Dodaj do ulubionych

Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku

02.01.13, 08:48
faceci w sukienkach niech sie zajmą pedofilami i zbokami we własnych szeregach
a nie wtrącają sie do spraw które ich nie dotyczą i o których nie maja zielonego pojęcia
Obserwuj wątek
    • Gość: katholik Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 09:08
      Kiedy to ich nie interesuje..( pedofilia, bogactwo), pardon oni tylko w tym widzą przyjemność, no a w wolnych chwilach kreślenie historii wg własnych wizji. Czy biskup emeryt przyjmuje w swoim pałacu ?
      • Gość: bhd 2 trole powyżej sie wypowiedziały na temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 09:13
        o którym nie mają pojęcia. Czy każdy ateista swój ateizm widzi tylko w antyklerykaliźmie? Czy każdy ksiądz jest zły (pedofil)? Trochę szacunku.
        • jazmig Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawie 02.01.13, 09:23
          Takie samo prawo mają biskupi protestanccy i katoliccy oraz prawosławni, a także rabini.

Ta wystawa jest finansowana z kieszeni wszystkich mieszkańców naszego województwa, nie jest to prywatna inicjatywa GW i dyrektora muzeum.

Dlatego najpierw należy przedyskutować scenariusz, stworzyć kompromisowy wariant i dopiero wtedy ogłaszać konkurs na jego realizację.
          • Gość: jorge Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: 198.178.236.* 02.01.13, 10:00
            Taaa, kompromisowy wariant. To może nich każda grupa interesu dostanie swoją salę?

Nie dajcie sobie wmówić, że pokrzykiwania prawicowych oszołomów i koniunkturalistów stanowią jakieś znaczący głos w dyskursie dotyczącym historii Górnego Śląska.
            • jazmig Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi 02.01.13, 10:42
              Skoro jest to robione za pieniądze wszystkich, to wszyscy mają prawo wypowiadać się w tej sprawie, a ostateczna decyzja musi te głosy uwzględniać.

Jeżeli chcecie robić wystawę wg własnego pomysłu, to płaćcie za nią sami i nie sięgajcie do kieszeni podatnika.
              • Gość: jorge Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: 198.178.236.* 02.01.13, 11:17
                Warto, by zaufali ludziom, którzy się na tym znają, mają wizję i są odpowiedzialni. Kupili bilet na wystawę i dopiero się wypowiadali.

Im większe zaangażowanie polityków w tę wystawę, tym marniejszy będzie efekt.
                • Gość: poli Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 00:04
                  będę obserwował jak rozwinie się ta sprawa, jeżeli historię w tym muzeum przedstawią z politycznego nadania mistrzowie komunistycznej propagandy, zafałszowując prawdziwe dzieje,
                  MOJA NOGA NIGDY W TYM MUZEUM NIE POSTANIE, brzydzę się myślą, że nawet w naszych czasach komuś zależy na negowaniu niemieckich wpływów na tej ziemi, czyżby biskup Skworz zapomniał jak niszczono niemieckojęzyczne krzyże przydrożne lub nagrobki??
              • Gość: gość Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 02.01.13, 11:32
                no tak , dać prawosławnym pisać historię śląska..... toś poszedł po bandzie!!!
                a co do historii .... może pójść w obiektywizm i mimo , że może zaboleć dać ją do napisania komuś innemu? nie z polskiej , nie z niemieckiej , nie ze sląskiej , katolskiej czy crześciajańskiej strony? może wznieść się na wyżyny obiektywizmu i powołać całkowicie niezależne grono historyków ? chociażby z kanady , australii i burkiny fasso? tak będziemy nieć wiele prawd i próbowali przeciągać ją na swoją stronę.
                • Gość: fixum dyrdymał Jak wszyscy to wszystko ...po bandzie, co nie...? IP: *.rudcom.pl 02.01.13, 11:45
                  AMEN - 20 min temu napisał gdzieś tam....
                  HISTORYCZNE DOWODY RZEKOMEGO PATRIOTYZMU POLSKIEGO KLERU: 7-iu biskupów i Prymas należeli do "Targowicy" (w proteście przeciw Konstytucji 3-go Maja) Po nazwisku : - 1. Prymas Michał Jerzy Poniatowski - 2.bp.Chełmski Wojciech Skarszewski, - 3. bp. Żmudzki Jan Stefan Giedroyć, - 4. bp. Poznański Antoni Onufry Okęcki, - 5. bp. Łucki Adam Naruszewicz, - 6.bp. Wileński Ignacy Jakub Massalski, - 7. bp.Inflancki Józef Kossakowski, - 8. bp. Przemyski Michał Sierakowski. O takich kreaturach jak Szczęsny Potocki, Xawery Branicki, czy Seweryn Rzewuski lepiej nie wspominać ! A całej tej bandzie błogosławił i życzył powodzenia na uroczystym połączeniu Targowiczan Litwy i Polski, Papież Pius VI. tzw. Konfederacja Obojga Narodów. T.zw. Ojciec Święty powstańców Powstania Listopadowego nazwał warchołami, wichrzycielami i buntownikami, a klerowi polskiemu nakazał, by przekonywał Polaków, że władza cara pochodzi od Boga i należy ją uznawać. Powstańcy Kościuszki okazali swoją dojrzałość i patriotyzm, gdyz powiesili na szubienicy biskupa Kossakowskiego oraz biskupa Massalskiego, a prymas Poniatowski (brat kröla Augusta) zażył truciznę w cieniu budowanej dla niego szubienicy. Wszyscy trzej byli płatnymi kolaborantami cara Rosji. Podczas Powstania Styczniowego, na wschodnich kresach zniewolonej Polski, powstańcy powiesili kilkudziesięciu księży katolickich, którzy zdradzili ich carskiej ochronie.Prymas Woronicz koronował na króla Polski cara Mikołaja A z nowszej historii w wersji katolickiej pojmowania patriotyzmu niech bedzie przyklad jak to w momencie wybuchu II wojny swiatowej Hlond owczesny Prymas Polski i jego nastepca pozniejszy Prymas Wyszynski przebywajac w tym czasie w Watykanie uznali za swoim zwierzchnikiem Papiezem Piusem XII nowe wladze niemieckie, potwierdzajac swoje slowne deklaracje ustanowieniem diecezji niemieckich i wprowadzenie biskupow niemieckich na okupowane tereny polskie. Za taki haniebny akt zdrady istnieje wedlug mojej oceny w kazdym kraju uwiklanym w dzialania wojenne tylko jeden wyrok. Kara smierci. Watykan jako pierwsze panstwo i chyba jedyne poza faszystowskimi Wlochami wtenczas, okupacje niemieckä w Polsce okreslilo jako prawnie uznane.

..............................................................................
                  120 r. - Pierwsze wzmianki o uzywaniu wody swieconej do wypedzania duchów
                  nieczystych .
            • Gość: poli Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 23:58
              jestem osobą wierzącą dlatego nie będę prymitywnie jechał po Kościele, bardzo natomiast ubolewam, że wybrany na biskupa katowickiego duchowny instytucji powszechnej i jednolicie nauczającej dogmatów wiary, wchodzi w sprawy polityczne, opowiadając się po stronie części społeczeństwa, bynajmniej nie w kwestiach wiary, tylko w interpretacji historii. To, że biskup Skworc czuje się polskim ślązakiem to jedno, a to, że jako reprezentant Kościoła powinien zachować powściągliwość w osądach, to drugie. Dla Pana Boga wszyscy są równi. Ksiądz biskup natomiast wyraznie nie popiera tych Ślązaków, którzy utożsamiają się również z niemiecką historią swoich rodzin i ojczyzny. Tak jak pani Pańczyk wmawia nam, że tylko ich pogląd jest właściwy, wykazując tu wielką ignorancję i pychę. Powinien uszanować to, że inni Ślązacy mają zupełnie odmienną wiedzę o historii tej ziemi. Nie wszyscy Ślązacy mają przodka w powstańca, czy nauczyciela polskiego jak pani Pańczyk. Oba te "autorytety" niestety zaprzeczają a przez to szkodzą w przedstawieniu historii tej ziemi obiektywnie.
          • Gość: olo Re: Wszyscy mają prawo zabierać głos w tej sprawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 13:24
            Dlatego najpierw należy przedyskutować scenariusz, stworzyć kompromisowy wariant i dopiero wtedy ogłaszać konkurs na jego realizację.<<<< kompromisowy wariant historii!!! To miales na mytsli???:) Pominac okred Czeski czy Niemieck i pokazac tylko polski! A wtedy nikt sie nie dowie ze na Slasku nic nie stworzyliscie !!! Doprowadziliscie Slask do ruiny i szabrowaliscie go przez kilkadziesiat lat Malpa dostala zegarek.....
        • Gość: katholik Re: 2 trole powyżej sie wypowiedziały na temat IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 11:11
          Masz rację! Dotyczy to również ateistów,którzy nie zawsze są antyklerykałami. Pedofile mogą być wszędzie, ale jeśli dotyczy kleru to jest to szczególnie bulwersująca.
        • Gość: trol no 3. Re: 2 trole powyżej sie wypowiedziały na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 19:40
          Właśnie dlatego nie przepadamy za księżmi, że takim jak Ty wmówili, że jesteśmy trolami bez prawa do wypowiedzi. Weż pod uwagę, że religia jest złem samym w sobie; wszystkie wojny dziejące się w przeszłości i obecnie były spowodowane przez różnice religijne .Bij niewiernego - to hasło wszystkich religii.
    • cirano Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk 02.01.13, 09:12
      W katolickich sukiynkach, chciołeś chyba pedzieć, erich, bo Wanielikom niy ma czego przeciepnońć.

Pro niemieckość Ślonzokow jest na pewno Polakom niezbyt miła, ale my nie aż tacy durni by 90-cio letni rabunek bandziorstwu równy, na naszych naturalnych skarbach, naszych miastach drogach, naszej kulturze, naszym narodzie chwalić i popierać powinni
      • Gość: gwno cirankiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 09:15
        jesteś pewien? Żyjesz tym co zobaczysz w TV, a tam tylko Katol jest zły, dasz se głowę obciąć, że w Kościele Ewangelickim nie ma nadużyć?
        • Gość: katowiczanka Re: cirankiewicz IP: *.centertel.pl 02.01.13, 10:33
          biskup ewangelicki niech się lepiej zajmie swoimi brudnymi sprawami , w tym panią bożenką/ niby pomocnicą/a potem niech zabiera głos w sprawie muzeów
          • jazmig Re: katowiczanka 02.01.13, 10:44
            Żal ci, że nie zajmuje się tobą, tylko jakąś Bożenką? Oprócz Bożenki zajmuje się wystawą i bardzo dobrze. Oprócz kobiet są inne ciekawe rzeczy.
          • wanielka Re: cirankiewicz 02.01.13, 11:08
            Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> biskup ewangelicki niech się lepiej zajmie swoimi brudnymi sprawami , w tym pa
            > nią bożenką/ niby pomocnicą/a potem niech zabiera głos w sprawie muzeów

zapomniałaś Katowiczanko, że biskup ma żonę i córkę, legalnie i nie musi oglądać się za "pomocnicą". pójdź na parafię ewangelicką, poznaj księdza, a potem bredź. to wspaniały, światły człowiek, którego znam od wielu lat i nie dam mu pluć pod nogi komuś, kto ma widzimisię :/
          • rangerek Re: cirankiewicz 02.01.13, 12:03
            droga "anonimowa" katowiczanko - przez internet łatwo obrażać prawda? szkoda, ze brakuje Ci odwagi zrobic to wprost i pod nazwiskiem....

o wycieczkach personalnych wobec mojej rodziny żal komentować
            powiem tylko tyle, że nie należy brać innych swoją miara
          • Gość: katholik Re: cirankiewicz IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 14:18
            Kato.... albo jak Ci tam.
            Zazdrość to któryś z grzechów ...pamiętasz jeszcze?
            A tak mimochodem w kościele ewangelickim nie jest grzechem mieć Bożenę.. nawet imię ma boskie.
      • Gość: Gosc Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.13, 15:00
        cirano napisał:

> W katolickich sukiynkach, chciołeś chyba pedzieć, erich, bo Wanielikom niy ma c
        > zego przeciepnońć.
        >
        > Pro niemieckość Ślonzokow jest na pewno Polakom niezbyt miła, ale my nie aż tacy
        > durni by 90-cio letni rabunek bandziorstwu równy, na naszych naturalnych skar
        > bach, naszych miastach drogach, naszej kulturze, naszym narodzie chwalić i popierać powinni

Kosciol katolicki z naslanymi z Kongresowki ksiezami, dokladniej z polskyj Russyje, narobili bajzlu w glowach Ślonzokow, macili,judzili przeciw sobie, sklucili ich i byli glownymi sprawcami bratobojczej wojny. To jest ich "zasluga" ze na Slonsku tak jest.
        Wanielik mo recht.
    • Gość: homo_vaticonus Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.play-internet.pl 02.01.13, 09:31
      @-pa gwno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 09:15
      jesteś pewien? Żyjesz tym co zobaczysz w TV Trwam, a tam tylko Katol jest dobry, dasz se głowę obciąć, że w Kościele nie ma nadużyć? ....onanisto?
      ............................................................................
      "W czasie podróży w miejscu noclegu spotkał Pan Mojżesza i chciał go zabić.Sefora wzięła ostry kamień i odcięła napletek syna swego i dotknęła nim nóg Mojżesza, mówiąc: Oblubieńcem krwi jesteś ty dla mnie.I odstąpił od niego Pan. --Wj 4, 24-26

Skóra odcięta z penisa i przyłożona do nóg może uchronić przed nagłym Gniewem Boży
      • Gość: gwno do homo coś tam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 10:21
        bełkoczesz... nie mam telewizora. Żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości.
        • Gość: fixum dyrdymał Re: do homo coś tam IP: *.rudcom.pl 02.01.13, 11:02
          @_pa gwno...biedaku, tak nam przykro za twoje ubóstwo, wpadnij do caritasa, coś się znajdzie dla ciebie, zamiast gapienia się w pusta butelkę po brynie.
    • Gość: jorge Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: 198.178.236.* 02.01.13, 09:57
      Widzę, że wystawa zostanie rozszarpana przez prawicowe środowiska zanim w ogóle powstanie. Ciekawe co z pierwotnego zamysłu pozostanie do momentu realizacji wystawy.
    • Gość: petrus Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 10:29
      TW Dąbrowskiemu się nie dziwię, że taki ANTY, wszak teczka choć znana nie została formalnie opublikowana, więc może jest tam jeszcze coś co może skompromitować do reszty ekselencję.
      • Gość: petrus errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 10:31
        ekscelencję
    • Gość: rw czy Kościół wyklucza Ślązaków? Chyba tak- czytaj.. IP: 188.123.223.* 02.01.13, 10:32
      Czy księża nawracają na Polskość zamiast na Boga?

Na tace przestałem dawać 10 lat temu, kiedy sparzyłem się. Chodziłem wówczas jako wierzacy i sceptycznie nastawiony z każdym rokiem zajmując miejsca na Mszy Świętej coraz bliżej wyjścia.

8 lat temu umarł PAPIEŻ POLAK. Mnóstwo ludzi wtenczas poszło spontanicznie do swych kościołów, by się za niego pomodlić. Tak zrobiłem i ja udając się do katowickiej Katedry Chrystusa Króla, gdzie z uwagi na sporą ilość osób zostało zorganizowana nawet Msza Święta. Tak spontanicznie.

Niestety w czasie tej Mszy Świętej nastapiło COŚ OKROPNEGO, kościelni (których prywatnie szanuję) nie popisali się bystrością umysłu i empatią, tylko jak gdyby nigdy nic poszli zebrać kolektę od ludzi zapłakanych, dla których Papież, choć daleko, był bardzo blisko duchowo.
      Ten jeden raz można było sobie darować.
      Będąc poszukującym straciłem wówczas resztki wiary na kolejne siedem lat. PRZESTAŁEM CHODZIĆ do Kościoła, przestałem wierzyć, aż.... pewnego dnia poznałem osobę głeboką wierzącą, za której sprawą NAWRÓCIŁEM SIĘ i ponownie zacząłem chodzić. Najpierw nieśmiało, potem śmielej i po roku co tydzień, poszedłem do spowiedzi jednej, drugiej.

Jednak przyszedł arcybiskup SKWORC i chyba wydał jakieś zarządzenie, że KSIĘŻA MAJA NAWRACAĆ NIE NA BOGA, ALE NA POLSKOŚĆ! I w spowiedzi rozmawiając o slaskości, zostałem pouczony że muszę być Polakiem, i w czasie kolędy i na mszach i w mediach.
      Czy im się nie pomyliły priortety? Moja wiara jest tak mozolnie i z wysiłkiem budowana od nowa, a ludzie którzy mają być jej autorytetami powodują, że trace do nich zaufanie.

Dobrze, że sa bliscy-katolicy, ale czy to wystarczy? Kościół to ma być wspólnota, ale jej HIERARCHOWIE WYKLUCZAJĄ Z NIEJ ŚLĄZAKÓW. Boję się, że nigdy nie będe już tak gorliwy jak byłem przed wielu laty. Na tacę znów przestałem dawać...
      • kapitan.kirk Re: czy Kościół wyklucza Ślązaków? Chyba tak- czy 02.01.13, 10:50
        Gość portalu: rw napisał(a):

> Na tace przestałem dawać 10 lat temu, kiedy sparzyłem się. Chodziłem wówczas ja
        > ko wierzacy i sceptycznie nastawiony z każdym rokiem zajmując miejsca na Mszy Ś
        > więtej coraz bliżej wyjścia.
        > 8 lat temu umarł PAPIEŻ POLAK. Mnóstwo ludzi wtenczas poszło spontanicznie do s
        > wych kościołów, by się za niego pomodlić. Tak zrobiłem i ja udając się do katow
        > ickiej Katedry Chrystusa Króla, gdzie z uwagi na sporą ilość osób zostało zorga
        > nizowana nawet Msza Święta. Tak spontanicznie.
        > Niestety w czasie tej Mszy Świętej nastapiło COŚ OKROPNEGO, kościelni (których
        > prywatnie szanuję) nie popisali się bystrością umysłu i empatią, tylko jak gdyb
        > y nigdy nic poszli zebrać kolektę od ludzi zapłakanych, dla których Papież, cho
        > ć daleko, był bardzo blisko duchowo.
        > Ten jeden raz można było sobie darować.

Bez przesady. Ty, jak rozumiem, na znak żałoby przestałeś pobierać pensję w pracy, jeść i opłacać rachunki za prąd etc. - ale nie wymagaj aż tak daleko posuniętego umartwiania się od innych.
        Pzdr
        • Gość: rw Uważasz Kościół za korporację? Co z Chrystusem? IP: 188.123.223.* 02.01.13, 13:04
          Msza Święta to ofiara, nabożeństwo, a nie działalność zarobkowa.
          • Gość: jorge Re: Uważasz Kościół za korporację? Co z Chrystuse IP: 198.178.236.* 02.01.13, 13:22
            Jesteś członkiem wspólnoty? To ponoś koszty jej funkcjonowania.
            • Gość: rw Wspólnota koscielna polega na "płać i płacz"? IP: 188.123.223.* 02.01.13, 15:44
              Koszty funkcjonowania to jedno, ale skoro biskupi nie są powszechnie wybierani tylko mianowani, to utrzymanie (ich i parafii, a nie całej wspólnoty) podlega osądom i ocenom działalności. Wspieranie wspólnoty nie musi oznaczać wrzucania do koszyka w archidiecezji górnośląskiej opanowanej przez arcybiskupa-polityka, na Słowacji i w Czechach tez są diecezje katolickie.

Jezus Chrystus nie wykluczał z udziału w zbawieniu np. Samarytan, ani nie mowił im, że mają byc Żydami, więc jakim prawem arcybiskup Skworc mówi kim mają być Ślązacy?
              • Gość: drom Re: Wspólnota koscielna polega na "płać i płacz"? IP: *.privacyfoundation.ch 17.01.13, 22:12
                Moze dlatego ze jest biskupem? ;P
      • Gość: miki Re: czy Kościół wyklucza Ślązaków? Chyba tak- czy IP: *.static.3s.pl 21.01.13, 09:53
        > SKWORC i chyba wydał jakieś zarządzenie, że KSIĘŻA
        > MAJA NAWRACAĆ NIE NA BOGA, ALE NA POLSKOŚĆ! I w spowiedzi rozmawiając o slaskoś
        > ci, zostałem pouczony że muszę być Polakiem, i w czasie kolędy i na mszach i w
        > mediach.

Cóż, biskup najwyraźniej błądzi i wielu innych księży też.
        Duma narodowa nie może przysłaniać wiary. Chrześcijanie są braćmi niezależnie od przynależności plemiennej. Będąc chrześcijaninem jesteś członkiem duchowego narodu, którego nie dotyczą granice polityczne i etniczne. A zamiast na tacę dawaj do puszki świętemu Antoniemu dla ubogich. Może znajdź kościół, gdzie księża trzymają się z dala od polityki - przy zakonach misyjnych na przykład.
        • rico-chorzow Re: czy Kościół wyklucza Ślązaków? Chyba tak- czy 21.01.13, 15:51
          Gość portalu: miki napisał(a):

> SKWORC i chyba wydał jakieś zarządzenie, że KSIĘŻA
          MAJA NAWRACAĆ NIE NA BOGA, ALE NA POLSKOŚĆ! I w spowiedzi rozmawiając o s
          > laskoś
          > > ci, zostałem pouczony że muszę być Polakiem, i w czasie kolędy i na mszac
          > h i w
          > mediach.

Co się dziwić,Kościół był był pierwszym kolaborantem komunistów polskich i w ogóle Polski.

• kapitan.kirk Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk 02.01.13, 10:48
      erich_fromm napisał:

> faceci w sukienkach niech sie zajmą pedofilami i zbokami we własnych szeregach
      > a nie wtrącają sie do spraw które ich nie dotyczą

Nie rozumiem co właściwie takiego masz do Szkotów, że obrażasz ich w aż tak mocnych słowach.
      Pzdr
      • Gość: ziomal Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.243.123.144.rdns.continuumdatacenters.com 02.01.13, 11:04
        W tym wypadku biskupi mają 100% racji, taka wystawa powinna uwzględniać jak najwięcej historycznych źródeł i tradycji kultury na Górnym Śląsku, nie tylko wskazania polityków i pomysły niedoszłych narodowców z RAŚ.
        • Gość: jorge Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: 198.178.236.* 02.01.13, 11:11
          Poczytaj sobie o założeniach wystawy. Dowiesz się że uwzględnia daleko szersze ramy, niż by to sobie życzyli prawicowi oszołomi spod flagi biało-czerwonej.

Duchowość też uwzględnia.
    • 2rymowanka Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 02.01.13, 11:07
      zNOWU TEN GO-RZELIK KOMBINUJE,DEMORALIZUJE I ZNIEMCZA-TO TA BANDA Z RASIU ROBI TO WSZYSTKO.
    • Gość: fixum dyrdymał Kościół poucza ...trzodę IP: *.rudcom.pl 02.01.13, 11:08
      Ksiądz, pastor i rabin chcieli sprawdzić kto jest lepszy w swoim fachu. Postanowili, że pójdą do lasu, znajdą niedźwiedzia i postarają się go nawrócić. Spotykają się wieczorem. Zaczyna ksiądz:
      - Kiedy znalazłem niedźwiedzia, nauczyłem go Katechizmu i pokropiłem wodą święconą. W przyszłym tygodniu przyjmie pierwszą komunię.
      - Znalazłem niedźwiedzia przy strumieniu mówi pastor i wykrzyczałem święte słowa Boga. Niedźwiedź był tak zachwycony, że pozwolił się ochrzcić.
      Obaj spoglądają w dół na rabina, który leży na wpół żywy na noszach.
      - Jak teraz o tym myślę - mówi. Może nie powinienem zaczynać od obrzezania…
      • Gość: gwno uwaga trol! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 11:48
        takie suchary to w piekarni za darmo rozdają:))))))
        • Gość: gfno uwaga: gwno...to troll kruchciany.... IP: *.opera-mini.net 02.01.13, 13:26
          czyli suszone łajno myszy z zakrystii.....no taki sucharek, do zagryzania pod woooodę święconą...
    • Gość: obserwator2 Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.rybnik.vectranet.pl 02.01.13, 11:21
      Ciąg dalszy polonizacj ,Aby nie obudzili się z reką w nocniku, jak
      zabraknie owieczek do strzyzenia.A swiatynie zawsze mozna zamienić
      na muzea lub dyskoteki. No ale Polak zawsze po szkodzie....
    • Gość: reden Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.ip.netia.com.pl 02.01.13, 13:43
      Cytat: "Ślązak jest Ślązakiem tylko wtedy, gdy przestaje czuć i myśleć po polsku" - natoianst ja zaczyna czyć i myśleć po polsku to jest Polakiem i tyle.

• Gość: gosc72 Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.13, 13:59
        buuuuuuuuuuuuuuu i znowu nie na temat zawsze ktos zmienia sens artykulu ktory powinnismy dyskutowac ,tutaj wtracili sie ci ktorzy by stale mowili o kosciele , dobrze ze nie na temat Tuska czy tez Smolenska a gdzie sa ci od tepienia gejow lub korektorzy dziennikarzy Gazety ....to sa ci ktorzy jak katarynka zmieniaja tematy wrzucajac swoje ,,,nigdy nie macie dosc ,,,i znowu temat o muzeum sie rozmydlil dzieki uwagom ,tych ktorzy maja swoja piete i tylko o tym mowia
    • Gość: Ada Stanowisko Kościołów może wzbogacić ekspozycję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 21:46
      W każdym muzeum organizowane są wystawy czasowe. Jeśli jakieś środowiska, kościelne również, uważają, że stała ekspozycja nie wyczerpuje tematu lub ukazuje w niewłaściwym świetle, powinny mieć prawo wypowiedzieć się w ramach wystawy czasowej. Na przesłane uwagi MŚ powinno zaprosić Kościoły do przedstawienia swojego punktu widzenia. Zapewnić miejsce na ekspozycję podpisaną przez autorów. Wystawy nie muszą być prezentowane jednocześnie.
      • Gość: frydurnota Re: Stanowisko Kościołów może wzbogacić ekspozycj IP: *.rudcom.pl 02.01.13, 22:17
        a co, mało jest miejsca w muzeach diecezjalnych..? Znów pchają się jak z lekcjami religii do klas szkolnych, w miejsce higienistek i matematyki.
    • politol59 Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 03.01.13, 01:09
      Muzeum ma być Śląskie i tylko Śląskie w treści i formie, a przedstawiciele Krk uprawiają
      niedopuszczalną ingerencję w sferę świecką państwa.
    • fyrlok Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 03.01.13, 14:16
      Skworc to dla mnie przedstawiciel polskiego (a nie slaskiego!) kosciola katolickiego, który stanal gdzies w XIXtym wieku. Gdy "wchodzil" do naszego Hajmatu pod koniec XIXtego wieku (a najpózniej po 1921) byl juz archaiczny i chory. I polityczny i szowinistyczny.
    • fyrlok Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 03.01.13, 14:25
      I jeszcze cos, z innej beczki : wystawa w muezum slaskim o Slasku ma tylko 1000 m2 !
      To absurd i skandal - jest to moze 1-3% powierzchni (i oczywiscie, tez w "absolutnych liczbach" duzo za malo na taki temat) !! Cufal ?????????

I jeszcze i w to sie wgryzli jak buldogi i zrobili z tego tematu rejtanowska kwestie typu "Nica albo smierc".

Reszta to jakies maklarstwo polskie, haftowanie po kujawsku, jakies malarstwo polskie (poza-slaskie), dozynki po wolynsku i postmodernistyczna sztuka sosnowieckich mlodych dzikich.
      ---> MOZE CZAS I O TYM POPROWADZIC "DIALOG SPOLECZNY" I "DEBATE OBYWATELSKA",
      ---> PRZY WLACZENIU TAKZE M.IN. KOSCIOLÓW ?

Moze porozmawiajmy publicznie, dlaczego w muzeum SLASKIM przewidziano tak malo miejsca na centralna, naturalna, integralna itd. tematytke ? A zarezerwowano dla swojej polskiej kultury i ichnych wyrobów, eksponatów i "dowodów" ??? !!!!!!!

Bo ja osobiscie to wszystko, ten caly cyrk i to szczucie, nazywam po prostu POLAKOWSKIM APPARTHEIDEM.
    • palec1 czytejcie (szczególnie szlus) : 07.01.13, 03:10
      GÖRLITZ/DPA. Das Schlesische Museum zu Görlitz baut zunehmend auf grenzüberschreitende Kooperation. „Einen immer größeren Raum nehmen gemeinsam, also mit einem polnischen Partner konzipierte Ausstellungen ein“, sagte Museumsdirektor Markus Bauer der Nachrichtenagentur dpa. Sein Haus habe inzwischen vielfältig erprobte Verbindungen zu zahlreichen Museen in großen und kleinen Städten des Nachbarlandes. Eine kürzlich eröffnete Ausstellung des Bunzlauer Keramikmuseums etwa werde in der zweiten Jahreshälfte in Görlitz gezeigt. Die Sonderschau über die Anfänge der Bunzlauer Keramik um 1600 gehöre zu einem länderübergreifenden Projekt, an dem auch das Schlesische Museum beteiligt sei.

Das nächste große deutsch-polnische Projekt stehe für 2014 an, sagte Bauer. Unter dem Titel „Adel in Schlesien und in der Oberlausitz“ bereite sein Haus gemeinsam mit dem Kulturhistorischen Museum in Görlitz, dem Kupfermuseum in Legnica (Liegnitz) und dem Universitätsmuseum in Wroclaw (Breslau) drei Ausstellungen vor. Sie sollen thematisch eng miteinander verbunden und gleichzeitig zu sehen sein.

„Mit dem Schlesischen Museum in Kattowitz planen wir eine gemeinsame Ausstellung zu Erinnerungsorten der Deutschen und Polen in Schlesien“, kündigte Bauer an. Er selbst sei als einziger Nicht-Pole Mitglied im Museumsrat der polnischen Partnereinrichtung. Beide Häuser arbeiteten seit Jahren schon sehr eng zusammen. Derzeit entstehe für das Museum in Katowice ein komplexer Neubau mit 6000 Quadratmetern Ausstellungsfläche. In emotionaler Bild- und Formensprache soll dort der multikulturelle Charakter der historischen Region Oberschlesien herausgestellt werden.

Schlesien erstreckt sich in der Ost-West-Ausdehnung über mehr als 400 Kilometer von Kattowitz bis Görlitz. Vor 1945 gehörte der Landstrich größtenteils zu Deutschland. Die grenzüberschreitende Kooperation nannte Bauer bedeutungsvoll, weil sie dazu diene, die teilweise noch sehr unterschiedlichen Bilder von der Geschichte Schlesiens in beiden Ländern zu korrigieren. Hierzulande existiere eine „sehr deutsch zentrierte Vorstellung“. In der früheren Volksrepublik Polen sei dagegen ein „krasses Zerrbild“ von den deutsch geprägten Jahrhunderten der schlesischen Geschichte propagiert worden

• walburga Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 07.01.13, 19:54
      wiara powinna być apolityczna
    • lugnian Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 07.01.13, 22:10
      Kosciol katolicki na GS ktory przez popieranie powstan slaskich chcial nalezec do Polski ma rece
      upaprane krwia do dzis i powinien milczec. Zastanawia ze do dzis nie chce sie widziec
      tego winnego walk na Gornym Slasku.
    • a.fee Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku 17.01.13, 15:28
      Powinien zająć się nawracaniem księży błądzących a historię pozostawić historykom świeckim oczywiście.
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsku IP: *.1000lecie.pl 17.01.13, 17:28
        a.fee napisał:
        > Powinien zająć się nawracaniem księży błądzących a historię pozostawić historyk
        > om świeckim oczywiście.

Oooooo... taaaak, najlepiej to by było... PO'zostawić HISTORIĘ POLSKI I ŚLĄSKA... Gorzelikowi oraz jego kamratom z RAŚ. Zakamuflowanym i "egzotycznym koalicjantom" PO w sejmiku wojewódzkim. ;-))))))))))))))))))))))))))
        (HKP)
        ...
        www.youtube.com/watch?v=rxZ4cZ3vxyM
        • Gość: wsieccow Kościół poucza ...ma wprawę, co nie ..hajotku? IP: *.rudcom.pl 17.01.13, 17:34
          HISTORYCZNE DOWODY RZEKOMEGO PATRIOTYZMU POLSKIEGO KLERU: 7-iu biskupów i Prymas należeli do "Targowicy" (w proteście przeciw Konstytucji 3-go Maja) Po nazwisku : - 1. Prymas Michał Jerzy Poniatowski - 2.bp.Chełmski Wojciech Skarszewski, - 3. bp. Żmudzki Jan Stefan Giedroyć, - 4. bp. Poznański Antoni Onufry Okęcki, - 5. bp. Łucki Adam Naruszewicz, - 6.bp. Wileński Ignacy Jakub Massalski, - 7. bp.Inflancki Józef Kossakowski, - 8. bp. Przemyski Michał Sierakowski. O takich kreaturach jak Szczęsny Potocki, Xawery Branicki, czy Seweryn Rzewuski lepiej nie wspominać ! A całej tej bandzie błogosławił i życzył powodzenia na uroczystym połączeniu Targowiczan Litwy i Polski, Papież Pius VI. tzw. Konfederacja Obojga Narodów. T.zw. Ojciec Święty powstańców Powstania Listopadowego nazwał warchołami, wichrzycielami i buntownikami, a klerowi polskiemu nakazał, by przekonywał Polaków, że władza cara pochodzi od Boga i należy ją uznawać. Powstańcy Kościuszki okazali swoją dojrzałość i patriotyzm, gdyz powiesili na szubienicy biskupa Kossakowskiego oraz biskupa Massalskiego, a prymas Poniatowski (brat kröla Augusta) zażył truciznę w cieniu budowanej dla niego szubienicy. Wszyscy trzej byli płatnymi kolaborantami cara Rosji. Podczas Powstania Styczniowego, na wschodnich kresach zniewolonej Polski, powstańcy powiesili kilkudziesięciu księży katolickich, którzy zdradzili ich carskiej ochronie.Prymas Woronicz koronował na króla Polski cara Mikołaja A z nowszej historii w wersji katolickiej pojmowania patriotyzmu niech bedzie przyklad jak to w momencie wybuchu II wojny swiatowej Hlond owczesny Prymas Polski i jego nastepca pozniejszy Prymas Wyszynski przebywajac w tym czasie w Watykanie uznali za swoim zwierzchnikiem Papiezem Piusem XII nowe wladze niemieckie, potwierdzajac swoje slowne deklaracje ustanowieniem diecezji niemieckich i wprowadzenie biskupow niemieckich na okupowane tereny polskie. Za taki haniebny akt zdrady istnieje wedlug mojej oceny w kazdym kraju uwiklanym w dzialania wojenne tylko jeden wyrok. Kara smierci. Watykan jako pierwsze panstwo i chyba jedyne poza faszystowskimi Wlochami wtenczas, okupacje niemieckä w Polsce okreslilo jako prawnie uznane.

120 r. - Pierwsze wzmianki o uzywaniu wody swieconej do wypedzania duchów nieczystych .

157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty .
    • rico-chorzow Re: Kościół poucza twórców wystawy o Górnym Śląsk 17.01.13, 17:38
      Panowie w czarnych sukienkach mają przecież tak dużo interesów w nieruchomościach,aż dziw bierze,że mają czas się zająć się swymi "owieczkami" czy Muzeum Sląskim.
    • queserasera Z tego co wiem, to Kościół już się na Śląsku 17.01.13, 23:32
      panoszył, i skończyło się na wywłaszczeniu katabasów w całych Prusach. Namawiam do powtórki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka