Dodaj do ulubionych

Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia?

IP: *.2-0.pl 22.02.11, 00:21
"jak sprawić, żeby różnorodność ubogacała". Na pewno przywrócić jednostki administracyjne odpowiadające regionom (np. skoro województwo nazywa się "śląskie", to niech będzie faktycznie w granicach Śląska). Takie podejście wytworzy w ludziach poczucie więzi z ziemią ojczystą, zdławi kompleksy, a także ukróci niepotrzebne złośliwości i niechęć (np. na linii Zagłębiacy - Ślązacy)
Obserwuj wątek
    • Gość: powrot.do.macierzy a czy po RP ktoś będzie płakał? IP: 93.159.164.* 22.02.11, 00:56
      CZY ktoś będzie po RP płakał poza eksploatorami z Warszawy i tych, którzy z ich łaski wegetują? dróg porządnych nie ma za to wzdęcie mocarstwowe i wygrażanie pięścią sąsiadom? nie rozliczone zbrodnie na mnejszościach za to megalomania i zadowolone z siebie przekonanie o zasługach i ważności.... Koniec tego - czas zakończyć ten projekt! nie udał się!
      • Gość: Trolejbus Trololo IP: *.ists.pl 22.02.11, 07:51
        Hm, to może jeszcze jakiś wierszyk?

republika.pl/rafal_wojaczek/finis.htm
        • Gość: TT Ubogacała?!!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 09:34
          Panie Krzyk, czemu pan używa glempio-kościelnej nowomowy? Co za syf.
    • Gość: Ве [...] IP: *.centertel.pl 22.02.11, 07:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Grzegorz Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.net.stream.pl 22.02.11, 07:59
      Z tą Polską i Serbią to jednak jest coś na miejscu , bo i Serbów nie lubią i Polaków i Polactwa za granicą , baa w swoim kraju wyszydzają jedni drugich a Polak Polaka na każdym kroku jak to sie mówi "cmoka" a w kraju syf.. , nie ebz kozery powstają zatem takie ot coś.. to znalezione (na Bielskim portalu)

i53.tinypic.com/z5m68.jpg
    • pal666 Widziałem przedmieścia Paryża 22.02.11, 08:20
      ubogacone tą różnorodnością. Nie chciałbym takiego ubogacenia u nas.
      • Gość: hanyska Re: Widziałem przedmieścia Paryża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 08:48
        na przedmieściach Paryża mieszkają przybysze z Afryki - mają diametralnie inną kulturę i religię sposób jedzenia i ubierania - na Śląsku nic podobnego nie występuje - różnorodność ubogaca ale dajesz nietrafoiny przykład społeczeństw żyjacych równolegle (muzułmanie i Europejczycy) totalnie innych. Dla mnie Śląsk to pierwsza i najbliższa ojczyzna chociaż jestem Polką.
      • spiepszaj.dziadu Re: Widziałem przedmieścia Paryża 22.02.11, 12:40
        pal666 napisał:

> ubogacone tą różnorodnością. Nie chciałbym takiego ubogacenia u nas.

ZOZobacz stare zdjęcia róznorodnego Śląska z początku XXw. i porównaj je z teraźniejszym, zasiedlonym przez Polaków. Wnioski nasuwają się same.
    • 10robo10 Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 08:34
      Największym śląskim miastem jest Wrocław. Innymi, mniejszymi miastami są: Zgorzelec, Głogów, Kłodzko. Jak dotąd nikt tam nie walczy o niepodległość. Górny Śląsk czyli dawny Oberschlesien to tylko mały fragment Śląsk na pograniczu z Małopolską.
      • Gość: maruda Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.11, 08:47
        Masz rację. Pomyśl tylko gdzie dziś są rodowicie mieszkańcy wymienionych przez Ciebie miast i skąd przywieźli tych, co tam teraz mieszkają. Może za rok TVP zorganizuje Wielki Test Historyczny na temat historycznych losów krain znajdujących się dziś w granicach RP. Wielu Twoim kolegom otworzą sie wtedy oczy. Zobaczą kto tworzył kuturę przemysł i rolnictwo Wielkopolski, Pomorza i Sląska a kto Zagłębia czy prawej strony Wisły.
        • Gość: Pan_Kracy Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.warynski.net 22.02.11, 20:45
          ... a o czymś takim jak Centralny Okręg Przemysłowy toś nieuku-mądralo słyszał??? Stworzonym nie rękoma Niemców (jak Wielkopolska czy Śląsk) albo Rosjan (jak łódzkie i sosnowieckie "zagłębia" włókiennicze) a właśnie Polaków.
          Jak nie wiesz co to - ad Google!
          A nazwa niegdysiejszej maleńkiej rybackiej wioseczki Gdynia coś ci mówi? Ad Google!
          A Zagłębie Naftowe w Borysławiu i nazwisko Łukasiewicz? Ad Google!
          A to wszystko powstało nie przez stulecia a ledwie w dwadzieścia lat!
          W nowopowstałym po 150 latach państwie - wyeksploatowanym jak Katanga przez Żydów, Niemców, Rosjan i cholera wie jeszcze kogo!
          Może wtedy coś do tego twego pustego zabełtanego łba dotrze?!
          • Gość: giermek.Rumburaka Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 93.159.164.* 22.02.11, 22:25
            tę warszawską okupację nazywasz draniu "nowopowstałym państwem"?
          • mcmaxim Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 23.02.11, 17:18
            Poczytaj najpierw co nieco o międzywojniu a potem się mądrzyj. COP został rozpoczęty - i nigdy nie skończony. Nie, nie z powodu II WŚ, tylko z powodu Wielkiego Kryzysu. A budowany był między innymi za pieniądze pochodzące ze Śląska autonomicznego.
          • Gość: Hanys Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.02.11, 22:54
            Glupi jestes.COP powstal tylko dlatego,poniewaz honorowi mieli strach przed niemcami i jak juz ktos tu zauwazyl za slaskie pieniadze i dzieki slaskiej pomocy technologicznej.Za Gdynie Polacy do nadal "wisza" Slaskowi cirka 100 000zl(przedwojennych).Co do Lukasiewicza masz racje,jedyny polski TECHNIK i jego lampa naftowa-oprocz tego-NIC.Lodzki przemysl wlukienniczy byl w rekach Zydow.To oni i rozne inne nacje inwestowaly w Polske by miec zyski.
            AD.Google-do 39 roku ok 40% Polakow to analfabeci:pytanie-Kto mial to za SWOJE budowac?.
            Napisz madralo jakie obecnie,po tylu latach wolnosci,Polacy maja osiagniecia technologiczne-ZADNE.Koleje,zegluga ,budowa statkow,hutnictwo,gornictwo,rolnictwo,przemysl samochodowy,energetyka,chemia,zbrojenia:NIIIIICCCCC! Za to reklama i pycha narodowa polaczona z meczenstwem to cechy Polakow!Kto byl winien ze Krolestwo Polskie (nie mylic z Panstwem,tegoz jeszcze wtedy nie bylo) zniknelo na 123 lata z mapy Europy-Sejm polski i Liberum Veto. Pomysl zanim cos nagryzmolisz!
            Pozdrowionka!
            • Gość: giermek.Rumburaka Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 93.159.164.* 24.02.11, 00:32
              a może "oni" nadają sie tylko do prostych czynności wykonawczych np. hydraulik czy kafelkarz, w najgorszym wypadku chłop pańszczyzniany? moze przemysł niepotzrebny im i niche go zostawią innym, którzy nie zmarnują?
      • rawahecht Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 10:12
        Jezeli twierdzisz, ze Gorny Slask (albo jak wolisz, Oberschlesien) jest tylko mala czescia Slaska, to po prostu nie wiesz o czym piszesz.
        Rzut oka na jakas historyczna mape i wszystko bedzie dla Ciebie, jak w starej reklamie "Polamu", czyli jasne!
    • Gość: Ślązaczka panie Jóefie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 08:43
      Dziekuję za ten głos rozsądku - to miło słyszeć że ktoś pojmuje autonomię mojej małej ojczyzny w tak normalny i zgodny z prawdą sposób
      • Gość: mao Re: panie Jóefie IP: *.072.c74.petrotel.pl 22.02.11, 09:01
        Małe ojczyzny tak, ale po co autonomia i budzenie animozji, podziały na hanysów i goroli ? Po co to ?
        • Gość: Hanys-ka Re: panie Jóefie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 09:17
          autonomia jest potrzebna m.in po to aby na Śląsku zostawało wiecej pieniędzy śląskich podatników na nasze inwestycje, zabytki kulturę a nie trafiało do Warszawy (czyli wspólnego wora) nikt inny jak gospodarz lepiej nie będzie dbał o swoje podwórko. Te wybory samorządowe to pierwsze w których mogłam głosować na kogoś kogo znam i wiem że to co mówi to jest zgodne z tym co robi i w co wierzy mieszkam widziałam znam- taką róznorodnośc poza tym masz w Szwajcarii podzielonej na kantony (tam w ogóle masz juz 3 rózne jezyki w włoski niemiecki i francuski - i to działa jak w zegarku nikt z nikim nie walczy.
          • Gość: aha444 Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:38
            Za autonomię trzeba zapłacić, a skoro administracja państwowa nie zniknie - to będzie trzeba zapłacić za drugą równoległą administrację autonomii. Ty za to zapłacisz? Nie. Zapłacimy my wszyscy - gra jest nie warta świeczki i służy tylko lansowi i karierze przyszłej elity "autonomii", Gorzelika i jego przydupasów.
            • twiej Re: panie Jóefie 22.02.11, 10:45
              Błądzisz. Administracja regionu (powiedzmy, że województwa) już istnieje tak samo jak istnieją administracje innych województw. Chodzi o przekazanie jej innych kompetencji. I zatrzymanie części funduszy, które lecą do centrali, by póżniej w części i tak wrócić skąd przyszły.
              • Gość: olo Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:01
                Błądzisz. Administracja regionu (powiedzmy, że województwa) już istnieje tak samo jak istnieją administracje innych województw. Chodzi o przekazanie jej innych kompetencji. I zatrzymanie części funduszy, które lecą do centrali, by póżniej w części i tak wrócić skąd przyszły. piszac czesci miales na mysli "ulemek","ochlap ktory spadl ze stola" :)
            • Gość: Hanys-ka Re: panie Jóefie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:56
              administracja państwowa nie zniknie - ale ograniczy sie jej wpływ (czyli zmniejszy koszty utrzymania - w centrali - mniejszy zakres działań = likwidacja stanowisk urzędniczych w centrali koniecznie.A chodzi o pieniądze wypracowane tu na Śląsku przez podatnika - wolę zapłacić komuś kogo mijam na swojej ulicy - bo jest radnym z RAŚu nie bądż naiwna że centralny budżet nie służy "lansowi i karierze" obecnej elity na którą nie mam wpływu i kt. ma mnie w d...e bo radnemu z mojej dzielnicy mogę powiedzieć co myślę osobiście jak nie jemu to rodzinie w kolejce w sklepie i to jest warte świeczki - wszystkie obecne super partie (PO PIS SLD i inne c...stwa sa siebie warte- chce mi sie rz...ć jak słyszę o nich - a RAŚ jest warty tego aby dać szansę na normalność - a Ty przydupasem jakiej partyjki ogólnopolskiej jesteś?"Ty za to zapłacisz? Nie. Zapłacimy my wszyscy" -ja nie chcę twoich pięniedzy - zostaw je tam gdzie mieszkasz dla budowania swojej tożsamosci regionalnej - ważne aby do centrali wpłacac konieczne minimum reszta ma zostać tu.
          • widokzkuchni Re: panie Jóefie 22.02.11, 10:43
            Jak dla mnie możesz dostać tą swoją autonomie, tylko żebym żadnego kopidoła w Warszawie już więcej nie widział !
            • Gość: Hanys-ka Re: panie Jóefie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:59
              Górników wywalać ! Jestem za! Będąc za autonimią nie wyobrażam sobie utrzymywania ich przywilejów -
            • lord_destroyer Re: panie Jóefie 28.02.11, 08:34
              Ale jak się pchali buraczane polaczki całymi pociągami do nas, to było ok.
              Wtedy to nie byli robole, tylko pracownicy tak? Zanim zaczniesz wyzywać od kopidołów, zastanów się kto pierwszy komu je kopał. A w Warszawie nigdy nie byłem i być nie zamierzam, nawet turystycznie.
              Czasami żałuję, że nie zostaliśmy w granicach Niemiec. Przynajmniej standardowym, przeciętnym autem byłby u nas np. ford, a nie - za komuny potworki w postaci włoskich fiacików ugranych pewnie za flaszkę przez ówczesny rząd, a teraz wszelkie koreańskie łajno.
              A tak żyjemy w śmiesznym narodzie, który macha szabelką, jak imć Zagłoba - choć przed jej wyjęciem dobrze było miodu popić - liżącym tyłki Stanom i rwącym się z przestarzałym sprzętem na każdego kogo NATO wskaże.

widokzkuchni napisała:

> Jak dla mnie możesz dostać tą swoją autonomie, tylko żebym żadnego kopidoła w W
              > arszawie już więcej nie widział !
          • Gość: hetero sapiens Rozumiem, to jest argument. Ale IP: *.play-internet.pl 22.02.11, 14:15
            dlaczego ma to dotyczyć jedynie Śląska? Dlaczego nie Mazowsza, Podkarpacia? Ziemi Lubuskiej? Jeśli używa Pani argumentu związanego z finansami regionów - nie broni się on w żaden sposób. Dlaczego jeden z regionów ma być w taki sposób uprzywilejowany? Bardzo proszę darować sobie argumenty historyczne, np o węglu, który był podstawowym bogactwem naturalnym PRL. To już przeszłość. Proszę wyjaśnić, dlaczego akurat Śląsk ma cieszyć się przywilejami, o których Pani pisze?
            • Gość: jo Re: Rozumiem, to jest argument. Ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.11, 08:53
              ależ wcale nie musi dotyczyć tylko Górnego Śląska!! Czy to źle ze akurat tu na górnym Śl. ludzie się mobilizują ? Niech robią to w innych regionach też! Właśnie o to chodzi aby każdy region zachował jak najwięcej swojej niezależności - do dzieła więc - bo narzekać umie każdy
        • Gość: olo Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:15
          Małe ojczyzny tak, ale po co autonomia i budzenie animozji, podziały na hanysów i goroli ? Po co to ? My Slazacy budzimy??????? Mozesz podac przyklady???
          • Gość: mao Re: panie Jóefie IP: *.072.c74.petrotel.pl 22.02.11, 12:17
            Wejdź na forum gw. poszukaj w podforach "sileziana" itp. Wejdź na stronę Raś-u poczytaj. Jeden wielki skrzywdzony przez złych goroli naród śląski. Wszystkiemu winne złe gorole. Nie chce mi się już nawet pisać, czekam niech w końcu zacznie się coś dziać, zróbcie wreszcie tę rewoltę, czy co tam ma raś w planach to chociaż będe wiedział kogo lać.
            • twiej Re: panie Jóefie 22.02.11, 12:23
              A może po prostu nie ma się czego bać? Ta histeria otaczająca postulaty Ślązaków jest śmieszna.
            • Gość: olo Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 12:34
              Wejdź na forum gw. poszukaj w podforach "sileziana" itp. Wejdź na stronę Raś-u poczytaj. Jeden wielki skrzywdzony przez złych goroli naród śląski. Wszystkiemu winne złe gorole. Nie chce mi się już nawet pisać, czekam niech w końcu zacznie się coś dziać, zróbcie wreszcie tę rewoltę, czy co tam ma raś w planach to chociaż będe wiedział kogo lać. Moze skrzywdzili ich zli gorole ale jak sa zli ,to sa pewnie i dobrzy gorole!:) jESTES TYM ZLYM CZY DOBRYM GOROLEM???
              • Gość: mao Re: panie Jóefie IP: *.072.c74.petrotel.pl 22.02.11, 12:54
                Nie mnie oceniać czy jestem zły, czy dobry. Natomiast zaczyna mnie denerwować nagonka na Polskę i Polaków, ja sam czuje się Polakiem, ale ze strony ojca jestem od pokoleń Ślązakiem (rodzina mamy przyjezdna na Śląsku). Nie widzę sprzeczności między Polski-Śląski. Bliżej mi do Polaka z Poznania, czy Gdańska, niż do Niemca ( a tych szczególnie hołubią te wszystkie obrerschlesiery ). I słowo jak się zacznie zadyma to stanę po stronie państwa polskiego.
                • Gość: olo Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:03
                  No i pieknie kolego ale po co piszesz " chociaż będe wiedział kogo lać" Za duzo emocji.Pozdrawiam Milego dnia.
                • Gość: rycerz Rumburak Re: panie Jóefie IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:49
                  > Bliżej mi do Polaka z Poznania
                  Nic mi nie jest na tym swiecie mniyj sympatyczne jak poznanioki.
                  To oni przylezli w 1922 do nas, to te profitery nos "kolonizowali" !
                  To som do dzisiej te nojgorsze polonizatory na Slonsku !!
                  (Nawet sosnowieckie imigranty sie czynsciowo zesilezianizowali.)

Taki Saksonczyk, taki mieszkaniec Zaglebia Ruhry, ale tez taki Czech
                  sa mi, Slazakowi, milion razy blizsi, pod kazdym wzgledem.
                  • Gość: giermek.Rumburaka Re: panie Jóefie IP: 93.159.164.* 22.02.11, 16:23
                    i mnie też są bliżsi. chociem tylko w połowie Ślązak...
                    wszyscy są zmęczenie tą nachalną polonizacją w stylu Krzyżacy lub powstania
                • Gość: alojz Re: panie Jóefie IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 15:57
                  Dej namiary swoje.Tak(na przyszłośc)!!!
        • Gość: rycerz Rumburak Re: panie Jóefie IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:44
          > i budzenie animozji
          Raczej gaszenie (caly czas istniejacych gleboko - "latentnych") animozji.
      • Gość: też ślązaczka Re: panie Jóefie IP: 193.43.77.* 22.02.11, 11:50
        Poczytaj w naszym dzienniku co o RAŚ pisze kisądz Bartnik- niby profesor ale takiego bełkotu dawno nie czytałam , i oni to wmawiają Polakom- wstyd i hańba
        • Gość: olo Re: panie Jóefie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 12:04
          Poczytaj w naszym dzienniku co o RAŚ pisze kisądz Bartnik- niby profesor ale takiego bełkotu dawno nie czytałam , i oni to wmawiają Polakom- wstyd i hańba < Zerknolech:):):) jezeli sa ludzie dla ktorych radio Maryja i Nasz Dziennik jest opiniotwórcze to można tylko i wyłącznie złożyć ręce w modlitwie i się pomodlić o ich zdrowie i rozum:):).....
    • Gość: hf będzie ale druga Grecja a nie Serbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 09:02
      jak dalej bedziecie popierac partię widmo
      pozdrawiam hajterów i idiotów powyżej
      • Gość: rycerz Rumburak Re: będzie ale druga Grecja a nie Serbia IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:51
        Mowa o pisie ? Ja bym ich nawet partia nie nazwal.Mowa
    • Gość: odoaker Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.182.158.172.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.02.11, 09:28
      Szukać analogii miedzy Paryżem a Śląskiem mogą tylko ci którzy zapomnieli że to Ślazacy są u siebie czyli paryżanami a muzułmanami Polacy z którymi teraz mamy problem bo z gości przeistoczyli się w dominatów odmawiających praw autochtonom.
      • Gość: rycerz Rumburak Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:51
        Dokladnie. Popieram.
    • pieronski_hanys co to Śląsk? 22.02.11, 09:43
      Śląsk (śl. Ślunsk, Ślůnsk[1], niem. Schlesien, dś. Schläsing, czes. Slezsko, łac. Silesia) – kraina historyczna położona w Europie Środkowej, na terenie Polski, Czech i Niemiec. Dzieli się na Dolny i Górny Śląsk. Historyczną stolicą Śląska jest Wrocław.

Śląsk położony jest w dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz początkowego biegu Wisły.

Współcześnie w znaczeniu potocznym nazwy Śląsk błędnie używa się bardzo często w odniesieniu tylko do samego Górnego Śląska, województwa śląskiego lub aglomeracji katowickiej.

• Gość: BS Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 09:43
      Roznica tylko jest taka, ze Kosovo to rdzennie serbskie ziemie, jak Wielkopolska dla Polski. A Slask nie dosc, ze przez wieksza czesc ostatniego 1000 lat nie nalezal do Polski to jeszcze zostal podbity przez Mieszka. Najdluzej nalezal do Czech. I gdybym byl zlosliwy to powiedzialbym, ze Polacy (ci ktorzy tu przyjechali) sa tym dla Slaska co Albanczycy dla Kosowa.
      • psie.pole Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 10:06
        Ciekawe że red. Krzyk nie zauważa haseł wykrzykiwanych przez kibiców Ruchu Chorzów, którzy razem z Ruchem Autonomii Śląska chodzą co roku po Katowicach.
        • spiepszaj.dziadu Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 12:46
          psie.pole napisał:

> Ciekawe że red. Krzyk nie zauważa haseł wykrzykiwanych przez kibiców Ruchu Chor
          > zów, którzy razem z Ruchem Autonomii Śląska chodzą co roku po Katowicach.

A cóż to za hasła wykrzykuje RAŚ w Katowicach?
          Może jeszcze mi powiesz, że ta swastyka: galeria.glos.com/pict/7/808.jpg nie była wywieszana przez kiboli Legii, tych samych którzy wczoraj krzyczeli "Śląsk dla Polaków", tylko przez RAŚ albo Ruch Chorzów?
      • veneziano rozumiem,że twoi przodkowie 22.02.11, 10:07
        mieszkali na Śląsku od 1000 lat...chętnie zobaczyłbym na to jakieś dowody
        • Gość: BS Re: rozumiem,że twoi przodkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:09
          Nadinterpretacja.. Natomiast na kilkaset lat wstecz dowody by sie znalazly..
          • veneziano skoro Mieszko podbił was 1000 lat temu 22.02.11, 13:25
            to znaczy,że wtedy już mieszkali tu przodkowie dzisiejszych zwolenników RAŚ...
      • Gość: rycerz Rumburak Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:54
        Dokladnie: i tak jak Albanczycy "wybuchli" demograficznie,
        tak Poloki w ostatnich 150 latach wlazili do nos drzwiami i oknami,
        coby sie rozmonozyc i rozpanoszyc, pjeronskie kwerulanty !

Postudjujcie 1880-1910 i srozumjycie.
        • Gość: rycerz Rumburak Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:56
          "1880-1910"
          No i >1921, >1945.
    • Gość: szwajcar A w Szwajcarii krzyczą, że Polacy to IP: *.m3-connect.de 22.02.11, 09:50
      banda pijaków, szowinistów itp., czytajac tego typu artykuły utwierdzam się w przekonaniu, że
      nigdy nie pozbędziemy się tej łatki. Po prostu spier..y materiał genetyczny z pokolenia na pokolenie jest przekazywany.
    • bergman1 tylko krzyczeć potrafią gorzej coś zrobić! 22.02.11, 10:09
      Na Ślasku nie krzyczą tylko pracują.
      • veneziano ostanio koncentrują się głównie na machaniu 22.02.11, 10:10
        pędzlem...
        • Gość: hihi Re: ostanio koncentrują się głównie na machaniu IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.11, 10:18
          lepsze to niz szabelka,jak Poloki
          • veneziano takim szmaciarzom,jak wy 22.02.11, 10:26
            nawet do wideł daleko, a gdzie tam szabelka...do tego trzeba być KIMŚ
            • gelynder_blues Re: takim szmaciarzom,jak wy 22.02.11, 10:29
              Uważaj, bo ci żyłka szczeli... (sic!)
              • veneziano a ty sie czimej gelyndra 22.02.11, 10:34
                bo ślecisz na pysk i nie zdążysz zadeklarować narodowości śląskiej w najbliższym spisie...
                • Gość: olo Re: a ty sie czimej gelyndra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:06
                  bo ślecisz na pysk i nie zdążysz zadeklarować narodowości śląskiej w najbliższym spisie... idz spac kochanie!
                • Gość: Imperator Re: a ty sie czimej gelyndra IP: *.welnowiec.net 23.02.11, 01:50
                  Ty ku... polska leć świnie paść u siebie na wsi!
            • Gość: rycerz Rumburak Re: takim szmaciarzom,jak wy IP: 213.139.155.* 22.02.11, 15:59
              > do tego trzeba byc KIMS

No i jestescie, ha-ha :
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9142075,12_razy_wiecej_Polakow_w_angielskich_aresztach.html
    • Gość: on polska to gó..., w które Śląsk wdepnął IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:36
      polska to gó..., w które Śląsk wdepnął. im szybciej z niego wyjdzie tym lepiej
      • Gość: aha444 Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:43
        Sam jesteś takie gó... ... Zapomniałeś już o krwi Ślązaków przelanej w 3 Powstaniach Śląskich?
        • gelynder_blues Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął 22.02.11, 10:54
          Gość portalu: aha444 napisał(a):

> Zapomniałeś już o krwi Ślązaków przelanej w 3 Powstaniach

Dokładnie: o krwi Ślązaków walczących po dwóch stronach barykady. "Podpuszczanych" przez POW z jednej strony, a przez Grenzschutz i Freikorps z drugiej.
          To była wojna domowa, a nie żadne powstania.
          Odłóżcie socjalistyczne podręczniki historii. Albo po prostu zacznijcie się jej uczyć.
          • veneziano Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął 22.02.11, 11:02
            poczytaj Jerczyńskiego...on rozjaśni twój umysł...pierwszy polecisz podkładać dynamit pod te trzy wrogie nam, Ślązakom, niby-skrzydła, a tak naprawdę symbol polsko-socjalistycznego zniewolenia
            • spiepszaj.dziadu Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął 22.02.11, 12:34
              veneziano napisał:

> poczytaj Jerczyńskiego...on rozjaśni twój umysł...pierwszy polecisz podkładać d
              > ynamit pod te trzy wrogie nam, Ślązakom, niby-skrzydła, a tak naprawdę symbol p
              > olsko-socjalistycznego zniewolenia

A ty posłuchaj co na temat tzw. "powstań" mają do powiedzenia Twoi polscy historycy jak np. Marek Szczepański, który nazywa te ruchawke wprost: BRATOBÓJSTWEM, dzięki któremu zacofana, biedna IIRP zyskała nowoczesny uprzemysłowiony region europejski.
              • veneziano ruchawkę to robi Zefel z Maryjką 22.02.11, 12:49
                po drugie Szczepański nie jest historykiem, a po trzecie po co Gorzelik pójdzie pod te trzy skrzydła razem z delegacją polskich władz? czcić ofiary bratobójczej walki ?
                • Gość: olo Re: ruchawkę to robi Zefel z Maryjką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:16
                  po drugie Szczepański nie jest historykiem, a po trzecie po co Gorzelik pójdzie pod te trzy skrzydła razem z delegacją polskich władz? czcić ofiary bratobójczej walki ? zapytaj Gorzelika!:) Autorem odpowiedzi powinien byc Jerzry Gorzelik!
            • Gość: spadaj Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął IP: 93.159.164.* 22.02.11, 12:35
              bez obaw tu nie warsiawa. dokonywanie tego rodzaju aktów terroru to warszawska specyfika - wide wszystkie wasze tzw. "powstania"....
              to wynik braterskiego przez was współżycia z Rosją - powinniście tam wrócić. wam do Łukaszenki bliżej niz do cywilizowanej Europy....
              • veneziano a to z kolei wasza specyfika 22.02.11, 12:52
                Kapustą można sobie nieraz pomóc. Nie wymaga wielu starań na polu i jest dobra do każdego jedzenia. Dobrze zakiszona kapusta – prima! I zdrowa! Sobczyk, na przykład, ten z ulicy Hałd, szewc – stu lat dożył jedząc kapustę.
                • Gość: spadaj Re: a to z kolei wasza specyfika IP: 93.159.164.* 22.02.11, 13:11
                  a wy "partyzanci" co, za przeproszniem żrecie? dietetyczne, powstańcze korzonki wydłubane koło ziemianki? może nie dają długowieczności ale jakie dietetyczne....
                • Gość: olo Re: a to z kolei wasza specyfika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:25
                  Kapustą można sobie nieraz pomóc. Nie wymaga wielu starań na polu i jest dobra do każdego jedzenia. <Czytajac twoje posty nasowa sie z automatu ze ciebie tam znalezli!!!! I byles oblepiony slimakami!:):)
                  • veneziano a mnie nasuwa się wniosek: 22.02.11, 13:39
                    nie lubisz mnie...:) i właśnie po to u jestem
                    • Gość: olo Re: a mnie nasuwa się wniosek: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 15:47
                      nie lubisz mnie...:) i właśnie po to u jestem ..... kolega przesadza:)
                    • Gość: giermek.Rumburaka Re: a mnie nasuwa się wniosek: IP: 93.159.164.* 22.02.11, 16:25
                      "nie lubisz mnie...:) i właśnie po to u jestem"

drzazga wbita w zadek? kwintesencja "warszawskości"?
                      • veneziano drzazga to trochę mało 22.02.11, 16:40
                        wole tę metaforę
                        www.twardziel.pl/top10/inne/top10_najokrutniejszych_tortur_sredniowiecza,6,2.html
                        • Gość: giermek.Rumburaka Re: drzazga to trochę mało IP: 93.159.164.* 22.02.11, 16:49
                          a fakt, zapomniałem, żeś słowianin z Rosji rodem (z warszawskoj alebo Петрoкoвcкou гyбернии). ach bat'ka Łukaszenko byłby dumny - może czas wrócić doma?
                          • veneziano może czas byłoby zakończyć ten bełkot 22.02.11, 17:11
                            który tu uprawiacie...poczytaj Cholonka i zajmij się uprawą kapusty, a może pożyjesz 100 lat jak szewc Sobczyk z ulicy Hałd
      • veneziano podaj najszybszy i najbardziej 22.02.11, 10:45
        efektywny sposób wyjścia
      • Gość: Pan_Kracy Re: polska to gó..., w które Śląsk wdepnął IP: *.warynski.net 22.02.11, 20:33
        Za to większość tzw. "rodowitych" Slązaków to banda bezmózgich tchórzy i koniunkturalistów siedzących okrakiem na barykkadzie, nie wiedzących kim właściwie są i za kim mają się opowiedzieć!!! Jak Szwab lał w mordę i ustawiał do szeregu to patrzyli za Polską, jak przyszła po 1945 żydobolszewia (bo nie Polska przecież!!!) to poszli w pierwszym szeregu, potem wołali gierkowskie "pomożemy" - po cichu tęskniąc za niemieckim knutem i ordnungiem!
        Teraz, jak jest pełny "luz-blus", to głoszą się... narodowością śląską ;)))
        Rzygać się chce!!! Jestem także Ślązakiem ("krzokiem") i mam ponad sześćdziesiąt lat, więc napatrzyłem się na niejedno i poznałem całą masę "tubylców - autochtonów" i wiem co piszę.
        • Gość: giermek.Rumburaka ciekawa koncepcja IP: 93.159.164.* 22.02.11, 22:24
          przyszła po 1945 żydobolszewia (bo nie Polska przecież!!!) A ciekawe co to?
          Ale mundurki w obozach to mieli jak najbardziej polskie (w Berezie z resztą też)

Skoro tak to oddaj złodzieju Ziemie Zachodnie prawowitym suwerenom! To dla polskej "bolszewii" był prezent od Stalina w Jałcie!
          • venelainen Re: ciekawa koncepcja 23.02.11, 21:29
            Genialny pomysł! Oddać do Niemców “podly stalinski present", i z czystym sumieniem wymagac Wilna i Lwowa, ponieważ oni także są "podly stalinski presenty". Oto krzyk będzie:)

• Gość: giermek.Rumburaka Re: ciekawa koncepcja IP: 93.159.164.* 23.02.11, 22:49
              ponieważ Krysia mi coś zabrała to stłukę i odbiorą coś Heidi? a może nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe?

co do Lwowa nie wiem. Wilno zawsze było liewskie - nawet za danwnej Rzeczpospolitej póki Piłsudski nie odebrał go przemocą w 1920 roku. Lwów utraciliście także dlatego, że brutalnie rozprawiliście się z ludnością Ukrainy i jej aspiracjami. Najpierw w 1921 w Rydze wspónie z bolszewikami zrobiliście "rozbiór Ukrainy" mimo, ze wspierała was zbrojnie - zdradziliście sojusznika i wbiliście mu nóz w plecy. Potem brutalnie pacyfikowaliście ukraińskie wsie i paliliście cerkwie - jak w 1938 na zachodnim Wołyniu.... Na Ukrainie nikt na was nie czeka. A na ziemiach zochodnich wszyscy obskurantów z Warsiawy mają dośc i raczej nikt tęsknił za nimi nie będzie.....
              pomijając, że podobno "na złodzieju czapka gore"?
              • venelainen Re: ciekawa koncepcja 23.02.11, 23:11
                Mój przyjaciel! Piszę z Rosji. Zrozumiałem, że mój komentarz jest żałosny. Ale masz rację. W Lwówe i Wilne nas, Ruskich, też nikt nie czeka:))) +100500!
                • Gość: giermek.Rumburaka Re: ciekawa koncepcja IP: 93.159.164.* 24.02.11, 00:33
                  Polaków też!
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 10:41
      www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110222&typ=my&id=my01.txt
      -ten link to odpowiedx autorowi który bagatelizuje całą sprawę a sprawa naprawde jest powazna
      • Gość: Ślązaczka Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.11, 11:04
        ...a Ja się pytam ,co BÓG ma wspólnego z radyjkiem "maryja" i niejakim Rydzykiem????
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 11:56
          Radio Maryja to radio religijne, katolickie.
          • Gość: olo Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 12:12
            Radio Maryja to radio religijne, katolickie. To biznes na naiwnych!!! I nic wiecej! ""Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niźli ojciec Rydzyk dostanie się do raju"
          • spiepszaj.dziadu Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 12:30
            oszolom-z-radia-maryja napisał:

> Radio Maryja to radio religijne, katolickie.

Aha. To juz wiem czemu coraz wiecej ludzi odwraca sie od kosciola katolickiego w tym kraju.
      • Gość: olo Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:12
        -ten link to odpowiedx autorowi który bagatelizuje całą sprawę a sprawa naprawde jest powazna Na prozak juz za późno.....Tworki (tylkom blagam nie lećcie tam samolotem!!!) :)
      • Gość: rycerz Rumburak Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 22.02.11, 16:02
        Powazna to jest choroba psychiczna (morbus skosnookis) tych wszystkich "patryjotów".
        Ino ze górnoslonsko i europejsko karawana ciongie dali.
    • spiepszaj.dziadu Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 12:27
      Zgodnie z tokiem "myślenia" kiboli w Warszawie jeśli Śląsk jest Kosowem to Polacy na Śląsku odpowiadają Albańczykom w Kosowie. Czy taki był cel tej manifestacji? Jesli nie to kolejny raz potwierdziło się, że polscy narodowcy inteligencją nie grzeszą, ale czego się spodziewać po ludziach, którzy niedawno wywieszali swastyke na stadionach?
      galeria.glos.com/pict/7/808.jpg
    • Gość: gorol <a href="http://www.youtube.com/watch?v=N2RiBi-Zw0Q" target="_blan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:26
      walczymy o autonomię
    • Gość: Hanys Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! IP: *.online.de 22.02.11, 14:58
      www.youtube.com/watch?v=efAQTpOxguo&feature=player_embedded
      • politol59 Re: Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! 22.02.11, 15:39
        Przeciwnika lekceważyć nie można, ale poradzymy.
      • gelynder_blues Re: Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! 22.02.11, 19:02
        Gość portalu: Hanys napisał(a):

> www.youtube.com/watch?v=efAQTpOxguo&feature=player_embedded

:)))) Jesuuu. Ale się uśmiałem. Co to za ćwierćinteligent, co dobrze po polsku gadać nie umie? Nelly Rokita w porównaniu z tym gościem to krynica mądrości i inteligencji.
        A o małpie i zegarku to Lloyd George, brytyjski premier powiedział. Jakieś 90 lat temu.
        I wystarczy porównać choćby funkcjonowanie kolei kiedyś i dziś, by się z nim zgodzić.
        • Gość: tojo Re: Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 20:32
          Wytrzymałem 4 minuty.
          Boże chroń Polskę, bo tacy Polacy nie poradzą.

A my PORADZYMY !!
        • rico-chorzow Re: Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! 22.02.11, 21:14
          > Gość portalu: Hanys napisał(a):

www.youtube.com/watch?v=efAQTpOxguo&feature=player_embedded
          Pultoń,jakych mauo,nupel mu dać.
      • Gość: hihi Re: Głupota ślązakofobów obnażona - zobaczcie!! IP: *.privacyfoundation.de 25.02.11, 11:52
        Co za matoł!
        A ja myślałem, że to dresiarze z "polskiego Śląska" mają problemy ze swoim językiem ojczystym... przy tym gościu to nawet taki Adaś Lutostański może uchodzić za erudytę :D
    • maciejaszek90 Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 15:35
      Jak to po co autonomia? Tylko i wyłącznie dla pieniążków bo o pieniążki się rozchodzi. Żeby Śląsk nie musiał utrzymywać biedniejszych regionów.
      • Gość: rycerz Rumburak Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 22.02.11, 16:05
        Last but not least coby takich maszerujoncych,
        stadionowych "patryjotycznych dzialaczów", wymachiwaczów i szczekaczów
        czimac dalyko lod Slonska, np. maciejaszków. :)
      • Gość: giermek.Rumburaka Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 93.159.164.* 22.02.11, 16:29
        a dlaczego ma utrzymywać warsiawskich darmozjadów? gdybyście chociaż te pieniądze na coś sensownego wydawali. ale jak was okupanci stać na pomniki tyranów jak "Ogr na ogierze" przed gmachem Sejmu Śląskiego lub obciach w stylu Muzeum Powstania, które jest "urzędowym miejscem kultu antyniemieckiej nienawiści", a skąpicie na ważniejsze cele "biedniejszych regionów" to nie oczekujcie, ze sie będziemy do tego dokładać!
    • eberhard15 Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 16:06
      Krzyk jest bezczelny. Ciul z Hindenburg
    • jacgg Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 16:40
      Panie Krzyk - pan jesteś tak zakłamany, czy tak głupi? To pan nazywasz tym "ubogacaniem"?:

wyborcza.pl/55,76842,6991099,,,,7032704.html
      Pisz pan swoje apele, ostrzegaj i strasz - ale RAŚ-istów!!! Adresat się panu pomylił! Pan nie czytasz ich tekstów? Żenada, co za palant! Jestem Górnoślązakiem - powtarzam raz jeszcze: wsadź se pan w dupę to swoje "ubogacanie"! Jestem Ślązakiem i jestem POLAKIEM! Mówię po POLSKU! Podobnie uważa ogromna WIĘKSZOŚĆ z nas!!!

Nikt tak nie psuje obecnie naszego wizerunku i marki naszego regionu, jak ta grupka separatystów wrzeszcząca: "gorole RAUS"! W najlepszym wypadku pan jesteś ślepy! W najlepszym wypadku!
      • jacgg Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 16:44
        (mówię po polsku także wtedy, gdy używam gwary - to jest JĘZYK POLSKI w wersji gwarowej, górnośląskiej, wariant południowy!!!)
      • Gość: giermek.Rumburaka bagnety wbijają się w d*** IP: 93.159.164.* 22.02.11, 16:52
        jestem POLAKIEM! Mówię po POLSKU!
        to twoje miejsce jest raczej za Brynicę, nie? bo jak tu będzie będziecie siedzieć za długo na tych bagnetach, na których was tu najpierw Francuzy w 1922 a potem Stalin w 1945 przynieśli, siedzieć będziecie za długo to wam się w "cztery litery" wbiją...
        • jacggg Re: bagnety wbijają się w d*** 22.02.11, 17:10
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Troll_de_troy_soleil_angouleme_2006.jpg
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/DoNotFeedTroll.svg
    • Gość: ziuta Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.altec.pl 22.02.11, 17:27
      bo w Szwajcarii ;udzie sa tolerancjuni nikt nikogo nie obraza tak jak tu na slasku dam przyklad ;sluchajac radia Fest odnosisz wrazenie ze to radio jest tylko dla slazakow bo p. Stasiak i jemu podobni typu Handke najwiecei dowcipow opowiadaja o Gorolach i tych z Sosnowca i non stop jedno i to samo a mnie sie wydaje ze to nie buduje przyjazni
      • veneziano a kto tu mówi o przyjaźni?? 22.02.11, 17:30
        po prostu paru cwaniaków na czele z Doktorem chce nabić sobie kabzę podszczuwając Ślązaków przeciw Polsce...gra na niskich instynktach często przynosi efekt, ale to wszystko do czasu, aż się obudza z ręką w nocniku ...pardon: w nachtopie
        • Gość: giermek.Rumburaka Re: a kto tu mówi o przyjaźni?? IP: 93.159.164.* 22.02.11, 17:53
          raczej mają odwagę pokazać palcem na okupanta i opresora, który nie rozliczył się ze zbrodni z czasów przeszłych, a teraz eksploatuje niczym kolenię podbitą - boi się jednak, ze "prezent" do wuja Stalina trzeba będzie kiedyś zwrócić? A może jak Kadafi obawia się, ze ktoś kiedyś rozliczy za to "włodarstwo półkolonialne"?
          Ktoś musiał Ślązakom otworzyć oczy i pokazać jak są traktowani...
          • veneziano no własnie....osobnikami 22.02.11, 18:23
            o podobnie zatrutych mózgach nietrudno jest manipulować...
        • Gość: olo Re: a kto tu mówi o przyjaźni?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 18:17
          "po prostu paru cwaniaków na czele z Doktorem chce nabić sobie kabzę podszczuwając Ślązaków " pod jakim nickiem bys nie zamiescil posta kazdy glupszy od popszedniego! :) ... twoje ukohane Pis chcialo zbawic swiat???? :):) ...diety poselskie na hospicja przeznaczali:) .....
          • veneziano na podstawie czego twierdzisz , chamie 23.02.11, 19:23
            że piszę pod kilkoma nickami? że wy tak robicie, to nie znaczy,że mam naśladować wasze chamstwo
            po drugie nie mam nic wspólnego z PIS-kolejne debilne pomówienie oparte na prymitywnym postrzeganiu rzeczywistości
            a po trzecie ukochane pisze się przez CH, jak nie umiesz po polsku to pisz po śląsku, ja rozumiem dobrze, bo całe życie tu przeżyłem
            • Gość: olo Re: na podstawie czego twierdzisz , chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 22:05
              nie denerwuj sie dziewczynko:)
    • agrest2001 Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? 22.02.11, 20:20

Pan autor tego artykułu trochę się myli, mówiąc delikatnie, pisząc na temat Kosowa. Ten obszar jest nazywany skrótowo Kosowem (jest o wiele większy) ale zawsze należał do Serbów, pomimo porażki w bitwie na Kosowym Polu. Proszę nie mylić wydarzeń historycznych
      z tym, co Serbom narzuciło NATO. Proszę pojechać do tzw. "Kosowa" i zobaczyć co tam się dzieje. Średniowiecze połączone z kulturą epoki kamienia łupanego (prowincja) Gdyby nie pomoc zewnętrzna, to tego niby kraju by nie było. Pan natomiast przyrównuje to do Śląska.
      Ślązacy, co wy na to? Ja bym się lekko w,,,,,,,ł chociaż nie jestem Ślązakiem, ale was bardzo lubię i szanuję.
    • jacgg Krzyk jak Mołotow? 22.02.11, 22:58
      A jeszcze jedno, panie Krzyk.

Skoro Polska to Serbia - to gdzie jest polski Milosević (jeżeli Kaczyński miałby być polskim Milosevićem - to Kutz chyba byłby wtedy polskim Tudjmanem, a redaktor Krzyk polskim ...Mołotowem...:)? Górny Śląsk to w takim razie może nie tyle Kosowo, co Czarnogóra?...

Ostatnio mieszkańcy dumnej Czarnogóry uznali ustawowo, że mówią językiem czarnogórskim, bo mają kilka wyrazów nie używanych w Serbii i aż pięć głosek specyficznie wymawiają - przede wszystkim zaś ich socjolingwistyczna świadomość (brzmi prawie, jak: socjalistyczna) podpowiada im, że mówią odrębnym językiem od serbskiego. Całe 145 tysięcy takich "socjolingwistycznie uświadomionych" się znalazło, nawet liczba zbliżona.

Puknij się pan solidnie w czoło i posłuchaj echa, jak zadudni! Wsadź se pan w dupę postkomunistyczną modę na bałkanizację wśród krajów ze wschodniej strony Żelaznej Kurtyny podniesioną do potęgi n-tej przez ewidentnych oszołomów spod znaku Europy Stu Flag. Rzeczywiście Górny Śląsk to nie Kosowo. To nawet nie Czarnogóra, zaś Polska to nie Serbia.

Czytając artykuły i fora katowickiej GW dochodzę do wniosku, że jak tak dalej pójdzie to miasto Katowice plus całe jego otoczenie pozostaną plejadą zapyziałych pipidówek, odstraszającą nie tylko ewentualnych nowych mieszkańców - ale skłaniającą do pośpiesznej ewakuacji stąd każdego, kto ma dość oleju w głowie, by sobie poradzić w innym miejscu Polski lub poza nią.

Więcej Kutzów, Smolorzów i Krzyków... Więcej żółto-niebieskiej farby - nawet w kiblach (znawcy tzw. nowej "schloonzskij tożsamości" spod znaku cegły z familoka bardzo wylewnie i chętnie zaczynają swoje kulturalne wywody od tego miejsca jako wyznacznika swojej - niby, że naszej, górnośląskiej... żenada... - wyższości kulturalnej i na nim kończą, zresztą fora GW to są właściwie wirtualne szalety, gdzie gazet używa się na ogół do podcierania sobie dupy, gó... bryzga wszędzie, woda dawno przestała spływać!)...

Do tego nowa wersja sojuszu robotniczo-chłopskiego, czyli proste żuczki pod wodzą Makulo-Smolorzo-Kutzo-Gorzelików - i Górny Śląsk będzie wreszcie rósł w siłę, a Górnoślązakom będzie się żyło dostatniej! Vjyrhńy Schloonzsk lo Schloonzokuf!!!!!!!!!!!!
      • arnold7 Re: Krzyk jak Mołotow? 22.02.11, 23:09
        Pan sie nie zalapal i boli. List do Gorola Zaborowskiego nic nie zmieni:)

• jacggg Re: Krzyk jak Mołotow? 23.02.11, 00:43
          Co?
    • Gość: RUUUUUUDI Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: 213.139.155.* 23.02.11, 16:37
      Mysle, ze powinnismy przygotowac dla nich komitet powitalny:
      100 policjantów i 10 psychiatrów - tyle powinno wystarczyc.

Prawdopodobnie ich samych tez nie bedzie wiecej.

Moze dodajmy jeszcze 1 kamerzyste, zeby udokumentowac ta zenade i prowokacje. :)
      Bo na swoim wlasnym materiale propagandowym to zawsze pokazuja cale "masy" i nigdy
      nie pokazuja (pustych) sal, hehehehe. Ostatnio np. "konferencja" w gorolskim Wieluniu.
      • Gość: rozbawiony Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.11, 19:24
        A ja mialem ta "przyjemnosc" ogladania RASioli na zywca w kilku miastach na Slasku . Dwoch nioslo transparent "Oberschlesien" nb. to ten co go sobie szczwany Gorzelik w telewizji ( jak z tym Kucem siedzial) przypomniec nie mogl, hehe. No wiec oprocz tych dwoch z transparentem , bylo jeszcze paru w koszulkach z jakimis dziwacznymi napisami , ze to niby po slasku.Ogolnie zainteresowanie mieszkancow = 0 a uczestnikow na palcach obu rak policzyc mozna bylo . Kamerzysty tez nie bylo, no bo po jaka cholere robic niepotrzebne zamieszanie , ale nad jakas forma pomocy dla tych zakreconych RASioli bym sie jednak zastanowil. RUUUUUUDI sugeruje psychiatrow ... mysle ze to na poczatek dobre.
        • Gość: Köln1964 lowca goroli IP: *.pools.arcor-ip.net 23.02.11, 22:06
          WOLNY GORNY SLOSK!
        • Gość: olo Re: Śląsk to nie Kosowo. Za to Polska jak Serbia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 15:34
          <A ja mialem ta "przyjemnosc" ogladania RASioli na zywca w kilku miastach na Slasku> chcialo ci sie werny fanie:).....PROSTE PYTANIE! Czy poparcie spoleczne dla Ras rosnie czy maleje????? A jezeli rosnie ,to dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka