Dodaj do ulubionych

Autostrada A4 się popsuła

IP: *.ip.netia.com.pl 30.09.11, 14:01
Ja już w zeszłą środę miałem się pytać, co za idiota, dla takiej aglomeracji jak nasza, opracował technologię naprawy poprzez wyłączenie dwóch pasów ruchu. Oraz co za idiota to zatwierdził. W drodze powrotnej wg licznika korek miał 6,5 km długości.
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 14:06
      Ojej, ojej, bo nigdzie w cywilizowanym świecie się autostrad nie remontuje, one same się zaklejają po kryjomu. Żal i żena, to fanzolenie o produktach autostradopodobnych.
      • Gość: gość Re: Autostrada A4 się popsuła IP: *.stk.vectranet.pl 30.09.11, 14:24
        he, he, he dokładnie! po pierwsze : asfalt przewidziany jest podobno na 5 do 6 lat .
        po drugie sam też dłuższy czas dojeżdzałem a-4 do pracy ......tylko było to z brucku do wiednia :) trochę asfaltu , trochę betonki ...raz dwa , raz trzy pasy , ale w remoncie potrafiła być dłuuugo! faktem jest , że wiosenne łatanie dziur i malowanie pasów odbywało się od piątkowego wieczoru przez weekend , ale nie zmieniało to faktu , że przez dobrych kilka lat prawie cały czas były zwężenia: lewy pas 2m prawy dla większych aut, same esy ograniczone do 70 , prostka ograniczenie do 100km/h. nikt nie psioczył tylko dostosowywał się do warunków, dodatkowo robiąc wszystko by nie utrudniać innym jazdy - dawało radę!!!
        a teraz pomyślcie o zwężeniu na polskiej autostradzie do 2m.....już się takie zdarzają , ale prędkości zalecane dużo mniejsze , a i tak lewy 2metrowy pas jedzie max 40!!!! i to nawet najmniejsze samochody żółtą linię trzymają między kołami blokując prawy. więc? proponuję malkontentom zacząć od siebie :)
      • markus19771107 Re: Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 18:16
        Jezdze po niemieckich autostradach dosc regularnie i nigdy nie spotkalem sie z korkiem, ktory bylby spowodowany przez remonty. Po pierwsze, zawsze wolne sa dwa pasy (zwykle troche wezsze niz orginalne), po drugie kierowcy jezdza szybciej niz w Polsce w tych warunkach.
      • Gość: realista Re: Autostrada A4 się popsuła IP: *.welnowiec.net 30.09.11, 23:39
        Człowieku co ty bredzisz. Jeżdżę po A4 praktycznie codziennie, znam każdy jej odcinek od wschodu do zachodu. Najstarszy spełniający autostradowe normy jest odcinek od Opola do Gliwic. Od 10 lat nie widziałem tam remontu - wymiana odblasków, barierek i poprawianie pasów do remontów nie zaliczam. Pozostałe odcinki to już inna sprawa. Katowice - Kraków znamy wszyscy. Nowy odcinek za Krakowem w stronę Rzeszowa już po otwarciu nie nadawał się do jazdy. Jest tam fragment na oko 500 m gdzie na łuku nachylenie jest tak duże i w złym kierunku, że trzeba trzymać się kierownicy, żeby z fotela nie zjechać. Wrocław - Legnica - brak pasa awaryjnego. Wystarczy sprawdzić kto budował i odebrać koncesje...
    • Gość: AD Pozdrawiam drogowców - i to nie ironicznie IP: *.tktelekom.pl 30.09.11, 14:44
      to chyba najgorszy zawód świata pod względem nieżyczliwości ludzkiej. Brak jakiejkolwiek wyrozumiałości. To jest masakra.
    • Gość: ja Autostrada A4 się popsuła IP: *.95.93.126.gl.digi.pl 30.09.11, 14:45
      Jeżdżę tą drogą prawie codziennie od ponad roku, nie było tam wcale dziur jedyne miejsca jakie było uszkodzone to wybrzuszenia na wysokości stacji shell i pare dziur ze zjazdu od wysokości stacji w kierunku Katowic. Daj Bóg żeby wszystkie drogi były takie znam kupe takich które naprawdę wymagają remontu a nikt się za to nie zabiera. Jestem ciekawy kto miał w tym biznes bo na bank ta droga jeszcze nie wymagała takiego remontu.
    • szoferek1 Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 14:49
      Właśnie widziałem ten "remont",aż 4 (czterech) robotników się tam uwijało,przy takim zaangażowaniu to może do nowego roku skończą.
      • Gość: Łorzyrok Przez rok naprawiano tam wiadukty ... IP: *.ekspres.net.pl 30.09.11, 17:39
        Po otwarciu nie nałożono tam ostatniej warstwy nawierzchni ,bo sądzono się z Kompanią Węglową licząc ,że poniesie koszta .Potem był roczny remont gwarancyjny dylatacji ,bo był chałas ,potem była fałda przy Shell ,no i teraz nawierzchnia .
        No to wystarczy chyba ,aby nazwać tę drogę BUBLEM stulecia.
        A tak nawiasem profil to też jakieś kuriozum ,zakręty ,górki ,zamiast równego porządnego wiaduktu.
        • wujaszek_joe Re: Przez rok naprawiano tam wiadukty ... 30.09.11, 19:46
          po siedmiu latach pierwsza poważniejsza interwencja. na terenie zdegradowanym przez szkody górnicze! ukłony dla projektantów i wykonawców tego wyjątkowo wymagającego odcinka drogi.
          W wyobraźni wielu ludzi na zachodzie autostrady to ledwo dostrzegalne łuki i nachylenia. guzik prawda, A4 wypada całkiem przyzwoicie (poza tym, ze IIIRP nie potrafi stacji przy niej zbudować, ale to inny temat)
    • Gość: huncfot Autostrada A4 się popsuła IP: *.182.156.44.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.09.11, 14:59
      Artykuł na poziomie wczorajszej błazenady na temat niebezpiecznych zabaw z dzieciństwa.
      Pan kierowca powiedział, a drugi szofer też. Dziennikarzynko marna pomyśl zanim coś nastukasz.
    • Gość: xyz Autostrada A4 się popsuła IP: *.c193.msk.pl 30.09.11, 15:51
      Można uniknąć korków :D
      Polecam:
      www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=9
    • kon8888 Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 16:17
      "Trzypasmowa autostrada nagle zmienia się w drogę jednojezdniową" alarmuje prof. Kłosek.
      Prof. autoryzował ten tekst? Bo na pewno tak nie powiedział. Pismakowi coś nie wyszło - powinno być: trzypasowa autostrada nagle zmienia się w jednopasową. Jakie pasma? Jeździsz po pasmach ruchu czy pasach ruchu? Na skrzyżowaniu zajmujesz pasmo czy pas do skrętu w prawo/lewo?

@szoferek1
      "Właśnie widziałem ten "remont",aż 4 (czterech) robotników się tam uwijało,przy takim zaangażowaniu to może do nowego roku skończą."
      To miało być tysiąc ludzi naparzających kilofami ten asfalt żeby go zerwać? Do frezowania potrzebnych jest 2 (dwóch) operatorów frezarki, 1 (jeden) kierownik/majster, 1 (jeden) inspektor GDDKiA i pełno wywrotek.
    • Gość: ziuta Autostrada A4 się popsuła IP: *.altec.pl 30.09.11, 16:33
      o tych co psiocza na ograniczenia ale jak sa namalowane dwa pasy ruchu zolta linia to prosze jechac jednym pasem a nie linie zolta miec w srodku i blokujac drugi pas pomyslcie panowiei panie kierowcy bo wypasiona fura nie znaczy inteligencje na drodze a nie komura przy uchu i dwa pasy zablkowane
      • lewica_sk Re: Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 18:25
        komora.
    • Gość: ++++ Autostrada A4 się popsuła IP: *.static.sitel.net.pl 30.09.11, 16:50
      a narzekali, ze <gierkówka> się psuła , ....po 30 latach....
      • wujaszek_joe Re: Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 19:50
        po 30latach to gierkówka nie tyle się popsuła tylko zanikła między koleinami. zresztą po tylu latach miała chyba prawo. Teraz jest wymieniona na całym odcinku, łącznie z najgłębszymi warstwami.
        Tylko czemu porównujesz tą dwupasmówkę do autostrady?
      • Gość: z Tjaaaa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 20:25
        W Częstochowie estakadę na gierkówce zamknięto zaraz na drugi dzień po przejeździe edżegerka, potem ją "dokańczano" przez wiele miesięcy. A była w takim stanie, że po kilku latach użytkowania oddano ją do kapitalnego remontu, bo się rozsypywała w oczach i z powodu dziur zginęło kilku kierowców. Sam remont trwał 7 czy 8 lat i wszyscy jeździli dołem podziwiając stamtąd tę estakadę...
    • Gość: Wuwu Autostrada A4 się popsuła IP: *.ekspres.net.pl 30.09.11, 17:40
      To jest jakiś przekręt! Jeżdżę tamtędy codziennie i żadnych dziur nie było! NIE WIDZIAŁEM ANI JEDNEJ! Remontują tylko odcinek przechodzący przez wiadukt w Kochłowicach, nota bene spartolony od samego początku. Musiał tam zamieszkać jakiś ustosunkowany, co mu łomot aut na dylatacjach przeszkadzał. Postawili ograniczenia do 100 parę miesięcy temu, ale widocznie hałas dalej niuniusiowi przeszkadzał. A dlaczego myślę, że to przekręt? Otóż przed chwilą skończyli remont pasa na Wrocław i słynna hopka przy Shellu jak była tak jest! Czyli naprawa z bezpieczeństwem nie miała nic wspólnego... Chyba, że niuniusia nie ma i tylko kaskę ktoś chce wyciągnąć. Przecież tam targają całą nawierzchnię. Identycznie wygląda sprawa przy zjazdach z os. Wtosa. Chłopcy roztomili, no kaj tam były dziury się pytom, no kaj? Sorki za styl ale w....y jestem niemożebnie.
      • lewica_sk Dokladnie 30.09.11, 18:24
        codziennie jezdzilem i jezdze z osiedla witosa na tychy, nigdy na tym "slimaku" nie widzialem dziury, az pewnego dnia jade, a tam ban. zrywaja asfalt. moze sie ubrudzil i wygladal malo estetycznie? innego powodu nie widze.

Za to odcinek dojazdowy do slimaka wola o pomste do nieba wystajace studzienki 4 czy 5 sztuk!!!!
    • Gość: Oberschlesier Polnische Wirtschaft IP: *.play-internet.pl 30.09.11, 19:36
      To kolejny przykład jaką cywilizacyjną zapaść przeżywa Slask pod polska administracją. W trzecim świecie sa lepsze drogi wiec tu chyba czwarty świat jest
      • Gość: gość Re: Polnische Wirtschaft IP: *.stk.vectranet.pl 30.09.11, 21:18
        te maruda!!! zapraszam na echt deutche arbeit właśnie na a4 pod wiedniem......niemcy budowali im autostradę!!! z betonu!!! plomby i nerki same wypadają ! wybierz się kiedyś poza nasz piękny górny śląsk.......nie wszystko jest takie jak piszesz :)
    • Gość: bolek Autostrada A4 się popsuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 20:03
      Cyt:"Znaki powinny być ustawione już wiele kilometrów wcześniej, a nie pojawiać się z zaskoczenia. Jechałem tamtędy w środę i musiałem wyłączyć CB radio w samochodzie, bo od przekleństw kierowców spuchła mi głowa - mówi prof. Kłosek" Koniec cytatu. No tak ale kto tych drogowców kształcił, w jakiejś części pewnie Politechnika Śląska...

• cirano Re: Autostrada A4 się popsuła 03.10.11, 14:22
        Czwórka popsuto? Niy znom ji "niypopsuto"! Szczególnie tych pora kilometrow do Krakusow som zawsze rozkopane
    • pacynka0258 Autostrada A4 się popsuła 30.09.11, 21:26
      Małpa zepsuła zegarek
      • Gość: asdf Re: Autostrada A4 się popsuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 11:26
        Malpa zegarek zepsula. Dlatego nalezy jej podziekowac. Nie klocic sie z nia, zyc w zgodzie, ale oddzielnie. Samodzielnie. Niezaleznie.
    • Gość: mario to jest przekręt IP: *.stk.vectranet.pl 30.09.11, 21:41
      A4 na tym odcinku była uszkodzona na środkowym pasie jadąc od strony Rudy do Katowic w niecce ze shellem, i nic więcej ktoś tu przesadził z wydawaniem kasy. Podobnie było z remontem w pobliżu "Batorego" po co było wymieniać 3 kilometry nawierzchni jeśli tam było kilka dziur. Co z niebezpiecznym wybrzuszeniem i to w obu kierunkach? Kobito zastanów się co mówisz o bezpieczeństwie??
    • Gość: ~ciekawski Autostrada A4 się popsuła IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.11, 22:06
      Ciekawi mnie po co remont drogi biegnącej wzdłuż autostrady pomiędzy os. Witosa a węzłem Batory??? Jeżdzę tam często i nawierzchnia była w bardzo dobrym stanie - bez dziur i spękań!!!!
    • Gość: cXREA Nie robi się zwęzeń do 1 pasa na odcinku 50 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 22:38
      To idiotyzm, każdy widząc znak o zwężeniu już powinien myśleć o płynnym wjechaniu na właściwy pas jedyny słuszny, a tak jedni o tym myślą, a drudzy jeszcze ciągną do końca po lewym i się wpychają a w efekcie wszystko stoi.
    • Gość: kijop Autostrada A4 się popsuła IP: *.c194.msk.pl 30.09.11, 22:50
      przekręt jeżdżę od najmniej roku i poza dalej nie naprawionym wyskokiem przy shellu droga bez dziur jedynie co naprawili to uskok w strone Katowic od Gliwic - a naprawy wyjazdu z Witosa na A4 to już całkowicie nie kumam niedawno to było robione i droga praktycznie idealna a 100m wcześniej wystających studzienek jakoś nikt nie naprawia fajna kasa komuś wpadnie za remoncik dobrej drogi
    • Gość: dfdf a na S1 dalej remont wiaduktu IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 22:56
      w sosnowcu, najpierw 1 most teraz kolejny...czy kiedyś będzie można normalnie w tym kraju jeździc?
    • Gość: obieżyeuropa Autostrada A4 się popsuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 08:42
      Polskie autostrady: w budowie i utrzymaniu jedne z najdroższych w Europie. Na pewno o najgorszej jakości i trwałości w Europie. Dlaczego ? Długo by pisać, zresztą i tak wszyscy wiedzą lub się domyślają. GDDKiA tylko w tym roku dostanie z Brukseli 12 mld zł... ! Może warto zrobić wycieczki dla panów dyrektorów, robotników na budowy i remonty autostrad do Niemiec, aby przekonali się jakie standardy odnośnie jakości materiałów, a przede wszystkim standardy odnośnie jakości wykonania, trwałości, etyki pracy tam odowiązują...
      • Gość: gość Re: Autostrada A4 się popsuła IP: *.stk.vectranet.pl 02.10.11, 15:20
        nie wiem jakie standarty tam obowiązują , ale ja miałem to nieszczęście jeździć codzień autostradą budowaną przez niemiecką firmę - wole naszą a-4 , a remonty są! tylko oni mają doświadczenie w remontowaniu już dziesięciolecia - u nas jest to pierwszy remont nawierzchni autostrady. tylko nie piszcie o a4 kraków -katowice - tam nie ma remontów tam jest budowa nowej autostrady i mostów w śladzie starej komunistycznej do niczego niepodobnej.
    • Gość: Ubawiony Autostrada A4 się popsuła IP: *.lublin.sint.pl 01.10.11, 12:46
      To jasne--W Polsce Ludowej nikt nie smie kontrolować złodziejskich wykonawców.Cement zezna w Sądzie że go przy tym nie było ale winnych nie ma.A może ci co mieli kontrolować wykonwstwo wzięli łapówki?TO JEST TA ZNANA NA ZACHDZIE --POLNISCHE WIRTSCHAFT
    • Gość: pc Re: Autostrada A4 się popsuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.11, 11:39
      robią źle nie robią źle jak zimą dziury wyskoczą to marudzą że nic nie robią a tak wogóle to sami fachowcy w tym kraju a robić nie ma komu
    • Gość: GOŚĆ Autostrada A4 się popsuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.11, 10:13
      Zabawnie wygląda nowy węzeł w Maciejowie.
      Oznakowany jest jako GLIWICE MACIEJÓW !!! , pomimo, iz Maciejów to dzielnica ZABRZA.
      A kierunki na zjazdach to GLIWICE, BYTOM, STRZELCE OPOLSKIE. Kierunku do ZABRZA nie ma, pomimo, iż zjazd jest 100 m. od granic ZABRZA. Gratulacje za pomysł pominiecia ZABRZA na wężle GLIWICE MACIEJÓW !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka