Dodaj do ulubionych

Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach

05.09.12, 13:41
Przez fobie Uszoka będziemy skazani na wieczny brud. Przyglądałem się granitowym płytom kładzionym na ul. Jana. Podobne o ile nie te same mają byc kładzione na ul. 3 Maja. To ten sam rodzaj materiału co na Mariackiej i okolicach. Chodnik jeszcze nie jest oddany do użytku, a już jest niemiłosiernie brudny. Fobie Uszoka - dlatego, że wielokrotnie czytałem jego pełne troski wypowiedzi: "żeby nie było ślisko". Dlatego płyty są porowate, przez co jednak chłoną brud jak gąbka, będą zawsze nieświeże, zapuszczone, nieefektowne i bylejakie. A efekt (jeśli chodzi o czystość) może być inny. Wystarczy popatrzeć na płyty położone 40 lat temu na Korfantego (teraz są jeszcze np. przy Muzeum Śląskim). Były z lichego materiału, są popękane i oczywiście do wymiany. Ale pomimo tylu lat są zadziwiajace czyste, zwłaszcza po deszczu, ponieważ mają samozmywalną powierzchnię. Tym na Mariackiej, Jana i 3 Maja nie pomoże nawet mycie specjalną maszyną.
Obserwuj wątek
    • swoboda_t Do boju, gotowi, start! 05.09.12, 13:48
      No, a teraz czas na występy wyjców, co to nic im nie pasuje :)
      • Gość: Dude Re: Do boju, gotowi, start! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 15:39
        To już lepiej zadowalać się każdym nielogicznym pomysłem, chałturą, niedoróbką i bublem, tylko dlatego, że magistrat coś robi?
        • Gość: swoboda_t Re: Do boju, gotowi, start! IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 23:21
          Nie, chodzi o to, żeby krytykować, gdy ma to sens i merytorycznie. Jak w tym dowcipie rysunkowym: "Obywatelu, nie pieprz bez sensu".
      • Gość: Europejczyk Re: Do boju, gotowi, start! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 17:39
        Rozumiem, że tobie nawierzchnia Mariackiej i okolic się podoba.
        • Gość: swoboda_t Re: Do boju, gotowi, start! IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 23:23
          Podoba mi się tak sobie, jej stan i wykonanie - ani trochę. Na 3 maja nawierzchnia będzie inna, a prowadzenie inwestycji przez Skanskę daje nadzieję na solidność.
          • Gość: autotradomaniak Re: Do boju, gotowi, start! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 12:52
            Gość portalu: swoboda_t napisał(a): Na 3 maja nawierzchnia będzie inna

Niezrozumiałeś mojego postu. Niestety problem w tym - że co prawda wg zapowiedzi na ul. 3- maja nawierzchnia ma przynajmniej częściowo być w innym kolorze (na szczęście), ale znowu ma być wykonana z materiału, który będzie wiecznie brudny i nieświeży, tak jak to właśnie jest teraz na Mariackiej.
            • Gość: Europejczyk Pod asfaltem na 3-maja jest piękna granitowa kostk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 13:14
              Pod asfaltem na ulicy 3-maja jest piękna granitowa kostka. Nie jakaś typowa, jakich wiele, ale naprawdę najwyższej klasy. Zamiast wydawać miliony na nową nawierzchnię, która - idę o zakład - będzie wiecznie brudna i nieświeża, należało zerwać asfalt na ulicy i uzupełnić ubytki w starej kostce, a zrobić jedynie nowe chodniki. Mielibyśmy oryginalną stylową nawierzchnię, która tworzy klimat miast. Każdy sensowny konserwator powstrzymałby planowaną dewastację. Problem w tym, że takich konserwatorów u nas nie ma.
    • Gość: dil Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: *.leapswitch.com 05.09.12, 13:59
      tylko 30 mln jest jak darmo dane, może nawet uda sie cos dla prezesa naszego klubu zaoszczędzić
    • piechol Daniel Muc - czyj to w końcu rzecznik 05.09.12, 14:10
      Daniel Muc jest w końcu rzecznikiem przebudowy Centrum, czyli zatrudnionym w UM urzędnikiem, czy też rzecznikiem Strabag Polska, czyli pracownikiem prywatnej firmy? Bo GW pisze raz tak, a raz tak. A tak trochę to łączenie stanowisk razi.
      • Gość: Móc Re: Daniel Muc - czyj to w końcu rzecznik IP: *.play-internet.pl 05.09.12, 17:42
        Pytanie powinno być postawione inaczej: czyim rzecznikiem Daniel Muc nie jest?
        forum.gazeta.pl/forum/w,261,113922103,113922103,Kim_jest_Pan_Daniel_Muc_szara_eminencja_.html
        www.imagopr.pl/daniel-muc.html
        wiki.fakt.pl/Daniel-muc,1.html
    • Gość: nieznay Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.12, 15:02
      Jeśli ten nowy deptak bedzie równie beznadziejnym, brzydkim, szaro-szarym czymś ohydnym ( jak na Mariackiej ) to po prostu wpisze się w idiotyczny trend katowickich mistrzów wzornictwa.
      A mogłyby byc kolorowe kostki mozaiki itp.
    • Gość: gość Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: 195.149.64.* 05.09.12, 16:20
      " Podobne o ile nie te same mają byc kładzione na ul. 3 Maja " tia... od 6 do 18 będą na Jana a potem je będą przekładać na 3 Maja ...
    • ryba-966 Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach 05.09.12, 16:53
      Czy jest jakaś ulica w centrum nierozkopana? Chciałbym by ktoś wpadł na pomysł zakończenia jednaj inwestycji i rozpoczęcie drugiej. Wiem, że prezydent nie chodzi po ścisłym centrum, ale mieszkańcy tak. No i jeszcze jedno, czy zafundowany będzie kolejny koszmar materiałów? Gratuluję pomysłu z cegłą na ulicy Jana!
      Termin rozpoczęcia przebudowy ulicy na okres zimowy tez mnie zastanawia.
      • Gość: swoboda_t Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 23:24
        Lepiej się spiąć i zrobić kluczowe ulice w kilkanaście miesięcy, czy mieć rozkopane miasto przez kilka lat?
        • Gość: matt Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: 213.227.87.* 06.09.12, 10:29
          Zaiste, tempo zawrotne. Ślimacze przekładanie prauset metrów torów tak, by urzędasom w nowym biurze tramwaj nie przeszkadzał plus zmiana nawierzchni paru okolicznych ulic, ze resztą sklepów doprowadzonych w tym czasie do bankructwa. Na terenie całej tej budowy panuje koszmarny syf, wszędzie leżą resztki jakichś części, kontenery na śmieci niewywożone przebierają, odkryta Rawa śmierdzi. Ludzie, jak rzadkie gó..., łażą na skróty wszędzie, gdzie im wygodnie (skrzyżowanie Moniuszki-Korfantego, po torach na Dworcowej i pod wiaduktem, itp). Za taką organizację robót w normalnym kraju leci się ze stołka na pysk.
          I tylko "ozdoby bożonarodzeniowe" wiszą nad Jana w najlepsze. Cieniarze.

Katowice - miejsce zatrzymywania dla ręcznego przełączenia zwrotnicy
    • Gość: margo Re: Rozpoczął się remont ul. 3 Maja w Katowicach IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 11:04
      całkowicie się z Panem zgadzam! Zawsze kiedy idę Mariacką kroi mi się serce, że za tyle pieniędzy zrobiono takie dziadostwo. Ulica sprawia wrażenie wiecznie brudnej i zaniedbanej. ten bruk jest fatalnej jakości i wysoce podejrzane jest, ze nadal się go używa po doświadczeniach z Mariacką. Ja mieszkam w Ligocie i dużo lepiej i schludniej wygląda zwykła kolorowa kostka brukowa położona przy Zielonogórskiej niż to co kładą w centrum. W tych wszystkich działaniach w centrum nie widać żadnego planu. Zastanawia mnie fakt jak konserwator, który zabrania zamiast dachówki położyć blacho-dachówkę zezwala na oszpecanie takiej pięknej ulicy jak Mariacka takimi ohydnymi ławkami, na których nie tylko nie można siedzieć, ale tez są fatalnej jakości. Po roku obłazi z nich farba.
      Co do bruku to wystarczy spojrzeć na Wrocław i Kraków czy inne miasta europejskie. Aż miło popatrzeć na zmiany gdy się w nich nie było przez jakiś czas. Oczywiście wszędzie wykorzystuje się stary, zabytkowy bruk, który po prostu przekłada się na drugą stronę. Bardzo lubię Katowice i szkoda mi, że tak są niszczone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka