Dodaj do ulubionych

Peadar de Burca: Wasi nowi władcy

03.06.12, 19:48
Niestety smutna prawda dla pacjentów. Tzw leczenie z NFZ jest utrapieniem ; kolejki oczekujacych , leczenie bylejakie , aby tylko zbyć pacjenta . Prywatnie - to od razu , ale stawki kosmiczne ! Mały przykład z dentystą : wyrwanie zęba 150 zł - 1 min roboty ( + 5 min oczekiwania na znieczulenie ) - czyste zdzierstwo.
Obserwuj wątek
    • vlad Re: Peadar de Burca: Wasi nowi władcy 04.06.12, 00:12
      Zdzierstwo 8-o ????
      Usiadłeś na fotelu (unit stomatologiczny) . który kosztował od 40.000 do 120000zł, kosztują media, sterylizacja narzędzi., praca rejestratorki i asystentki stomatologicznej . I ubezpieczenie od roszczeń pacjentów ( jak twój dentysta robi implanty to ubezpieczenie kosztuje go około 10tys rocznie).
      Więc nie dziw się, że wyrwanie zęba kosztuje tylko nieco więcej niż podłączenie auta do komputera na autoryzowanej stacji diagnostycznej ( 100zł w Toyocie na Kolejowej za minute rzeczywistej pracy )
    • tosia.wolna Peadar de Burca: Wasi nowi władcy 09.06.12, 19:37
      Uwielbiam krótkie, zwięzłe, arcyciekawe artykuły - tu zasłużone uznanie dla tłumacza - prawdziwy majstersztyk! Jak to czytam, to przychodzi mi do głowy smutna konkluzja: "...jak Irlandia w latach 80-tych...", to chyba jednak całe lata świetlne... 30 lat! To naprawdę bardzo dużo!
      A swoją drogą, miło poczytać, że nie tylko mój mąż uważa, że lekarka to ważny, potrzebny człowiek na rynku pracy. Wiem, że żona Pana de Burca jest lekarką, więc to może stąd taka sympatia.
      Nawiasem mówiąc, to czekam na czasy, gdy lekarze będą zadowoleni z życia, wypoczęci i gdy przy użyciu nowoczesnych (nie sprzed 30 lat!) technik będą ratować ludzi. A czy zarobię majątek? To mnie nie interesuje, wystarczy, żeby było dobrze, spokojnie, bez przemęczania i bez nieuprzejmości na co dzień. Będę dla Was superbohaterką - nie każcie mi czekać aż 30 lat od dzisiaj. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka