Dodaj do ulubionych

Tajemnicza Biała Dama

IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 17:24
Wow! Jestem pod wrażeniem artykułu:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Daniels Tajemnicza Biała Dama IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.11, 19:24
      No to teraz tylko dokladnie wyremontowac i czekac az zglosza sie "spadkobiercy".
    • Gość: Renatus Tajemnicza Biała Dama IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.11, 20:03
      Fajny artykul, nareszcie, wiecej takich !

Tu i tam mialbym jeszcze niejedno do uzupelnienia czy do krytykowania.

Autor np. nie poisze wprost, ze pisze glownie o zydowskich sklepikarzach io biznesmenach.

> W 1922, po zakończeniu powstań i plebiscytu, w białej kamienicy, oddanej do dyspozycji wojewody,
      Szczegoly, o szczegoly tej dziwnej "transakcji" prosimy ! ............
      Bo ja znam takie "oddania do dyspozycji" z Królewskiej Huty
      i bylo przy tym duzo placzu wtedy.

Stara "choroba": odnosnie dr Wilimowskiego (ktorego rodzine ja nota bene znam i mam tez ciekawe jego fotki, np. w przy biuku, w szpitalu i w limuzinie) podkresla jego propolska dzialalnosc, ktora przy tym jeszcze chwali, a w przypadku tych innych tutaj wyliczonych osob - nic, jakby ci nie mieli zyciorysu, orientacji politycznej i nie dzialali na rozne sposoby. Przynajmniej z ta pochwala, to by lepiej nie przesadzal.

Z ta ochrona przemyslu "obcego" przez Calondera, to tez taka farsa:
      wystarczy sie przyjrzec na co pozwalal Polakom w Chorzowie:
      Stickstoffwerke (Azoty) i styknie jak sie zno wynik procesu w 1926 (Genewa?),
      p. "Chorzów fanctory case".

I w ogóle Autor troche pisze "jak do gupich", tzn. jakby nie bylo czytelnikow jednak troche sie jeszcze "znajacych2, pamietajacych (autochtonów), to tak troche przypomina ten wielki "manifest" sprzed kilku lat szefowej chorzowskiego Teatru Rozrywki, co to znalazla kawalek porcelany z napisem Hotel "Graf Reden" i.... odkryla, ze ten budynek ma wielka historie.

Ale generalnie wielkie brawa, wiecej takich artykulów ! Wielkie dzieki, wielkie brawa.
      • Gość: Renatus Re: Tajemnicza Biała Dama IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.11, 20:22
        Jesli Wilimowski "zaslynal" z propolskosci,
        to dlaczego np. tu tez wspomniany Grünfeld (sen.) niby nie "zaslynal" ?
        W koncu byl on nawet szefem mniejszosci niemieckiej
        i to nie tylko na Katowice, a na caly wsch./pol. G.Sl. !

Jeden supi, drugi fe ?
    • Gość: Renatus Tajemnicza Biała Dama IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.11, 20:17
      Tekst niby byl o kamienicy, a potem nagle troche (za bardzo) o obrzadkach zydowskich.

Powstaje przy tym MYLNE wrazenie, jakby chodzilo o Zydów wschodnich,
      jakby w dzielnicy na ulicy panowala atmosfera "sztetl"owska. BLAD.
      Górnoslascy Zydzi byli niewatpliwie zupelnie inny (choc w obrzadkach akurat nie),
      bardzo sie roznili od kuzynów, zewnetrznie jak i wewnetrznie, tzn. co do myslenia i dzialania.
      Nie nalezy sobie te katowickie "ambiente/milieu" wyobrazac tak orientalnie.

No i jak Autor juz tak sie rozpisal opuszczajac konkretny temat kamienica, to mozna by dociepnac jeszcze cala mase "koletaralnych" tematów, od Friedländera i Fulda do Arnholda i Wollheimera, last but not least: dluzszy ustep o zydowskich lozach(sic), tych oficjalnych i tych troche mniej. Itd itp etc.
    • bopos No brawo panie henryku szczepański, brawo! 06.06.11, 08:16
      Dzięki Panu tydzień rozpoczął mi się bardzo smakowicie.
      Dziękuję!
      Ta kamienica podobała mi się od zawsze (chodziłem do podstawówki i liceum Piecka).
      Jakiś idiota w latach bodajże wczesnych siedemdziesiątych zamalował fasadę farbą olejną ukrywając fantastyczną biel cegieł; dobrze, że mamy to już za sobą. A teraz dzięki panu tak kamienica nagle przestała być anonimowa, ożyła swoją historią...
      Dziękuję za to.
      Przy okazji panie Henryku, ile jeszcze takich opowieści chowa pan przed nami?
      Mam nadzieję, że "wielkie mnóstwo"!
      A jeśli nie to DO ROBOTY!

pozdrawiam
      BogdanP

• bopos Re: No brawo panie henryku szczepański, brawo! 06.06.11, 08:18
        bopos napisał:
        "No brawo panie henryku szczepański, brawo!"
        Ojoj, przepraszam za małe litery imienia i nazwiska! Za diabła nie wiem jak to się zmieniło...
        • Gość: Hann-a Re: No brawo panie henryku szczepański, brawo! IP: *.centertel.pl 06.06.11, 09:43
          a czy ten budynek nie jest przeznaczony do wyburzenia ?
          • Gość: cvb Re: No brawo panie henryku szczepański, brawo! IP: *.welnowiec.net 26.07.11, 11:27
            Był przeznaczony do wyburzenia jak budowali dworzec w PRLu. Teraz jest przeznaczony do świetności :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka