cdef1 12.07.04, 09:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=6081741&a=6132729 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 11:32 Chyba nikt nie ma już wątpliwości co do polskości Śląska przed I Wojną Światową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 11:38 Takie sa fakty. Ale wierz mi pan, na tym forum "oswieceni eurpejczycy" powiedza, ze to tym gorzej dla faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 11:41 > Chyba nikt nie ma już wątpliwości co do polskości Śląska przed I Wojną Światową To dlaczego Polska przegrala plebiscyt? Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 11:45 Bo Niemcy przywieźli tu 200 tys emigrantów z głębi Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 11:53 > Bo Niemcy przywieźli tu 200 tys emigrantów z głębi Niemiec. Kto zglosil propozycje, aby glosowali emigranci? Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 12:09 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > Bo Niemcy przywieźli tu 200 tys emigrantów z głębi Niemiec. > Kto zglosil propozycje, aby glosowali emigranci? Profesor Eugeniusz Romer. Był to poważny błąd strony polskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że na Niemcy głosowało dodatkowo 200 tysięcy ludzi spoza Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 12:45 >>na Niemcy głosowało dodatkowo 200 tysięcy ludzi spoza Górnego > Śląska. Skad wiadomo jak glosowali emigranci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 12:58 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > >>na Niemcy głosowało dodatkowo 200 tysięcy ludzi spoza Górnego > > Śląska. > Skad wiadomo jak glosowali emigranci? > Pozdrawiam Trafna uwaga. Oczywiście nigdy dokładnie w 100% nie ustalimy jak głosowali emigranci ale ze żródeł pośrednich można przypuszczać, ze zdecydowana wiekszość z nich głosowała za Niemcami. Może o tym na przykład świadczyć fakt, że przybywali oni na śląsk w zorganizowanych grupach a na dworcach byli uroczyście witani przez miejscowych działaczy niemieckim. Poza tym zauważ ciekawa prawidłowość im w danej miejscowości więcej głosowało emigrantów tym lepszy wynik plebiscytowy dla Niemiec. Wreszcie trzecia uwaga, przynajmniej na terenie okręgu przemysłowego wiekszość emigrantów to byli urzędnicy niemieccy z rodzinami, którzy wprawdzie urodzili sie i mieszkali przez pewien czas na Górnym śląsku ale później byli przeniesieni w inne części Niemiec. Taki był wtedy los urzędników. Trudno sobie wyobrazić żeby ludzie ci głosowali za Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
jme2 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 12:51 cdef1 napisał: > Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > > > Bo Niemcy przywieźli tu 200 tys emigrantów z głębi Niemiec. > > Kto zglosil propozycje, aby glosowali emigranci? > Profesor Eugeniusz Romer. Był to poważny błąd strony polskiej. Nie zmienia to > jednak faktu, że na Niemcy głosowało dodatkowo 200 tysięcy ludzi spoza Górnego > Śląska. Różnica głosów oddanych na Niemcy i Polskę była dużo większa niż 200 tys., przy czym Polacy przywieźli też swoich emigrantów. Emigranci mieli więc wpływ na skalę poparcia, ale nie przeważyli szali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 14.07.04, 17:57 cdef1 napisał: > Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > > > Bo Niemcy przywieźli tu 200 tys emigrantów z głębi Niemiec. > > Kto zglosil propozycje, aby glosowali emigranci? > Profesor Eugeniusz Romer. Był to poważny błąd strony polskiej. Nie zmienia to > jednak faktu, że na Niemcy głosowało dodatkowo 200 tysięcy ludzi spoza Górnego > Śląska. Jeszcze jedno pytanie panie cdef1. Czy Polacy, zglaszajac te propozycje, liczyli, ze emigranci beda glosowac za Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 11:46 Odpowiem pytaniem na pytanie. Dlaczego w 1947 wygral Gomulka a przegral Mikolajczyk ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 12:00 >> Dlaczego w 1947 wygral Gomulka a przegral Mikolajczyk ? Bo komunisci sfalszowali wybory. O ile sie nie myle, w przypadku plebiscytu nic podobnego nie mialo miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 12:07 To pan powiedzial. O ile mi wiadomo administracja byla niemiecka ( nie sadze aby byla obiektywna, juz o taka uczciwosc trudno Niemcow posadzic ), o terrorze bojowek Freikorpsu juz nie bede wspominal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehod Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 12:33 >>O ile mi wiadomo administracja byla niemiecka To glosowala administracja niemiecka czy Slazacy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 12:41 Pan dokladnie nie przeczytal co pisalem czy nie chcial pan przeczytac? O poziom Willego nigdy bym sobie nie pozwolil pana podejrzewac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 12:58 > Pan dokladnie nie przeczytal co pisalem czy nie chcial pan przeczytac? > O poziom Willego nigdy bym sobie nie pozwolil pana podejrzewac. ??? Nie rozumiem, chociaz chcialbym aby mi Pan wytlumaczyl sugerowane przez Pana podobienstwo miedzy plebiscytem a wyborami 1947 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 13:07 Prosze pana majac w swoich rekach aparat prawny i zwiazany z nim aparat administracyjny nie sadze aby Niemcy byli uczciwi w tych wyborach. Terror Freikopsu tak jak i terror UB ( nieznani sprawcy, oddzialy pozorowane ) mial wplyw na wynik wyborow przez zastraszanie. Nie tylko na Slasku ale takze na Powislu i w Prusach wschodnich takze mialy miejsca skrytobujcze mordy na dzialaczach plebiscytowych podobnie jak w RP w 1947 na PSL-owcach. Wankowicza pan nie moze okreslic MIANEM NACJONALISTY. Pisal on w swoich reportazach pt : na tropach Smetka o tego typu przypadkach wcale nie zadajac inkorporacji Prus. Byl on raczej Zubrem Wilenskim i ziemie zachodnie dla niego nie stanowily priorytetu. Pozdrawiam takze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 12.07.04, 13:30 > Prosze pana majac w swoich rekach aparat prawny i zwiazany z nim aparat > administracyjny nie sadze aby Niemcy byli uczciwi w tych wyborach. Terror > Freikopsu tak jak i terror UB ( nieznani sprawcy, oddzialy pozorowane ) mial > wplyw na wynik wyborow przez zastraszanie. Tylko ze w 1947, pomimo terroru, PSL zdobylo 74% glosow(szacunki Mikolajczyka).Gdyby nie sfalszowanie wyborow, Mikolajczyk wygralby. Natomiast w 1921 nie bylo zadnego falszerstwa plebiscytu. Rownie terror niemiecki byl na pewno mniejszy niz ub-ecki, a jednak Polska plebiscyt przegrala... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 13:43 Ma pan racje Polska przegrala, oczywiscie nie mozna porownywac Gomulki do rzadu Republiki Weimarskiej.To by bylo naduzycie pomimo istnienia Freikorpsow. Co wcale nie swiadczy ze nie bylo tam ludnosci opowiadajacej sie za Polska musialo jej byc dosc duzo skoro Niemcy zmobilizowali tak znaczne srodki i sily. Z faktami nie ma co dyskutowac mozna starac sie zrozumiec ich przyczyny. Moge jeszcze dodac ze oprocz sciagniecia emigrantow pochodzenia niemieckiego na Slask istotny wplyw miala takze sytuacja Polski w wojnie polsko-bolszewickiej. Sytuacja byla grozna i wielu ludzi pomimo sympatii do Polski obawialo sie przegranej RP w zmaganiach z bolszewikami. Jakie by byly tego skutki kazdy normalny czlowiek zdawal sobie sprawe az nadto. Wydaje mi sie ze przyczyny takiego a nie innego wyniku plebiscytu nie sa tak proste jak niektorzy by chcieli widziec. Nie mowie tego o panu. z powazaniem Pit Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 13:52 Dobrym wyznacznikiem preferencji narodowych Górnoślązaków były tez wybory komunalne z jesieni 1919 roku kiedy to na listy polskie padło około 70% głosów. Tylko, ze w wyborach tych nie głosowali emigranci a wojna polsko-sowiecka miała charakter bardzo ograniczony. Gdyby wtedy przeprowadzono plebiscyt prawie cały Górny Śląsk przypadł by Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 13:58 Nie wiem CDEF moze sie myle, moze masz racje, historykiem nie jestem ( choc mam jakies pojecie ) ale dobrze to na tym wschodzie nie bylo. Czesc ludzi mogla sie wystraszyc. Przeciez Niemcy do 1918 stali na ogromnych przestrzeniach Rosji i zolnierze niemieccy widzieli co to bolszewia. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 14:03 Masz rację Pit. Ale mimo wszystko w 1919 nasze wojska stały daleko za Mińskiem i Kamieńcem Podolskim a w sierpniu bolszewicy byli juz pod Warszawą. To musiało działac na wyobraźnię ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 14:04 Oczywiście w sierpniu 1920. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.80.* 12.07.04, 14:10 Ozcywiscie, wtedy niezle chlodkiem powialo od wschodu!!! Dziekowac Bogu lud juz byl swiadomy i nie poszedl na lep komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 13.07.04, 06:44 >> ...istotny wplyw miala takze sytuacja Polski w wojnie polsko-bolszewickiej. Mysle, ze nie do konca - w momencie gdy byl plebiscyt, Polska wojne wygrala ( 2 dni przez plebiscytem podpisano pokoj w Rydze). Wygrana wojna moze nawet pomogla Polsce w uzyskaniu wiekszego poparcia na Slasku.. Ja jestem ciekaw jaki wplyw na glosowanie za Polska miala przegrana przez Niemcow wojna swiatowa - przypuszczam, ze wielu ludzi moglo glosowac za Polska, gdyz obawiali sie negatywnych skutkow kleski Niemiec... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.85.* 13.07.04, 11:36 Przepraszam ze dopiero teraz panu odpisuje. Mozliwe ze tak moglo byc tzn z tymi skutkami przegranej przez Niemcy. Jednakze wydaje mi sie ze skutki psychiczne bitwy warszawskiej pomimo wygranej byly znaczace ( w sensie negatywnym ). Przeciez gdyby nie balagan u bolszewikow ( znany wist Stalina pod Lwowem ) moglo byc bardzo zle. Polska po traktacie ryskim pomimo pokoju miala problem z Ukraina, Litwa o Niemcach nie wspomne. Doszly tez Czechy. Wydaje mi sie ze dla wielu mieszkancow Slaska Niemcy byly bardziej stabilne nie mowiac juz o sprawach gospodarczych. Przeciez Polska byla po I wojnie ( walki rosyjsko- niemieckie, okupacja niemiecka) i wojnach z bolszewikami zupelnie zrujnowana. Czynnika materialnego nie nalezy takze wykluczac. Zreszta sam pan wie dobrze ze ten czynnik jest i bedzie bardzo wazny. Pozniejsze wydarzenia potwierdzaja teze glosowania ekonomicznego. Nie generalizuje ale w wielu wypadkach tak bylo. Lacze wyrazy szacunku Pit Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 11:42 Czynnik ekonomiczny był wykorzytsywany w plebiscycie przede wszystkim przez Polaków. Panowalo powszechne przekonanie, ze kontrybucje do reszty zrujnuja Niemcy. Proponuję porównać ich wysokość z wypłaconymi przez Francję po 1871. A wygrana z bolszewikami mogła stronie polskiej jedynie pomóc - wytracała argument, że POlska jest państwem sezonowym. Tak więc moment przeprowadzenia plebiscytu był dla Polski niezwykle korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 11:54 Te same fakty a dwie przeciwstawne opinie. Pierwszorzędne pole dla różnych nadinterpretacji. Pomijając je jednak, wyniki plebiscytu i powstań sląskich pokazały że odrodzenie państwa polskiego było ważną sprawą dla Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 12:01 Twoja teza jest pięknym przykładem nadinterpretacji, o której pisałeś w poprzednim zdaniu. Cóż za błyskawiczna egzemplifikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.85.* 13.07.04, 12:04 Aqua napisal : "Pomijając je jednak, wyniki plebiscytu i powstań sląskich pokazały że odrodzenie państwa polskiego było ważną sprawą dla Ślązaków. " Drogi Wodzianie ja nie pisalem ze odrodzenie Polski bylo nieistotne dla Slazakow. Dyskutujemy tylko o pewnych faktach ( ale faktow nie zmieniamy ). Jak przeczytasz moje posty to nie wyrazam kategorycznych sadow. Moge sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 12:16 No cóż pit, myślę że manipulujesz nie tylko moim nickiewm ale również moją wypowiedzią. Mówicie wszak o interpretacji zdarzeń, które mogły mieć wpływ na takie czy inne zachowania Ślązaków. Mogę przecież powiedzieć, że ten wpływ nie był decydujący, kolego pit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.85.* 13.07.04, 12:21 Wodzian napisal : "No cóż pit, myślę że manipulujesz nie tylko moim nickiewm ale również moją wypowiedzią. Mówicie wszak o interpretacji zdarzeń, które mogły mieć wpływ na takie czy inne zachowania Ślązaków. Mogę przecież powiedzieć, że ten wpływ nie był decydujący, kolego pit." Wodzianie pewnie, ze mozesz!!! Takie jest twoje zdanie i juz. Po to jest forum. Na nim takze sie dowiedzialem wielu faktow i rewidowalem moje zdania. A z ta manipulacja to nadinterpretujesz moja wypowiedz. Szacuneczek Pit Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 16:23 Myślę picie, że spotkałem się już kiedyś na FK z osobnikiem o podobnej kulturze osobistej. pozdrowienko Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 14:43 aqua napisał: > Te same fakty a dwie przeciwstawne opinie. Pierwszorzędne pole dla różnych > nadinterpretacji. Pomijając je jednak, wyniki plebiscytu i powstań sląskich > pokazały że odrodzenie państwa polskiego było ważną sprawą dla Ślązaków. I ważno maślonie,co mi pieron szczelou we hlywiku bo mi zgoszkła. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 16:49 Saepe faktun est, ut homines errent, Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 19:51 aqua napisał: > Saepe faktun est, ut homines errent, Rico. Panie Woda!,przepraszam nie wiedziałem,że Pan potrafi ajgurski,no coś takiego. Mógłby Pan mnie tego języka nauczyć? Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
klausberg Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 12:34 Nie zapomnij, ze w tym czasie Polska zajeta byla restytucja granic przedrozbiorowych, stad znajdowala sie w niezrecznej sytuacji moralno- propagandowej. Z cala pewnoscia bylo to powodem ostroznego dzialania rzadu polskiego w sprawie pomocy dla Slaska, co nie stalo na przeszkodzie, ze wiele ochotnikow z calej Polski (a zwlaszcza z Wielkopolski) przylaczylo sie do powstancow slaskich. Oczywiscie ta pomoc spoza Slaskaa nie byla tak znaczaca dla przebiegu powstan, jak udzial roznych nieslaskich orgeszowcow, freikorpsow czy zbirow Heydebrecka po stronie niemieckiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 13.07.04, 13:51 >> ze wiele > ochotnikow z calej Polski (a zwlaszcza z Wielkopolski) przylaczylo sie do > powstancow slaskich Czy to nie byli ochotnicy podobnego rodzaju, jak Chinczycy w wojnie koreanskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 14:30 klausberg napisał: > Nie zapomnij, ze w tym czasie Polska zajeta byla restytucja granic > przedrozbiorowych, stad znajdowala sie w niezrecznej sytuacji moralno- > propagandowej. Z cala pewnoscia bylo to powodem ostroznego dzialania rzadu > polskiego w sprawie pomocy dla Slaska, co nie stalo na przeszkodzie, ze wiele > ochotnikow z calej Polski (a zwlaszcza z Wielkopolski) przylaczylo sie do > powstancow slaskich. Oczywiscie ta pomoc spoza Slaskaa nie byla tak znaczaca > dla przebiegu powstan, jak udzial roznych nieslaskich orgeszowcow, freikorpsow > czy zbirow Heydebrecka po stronie niemieckiej! Mówi Pan o terrorystach polskich?,którzy działali poza granicami Polski,czy o rządzie polskim,który w tym wypadku był terrorystą,popierając terrorystów polskich na Sląsku. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 15:54 I tu się moim zdaniem mylisz. Udział był równie znaczący, bo chodziło o organizację i inspirację tego co nazywamy III powstaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 13.07.04, 12:03 >>Czynnika materialnego nie nalezy takze wykluczac. Zreszta sam pan wie dobrze >>ze ten czynnik jest i bedzie bardzo wazny. Pozniejsze wydarzenia potwierdzaja >> teze glosowania ekonomicznego. "Pozniejsze wydarzenia" Moglby pan rozwinac? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.85.* 13.07.04, 12:11 Wie pan, rodziny powstancow slaskich wyjezdzaly do Niemiec. Nie tylko miala na to wplyw polityka Polski "Ludowej " wobec Slazakow, ale takze sytuacja ekonomiczna. PRL (nie wiem czy pan zna z autopsji ale podejrzewam ze tak, panski polski jest b. dobry) raczej atrakcyjny nie byl. Kolejki za wszystkim, totalne braki nie mowiac o swobodach wyjezdzania w swiat. Coz tu wiecej deliberwowc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 13.07.04, 13:42 Milo sie z panem dyskutuje, panie Pit :-) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: 150.254.85.* 13.07.04, 13:46 Mnie takze, zycze milego dnia. pozdrowienia Pit Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 13.07.04, 13:57 Traktat Ryski kończący wojnę polsko-sowiecką podpisano na 2 dni przed plebiscytem. W tamtych czasach kiedy nie było radia, telewizji a gazety czytano tylko od święta i to nie wszyscy wielu ludzi po prostu o tym nie wiedziało i z pewnością taki stan rzeczy działał na korzyść Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 13.07.04, 14:14 cdef1 napisał: > Traktat Ryski kończący wojnę polsko-sowiecką podpisano na 2 dni przed > plebiscytem. W tamtych czasach kiedy nie było radia, telewizji a gazety > czytano tylko od święta i to nie wszyscy wielu ludzi po prostu o tym nie > wiedziało i z > pewnością taki stan rzeczy działał na korzyść Niemiec. Zawieszenie broni pomiedzy Polska a Rosja podpisano 12 pazdziernika 1920, plebiscyt mial miejsce przeszlo 5 miesiecy pozniej, oprocz tego sadze, ze swiadomosc zwyciestwa Polski byla obecna w powszechnej swiadomosci od bitwy warszawskiej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.wozniki.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 15:42 cdef1 napisał: > Traktat Ryski kończący wojnę polsko-sowiecką podpisano na 2 dni przed > plebiscytem. W tamtych czasach kiedy nie było radia, telewizji a gazety czytano > > tylko od święta i to nie wszyscy wielu ludzi po prostu o tym nie wiedziało i z > pewnością taki stan rzeczy działał na korzyść Niemiec Gazety czytano codziennie na Górnym Śląsku. Zarówno poslko jak i niemicko czy czesko (morawsko) języczne. Wychodziło ich przed plebiscytem codziennie około 40 tytułów o zasięgu na cały obszar plebiscytowy (o mniejszych nie wspominam). Ponad 75% społeczeństwa górnośląskiego tamtego czasu było piśmienne - w tym ponad 40% znało równocześnie polski i niemiecki - a komisarjaty plebiscytowe (oba) działając za pieniądze rządów zainteresowanych państw wysyłały pisma codzienne ze swych nakładów imiennie do obywateli spornego terenu. Odpada więc możliwość wpływania tylko jednej strony na wynik plebiscytu. Wykaz tytułów prasy codziennej wraz z jej nakładami można znaleść choćby w "Polska i niemiecka propaganda plebiscytowa" czy samodzielnie przeszukując zbiory np Bibioteki Śląskiej. Gazety i wszelkiego rodzaju drukowane ulotki były wtedy głównym nośnikiem informacji dla zainteresowanych (a do plebiscytu poszło około 90% społeczeństwa). Do CDEF1 - zanim zaczniesz osądzać poprzednie wieki na podstawie własnych doświadczeń z obecnego czasu, spróbuj się najpierw zorientować w istniejącej wówczas rzeczywistości choćby na podstawie ogólnodostępnych publikacji historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 18:54 To w takim razie ostatnie wolne wybory komunalne w woj. śląskim, wygrane przez listy niemieckie (ok. 45% głosów; chadecja, która też miała dobry wynik, nie posługiwała się wtedy hasłami narodowymi) świadczą o niemieckości woj. śląskiego w 1926 roku. Twoja teza to jedna wielka bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:02 Mógłbym wiedzieć skąd te dane? Chciałbym je sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:03 Nie wiesz, gdzie znaleźć wyniki wyborów komunalnych? No co Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:06 Musiałbym troche poszperać po bibliotekach a gdybyś mi podał tytuł jakiejś publikacji na ten temat byłbym wdzięczny. Te 45% wydaje mi sie troche podejrzane. Wydaje mi sie, ze tyle listy niemieckie dostały w Katowicach i Królewskiej Hucie na pozostałych terenach około 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:09 Wynik ten jest często cytowany w literaturze. Sądzę, że znajdziesz go w monografii "Województwo śląskie (1922-1939)" sprzed paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:13 Dzięki. Postaram sie zapoznac z ta pozycja jeszcze w tym tygodniu. Przyznaje ci jednak racje, że w latach dwudziestych z powodu trudności gospodarczych młodego państwa polskiego poparcie dla partii niemieckich na Śląsku było wieksze niz wynikałoby to z liczebności mniejszości niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:22 Poparcie było takie, a nie inne, bo większość Górnoślązaków bądż nie miała ugruntowanej świadomości narodowej, bądź nie przywiązywała do tej świadomości dużej wagi. To samo można powiedziec o wynikach wyborów z 1912 i 1919 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 12.07.04, 19:26 slezan napisał: > Poparcie było takie, a nie inne, bo większość Górnoślązaków bądż nie miała > ugruntowanej świadomości narodowej, bądź nie przywiązywała do tej świadomości > dużej wagi. To samo można powiedziec o wynikach wyborów z 1912 i 1919 roku. Duża część nie miała do końca ugruntowanej świadomości narodowej ale czy większość? Śmiem wątpić. Oczywiście mówimy o Górnym Śląsku bo na Śląsku Cieszyńskim polska świadomość narodowa była znacznie silniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 16:38 slezan napisał: > To w takim razie ostatnie wolne wybory komunalne w woj. śląskim, wygrane przez > listy niemieckie (ok. 45% głosów; chadecja, która też miała dobry wynik, nie > posługiwała się wtedy hasłami narodowymi) świadczą o niemieckości woj. > śląskiego w 1926 roku. Twoja teza to jedna wielka bzdura. W wyborach do Sejmu Śląskiego na listy niemieckie padło w 1922 27% głosów, w 1930 34% głosów a w 1931 18% głosów. Reszta na listy polskie przeważnie prawicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 14.07.04, 16:59 > W wyborach do Sejmu Śląskiego na listy niemieckie padło w 1922 27% głosów, w > 1930 34% głosów a w 1931 18% głosów. Czyli nie negujesz stwierdzenia Slezana, ze w 1926 r. Niemcy zyskali ok.45% glosow? Dlaczego Niemcy mieli poparcie wieksze, niz wynosila ich liczebnosc w woj. slaskim? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 18:25 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > W wyborach do Sejmu Śląskiego na listy niemieckie padło w 1922 27% głosów > , w > > 1930 34% głosów a w 1931 18% głosów. > Czyli nie negujesz stwierdzenia Slezana, ze w 1926 r. Niemcy zyskali ok.45% glo > sow? > Dlaczego Niemcy mieli poparcie wieksze, niz wynosila ich liczebnosc w woj. slas > kim? > Pozdrawiam Właśnie zanegowałem jego twierdzenie. Najwyższe poparcie wynosiło 34% a nie 45%. Oczywiście to więcej niż wynosiła liczba mniejszości niemieckiej w Województwie Śląskim a przyczyna głosowania na listy niemieckie były trudności gospodarcze w Polsce i uzależnienie polskich robotników od niemieckich przedsiębiorców. Mimo wszystko jednak minimum 2/3 głosów zawsze padało na listy polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek derSchlesier Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 18:32 "... były trudności gospodarcze w Polsce ..." to moze by tak znowu przeprowadzic plebiscyt? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aldon Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 18:35 Gość portalu: Marek derSchlesier napisał(a): > "... były trudności gospodarcze w Polsce ..." > > to moze by tak znowu przeprowadzic plebiscyt? ;-) Jestem za. Janusz Korwin-Mikke nawet kiedys cos takiego zaproponował. Jest tylko jeden warunek do obszaru plebiscytowego włączamy tereny byłej NRD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 14.07.04, 18:37 > Właśnie zanegowałem jego twierdzenie. Najwyższe poparcie wynosiło 34% a nie > 45%. Tylko ze Slezan pisal o wyborach z 1926 r , a pan przytoczyl wyniki z 1922,1930 i 1931 r. Jesli Slezan podal zle dane dot. 1926 r to prosze go skorygowac i podac dane wlasciwe Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 18:46 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > Właśnie zanegowałem jego twierdzenie. Najwyższe poparcie wynosiło 34% a n > ie > > 45%. > Tylko ze Slezan pisal o wyborach z 1926 r , a pan przytoczyl wyniki z 1922,1930 > i 1931 r. Jesli Slezan podal zle dane dot. 1926 r to prosze go skorygowac i po > dac dane wlasciwe > Pozdrawiam Niestety w tej chwili nie posiadam danych o wyborach z roku 1926 więc nie będe mógł skorygować Slezana ale nie sądzę, zeby listy niemieckie uzyskały aż 45%. Jak dobrze wiesz w 1929 roku rozpoczął sie na całym świecie wielki kryzys gospodarczy i wtedy tez na przełomie lat 20 i 30 sympatie proniemieckie były najsilniejsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.insight-bs.co.uk 14.07.04, 18:51 Zycze owocnego szukania, panie cdef1 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 25.07.04, 15:43 Makoszowy były zawsze, od samych początków i bez przerwy wsią polską. Niemców nie było tam wcale, za wyjątkiem kilku urzędników dworskich. Świadomość narodowa już z początkiem bieżącego stulecia była tu powszechna. Przy wyborach do i parlamentu Rzeszy w roku 1912, na posła Sosińskiego, kandydującego z ramienia Koła Polskiego, oddano w Makoszowach 231 głosów, resztę otrzymał polski socjalista Biniszkiewicz. Według spisu z 1900 roku powiat zabrski miał jeszcze znaczną przewagę ludności polskiej. Jednak w 1912 roku przeprowadzony spis wykazał znaczny spadek ludności polskiej, a odsetek Polaków spadł poniżej 60% ( w porównaniu z 1900 rokiem spadek o 17%) . Po 1922 roku i w okresie międzywojennym odsetek Niemców w Makoszowach spadł do minimalnego poziomu. Niemcy wywierali jednak wpływ na ludność wsi poprzez pozostałą przy Rzeszy kopalnię Makoszowy; przyjmowali do pracy tylko takich, którzy deklarowali się jako członkowie mniejszości niemieckiej, natomiast byłych powstańców śląskich zwalniano. Według szacunków księdza proboszcza Mańdy z roku 1933, Niemców z pochodzenia oraz języka ojczystego było w parafii makoszowskiej jedynie około 50 osób dorosłych, co przy liczbie 3.226 ówczesnych mieszkańców stanowi jedynie mały odsetek ludności. Zupełnie inaczej jednak przedstawiał się ten stosunek podczas wyborów, kiedy na posłów niemieckich oddano aż 35% głosów. Widoczna była tu zależność ludności wioski od niemieckiego zarządu kopalni Makoszowy. W 1933 roku, w 3-klasowej niemieckiej szkole mniejszościowej uczyło się ponad 350 dzieci, podczas gdy w 7-klasowej polskiej szkole było 340 dzieci . Dla tej mniejszości niemieckiej, która dobrze znała język polski, proboszcz Mańda, raz w miesiącu i w czasie wielkich świąt odbywał Msze św. z niemieckim kazaniem i śpiewem. Znamiennymi dla wojującej niemczyzny na Górnym Śląsku, w pierwszych latach po podziale Górnego Śląska, były stosunki jakie wytworzyły się wówczas w nadgranicznych Makoszowach. Na propagandę niemiecką żalił się w 1933 roku, ksiądz proboszcz Mańda wobec Jego Ekscelencji księdza biskupa Adamskiego w czasie jego wizytacji parafii makoszowskiej: "Kiedy w 1924 roku zaledwie dwoje dzieci w Makoszowach pobierało przygotowawczą naukę do Sakramentów św. w języku niemieckim a w roku 1925 w ogóle żadnego niemieckiego dziecka nie było, to obecnie jest ich już 26. A gdyby je chciano przekazać na naukę polską, gdyż wszystkie mówią po polsku, a język niemiecki łamią okropnie, to Zabrze niedaleko, a rodzice ich w takim wypadku każą im w Zabrzu iść na niemiecką naukę przygotowawczą." (Polskich dzieci było w 1933 roku 40). Na kazania niemieckie przychodziło w I924 roku około 40 ludzi, a teraz (1933 r.) dzięki propagandzie niemieckiej jest ich około 400, a kościół przepełniony rzekomymi Niemcami. Makoszowska placówka "Verband deutscher Katholiken in Polen" (Volksbund) liczy około 300 członków, której przewodniczy miejscowy właściciel młyna, Suchan, notabene jest i członkiem Rady Parafialnej. Zarząd kopalni "Delbruck", położonej za granicą w Rzeszy, pilnie na to patrzy, aby zatrudnieni na tej kopalni Makoszowianie nawet w swych rodzinach z dziećmi mówili po niemiecku. Inaczej szukaj sobie roboty w Polsce." Jak widać Niemcy nie przebierali w środkach aby germanizować Ślązaków. Pamiętajmy, że Makoszowy leżały w granicach Polski na terenie Niemiec w Zabrzu czy Gliwicach było znacznie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek derSchlesier Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 18:53 > Jak dobrze wiesz w 1929 roku rozpoczął sie na całym świecie wielki kryzys > gospodarczy i rzadzi w Polsce do dzisiaj ;-) a moze to po prostu efekt tzw. "polnische Wirtschaft"? Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 14.07.04, 18:55 Gość portalu: Marek derSchlesier napisał(a): > > Jak dobrze wiesz w 1929 roku rozpoczął sie na całym świecie wielki kryzys > > gospodarczy > > i rzadzi w Polsce do dzisiaj ;-) > > a moze to po prostu efekt tzw. "polnische Wirtschaft"? W Polsce wzrost gospodarczy wyniesie w tym roku 5-6%. W przyszłym ma byc jeszcze lepiej a w Niemczech wzrost na poziomie 1% i Schroder prosi nas żebyśmy zmniejszyli podatki bo przedsiębiorcy uciekają z Niemiec na wschód. Czyżby określenie "polnische wirtschaft" należało zmienić na "deutsche wirtschaft" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek derSchlesier Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:04 na ten temat juz pisalem. no ale trudno, podam jeszcze jeden przyklad: polski rolnik zbiera z hektara np. 2 worki ziemniakow. Jezeli teraz zbierze 4 worki, bo sie zmodernizowal to ma wzrost o 100%!!! ale ze na zachodzie uzyskuje sie 10 workow tego nie widzi. W przypadku 10 workow wzrost o pare ziemniakow oznacza wieksze inwestycje, niz przy dwoch workach wzrost o 100% mysle, ze dotarlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alois KArtofle IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 14.07.04, 19:08 Zostaw tych biedakow. Oni tego nie zrozumieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek derSchlesier Re: KArtofle IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:08 a moze zrozumieja. nadzieji jeszcze nie utracilem;-) Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alois Re: KArtofle IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 14.07.04, 19:10 ty wstretny idealisto! ;-)))) Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alois Re: KArtofle IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 14.07.04, 19:10 ty wstretny idealisto! ;-)))) Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Bulwy IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 19:12 W Niemczech nie jedzą ziemniaków,tylko jakieś sztuczne,niezjadliwe bulwy.Pojedzą coś dobrego,jak przywiozą sobie z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Bulwy 14.07.04, 19:28 Żałośnie wyglądają Schroder z Chirakiem jak proszą polskie władze o obniżenie podatków. Oni dobrze wiedzą co w trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Bulwy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:30 jakie obnizenie podatkow? Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: Bulwy 14.07.04, 19:32 Gość portalu: Marek napisał(a): > jakie obnizenie podatkow? Przepraszam miało być podwyższenie albo inaczej harmonizacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Bulwy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 19:35 to sie zdecyduj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog do cdef1 IP: *.insight-bs.co.uk 14.07.04, 19:47 "Pierwsze wybory komunalne w województwie śląskim w okresie II Rzeczpospolitej odbyły się w specyficznej sytuacji politycznej, mianowicie pół roku po przewrocie majowym Józefa Piłsudskiego (14.11.1926r.). W wyniku przewrotu pozbawiono urzędu wojewodę śląskiego Mieczysława Bilskiego, a jego następcą został dr Michał Grażyński, który objął ten urząd 5 września 1926 roku. W tak krótkim czasie nie udało się w pełni zmobilizować zwolenników Piłsudskiego i utworzyć silnego ugrupowania wyborczego. Sanacja w skali województwa śląskiego zdobyła jedynie 2% mandatów. Wyniki wyborów unieważniono z przyczyn proceduralnych (rzeczywistym powodem unieważnienia był słaby wynik sanacji, oraz zbyt wysoki odsetek Niemców wybranych do rad gminnych w skali województwa 42%)" www.zsz.radzionkow.zigzag.pl/ciekawostki/historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: do cdef1 16.07.04, 11:11 Dzięki George za wyniki. A więc Slezan niewiele się pomylił. Będe musiał poszukać jak to wyglądało w poszczególnych powiatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog prosba do Slezana IP: *.insight-bs.co.uk 16.07.04, 11:08 czy moglbys sie ustosunkowac do powyzszej wypowiedzi cdef1? jestem bardzo ciekaw twojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog do Slezana-poprawka IP: *.insight-bs.co.uk 16.07.04, 11:15 cdef1 napisał: > Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > > > > W wyborach do Sejmu Śląskiego na listy niemieckie padło w 1922 27% > głosów > > , w > > > 1930 34% głosów a w 1931 18% głosów. > > Czyli nie negujesz stwierdzenia Slezana, ze w 1926 r. Niemcy zyskali ok.4 > 5% > glo > > sow? > > Dlaczego Niemcy mieli poparcie wieksze, niz wynosila ich liczebnosc w woj > . > slas > > kim? > > Pozdrawiam > Właśnie zanegowałem jego twierdzenie. Najwyższe poparcie wynosiło 34% a nie > 45%. Oczywiście to więcej niż wynosiła liczba mniejszości niemieckiej w > Województwie Śląskim a przyczyna głosowania na listy niemieckie były trudności > gospodarcze w Polsce i uzależnienie polskich robotników od niemieckich > przedsiębiorców. Mimo wszystko jednak minimum 2/3 głosów zawsze padało na listy > > polskie. tzn.do tej opinii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: do Slezana-poprawka 16.07.04, 11:35 Oczywista pomyłka, bo nie posądzam go o kłamstwo. W listopadowych wyborach komunalnych w 1926 r. listy niemieckie uzyskały 42% głosów. Teza o wpływie uzależnienia robotników od przedsiębiorców na wynik tajnych wyborów jest mocno ryzykowna. Głosowanie na chadecję czy NPR wcale nie musiało świadzyć o narodowych przekonaniach. PS. Tak jak głosowanie na listy niemieckie mogło się wiązać z pogorszeniem sytuacji gospodarczej, tak głosowanie na listy polskie mogło wynikać z jej porawy, która nastąpiła w drugiej połowie lat dwudziestych. Jeżeli przyjmujemy tezę o decydującym wpływie czynnika ekonomicznego, to potwierdzamy tym samym brak świadomości narodowej znacznej części Górnoślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 16.07.04, 11:30 Rok 1922 - dyskrymincja ludności śląskiej rozpoczyna się dopiero po śmierci pierwszego wojewody Rymera (co nastąpiło pod koniec 1922 r.) Lata 1930 i 1931 - demokracja w RP ma już wyłącznie fasadowy charakter. Autorytarne rządy sanacji czynią wszelkie wyniki wyborcze mało wiarygodnymi. Dotyczy to zwłaszcza roku 1931. W 1930 Grażyńskiemu udało się jedynie wywrzeć nacisk na Biskupa Lisieckiego, co nie uchroniło go przed dotkliwą porażką wyborczą. W 1931 wybierano już w atmosferze szykan i represji. Po 1926 opozycyjna chadecja byłą główną siłą broniącą autonomii, w czym popierali ją miejscowi Niemcy. Można przyjąć, że chadecy otrzymywali większość głosów ludności indyferentnej narodowo. Endecja była w woj. śląskim marginesem, a NPR opierał się głównie na programie socjalnym. Głosowanie na listy "polskie" wcale nie świadczy zatem o narodowych przekonaniach mieszkańców regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: Wyniki wyborów na Górnym Śląsku w roku 1912 IP: *.wozniki.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 15:49 cdef1 napisał: > Chyba nikt nie ma już wątpliwości co do polskości Śląska przed I Wojną Światową > . Ja mam. To są wyniki wyborów do Sejmu. Tam nigdzie nie zadano pytania o narodowość głosującego. Te wyniki wyborów obraują jedynie poparcie społeczeństwa górnośląskiego dla pewnych partii działających w Prusach (wtym dla Koła Polskiego). Nawet jeśli będziesz próbował udowodnić mi na podstawie wyników spisu ludności polskość Górnego Śląska również będę miał podobne wątpliwości, ponieważ w pytaniach spisowych NIGDZIE nie użyto sformuowania "narodowość" a jedynie pytano o język i religię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER LOBEJRZI 1921 VOLKSABSTIMMUNG O/S IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.04, 16:34 20. März 1921, Volksabstimmung laut Versailler Vertrag Stimmen überhaupt v. H. Bevölkerung 1919 2.068.004 Stimmberechtigte 1.215.373 58,77 Beteiligung ca. 97,5 a gültige Stimmen 1.181.277 davon: für Deutschland 702.045 59,43 für Polen 479.232 40,57 Zum Abstimmungsgebiet gehörten die folgenden Verwaltungseinheiten: Kreise Beuthen/Stadt, Beuthen/Land, Cosel, Gleiwitz/Stadt, Groß-Strelitz, Hindenburg, Kattowitz/Stadt, Kattowitz/Land, Königshütte, Kreuzberg, Leobschütz, Lublinitz, Neustadt (teilweise), Oppeln/Stadt, Oppeln/Land, Pleß, Ratibor/Stadt, Ratibor/Land (teilweise), Rosenberg, Rybnik, Tarnowitz, Tost- Gleiwitz gruß an alle Schlesier - wir kommen wieder! glück auf kammeraden Odpowiedz Link Zgłoś
klausberg Re: LOBEJRZI 1921 VOLKSABSTIMMUNG O/S 13.07.04, 12:38 Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a): > gruß an alle Schlesier - wir kommen wieder! > > glück auf kammeraden Dwa zdania trzy bledy. Czlowieku! Jak nie potrafisz to nie pchaj sie na afisz! Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: LOBEJRZI 1921 VOLKSABSTIMMUNG O/S 13.07.04, 13:54 W Mikulczycach 5691 ludzi welowało w plebiscycie za Polskom a ino 2050 za Niymcoma z tego 280 emigrantów z Niymiec. W Rokitnicy za Polskom bóło 1424 ludzi a za Niymcoma 334 z tego 68 emigrantów. Wiedziołeś ło tym Klausberg? Odpowiedz Link Zgłoś
klausberg Re: 75,3 % za POlska 13.07.04, 16:24 cdef1 napisał: > W Mikulczycach 5691 ludzi welowało w plebiscycie za Polskom a ino 2050 za > Niymcoma z tego 280 emigrantów z Niymiec. W Rokitnicy za Polskom bóło 1424 > ludzi a za Niymcoma 334 z tego 68 emigrantów. Wiedziołeś ło tym Klausberg? Oczywiscie wiedzialem o tym. Ciekaw jestem ilu z tych 334 ktorzy glosowali za Niemcami czynili to ze strachu albo z wyrachowania. Dziadek opowiadal mi, ze 2 dni przed plebiscytem na kopalni (Abwehrgrube) Fahrsteiger zebral w cechowwni cala zmiane i grozil, ze wszyscy ci, ktorzy glosowali za Polska, utraca prace! Odpowiedz Link Zgłoś
cdef1 Re: 75,3 % za POlska 13.07.04, 16:32 Widzę Klausberg, ze jesteś polskim szowinistą i nacjonalistą i nie znasz obiektywnej historii Ślaska pana Darka Jerczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: 75,3 % za POlska IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.07.04, 16:59 > 2 dni przed plebiscytem na kopalni (Abwehrgrube) Fahrsteiger zebral w > cechowwni cala zmiane i grozil, ze wszyscy ci, ktorzy glosowali za Polska, utraca prace! W jaki sposob sprawdzano, jak kto glosowal? w kabinach do glosowania zaistalowano ukryte kamery?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: 75,3 % za POlska IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 18:35 A skad wiedzial Steiger,kto za kim glosuje?Myslalem ze glosowanie plebiscytowe bylo tajne. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: 75,3 % za POlska 14.07.04, 19:03 Nie czytałem wszystkiego,widzę tu tylko liczby i przeliczania,kto,gdzie i ile,jedak Polska przegrała plebiscyt 40%-60%,jednak!!!nawet to nie jest istotne,czy ktoś zastanowił się nad opcją śląską?,sądzę obie opcje niemiecka i polska przegrałyby dotkliwie na tym kawałku ziemi zwanym Górny Sląsk,proszę pomyślcie o tej opcji,którą Polak-Korfanty zwalczał,sądzę on wiedział "dlaczego". Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Powiedzial bym, ze bylo wtedy pol na pol IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 15:31 ci ,co wybierali Niemcow dzis sa w Niemczech (raczej ich dzieci)a ci co optowali za Polska maja dzis upadly Polski Gorny Slask(raczej ich dzieci..)Ciekawe jest,ze te ziemie zamieszkiwali polskojezyczni i mimo to polowa glosow szla na niemieckich kandydatow o polskobrzmiacych nazwiskach..(polscy zdrajcy napewno..???) Dzis widzimy,ze dla dobra Slaska bylo by lepiej,gdyby Niemcy wygrywali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alois rolnicza Polska IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 13.07.04, 16:33 przeciez wygrali. tylko na malych obszarach Slaska polska uzyskala wiekszosc. Takiej wiekszosci nie miala jednak na terenie wschodniego gornego slaska. Teren ten objela przemoca poprzez 3 powstanie slaskie, ktore z cala wyrazistoscia pokazalo, ze nie chodzilo wcale o jakas tam ludnosc optujaca za Polska a jedynie o przemysl, ktory byl podpora rolniczej Polski do 1990. Odpowiedz Link Zgłoś