waśnie rujnują" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.11, 08:44
      Podziękować organizatorom i marszałkowi województwa.
    • piniorekxx RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w rocznicę... 29.01.11, 09:37
      Śląsk przez wieki był na pograniczu 3-ch kultur - polskiej, niemieckiej i czeskiej.
      Tak wynikało z historii tej ziemi i skomplikowane losy jej rdzennych mieszkańców.
      Bo podziały narodowościowe były nawet w rodzinach i nikomu nie przeszkadzały.
      U mnie jeden dziadek był powstańcem, jeden wujek też ( z zaocznym niemieckim wyrokiem śmierci) - w Katowicach był policjantem konnym. Po wkroczeniu Niemców do Katowic jego wyrok wykonano w jego mieszkaniu strzałem w tył głowy, ale niemiecka skrupulatność kazała zaopiekować się wielodzietną rodziną), potem, jego zona (moja ciotka, też powstaniec) została w 1945 roku zamknięta w obozie w Mysłowicach (jako kolaborant), tak by pracownik UB mógł zając jej mieszkanie które sobie upatrzył - do niedawna było to mieszkanie w puli KWMO. Meble i dzieci wyrzucono na ulicę. Jak wyszła potem z tego obozu (bo jej przeszłość nie pozwalała tam jej trzymać), to w jej mieszkaniu mieszkał ten UB-k. Dostała mieszkanie w Bogucicach na tzw. Pekinie, a uprzednio mieszkała w centrum na ul. Warszawskiej.
      Gdy poszła do starostwa (ul. Warszawska 45 - teraz Sąd) to na jej zarzut, że ona walczyła o polskość tej ziemi usłyszała , że ma iść do Korfantego z pretensjami.
      Jej dzieci mieszkają w Niemczech (są Niemcami), w Polsce (są Polakami) i we Francji (są Francuzami). Potem dostała głodową rentę, by w końcu wyjechać do dzieci w Niemczech, gdzie dostała w markach wyższą rentę niż miała w Polsce w złotówkach (od Niemców z którymi walczyła) i tam zmarła. Gdyby dożyła w Polsce, do czasu gdy Ziętek załatwił powstańcom renty specjalne, to by ją miała.
      Drugi dziadek też był powstańcem ale jego żona czuła się Niemką, stąd jego grób jest w Polsce (zmarł przed wojną) a jej w Niemczech.
      Mój ojciec, z racji długiego mieszkania w Berlinie i uzyskania tam prawa pracy, miał obywatelstwo niemieckie i był potem tzw. "czystym Niemcem", mama zaś Polką - ale by nie było tak zwanej "zbrodni rasowej" miała status "bez przynależności państwowej" z obowiązkiem meldowania się na Policji, a później III grupę narodowościową. Ma on grób w Berlinie - uciekł w 1945 roku by nie zwiedzać ZSSR z "biurem podróży" o nazwie NKWD.
      Drugiego dziadka (ojca mamy-powstańca) wysiedlano ze Śląska do Generalnej Guberni, ale jego syna, brata mamy (bliźniaka), wcielono do Wermachtu, potem był w brygadzie gen. Maczka i do śmierci żył w Anglii pod innym nazwiskiem, które Ślązakom zmieniano by ich rodziny nie miały represji ze strony hitlerowców.
      Ja żyję w Polsce którą wybrałem a moi bracia w Niemczech.
      Bo mój heimat tj. moja mała ojczyzna (rodowizna) jest tu na Śląsku, w Katowicach - tu przeżyłem dzieciństwo, młodość.
      Czuję się Ślązakiem (rodzina od 300 lat na Śląsku) ale też Polakiem.
      Smutne jest tylko to, że gdybym chciał się spotkać z kolegami z podstawówki, to musiałbym pojechać do Niemiec.
      Ale jak mogło być inaczej, gdy w podstawówce nauczycielka (przesiedlona ze wschodu) nam dzieciom posługującym się gwarą mówiła "WY NIE UMIECIE MÓWIĆ PO POLSKU DLATEGO NADAJECIE SIĘ TYLKO DO PRACY W MPO (wywożenie śmieci)". Jej nazwisko Żerebecka a szkoła to SP 6 K-ce, teraz już jej nie ma, budynek zajmuje UŚ.
      Stąd też moi koledzy nie uczyli się dalej, ja chyba byłem jedynym autochtonem - który opanował język literacki i poszedł dalej - bo tylko tak było można.
      Stosunek do nas Ślązaków ilustruje autentyczne zdarzenie - kolega szkolny (wysiedlony z Lwowa) Marek ... (znany dziennikarz) kiedyś (liceum) mi mówi, "taka babcia w sklepie nawet nie mówi po polsku tylko jakąś gwarą a powinna po polsku bo żyje w Polsce ...." a ja mu na to - Marek ona jest u siebie, a ty tu jesteś gościem. Powiedziałem, by tej babci niczego nie narzucał bo ona jest u siebie, a "jak Ci się tu nie podoba to stąd wyp.... - bo tez tu jesteś gościem".
      Dlatego żenujące są wypowiedzi "gości" którzy nie znają skomplikowanej historii tej ziemi, a osądzającej dążenie do uznania gwary śląskiej i pewnej odrębności wynikającej z historii.
      Bo nie ma w Polsce regionu w którym tak by sie pomieszały kultury, narodowości itd. ... .
      P..s.
      Jak byłem nastolatkiem, to jeździłem z mamą do jej kuzyna w Bytomiu (ul. Piekarska) który "w porywie serca" pojechał z NKWD "dobrowlnie" za Ural pracować w kopalni i jako jeden z nielcznych wrócił. Po tym co przeżył, nie chciał o tym mówić ....., pewnie takie "piękne" były jego wspomnienia.
      • Gość: AndrzejKK Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni IP: *.joynet.3s.pl 29.01.11, 10:30
        Historia Twojej rodziny jest typowa dla mieszkańców tej małej ojczyzny i powinniśmy ją ciągle przypominać. Rdzenni Polacy nie mogą zrozumieć, że można być okupantem we własnym kraju. Raz się jest dobrym Ślązakiem a raz złym. Jak komu wygodnie. Najgorsi są "goście", którzy chcieliby "gospodarza" wygnać z jego obejścia. Nie potrafią zrozumieć, że w różnorodności jest siła i dla własnego dobra powinno się ją wykorzystać. Jak wspólnie będziemy musieli zpaier.lać na swoją przyszłość, to spokojnie możemy warszawce doopę pokazać.
        • politol59 Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni 29.01.11, 14:35
          Bo taka złożona nasza śląska historia, brawo Sejmik, Marszałek i RAŚ, że polityką małych kroków
          realizuje słuszne cele.
      • rico-chorzow Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni 29.01.11, 15:18
        piniorekxx napisał:

> Śląsk przez wieki był na pograniczu 3-ch kultur - polskiej, niemieckiej i czesk
        > iej.....

Powoli,jakie i czyje wieki?,dlaczego 3-ch kultur?,a gdzie jest ta 4-rta kultura śląska?,tej nie ma i nie było przez wieki?
    • Gość: BMW for you RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w rocznicę... IP: 213.139.155.* 29.01.11, 12:09
      www.dziennikzachodni.pl/slask/362522,tragedia-gornoslaska-nie-bedzie-biala-plama-w-historii,id,t.html
    • Gość: Bytków 1964 RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w rocznicę... IP: *.mmj.pl 29.01.11, 12:36
      Browo Panie marszałku Matusiewicz !Brawo RAŚ !Autonomia 2020,PORADZYMY!
      • Gość: koszutka Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 13:22
        czasami mówimy różnymi językami, a tyle nas łączy
    • adam81w A o rozpoczęciu obchodów rocznicy Powstań to gw ni 29.01.11, 20:38
      e napisze. W promocji książki Grzegorzka o Powstaniach 20.01 brał udział Matusewicz. Czemu o tym nie napiszecie?
    • adam81w Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni 29.01.11, 21:11
      Gość portalu: Marsz zgody napisał(a):

> Marsz zgody na zgode.
      > To dobrze, ze mowi sie prawde i dba o wspolna przyszlosc.
      > Historie nalezy pamietac, ale nie nalezy dopuscic aby historia przeszkadzala w
      > zgodnym wspolzyciu Polakow i Slazakow.

Szczególnie, że Ślązacy to Polacy.
      • Gość: benon adasiu, kretynie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 21:26
        Zwłaszcza Ślązacy z Hulczyna, oszołomie wszechpolski.
      • Gość: RRRRRR! Re: RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w roczni IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.11, 05:15
        Tak - ci w Jaworznie.:)
    • Gość: kosta RAŚ i marszałek pomaszerują na Zgodę w rocznicę... IP: *.hsd1.pa.comcast.net 30.01.11, 15:23
      Materiał z wczorajszego Marszu Pamięci:

www.youtube.com/watch?v=8H-WV6qk_wA&feature=feedu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka