Dodaj do ulubionych

Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kłopo...

11.06.13, 15:43
Tramwaj do Ligoty, piotrowic to koszt stu moze dwustu milionow zlotych. To jest czyste szalenstwo. Cos jak tunel dla pociagow w centrum...
Zreszta nie ma go ktoredy poprowadzic,chyba ze po jezdni co dodatkowo spoteguje korki.
Do tramwaju nie przesiadzie sie zaden nowobogacki ze swoich suvow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ruda Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.opera-mini.net 11.06.13, 16:10
      Zróbcie sobie ściepę i sobie kupcie ten tramwaj i tory, wystarczy że wam do karlików stale dopłacamy.
      • Gość: abc Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 16:30
        DTŚ w gliwicach ok. 0,5mld
    • swoboda_t Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kłopo... 11.06.13, 16:12
      UE wycofuje się z dotacji do dróg asfaltowych i w kolejnej perspektywie środki będą szły przede wszystkim na transport szynowy. Nie będzie problemu w pozyskaniu dotacji na tramwaje, TŚ zresztą już szykują się do dalszych remontów i modernizacji w latach 2014-2020. Katowice mogłyby niezależnie od tego wystarać się o unijne wsparcie dla rozbudowy sieci, efektywnie koszt dla miasta zamknąłby się zapewne w kilkudziesięciu milionach. Dla porównania zupełnie bezsensowny z punktu widzenia miasta wydatek na stadion GKS to szacunkowo 100-150 milionów. Za tą kasę moglibyśmy mieć i tramwaje do Ligoty/Piotrowic i od ręki wymienić wszystkie stare Ikarusy i Jelcze w PKM-ie.

Tym niemniej tramwaj na południe wymaga uważnego przestudiowana wariantów i opłacalności. Nie należy też wołaniem o tramwaj odwracać uwagi od możliwości usprawnienia transportu w szybszy i tańszy sposób, tj. za pomocą kolei. Podlesie, Piotrowice, Ligota, Murcki (tu akurat na odludziu) - tam wszędzie są tory i przystanki, trzeba tylko o nie zadbać i dołożyć EZeTki lub wagony elektryczne. W Katowicach z chęcią i łatwością kreśli się spektakularne plany, a przyziemne funkcjonowanie kuleje, brak pracy u podstaw. Kampania tramwajowa - jakkolwiek słuszna co do idei - też się w to wpisuje.
      • Gość: Adam Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 19:05
        zupełnie bezsensowny z punktu widzenia miasta wydatek na stadion GKS to szacunkowo 100-150 milionów

No tak, ty się piłką nie interesujesz i na mecze nie chodzisz to od razu wiesz, że stadion na miarę XXI wieku w mieście wojewódzkim to bezsensowny wydatek.
        Ja nie jeżdżę tramwajami więc uważam że wydawanie grubych milionów na nową linię to bezsensowny wydatek (z punktu widzenia miasta oczywiście)
        • test1410 Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło 11.06.13, 20:25
          Wytłumaczę inaczej dlaczego inwestowanie w stadion jest bez sensu.
          Stadion oprócz niewielkiej roli społeczno-kulturalnej* dla mieszkańców miasta nie niesie za sobą żadnej wartości, natomiast sprawna komunikacja i usunięcie nadmiernej ilości samochodów mają realną wartość dla mieszkańców.

*) pomijam fakt istnienia tzw. przestępczości stadionowej, niemniej jednak stadion to nie jest miejsce na które przeciętny mieszkaniec miasta będzie chciał się wybrać
          • Gość: Adam Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 20:47
            Stadion oprócz niewielkiej roli społeczno-kulturalnej* dla mieszkańców miasta nie niesie za sobą żadnej wartości

Hmmm a jaką wartość niesie dla mieszkańców budowa siedziby NOSPR, gdzie frekwencja jest kilkukrotnie niższa niż w niedoinwestowanym klubie piłkarskim pałętającym się po niższych ligach.
            Na meczach GKS-u nawet w tych niższych ligach zdarzał się w ostatnich latach nadkomplet publiczności tj. ponad 10 000 osób, potrafisz wymienić jakąś instytucje czy placówkę w mieście, która jest w stanie przyciągnąć tyle osób ? Chyba nie...
            Stadion powstanie, czy ci się to podoba czy też nie.

Jakieś szczegóły co do tej przestępczości stadionowej w Katowicach i ich działalności ? :D Słyszałem ostatnio, ze w tramwaju w Katowicach doszło do kradzieży, czy możemy teraz mówić o przestępczości tramwajowej ? Jestem przeciwny wspieraniu przestępczości w tramwajach !
            • Gość: mieszkaniec Stadion to pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 22:04
              1. NOSPR - światowej klasy i sławy orkiestra. A GKS gra chociaż w europejskiej lidze? Jakie ma sukcesy? Mnie nie interesuje ani jedno, ani drugie - ale nawet ja ignorant wiem o sukcesach NOSPR.
              2. Każde rozsądne miasto wycofuje się z budowy stadionów, bo przykłady silnych miast typu Wrocław pokazały, że stadion to studnia bez dna. Poza tym dla sportu jest już Spodek, a przepraszam bardzo - żyjemy w takiej a nie innej strefie klimatycznej.
              3. Przestępczość stadionowa? Owszem może nietrafione sformułowanie. Jednak - co mecz - trzeba go ochraniać z publicznych pieniędzy. Taki jesteś mądry siląc się na kompletnie nietrafione porównania do tramwajów, ale przeczą temu dane, które ma każdy użytkownik komunikacji miejskiej - ile razy w tygodniu jedziesz tramwajem, a ile razy coś Ci się w nim stało? Natomiast mecz = burda i marnowanie 1,3mln złotych rocznie w skali województwa na ochronę prywatnej imprezy klubowej przez policję. Dla mnie to jest zwykłe cwaniactwo. I nijak tego nie obronisz.

• Gość: Adam bzdury IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 23:22
                NOSPR - światowej klasy i sławy orkiestra

Taaa, na ulicach w Nowym Jorku zapytasz to każdy potwierdzi, że zna. Wyjdź człowieku na ulicę Mickiewicza i popytaj przechodniów w jakie projekty była zaangażowana NOSPR w ostatnich latach. Ciekawe czy jeden na 100 ci odpowie.
                Światowej sławy orkiestra, ciekawe czemu frekwencja taka marna ?

Każde rozsądne miasto wycofuje się z budowy stadionów

Podaj proszę przykłady tych rozsądnych miast. Jak na razie w regionie zbudowano stadion w Gliwicach; buduje się w Zabrzu i Tychach. Ależ oni nierozsądni...

Jednak - co mecz - trzeba go ochraniać z publicznych pieniędzy.

podobnie jak festyn w parku, maraton albo demonstracje polityczne; co to ma do rzeczy ? mamy zabronić tego wszystkiego ?

ile razy w tygodniu jedziesz tramwajem, a ile razy coś Ci się w nim stało?

raz mnie okradziono; na stadion chodzę od 20 lat nigdy mi się nic nie stało; argumenty o burdach typowe dla osoby, która w życiu nie była na stadionie w Katowicach ale operuje cały czas stereotypem, że te kilka tysięcy chodzące co tydzień na mecze to chuligani

mecz = burda i marnowanie1,3mln złotych rocznie w skali województwa na ochronę prywatnej imprezy klubowej przez policję.

znowu ten stereotyp mecz=burda; kiedy ostatnio była jakaś burda na meczu w Katowicach ? proszę ci nie pisz o tematach o których nie masz pojęcia. 1,3 mln rocznie to taki koszt ? sprawdź ile trzeba dokładać do publicznej komunikacji w regionie, to są dopiero duże pieniądze
                • Gość: mieszkaniec Re: bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 10:29
                  Nie ma słów do ciebie. Zero myślenia ekonomicznego. A zamiast tego JA CHCEM! Bez komentarza. Co do NOSPR - strzał w stopę. Idź zrob sobie te sonde. Ale po co? Czego ona miałaby dowieść? Braku nagród dla NOSPR i uznania jej na całym świecie? Tego chciałbyś dowieść? Naprawdę? Wystawiasz sobie niezbyt dobre świadectwo - gdzie masz głowę Adamie? Czy aby na pewno na karku? I sprawnie próbujesz ominąć smutną prawdę - czy GKS to tak wspaniała drużyna? Ligi światowe? Europejska chociaż?

Po niemal każdym weekendzie w sezonie, kiedy są rozgrywane mecze mamy informacje o burdach kibiców. Rozumiem, że zdjęcia to fotomontaże, a nagrania video to puszczane od lat archiwalne taśmy? Kogo chcesz oszukać? Bo chyba tylko siebie.
                • surfen Adamie, czy przypadkiem nie jesteś politykiem? 12.06.13, 11:29
                  Gość portalu: Adam napisał(a):

> Wyjdź czło
                  > wieku na ulicę Mickiewicza i popytaj przechodniów w jakie projekty była zaangaż
                  > owana NOSPR w ostatnich latach. Ciekawe czy jeden na 100 ci odpowie.
                  > Światowej sławy orkiestra, ciekawe czemu frekwencja taka marna ?

A od kiedy to przechodnie przyznają nagrody? Albo angażują do nagrywania muzyki filmowej? Skąd mają wiedzieć o tym? Mówimy o obiektywnym porównaniu - NOSPR jest orkiestrą koncertującą na świecie. Wśród osób słuchających takiej muzyki - mistrzostwo.

GKS? Nie będę złośliwie pytać o światowe sukcesy. Ale czy występuje z sukcesami na europejskich arenach albo chociaż w Polsce?

Gdzie są puchary? Inwestować w kopanie piłki przez paru facetów dla zysku klubu? To jest decyzja wyłącznie polityczna, bo prezydent nie jest głupi i wie, jakie burdy potrafią zrobić kibice. Może się jednak myli skoro kibicie GKS-hokejowego zniszczyli świeżo wyremontowany Spodek, w którym jak wiemy jest lodowisko? To pewnie też przeoczyłeś :) Czy kibicie GKS - piłki nożnej zrobią to samo ze swoim planowanym nowym stadionem? Czas pokaże, ale naprawdę wielu osób to nie zdziwi.

Najlepsze koncerty NOSPR - spróbuj kupić bilet na tydzień przed. Nieraz brakuje miejsc. A sala ma TYSIĄC miejsc plus dostawki. I to w dziedzinie tak wąskiej jak muzyka klasyczna. No, ale przecież twoim zdaniem świeci pustkami. Raz owszem było wiele pustych miejsc, kiedy niemal całą salę zarezerwowało miasto i rozdawało bilety w piątek na dzień przed koncertem i informacją podaną w środę. Bilety były w ramach jednej z bezpłatnie rozdawanych gazet - problem w tym, że jest ona rozdawana tylko lokalnie, a na koncerty NOSPR przyjeżdża bardzo dużo osób spoza Katowic. I oczywiście zaraz, zamiast przyznać się do bycia manipulatorem, napiszesz pewnie coś w stylu "ha! tylko tysiąc? A wiesz, ile jest na meczu GKS?" Więc pisz sobie. Pisz, ile chcesz. Jeśli sprawi to, że się dowartościujesz. Proszę bardzo.

Czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do prostego wniosku - wróżę Ci niebywałą karierę w polityce, bo tak zręczne wykręty, niby-analogie i inne techniki - masz w jednym palcu. Wielka szkoda, że podobni Tobie ludzie są u sterów władzy. A jeszcze większa szkoda, że tak wielu ludzi daje sobie tak skutecznie mydlić oczy. I absolutnie nie ma żadnego znaczenia, jaka to partia.
        • Gość: swoboda_t Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 21:03
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> zupełnie bezsensowny z punktu widzenia miasta wydatek na stadion GKS to szac
          > unkowo 100-150 milionów

>
          > No tak, ty się piłką nie interesujesz i na mecze nie chodzisz to od razu wiesz,
          > że stadion na miarę XXI wieku w mieście wojewódzkim to bezsensowny wydatek.
          > Ja nie jeżdżę tramwajami więc uważam że wydawanie grubych milionów na nową lini
          > ę to bezsensowny wydatek (z punktu widzenia miasta oczywiście)

Jaki to sensowny wydatek pokazują przykłady z miast, które już sobie stadiony zafundowały. Zwłaszcza z Gdańska i nade wszystko Wrocławia. Jedna wielka porażka, również frekwencyjna. Sprawny transport to jedna z podstawowych kwestii przyczyniających się do sprawnego funkcjonowania i rozwoju miasta. Inne to odpowiednia estetyka, bezpieczeństwo, edukacja, ochrona zdrowia, jakość substancji mieszkaniowej, przyjazność biznesowi. Dzięki tym czynnikom miasto się rozwija, przyciąga (lub chociaż zatrzymuje) mieszkańców, ma wpływy z podatków. Stadion nie ma żadnego waloru prorozwojowego dla miasta, to czysta konsumpcja. W dodatku konsumpcja zaspokajająca potrzeby bardzo małej części społeczności i generująca duże koszty. To dlatego żaden prywatny inwestor w Polsce nie buduje stadionów, to się po prostu nie opłaca. Opłacasię natomiast wymusić na władzach miasta fundowanie i utrzymywanie stadionu dla drużyny X i czesanie kasy na jej funkcjonowaniu. W Katowicach pozostaje wiele niezaspokojonych potrzeb mieszkańców, ogółu mieszkańców. W tym właśnie tak podstawowych jak sprawna komunikacja. Stadion jest tak nieistotny z punktu widzenia funkcjonowania miasta i - na co wskazuje wyżej - tak niestymulujący rozwoju, że jego budowa byłaby czystą głupotą. I owszem, siedziba NOSPR to też kosztowny zbytek, ale ten ma chociaż walory prestiżowe, jest elementem rewitalizacji zdegradowanego terenu i zaspokaja potrzeby mieszkańców wnoszących do budżetu i miasta więcej niż przeciętny bywalec kopaniny Gieksy. Tymczasem stadion to już totalny bezsens.
          • Gość: Adam Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 21:22
            Jaki to sensowny wydatek pokazują przykłady z miast, które już sobie stadiony zafundowały. Zwłaszcza z Gdańska i nade wszystko Wrocławia

Różnica jest taka, że te miasta budowały stadion na EURO, który musiał mieć określoną, dużą pojemność. Nikt wtedy nie myślał, co będzie po imprezie. W Katowicach ma być stadion skrojony na miarę. Może ci się to oczywiście nie podobać, ale stadion jednak powstanie.

Sprawny transport to jedna z podstawowych kwestii przyczyniających się do sprawnego funkcjonowania i rozwoju miasta.

Zawsze mnie trochę bawi jak mieszkańcy Katowic narzekają na transport i komunikację w ich mieście gdy tymczasem Katowice w porównaniu z innymi dużymi miastami (Warszawa, Kraków, Wrocław, Gdańsk ) są naprawdę dobrze skomunikowane. To co dla nas jest okropnymi korkami w Warszawie oznacza "mam naprawdę świetny dojazd, tylko 40 minut !".
            I wbrew temu co piszesz to Katowice w porównaniu z miastami mającymi dużo gorzej zorganizowaną komunikację się rozwijają gdy tymczasem my się zwijamy.
            • Gość: mieszkaniec Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 22:09
              Niestety mówiąc o dobrym stanie komunikacji Katowic na tle innych miast wystawiasz sobie świadectwo - "jestem mało wiarygodny". Dlaczego? Brak wspólnego biletu z koleją, brak szybkiego tramwaju i szybkiej kolei miejskiej (oprócz tyskiej), drogie bilety, fatalny stan taboru - tramwaje najgorsze w Polsce. Widać, że nie byłeś nigdzie poza Katowicami albo na zasadzie - widok z taksówki i "oczywiście, że byłem". Pojeździj tam komunikacją miejską. Póki co - fandzolisz jak potrzaskany.
              • Gość: Adam Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 23:26
                Widać, że nie byłeś nigdzie poza Katowicami

Przejrzałeś mnie na wylot, o 40 lat nie wyjechałem poza granice miasta...
                Zbudujemy w takim razie tą linię tramwajową za miliard złotych, która będzie jechać całe 7 minut szybciej od samochodu
                • Gość: 1 Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.opera-mini.net 12.06.13, 07:07
                  Miasta powinny się zbuntować i przestać sponsorować tramwaje. Ja zamiast jeździć komunikacją to przez te kosztowne tramwaje muszę jeździć autem, bo przez wysokie stawki tramwajowe bilet miesięczny kosztuje więcej niż gaz do mojego auta. Teraz przez te inwestycje tramwajowe przepaść cenowa jeszcze bardziej się zwiększy i więcej ludzi będzie autami jeździć. Już w tym roku bilety podrożały o 8%, pomimo że paliwo staniało.
                  • Gość: J Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.opera-mini.net 12.06.13, 07:14
                    Ci co chcą tramwaju niech z własnej kieszeni za niego zapłacą. Tramwaje nie korzystają z publicznych dróg, a jak już to tylko je niszczą. Więc dlaczego do tak drogiego tramwaju muszą wszyscy dopłacać? Dlaczego wszyscy podatnicy mają to sponsorować?
                  • Gość: Misio Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.static.3s.pl 12.06.13, 08:46
                    Przesiadłbyś sie lepiej na rower przyjacielu a nie truł ludzi tym smrodem na gaz. Paliwo staniało chwilowo, potem znów zdrożeje. A drogie bilety mamy przez kijową organizację i ulgi a nie przez tramwaje, poczytaj sobie plan transportowy KZK GOP to zobaczysz że najwięcej się dopłaca do linii autobusowych podmiejskich i pospiesznych. Tramwaje akurat poprawiają te statystyki bo mają wyższą produktywność od autobusów. Aby zabierać głos na ten temat trzeba mieć troche wiedzy a ty jej przyjacielu nie posiadasz i pleciesz bzdury.
                • Gość: Rekin Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.static.3s.pl 12.06.13, 08:37
                  Adasiu, kto ci takich głupot nakładł do głowy?
                  100-200 milionów wystarczy na taką inwestycję, z czego z zewnątrz można pozyskać 60-80% dotacji. Byleby dobry projekt poszedł w parze z wykonaniem i polityką.
                  Katowice według raportów niezależnych instytucji w ostatnich latach wydawały na kierowcę 5 razy więcej niż na pasażera komunikacji. jakim prawem, pytam? W drogi w aglomeracji ładowano kilka miliardów rocznie, w stadiony, muzea itp. poszły setki milionów a ty płaczesz o wydatku kilkudziesięciu milionów na linię tramwajową która ma wozić dajmy na to 10 mln pasażerów rocznie i slużyć przez następne 100 lat?
                  Czy mieszkaniec ma obowiązek posiadania samochodu? Mieszkałem w Wiedniu i w Berlinie i potrzeby posiadania samochodu ani przez chwile nie odczuwałem, byłaby to dla mnie kula u nogi, wątpliwy kosztowny luksus, przeszkoda bo nawet głupiego piwka nie można na mieście wypić. Codziennie wsiadałem w tramwaj jadący cicho i płynnie jak po stole pod dyktando sterowanej komputerem sygnalizacji. Nigdy nie widziałem wypadku czy wykolejenia, nigdy nie odnotowałem spóźnienia - w Katowicach wypadek na drodze do pracy lub z pracy samochodem widzę co drugi dzień, kilka razy brałem udział w kolizji, w korku stoję codziennie, dwa - trzy razy w tygodniu spóźniając się do roboty. I to ma być nowoczesny transport? Chyba sobie kpisz!
                  Samochód to świetny interes dla koncernów samochodowych, bogactwo Arabów i Rusków sprzedających ropę i lobbujących za tym! XX wieczny przeżytek.
                  Na co dziś komu w cywilizowanym mieście czy kraju samochód?
                  • bartoszcze Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło 12.06.13, 08:51
                    Gość portalu: Rekin napisał(a):

> 100-200 milionów wystarczy na taką inwestycję

Przestań bajać.
                    Sprawdź sobie ile to kosztuje w Krakowie i przestań porównywać do częstochowskich wsi.
                    • Gość: mieszkaniec Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 10:37
                      Przecież on nie mówi o łącznym koszcie. Tylko o części jaką miałoby dopłacić miasto. Masz jednak rację, że do tej kwoty trzeba też pewnie doliczyć koszty kredytu. Osoby wyżej nie biorą pod uwagę jeszcze jednej rzeczy - kwestią nie tak znowu odległego czasu jest wymuszenie zmian proekologicznych i poszerzania stref bez samochodów (poza mieszkańcami danej posesji i dostawcami). To raz. A dwa - jaka jest tendencja cen paliwa? Patrząc latami - cały czas wzrostowa. Problem komunikacji Katowic polega na tym, że nie jest ona wspierana - np. brak buspasów, brak sygnalizacji programowanej pod tramwaj. Ale to też miejmy nadzieję w najbliższych latach wymusi finansowy bat Unii Europejskiej - dostaniecie kasę, ale pod warunkiem, że... Bo jaki jest sens, że kilkadziesiąt osób w jednym autobusie zajmującym tyle miejsca co trzy auta osobowe wiozące każdy po jedną osobę czeka tak samo jakby byli w aucie? Zero logiki.
    • Gość: zombie walk Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 16:53
      No i wreszcie pan PJ napisał wprost o co mu chodzi z tymi tramwajami, nie żadne tam korki: ożywiajmy Katowice! Po Mariackiej, po studentach, po nowym dworcu i galeriach, nastał czas tramwaju. Ożywienie Katowic to poważna sprawa. Jak się popatrzy które linie tramwajowe są remontowane w aglomeracji to nietrudno spostrzec że mieszkańcom okolicznych miast też przyznano role ożywiaczy centrum Katowic.
      • Gość: swoboda_t Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 21:06
        A nie wpadłeś na to, że linie do i wewnątrz Katowic mają największe obłożenie, a miasto jako największy udziałowiec TŚ i zarazem zlecający przewozy wykłada najwięcej kasy?
        • Gość: k2 Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 11.06.13, 22:00
          Najwięcej, ale nie większość. Poza Katowicami ludzie też jeżdżą na biletach kzk gop i też chcą się przemieszczać w godnych warunkach. Niektóre linie tramwajowe są od lat w stanie śmierci technicznej, ale nic się z tym nie robi, bo priorytet mają połączenia z Kato. Polecam np. przejażdżkę na trasie 9-ki.
      • Gość: m Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.internetia.net.pl 11.06.13, 22:39
        Jak będzie tramwaj to wreszcie ludzie przestaną jeździć do Mikołowa na rynek, a nawet na wycieczki w Beskidy, zaczną wreszcie odpoczywać w przepięknym, zacisznym centrum Katowic.
        buhahaaha
        • Gość: m Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.internetia.net.pl 11.06.13, 22:41
          PS Zróbmy tunel kolejowy w centrum Katowic, przecież mamy dynamiczne, prężne i zamożne Koleje Śląskie - na pewno coś dorzucą!
    • Gość: xyz Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.c193.msk.pl 11.06.13, 16:57
      Istotna informacja dla dziennikarzy, nowych Katowiczan i osób spoza miasta:
      Ludzie z dzielnic typu Piotrowice, Szopienice, Ligota, Kostuchna, Podlesie, Murcki (czyli kiedyś oddzielnych miejscowości włączonych do Katowic) nie mówią ,,jadę do centrum" tylko ,,jadę do Katowic".
      • bartoszcze Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło 11.06.13, 21:21
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> Istotna informacja dla dziennikarzy, nowych Katowiczan i osób spoza miasta:
        > Ludzie z dzielnic typu Piotrowice, Szopienice, Ligota, Kostuchna, Podlesie, Mur
        > cki (czyli kiedyś oddzielnych miejscowości włączonych do Katowic) nie
        > wią ,,jadę do centrum" tylko ,,jadę do Katowic".

Albo "jadę do miasta".
        Przemek nieustannie dostarcza rozrywki, tym razem wymyślił "sfrustrowanych ligocian i piotrowiczan", którzy nie wiedzą o możliwości dojechania do miasta pociągiem.
    • zniesmak bardziej niż tramwaje przydałyby się parkingi 11.06.13, 17:23
      W centrum nie ma gdzie stanąć. Ciągle jest z tym problem. Po co jeździć do centrum jak parkowanie jest mocno utrudnione albo bardzo drogie? Może w końcu doczekam się czasu że powstaną parkingi miejskie z prawdziwego zdarzenia? Za granicą w centrach miast jest po kilka parkingów. Opisane ile wolnych miejsc etc. W Katowicach wydzielą część jezdni, podbiorą z chodnika trochę i bach jest WIEEEELKI parking na 10 aut. Pod urzędem nie staniesz, pod policją nie staniesz, pod szkołą nie staniesz... zamiast kolejnych biurowców zrobiliby rajcy miejscy coś dobrego dla luda zmotoryzowanego.
      • Gość: sqro Re: bardziej niż tramwaje przydałyby się parkingi IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 21:09
        Absolutnie nie. Zmotoryzowanym to masto 'robi dobrze' juz od lat. Pora przestac premiowac wozidupska samochodowe
      • Gość: swoboda_t Re: bardziej niż tramwaje przydałyby się parkingi IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 21:13
        1. Kolejne parkingi to kolejne samochody czyli większe korki i... problemy z parkowaniem. Na Zachodzie wiadomo to już od kilkudziesięciu lat i od dawna nie stawia się tam na samochody. W Polsce również już to wiadomo, mamy też tak samo dużo samochodów jak tam (w wielu przypadkach nawet więcej).

2. Parkingi wielopoziomowe, a zwłaszcza podziemne, są drogi, a co za tym idzie korzystanie z nich musi dużo kosztować. Jesteś chętny, by płacić np. 5 zł/h parkowania? I dlaczego nie? No właśnie. Pod Altusem dziwnym trafem nigdy nie brakuje wolnych miejsc, ale każdy woli zapłacić mniej w strefie, albo najlepiej zaparkować za friko.

3. Biurowce stawiają prywatni inwestorzy, bez żadnych dotacji, zachęt, umów z miastem. Widać im się opłaca. Parkingów stawiać nie chcą, jeśli już ktoś jest zainteresowany, to miasto musi dać dobre warunki wspomagające biznes. A i tak często okazuje się, że parkingi świecą pustkami (vide Poznań, Kraków) lub inwestor się wycofuje (brak chętnych na budowę w Gdańsku). Miasto szuka chętnych na budowę dwóch parkingów podziemnych w centrum od lat i konkretów nadal brak.

Każdy by chciał parking podziemny - najlepiej bezpłatny - oraz drogę szybkiego ruchu spod domu do pracy, sklepu, kina - byle nie bezpośrednio pod oknami. Tak się nie da!
        • Gość: mieszkaniec Re: bardziej niż tramwaje przydałyby się parkingi IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 10:45
          swoboda_t jak zwykle rzeczowo. Szkoda wielka, że każdym społeczeństwie ludzie myślący mają tak trudno. W ogóle myślenie strasznie kiepsko się sprzedaje. Za to populistyczne hasła albo dziecięce-dorosłe krzyki typu "ja chcę stadion, tatusiu" tak świetnie idą, że teraz w Polsce mamy więcej stadionów niż możliwych imprez. A do tego w kraju, w którym drużyna narodowa nie osiąga ŻADNYCH sukcesów od wielu wielu lat mamy stadiony na miarę co najmniej Mistrza Europy!
    • srbm czekam na dalsze części 11.06.13, 17:27

Ludzie stzrelają do siebie w Syrii bo nie mają tramwaju
      Mamy kryzys demograficzny z braku tramwaju
      Burze na Słońcu wynikaja z braku tramwaju
      • Gość: organizator myślenie nie boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 17:46
        Właśnie jechałem z centrum Katowic do Ligoty. Czas przejazdu: 54 minuty. Można sprawdzić co się dzieje w centrum, na Sokolskiej, rondzie itd.
        Gdyby był tramwaj nie wsiadłbym w życiu do auta.
        W Katowicach jest problem z tzw. wizją całościową. Problem komunikacji zbiorowej na południe to strategia wymagająca wizji. Pan Forajter już uprzedził że kasy nie ma. To gdzie jest kasa jeżeli jej nie ma ? Jeżeli jednak jest, to na co pójdzie ?
        Nikt nie wie ile kosztuje linia tramwajowa do Ligoty ale wiemy że śląska elektroniczna karta usług publicznych w KZK GOP czyli e-pic na nieistniejące usługi kosztuje 200 milionów złotych. To kupa zmarnowanej kasy - dodajmy w dużym stopniu unijnej.
        Tramwaj do Ligoty i Piotrowic to temat polityczny nr 1 dla Katowic i wokół niego powinna się kręcić kampania wyborcza każdego kandydata na prezydenta (z wyjątkiem tego który już miał swoje 15 lat).
        • srbm Re: myślenie nie boli 11.06.13, 18:01
          a nie boisz się zimna smrodu i wszawicy?
        • bartoszcze Re: myślenie nie boli 11.06.13, 21:27
          Gość portalu: organizator napisał(a):

> Właśnie jechałem z centrum Katowic do Ligoty. Czas przejazdu: 54 minuty. Można
          > sprawdzić co się dzieje w centrum, na Sokolskiej, rondzie itd.
          > Gdyby był tramwaj nie wsiadłbym w życiu do auta.

Skoro byłeś w centrum to mogłeś skorzystać z pociągu. Czas jazdy do stacji Ligota: 9 do 11 minut.
          • Gość: mk Re: myślenie nie boli IP: *.internetia.net.pl 11.06.13, 22:36
            no i tak to powinno wyglądać. Do Ligoty pociągiem, potem autobusem do Panewnik czy gdzie tam kto chce. Mam rodzinę na Franciszkańskiej, jeżdżą pociągami do centrum. Tylko, ze mają blisko do dworca, jakby tak inne rejony miały regularne autobusy pod dworzec to tedż by tak mieszkańcy robili.
          • Gość: tylko pytam oj bartoszcze bartoszcze IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 10:53
            bartoszcze? A myślisz, że każdy mieszka obok dworca? Albo tak, że ma do niego parę minut piechotą? To raz. Dwa pociąg owszem jedzie DOŚĆ krótko, ale i tak minuty przez Ciebie nie zachwycają. Taki krótki odcinek? Tyle czasu? Dodać jeszcze trzeba czas na dojście na dworzec oraz z dworca docelowego do żądanej destynacji. Zapomniałeś, że kolej to poruszanie się od punktu A do B, które to mogą być oddalone od żądanej destynacji. Specyfiką jest też to, że są to dworce kolejowe, które siłą rzeczy nie są zlokalizowane między uliczkami, tak jak przystanki tramwaju. Ja nie mówię, że nie masz kompletnie racji - masz, ale weź pod uwagę, że jednak kolej jaką MAMY nie spełnia kryteriów szybkiej kolei miejskiej.
            • bartoszcze Re: oj bartoszcze bartoszcze 12.06.13, 12:56
              Gość portalu: tylko pytam napisał(a):

> bartoszcze? A myślisz, że każdy mieszka obok dworca? Albo tak, że ma do niego p
              > arę minut piechotą? To raz. Dodać jeszcze
              > trzeba czas na dojście na dworzec oraz z dworca docelowego do żądanej destynac
              > ji. Zapomniałeś, że kolej to poruszanie się od punktu A do B, które to mogą być
              > oddalone od żądanej destynacji. Specyfiką jest też to, że są to dworce kolejow
              > e, które siłą rzeczy nie są zlokalizowane między uliczkami, tak jak przystanki
              > tramwaju.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale tramwaj z natury swojej też nie przejedzie każdą uliczką, tylko w określonym ciągu - i można mieć do tramwaju równie daleko, jak dziś do pociągu, przez co cała Twoja argumentacja, mówiąc delikatnie, kuleje, jeżeli chodzi o komunikację Katowice-Ligota.

> Dwa pociąg owszem jedzie DOŚĆ krótko, ale i tak miuty przez Ciebie nie zachwycają. Taki krótki odcinek? Tyle czasu?

W porównaniu z 30 minutami, jakie pojedzie tramwaj?

> Ja nie mówię, że nie masz kompletnie racji - masz, ale weź pod uwagę,
              > że jednak kolej jaką MAMY nie spełnia kryteriów szybkiej kolei miejskiej.

Dziś nie, ale po to jest projekt SKR, żeby spełniała.
              I żeby nie było - ja nie mam nic przeciwko dobudowaniu linii tramwajowej Brynów-Panewniki, a może i Piotrowice-Kokociniec, ale nie traktujmy tego jako złotego cielca i jedynego ratunku, bo to jest kompletnie fałszywa wizja.
        • Gość: Rekin Re: myślenie nie boli IP: *.static.3s.pl 12.06.13, 08:57
          "W 2006 roku powstał plan rozbudowy sieci tramwajowej w Częstochowie o nowy odcinek o długości 4,5 km do obsługi dzielnic Wrzosowiak oraz Błeszno z pętlą w pobliżu stadionu Rakowa Częstochowa. Konsultacje społeczne w sprawie przebiegu nowej linii przeprowadzono w sierpniu i wrześniu 2006 roku, gdy rozesłano ankiety do 20 tysięcy gospodarstw domowych w dzielnicach związanych z inwestycją. Uzyskano 1886 odpowiedzi, z czego 1742 za budową linii. Koszt budowy linii był szacowany na ok. 100 mln złotych.
          13 listopada 2009 r. zostały ogłoszone wyniki konkursu na dotacje z funduszy Unii Europejskiej. Projekt Urzędu Miasta Częstochowy na rozbudowę sieci tramwajowej do Błeszna zajął pierwsze miejsce, natomiast projekt częstochowskiego MPK na zakup 7 nowych tramwajów do obsługi budowanej linii został sklasyfikowany na drugim miejscu. Całkowity koszt rozbudowy sieci tramwajowej (wraz z zakupem taboru) wyniósł ok. 162 miliony złotych, z czego dotacja unijna to 128 milionów złotych. Przetarg został rozpisany 22 marca 2010 roku[12][13], zaś termin składania ofert minął 5 maja, wpłynęło 10 ofert. Miasto wybrało ofertę konsorcjum częstochowskich firm Drog-Bud i Kromiss-Bis, która opiewała na kwotę 79,3 mln zł przy kosztorysie inwestorskim 98,7 mln."

Tyle na ten temat. A więc nie 2 miliardy jak na 4 kilometry DTŚ w centrum Gliwic musimy wydać, ale 162 miliony (w tym ledwo 34 swoje, reszta dotacja) wydała Częstochowa na nową 4,5 km trasę tramwaju z podstacjami i niskopodłogowym taborem.

A my będziemy mieć za 200 milionów ŚKUP i jeździć dalej gratami po krzywych torach, ładować kolejne setki milionów w stadiony na których się nic nie dzieje itp.

• Gość: gość Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 18:01
      Robicie tramwaj do Ligoty i Piotrowic to zróbcie też do Bogucic i Muchowca, tam też mieszkają ludzie, którzy mają problemy z dojazdem do centrum. I koniecznie pokierujcie tramwaje znowu na Zawodzie...
      • Gość: PeKaES Dla ilu pasażerów ta trajka? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 18:11
        "Mamy już około stu podpisów."

Naprawdę? Macie może cale sto?. No, jestem pod wrażeniem!!!
        • Gość: Tragedia Śląska Re: Dla ilu pasażerów ta trajka? IP: *.free.aero2.net.pl 11.06.13, 20:27
          "Mamy już około stu podpisów."

no to skrzyknąć ich w sobotę z łopatami i niech już kopią dziury pod tory
      • Gość: tomek Re: 19 lat w plecy ! Na razie ! IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 18:58
        organizator napisał:
        "Tramwaj do Ligoty i Piotrowic to temat polityczny nr 1 dla Katowic i wokół niego powinna się kręcić kampania wyborcza każdego kandydata na prezydenta (z wyjątkiem tego który już miał swoje 15 lat)."
        19 lat !!. Bo uszaty był też w latach 1994-1998 wiceprezydentem d.s. infrastruktury u aferzysty Dziewiora.

Gość portalu: gość napisał(a):

> Robicie tramwaj do Ligoty i Piotrowic to zróbcie też do Bogucic i Muchowca, ta
        > m też mieszkają ludzie, którzy mają problemy z dojazdem do centrum.<

Fakt. Nie wiem ile mieszka na Muchowcu ale w Bogucicach ok 16.5 tys ludzi czyli wiecej niż w Piotrowicach. A z Gwiazdami (historyczny teren Bogucic) to ok 23 tys
        Żadnej alternatywy kolejowej Bogucice nie mają. Miejsca na tory wzduż Roździeńskiego jest wystarczająco. W odróżnieniu od Ochojca, żadnych protestów ani problemów z linią do centrów handlowych na Dąbrówce by nie było. Koszt maks 50-60 baniek. Ale oczywiście z tą ekipą w UM to trzeba o tym zapomnieć, choć właśnie ona to wielokrotnie tą linię obiecywała. Zawsze przed wyborami. Najnowiej przepierdzieli ze 100 baniek jak nic, na wielokrotne remonty bezsensowe przebudowy i w efekcie zniszczenia linii tramwajowych w rejonie Rynku, Warszawskiej Jana , Pocztowej i Korfantego. Trasa na wschód od rynku, obsługująca Zawodzie,Zajezdnię, Szopienice, Mysłowice i południowa część Sosnowca ( czyli potencjalnie ze 200 tys ludzi) miała bezpośrednie połączenie z rondem, Koszutką , Wełnowcem, Siemianowicami, Tuzenem, Parkiem Śląskim Chorzowem i Bytomiem (potencjanie ze 450 tys pasażerów), To teraz ma połączenie z i Pętlą na Brynowie i Osiedlem Zgrzebnioka ( w porywach ze 4 tysiące potencjalnych pasażerów a kazdy ma auto) Dla miasta to był biznes jak ciul.
        • Gość: PeKaES Gwiazda IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 07:19
          Równoległy do Roździeńskiego jest ciąg ulic 1. maja - Warszawska . A tam już tory tramwajowe są. Dla mieszkańców Gwiazd w sam raz. Jak chcą - to już od dawna korzystają.

Bogucice (po przeciwnej stronie Roździeńskiego) - to obecnie zupełnie inna bajka.
          • Gość: tomek Re: Gwiazdor IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 21:43
            Tak samo jest równoległa Gliwicka do Chorzowskiej i biegną w tej samej odległości a przy obu tory tramwajowe do Chorzowa. A od UE, 1-Maja i Roździeńskiego już nie biegną równolegle, bo Roździeńskiego biegnie na Dąbrówkę i do pn części Sosnowca. Dla 6 z 7 Gwiazd od wyjścia z klatki do 1 maja jest ok 400m a do Roździeńskiego najwyżej 80-100m. To zresztą nie takie istotne. Z Bogucic do 1-maja to już kawał drogi, a Bogucice nawet bez Gwiazd mają więcej ludzi niż Piotrowice czy Ochojec. Istotniejsze są inne sprawy np:

1. Sądząc po wielu wpisach znaczna część mieszkańców Ochojca czy Piotrowic nie chce tramwaju. A przez Bogucice wzdłuż Roździeńskiego i za Agatą i Ikeą koło osiedla Norma, ul Technków i koło TBS na Dąbrówce po śladzie starych torów, jestem pewny ,że tramwaj miałby dużo pasażerów i żadnych przeciwników. Możnaby go potem przedłużyć wzdłuż Roździeńskiego do Sosnowca żeby zastąpił część tych kilkunastu lini autobusowych i te dziesiątki tysięcy aut, które i tak stamtąd przyjeżdżają do Katowic.
            2. Taka linia miałaby oczywiście sens, jakby umożliwiała jazdę z Roździeńskiego przez rondo zarówno w kierunku rynku jak i na Chorzowską.
            3.)Wszystkie linie z 1-maja , w wyniku uszokańczych dewastacji i kosztem ok 100mln straciły bezpośrednie połączenie z rondem , Siemianowicami, SCC, Parkiem Śl, Tauzenem i dalej na Bytom, Za te same pieniądze , które służyły zniszczeniu, dałoby się zbudować linię wzdłuż Roździeńskiego co najmniej do Dąbrówki jak nie dalej, zapewniając ekologiczną komunikacje kilkudziesięciu tysiącom ludzi. Komunikację szybką bo torowiskiem prostym po isniejącym podtorzu.
            4. Oczywiście ja uwazam ,ze linia na pd od pętli Brynowskiej też powinna być przedłużona, ale raczej nie przez Jankego, jeśli budzi tam takie sprzeciwy. Jesli planuje się drogę po wschodniej stronie szpitala i Osiedla Odrodzenia na Bażantowo , to tramwaj powinien biec właśnie w tej drodze. Druga linia powinna biec na pd od Wesołego Miasteczka , albo nawet z Bytkowa przez Bocheńskiego i dalej w ulicy, która tam powinna być zbudowana, do Kijowskiej i Medyków.
            Zwracam uwagę,ze w Katowicach nie zbudowano żadnej linii od 70 lat. Ile w tym czasie zbudowano w innych znaczących miastach wojewódzkich, to łatwo sprawdzić.

Wiem , ze to nie jest tanie, ale jednak kosztuje 10x mniej niż zniszczenia Katowic za kadencji Uszoka. Im więcej Katowice wydadzą na nowe linie tramwajowe, tym mniej im zostanie na pomysły Uszoka. To ewidentnie podwójna korzyść.
            • h.waniek Re: Gwiazdor 14.06.13, 12:15
              > Wiem , ze to nie jest tanie, ale jednak kosztuje 10x mniej niż zniszczenia Kat
              > owic za kadencji Uszoka. Im więcej Katowice wydadzą na nowe linie tramwajowe, t
              > ym mniej im zostanie na pomysły Uszoka. To ewidentnie podwójna korzyść.

na tramwaje to też pieniądze wyrzucone
              jeżdżą jak chcą, nie dbają o wagony ani o infrastrukturę
              nawet umyć tego im się nie chce
              słowem kibitki dla bydła
              • Gość: tomek Re: Gwiazdor IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 20:07
                Autobusy w wieku tramwajów już zaśmiecają złomowiska od 20 lat. A nowe śmierdzą jak tramwaje, a znacznie bardziej smrodzą.
                Zresztą co tu dużo gadać. Ja lubię się powoływać na przykład Krakowa. Kraków i całe województwo mają warunki bardzo podobne do naszych bo:
                1.Nasze województwo jest drugie pod wzgledem liczby ludności a małopolskie 3 albo 4
                2.Nasze województwo jest pierwsze pod względem liczby ludności a małopolskie drugie.
                3. Warunki geograficzne, topograficzne i ekologiczne są bardzo podobne, przy czym Kraków jako niżej położony, otwarty od zachodu a otoczony wzgórzami z pozostalych stron ma nawet gorsze warunki ekologiczne niz Katowice.
                4. Charakterystyka gospodarki G,Śląska i Małopolski jest dość podobna ( stare górnictwo , hutnictwo i elektrownie + trochę nowoczesnego przemysłu + rozdrobnione rolnictwo dorabiające w miastach.

Natomiast , co najmniej od czasów Gierka , Katowice przyjmują albo dają sobie narzucać, rozwiązania urbanistyczne i komunikacyjne całkowicie odwrotne niż Kraków.
                Ostatni maleńki kawałeczek nowej linii tramwajowej Katowice oddały 1947r. Reszta jest sprzed wojny (ostatnich przekładek nie liczę bo to zniszczenia).
                W Krakowie Od roku 1947 do teraz zbudowano ok 75% z 347km posiadanej długości torowisk.
                Po 1947r w Krakowie zbudowano 18 z 24 posiadanych pętli tramwajowych (75%).pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Krakowie
                Czyli nie tylko w lokalizowaniu autostrad ale i w komunikacji miejskiej i wielu innych dziedzinach wybierają całkiem odwrotne rozwiązania.

PRZY PODOBNYCH WARUNKACH I POTRZEBACH MIESZKAŃCÓW.

Nie ma takiej możliwości , żeby OBA przeciwstawne kierunki były mądre.
                Conajmniej jeden z nich MUSI być głupi i trzeba wybrać który, a nie chować głowy w piasek
                • Gość: tomek Re: Gwiazdor IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 20:10
                  Errata . ad 2: oczywiście nasze województwo jest pierwsze pod względem gęstości zaludnienia, a małopolskie drugie.
    • Gość: wer Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 18:51
      Łykacie setny artykuł na ten temat, jak młode pelikany. Nie wchodźcie do takich wątków to się skończą.
      • Gość: Adam Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 19:09
        Dokładnie, setny artykuł na ten temat nic nowego nie wnoszący.
        Najzabawniejsze jest to, że jak zbudują tą linię tramwajową to się okaże, że tak naprawdę czas dojazdu do centrum autem i tramwajem jest porównywalny bo tramwaj będzie miał przystanki co 150 metrów (będzie prawdziwa wojna żeby każdy miał przystanek pod nosem), a sam tramwaj będzie przejeżdżał przez jakieś 25 kolizyjnych skrzyżowań.
        Już kiedyś słyszałem hasło o tramwajach "Z Katowic do Bytomia w 12 minut" . Kto pamięta ?
        • Gość: zegarek Nowaka Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.13, 20:10
          ja pamiętam. To było naz początku lat 90.
          Od tego czasu podróż mocno się wydłużyła
        • Gość: Tragedia Śląska Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.free.aero2.net.pl 11.06.13, 20:25
          > Już kiedyś słyszałem hasło o tramwajach "Z Katowic do Bytomia w 12 minut" . Kto
          > pamięta ?

Ja dobrze pamiętam choć w wersji z centrum Katowic do centrum Bytomia w 20 minut tymi nowymi niskopodłogowymi tramwajami nazwanymi potem karlikami, no i jeżdżą ale 3 razy dłużej niż miały do tego przynoszą olbrzymie straty i ciągle się psują i ciągle jeszcze je spłacają.
          • Gość: Adam Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 20:54
            I dokładnie tak samo będzie z tramwajem na Ligotę. Na etapie rzucania haseł brzmi to idealnie: szybki tramwaj, ludzie porzucą samochody, zmniejszą się korki itd...

Koszty wybudowania nowej linii będą bardzo duże a i tak nie da się poprowadzić trasy tak żeby w większości była bezkolizyjna (chyba, że zamiast setek milionów zainwestujemy kilka miliardów co jest zupełnie nierealne). Tramwaj będzie się zatrzymywał na skrzyżowaniach, światłach itd.... Może będzie trochę szybszy od dojazdu autem ale to "trochę" to będzie zbyt mało żeby kierowcy porzucili swoje samochody na rzecz jazdy tramwajem.
            • Gość: zegarek Nowaka Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.13, 20:59
              tramwaj z Chorzowa do Bytomia gdzie nie ma wielu skrzyżowań jedzie ponad 20 minut!

• Gość: Adam Re: Nabijacie odsłony wybiórczej IP: *.welnowiec.net 11.06.13, 21:28
                No to ten z Ligoty do centrum będzie jeździł z 35 minut, aż całe 5 minut szybciej niż auto ! :)
                i to za jedyne 700 000 000 złotych (pewnie podczas budowy ta cena wzrośnie grubo ponad miliard)
                • bahn Im lepszy tramwaj, tym lepiej dla kierowców 12.06.13, 09:51
                  Cały czas myślicie o tramwaju jako o jednej wielkiej beznadziei, odnosząc się do dotychczasowych dokonań gopowskich tramwajarzy z minionych lat, czasem sprzed ponad dwudziestu (nigdy niedokończony projekt 6/41). Od tego czasu trochę się jednak zmieniło. Cała ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu, dopóki nie wybierzecie się np. tramwajem na Kozanów we Wrocławiu, na Mały Płaszów lub Czerwone Maki w Krakowie lub na Łostowice w Gdańsku. To wszystko są nowe linie tramwajowe wybudowane w ostatnich kilku latach od podstaw. Tramwaje zasuwają tam prędkościami niedostępnymi dla samochodów osobowych, bo infrastruktura została przemyślana i wiozący na co dzień setki pasażerów tramwaj ma zapewniony odpowiedni priorytet nad przewożącymi śmieszne 1,2 osoby samochodami. I dopiero jak to poobserwujecie to przyjmijcie do wiadomości, że dokładnie tak samo może to wyglądać w Katowicach, bo i pieniądze i tramwaje (w przypadku Gdańska nawet takie same) i problemy podobne.
                  Nie od dziś wiadomo, że im lepszy transport zbiorowy, tym lepsza komunikacja... indywidualna. Nie zrozumie tego jednak ten, kto na myśl o tramwaju widzi smutną stopiątkę kulającą się po krzywych torach.
                  • surfen Re: Im lepszy tramwaj, tym lepiej dla kierowców 12.06.13, 11:33
                    10/10
                  • Gość: Jaca Re: Im lepszy tramwaj, tym lepiej dla kierowców IP: *.free.aero2.net.pl 12.06.13, 15:27
                    Nie jeżdżą do miast gdzie za parkowanie trzeba płacić
    • goffer_pl Też nie jeżdżę do centrum. 11.06.13, 19:49
      Korki, brak miejsca do zaparkowania ... A wieczorem autem do knajpy bez sensu, a komunikacją kłopot z powrotem. Zresztą Katowickie centrum to dziura.
    • poborowy102 Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kłopo... 11.06.13, 22:44
      No to jest skandal, ze ludzie jeżdża na rynek mikołowski, a nie katowicki. Przecież na tym mikołowskim to nie ma n.p. unikatowej postmoderny: Skarbka, Zenita! Nie ma targowiska, nie ma przystanków tramwajowych!! Tylko jakiś ratusz z XIX wieku, fontanny i kamienice. Czyli coś przestarzałego, przaśnego, niemal wsiowego!!! Skandal.
    • Gość: stoub Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.man-3.real-hosts.com 11.06.13, 22:54
      czyste szaleństwo jest w budowie sali Nospr za więcej niż 200 mln zł jakby w Katowicach brakowało sal koncertowych i filharmonii....
    • Gość: Rekin Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.static.3s.pl 12.06.13, 08:20
      Cóż, tunel DTŚ w centrum Katowic kosztował ponad miliard złotych, Muzeum Śląskie 300 milionów, Stadion Śląski kolejny miliardzik, 2 miliardy będzie kosztować kawałek DTŚ przez centrum Gliwic. Trzeba się zastanowić na co wydawać pieniążki.
      Częstochowa nową linię tramwajową zbudowała za 180 milionów, ale tylko 34 miliony dała własnej kasy - resztę pozyskała dotacji.
      A Katowice jak wiemy 100 milionów to wydadzą teraz własnie na samo "porządkowanie" Alei Korfantego między rondem a rynkiem. bez tramwaju oczywiście, bo tramwaje same budują za własną kasę i same się z Unią rozliczają z dotacji.
      Nie histeryzujmy z tym "nie ma gdzie prowadzić" bo na torowisko podwójne potrzeba raptem 6 metrów szerokości, to nie droga ekspresowa.
    • Gość: PeKaES Sto czy dwieście milionów? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 08:51
      Za to listę podpisało - jak czytamy w artykule - około stu osób!
      Inaczej mówiąc, każdej z osób obiecujących, że będą korzystać - prezentujemy inwestycję za milion, góra dwa! Nie stać nas?
    • Gość: miastobyce Re: Ludzie nie jeżdżą do centrum Katowic. "To kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 12:56
      A redaktorzy gazety jak często odwiedzają centrum Katowic i co mogliby polecić? Bywają na mariackiej, na rynku, w sklepach, knajpach, przybytkach kultury? Bo szczerze to powątpiewam. Po co się męczyć spacerami po zadymionym szarym centrum jak można siedzieć przed kompem... I wygodniej i bezpieczniej, żaden rasista z młotkiem nie zaatakuje. Mnie centrum Katowic nie przyciąga a raczej nawet trochę odpycha, niewarta wyprawa straconego czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka