Gość: RRRR! Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 10:12 Oj Poloki, Poloki, galaz mozna napinac, napinac, napinac, ale ino do pewnego momentu - potem cie ta fest napieta slaska galez wali, wczesniej czy pózniej, ale zawsze nagle, w twarz ! Dejcie pozur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eraz Awier Ucha Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 12:18 Te, quasi-Ślonzok, dej sie pozor, coby cie bes pysk - nie "twarz" - niy prasły galoty istych Ślonzokof;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiterka Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.11, 14:59 smolisz hadziaju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paneloix Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.146.14.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.11, 10:13 nie po to przodkowie śląska bili się o państwo polskie żeby teraz garstka oszołomów wprowadzała zamęt. tyle o Rasiakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eraz Awier Ucha Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 12:07 To poćcie zrobiymy im ruch istych Ślonzokof. Zacznicie sie zbiyrać, a niy ino szkryflać na forumach. Jo je za tym, coby im nakopać do żici i zrobić Ruch Polskich Ślązaków. I niych skończom pociskać gupoty, co ino łone som Ślonzoki. Sam byli i som ślonske Poloki, polske Ślonzoki, ino Śonzoki, ołberszlyjzery, ślonske Niymce, miyndzy nimi krojcoki i basztardy, ptoki, kszoki i pniokii. Po jakymu ino ołberszlyjzery i ślonske Niymce majom nom sam godać, co je, a co niy je ślonske, pra? Isty Ślonsk boł zowdy łotwarty dlo wszyskich, a niy ino dlo Niymcof. Sam byli tysz Czechy, i Marawiany, Żydy i Ąłstrijoki. Po jakymu ino te zgermanizowane RAŚ-isty sam majom godać za nos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitt Re: Nie będą RASie pluć nam w twarz IP: *.neotrix.pl 02.08.11, 10:14 WIELKI POETA się objawił, widać kształcony! Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Nie będą RASie pluć nam w twarz 02.08.11, 10:21 Gość portalu: pitt napisał(a): > WIELKI POETA się objawił, widać kształcony Dyc wjysz, co nojwjynsze polcke tuzy lizuy kejsik nauki na WUML'u. No i na Akadymiach (1-szo majowych). Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
cisza-jak-ta A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąsku 02.08.11, 10:19 i coraz częściej myślę, że ja tu tylko mieszkam a nie jestem stąd. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Wrocławia Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 12:11 Urodziłem się w stolicy Śląska ! Nie rozumiem dlaczego RAS nadużywa nazwy "Śląsk" ? Ja nie jestem za żadną autonomią wręcz przeciwnie. Nie jestem też fanem PiSuaru, ale protestuję przeciwko wypowiadaniu się w imieniu wszystkich mieszkańców Regionu -"nie będzie Raś pluł nam (mieszkańcom Śląska) w twarz " . Dlaczego "Rasie" nie zmienią nazwy na Ruch Autonomii Górnego Śląska czyli RAGŚ ?. Nie życzę sobie żeby ten ruch reprezentował wszystkich mieszkańców Śląska tym bardziej, że działa jedynie na niewielkim terytorialnie skrawku krainy geograficznej zwanej ŚLĄSKIEM. To jest zwykła manipulacja "Rasiów". Ja Ślązak z Wrocławia nie mam problemów z określeniem swojej tożsamości : Jestem Polakiem, urodzonym i mieszkającym już ponad pół wieku w historycznej stolicy Śląska WROCŁAWIU - to moja "mała ojczyzna" , jestem obywatelem Europy ! .... a i dla jasności sprawy nie mam korzeni rodzinnych na Kresach ,podobnie jak ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ WROCŁAWIAN ! Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs 02.08.11, 12:14 Gość portalu: Ślązak z Wrocławia napisał(a): podobnie jak ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ WROCŁAWI > AN ! A ilu to prawdziwych wrocławian pozostało w tym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Wrocławia Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 00:24 A jaki ja jestem wrocławianin - nieprawdziwy ? Jest nas ponad 630 tys. , a z tymi co już na polskich cmentarzach we Wrocławiu to zbliżamy się do miliona. Czas kończyć z mitem. Katowice to tylko miasto na obrzeżach Sląska ! Tej resztówki , która w okresie międzywojennym należała do Polski ! Miasto to nie jest nawet stolicą Górnego Sląska jest tylko stolicą dziwnego tworu administracyjnego zwanego woj.śląskim (nie wiedzieć czemu - Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Częstochowa-jaki to Śląsk !) Nie można dłużej tolerować tego nonsensu, który rozpanoszył się na łamach Waszych lokalnych gazet. Nie możemy przeinaczać prawdy historycznej i przekłamywać wiedzę o regionie. Powiedzmy więc wyraźnie i jednoznacznie - Katowice nie są stolicą Śląska! Nie są nawet stolicą Górnego Śląska. Jedyną stolicą jaką są Katowice, to stolica województwa śląskiego, która ze Śląskiem ma coś wspólnego tylko w połowie. Stolicą Śląska, sercem Silesii, jest od zawsze Wrocław. Stolicą Górnego Śląska jest Opole. Dlaczego więc tak często właśnie Katowice nazywa się stolicą Śląska, a województwo śląskie Górnym Śląskiem? Przecież każdy, kto ma choćby strzępek podstawowej wiedzy na temat regionu, wie, że jest to nieprawda. Stan ten wynika jednak z jeszcze głębszej niewiedzy i ignorancji polskiego społeczeństwa. Pojęcie Śląska sprowadza się tylko do przemysłowego okręgu wokół Katowic. Natomiast są to jedynie wschodnie rubieże ogromnej Silesii, ciągnącej się od Katowic aż do zachodnich granic Polski i z naturalnym centrum regionu we Wrocławiu. Rzeczą niepojętą jest forsowanie przez, pożal się Boże, wykształconych urzędników nazwy "Silesia" dla planowanej aglomeracji katowickiej. Cudzoziemcy, którzy cokolwiek o Śląsku słyszeli, będą taką aglomerację kojarzyli wyłącznie z Wrocławiem. Dlaczego z perspektywy polskiej mamy utożsamiać tę nazwę inaczej ? Precz z RASiem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs 03.08.11, 05:03 Gość portalu: Ślązak z Wrocławia napisał(a): > A jaki ja jestem wrocławianin - nieprawdziwy ? ........................... W zupce pod nazwa ...Rota.....znajduje sie w miedzyczasie tyle skladnikow, ze powoli nie bedzie sie wyczuwalo jej smaku. Pozwole sobie wylowic tutaj tylko jedna przyprawe – stolicy Wroclaw. Dal pana historia tegoz miasta jako stolicy Slaska zaczyna sie widocznie od roku 1945, gdy to zostal on zajanty przez Polakow zza Buga. Stolica Slaska przez stulecia – od zarania istnienia tego miasta - byl BRESLAU. Dzisiejszy tak zwany Wroclaw, to Galicja Wschodnia – Lviv i okolica – z jej “kultura" i filozofia zyciowa. A w kontekscie obrazania RAS-u i konkurencyjnej dla pani Konopnickiej Roty, to odnosze wrazenie, ze probujesz zawezac pole dzialania tej organizacji do Katowic. A RAS dziala preznie zarowno w tym miescie, jak i w Opolu i innych rejonach Slaska. I jeszcze krotko do Roty; jestem przekonany, ze pani Konopnicka piszac ten tekst nie miala na mysli …nas Polakow…w odwiecznie polskim Breslau. A moze byla juz wtedy na tyle przewidujaca, ze miala na mysli pozniejsze spolszczenie “ogniem i mieczem” tego regionu przez Slazakow ze Lwowa i okolicy? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eraz Awier Ucha Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 11:53 Artjomka, skończ pociskać fleki: Wrocław je łod czeskego Wrtislav, a niy łod Breslau. To po piyrsze, pod ftere, nojprzód sam boła Risze Velkomoravske, potym Czechy, potym Polska Piastof, potym Piasty ślonske: nojpiyrw same dlo sie, a potym - w Czeskij Koronie. Jak ich niy stykło Ślosk boł czyńściom tyj Korony do 1740 roku. Dziepiro potym dupny konc czeskigo Ślonska Habsburgof podbiyli Prusoki i zaczli go germanizować. Pieronie, nie rób sam germanizacji nazot! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs 03.08.11, 16:40 artjomka napisał:Stolica Slaska przez stulecia – od zarania istnienia tego miasta - byl BRESLAU. ...no od zarania jego dziejów,jak twierdzisz Tym Breslałem to nie był bo być nie mógł skoro zakładali go słowiańscy Ślazacy a ta nazwa,na którą się powołujesz to typowo germańska jest ze słowiańskością Śląska wspólnego nic nie mająca,to już jest dalsza historia,a więc jak coś piszesz to staraj się być bardziej dokładny bo ktoś może pomyśleć,żeś Ty jest głupi albo jakiś rewizjonista niemiecki. "Miasto po raz pierwszy wzmiankowane w sposób jednoznaczny w roku 1000 w związku z założeniem biskupstwa, jednak osadnictwo słowiańskie na Ostrowie Tumskim istniało co najmniej 150 lat wcześniej. Od końca X wieku znajdowało się pod panowaniem Piastów. W 1035 roku, w okresie tzw. reakcji pogańskiej, źródła informują o budowie świątyni pogańskiej w mieście. W kwietniu 1241 r. w obawie przed najazdem mongolskim miasto zostało opuszczone przez mieszkańców i spalone. Zamek wrocławski, w którym bronił się Henryk II Pobożny ( z Piastów polskich się w prostej linii wywądzący ), pozostał niezdobyty dzięki cudownemu zjawisku, które ukazało się na niebie powodując odstąpienie Tatarów od oblężenia. Tradycja, którą przekazał m.in. Jan Długosz, uznała to za skutek modlitw przeora wrocławskich dominikanów Czesława Odrowąża, późniejszego błogosławionego i patrona miasta. Po odbudowaniu ze zgliszcz, dokonano lokacji miasta na prawie magdeburskim, pierwszym wójtem obrano Godinusa Stillevogta (jego syn Gedko został później pierwszym wójtem Krakowa,w 1335 miasto przeszło pod panowanie królów Czech, później, wraz z Koroną Czeską zostało włączone do Monarchii Habsburskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Erka4, znowu bzdury 04.08.11, 12:28 Panie Erka4, znowu pisze Pan bzdury. Przesyłam informacje z Wikipedii, te samo źródło, co Pan: Nie ma co do tego większych wątpliwości, iż w czasach antycznych w okolicach Wrocławia istniała miejscowość o nazwie Budorigum. Została ona odwzorowana na antycznej mapie Klaudiusza Ptolemeusza z lat 142- 147 naszej ery(źródło1). O tym, że miejscowość ta znajdowała się w sąsiedztwie Wrocławia, informuje Lexicon Universale(źródło2) oraz wynika to z położenia wśród innych zidentyfikowanych miejscowości Śląska. Niektóre z hipotez łączy antyczną osadę Budorigum z samym Wrocławiem, wiele źródeł wskazuje jednak na jej lokalizację w pobliskim Brzegu. [1] Claudius Ptolemy: Book II, Chapter 10: Greater Germany (Fourth Map of Europe) (ang.). W: The Geography [on-line]. [dostęp 2010-12-15]. [2] Johann Jacob Hofmann: Lexicon Universale. W: Universität Mannheim [on-line] Według tradycji, gród we Wrocławiu został założony przez czeskiego księcia Wratysława (czes. Vratislav I.) (panował 915-921). Nazwa miasta pochodzi być może od skróconej formy imienia założyciela, patrz Wrocisław, jednakże ekspansję na teren Śląska mógł przeprowadzić Bolesław I Srogi dopiero po roku 935, dlatego kwestia nazwy miasta jest polem do dalszych interpretacji. W roku 985 na Ostrowie Tumskim powstał pierwszy gród wybudowany przez Mieszka I[3]. W tym też okresie miasto wraz z resztą Śląska przeszło we władanie rodu Piastów. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Erka4, znowu bzdury 05.08.11, 08:03 p.s. ...niektórzy i także historii profesorowie ponoć mają dowody na to,że MIeszko ten pierwszy i Piast zarazem to był Wikingiem wcielonym i z krwi,i kości prawdziwym. Tak Polan słowiańskich pokochał a oni jego,że na tego pierwszego go obrali,ot będziemy mieli teraz nielada problem ze swą słowiańsko-polańską tożsamością poważny,ja już osobiśćie na własnej skórze czyli dokładnie po włosach swego wnuka przedostatniego wpływ tych wikingów normandzkich widzę bo włoski jasne ma jak to zboże złociste w polu. Wiking on jest i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: Erka4, Twoj post scriptum 05.08.11, 09:35 Hi! Widze erka-4, ze Twoja teoria wlosa jasnego jak lany zboza, niejedna niejasnosc historyczna rozwiazuje. A i teorie wczesniejsze obala, bo jak mi wjadom, zloty kolor owlosienia wierzchniego, byl dotychczas synonimen Slowianina – no a przede wszystkim Polaka czy Polki. Wiecej powiem – w czasach kiedy Szwedow znalo sie w PRL-u tylko z placu budowy hotelu Forum w miescie gubernialnym Warsiafka, oraz z wakacji FWP do Swinoujscia – teoria bialoglowej Polki byla niepodwazalnym pewnikiem. Jedyne niebezpieczenstwo jakie tu widze jest przyblizanie sie do nauk o wyzszosci rasy A nad B – na podstawie jego cech zewnetrznych. Niejaki pan Rosenberg – choc z nazwiska raczej niearyjski – dorobil sobie tym zlotego nosa. Pozdrowienia z Tel Avivu! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Erka4, Twoj post scriptum 05.08.11, 20:22 Nie martw się ja Ci napewno nie odbiorę tej Twojej wyższości Twojego Narodu przez Boga wszystkich ludów tego Świata jemu jedynie nadanej,miej sobie tą swoją wyższość,ja jedynie jak tak patrzę na te moje wnuki a mam ich już pięcioro to tak zastanawiam się nad tymi narodami i ich wyższościami róznorakimi.Jak tak patrzę na tego ostatniego wnuka po tym następującym po tymże Wkingu to on całkiem jest mi podobny do cygana jakiegoś a może i Żyda bo czarne ma włosy jak diabełek jakiś. No to hece mam w rodzinie tylko brak Irokeza czerwonego no i jeszcze żółtego to chyba Chińczyka. Ciekawe jak wyrosną,który wyższy będzie od którego. p.s. jednak te białogłowe Polki o,których wspominasz byłyby dowodem na to,że ten mój wnuk z włosami jak zboże złcistymi to On rzeczywiście jet tym Wikingiem jak te Polki żłote włosy mające. pozdrowienia z Nowej Wikingowej Polski śle ten międzynarodowy no bo siwy,a siwy to i Żyd,i Wiking,i inny Słowianin a także Germanin. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Panie erka,polskie 05.08.11, 21:03 laboratorium Goebbelssa już pan przecież nie raz odwiedzał i eksperymentował po polsku,tęgi z pana Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Panie erka,polskie 06.08.11, 14:18 Z moimi wnukami tenże twój gebels to nie lada problem miałby do rozwiązania. p.s. nie ja dzielę Ślązaków i Polaków a ty ostatnio tą swoją durną autonomią,oraz,że Ślązak to jakowyś Siling lub jeszcze kto inny,a dziś jest to co widać a widać wszystkich w koło i Silingów,i Wikingów,Słowian i Germanów a więc wspólnie,żyć należy a nie dzielić się durną autonomią. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Panie erka,polskie 06.08.11, 17:08 Nie wiem erka-4 jakiego Ty gebelsa (kto to taki?), masz na mysli. Niech sobie Polacy roszcza prawo, ze od Krola w Niebiosach pochodza, my tez wiemy skad pochodzimy - no i napewno nie od Kolodziejow. To ze polski okupant naszych ziem twierdzi, ze nie mamy innego wyjscia, jak tylko tanczyc jak on nam zagra, jest moze pasujace mu teraz i dzis - ale musi byc wieczne. Popatrz za Odre. Jeszcze 30 lat temu twiedzili wszyscy, z Polakami wlacznie, ze panstwo robotnikow i chlopow na ziemiach niemieckich przetrwa wiecznosc. W tu juz jego czesci nie ma. Kto wie jaki los czeka tych na wschod od Odry. A Autonomie juz kiedys nasi przodkowie zasmakowali. A wiec czemu nie jeszcze raz? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Panie erka,polskie 07.08.11, 10:10 Widzisz,ja także nie wiem o kogo chodzi bo o nim wspomniał rico i nic więcej mi nie wytłumaczył a więc się jego zapytaj a ja jedynie tak myślę sobie,że to chodzi o tego gebelsa od tego adolfa. Jedno pragnę Ci w tej chwili wytłumaczyć,że dziś to już nie ma żadnego znaczenia,także i na tym NASZYM Śląsku kochanym kto od kogo pochodzi i nie tym celom służyć będzie jakowaś autonomia a służyć będzie śląskim cwaniakom a nie narodowi śląskiemu bo naród taki chociaż ja twierdzę,że jest to grupa etniczna słowiańska,jakoś tak daje się manipulować. Też trudno twierdzić jak Ty to robisz mówiąc,że za Odrą wieki przeminą a komuna trwać będzie,tak może mówili ci wszyscy niemieccy komuniści i inni także ale czy to znaczy,że to też byli inni wszyscy,napewno nie,bo popatrz co przed tą Odrą było i też miało być podobno wieczne ale się zakończyło,a czemu się tak stało,bo za tym co w/g Ciebie wszyscy Polacy komuny chcieli ale to jednak chyba nie byli wszyscy Polacy a jakaś maleńka mniejszość. p.s. za tą Odrą i daleko dalej miał być raj conajmniej tysiącletni dla ludzi z tego drugiego narodu wybranego czyli tych ludzi nadludzmi zwanymi i ile te tysiąc lat trwało no tak szybko liczyć chyba dwanaście,ale co sobie przez te tysiąclecie dwanaście lat trwające ci nadludzie użyli to tylko oni są w stanie Ci wytłumaczyć,bo ja tego pojąć nie jestem w stanie a co dopiero tłumaczyć. A więc nie można mówić,że autonomii na Śląsku nie będzie i ja też tak nie twierdzę,ale się jedynie zastanawiam po co ona komu jest potrzebna i jakim celom ma służyć,skoro już na przykładzie mojej tylko rodziny wychodzi na to,że na pół należałoby ją podzielić tą autonomią a jakby tak się zagłębić głębiej to może na cztery i więcej częsci. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Panie erka,polskie 06.08.11, 21:45 erka-4 napisał: > Z moimi wnukami tenże twój gebels to nie lada problem miałby do rozwiązania. > p.s. > nie ja dzielę Ślązaków i Polaków a ty ostatnio tą swoją durną autonomią,oraz,że > Ślązak to jakowyś Siling lub jeszcze kto inny,a dziś jest to co widać a widać > wszystkich w koło i Silingów,i Wikingów,Słowian i Germanów a więc wspólnie,żyć > należy a nie dzielić się durną autonomią. Więc żyć tylko i wyłącznie pod pałeczką zasranej Polski?,zasrajcie się sami Polacy,wasze gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Panie erka,polskie 07.08.11, 10:30 Nie martw się rico,ja jako ten Polak w połowie,bo w drugiej to Francuz wcielony,kiedyś tu na tym forum już tłumaczyłem,czemu jestem Polakiem 50-cio procentowym,otóż jako ten tylko w 50-ciu procentach Polak z przykrością wielką a smutkiem jeszcze większym stwierdzam,że coraz mniej tej Polski widzę w tej mojej Polsce kochanej. I co mam zakładać autonomię polską ? chyba byłby to istny idiotyzm. Jestem za stary nieco,żeby nie zrozumieć,że świat w miejscu nie stoi a Ty byś chciał go zatrzymać i dodatkowo tylko dla siebie.Popatrz wokół i zmądrzej nieco oraz przestań być egoistą a łatwiej będzie Ci dotrwać do końca Twego żywota marnego a marnego na Twoje życzenie,bo jak długo żyć można w takiej nienawiści. Na mój głupi rozum masz trzy wyjścia ze swej trudnej sytuacji,nienawiść precz odrzucić lub zamordować żródło swej nienawiści albo się osobiście i własnorecznie powiesić a więc wybieraj co Ci najbardziej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eraz Awier Ucha Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 11:43 Jo jes za! Ino cołko Silesie to isty Ślonsk. Ślonsk bez Wrocka, to je gupota aniy Ślonsk. To wiy kożdy, kery zno historyja. Poćcie, Ślonzoki ze Wrocka, nakopiymy tym RAŚ-iom do żici! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crusadersilesius Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 13:08 som sie piżńj we ty swoj oszkliwy kalfas , bo rozumu blank ńjy mosz wulcu jedyn...poczytej njy ino ksionżka do rzykańjo ..bo ras mo plac do KOŻDEGO; Morawca, Czecha, Poloka, Ucheroka wto mo chynć zonaczyć dobra coukigo Slonska a sztarujymy od NOS ze Górnego..ino wulce a oszkliwe goreole karierowicze politykiery MOMY WOS WE RZYĆI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eraz Awier Ucha Re: A mnie jest wstyd za to dzieje się na G. ŚLąs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 11:38 Mie to tysz nerwuje, co łone wyrobiajom ze tym Ślonskym. Jo tysz je polski Ślonzok. Pieronie, to po jakymu my nie zakłodomy Ruchu Polskich Ślązaków? Możno już je czs na to? Wy ze Wrocłowio, abo Wrocka, jako tam godocie i my ze Halymby, Świonof, abo Hajduk, a dyć sie dogodomy, pra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Polak na Śląsku to cecha potoków przyjezdnych. IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 23:49 ameno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.204.48.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.11, 10:20 Mnie dziwi reakcja RAŚ. Ktoś pluje im w twarz, a oni jak zwykle uważają to za nie warty reakcji żarcik. Cykory obśmintlane. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t 02.08.11, 10:23 Gość portalu: mama napisał(a): > Mnie dziwi reakcja RAŚ. Ktoś pluje im w twarz, a oni jak zwykle uważają to za n > ie warty reakcji żarcik. Cykory obśmintlane. U nos Slonzokow mondry zawsze gupkowi ustympowou! A szkoda. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
ador43 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" 02.08.11, 10:34 Zawsze pytam slazakow skad sie wziely stroje polskie i stwierdzenia "una chodzi po polsku ubrano",na poczatku sa skrepowani ale po jakims czasie mowia o tym ze ich baka "olma "tyz chodzila w takim stroju.Wlasnie te stroje mowia o tym ze mieszkali tam slazacy przyznajacy sie do polskosci . Byly to czasy kiedy germancow tam jeszcze nie bylo.Byly to kobiety bardzo odwazne bo terror niemiecki rugowal wszystko co polskie i noszenie tego stroju swiadczylo o odwadze i determinacji tych kobiet.Dlatego Slazacy,nie plujcie w twarz waszym przodkom. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4-4 Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t 02.08.11, 10:48 od 1930 roku Śląsk jest dewastowany przez polaków to wole Porządek niemiecki A POLSKI BAŁAGAN, ZŁODZIEJSTWO, PIJAŃSTWO i tak by wyliczać ,a po zatym to wszystko to jest niemieckie ,a polskie- POLSKA to tylko umie zmówić PACIOREK!!!!!!!!!!!! i oddać wszystko KSIĘDZU - tak jest od 966 roku i brać i łupić te ziemie które nie nalezą do polski!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t 02.08.11, 11:27 ador43 napisał: > Zawsze pytam slazakow skad sie wziely stroje polskie i stwierdzenia "una chodzi > po polsku ubrano",na poczatku sa skrepowani ale po jakims czasie mowia o tym z > e ich baka "olma "tyz chodzila w takim stroju.Wlasnie te stroje mowia o tym ze > mieszkali tam slazacy przyznajacy sie do polskosci . Byly to czasy kiedy german > cow tam jeszcze nie bylo.Byly to kobiety bardzo odwazne bo terror niemiecki rug > owal wszystko co polskie i noszenie tego stroju swiadczylo o odwadze i determin > acji tych kobiet.Dlatego Slazacy,nie plujcie w twarz waszym przodkom. Powiedz to Galiszowi i temu cymbałowi scyzorykowi-Sobierajskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S_ka Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.bredband.comhem.se 02.08.11, 18:40 Zle Pan slyszal lub pomylil `polskie` z `panskie`. Mowilo sie, ze kobieta jest `loblecono po pansku abo po chopsku` tzn. w waskiej spodnicy lub sukience albo w kiecce, jakli i zopasce. Co ma sens, bo odziez na danym terenie odzwierciedlala raczej przynaleznosc klasowa niz etniczna (rowniez w Polsce: szlachta vs chlopi). Podobnie bylo z okreslaniem pol. Byly pola panskie (nalezace np. do Ksiecia pszczynskiego) i pola chlopskie. Reszta Pana dywagacji jest ponizej poziomu szanujacych sie internautow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravage Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 22:21 Z choinki sie urwałeś? w strojach ludowych śląskich a reszty polski nie widac dużych podobieństw i p0redzej im do germańskich niż np do lubelskich... faneberie :D Człowieku wiejsz jak komiecnzie wyglada twój tekst z strony slazaka ktory sie interesuje historią swojego regionu konkretnie? żenada... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Ciekawe czy wiedzą, że Konopnicka była lesbijką IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 10:45 Ciekawe czy wiedzą, że Konopnicka była lesbijką, choć gdyby wiedzieli to pewnie nie przerabialiby jej tekstu do swoich patriotycznych celów xD Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Z tą Konopnicką-lesbijką to gejowska bajka 02.08.11, 14:27 Nie ma na to najmniejszego dowodu. Ponadto takie grzebanie w cudzych łóżkach wskazuje na jakąś obsesję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: multimindaaron aaron_agorenstein wie.. był materacem... IP: *.13-3.cable.virginmedia.com 02.08.11, 15:25 .. ale normalnie to wszystko widzi przez antytęczowe okulary albo śmierdzi mu czosnkiem... haha.. frajeropalant.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzezwy Slązak Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 10:46 Jestem PRZECIW PISOIDOM, ale też PRZECIW RAS'istom !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crusasersilesius Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 08:38 Ty je pizńynty w tyn oszkliwy kalfas CIULU ..poczytej POCZYTEJ ńjy ino ksionżka do Żykańjo..TO OSWIECI KTO przez 90 lat zrobil TYLE DOBREGO ku PRAWDZIE Ślaska co RAŚ..ciulu jedyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.devs.futuro.pl 03.08.11, 11:30 To wg tzw. "prawdziwych"Ślązaków nie jesteś prawdziwym Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 10:53 Lepi by brzmiało "Nie będzie nam Kaczyński i PiSowska Sekta pluć nam w Twarz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 02.08.11, 10:54 Ta Rota - to bezsilność PIS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polek Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 11:03 No, to widać, że spłodził to "dzieło" w 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t 02.08.11, 11:11 Gość portalu: Polek napisał(a): > No, to widać, że spłodził to "dzieło" w 10 minut. Aze 10 minut? To partyjne polskie pacholy czasu dobrobytu socjalistycznego puodziyli take teksty w 5 minut! Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polek Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 11:38 Ale pisowe nie są za mocne w intelekcie. I jeszcze się swoją ignorancją szczycą ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Zaś dohtoor Gymbalski znowu schrajbuje 02.08.11, 12:58 Gymbalski mosch nastympno kara. Dzisiej w nocy dzwoni do ciebie do reichu 125 gorolli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 11:36 Nie będą Pisie pluć nam w twarz i opcje kamuflować! Odpowiedz Link Zgłoś
nowy-trend Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t 02.08.11, 15:01 Rota jest dla mnie tym smym co "Deutschlan ueber alles" jest to pewien nacjonalistyczno głupiutki tekst mający na celu obudzenie nowej rasy panów "polaczków". Co było dalej wiemy. Znam także inne słowa tzw. "roty": Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz sami to doskonale zrobimy. Itak trzymać polaczki wasza głupota pisuarowska nie zna końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Re: Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w t IP: *.devs.futuro.pl 03.08.11, 11:32 Sprawdź, czy twój niemiecki paszport jest jeszcze ważny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? a twój rosyjski z Priwislinia? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.08.11, 03:25 rodak Łukaszenka się ucieszy z wizyty brata - słowianina? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" 02.08.11, 11:09 Na Sląsku, ło takich jak tyn cały Galisz godali: "stary a gupi". Odpowiedz Link Zgłoś
cul-de-sac Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" 02.08.11, 11:37 Jakiez to pisowskie...Szabelka w dloni, gardlo zdarte od okrzykow, obled w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanysek Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 12:01 Tego starego zboczeńca Tadeusza Galisza należałoby zaraz po tym, jak "strzelił go pieron i zalała krew” wysłać do domu wariatów za to co zrobił. A tego drugigo gorola ze PiS-u, Czesława Sobierajskiego, kery sie urodzioł we Kielcach, zarozki wykastrować i nazod do Kielc posłać. Ciekawe, że te gorole łoklane bydom nom godać, co my Ślonzoki momy robić. Jak dugo jeszcze bydymy tych przijezdnych, parszywych złodzieji gorolskich, sam u nos na Ślonsku ciyrpieć, przeca to już idzie rzigać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.leon.com.pl 02.08.11, 12:57 Takie brednie ze slazacy to ukryte niemcy to tylko moze wymyslec jakis pajac z pis. jestem slazakiem i polakiem i niech tyn pajac nie wmawia mi tych glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 13:35 to pisowskie mendy, matoły i ciule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.pool.mediaWays.net 02.08.11, 13:37 to jest cały PiS tak że zastanówcie się wyborcy na kogo oddać swój głos,chyba że chcecie po wyborach popełnić samobójstwo to wybierzcie PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcia Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 13:54 Będą, będą, kochanieńki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demetria11 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 13:56 P. Sobierajski zabłysnął ostatnio pouczaniem arcybiskupa, teraz robi za krytyka literackiego i tropiciela zakamuflowanych opcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyks Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.atra.com.pl 02.08.11, 14:36 Piękne :) Ale chyba już czas na wersję ogólnopolską, którą będzie można śpiewać na zebrankach PiS w całym kraju, na miesięcznicach na Krakowskim itp.: Nie będą Tuski pluć nam w twarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artanek58 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 02.08.11, 14:41 tego gorola osobiscie zawioze na dworzec w Kielcach - zobaczy jak tam wieje., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghhdff Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: 213.139.155.* 02.08.11, 15:05 Sobierajskiego to bym nawet jako wycieraczke na buty nie przyjal. A z Sejmiku lepiej wczorej jak dzisiej wywalil ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm55 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.dynamic.qsc.de 02.08.11, 15:18 czy takim kretynem muszom sie Slonzoki przejmowac?Respektowac idzie inteligyntnych,ale nie gupkow lod PISuarow.Chopie lodpieprz sie lod Slonska i Slonzokow.A czy takiego kretyna krew zalej,to tysz nom Slonzokom ciynszko zwiso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shfasdhg,jasd odwolane odrodzenie/uzdrowienie ("sanacja" nr 2) IP: 213.139.155.* 02.08.11, 15:31 www.polityka.pl/kraj/analizy/1518042,1,jak-rzadzil-premier-kaczynski.read Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iowi... IP: *.1000lecie.pl 02.08.11, 16:24 FORUM GW ożyło... jak PO dubeltowym "redbullu"... Jeszcze takiej ilości wpisów na forum (w tak krótkim czasie nie widziałem). To jest "strzał w 10-kę". A to się tukejsze "schlesierstwo" i leming'ostwo wku...rzyło!!! ;-))))))))))))))))))) (HKP - harc-mistrz kocha Polskę) ... www.youtube.com/watch?v=_vZGweQ2Sxk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm55 Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iow IP: *.dynamic.qsc.de 02.08.11, 18:42 No widzisz poloczku biydny,niby jusz pelnoletni,a jednak u harcerzykow.Nie dziwi mie,jak zes jest po hilfce,tos trocha w zadku lostol.musisz yno pozor dac,zeby cie za pedofila nie wziyli,jak bydziesz z dziecmi w piaskownicy grol!!!I zapytej sie taty ,czy take jak ty mogom sie komputerym bawic,bo na to czaba IQ powyzy 20,a ty mosz jednocyfrowe biydoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślazaczka Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iow IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 21:30 Dlaczego tobie ma .".Bóg dopomagać "?, skoro plujesz dnie całe na forach na Nas Ślązaków !!Bóg Nas ma w swojej opiece,bo to My jesteśmy skrzywdzeni,wykorzystani,zniewoleni,zaszczuci przez takich jak ty i PiS-owskie osobniki. Żyj dostatnio na Śląskiej Ziemi ,bądż szczęśliwy gościu w Moim "domu" na Śląsku....ale gościem jesteś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iowi IP: *.1000lecie.pl 03.08.11, 10:53 Gość portalu: Ślazaczka napisał(a): > Dlaczego tobie ma .".Bóg dopomagać "?, skoro plujesz dnie całe na forach na Na > s Ślązaków !!Bóg Nas ma w swojej opiece,bo to My jesteśmy skrzywdzeni,wykorzyst > ani,zniewoleni,zaszczuci przez takich jak ty i PiS-owskie osobniki. Żyj dostatn > io na Śląskiej Ziemi ,bądż szczęśliwy gościu w Moim "domu" na Śląsku....ale > gościem jesteś !!! Ślązaczko, nie przesadzaj nazbyt emocjonalnie... Szanuję wszystkich Ślązaków, a zwłaszcza moich współsąsiadów, czyli Górnoślązaków. Nie jestem tutaj gościem, bo tu jest Polska i stąd jest moja rodzina. Nigdy nie należałem (i nie należę) do żadnej partii i nie jestem "PiS-owskim osobnikiem". Cenię sobie niezależność i wyrażanie własnych wolnych poglądów oraz opinii na różne tematy poruszane na Forum GW w Katowicach. Lubię to miasto (dużo dla niego zawsze robiłem i nadal robię). Kocham Górny Śląsk, kocham Katowice i okolice, a także szanuję i jestem za utrzymaniem tożsamościowej tradycji oraz gwary śląskiej. Ale nie cierpię tutejszej zaściankowej ksenofobii, ostentacyjnego antypolonizmu i nielojalności wobec naszego państwa polskiego. To tyle... (HKP) ... CZUWAJ, ABO CZUWEJ I... PYRSK, ŚLĄZACZKO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm55 Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iow IP: *.dynamic.qsc.de 03.08.11, 11:37 No ja harcerzyku,je zes gorol i nim lostaniesz,a lo Slonsku to take dupki nie bydom decydowac,a poszczekac jak kundelek,to se mozesz,to nikogo nie piko.A jak ci sie Slonzoki nie podobajom,to spie..... ze Slonska i tela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iow IP: *.1000lecie.pl 03.08.11, 12:28 Gość portalu: jm55 napisał(a): > No ja harcerzyku,je zes gorol i nim lostaniesz,a lo Slonsku to take dupki nie b > ydom decydowac,a poszczekac jak kundelek,to se mozesz,to nikogo nie piko.A jak > ci sie Slonzoki nie podobajom,to spie..... ze Slonska i tela. A ty się, Jm 55, wsłuchaj uważnie w gwarę śląską, wtedy odkryjesz i być może zrozumiesz, że... ŚLĄSKOŚĆ TO JEST JEDEN Z RODZAJÓW POLSKOŚCI. I znacznie bliżej genetycznie oraz tożsamościowo Śląskowi do Polski... niż do Niemiec. Prastary słowiański rodowód. Moja babka była z domu Ślęzak... ;-))))) (HKP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Ha, ha, ha! Ale tą ROTĄ przyfanzolili RAŚ'iow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.08.11, 03:31 "ŚLĄSKOŚĆ TO JEST JEDEN Z RODZAJÓW POLSKOŚCI." - niedoczekanie wasze.... taka sugestia wręcz obraźliwa.... sugeruje, że dzicy, czy jak? mamy przynależeć do "Irokezów Europy" jak mawiał pewien wielki król.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akik46 Rota według PiS: "Nie będą RASie pluć nam w twarz" IP: *.welnowiec.net 02.08.11, 16:37 Patrząc na pana Sobierajskiego już wiem dlaczego jest zgorzkniałym nie lubiącym innych człowiekiem. Czesząc się " na pożyczkę "udowadnia ,że nie toleruje swojej łysiny,a tym samym nie lubi samego siebie, wiec nie toleruje ludzi o odmiennych poglądach. Grafomańską " twórczością" pana Galisza nie warto się przejmować."Psy szczekają karawana (RAŚ) idzie dalej". Odpowiedz Link Zgłoś
jalat Bo paraliż postępowy najzacniejsze trafia głowy. 02.08.11, 16:45 Nie ma o czym gadać. Następnym krokiem będzie hymn "Jeszcze PiSia nie zginęła...", to nie jest kabaret, to jest poważna niemoc umysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś