Dodaj do ulubionych

Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia

IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.11, 01:19
No cóż, Godlewski tak samo rządzi WPKiW jak jego peowska świta w Radzie Miasta Katowic. Osiedla będą coraz gęstsze, a przez park pewnie niedługo będzie biegła autostrada. Byle tylko się pokazać i zbić POlityczny interes. Za kilka lat ciepła POsadka w Warszawie, a Śląsk niech sobie radzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: StudentKatowice Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 01:19
      Pewnie, najlepiej nic nie budować, niech dzieci mieszkają z rodzicami i zakładają rodziny w pokoju trzy na trzy metry :/

Jestem teraz studentem i chciałbym mieć perspektywę znalezienia WŁASNEGO mieszkania za 5 lat. Wystarczy zajrzeć w ogłoszenia, żeby zobaczyć, że teraz nie ma zbyt wiele ofert, jedyne oderwane od rzeczywistości czekające na desperatów.

A jak komuś przeszkadzają budowy - może się przeprowadzić.
      To naprawdę nie te czasu, że człowiek rodzi się, żyje i wreszcie umiera w tym samym mieszkaniu.
      Rynek czeka na ożywienie.
      • Gość: Tysiąclecie Popieram wypowiedź!! IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 01:22
        Kończę właśnie studia i mieszkam na Tysiącleciu, chcę tu zostać, ale nie ma małych mieszkań na sprzedaż!!
        • Gość: DNA Re: Popieram wypowiedź!! IP: 193.57.67.* 18.08.11, 07:39
          Nie mam nic przeciwko rozbudowie tego osiedla.

Byle z glowa.
        • Gość: k Re: Popieram wypowiedź!! IP: *.v-net.com.pl 18.08.11, 07:51
          caly tyl osiedla to ugor blagajacy o zabudowe.

poza tym, co na to wszystko zrobi RAŚ?
        • mrb62 Re: Popieram wypowiedź!! 18.08.11, 12:58
          Gość portalu: Tysiąclecie napisał(a):

> Kończę właśnie studia i mieszkam na Tysiącleciu, chcę tu zostać, ale nie ma mał
          > ych mieszkań na sprzedaż!!
          Nie bój żaby! Na te nowe, budowane przez deweloperów i tak pewnie nie będzie Cię stać. Najmniejsze, 1 pokój 30m, ok.150000 Pln...
          • Gość: Student Re: Popieram wypowiedź!! IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 15:04
            Ech, nie chcę być niemiły, ale rozumiem 62 to ok urodzenia?
            Oczywiste, że do nowych przeniosą się bogacący się mieszkańcy, chcący podnieść standard życia, a ja kupię "gorsze" w jednym ze starych bloków.

Dziwi mnie myślenie, że trzeba w jednym mieszkaniu żyć całe życie.
      • Gość: Tysiąclecie hm IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 01:23
        mamy podobne IP, widzę wypowiedź też z tauzena, pozdrawiam :)
      • Gość: gość zejdź na ziemie studencino! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 09:11
        popatrz jakie tam jest zagęszczenie mieszkańców już dzisiaj! Nowe bloki które powstały na przeciwko żyrafy STRASZĄ i nie pasują ! dookoła jeden wielki beton i okiennica w okiennice- cud że jakies place zabaw zdążyły powstać bo reszta to o zgrozo betonowa dżungla! - katowice są na tyle duże żeby zaludnienie rozpraszać także po innych częściach
      • Gość: BeeZee Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: 80.50.130.* 18.08.11, 10:42
        No to wiedz, studenciku, że jak Ci mamusia z tatusiem nie dadzą kasy na nowe mieszkanko, to po prostu będziesz musiał z nimi mieszkać... Póki co, to widzę, że sam jesteś oderwany od rzeczywistości - na razie czynisz jakieś tam studia i myślisz, że tym swoim przyszłym tytułem magistra/inżyniera/licencjata (ileż ich w naszym kraju się napleniło? ;-)) ) zawojujesz świat. Prawda jest taka, że po studiach pójdziesz do pracować McDonlada jako kolejny niewolnik obcego kapitału za psi grosz. A jak będziesz chciał kredycik na mieszkanko, to bank tak Cię zweryfikuje, że uświadomisz sobie, że stać Cię co najwyżej właśnie na mieszkanie razem z rodzicami... Więc nie pierdziel mi tu o nowym budownictwie, z którego będziesz "rzekomo korzystać za 5 lat" ;)) Tym bardziej, że faktycznie w Katowicach budują dosłownie co tylko się komu podoba i gdzie tylko się podoba.
        • Gość: OwyStudencik Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 12:18
          Współczuję Twojego zakompleksienia.
          Prawdopodobnie masz małą pensję i bolałoby Cię, jeśli ktoś młodszy zarabiałby więcej, zamiast cieszyć się sukcesami kolejnego pokolenia.
          Niestety mam złą wiadomość - nie każdy absolwent studiów idzie do pracy w McDonalds.

I wcale o pracę się nie martwię, bo jeśli studiuje się na dobrym kierunku dobrej uczelni, to strachu nie ma.
          Studiuję finanse na Uniwersytecie Ekonomicznym i już podczas poszukiwania praktyk przekonałem się, że nie tylko nie prosiłem się o nie, ale byłem chciany w kilku miejscach, w jednym zaproponowano mi nawet stałą pracę, ale nie mogłem jej podjąć wtedy. I to nie było to 1200zł.
          • Gość: BeeZee Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: 80.50.130.* 18.08.11, 15:02
            Drogi Kolego, mam już za sobą 18 lat pracy, żeby było jasne: dobrze płatnej. Uwierz mi: takich junaków jak Ty znałem mnóstwo... Fakt: niektórym na początku ich karier zawodowych szło bardzo dobrze, ale okazało się, że wszystko było na krótką metę. Pokończyli tak, że teraz chodzą po najróżniejszych zakładach i proszą się o jakąkolwiek pracę. A Tobie radziłbym wykazać choć odrobinę pokory, bo w chwili kiedy zorientujesz się, że Twoje studia jednak nie zapewniają Ci godziwej pracy i zarobku i że musisz dymać jednak za te 1200 zł (co oczywiście w żaden sposób nie hańbi), to będziesz gorzko płakać i wspominać moje słowa.
          • Gość: Praktyk Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.181.3.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.08.11, 15:24
            > I wcale o pracę się nie martwię, bo jeśli studiuje się na dobrym kierunku dobre
            > j uczelni, to strachu nie ma.
            > Studiuję finanse na Uniwersytecie Ekonomicznym i już podczas poszukiwania prakt
            > yk przekonałem się, że nie tylko nie prosiłem się o nie, ale byłem chciany w ki
            > lku miejscach, w jednym zaproponowano mi nawet stałą pracę, ale nie mogłem jej
            > podjąć wtedy. I to nie było to 1200zł.

Hmmm... myślę, że trochę poniosła Cie fantazja, Kolego.
            Ja też skończyłem finanse na UE (wtedy AE) i nikt przede mną z tego tytułu nie klękał. Niestety, rzeczywistość jest taka, że wiedza z UE to dopiero zaczątek podstaw, dopiero po kilku latach pracy i praktyki staniesz się wartościowym pracownikiem. Każdy na początku musi zapłacić frycowe, taka jest rzeczywistość, ja też zaczynałem od kwot większych niż wspomniane 1200zł (zresztą kilkanaście lat temu nawet te 1200zł miało inną wartość), ale na prawdziwe pieniądze, pozwalające na jakieś inwestycje trzeba było poczekać kilka lat. Chyba, że masz pomysł na własny biznes, to co innego, wtedy realizuj go i powodzenia!! :-)
          • Gość: kiełbasa Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.88net.trzepak.pl 24.09.11, 18:12
            studencie halo tu ziemia!!! ile ty masz lat? 20, że takie głupoty pociskasz? zacznij się lepiej martwić tym czy będziesz miał za co wynająć cokolwiek, a nie tym, że ci wszystkie mieszkania sprzed nosa wykupią. hahahaha dobre. takich jak ty, co w wyobraźni wielkie pieniądze kuli jest w kolejkach do UP mnóstwo. zacznij lepiej odpowiednio wcześnie schodzić do lądowania na ziemi, bo skończysz jak tupolew w smoleńsku, po gwałtownym zetknięciu się z rzeczywistością.
    • Gość: gorkij Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: 78.104.133.* 18.08.11, 01:39
      Ciekawe na czyim sznurku biegają ci "studenci"? Jeśli to ich własna inicjatywa to muszą być nieźle szurnięci, pewnie mają zamiar zamieszkać w kartonie pod mostem. Za moich czasów to było tak: studenci do nauki a literaci do piór. Tylko 90% dzisiejszych studentów nie nadają się do nauki, co najwyżej hamburgery w mcdonaldzie podawać
      • Gość: kiełbasa Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.88net.trzepak.pl 24.09.11, 17:55
        a ciekawe jacy to studenci kupują po studiach nowe mieszkania na tysiącleciu? hahah śmiechu warte. skończyłam dobre studia trzy lata temu, potem zrobiłam podyplomówkę, teraz znalazłam świetną pracę z mieszkaniem, a i tak prawdopodobnie nigdy nie będzie mnie stać, żeby samodzielnie kupić mieszkanie na tysiącleciu. chciałabym zobaczyć tych wszystkich studentów, którzy tak się martwią tym, że im zabraknie mieszkań do kupowania. hahaha
    • Gość: ewag Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 01:41
      Fakt, jest już za późno. Dlaczego nikt nie alarmował gdy był tworzony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego? Dlaczego pojedyncze osoby zgłosily uwagi do planu? Dlaczego na konsultacjach społecznych w sprawie planu w Urzedzie Miasta były tylko 3 osoby? Lokalne media zamiast zajmować sie polityką powinny szerzej informować o planach czy konsultacjach dot. miast i wsi. Dzisiaj człowiek jest tak zabiegany, że drobne ogloszenie zamieszczone przez Urząd często omija a potem jest za późno. Zatem bogaci w przykre doświadczenia zacznijmy interesować się tym co piszczy w trawie.
    • ben-oni Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 05:28
      Chcieliście kapitalizmu, no to go macie. Od 20 lat podziwiacie liberalizm, no to teraz nie narzekajcie. Tak właśnie liberalny kapitalizm pokazuje ludziom gdzie ich ma głęboko (i ciepło pozdrawia). Najważniejsze, by "byznesmen był zadowolony", a ludzka hołota jest od siedzenia cicho i płacenia.
      • Gość: Hann-a Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.centertel.pl 18.08.11, 06:58
        ta hołota jeszcze jest od głosowania na właściwe osoby.Wmówili mieszkańcom że nic sie nie da zrobić.
        Walczcie,może na Tauzenie mieszkają mądrzejsi ludzie niż w Centrum, którzy pozwolili na wyburzenie dworca i pałacu ślubów i zrobienie meliny na Mariackiej.
      • Gość: jo Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 10:30
        piep...sz o kapitaliźmie a socjalizm to dawał ludzom przestrzeń do życia co nie? małe klity w blokach z wielkiej płyty i dzisiejszy problem miejsc parkingowych to pokłosie twojego ulubionego systemu - moje pierwsze mieszkanie pogomułkowiskie miało okna na takiej wysokości ze musiałam sobie krzesło podstawić aby przez nie wyjrzeć (okna zaczynały sie od sufitu) a w łaziemce miałam choinke rur w trójwymiarze.
        • ben-oni Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 10:55
          Po kolei idioto, bo ci sie mózg zlasuje od nadmiaru informacji.
          1. Brak parkingów?? A dla kogo miały byc te parkingi jak ludzie samochodów nie mieli?? dzisiaj buraki kupują trzy na jedna rodzinę, bo synalek tez musi sobie pojeździć własnym)
          2. Małe klitki na blokowiskach? Wyobraź sobie matole, że PRL zastał Polskę w stanie ruiny i szybko (bardzo szybko) potrzebował wybudować kilka MILIONÓW mieszkań, zarówno dla tych co stracili domy podczas wojny, jak i dla robotników przyjeżdżających ze wsi do miasta pracować w fabrykach. Co, mieli stawiać wille i domki jednorodzinne dla nich?
          3. W socjalizmie zanim zbudowano jakiekolwiek osiedle najpierw zastanawiano się, czy tam da się żyć. Dlatego projektowano je kompleksowo, z przedszkolami, szkołami, niektóre z liceami, z boiskiem, placem zabaw i sklepami. Dzisiaj deweloper pierdyknie strupa byle gdzie i g...no go obchodzi, że nie ma miejsca na jego "biznes", że brak dojazdu, szkół czy sklepów. Bo liczy się tylko zysk ze sprzedaży mieszkań.
          4. Z wielkiej płyty?? To wyobraź sobie idioto, że tysiące bloków na południu Paryża (tam jest sypialnia Paryża) zrobiono z wielkiej płyty. Tak się kiedyś budowało.
          • Gość: jo Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 14:04
            cytując :"Po kolei idioto..." ben- oni jesteś zwykłym prolem jeśli zaczynasz i kontynuujesz wypowiedź na tym poziomie - dalsza śmieciowa wypowiedź jedynie w tym utwierdza
            1. Brak parkingów?? A dla kogo miały byc te parkingi jak ludzie samochodów nie mieli??
            ci u władzy mieli samochody i mieli takie rzeczy o jakich inni szarzy obywatele nie mogli pomarzyć - reszta w tym cudownym "prlu " zarabiała pracowała ale nie za bardzo miała co kupić (kartek i zapisów "socjalisto" pewnie nie pamiętasz)
            2. Małe klitki na blokowiskach? miasta wygladają tak nędznie bo robiono byle jak i szybko - piękny Giszowiec twoi socjalistyczni bohaterowie też tak właśnie zniszczyli - bo trzeba było postawić wielka płytę z dużą ilością klit - - jesteś przykładem tego motłochu który przybył na Śląsk z głębokiej prowincji z takim stylem myślenia (to główne nieszczęście tego regionu)
            Wyobraź sobie matole, że PRL zastał Polskę w stanie ruiny - jednym słowem
            PRL dał nam wszystko co najlepsze - szczególnie dla tych co byli w partii
            (Co, mieli stawiać wille i domki jednorodzinne dla nich? - dla tych z partii były domki - patrz Ptasie osiedle w Katowicach -
            3. W socjalizmie zanim zbudowano jakiekolwiek osiedle najpierw zastanawiano się, czy tam da się żyć. Dlatego projektowano je kompleksowo (to jedyna rzecz z którą mozna sie zgodzić poza chamstem twojej wypowiedzi ale widac taki poziom rozwoju osiągnąłeś )
            Dzisiaj deweloper pierdyknie strupa byle gdzie i g...no go obchodzi, że nie ma miejsca na jego "biznes", że brak dojazdu, szkół czy sklepów a to reguluje rynek - chcesz sobie kupić taki dom czy mieszkanie to twoja sprawa i tyle ale to klient decyduje bo ma do tego prawo
            Bo liczy się tylko zysk ze sprzedaży mieszkań (bo liczy sie tez wybór kupującego deweloper nie zarobi jak klientów nie będzie)
            4. Z wielkiej płyty?? To wyobraź sobie idioto, że tysiące bloków na południu Paryża (tam jest sypialnia Paryża tam są slumsy kolego i patologia ci co mogli coś osiągnąć i chcieli to zwiali a zostali socjalni tobie podobni) zrobiono z wielkiej płyty. Tak się kiedyś budowało.
            widziałeś domy w Toskanii albo w Szwajcarii - tak sie też kiedyś budowało - srało się kiedyś też do latryny - mam nadzieję że te tradycje kontynuujesz z rozmachem sądząc po stylu jaki preferujesz- każdy nieudacznik zrzuci winę na kapitalizm - a dlaczego? bo nie jest w stanie na nic lepszego zarobić - bo jest słabo wykształcony, ma gó...aną robotę, i jest leniem więc szuka dziury i przyczyn poza sobą (komunizm be, deweloper be, PRL ach co za czasy - wtedy w oczy nie koliło że ktoś ma więcej )
            • Gość: TT Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.11, 08:58
              Ha ha, jednak jesteś idiotą, potwierdziłeś wszystko, co napisał twój przedpiśca.
          • Gość: jo Re: ben oni - żenada .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 14:25
            cytując :"Po kolei idioto..." ben- oni jesteś zwykłym prolem jeśli zaczynasz i kontynuujesz wypowiedź na tym poziomie - dalsza śmieciowa wypowiedź jedynie w tym utwierdza
            1. Brak parkingów?? A dla kogo miały byc te parkingi jak ludzie samochodów nie mieli??
            ci u władzy mieli samochody i mieli takie rzeczy o jakich inni szarzy obywatele nie mogli pomarzyć - reszta w tym cudownym "prlu " zarabiała pracowała ale nie za bardzo miała co kupić (kartek i zapisów "socjalisto" pewnie nie pamiętasz)
            2. Małe klitki na blokowiskach? miasta wygladają tak nędznie bo robiono byle jak i szybko - piękny Giszowiec twoi socjalistyczni bohaterowie też tak właśnie zniszczyli - bo trzeba było postawić wielka płytę z dużą ilością klit - - jesteś przykładem tego motłochu który przybył na Śląsk z głębokiej prowincji z takim stylem myślenia (to główne nieszczęście tego regionu)
            Wyobraź sobie matole, że PRL zastał Polskę w stanie ruiny - jednym słowem
            PRL dał nam wszystko co najlepsze - szczególnie dla tych co byli w partii
            (Co, mieli stawiać wille i domki jednorodzinne dla nich? - dla tych z partii były domki - patrz Ptasie osiedle w Katowicach -
            3. W socjalizmie zanim zbudowano jakiekolwiek osiedle najpierw zastanawiano się, czy tam da się żyć. Dlatego projektowano je kompleksowo (to jedyna rzecz z którą mozna sie zgodzić poza chamstem twojej wypowiedzi ale widac taki poziom rozwoju osiągnąłeś )
            Dzisiaj deweloper pierdyknie strupa byle gdzie i g...no go obchodzi, że nie ma miejsca na jego "biznes", że brak dojazdu, szkół czy sklepów a to reguluje rynek - chcesz sobie kupić taki dom czy mieszkanie to twoja sprawa i tyle ale to klient decyduje bo ma do tego prawo
            Bo liczy się tylko zysk ze sprzedaży mieszkań (bo liczy sie tez wybór kupującego deweloper nie zarobi jak klientów nie będzie)
            4. Z wielkiej płyty?? To wyobraź sobie idioto, że tysiące bloków na południu Paryża (tam jest sypialnia Paryża tam są slumsy kolego i patologia ci co mogli coś osiągnąć i chcieli to zwiali a zostali socjalni tobie podobni) zrobiono z wielkiej płyty. Tak się kiedyś budowało.
            widziałeś domy w Toskanii albo w Szwajcarii - tak sie też kiedyś budowało - srało się kiedyś też do latryny - mam nadzieję że te tradycje kontynuujesz z rozmachem sądząc po stylu jaki preferujesz- każdy nieudacznik zrzuci winę na kapitalizm - a dlaczego? bo nie jest w stanie na nic lepszego zarobić - bo jest słabo wykształcony, ma gó...aną robotę, i jest leniem więc szuka dziury i przyczyn poza sobą (kapitalizm be, deweloper be, PRL ach co za czasy - wtedy w oczy nie koliło że ktoś ma więcej )
            Fajnie jest na Kubie lub w Korei tej socjalistycznej- może tam pojedź oni nadal (ci u władzy przynajmniej ) kontynuują taka filozofię będziesz się czuł dobrze i u siebie .
            • ben-oni Re: ben oni - żenada .. 18.08.11, 16:20
              No widzisz durniu, byłeś kiedyś w tych "slumsach" na południu Paryża? Podejrzewam, że najdalej gdzie byłeś, to w wiosce obok, niestety. A stamtąd g...no widać.
              • mara571 ben oni - naprawde żenada .. 18.08.11, 18:50
                technologie wielkiej plyty kupiono w PRL, kiedy juz za zachod od Laby bylo wiadomo, ze ludzie blokowisk tego typu nie akceptuja.
                Dzisiaj takie wielkie osiedla pod Paryzem , pod Kolonia (Chorweiler), w Berlinie (Marzahn) to skupiska biedoty, obszary gdzie przestepczosc jest wysoka.
                Tysiaclecie jeszcze sie trzyma, ale spojrz wokol siebie, a z pewnoscia znajdziesz takie tereny w samych Katowicach.
        • Gość: Tutej sami robimy wiochę IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.11, 11:20
          za komuny szału nie było, jeśli chodzi o mieszkaniówkę, choć komuniści potrafili budować całe miasta i z kraju typowo rolniczego zrobili kraj trochę mniej rolniczy, choć nawyki tych nowo miastowych pozostały, co widać po coraz to nowych grodzonych osiedlach, czyli obejście musi być. Ale dzisiaj w tym niby nowoczesnym kraju, to już w ogóle kaplica. Buduje się mało, a jak już to tak bezmyślnie, że jeśli chodzi o urbanistykę, to bliżej nam do krajów latyno-amerykańskich, azjatyckich, czy wschodnioeuropejskich, niż do zachodniej Europy, do której się dobijamy. Grodzimy te pseudo prestiżowe zagrody, potrafimy wybudować kilka tysięcy mieszkań, bez budowy choć jednego przedszkola, czy usprawnienia komunikacji publicznej, po prostu gołe mieszkania. Ale wiocha wyłazi z nas bez przerwy, choćby w parkowaniu samochodów gdzie popadnie, bo jak nie ma miejsca w promieniu 50m to uważamy, że możemy, bo niby podatki płacimy. Spróbujcie tak za granicą, gdzie celowo ogranicza się nawet ilość miejsc parkingowych, aby pozbyćsię nadmiaru samochodów. Zobaczcie ile jest ,samochodóww nowoczesnych miastach w przeliczeniu na mieszkańca, gdzi eta liczba systematycznie maleje, a jak ta sprawa wygląda w dużych polskich miastach.
    • Gość: natauzenie Na tauzenie IP: *.182.22.36.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.08.11, 07:19
      To miło, że studentom się chce, ale niestety taka akcja jest skazana na porażkę ;(

www.facebook.com/pages/Na-Tauzenie/234646603240816
    • Gość: Martin Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.zre.com.pl 18.08.11, 07:25
      O co chodzi tym protestującym dziwakom !!! Cały czas się mówi, że miasto się wyludnia, że nie nowych inwestycji, a jak wreszcie coś się buduje to tylko krytykować potrafią. Przecież obok Osiedla Tysiąclecia jest największy WPKiW więć nierozumiem co to kogoś boli że wytną kilka starych chaszczy i drzew.... co da ludziom nowe mieszkania!!! Przez takich krzykaczy nic się prawie nie buduje w katowicach. A przecież jak komuś w mieście bloki przeszkadzają to niech się na wieś wyprowadzi !!!. Niech przyjadą młodzi prężni mieszczanie, bo katowice zaraz na wieś i zaścianek przerobią. !!! Ech szkoda słów.
      • Gość: archipunk Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.omi.pl 18.08.11, 08:24

O co chodzi tym protestującym dziwakom !!! Cały czas się mówi, że miasto się wy
        > ludnia, że nie nowych inwestycji, a jak wreszcie coś się buduje to tylko krytyk
        > ować potrafią. Przecież obok Osiedla Tysiąclecia jest największy WPKiW więć nie
        > rozumiem co to kogoś boli że wytną kilka starych chaszczy i drzew.... co da lud
        > ziom nowe mieszkania!!! Przez takich krzykaczy nic się prawie nie buduje w kato
        > wicach. A przecież jak komuś w mieście bloki przeszkadzają to niech się na wieś
        > wyprowadzi !!!. Niech przyjadą młodzi prężni mieszczanie, bo katowice zaraz na
        > wieś i zaścianek przerobią. !!! Ech szkoda słów

"złą strona demokracji jest to ,ze dopuszcza barany do głosu i zanika głos przewodnika stada:

proponuję zbombardować:
        Wodną , Św. Pawła ,Górniczą, Mariacką, Gliwicką, Dębową, tereny prywatne wykupić i tam zacząć stawiać nowe inwestycje z korzyścią dla najemców i ożywienia centrum miasta, (TBS-y dały przykład jak zharmonizować nowe inwestycje z istniejącą tkanką miasta)
        - gdzie w tym mieście ukryli się urbaniści ??????
        - gdzie plan zagospodarowania przestrzennego ???????
        - gdzie jakaś myśl i idea rozwoju ???????????
      • Gość: Tutej W Katowicach jest mnóstwo wolnej przestrzeni IP: *.rdns.sun-net.pl 18.08.11, 08:48
        Tauzen jest przyjemnym osiedlem. Zadaj sobie pytanie między innymi dlaczego? Polska to na prawde dziki kraj. Nawet te nieliczne dobre rzeczy w urbanistyce miast potrafimy spartolić. Potem się dziwić, że np. w Berlinie jest kilka zamkniętych osiedli, a w Warszawie 200 i jacy dumni jesteśmy z tego. Takie prestiżowe myślimy, a to objaw słomy wychodzącej z butów, gdzie każdy chce mieć własne obejście jak na wsi zupełnie nie rozumiejąc co wpływa na jakość miasta.
        A potem przyjeżdża taki jeden z drugim z miast zachodniej Europy i wielkie ochy, achy, jak tam fajowo, a u nas bajzel.
      • mirafas Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 10:00
        Mieszkania można a nawet należy budować, ale z głową. Nie zagęszczać na siłę, ale wykorzystać nieużytki i tereny poprzemysłowe. Chaszcze i parkingi koło Auchan, na przykład. A parkingi wybudować podziemne/piętrowe.
        • polsz Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 11:07
          klasycznym przykładem niezagospodarowanego terenu jest obszar między Biedronką a Lidlem (mój syn mówi na to "gęba", jak spytałem czemu to odpowiedział, że dlatego bo zarośnięta, z dziecięcą logiką nie wygrasz). I w sumie chociaż mieszkam "po sąsiedzku" do tego terenu wolałbym tam miec nawet schludny blok niż regularne wysypisko
      • Gość: jo Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 14:18
        Przecież obok Osiedla Tysiąclecia jest największy WPKiW więć nie
        > rozumiem co to kogoś boli że wytną kilka starych chaszczy i drzew (jeśli na park patrzysz jak na zborowisko drzew i chaszczy to na gliwicką palmiarnię jak na konstrukcję z poliwęglanu z zielonym czymś w środku (co to jest wg ciebie park i do czego ma służyć?) Zlikwidujmy park i postawmy w tym miejscu osiedla - sporo bloków sie zmieści, liczy sie ilość nie jakość mieszkania tak? Czas wolny będziemy spędzać spacerując pomiędzy blokami - alternatywnie siedząc przed TV w m ileś? WPKiW miał dać mieszkańcom możliwość wypoczynku wśród zieleni - ale prawda jest taka że w weekendy jest potwornie zatłoczony - a będzie jeszcze bardziej jak postawią nowe bloki na Tauzenie i po drugiej jego stronie w Chorzowie Starym
    • polsz Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 07:31
      i tak już nic nie zmienią. Plany zatwierdzone, pozwolenia wydane.
      • Gość: Hann-a Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.centertel.pl 18.08.11, 08:50
        nie wciskajcie ludziom,że nie można zmienić.
        Liczycie na to,że będzie tak jak z Vaginą.
        Pozwolenie na budowę wydane niezgodnie z prawem i uchylone. Ale budowa rozpoczęta i sprawa umrze śmiercią naturalną.
        • polsz Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 10:53
          to co wg ciebie można zmienić? Plan zagospodarowania jest uchwalony. Każdy, kto wystąpi o pozwolenie na budowę obiektu zgodnego z planem musi takie pozwolenie dostać. Jak nie dostanie to sąd nakaże je wydać i jeszcze może dostać odszkodowanie.
    • Gość: janie Co jest przyczyną działania pani profesor? IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.11, 08:46

Kto to jest Irma Kozina?, wg mnie to nieudolny strażak który gasi szalejące pożary. Pani profesor mając wpływ na młodych studentów jak i studentów "trzeciego wieku" należy inspirować ich do działania na etapie dyskusji , planowania, kiedy można podejmować racjonalne decyzje,a nie populistycznie walczyć o coś co dawno zostało przegrane. Nie po chęciach ale ...."po czynach (osiągnięciach) was poznają" Chyba jednak takie działanie pozwala co pewien czas tej Pani zaistnieć medialnie. Życzę oiągnięć!
    • Gość: gość Gdzie dokładnie mają powstać te nowe bloki ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 09:13
      Witam czy ktoś wie gdzie mają powstać te bloki ?
      • mrb62 Re: Gdzie dokładnie mają powstać te nowe bloki ?? 18.08.11, 13:14
        Kompleks "4 wieże" wzdłuż ul. Chorzowskiej na odcinku pomiędzy ZOO a kukurydzami, w miejscu obecnych parkingów, a te w środku osiedla pomiędzy Tesco a Lidlem, tam gdzie teraz ta miejska dżungla z zającami i bażantami...
        • polsz Re: Gdzie dokładnie mają powstać te nowe bloki ?? 18.08.11, 14:26
          dżungla? Wysypisko nazywasz dżunglą??
    • Gość: gość Plany zatwierdzone? to ja wnosze protest i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 09:15
      zbieram podpisy - nie ma szans! Na tauzenie jest już dzisiaj za gęsto!
    • hansfakir Re: Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia 18.08.11, 09:25
      Czym więcej mieszkań tym cenna niższa! Czego narzekacie ludzie. Jak ktoś nie lubi tłumów to nie jedzie na wakcje do Zakopanego i to samo odnosi się do Tysiąclecia. Jeszcze brakuje artykułu o ul. Mariackiej ,że ktoś kupił tam mieszkanie i ma głośno w weekend.
      • Gość: Tutej zastanów się dlaczego cena spadnie. IP: *.rdns.sun-net.pl 18.08.11, 09:49
        tylko, że w Katowicach jest mnóstwo wolnej przestrzeni, gdzie można budować więcej mieszkań.
        Tu nie chodzi o protesty, bo ktoś chce mieć ciszę za oknem jak na wiosce. To jest jedno z niewielu dużych osiedli wybudowanych z jakimś sensownym planem. Przydałoby się, abyśmy wreszcie zaczeli budować, z jakimś pomyślunkiem, bo inaczej prawdziwie przyjazne przestrzenie publiczne w miastach będziemy widywać tylko na wycieczkach zagranicznych. Proponuję deweloperowi jeszcze płot postawić. Cena od razu w górę, bo z obejściem.

PS. na Tauzenie cena owszem pójdzie w dół, ale nie dlatego, że powstanie więcej mieszkań i podaż wzrośnie, ale dlatego, że przestrzeń osiedla straci na atrakcyjności, a infrastruktura (np. żłobki, przedszkola, place zabaw, boiska, drogi, parkingi) przestaną być wystarczające w stosunku do ilości mieszkańców, bo oczywiście "dobrym" polskim sposobem te inwestycje nie idą w parze z nowymi inwestycjami deweloperskimi.
    • felucjan Niech płaczą wszyscy głosujący na Uszoka. 18.08.11, 09:32
      Teraz emeryci podnoszą lament, a w wyborach głosowali na tego gamonia. Niech idą pod UM i protestują. Jeszcze dostaną pałami od strażników po głupich głowach.
      • Gość: Hann-a Re: Niech płaczą wszyscy głosujący na Uszoka. IP: *.centertel.pl 18.08.11, 09:41
        właśnie oszuk cały czas liczy na to że mieszkańcy będą płakać,a nie sprzeciwiać się jego niszczącym Katowice działaniom.
        W Katowicach jest duzo terenów do zabudowy, a nie koniecznie zagęszczać Tysiąclecie.
    • Gość: łał Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 09:44
      MEGALOMANIA HENRYKA BUSZKI NIE ZNA GRANIC - TO OCZYWISTE ZE TA CAŁA AKCJA JEST PRZEZ NIEGO SPROWOKOWANA - KOGO OBCHODZI, ŻE BUSZKO MA JAKIEŚ URODZINY?
      PROTEST POPIERAM - ALE GŁASKANIA SIĘ PO TWARDYCH ZADKACH KOMPLETNIE !! NIE !!
    • Gość: bonia Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.tktelekom.pl 18.08.11, 10:01
      gość napisał "proponuję zbombardować:
      Wodną , Św. Pawła ,Górniczą, Mariacką, Gliwicką, Dębową," , a ja dodam jeszcze Cynkową i Racławicką. Bardzo proszę.
    • Gość: Zniesmaczony Na Tysiącleciu i tak już mieszka dużo ludzi IP: 80.50.130.* 18.08.11, 10:50
      po co zagęszczać i tak już spore skupisko ludzi? Druga sprawa - czy uda się deweloperom-darmozjadom sprzedać wszystkie lokale? Jak na ta chwilę, to te dwa nowe bloki wybudowane kilka lat temu do tej pory nie mają nawet 50% zajętych mieszkań... Czy jest sens stawiać na tym osiedlu kolejne budynki, które w niedalekiej przyszłości będą martwymi pomnikami nieprzemyślanych i niemądrych decyzji?
      • Gość: DoPinokia Re: Na Tysiącleciu i tak już mieszka dużo ludzi IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 12:26
        I po co kłamiesz? Nos urośnie.

W bloku oddanym jako wcześniejszy (4ka?) są do sprzedania dosłownie DWA mieszkania, największe.
        W bloku oddanym póżniej (6?) została 1/3 mieszkań.
        I to i tak dane sprzed 2 miesięcy, kiedy osobiście byłem w siedzibie tego inwestora.
        • Gość: gość zadzwoń do developera i zapytaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 12:29
          a nie pomawiaj że ktoś kłamie - te bloki straszą - wieczorem widać najlepiej kiedy sie wydaje ze blok jest w stanie surowym i 3/4 mieszkań pustych - ciemno cicho
          • Gość: DoPinokia Re: zadzwoń do developera i zapytaj IP: *.tys6.1000lecie.pl 18.08.11, 14:54
            To co kto robi ze swoim mieszkaniem to już jego sprawa.
            Mieszkania są sprzedane w takiej ilości w jakiej napisałem.
            • Gość: DoFantasty Re: zadzwoń do developera i zapytaj IP: *.chr13.1000lecie.pl 18.08.11, 16:29
              Pytanie brzmi: czy Ty w ogóle wiesz, o których blokach piszesz? Ty musisz być chyba prezesem tej firmy deweloperskiej, która wybudowała te dwa chłamy architektoniczne, skoro pleciesz takie głupoty ;))
            • Gość: Pszczółek Re: zadzwoń do developera i zapytaj IP: 80.50.130.* 19.08.11, 08:06
              Tobie ktoś płaci za wypisywanie takich bzdur? Te obiekty na pewno nie są zamieszkałe w takim stopniu jak piszesz. Wątpię, żeby ludziska kupowali te mieszkania po to, żeby stały sobie one puste i czekały, aż się komuś w końcu zechce w nich zamieszkać ;)
              • Gość: gość każdy kto widzi wie że straszą pustką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 11:17
                te szpetne kaszaki- po co pompować balon że tam ktoś mieszka ...?
    • Gość: Ptysiek Deweloperzy mają gdzieś IP: 80.50.130.* 18.08.11, 10:53
      jak będzie wyglądało osiedle z blokami przez nich wybudowanymi i jak będzie się tam mieszkało. Dla nich najważniejsze są pieniądze. Mają głęboko w d.u.p.i.e. wygodę lokalnych mieszkańców, bo przecież sami mają domki na obrzeżach miast, gdzie nikt im nie postawi przed oknami jakiegoś kloka, który będzie pusty, jak te bloki na przeciwko żyrafy ;/
      • Gość: ;kl Re: Deweloperzy mają gdzieś IP: *.internetia.net.pl 18.08.11, 11:07
        Gość portalu: Ptysiek napisał(a):

> jak będzie wyglądało osiedle z blokami przez nich wybudowanymi i jak będzie się
        > tam mieszkało. Dla nich najważniejsze są pieniądze

no i dobrze, kapitalizm.
    • Gość: Skrawek Zieleni Czyżby kolejna inwestycja krakowskiego ACTV'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 11:02
      Oni chyba chcą z każdego centymetra kwadratowego terenu wycisnąć ile się da. Już jest wysokie zagęszczenie mieszkańców na tym osiedlu. Po budowie kolejnych, "arcyprześlicznych" bloków będzie Sadomia i Gomorrria! O jakimkolwiek terenie zielonym możemy już powoli zapomnieć. Ludzie rozdepczą.
    • Gość: kars Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.11, 11:40
      nie rozumiem co się to dzieje w prawie budowlanym, na starym osiedlu domków w Mikołowie, pięknym jak Giszowiec ostatnio buduje się na miniaturowej działce dom na kilka kondygnacji i nie obchodzi nikogo że nie pasuje do miejscowej zabudowy, po ,prostu właściciel chce mieć widok na wszystkie posesje a miasto się godzi nie zważając na całość założenia architektonicznego- osiedla sprzed lat 20.
    • Gość: max Prezycencie Katowic IP: 213.227.87.* 18.08.11, 11:57
      mieszkancy Tysiaclecia sa "wdzieczni" za to , ze poprzes swoje niekompetentne decyzje zamienia pan osiedle w przeludnione slamsy.
    • Gość: Linksys Już teraz nie ma kaj zaparkować po szychcie IP: *.ngm.net.pl 18.08.11, 14:26
      Wiadomo każdy chce zarobić kosztem mieszkańców. Mówi się, że prezes SM Piast ma % od każdej wydanej kwoty na tzw. inwestycje. Dlatego tach chętnie oddaje place zabaw i boiska. Fontanny i plątaniny chodników
    • Gość: em Nieprawda w tekscie. IP: *.play-internet.pl 18.08.11, 15:35
      W kwestii formalnej:w artykule jest przekłamanie. Pan Henryk Buszko nigdy nie walczył o prawa autorskie dotyczące osiedla, nigdy nie angażował się w działanie na rzecz ochrony utworów, których jest współautorem(oprócz wypowiedzi w GW). Nigdy nie wytoczył żadnego procesu o prawa autorskie i tym samym żadnego nie przegrał. Nie chciał współdziałać przy walce w sądzie o prawa autorskie - nigdy nie był zainteresowany procesowaniem się z żadnym z autorów nowych obiektów ani Urzędem Miasta. Jest to przekłamanie. Nie ma co się dziwić, że przy takiej postawie jednego z autorów, osiedle oraz inne utwory będą niszczone...
    • Gość: Akik46 Coraz ciaśniej na osiedlu Tysiąclecia IP: *.welnowiec.net 18.08.11, 16:04
      Rozumiem mieszkańców, rozumiem protesty gdyby za nimi nie stali tacy ludzie jak: "genialni" architekci,pani prof.Kozina i inni.Brakuje mi tylko pana Malkowskiego zaprawionego w bojach o kielichy i nominowanego w konkursie "Cegła z Gazety" no i nie ocenionej w propagowaniu"upiększaniu" Katowic (węgiel,jaskinia,obwisłe piersi) pani red.Sobczyk. Czyżby była na zasłużonym urlopie?
    • Gość: tomek Nie ma szans na proporcje i harmonię IP: *.welnowiec.net 18.08.11, 17:11
      Niestety. Polska jest krajem najbardziej niegustownej, pokracznej architektury i , niejednolitej, dziadowskiej urbanistyki , gdzie każdy ch..j gra na swój strój.
      W Katowicach dzięki śląskiemu zamiłowaniu do porzadku, przez długie lata było inaczej i całe kwartały miasta i całe dzielnice miały dość jednolity wygląd, co daje taki znakomity efekt w miastach niemieckich, angielskich, duńskich czy czeskich. Dotyczyło to nie tylko niemieckiej secesji, albo osiedla Nikiszowiec, domków na Giszowcu czy charakterystycznych "stodół" na Ligocie, ale też przedwojennej moderny w stylu Bauhausu w pd części centrum, modernistycznych willi a nawet powojennych socrealistycznych zespołów urbanistycznych na Ligocie i na Koszutce.
      Tysiąclecie z czasów Gomułki było ostatnim, zaprojektowanym chyba z rozpędu, zespołem urbanistycznym, który z zewnątrz tak oddziaływał, a wręcz zachwycał, jednolitością formy, proporcjonalnością skali budynków do gęstości zabudowy. Tworzył piękny krajobraz , w dodatku tak eksponowany, widoczny z całej okolicy, z parku z drógi i torów dojazdowych i wszystkich wyższych budynków w całym mieście. Za Gierka to już dominował obity azbestem syf w układach urbanistycznych jakby pies najscał. Ale burdel jaki nam funduje ten uszaty ciul, to przechodzi ludzkie pojęcie. Tylko jedna decyzja a tyle różnorodnych szkód:
      1. Spieprzony ( dość spojrzeć na wizualizację) jednolity krajobraz widoczny codziennie przez setki tysięcy ludzi.
      2.Całkowite zachwianie urbanistycznych proporcji i komfortu. Można porównać. Cały obszar między Bracką, Rawą, Chorzowska i Wojska Polskiego ma wymiaty około 1 x 2.5km . Tj około 2.5 km2 (łącznie , z oczyszczalnią scieków, rozdzielniami elektrycznymi, laskiem , terenami szkół , kościołów, marketów ulicami, nieużytkami zielenią). Mieszka tam ok 30 tys ludzi czyli 12tys / km2. To trzeba im jeszcze tysiąc dokwaterować. Tymczasem całe miasto na 165 km2 ma 295 tys mieszkańców co daje zaledwie 1780 osób/ km2. Najrzadziej zaludnione miasto wojewódzkie, przez kretyńskie decyzje, pogłębia swoje pokraczne dysproporcje, tylko dlatego deweloper dostaje od skorumpowanej bandy uzbrojony teren przy ulicy z tamwajem i przy parku.
      3. Ul Chorzowska jest fragmentem głównej osi ulicznej łączącej śląskie miasta od Mysłowic do Bytomia. Powinna być pod szczególna urbanistyczną pieczą. Przy niższej pawilonowej i pierzejowej zabudowie wzdłuż ulicy o charakterze instytucjonalnym, usługowym, handlowym, gastronomiczno- rozrywkowym itp, ta ulica miałaby udział w realnym urbanistycznym łączeniu Katowic i Chorzowa w jedno miasto. Stawianie tam dodatkowych pokracznych mieszkalnych wieżowców tą szansę zaprzepaszcza.
      • Gość: Tutej tu i tak większość powie, że pitolisz IP: *.rdns.sun-net.pl 18.08.11, 18:33
        taka prawda. Udane architektonicznie inwestycje są w tym kraju czymś wyjątkowym, a o udanej urbanistyce nowo budowanych osiedli, czy dzielnic można wręcz zapomnieć. Ostatnie powstały za komuny, jedne lepsze, drugie gorsze, ale przynajmniej nie bezmyślne jak dzisiaj. Szkoda, że te stare, ale dobre, jak Tauzen - potrafimy spartolić.
        Można narzekać, ale architekci, urbaniści, urzędnicy itp. wywodzą się z tego społeczeństwa. I dopóki wieszanie reklam, gdzie popadnie, grodzenie osiedli, malowanie odpustowymi kolorami budynków itp. zachowania nie przybliżające nas do krajów europejskich, nie będą niczym dziwnym dla społeczeństwa, dopóty taką będziemy mieć rzeczywistość, a ładne i zadbane miasta będziemy dalej oglądać za granicą.
        Kto wie, może prawdą jest, że Polska jak mało który kraj przez lata zaborów nie mogła się dochować prawdziwych mieszczan, a podczas wojny i tak miernej ilości mieszczan i inteligencję po prostu unicestwiano. Potem była komuna i dzisiaj nawet mieszczuchy to pokolenie z tradycjami wyniesionymi ze wsi, a więc nie rozumiejące co to jest życie w mieście i mamy jak mamy. W TV był kiedyś program o osiedlu bloków w pewnym mieście, gdzie każdy blok, a nawet klatka to inna wspólnota mieszkaniowa, i każda ze wspólnot postawiła płot wokół swojego terenu. Przejście przez osiedle stało się niemal niemożliwe. Mrożek mógłby się wiele nauczyć.
      • mara571 swietna analiza, gratuluje 18.08.11, 18:41
        dodam jeszcze, ze trzeba wrocic do budowy nizszych budynkow: Katowice nie leza w Azji, gdzie budowa wysokosciowcow jest koniecznoscia, ze wzgledu na liczbe ludnosci. Wiekszosc budynkow zamieszkanych przez 100 i wiecej rodzin bedzie w przyszlosci slumsami.
        Czy i gdzie mozna znalezc plany zagospodarowania przestrzennego Katowic.
        • Gość: stefan60 Re: swietna analiza, gratuluje IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.11, 09:42
          niestety tylko te najnowsze znajdziesz w plany zagospodarowania katowic
      • Gość: gość tylko kasa w Katosach się liczy a nie człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 12:40
        realny gnój
    • Gość: gosc wszyscy chca ladnych katowic,a tu taki paskud ! IP: *.ngm.net.pl 19.08.11, 06:44
      kolejna szkarada szpecaca miasto, w tak fajnym miejscu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka