zuziazwei 02.08.12, 11:23 A co za starszymi mieszkańcami, dla których na dworzec PKP jest ponad ich możliwości ? Na przystanki autobusowe mają znacznie bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piter Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 11:35 do Giszowca samolotem polecę? Odpowiedz Link Zgłoś
kosimus Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 11:41 Dlatego właśnie zwiększona zostanie liczba kursów po samych Tychach, by łatwo dojechać na stację. Zasadniczo tak powinno to wyglądać. Trzon kolejowy albo metro i dowożące do niego autobusy lub trolejbusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.12, 11:46 promowanie kolei przez likwidacje połączeń autobusowych....no, fajnie, na cholere breloczki, kubki? skoro praktycznie nie bedzie wyboru i chcac dojechac do katowic transportem publicznym bedzie trzeba wybrac kolej bo autobusów nie bedzie? nie rozumiem sensu takiej akcji promocyjnej..wystarczy tylko dobra informacja, po co wyfawac kilka tysiecy na jakies bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.12, 11:47 A rozkłady będą dalej takie liche, czyli pociąg raptem raz na pół godziny albo i rzadziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makabraaa Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.12, 11:48 a z dworca PKP Katowice weź i zapierd*** dalej szajsoGOPem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.centertel.pl 02.08.12, 11:48 A co to, starsi nie umieją podjechać 5 minut autobusem do stacji kolejowej? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 12:15 Tia, a o remoncie dworca w Katowicach zapomnieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sat Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: 213.227.87.* 02.08.12, 12:26 Przykro mi ale znowu transport prywatny wygra ze zbiorkomem :) Samochodem będzie i szybciej i taniej :) Bo kto bedzie chciał na paderewie jechać godzine albo wiecej jak może 30 minut autem....a dwa bilety miesieczne (tyski i gopowski) to prawie tyle co na paliwo :) Trasa os Z albo W na Paderwie - 30 minut samochodem. Ta sama zbiorkomem - z osiedla na dworce 15 minut...tam po 5-10 minutach pociag 25 minut...na dworcu k-ce oczekiwać na autobus na paderewie 10-15 minut a droga 10 minut. Razem 1 godzina 10 minut ...KPINA !!! Ilość przesiadek za duża, czasu szkoda. ...poza tym czym mamy jeździć ...smierdzącymi pociągami ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty_ski Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.150.149.161.internetia.net.pl 02.08.12, 12:54 Na osiedle Paderewskiego, Giszowiec czy Murcki w dalszym ciągu będzie można dojechać autobusem MZK, bo przecież nikt tych połączeń nie likwiduje (choć prawdopodobnie 400 i E1 zostaną wycięte) z tą różnicą, że kursy nie będą co kilka - kilkanaście minut, tylko rzadziej, więc trzeba będzie jedynie dokładniej dopasować godzinę odjazdu pod własne potrzeby. Zresztą i tak były to zawsze przystanki, z których korzystała mniejszość (śmiem twierdzić, że więcej tyszan dojeżdża do Piotrowic i Ligoty, a tu połączenie kolejowe jest o wiele dogodniejsze niż autobusowe), a większość osób podróżujących z Tychów tymi liniami jedzie jednak do centrum Katowic... Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 12:57 w normalnych krajach to się rozwiązuje bez problemu, wspólnym biletem i wspólnym rozkładem. Byle wioska w Czechach ma w rozkładzie autobusowym symbolicznie narysowane pociagi przy niektórych godzinach, co oznacza, ze autobus jest zsynchronizowany z pociągiem i możesz lub musisz sie przesiąść. W Polsce jednak nie da się... Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 13:06 W Górneł Łomnej n.p. niedawno byłem i w rozkładzie autobusowym "Trzyniec". Część autobusów jedzie do Trzyńca, a część tylko do stacji Nawsie, gdzie kończą jazdę, bo jest pociąg, więc po co dublować. W Ostrawie jest n.p. trasa Witkowice - Swinow, stricte miejska, zadnych przelotowych pociągów - w Ostrawie linie kolejowe tworzą pętlę, połowa jej to przelotowa, połowa służy tylko komunikacji lokalnej) gdy się wysiada n.p. w Witkowicach to dokładnie po wyjściu z dworca podjeżdżają dwa tramwaje, jeden w jedną stronę, drugi w drugą. I nie ma problemów - pociąg tramwaje i autobus tworzą siatkę i tylko przeskakujesz z jednego do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent tomek Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.zone13.bethere.co.uk 04.08.12, 19:00 śmierdzące pociągi?:D Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 12:50 Żeby jeszcze tak same pociągi sie nie dublowały... Przykładowo jedzie pociąg do BB przez Tychy, a 5 minut później do Tych Miasta przez Tychy. Nie lepiej byłoby, zeby jechał do BB z połączeniem w Tychach do Tych M., a pół godziny później do Tych Miasta z połączeniem do BB? Przesiadki to nie jest zadna straszna sprawa, pięć lat jeździłem z przesiadkami, gdy mieszkałem w Tychach kiedyś też - z trajtka na pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 14:31 Zauważ, że pociąg z BB to dla wielu osób właśnie pociąg przesiadkowy dalej w kierunku Gliwic, Częstochowy czy reszty Polski. Obawiam się, że robienie im z jednej przesiadki dwóch to jednak jest już ciut więcej, zatem nie uważam, aby robienie z Tychów centrum przesiadkowego dla kierunku południowego było dobre. Poza tym stacja Katowice w zakresie logistyki kolejowej jest właściwszym węzłem na początek/koniec nieregularnie wykonywanych kursów w kierunku Zwardonia czy Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 15:17 Chodziło mi o pociagi relacji K-ce - Tychy M. i Katowice - BB. Kiedyś było tak, że pociągi do Tych M. jeździły sporadycznie, ale za to prawie każdy K-ce - BB. miał połączenie w Tychach do Tych M. Może zamiast puszczać w krótkim odstępie dwa pociągi przez Tychy bez połączeń, wydłużyć odstęp, ale dołożyć połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo a czemu likwidują stacje Tychy Miasto IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.12, 13:31 mieszkam akurat w okolicach poczty kiedyś chodziłem na 1 pod UM, teraz mam blisko na pociąg i znowu mam chodzić pod lodowisko albo na Roweckiego? przecież nie przeszkadza nikomu ze potem są 3 stacje jedna obok drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: a czemu likwidują stacje Tychy Miasto IP: 212.99.41.* 02.08.12, 13:50 Ale masz daleko pod lodowisko... Po prostu koszmar - chyba z 500 metrów. Kiedyś projektowano nieco oszczędniej, ludzie byli mniej wymagający, więc stacja Tychy Miasto mogła obsługiwać kilka osiedli. Ale teraz - wygodnictwo przeważyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: a czemu likwidują stacje Tychy Miasto IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.12, 15:03 wiesz, kiedys nie bylo autobusów co 10 minut, ludzie nie mieli samochodów poza tym skoro zrobili stacje na al. bielskiej to chyba ta gotowa może być uzywana? jak mamy sie cofać wstecz to kiedyś nie było prądu ani wody z kranu Odpowiedz Link Zgłoś
hannes_k Brawo Tychy ! 02.08.12, 13:56 Brawo Tychy ! W KZK GOP natomiast jak zwykle nic sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel1940 Godziny nocne IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 14:24 Wszystko pięknie, ale ostatni pociąg do Tychów Miasta odjeżdża z Katowic o godzinie 22:23. Nie ma także kursów nocnych (autobusy jeżdżą w weekendy). Nie jest to niestety komplementarność względem autobusów. Czy przewidziano zmiany w tym zakresie? No i czy przewidziano kolejny krok w zakresie ujednolicenia biletów. Dziś pasażer ma wybór - kupuje miesięczny na autobusy do Katowic lub kupuje miesięczny na pociągi do Katowic. Jest to pewne status quo, bo obie opcje pozwalają wygodnie dojechać na miejsce. Ale jak autobusów będzie mniej, a pociągi będą mieć niekompletne kursy wieczorne to już nie będzie tak różowo i pasażerowie wracający późno być może będą musieli kupować dwa bilety miesięczne. Absurd. Pisałem w tej sprawie do MZK, ale zero odzewu. Kolejna sprawa to skomunikowanie połączeń. Szczerze mówiąc dotychczas więcej w tym było pięknej teorii niż praktyki. Wracając pociągiem do Bielska o 22:43 wysiadam po 23-ciej w Tychach i najbliższy autobus w moją stronę (okolice Szpitala Wojewódzkiego) mam o 23:35. Pół godziny czekania na dworcu - piękna sprawa :-). Jak jeszcze był kurs do Tychów Miasta o 23:30 z Katowic to też wysiadało się ok. północy w Tychach na dworcu głównym. Wystarczyło, że pociąg chwilę się spóźnił (zdarzało się, gdyż czekał na pociąg z Warszawy), a trolejbusy błyskawicznie odjeżdżały z dworca. Nieważne, że puste i nikomu niepotrzebne :-). To jeszcze pół biedy, bo wówczas chwilę później na dworzec dojeżdżała 1-ka, która następnie robiła kurs na zajezdnię. Ale to kurs na zajezdnię i pan kierowca nikogo nie zabierze. Zostań więc sobie pasażerze na drugim końcu miasta sam sobie. Tak wyglądała dotychczasowa praktyka. Piękne koncepcje zmian, ale jak to wyjdzie w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażerr Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.12, 15:03 Brawo Tychy! Tak właśnie wygląda komunikacja w cywilizowanym świecie. Gdyby jeszcze nie KZK GOP, to taki sam patent możnaby zastosować na Dąbrowa G. - Katowice, Katowice - Gliwice czy Bytom - Gliwice. Likwidacja patologicznych autobusów to kasa dla miast, więcej ludzi w pociągach to mniejsze do nich dotacje, czyli znowu kasa lub więcej kursów. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 15:54 Myślę, że akurat bilans ekonomiczny reaktywacji linii SKR w porównaniu do utrzymywania autobusów jest ujemny. Każdy inny argument jest po stronie SKR, poza czystą ekonomią. No, ale na szczęście miasto nie jest podmiotem gospodarczym. Odpowiedz Link Zgłoś
werty1000 Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 18:43 Ciekawe pomysły macie :) Podróż z Tychów do Katowic na przykład pod Spodek: Przystanek w Tychach na mieście - MZK do stacji (PRZESIADKA) - pociąg do stacji Tychy (PRZESIADKA) - pociąg do stacji Katowice (PRZESIADKA) - pieszy slalom między wykopami w Katowicach (PRZESIADKA) - tramwaj do ronda UFFFF Może być też tak: Przystanek w Tychach na mieście - MZK do stacji (PRZESIADKA) - pociąg do stacji Tychy (PRZESIADKA) - pociąg do stacji Katowice - ZASKOCZENIE, koniec trasy w Ligocie! :) Osobiście wolę: MZK za jednym razem bez przesiadek. Krócej, taniej oraz co najważniejsze szybciej i pewniej. Zresztą przykładu bezsensu reklamowania SKR nie trzeba daleko szukać. Dzisiaj pociągi jeździły chyba tylko do godz. 8:00, potem od 13:00-15:00 a następnie będą po 21:00. To jest komunikacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edka Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.150.141.78.internetia.net.pl 02.08.12, 20:42 najbardziej zenujace jest to ze nigdzie nie ma informavcji o dzisiejszych odwolanych pociagach - obeszlam caly dworzec w katowicach, u nas w Tychach na peronie tez zero info - na internecie wyswiela sie ze pociag ma jechac ???? co nas czeka jutro ???? rozumie remonty itp - ale gdzie informacja ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? IP: *.tychy.vectranet.pl 02.08.12, 21:57 jest na www.mzk.pl w miare rozwiązaniem jest to ze jeździ sklad wahadłowo pomiedzy stacjami tychy a tychy miasto. zsynchronizowany z kursami katowice- bielsko trzeba sie przesiedać, ale nawet jest to dobrze ustawione, no chyba ze ktos jedzie do/z sosnowca Odpowiedz Link Zgłoś
werty1000 Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 02.08.12, 23:09 Gość portalu: kolo napisał(a): > jest na www.mzk.pl > Na MZK nie ma informacji o dzisiaj odwołanych pociągach. Przewozy Regionalne dopiero około 6-8 rano podały że ich pociągi nie pojadą. Te dzisiejsze zawieszenia są dodatkowe oprócz tych podawanych na 2 listach MZK. Wiem, można się pogubić. Zawieszone kursy, dodatkowe zawieszone kursy i dodatkowe zawieszone kursy do dodatkowo zawieszonych kursów. Nie sprawdzałem ale prawdopodobnie pociągi już wcale nie jeżdżą. Za każdym razem trzeba sprawdzać czy pociąg jest w rozkładzie, potem sprawdzić czy czasem nie został zawieszony w zmianach wprowadzonych w czerwcu, potem sprawdzić czy nie został zawieszony w zmianach tymczasowych na koniec lipca i początek sierpnia. Jak się już przebrnie tą wstępną weryfikacją należy sprawdzić czy w danym dniu nie został zawieszony. Potem z czystym sumieniem możemy iść na pociąg bo pozostała tylko możliwość że przed chwilą zdecydowali o zawieszeniu kursowania pociągów tak jak to zrobili dzisiaj. O tym niestety nie dowiesz się nigdzie a już na pewno nie na stacji, na tyskich stacjach nie ma zapowiedzi pociągów ani aktualnych rozkładów jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
bonczu To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! 02.08.12, 22:04 Ze wzgl na koszt ropy miejska komunikacja oparta na LPG powinna do/odwozić pasażerów z dzielnic do stacji szybkiej kolei. Pomiędzy miastami szybka i często jeżdżąca kolej naziemna (jak metro) załatwiała by całaą sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
werty1000 Re: To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! 02.08.12, 23:19 bonczu napisała: > Ze wzgl na koszt ropy miejska komunikacja oparta na LPG powinna do/odwozić pasa > żerów z dzielnic do stacji szybkiej kolei. Pomiędzy miastami szybka i często je > żdżąca kolej naziemna (jak metro) załatwiała by całaą sprawę. Tylko do tego potrzebne jest ukończenie dworca w Katowicach i nowe tory, na trasie Tychy - Katowice. Obecnie nie ma miejsca wolnego na torach. Trasa jest przeciążona, czego efekty widać w postaci zawieszonych kursów. Spadnie deszcz - pociągi zawieszone, świeci słońce - pociągi zawieszone, spadnie śnieg - zawieszone. Robi się z ludzi idiotów stoją na tych stacjach i nikt ich łaskawie nie poinformuje, że pociągów nie będzie i to przez kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
werty1000 Re: To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! 02.08.12, 23:26 Zapomniałem dodać że dla pasażerów już przestała być opłacalna taka komunikacja, za dużo czasu się traci i jest za droga. Jeżdżą tylko ci co nie mają innej alternatywy. Co do rosnących kosztów ropy to musisz wiedzieć, że na Tychy mają trafić spalinowe szynobusy, niezbyt komfortowe i na pewno nie ekonomiczne. Tylko czekać aż w Tychach powrócą czasy niewydolnej komunikacji i przeładowanych prywatnych busów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! IP: *.tychy.vectranet.pl 03.08.12, 00:09 czy za droga? pracuje przy placu wolności płace 83 zeta za bilet miesięczny autem by mnie wyszlo jakieś 400 zeta + szukanie parkingu niemniej jesli ktos musi sie przesiadać to trzeba by to przekalkulować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 19:58 > czy za droga? > pracuje przy placu wolności > płace 83 zeta za bilet miesięczny > autem by mnie wyszlo jakieś 400 zeta + szukanie parkingu > > niemniej jesli ktos musi sie przesiadać to trzeba by to przekalkulować Jak to robisz skoro bilet miesięczny kosztuje 112zł? Jakieś specjalne zniżki masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: To takie proste. Jestem całkowicie ZA ! IP: *.tychy.vectranet.pl 11.08.12, 15:15 mam bilet tylko na pociągi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Orzesze -Łaziska -Tychy IP: *.252.53.8.internetia.net.pl 02.08.12, 22:05 Bardzo brakuje szybkiego połączenia z linią kolejową w Tychach . Osobowym z Łazisk do Tych jechało się 30 minut ,połączenie funkcjonowało chyba ze sto lat . Pociąg woził w Beskidy amatorów nart i turystyki ,uczniów do szkół Tyskich i do pracy w hucie,elektrowni ,bowarze itp Teraz trzeba autobusem przesiadać się w Mikołowie i trwa to ze dwie godziny ,nie wspominając o komforcie . Reaktywacja tego połączenia jest bardzo potrzebna . Odpowiedz Link Zgłoś
arystokles I pewnie ostatnie połączenie przed 22! Lipa!!! 03.08.12, 09:11 Jeśli po 24 będą kursy to jestem, jak najbardziej za. Pamiętam, że na początku funkcjonowania były. O i medalikarze powinni oddać tabor zagrabiony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asparagoose Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 03.08.12, 12:44 Ten pomysł - bez znacznego zwiększenia ilości kursów - jest czystą paranoją, i to nie wiadomo z czym związaną, bo raczej nie z oszczędnościami (podejrzewam że kolej jest droższa w utrzymaniu niż autobusy). Na tą chwilę zarówno autobusy, jak i pociągi w ciągu dnia jeżdżą maksymalnie 2x na godzinę. Czy to za dużo i trzeba likwidować? Czy wybudowanie nowych peronów ułatwi dojazd na Paderewe, Giszowiec, Zawodzie i w resztę rejonów, w której jeździły dotychczas autobusy? Ostatni pociąg z Tych Miasta do Katowic odjeżdża o 22.30, w drugą stronę nie lepiej, czy coś się zmieni w kwestii komunikacji nocnej? Czy coś zmieni się w kwestii kursów weekendowych, kiedy pociągi odjeżdżają co 2h?! Wątpię. Rozwój SKR jako wsparcia dla komunikacji autobusowej był cennym pomysłem. Rozwalanie całej komunikacji z Katowicami (która pozwalała dotychczas bez większego bólu dotrzeć do szkoły/uczelni/pracy - w przeciwieństwie do połączeń z innymi miastami, np. Gliwicami) pod pretekstem rzekomego rozwoju transportu kolejowego (który de facto ogranicza się do wybudowania nowych peronów!) jest absurdem i spowoduje przepływ pasażerów nie z busów do pociągu, a z busów i pociągu do ich własnych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 07.08.12, 13:59 Kierunek jak najbardziej dobry - transport międzymiastowy powinien być oparty na kolejce, uzupełniony oczywiście o linie autobusowe/tramwajowe/trolejbusowe (zarówno w Tychach jak i Katowicach) dowożące ludzi do/z pociągów. Muszą za tym iść oczywiście poważne zmiany obejmujące co najmniej: - zwiększenie częstotliwości przejazdów kolejki; - przebudowę wewnętrznych linii w Tychach (a najlepiej także w Katowicach), aby możliwe były sensowne przesiadki (ta zmiana ma docelowo przecież poprawić sytuację większości podróżnych, a nie pogorszyć); - zmiany we wspólnym bilecie; Skoro autobusy mają nie dublować, a uzupełniać połączenie kolejowe do Katowic, to oczywistym jest dla pasażera, że jeśli kupi miesięczny autobus-pociąg, to również będzie mógł jechać autobusem na trasie do/z Katowic (np. późnym wieczorem, gdy kolejka nie jeździ). Bez przynajmniej takiej drobnej zmiany ludzie będą czuć się oszukani. Dobrze byłoby np. włączyć pociąg w zakres biletów T-2 i TO-2, pozostawiając tylko bilet jednorazowy w wersji "pomarańczowej". Nie wspomnę już o tym, że pełny sukces połączenie kolejowe może odnieść dopiero wtedy, gdy będzie możliwość skorzystania na wspólnym bilecie także z komunikacji miejskiej w Katowicach (nie ukrywam, że na taką ofertę ja czekam od wielu lat, a przynajmniej od czasu likwidacji biletu KSC). A może warto byłoby stworzyć wspólny bilet miesięczny (coś w rodzaju pomarańczowego) obejmujący obszar Tychów i Katowic (linie autobusowe, trolejbusowe, tramwajowe i pociągi regionalne w granicach obu miast) - myślę, że mieszkańcy południowych dzielnic Katowic też byliby zainteresowani takim biletem... Boję się jednak, że w naszym przypadku pomysłodawca może skupić się jedynie na obcięciu kursów autobusów... Obym się jednak mylił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asparagoose Re: Szybka Kolej Regionalna wyprze autobusy? 07.08.12, 15:22 W ramach smutnego dowcipu: W starej, kupionej przez internet książce znalazłam ostatnio bilet komunikacji autobusowej. Na bilecie napisane było, uwaga... "Bilet ważny na terenie całego kraju, z wyłączeniem komunikacji PKS". I jak przy tym brzmią nasze tyskie modlitwy o wspólny z Katowicami bilet? :D Odpowiedz Link Zgłoś