Dodaj do ulubionych

Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjechał...

10.12.12, 08:58
Do poprawienia jest dużo! Do roboty w KŚ! Już to pisałem wczoraj, ale wkleję, żeby ktoś z KŚ miał szansę zauważyć.

Podsumowanie wczorajszego dnia wygląda tak:

- Częstochowa - Gliwice o 8:46 z Zabrza opóźnione ok. 8 minut
- Gliwice - Zwardoń o 8:54 z Zabrze opóźniony najpierw 20 minut, później 40 minut, później odwołany.
- Gliwice - Częstochowa z Zabrza o 9:16 planowo (Stadler)
- Katowice - Tychy Lodowisko o 10:07 opóźnienie ok. 5 minut (Elf)
- Zwardoń - Katowice opóźniony w Pszczynie i Katowicach 60 minut.
- Jak w dowcipie o rabinie i kozie - gdy zapowiedzieli, że Wisła - Katowice spóźniona tylko 15 minut to na peronie zapanowała euforia

Niestety opóźnienia w pierwszych miesiącach będą w KŚ normą. Problemem są krótkie czasy na przejście składu na stacjach końcowych w nowy pociąg. Na linii Katowice - Zwardoń jest to np. 20 minut w Zwardoniu (a mają tam jeździć składy wagonowe, wymagające dużej obsługi przy zmianie kierunku). Na linii Katowice - Lubliniec jest to 10 minut na zmianę kierunku (ale tabor EZT). Nie ma miejsca na niwelowanie opóźnień. System Infopasażer Intercity wskazywał dziś, że pociągi z Lublińca łapały dziś po 50 minut opóźnień.

Ale opóźnienia to jedno i w moich oczach to małe przewinienie. Wiadome jest, że KŚ ma braki taborowe, bo podobno nie dostali homologacji na wiele składów (spora część wagonów czeskich i szynobusów z Niemiec). Pospiesznie pożyczali wagony z IC oraz EZT z Przewozów Regionalnych. Możliwości pozyskiwania taboru są jakie są - cieszmy się zatem z tego co jest.

Dużo gorzej wygląda sprawa z przekazywaniem informacji o opóźnieniach. To już 100% winy KŚ i nie oszukujmy się - mięli 1.5 roku, aby dopracować procedury w tym zakresie.

Poniżej mój raport sprzed kilku dni, gdy byli jeszcze tylko na dwóch trasach w regionie. Dodam, że dziś sytuacja wyglądała dokładnie tak samo - opóźnione i odwoływane pociągi, o których informacja ogłaszana była na megafonach dopiero tuż przed lub po planowanym odjeździe.

A jak to wyglądało w Czwartek? Cytuję swoją wypowiedź "na gorąco" z czwartku:

Pociąg Kolei Śląskich (z Częstochowy) do Gliwic o 20:30 opóźniony o 1 godzinę. Pociąg sobie jedzie jedzie całą drogę z Częstochowy i bach - w ostatniej minucie Koleje Śląskie orientują się, że będzie w Katowicach godzinę spóźniony.

Pociąg Kolei Śląskich (z Wisły) do Gliwic o 21:00 odwołany. Pociąg jedzie sobie z Wisły, jedzie, jedzie i nagle - bach! W ostatniej minucie Koleje Śląskie orientują się, że pociąg ten do Katowic w ogóle nie dojedzie (a przecież jechał z innego kierunku niż ten z Częstochowy).

Na całej stacji Katowice nikt nic nie wie, są tylko biedne panie kasjerki, które o tej porze nie mają nikogo, kogo mogłyby o cokolwiek zapytać.

Obecnie KŚ obsługuje 2 linie. Jednak spółka Koleje Śląskie od 9 grudnia przejmuje przewozy w całym regionie. Życzę zarządowi spółki szczerze powodzenia...

[...] Ciąg dalszy... Pociąg z Częstochowy do Gliwic o godzinie 21:30 jest opóźniony 15 minut. Oczywiście komunikat w ostatniej minucie .

Dla tych, którzy tak jak ja zastanawiali się co się stanie z pociągiem sprzed godziny (czy pojadą dwa na raz?) odpowiedź; pociąg (a jakże!) został po godzinie opóźnienia całkowicie odwołany. Komunikat w ostatniej minucie.

[...] Okazało się, że w pociągu z Częstochowy przymarzł pantograf. Tak, to już ten czas - temperatura -3 stopni na zewnątrz, 1.5 cm śniegu na dworze. Słowem - kataklizm. Nowoczesne pociągi w Polsce stają . Co się stało z pociągiem z Wisły - nie wiadomo, ale jak kataklizm to kataklizm - problemy pewnie te same .

W moim konkretnym przypadku miało to znaczenie. Czekałem w Katowicach 2h 15 minut na pociąg. Gdyby ktoś od razu poinformował o opóźnieniach i odwołaniach, zorganizowałbym sobie podróż inaczej. A tak, czekałem dowiadując się kolejnych wieści sporo za późno.

Ostatecznie okazało się, że jeden pociąg wyjechał z Częstochowy 80 minut spóźniony, a pociąg z Wisły nie wyjechał w ogóle. Te trasy pociąg pokonuje w czasie ok. 1-2 godzin - to jest dość czasu, aby przekazać informacje od obsługi pociągu do pracowników na stacjach pośrednich, aby pasażerowie nie czuli się zagubieni. Tymczasem KŚ zachowuje się, jakby opóźnienia pociągów na kolejnych stacjach były dla nich kompletnym zaskoczeniem. Nad tym elementem KŚ muszą popracować priorytetowo, bo spóźnień w najbliższych tygodniach raczej czeka nas sporo.
Obserwuj wątek
    • pawel1940 Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjechał... 10.12.12, 09:01
      PS. W artykule jawna propaganda, a dziennikarze to kupują.

"Warzecha poinformował, że w pierwszej dobie opóźnienia miało 16 proc. pociągów, wynosiły one średnio od 4 do 26 minut. Jeden z pociągów, który był opóźniony o blisko godzinę, prawdopodobnie przyspawał się do trakcji elektrycznej w efekcie zwarcia. To zdarzenie jest jeszcze wyjaśniane."

Sam wczoraj czekałem dwa razy na pociąg spóźniony godzinę, więc coś mi tu nie pasuje. A jak rozumiem pociągi odwołane nie liczą się do średniej?

Samo pojęcie "średnio od 4 do 26 minut" jest mocno zastanawiające.

Obawiam się, że na palcach jednej ręki można było wczoraj liczyć pociągi, które nie były spóźnione.
    • efemeryda5 Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjechał... 10.12.12, 09:02
      A ja jestem zadowolona, wreszcie nowe pociągi z klimatyzacją. Przejęli linie w moim mieście i teraz to jest najtańszy i najszybszy dojazd z możliwych. Na szczęście są słabo rozreklamowani bo gdyby mieszkańcy wiedzieli o cenach biletów to autobusy by opustoszały a do wagonu KŚ ciężko by się było dostać.
      • bahn Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 09:07
        A teraz marsz do pokoju sekretariatu marszałka po order i premię.
        • efemeryda5 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 09:12
          A ty marsz do autobusu skoro lubisz jechać dłużej i płacić więcej.
          • Gość: Adam Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 13:57
            Moja narzeczona od godziny czeka na peronie pod blokiem na SKR z Tychów do Katowic. Wczoraj w nocy rozkład sprawdzała, ŻADNYCH komunikatów. Dopiero ode mnie się dowiedziała, co się dzieje, jak zadzwoniła i zacząłem sprawdzać na internecie.

W pracy będzie miała nieprzyjemności, najbliższa kasa KS w Katowicach, nowe automaty na nowych peronach bezużyteczne, bo dostosowane do starych biletów, bilety w taryfie pomarańczowej niedawno kosztowały 3 zł, ostatnio 3,6 zł, a od dzisiaj 4 zł. Bilety strefowe ważne przez godzinę, a przez zmianą przewoźnika dwie. Przy takim bałaganie co chwilę trzeba by było biegać do kasy oddawać bilet i może jeszcze prowizję od zwrotu płacić? Za autobus zapłaciłaby 3,6 zł i po 40 minutach byłaby w Katowicach.
            Jakie krócej? Jakie taniej? Jakie wygodniej?
            • marszalek1980 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 14:42
              efemeryda płaci taniej, bo jako klakierka KŚ ma zniżki
      • Gość: cug Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 09:27
        mieszkancy dobrze wiedza, ile kosztuja bilety. strefowy dokladnie tyle samo, ile pobieralo za przejazd PKP. nie musisz KS reklamowac, i tak musimy nimi dojezdzac do pracy.
        natomiast dzisiaj wystapily duze opoznienia, nie mowiac o pociagach, ktore nie wyjechaly. 1h czekania w mrozie na dworcu na dzisiaj mi wystarczy.
        • Gość: hej Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.internetia.net.pl 10.12.12, 09:34
          w takiej wiosce jak Olbrachcice k. Cieszyna, kasy nie działają, ale poczekalnia i kibel są, można czekać na pociąg w normalnych warunkach. U nas w Polsce otwarta poczekalnia to luksus, zazwyczaj budynki są, ale kłódka wisi na drzwiach. . Naprawdę to tak dużo kosztuje? Przypuszczam, ze znacznie mniej niż jakichś zbędnych punktów typu inkubatory przedsiębiorczości czy inne niepotrzebne biura i biurka.
        • Gość: cojap Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 10:34
          > mieszkancy dobrze wiedza, ile kosztuja bilety. strefowy dokladnie tyle samo,
          > ile pobieralo za przejazd PKP

Jesteś przykładem na to, że jednak nie wiedzą. Nie wiem czy wszystkie strefy, ale przejazd w mojej skrócił się o 5 minut, pociąg ma klimatyzacje, a bilet miesięczny zamiast zdrożeć to potaniał z 83 do 80 zł.

Co do doinformowania mieszkańców to widać je na przykładnie mojego miasta: dojeżdżają do centrum Katowic zatoczonymi autobusami jadąc ok 40 minut i płacąc za to miesięcznie ok 120 zł.

>nie musisz KS reklamowac, i tak musimy nimi doj
          > ezdzac do pracy.

I tu się z Tobą w pełni zgadzam. Już dziś bywa tłoczno, a co dopiero gdyby ludzie się dowiedzieli że przepłacają jeżdżąc autobusami.
          • marszalek1980 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 14:43
            tyle, że strefa się skurczyła - na odcinku rybnickiem do Mikołowa, Łaziska z niej wypadły. Bilet strefowy kosztuje teraz 25% więcej niż tydzień temu
      • Gość: gosc Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.cafekontakt.static.3s.pl 10.12.12, 11:55
        To włącz sobie tę klimatyzację teraz. Na full. Może cię trochę otrzeźwi;)
      • Gość: lila Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 11:58
        ktoś ci płaci ?
    • Gość: miki Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.static.3s.pl 10.12.12, 10:54
      Skandal! To nie był debiut, to była totalna porażka. Oto w Raciborzu podstawiono ludziom 120-tonową lokomotywę elektryczną z jednym (!) wagonem osobowym:
      www.nowiny.pl/galeria/5140-skandal-na-stacji-w-raciborzu-nie-ruszyl-pociag-kolei-slaskich/foto-109074.html?item=87759
      tak niestety jest, jak za kolej zabierają się amatorzy.
      • Gość: Zagłębiak Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.telpol.net.pl 10.12.12, 11:08
        Racja - jedyny prawdziwy pociąg to kibel.
        • Gość: miki Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.static.3s.pl 10.12.12, 14:06
          Przyjacielu z Zagłębia, jakbyś nie wiedział, "kibel" byłby dla nich błogosławieństwem. EN57 oferuje prawie 200 miejsc siedzących, a tu 200 ludzi miało się zmieścić w wagonie z 80 miejscami i korytarzem bocznym. Paniał ty problem czy młotkiem do głowy trzeba będzie wiedzę wbijać?
      • pawel1940 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 11:29
        Pociągów i wagonów nie kupuje się na targu. Od 1.5 roku KŚ próbuje kupować tabor dostępny do kupienia w Europie, skompletowali tyle ile skompletowali.

Efekt mało pozytywny, ale w tym akurat aspekcie nie można odmówić KŚ starań, dlatego jakkolwiek to zabrzmi - ciesz się, że w ogóle przyjechał i że był jeden wagon ;-).
        • poborowy102 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 12:08
          no nie godej! Założyli spółkę bez taboru, bo nie było na targu? A na targu rybnym pytali, może tam?
          • pawel1940 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 12:31
            Założyli, bo Przewozy Regionalne żądają co roku coraz wyższych dotacji z województwa. KŚ jeździć będzie przez 3 lata po regionie za niewiele większe pieniądze niż Przewozy Regionalne w zeszłym roku (a w 2013 i każdym kolejnym roku PR chciałyby więcej, polecam: upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/timeline/09f2fda59cd4c9e63408e4c95669c3c0.png ).

KŚ w tym czasie zaplanowały wykonanie większej pracy przewozowej, kupują nowe pociągi i sprzedają tańsze bilety.

Jest dużo zamieszania na początku, ale kierunek zmian w porównaniu do Przewozów jest w mojej ocenie dobry. Takie niesterowalne molochy jak Przewozy Regionalne trzeba odsuwać od publicznych pieniędzy.

A że Przewozy nie chciały w rozsądnej cenie sprzedać swojego taboru, to Marszałek musiał szukać gdzie indziej.

To jest też ciekawe, że połowa taboru KŚ na czas nie dostała homologacji. Nie chcę szukać teorii spiskowych, ale jest to naprawdę zastanawiające.
            • poborowy102 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 13:27
              na razie rozkład jest taki sobie, są niezgrane połączenia na wielu liniach, czyli tak jak było w schyłkowej fazie PR. Jest problem z przekraczaniem granic województwa, poznikały niektóre pociagi, które były pełne. No i te autobusy w Piotrowicach to też dziwactwo.
      • Gość: tretete Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.play-internet.pl 10.12.12, 12:30
        Tak, to niedociągnięcie będzie poprawione. Żeby uniknąć niepotrzebnych przepychanek, będzie od jutra jeździła sama lokomotywa, która będzie zatrzymywała się tylko na stacji początkowej i końcowej
    • nez-rok PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 p... 10.12.12, 11:04
      O proszę! jak im odebrano przewozy na Śląsku to się nagle 'martwią' i służą radą. A ileż to razy PR za czasów PKP dawało ciała, i winni byli wszyscy tylko nie PKP? Zapomniał wół jak cielęciem był i to ekspresowym tempie.
      • Gość: Zed Chyba bredzisz IP: *.tktelekom.pl 10.12.12, 15:13
        PR tak samo jak KŚ też nie należały do PKP. Więc nie moze byc o mowy o odebraniu jakichś przewozów, bo PKP ich po prostu nie realizowało wcześniej. Przewoźnikiem była samorządowa spółka PR.
    • Gość: wujek Ligota powinna być stacją wzorcową, zero przystank IP: 213.227.87.* 10.12.12, 11:10
      Jakby tak zrobić, żeby pociągi nigdzie się nie zatrzymywały, to cały problem by się sam rozwiązał.

Do boju "specjaliści" z KŚ :D
    • bestcjanek PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 p... 10.12.12, 11:23
      Moja siostrzenica w Tychach nie wsiadła do pociągu do Czechowic. Przegapiła go (czekając w samochodzie żeby było cieplej) bo go na stacji w ogóle nie zapowiedzieli. Kiedy poszła zaniepokojona zapytać, pani z okienka powiedziała że nie zapowiadają bo nie mają kontraktu na zapowiadanie:)
      • Gość: zosia Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 IP: *.umkatowice.static.3s.pl 10.12.12, 11:35
        Na dworcu w Tychach pociagów nie zapowiadają już od lipca.
        • Gość: zosia Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 IP: *.umkatowice.static.3s.pl 10.12.12, 11:37
          Poza tym dworzec w tychach jest otwarty, wyremontowany i nie trzeba, żeby było cieplej, siedzieć w samochodzie. W normalnych warunkach można poczekać w hali dworca, gdzie jest zegarek ...
          • bestcjanek Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 10.12.12, 12:01
            1. Tym gorzej że od lipca nie zapowiadają.
            2. Na peronach nie jest ciepło i nie grzeją.
            3. Nie wiem czy na dworcu w Tychach po remoncie jest gdzie usiąść (przed remontem nie było gdzie)
            4. Problemem nie był brak zegarka (ten ma każdy przy sobie na ręku albo w telefonie) a brak zapowiedzi pociągu, która ta zapowiedź od zarania kolei poprzedzała przyjazd pociągu na stację.
            • Gość: hmmmm.... Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 IP: *.pl 10.12.12, 12:20
              To ciekawe bo wczoraj byłem i zapowiadali, a w samochodzie nie zawsze słychać zwłaszcza jak gra radio:-)
          • poborowy102 Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 10.12.12, 12:10
            to ciekawe, ze na odtworzenie komputerowe głosu z taśmy trzeba mieć kontrakt i umowy. Co za burdel.
            • Gość: ślązak tory i perony i dworce należą do PLK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 16:14
              które każą sobie słono płacić za różne uprzejmości, np za sprzedaż biletów w swoich kasach
          • Gość: Adam Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 14:27
            "W normalnych warunkach można poczekać w hali dworca, gdzie jest zegarek ... " co Ci nic nie da, bo czekasz na przyjazd pociągu w miejscu, z którego go nie zobaczysz i nie usłyszysz, bo zapowiedzi nie ma, a o zegarku to najpierw kolej powinna sobie przypomnieć, że takie coś istnieje, żeby był użyteczny.
            O braku zapowiedzi przekonałem się boleśnie, jak chciałem zrobić wycieczkę do Krakowa i stałem w kolejce po bilet, ciesząc się że zdążę, bo nie był jeszcze zapowiadany, a kiedy już wyszedłem na peron, to mogłem mu pomachać chusteczką. Kiedy oddawałem bilet, zobaczyłem ładną karteczkę informującą o odwołaniu zapowiadania pociągów. Absurd.
    • poborowy102 PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 p... 10.12.12, 12:06
      Co się dzieje, czy to koniec świata? Nie to tylko Platforma Obywatelska.
      • bestcjanek Re: PKP żąda wyjaśnień. Na trasy nie wyjechało 13 10.12.12, 20:36
        kolejny polityczny frustrat
    • holtze PKP żąda wyjaśnień. 10.12.12, 12:24
      kiedy trasy obslugiwala spolka corka pkp i codziennie odwolywano po kilka pociagow wtedy pkp jakos nie wyrazala zaniepokojenia... banda nieudacznikow

to my obywatele zadamy wyjasnien dlaczego pkp pomimo jednego z najwyzszych w europie budzetow przez ostatnie 20 lat doprowadzilo do zapasci transportu kolejowego w polsce!
      • acid.jazz Re: PKP żąda wyjaśnień. 10.12.12, 15:56
        Przewozy Regionalne to nie spółka córka PKP, Przewozy Regionalne w 100% należą do samorządów województw.
    • Gość: kuleje sląskie Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 12:40
      POroniony POmysł POrąbańców - zobaczcie sobie koszty wynaju tego taboru z CZ i DE.
      19 grudnia muszą dodatkowo oddać wagony do InterCity, na częsci linii jeżdża stare rupicie wynajęte z Przewozów Regionalnych, niektóe pociągi składają się z elektrowozu towarowego i ....... jednego wagonu + dowóz pasażerów na stacje samochodem osobowym.

Czysta komedia za nasze podatki
      • Gość: emce79 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: 188.123.223.* 10.12.12, 13:17
        przesadzasz. od ponad roku jeżdżę z KŚ, wcześniej przez kilka lat PR i różnica jest spora na korzyść KŚ. taniej, czyściej i przynajmniej pociągi przyjeżdżają na czas (były dwa okresy, kiedy było inaczej -> na początku, przy przejmowaiu linii Gliwice-Częstochowa i dzisiaj).

jak jeździło się starymi rzęchami z PR, to w lecie grzało, a w zimie były zmarznięte okna i drzwi. w pociągach śmierdziało. i nie przyjeżdzały na czas dużo częściej niż te, które jeżdżą obecnie.

z kasy, którą dostawali (naprawdę dużej kasy) nie byli w stanie jednego nowego pociągu kupić.
        słabo i żenująco.
        • Gość: miki Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.static.3s.pl 10.12.12, 14:14
          > jak jeździło się starymi rzęchami z PR, to w lecie grzało, a w zimie były zmarz
          > nięte okna i drzwi. w pociągach śmierdziało. i nie przyjeżdzały na czas dużo cz
          > ęściej niż te, które jeżdżą obecnie.

Jesteś pracownikiem KŚ i ktoś Ci za te brednie płaci? Ja jakoś zanim pojawiły się KŚ jeździłem pomiędzy Katowicami i Gliwicami czystymi, zmodernizowanymi EN57 PR. Nie widzę szczególnej różnicy poza tym, że było bardziej punktualnie i nie było bajzlu z biletami.
          • Gość: emce79 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: 188.123.223.* 10.12.12, 15:49
            nie brednie. rzeczywistość. na trasie chorzów batory - gliwice, którą jeździłem i jeżdżę zmodernizowanych składów widziałem chyba dwa na tydzień. jeśli nie rzadziej.

co było szczególnie wkurzającej, bo w miesiącach wiosenno-letnich jeździłem pociągiem i w większości składów nie było nawet jak sensownie przymocować rowerów.

jeśli chodzi o punktualność, to daj se spokój... PR były bardziej punktualne? śmiechu warte.
        • marszalek1980 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 14:51

>
          > jak jeździło się starymi rzęchami z PR, to w lecie grzało, a w zimie były zmarz
          > nięte okna i drzwi. w pociągach śmierdziało.

a w KŚ klimatyzacja bywa ustawiona prawie na mrożenie, nawet jeśli na dworze klucha i plucha. Nie raz wychodziłem ze składu przemarznięty. W kiblu nie śmierdziało, ale ponieważ w tych "cudeńkach" jest tylko jeden na skład, to były gigantyczne do niego kolejki, a w trakcie trasy czasem się zatykał, bo za dużo chętnych z niego korzystało
          • Gość: emce79 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: 188.123.223.* 10.12.12, 15:44
            no tak, faktycznie na trasie 120 kilometrowej powinno być przynajmniej z 5 toalet. dziwne, że nie masz pretensji, że w autobusach miejskich ich nie ma.
            • marszalek1980 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech 10.12.12, 18:52
              w starych rzęchach były dwie, widać nieprzypadkowo. Nieważne, czy trasa ma 30 czy 120 km - jeśli jedzie nią kilkaset osób to jeden kibel raczej za malo, zwlaszcza jak klima funduje chłodnie.

Porownanie z autobusem bardzo zasadne - dlatego właśnie wybierałem pociagi, aby nie musieć wypatrywać mojego przystanku z niecierpliwością. Najwyraźniej projektanci "cudeniek" uznali, że jeden zatkany kibel starczy
              • Gość: emce79 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 20:26
                to nie było porównanie. to było naśmiewanie się z Twojego toku rozumowania. jeśli chodzi o to, że w EN57 były dwie toalety, to nie dlatego, że projektowano je z myślą o obsłudze trasy Cz-wa - Gliwice tylko dłuższych. Stąd dwie.

A jeśli bydło nie potrafi korzystać z toalety i zatyka kible to sorry... może lepiej wrócić do tych typowych dla EN57 z obiegiem otwartym? nic się nie będzie zatykało, a bydło znowu będzie mogło defekować na stacjach kolejowych...
    • Gość: Czytelnik Marna prowokacja IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 13:14
      • moim_skromnym_zdaniem Re: Marna prowokacja 10.12.12, 14:15
        Może i marna, ale wielu tak myśli.
        • marszalek1980 Re: Marna prowokacja 10.12.12, 14:51
          jeśli spółkę powołali gorole i oni nią zarządzają, to kto jest winny? kosmici??
          • moim_skromnym_zdaniem Re: Marna prowokacja 10.12.12, 16:01
            marszalek1980 napisała:

> jeśli spółkę powołali gorole i oni nią zarządzają, to kto jest winny? kosmici??

Zaraz, zaraz, wydawało mi się, że to są Koleje ŚLĄSKIE- chyba Ci się coś pozajączkowało misiu;)
            • Gość: emce79 Re: Marna prowokacja IP: 188.123.223.* 10.12.12, 16:04
              nie fikaj marszałku
            • marszalek1980 Re: Marna prowokacja 10.12.12, 18:53

> Zaraz, zaraz, wydawało mi się, że to są Koleje ŚLĄSKIE- chyba Ci się coś pozają
              > czkowało misiu;)

aaa, to jak w nazwie jest ŚLASKIE, tzn, że to śląskie? :D rozumiem, że Częstochowa też jest na Śląsku, bo docierają tam Koleje ŚLĄSKIE?
    • adamzd Rzondam powrotu Przewozow Regionalnych!!! 10.12.12, 14:12
      To som bardzo dobre koleje - zawsze czysto i punktualnie, zima im nigdy nie pszeszkadzala a panie konduktorki zawsze usmiehniete.
      z powarzaniem
      Obywatel
    • marszalek1980 Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjechało... 10.12.12, 14:41
      siedziałem dziś na dworcu między 10.30 a 11.30. Wszystkie, powtarzam WSZYSTKIE pociągi KŚ miały opóźnienie, najczęściej 15 minut, choć było i 70. Jeden albo dwa w tym czasie odwołano, informując o tym dosłownie tuż przed godziną odjazdu. Dodam, że np. pociągi IR przyjeżdżały punktualnie lub prawie punktualnie - jeźdżą po innych torach??? Mimo szumnych zapowiedzi automaty biletowe nadal nie działały.

dziwić się nie ma czemu - od dawna było wiadomo, że KŚ to tylko jeden wielki burdel (czego można spodziewać się po firmie, która nawet na 1 linii miała kłopoty). Jednak skala tego burdelu zaskoczyła nawet mnie - a podejrzewam, że będzie jeszcze gorzej.

I tylko przedstawiciele KŚ ze złośliwymi minami będą stawać przed dziennikarzami, i wciskając kit o trudnościach niezależnych od nich (dziś z pewnością ten 1-2 stopniowy mróz jest winny). No, ale w końcu nikt ich do odpowiedzialności nie pociągnie
      • Gość: ślązak marszałku jesteś kolejarzem z pr (zwolnionym) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 16:23
        i teraz siedzisz na dworcu napawając się można dziś to nazwać klęską KŚ ale jutro będzie lepiej a ty dalej nie będziesz miał pracy w PR (to se już ne wraci panie hawranek)

jeśli zaś inna jest przyczyna dla której siedzisz na dworcu to jest to na pewno to co lubisz burdel ale burdel kosztuje wolisz więc jak dawniej siedzieć na dworcu i się podniecasz

gdybyś kupił bilet mógłbyś wsiąść do opóźnionego pociągu i już
        • marszalek1980 Re: marszałku jesteś kolejarzem z pr (zwolnionym) 10.12.12, 18:55
          jeżeli ja jestem kolejarzem z PR to ty jesteś debilem :D

wyobraź sobie, że czasem są takie połączenia, że trzeba tą godzinę odczekać na jakiś swój pociąg. Nawet cudowne KŚ nie jeżdżą częściej, a dzisiaj to już w ogóle nie bardzo jeździły. Czasem warto przyjść wcześniej i zobaczyć burdel, niż udawać, że go nie ma
    • maksymilian2012 Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjechało... 10.12.12, 15:00
      Zapomniał wół jak cielęciem był! Szpece z PKP nie pamietaja co zafundowali podróżnym z całej Polski 2 lata temu
      • bahn Re: Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjecha 10.12.12, 16:09
        Wobec tego co dziś pokazały KŚ zamieszanie jakie było dwa lata temu wydaje się być co najwyżej znacznym utrudnieniem. Tak źle jak dziś jeszcze nigdy nie było, jest kompletny chaos, nic nie jest dograne. I co gorsza, jutro pewnie będzie powtórka tego cyrku.
        • Gość: ślązak co bahn stawiasz jak ci się nie ziści wróżba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 16:27
          skoczysz pod pociąg na dworcu, żeby jednak coś się zepsuło (nawet nie uronię jednej łzy)
    • opt Wiele powodów do wściekłosci, a to jeden z nich: 10.12.12, 15:21
      Ja też jestem wściekly, bo z Tychow do Katowic na pomarańczowy bilet moglem jechać za 1,80zł a teraz za 4 zł, co oznacza dla mnie podwyżkę o ponad 100%- więc skorzystam nie z nowozbudowanych dworców w Tychach tylko z autobusów MZK
    • Gość: Topaz34 Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 16:34
      To się nazywa śląska robota!
      • Gość: Fason Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.centertel.pl 10.12.12, 16:44
        Do wszystkiego potrzeba specjalistów, a nie tylko prezesów z nadania partyjnego.
        Powołując tak dużą Spółkę trzeba było zatrudnić ludzi, którzy zjedli zęby na kolei-nawet
        jeżeli pracowali w Przewozach Regionalnych.
    • Gość: olo Re: Cały Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 16:45
      Dokladnie wini sa gorole! Oczywiscie ze tak! Na chybcika trzeba bylo tworzyc Koleje Slaskie ktore zastapily gorolskie Przewozy Regionalne!
    • Gość: zgryźlak z Bielska Obstrukcja i "dywersja" ex "usługodawców" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 19:27
      Trzeba przetrwać, jak do gara nie będzie co włożyć, to odpuszczą promowanie tego gooo.. jakim była słusznie odeszła w niebyt kolejowa firma transportowa.
      A wpisy dyżurnych reprezentatów tego, co miejmy nadzieję juz nie wróci, trzeba traktowac jako wyraz ich frustracji. I niech się (w miarę dostrzeganej bezsilności zaostrza). Na "zdrowie".

ZZB

PS.A osobiście życzyłby sobie, by mije rodzinne miasto, przejeło za długi, zoobowiązania i kasę włożoną w rewaloryzację dworca całą sieć na terenie Bielska-Białej i stworzyło na jej bazie wreszcie SKM
    • grochowiok Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjechało... 11.12.12, 20:40
      Państwo PREZESI i DYREKTORZY Kolei Śląskich wypadało by dziś siąść za okienkiem kasy biletowej i wydawać bilety na UFO. To wreszcie dowiedzieli byście się prawdy co społeczeństwo myśli o WAS jako odpowiedzialnych za ten CAŁY BAŁAGAN KOLEI ŚLĄSKICH, nie za grosze pracujące kasjerki muszą wysłuchiwać OBELG.
    • grochowiok Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjechało... 11.12.12, 21:01
      Panie MARSZAŁKU jak nie PAN to kto jest odpowiedzialny za ten chaos i bałagan przewoźnika URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO. To PAN Marszałek Społeczeństwu Województwa Śląskiego obiecywał za Przewozy Regionalne, "WSPANIAŁEGO" przewoźnika Koleje Śląskie, lecz nie nadmienił że to UFO będzie jeździło po Śląsku !.
      • Gość: Wściekła studentka Re: Pasażerowie są wściekli. Na trasy nie wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 20:35
        swięta racja.... Sami konduktorzy nie mają rozkładu jazdy i nie wiedzą co robić.. to jakaś kpina ! Pociągi nie podpisane, opóźnione, odwołane nikt nic nie wie - czeski film !
        A o atmosferze wczoraj wieczorem na dworcu nie wspomnę... Czekanie na pociągi widmo...
        Niech piekło pochłonie koleje śląskie ! .
    • Gość: XXXX Re: Jedenaście pociągów Kolei Śląskich nie wyjech IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.12, 21:46
      Autonomiczna kolej śląska!! Pomysły marszałka województwa.Ha,Ha,ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka