Dodaj do ulubionych

Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie

14.09.04, 19:48
"Wszyscy Słowiane pochodzą z Polski"

"Prawdziwymi historycznymi choć też wąskim granicami Polski są Łaba i Słoawa
na zachodzie, Dniepr na wschodzie i Dunaj na
południu, ale to było w czasach gdy władali Polską Krak, Hościska, Koszyszek,
Lestek, Walamir, Wizymir... ale czciciele semickich
bałwanów nie maja o tym pojęcia."
Obserwuj wątek
    • arnold7 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 14.09.04, 19:50
      Sorry, jeszcze link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=15681864&wv.x=1&v=2&s=0
    • bartoszcze Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 14.09.04, 21:13
      Poznaję:)))
      • arnold7 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 14.09.04, 21:17
        bartoszcze napisał(a):

> Poznaję:)))
        >
        Ty czytales.
    • bolek5 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 14.09.04, 22:12
      Witam!

arnold7 napisał:

> "Prawdziwymi historycznymi choć też wąskim granicami Polski są Łaba i Słoawa
      > na zachodzie,

Ty się Arnold możesz hichrać, ale biskup Thietmar opisuje jak to rycerz Magan
      ukradł cesarski skarbiec i schronił się w grodzie o nazwie Ammerthal. Jak
      wynika z dalszego ciągu kroniki gród był obsadzony polską załogą. Ammerthal to
      dziś Alt-Ammerthal koło Amberg - mniej więcej centralne Niemcy ;) Inna sprawa,
      że nie trzeba koniecznie z tej wiadomości wyciągać daleko idących wniosków.
      Bardzo prawdopodobne, że był to oddział posiłkowy wysłany Henrykowi ze
      Szwejnfurtu przez Bolesława Chrobrego.
      • grba Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 06:34
        bolek5 napisał:

> Witam!
        >
        > arnold7 napisał:
        >
        > > "Prawdziwymi historycznymi choć też wąskim granicami Polski są Łaba i Sło
        > awa
        > > na zachodzie,
        >
        > Ty się Arnold możesz hichrać, ale biskup Thietmar opisuje jak to rycerz Magan
        > ukradł cesarski skarbiec i schronił się w grodzie o nazwie Ammerthal. Jak
        > wynika z dalszego ciągu kroniki gród był obsadzony polską załogą. Ammerthal
        to
        > dziś Alt-Ammerthal koło Amberg - mniej więcej centralne Niemcy ;) Inna
        sprawa,
        > że nie trzeba koniecznie z tej wiadomości wyciągać daleko idących wniosków.
        > Bardzo prawdopodobne, że był to oddział posiłkowy wysłany Henrykowi ze
        > Szwejnfurtu przez Bolesława Chrobrego.
        >

A i w tym oddziale wojownicy mogli pochodzić z różnych krajów, oprócz Polaków,
        byli pewnie Wikingowie, Sasi... Po prostu fachowcy.

Kiedy przeczytałem temat wątku miałem nadzieję, że Arnold napisał coś o sobie.
    • arcykr Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 07:54
      arnold7 napisał:

> "Prawdziwymi historycznymi choć też wąskim granicami Polski są Łaba i Słoawa
      > na zachodzie, Dniepr na wschodzie i Dunaj na
      > południu,
      Ja z tym pogladem spotkalem sie juz dawno. Na jakiej podstawie uwazasz, ze jest
      bzdurny?
      • rico-chorzow Re: Skoro prawda? 15.09.04, 09:58
        arcykr napisał:

> arnold7 napisał:
        >
        > > "Prawdziwymi historycznymi choć też wąskim granicami Polski są Łaba i Sło
        > awa
        > > na zachodzie, Dniepr na wschodzie i Dunaj na
        > > południu,
        > Ja z tym pogladem spotkalem sie juz dawno. Na jakiej podstawie uwazasz, ze
        jest
        >
        > bzdurny?

Więc skoro to prawda i są podstawy historyczne,byłby czas zainteresować się
        tymi terenami,zająć te tereny,zrobić nowe województwa.Zastanowiłbym się na
        Waszym miejscu także nad Szwecją,Wazowie byli przecież królami polskimi a
        Szwedzi kiedyś łazili po Polsce,no może od Szwedów wystarczy tylko obfite
        odszkodowanie?,które pozwoli ten nowe województwa odbudować,żeby dorównały
        polskiemu poziomowi gospodarczemu.Panowie nie zapomnijcie o wdzięczności
        ludności polskiej tych wszystkich terenów,wyzwolonych z kajdan niegodziwych
        najeźców i nie zapominajcie o chwale Polski Wielkiej,choć w wąskich granicach
        od Dniepru po Łabę i Dunaj.

• arcykr Re: Skoro prawda? 15.09.04, 10:59
          rico-chorzow napisał:

> Więc skoro to prawda i są podstawy historyczne,
          A kto napisal, ze prawda?
          • rico-chorzow Re: Skoro prawda? 15.09.04, 11:28
            arcykr napisał:

> rico-chorzow napisał:
            >
            > > Więc skoro to prawda i są podstawy historyczne,
            > A kto napisal, ze prawda?

Proszę zauważyć,cały mój post stoi pod znakiem ?,jednak niektórzy już dawno
            spotkali się z tym poglądem i pytają Arnolda dlaczego ten tekst miałby być
            bzdurny,sądzę ci wiedzą więcej o tej niebzdurze,chętnie dam się pouczyć.
            • arcykr Re: Skoro prawda? 15.09.04, 11:31
              rico-chorzow napisał:

jednak niektórzy już dawno
              > spotkali się z tym poglądem
              Chodzilem wtedy do podstawowki...
              A dla arnolda to nowina. ;-)

sądzę ci wiedzą więcej o tej niebzdurze,
              Nie wiem wiecej.
              • rico-chorzow Re: Skoro prawda? 15.09.04, 11:43
                arcykr napisał:

> rico-chorzow napisał:
                >
                > jednak niektórzy już dawno
                > > spotkali się z tym poglądem
                > Chodzilem wtedy do podstawowki...
                > A dla arnolda to nowina. ;-)

Ja chodziłem także parę lat do podstawówki,jednak nie zapytałem dlaczego ten
                tekst jest bzdurny.Więc jak Pan sądzi jest bzdurny albo nie?

> sądzę ci wiedzą więcej o tej niebzdurze,
                > Nie wiem wiecej.

Sądzę tyle potrafi Pan odpowiedzieć.

• arcykr Re: Skoro prawda? 15.09.04, 12:02
                  rico-chorzow napisał:

> Ja chodziłem także parę lat do podstawówki,jednak nie zapytałem dlaczego ten
                  > tekst jest bzdurny.
                  Jedni lykaja teksty innych bezkrytycznie, inni nie.

Więc jak Pan sądzi jest bzdurny albo nie?
                  Pisalem o pogladzie na pierwotna siedzibe Slowian, nie o calym tekscie.
                  • rico-chorzow Re: Skoro prawda? 15.09.04, 12:06
                    arcykr napisał:

> rico-chorzow napisał:
                    >
                    > > Ja chodziłem także parę lat do podstawówki,jednak nie zapytałem dlaczego
                    > ten
                    > > tekst jest bzdurny.
                    > Jedni lykaja teksty innych bezkrytycznie, inni nie.
                    >
                    > Więc jak Pan sądzi jest bzdurny albo nie?
                    > Pisalem o pogladzie na pierwotna siedzibe Slowian, nie o calym tekscie.

Proszę spojżeć na mój poniższy post.
    • marcin841 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:03
      Jedni widza granice Polski kończące sie na Łabie i Słoawie na
      zachodzie,Dnieprze na wschodzie i Dunaju na południu. Dla innych natomiast
      Kraków jest miastem niemieckim. Dobrze, że Górny Śląsk ma w miare ścisle
      określone granice.
      • aqua Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:12
        Ty kolego marcinie, wszędzie widzisz granice, wytyczone na mapach. Spełniają
        one u Ciebie jakąś niezwykle ważną rolę. Nalepiej gdy są wykreślone na starym,
        dobrym, pruskim papierze.
        • marcin841 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:20
          > Ty kolego marcinie, wszędzie widzisz granice, wytyczone na mapach. Spełniają
          > one u Ciebie jakąś niezwykle ważną rolę. Nalepiej gdy są wykreślone na
          starym,
          > dobrym, pruskim papierze.

Mógłbyś jakos zaargumentować swoja tezę? Bo te pruskie niezbyt mi sie podobają,
          wtedy też Górny Śląsk był podzielony. A jako, że Górny Ślask jest moja ojczyzna
          duze znaczenie ma dla mnie terytorium na które obejmuje. Dla Ciebie granice
          Polski nie maja znaczenia?
          • aqua Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:46
            Nie, nie, oczywiście masz rację, ale jest też prawdą, że dopiero prusacy
            dokładnie wytyczyli granice i je uszczelnili, zatem wiesz co mi idzie:)
            • marcin841 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 21:27
              Niezbyt, ale zainteresowała mnie ta Twoja teza "Ty kolego marcinie, wszędzie
              widzisz granice, wytyczone na mapach. Spełniają
              one u Ciebie jakąś niezwykle ważną rolę. "
              Mógłbys to rozwinąć?
    • Gość: Pit Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie IP: 150.254.85.* 15.09.04, 11:11
      Jak mozna wogole dyskutowac nad takim debilnym tekstem ?
    • arcykr Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:22
      "Wszystko to budzi skojarzenia z dość osobliwym atlasem „historycznym”, jaki
      ukazał się w okresie międzywojennym w Pradze czeskiej. Na osobnych kartach
      przedstawiono tam granice różnych państw, których się domagają ich
      nacjonalistyczne stronnictwa, od Niemiec poczynając, a na Węgrzech, Ukrainie,
      Polsce i samych Czechach kończąc. Z atlasu wynikało jasno, iż mało jest
      właściwie w Europie terytoriów, do których nie rościłyby sobie pretensji co
      najmniej dwa państwa."
      polityka.onet.pl/162,1173225,1,0,2459-2004-27,artykul.html
      • bolek5 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:43
        Witam!

arcykr napisał:

> (...) Na osobnych kartach
        > przedstawiono tam granice różnych państw, których się domagają ich
        > nacjonalistyczne stronnictwa, od Niemiec poczynając, a na Węgrzech, Ukrainie,
        > Polsce i samych Czechach kończąc.

Moment, moment. Jedno chciałbym wyjaśnić: z faktu, że nasi przodkowie niegdyś
        władali przynajmniej częścią obecnych wschodnich Niemiec nie wyprowadzam
        żadnych politycznych konsekwencji. Chciałem tylko pokazać, że hipoteza o
        ojczyźnie Polan od Łaby po Dniepr wcale nie jest taka głupia. Są ludzie, którzy
        twierdzą, że to nie Bolesław Chrobry rozszerzył granice za Odrę, ale że tam
        właśnie znajdowały się rodowe ziemie Liciciavików, których księciem był
        pierwotnie Mieszko. Na wschodzie macie z kolei potwierdzoną obecność Polan w
        okolicach Kijowa. Źródeł pisanych oczywiście nie ma więc zostają spekulacje.
        • rico-chorzow Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 11:55
          bolek5 napisał:

> Witam!
          >
          > arcykr napisał:
          >
          > > (...) Na osobnych kartach
          > > przedstawiono tam granice różnych państw, których się domagają ich
          > > nacjonalistyczne stronnictwa, od Niemiec poczynając, a na Węgrzech, Ukrai
          > nie,
          > > Polsce i samych Czechach kończąc.
          >
          > Moment, moment. Jedno chciałbym wyjaśnić: z faktu, że nasi przodkowie niegdyś
          > władali przynajmniej częścią obecnych wschodnich Niemiec nie wyprowadzam
          > żadnych politycznych konsekwencji. Chciałem tylko pokazać, że hipoteza o
          > ojczyźnie Polan od Łaby po Dniepr wcale nie jest taka głupia. Są ludzie,
          którzy
          >
          > twierdzą, że to nie Bolesław Chrobry rozszerzył granice za Odrę, ale że tam
          > właśnie znajdowały się rodowe ziemie Liciciavików, których księciem był
          > pierwotnie Mieszko. Na wschodzie macie z kolei potwierdzoną obecność Polan w
          > okolicach Kijowa. Źródeł pisanych oczywiście nie ma więc zostają spekulacje.

Witam Bolku,może tym razem się zgodzimy,
          bardzo uogólniam,zastąpmy słowo - Polska - słowami - Słowianie -,czy część -
          Słowian - i nie będzie ten tekst bzdurny.

• bolek5 Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 12:07
            Witam!

rico-chorzow napisał:

> Witam Bolku,może tym razem się zgodzimy,
            > bardzo uogólniam,zastąpmy słowo - Polska - słowami - Słowianie -,czy część -
            > Słowian - i nie będzie ten tekst bzdurny.

A tu rzeczywiście pełna zgoda. Droga od związku plemiennego indoirańskich
            koczowników, jakim najprawdopodobniej byli Polanie (tu wierzę Śliwińskiemu) do
            Państwa Polskiego jest dłuuuga i kręta ;) Niemniej istnieje pewien związek.
            Wolno Niemcom szukać korzeni w czasach Arminiusza - wolno i nam w czasach
            Wędrówki Ludów ;)
            • rico-chorzow Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie 15.09.04, 12:32
              bolek5 napisał:

> Witam!
              >
              > rico-chorzow napisał:
              >
              > > Witam Bolku,może tym razem się zgodzimy,
              > > bardzo uogólniam,zastąpmy słowo - Polska - słowami - Słowianie -,czy częś
              > ć -
              > > Słowian - i nie będzie ten tekst bzdurny.
              >
              > A tu rzeczywiście pełna zgoda. Droga od związku plemiennego indoirańskich
              > koczowników, jakim najprawdopodobniej byli Polanie (tu wierzę Śliwińskiemu)
              do
              > Państwa Polskiego jest dłuuuga i kręta ;) Niemniej istnieje pewien związek.
              > Wolno Niemcom szukać korzeni w czasach Arminiusza - wolno i nam w czasach
              > Wędrówki Ludów ;)

Bolku,a ja liczyłem "tylko"z Twoją częściową zgodą.

Pozdor.
              • Gość: Super DJ Heniu Czechy i Morawy nalezaly do Polski IP: 212.182.97.* 15.09.04, 13:39
                Czechy i Morawy nalezaly do Polski ( za Bolesława Chrobrego) a Wiedeń do Węgier
                ( za Macieja Korwina). Mamy do tych terenów takie same prawa jak Niemcy do
                Szczecina.
                • arcykr Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski 15.09.04, 13:42
                  Fajnie byloby miec terytorium do Morza Czarnego i swoje "lazurowe wybrzeze". ;-)
                  • carrramba Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski 15.09.04, 13:47
                    arcykr napisał:

> Fajnie byloby miec terytorium do Morza Czarnego i swoje "lazurowe
                    wybrzeze". ;-

A kochanica gdzie? Niekoniecznie Francuza:)))
                    > )
                    • arcykr Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski 16.09.04, 12:09
                      carrramba napisał:

> A kochanica gdzie? Niekoniecznie Francuza:)))
                      Pol godziny zostala mi przedstawiona nowa kolezanka. Pomimo, ze jest z Tunezji,
                      ma blond wlosy i niebieskie oczy. Ciekawe...
                      Moze jej rodzina nie wrocila do metropolii, kiedy Tunezja przestala byc kolonia?
                      • Gość: George Hedgehog Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski IP: *.insight-bs.co.uk 16.09.04, 20:14
                        Pol godziny zostala mi przedstawiona nowa kolezanka. Pomimo, ze jest z Tunezji,
                        >
                        > ma blond wlosy i niebieskie oczy. Ciekawe...
                        Moze to Wandalka??
                        • Gość: ueeee Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:31
                          A dlaczego Polak kojarzy się z blondynem jeżeli jesteśmy indoirańczykami?
                          • bolek5 Re: Czechy i Morawy nalezaly do Polski 17.09.04, 17:03
                            Gość portalu: ueeee napisał(a):

> A dlaczego Polak kojarzy się z blondynem jeżeli jesteśmy indoirańczykami?

Masz zupełnie mylne wyobrażenie o występowaniu jasnych włosów wśród narodów
                            świata. Ammianus Marcelinus tak opisywał Alanów w IV w n.e.: "(...) są wysocy i
                            przystojni, mają włosy raczej jasne, a dzikością spojrzenia sieją strach" (T.
                            Sulimirski, "Sarmaci", Warszawa 1979, s. 16). O sarmackim plemieniu Satarchów
                            ówczesne relacje mówią, iż "są jasnowłosi jak Alanowie" (j.w., s. 139). Jasna
                            karnacja i blond włosy jeszcze dziś często występują w Azji Centralnej. Wg
                            danych z początku XX w. około 10-20 % autochtonicznej ludności tego regionu
                            miała jasne włosy i oczy. U Kafirów zamieszkujących północno-wschodni
                            Afganistan odsetek ten dochodził do 28 %.
            • Gość: George Hedgehog Re: Takich bzdur chyba jeszcze nie czytaliscie IP: *.insight-bs.co.uk 15.09.04, 16:30
              > Droga od związku plemiennego indoirańskich
              > koczowników, jakim najprawdopodobniej byli Polanie
              Bolek, mozesz to rozwinac? Zaciekawiles mnie... :-)
              Pozdrawiam
              • Gość: himilsbach Bzdura pojęciem względnym może być ... IP: 217.97.* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:58
                Ciekawe, nieciekawe, ale wiedzcie to wszyscy, że historia do XIII wieku była tak przewrotnie przeinaczana, koniunkturalnie dostosowywana do aktualnej polityki państwa, że dziś będąc w posiadaniu jednego źródła niemieckiego zakonnika-kronikarza możemy narazić się na jednostronność, bo co jak, co, ale kroniki zawsze musiały być mile widziane okiem ówczesnego patrona tudzież monarchy panującego.
                Dla przykładu, Gall Anonim kadził trzem Bolesławom, a czemu???...
                Bo Gall żył (i "tworzył") za Krzywoustego - ten go sponsorował, etc, etc...

Nigdy więc nic nie jest bezsensowne.
                Subiektywizm był wówczas w cenie, to dzis może (nie musi) martwić.

PS. Bolek, kontynuuj, jo z chęcią poczytam :)

...

Jan H. (historyk)
                • bolek5 Wczesne dzieje Polan 15.09.04, 19:34
                  Witam!

Tych indoirańskich koczowników wziąłem z książki Jacka Brunona
                  Siwińskiego "Wczesne dzieje Polan" Łódź 1990 r. Książka bardzo nieortodoksyjna
                  i dlatego zapewne zupełnie zignorowana przez naukowy establishment. O ile się
                  jednak orientuję - zyskała sobie pewną popularność wśród historycznej młodzieży
                  i amatorów takich jak ja. Obszerne streszczenie zawartych w niej tez, wraz ich
                  twórczym rozwinięciem znajdziecie tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=7341769&a=7341769
                  Z grubsza: Siwiński uważa, że w Polsce zaszły wydarzenia nieco analogiczne do
                  Bułgarii, z tym że naszymi Turkami byli Alanowie. Renesans legendy sarmackiej
                  ale tym razem z poważnymi argumentami. Mi np. utkwiła w pamięci przytaczana
                  przez Autora relacja Niemca, który podróżował przez nasz kraj w XI w. i
                  narzekał, że u nas nie ma gdzie się porządnie wyspać bo wszędzie albo namioty
                  panów albo ziemianki kmieci. Są też wyniki drobiazgowych wykopalisk w jednym z
                  wczesnośredniowiecznych grodów obronnych, w którym wewnątrz wałów znaleziono
                  ślady jurt (paleniska i ślady po "śledziach") i mnóstwo innych interesujących
                  informacji.
                  • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 12:05
                    bolek5 napisał:

> Witam!
                    >
                    > Tych indoirańskich koczowników wziąłem z książki Jacka Brunona
                    > Siwińskiego "Wczesne dzieje Polan" Łódź 1990 r. Książka bardzo
                    nieortodoksyjna
                    > i dlatego zapewne zupełnie zignorowana przez naukowy establishment. O ile się
                    > jednak orientuję - zyskała sobie pewną popularność wśród historycznej
                    młodzieży
                    >
                    > i amatorów takich jak ja. Obszerne streszczenie zawartych w niej tez, wraz
                    ich
                    > twórczym rozwinięciem znajdziecie tutaj:
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=7341769&a=7341769
                    > Z grubsza: Siwiński uważa, że w Polsce zaszły wydarzenia nieco analogiczne do
                    > Bułgarii, z tym że naszymi Turkami byli Alanowie. Renesans legendy sarmackiej
                    > ale tym razem z poważnymi argumentami. Mi np. utkwiła w pamięci przytaczana
                    > przez Autora relacja Niemca, który podróżował przez nasz kraj w XI w. i
                    > narzekał, że u nas nie ma gdzie się porządnie wyspać bo wszędzie albo
                    namioty
                    > panów albo ziemianki kmieci. Są też wyniki drobiazgowych wykopalisk w jednym
                    z
                    > wczesnośredniowiecznych grodów obronnych, w którym wewnątrz wałów znaleziono
                    > ślady jurt (paleniska i ślady po "śledziach") i mnóstwo innych interesujących
                    > informacji.

Witaj Bolku,

Alanowie,ciekawe sarmackie plemię,jego przyjaciele i wędrówka.

Pozdor Rico.
                    • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 15:40
                      Witam!

rico-chorzow napisał:

> Alanowie,ciekawe sarmackie plemię,jego przyjaciele i wędrówka.

Mieszko i Bolesław też mieli bardzo dobre stosunki z Niemcami;) Wszystko zepsuł
                      dopiero Henryk II, który nie potrafił w Słowianinie uznać partnera i najpierw
                      nasłał na Bolesława skrytobójców, a później wciągnął oba nasze kraje w serię
                      niepotrzebnych wojen.
                      • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 21:19
                        bolek5 napisał:

> Witam!
                        >
                        > rico-chorzow napisał:
                        >
                        > > Alanowie,ciekawe sarmackie plemię,jego przyjaciele i wędrówka.
                        >
                        > Mieszko i Bolesław też mieli bardzo dobre stosunki z Niemcami;) Wszystko
                        zepsuł
                        >
                        > dopiero Henryk II, który nie potrafił w Słowianinie uznać partnera i najpierw
                        > nasłał na Bolesława skrytobójców, a później wciągnął oba nasze kraje w serię
                        > niepotrzebnych wojen.

Hallo Bolku,

jest to tak ładnie o "świętym" pisać,przecież on odebrał tylko m/w tereny,które
                        Mieszko/Bolesław podbili przy aprobacie/pomocy Ottona (wiem,moja konserwatywna
                        znajomość historii),zostawmy to.Bardziej interesuje mnie Twoje część Twojego
                        zdania - wciągnął oba nasze kraje -,może zbliżysz mi to?,które - oba kraje -?

Pozdor.

• bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 23:32
                          Witam!

rico-chorzow napisał:

> jest to tak ładnie o "świętym" pisać,przecież on odebrał tylko m/w
                          tereny,które
                          >
                          > Mieszko/Bolesław podbili przy aprobacie/pomocy Ottona (wiem,moja
                          konserwatywna
                          > znajomość historii),zostawmy to.

Miśnia za Ottonów należała do Cesarstwa i była rządzona przez Ekkeharda. Ten
                          zginął w porachunkach rodzinnych niedługo po śmierci Ottona III. Henryk
                          Bawarski, który ostro wystartował do dziedzictwa po Ottonie chciał sobie
                          zabezpieczyć wschodnią flankę i - aby uniknąć chaosu w opuszczonej Marchii
                          Miśnieńskiej - zaproponował ją Bolesławowi. Ten objął marchię przy aprobacie
                          miejscowej ludności w tym i niemieckiego rycerstwa. W międzyczasie jednak
                          Henryk znacznie umocnił swoją pozycję w Niemczech i postanowił pozbyć się zbyt
                          potężnego sojusznika na Wschodzie. Na zjeździe z Merseburgu Henryk dał
                          Bolesławowi Milsko i Łużyce w lenno, Miśnię zaś powierzył Bolesławowemu
                          sojusznikowi, a następnie - gdy orszak Bolesława opuszczał gród - urządził na
                          niego zasadzkę. Życie Bolesławowi uratował Henryk ze Szwejnfurtu, który wyłamał
                          bramę i otwarł drogę ucieczki. Od tej pory Bolesław - do tej pory lojalny -
                          zaczął grać włąsną grę i trudno mu się dziwić. Kiedyś całą tę historię pięknie
                          opisał Eljot na Forum Słowiańskim.

> Bardziej interesuje mnie Twoje część Twojego
                          > zdania - wciągnął oba nasze kraje -,może zbliżysz mi to?,które - oba kraje -?

Chodziło mi o Polskę i Niemcy. Głupio wyszło, bo pisałem do Ślązaka :o)
                  • walgierz ad Bolko gdybyś zamiast Alanów napisał Phalones 16.09.04, 12:35
                    -Płowcy, czy raczej Kurgani-Pieczyngowie to bym się z takim wywodem zgodził;-)
                    • bolek5 Re: ad Bolko gdybyś zamiast Alanów napisał Phalon 16.09.04, 15:30
                      Witam!

walgierz napisał:

> -Płowcy, czy raczej Kurgani-Pieczyngowie to bym się z takim wywodem zgodził;-)

To nie ja, to Siwiński. On zresztą - o ile pamiętam - nie stawia tej tezy
                      kategorycznie, a tylko uznaje za najbardziej prawdopodobną. Bezsprzecznie byli
                      to koczownicy, a którzy? Kto ich dzisiaj zgadnie ;)
                      • aqua Re: ad Bolko gdybyś zamiast Alanów napisał Phalon 17.09.04, 11:40
                        Jednak nie wydaje się, że byli Słowianami:)

bolek5 napisał:

> Witam!
                        >
                        > walgierz napisał:
                        >
                        > > -Płowcy, czy raczej Kurgani-Pieczyngowie to bym się z takim wywodem zgodz
                        > ił;-)
                        >
                        > To nie ja, to Siwiński. On zresztą - o ile pamiętam - nie stawia tej tezy
                        > kategorycznie, a tylko uznaje za najbardziej prawdopodobną. Bezsprzecznie
                        byli
                        > to koczownicy, a którzy? Kto ich dzisiaj zgadnie ;)
                        • walgierz Re: ad Bolko gdybyś zamiast Alanów napisał Phalon 17.09.04, 21:33
                          Może, się niektórzy zdziwią ale są takie bardzo stare informacje, że Pieczyngowie mówili po słowiańsku, a imię Płowców od płowych włosów.

aqua napisał:

> Jednak nie wydaje się, że byli Słowianami:)
                          >
                          > bolek5 napisał:
                          >
                          > > Witam!
                          > >
                          > > walgierz napisał:
                          > >
                          > > > -Płowcy, czy raczej Kurgani-Pieczyngowie to bym się z takim wywodem
                          > zgodził;-)
                          > > To nie ja, to Siwiński. On zresztą - o ile pamiętam - nie stawia tej tezy
                          > > kategorycznie, a tylko uznaje za najbardziej prawdopodobną. Bezsprzecznie
                          > byli
                          > > to koczownicy, a którzy? Kto ich dzisiaj zgadnie ;)
                  • aqua Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 13:32
                    Ech, bolek, teorie pana Siwińskiego nie poparte są praktycznie żadnymi
                    dowodami. To jest literatura popularna, aczkolwiek dosyć chwytliwa.

Widzę, że koncentrujesz się na naszych przodkach, Polanach(jak i p. Siwiński).
                    Możesz jednak łatwo zauważyć, że w czasie gdy powstawało władztwo Polan,
                    powstawało również państwo czeskie, rusińskie, powstawały związki plemienne
                    Wieletów i Obodrzytów, również słowian południowych. W żadnym z tych organizmów
                    wczesnopaństwowych, nie było tradycji koczowniczej, nie mówiąc o irańskiej. W
                    Polsce tradycja sarmacka rozwinęła się dopiero w XVI i XVII wieku, wiesz w
                    związku z czym. W żadnym innym państwie słowiańskim nie.

Inną sprawą jest, że gdy powstawało władztwo Polan, Alanów już od wieków nie
                    było.

Pozdr.
                    • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 15:25
                      Witam!

aqua napisał:

> Ech, bolek, teorie pana Siwińskiego nie poparte są praktycznie żadnymi
                      > dowodami. To jest literatura popularna, aczkolwiek dosyć chwytliwa.

Wałkowaliśmy już ten temat tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13086524&v=2&s=0
                      i - jak widzę - oabaj pozostaliśmy przy swoich poglądach ;) Więc tylko krótko
                      dla przypomnienia:

> Możesz jednak łatwo zauważyć, że w czasie gdy powstawało władztwo Polan,
                      > powstawało również państwo czeskie, rusińskie, powstawały związki plemienne
                      > Wieletów i Obodrzytów, również słowian południowych. W żadnym z tych
                      organizmów
                      >
                      > wczesnopaństwowych, nie było tradycji koczowniczej, nie mówiąc o irańskiej.

Tradycja irańska w każdym z tych społeczeństw była już choćby dzięki językowi,
                      który jest spokrewniony z językami grupy indo-irańskiej ;) Co do tradycji
                      koczowniczej, to Czesi i Pomorzanie wykształcili identyczny z Polanami model
                      gospodarki wojennej, który Siwiński uznaje za główną pozostałość po
                      koczowniczym trybie życia. No i są jeszcze wspomniane przeze mnie znaleziska i
                      źródła. Warto np. pamiętać, że Serbowie i Chorwaci po raz pierwszy pojawiają
                      się na kartach historii jako część huńskiej, koczowniczej, nawałnicy. Moim
                      zdaniem coś z tymi koczownikami jest na rzeczy, nawet jeżeli nie wyglądało to
                      dokładnie tak, jak przedstawił to Siwiński.

> W
                      > Polsce tradycja sarmacka rozwinęła się dopiero w XVI i XVII wieku, wiesz w
                      > związku z czym. W żadnym innym państwie słowiańskim nie.

Sarmatyzm jako forma kultury i ideologia osobliwa dla pewnego punktu w czasie i
                      przestrzeni to jedno. Drugie zaś, to realne pozostałości indoirańskiej kultury
                      w warstwie etnograficznej. Np. herby polskiej szlachty powstały na długo przed
                      ukształtowaniem się sarmatyzmu, a przecież wiele z nich jest podobnych do
                      sarmackich tamg (znaków własnościowych).

> Inną sprawą jest, że gdy powstawało władztwo Polan, Alanów już od wieków nie
                      > było.

Po pierwsze: nie można utożsamiać monarchii Piastów z państwem Polan. Po
                      drugie: to, że Alanowie zniknęli z kart pisanej europejskiej historii, nie
                      znaczy, że zniknęli w ogóle.
                      • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 21:38
                        bolek5 napisał:

> Witam!
                        >
                        > aqua napisał:
                        >
                        > > Ech, bolek, teorie pana Siwińskiego nie poparte są praktycznie żadnymi
                        > > dowodami. To jest literatura popularna, aczkolwiek dosyć chwytliwa.
                        >
                        > Wałkowaliśmy już ten temat tutaj:
                        >
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13086524&v=2&s=0
                        > i - jak widzę - oabaj pozostaliśmy przy swoich poglądach ;) Więc tylko krótko
                        > dla przypomnienia:
                        >
                        > > Możesz jednak łatwo zauważyć, że w czasie gdy powstawało władztwo Polan,
                        > > powstawało również państwo czeskie, rusińskie, powstawały związki plemien
                        > ne
                        > > Wieletów i Obodrzytów, również słowian południowych. W żadnym z tych
                        > organizmów
                        > >
                        > > wczesnopaństwowych, nie było tradycji koczowniczej, nie mówiąc o irańskie
                        > j.
                        >
                        > Tradycja irańska w każdym z tych społeczeństw była już choćby dzięki
                        językowi,
                        > który jest spokrewniony z językami grupy indo-irańskiej ;) Co do tradycji
                        > koczowniczej, to Czesi i Pomorzanie wykształcili identyczny z Polanami model
                        > gospodarki wojennej, który Siwiński uznaje za główną pozostałość po
                        > koczowniczym trybie życia. No i są jeszcze wspomniane przeze mnie znaleziska
                        i
                        > źródła. Warto np. pamiętać, że Serbowie i Chorwaci po raz pierwszy pojawiają
                        > się na kartach historii jako część huńskiej, koczowniczej, nawałnicy. Moim
                        > zdaniem coś z tymi koczownikami jest na rzeczy, nawet jeżeli nie wyglądało to
                        > dokładnie tak, jak przedstawił to Siwiński.
                        >
                        > > W
                        > > Polsce tradycja sarmacka rozwinęła się dopiero w XVI i XVII wieku, wiesz
                        > w
                        > > związku z czym. W żadnym innym państwie słowiańskim nie.
                        >
                        > Sarmatyzm jako forma kultury i ideologia osobliwa dla pewnego punktu w czasie
                        i
                        >
                        > przestrzeni to jedno. Drugie zaś, to realne pozostałości indoirańskiej
                        kultury
                        > w warstwie etnograficznej. Np. herby polskiej szlachty powstały na długo
                        przed
                        > ukształtowaniem się sarmatyzmu, a przecież wiele z nich jest podobnych do
                        > sarmackich tamg (znaków własnościowych).
                        >
                        >
                        > > Inną sprawą jest, że gdy powstawało władztwo Polan, Alanów już od wieków
                        > nie
                        > > było.
                        >
                        > Po pierwsze: nie można utożsamiać monarchii Piastów z państwem Polan. Po
                        > drugie: to, że Alanowie zniknęli z kart pisanej europejskiej historii, nie
                        > znaczy, że zniknęli w ogóle.

Mówimy tutaj,może też o Czeczenach?
                        • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 23:15
                          Witam!

rico-chorzow napisał:

> Mówimy tutaj,może też o Czeczenach?

Nie. Za potomków Alanów uważa się Osetyńców.
                          • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 08:04
                            bolek5 napisał:

> Witam!
                            >
                            > rico-chorzow napisał:
                            >
                            > > Mówimy tutaj,może też o Czeczenach?
                            >
                            > Nie. Za potomków Alanów uważa się Osetyńców.

Tak,tak,może trochę źle ująłem,słuchając/czytając w ostatnich dniach informacji
                            (niestety niezadawalających)o Czeczeni,padało słowo Osecja/wschodnia
                            Osecja.Patrząc na granice,wyznanie wiary,może albo z pewnością podobieństwo
                            języka potrafię sobie przedstawić ich powiązania,mogą się oczywiście mylić,nie
                            są mi znane stosunki polityczno/etniczne czy nawet plemienne tego regionu
                            Podkaukazia.

Pozdor
                            >
                      • arnold7 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 22:47
                        bolek5 napisał:

> Witam!
                        >
                        > aqua napisał:
                        >
                        > > Ech, bolek, teorie pana Siwińskiego nie poparte są praktycznie żadnymi
                        > > dowodami. To jest literatura popularna, aczkolwiek dosyć chwytliwa.
                        >
                        > Wałkowaliśmy już ten temat tutaj:
                        >
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13086524&v=2&s=0
                        > i - jak widzę - oabaj pozostaliśmy przy swoich poglądach ;) Więc tylko krótko
                        > dla przypomnienia:
                        >
                        > > Możesz jednak łatwo zauważyć, że w czasie gdy powstawało władztwo Polan,
                        > > powstawało również państwo czeskie, rusińskie, powstawały związki plemien
                        > ne
                        > > Wieletów i Obodrzytów, również słowian południowych. W żadnym z tych
                        > organizmów
                        > >
                        > > wczesnopaństwowych, nie było tradycji koczowniczej, nie mówiąc o irańskie
                        > j.
                        >
                        > Tradycja irańska w każdym z tych społeczeństw była już choćby dzięki
                        językowi,
                        > który jest spokrewniony z językami grupy indo-irańskiej ;) Co do tradycji
                        > koczowniczej, to Czesi i Pomorzanie wykształcili identyczny z Polanami model
                        > gospodarki wojennej, który Siwiński uznaje za główną pozostałość po
                        > koczowniczym trybie życia. No i są jeszcze wspomniane przeze mnie znaleziska
                        i
                        > źródła. Warto np. pamiętać, że Serbowie i Chorwaci po raz pierwszy pojawiają
                        > się na kartach historii jako część huńskiej, koczowniczej, nawałnicy. Moim
                        > zdaniem coś z tymi koczownikami jest na rzeczy, nawet jeżeli nie wyglądało to
                        > dokładnie tak, jak przedstawił to Siwiński.
                        >
                        > > W
                        > > Polsce tradycja sarmacka rozwinęła się dopiero w XVI i XVII wieku, wiesz
                        > w
                        > > związku z czym. W żadnym innym państwie słowiańskim nie.
                        >
                        > Sarmatyzm jako forma kultury i ideologia osobliwa dla pewnego punktu w czasie
                        i
                        >
                        > przestrzeni to jedno. Drugie zaś, to realne pozostałości indoirańskiej
                        kultury
                        > w warstwie etnograficznej. Np. herby polskiej szlachty powstały na długo
                        przed
                        > ukształtowaniem się sarmatyzmu, a przecież wiele z nich jest podobnych do
                        > sarmackich tamg (znaków własnościowych).
                        >
                        >
                        > > Inną sprawą jest, że gdy powstawało władztwo Polan, Alanów już od wieków
                        > nie
                        > > było.
                        >
                        > Po pierwsze: nie można utożsamiać monarchii Piastów z państwem Polan. Po
                        > drugie: to, że Alanowie zniknęli z kart pisanej europejskiej historii, nie
                        > znaczy, że zniknęli w ogóle.
                        >
                        Po trzecie, Germanie przyswoili sobie sztuke pod nazwa "budowanie miast",
                        natomiast Slowianska technika polega na przejmowaniu germanskich miast i
                        udawaniu, ze oni sami je zbudowali.

Pyrsk!
                        • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 16.09.04, 23:14
                          Witam!

arnold7 napisał:

> Po trzecie, Germanie przyswoili sobie sztuke pod nazwa "budowanie miast",
                          > natomiast Slowianska technika polega na przejmowaniu germanskich miast i
                          > udawaniu, ze oni sami je zbudowali.

Arnold, jak nie masz nic do konkretnego do powiedzenia a język mimo wszystko
                          świerzbi, to lepiej się w niego ugryź zamiast chrzanić głupoty.
                          • arnold7 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 06:58
                            bolek5 napisał:

> Witam!
                            >
                            > arnold7 napisał:
                            >
                            > > Po trzecie, Germanie przyswoili sobie sztuke pod nazwa "budowanie miast",
                            >
                            > > natomiast Slowianska technika polega na przejmowaniu germanskich miast i
                            > > udawaniu, ze oni sami je zbudowali.
                            >
                            > Arnold, jak nie masz nic do konkretnego do powiedzenia a język mimo wszystko
                            > świerzbi, to lepiej się w niego ugryź zamiast chrzanić głupoty.
                            >

Jesli gdzies jeszcze uchowali sie niezgermanizowani badz niezromanizowani badz
                            ani to ani to (pod wzgledem genetycznym) Slowianie, to na pewno mieszkaja w
                            namiotach. Ostatnio widziano takich gdzies w okolicach Mongolii.
                            • Gość: :) Re: Wczesne dzieje Polan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:04
                              To samo z germanami.
                            • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 17:12
                              Witam!

arnold7 napisał:

> Jesli gdzies jeszcze uchowali sie niezgermanizowani badz niezromanizowani
                              badz
                              > ani to ani to (pod wzgledem genetycznym) Slowianie, to na pewno mieszkaja w
                              > namiotach. Ostatnio widziano takich gdzies w okolicach Mongolii.

Jak sobie koniecznie chcesz być zgermanizowanym Słowianinem lub zeslawizowanym
                              Germaninem, to proszę bardzo - żyjemy w wolnym kraju. Ja tam jestem Alanem. A
                              może Hunem? Muszę to przemyśleć ;)
                              • arnold7 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 17:18
                                bolek5 napisał:

> Witam!
                                >
                                > arnold7 napisał:
                                >
                                > > Jesli gdzies jeszcze uchowali sie niezgermanizowani badz niezromanizowani
                                >
                                > badz
                                > > ani to ani to (pod wzgledem genetycznym) Slowianie, to na pewno mieszkaj
                                > a w
                                > > namiotach. Ostatnio widziano takich gdzies w okolicach Mongolii.
                                >
                                > Jak sobie koniecznie chcesz być zgermanizowanym Słowianinem lub
                                zeslawizowanym
                                > Germaninem, to proszę bardzo - żyjemy w wolnym kraju. Ja tam jestem Alanem. A
                                > może Hunem? Muszę to przemyśleć ;)
                                >

Slowianie mieszkajacy w Polsce na pewna maja duza domieszke krwi
                                nieslowianskiej.

• bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 19:18
                                  Witam!

arnold7 napisał:

> Slowianie mieszkajacy w Polsce na pewna maja duza domieszke krwi
                                  > nieslowianskiej.

No i co z tego? Czy wyróżnia nas to korzystnie na tle reszty przygłupich
                                  Słowian? Czy też może czyni niestabilnymi emocjonalnie jak wszyscy mieszańcy?
                                  Lepiej skończ z tą genetyką, bo aż się boję gdzie na niej zajedziesz.
                              • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 19:32
                                bolek5 napisał:

> Witam!
                                >
                                > arnold7 napisał:
                                >
                                > > Jesli gdzies jeszcze uchowali sie niezgermanizowani badz niezromanizowani
                                >
                                > badz
                                > > ani to ani to (pod wzgledem genetycznym) Slowianie, to na pewno mieszkaj
                                > a w
                                > > namiotach. Ostatnio widziano takich gdzies w okolicach Mongolii.
                                >
                                > Jak sobie koniecznie chcesz być zgermanizowanym Słowianinem lub
                                zeslawizowanym
                                > Germaninem, to proszę bardzo - żyjemy w wolnym kraju. Ja tam jestem Alanem. A
                                > może Hunem? Muszę to przemyśleć ;)

Witam Bolku,

zostań lepiej przy Alanach,opisy Hunów nie są tak korzystne,jak się nie mylę
                                Tacyt w Germanii też ich opisał(popraw,jeżeli się mylę),co wpada w "oko",jest
                                właśnie groźny,dziki wzrok Alanów,masz może taki?
                                • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 19:39
                                  Witam!

rico-chorzow napisał:

> Witam Bolku,
                                  >
                                  > (...) co wpada w "oko",jest
                                  > właśnie groźny,dziki wzrok Alanów,masz może taki?

Opis Ammianusa pasuje do mnie jak ulał ;) Grożnego wzroku na codzień nie widać,
                                  bo noszę okulary z czułymi szkłami fotochromatycznymi ;)
                                  • rico-chorzow Re: Wczesne dzieje Polan 18.09.04, 08:01
                                    bolek5 napisał:

> Witam!
                                    >
                                    > rico-chorzow napisał:
                                    >
                                    > > Witam Bolku,
                                    > >
                                    > > (...) co wpada w "oko",jest
                                    > > właśnie groźny,dziki wzrok Alanów,masz może taki?
                                    >
                                    > Opis Ammianusa pasuje do mnie jak ulał ;) Grożnego wzroku na codzień nie
                                    widać,
                                    >
                                    > bo noszę okulary z czułymi szkłami fotochromatycznymi ;)

Tak,tak,moje ręce są też powoli za krótkie i używam "szyb" do czytania.

Pozdor.
                      • aqua Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 09:35
                        Pewnie, że nie osiągniemy consensusu, bo przecież nawet nie o to chodzi.
                        Powiadasz: "model gospodarki wojennej"? Wydaje mi się, że budowanie złożonych
                        ziemno-drewnianych budowli obronnych, nie jest specjalnością plemion stepowych.
                        Po drugie, jak już wspomniałeś o plemionach pomorskich, jak wytłumaczysz ich
                        dosyć dobrą znajomość morskiego rzemiosła wojennego.

cyt. "Warto np. pamiętać, że Serbowie i Chorwaci po raz pierwszy pojawiają
                        się na kartach historii jako część huńskiej, koczowniczej, nawałnicy. Moim
                        zdaniem coś z tymi koczownikami jest na rzeczy, nawet jeżeli nie wyglądało to
                        dokładnie tak, jak przedstawił to Siwiński."

Hunska nawałnica nie była tak potężna, skoro tak szybko przeminęła i nic po
                        niej nie zostało. Zapewne masz na uwadze, że Słowianie byli jej współautorami.
                        Moje wiadomości nie potwierdzają jednak tego. Hunowie byli natomiast czynnikiem
                        który spowodował wędrówki Słowian.

Zapiski o Srbach i Hrwatach, plemionach po stronie hunskiej są znane, różnie
                        ten problem rozstrzygają naukowcy, ale mogło to być równie dobrze tylko
                        zapożyczenie nazwy, nie tak znowu rzadkie w tamtych czasach, gdy mało kto znał
                        pismo. Gdyby tak było jak mówi Siwiński, osiedliliby się oni raczej na równinie
                        ponońskiej, a nie w górach. Wydaje się więc, że są oni odmianą słowianskich
                        górali:)

Zapewne nic już nie da się ustalić „na pewno”, właśnie z uwagi na brak zapisków
                        współczesnych o obyczajach, mowie i kulturze tych plemion. Kiedyś tutaj na
                        forum bawiliśmy się ile słów, niemieckich i polskich, jest wspólnych w rdzeniu
                        i znaczeniu. Jest tego trochę:)
                        • walgierz a czym się różną Hunowie od Scytów na pewno nie te 17.09.04, 11:42
                          chniką konnej walki... ''Scytyjski krąg Technika strzelania przez 30-50 konnych
                          łuczników do nieprzyjaciela polegająca na uformowanie na zewnątrz szyku
                          przeciwnika (w odległości 50-30 m od piechoty, a 200-150 m od konnicy), kręgu
                          jeźdzców poruszających się w prawo i strzelających z łuku na lewo, w do trzech
                          nawrotach, połową z 30 posiadanych strzał do celu wskazanego przez dowódcę
                          wypuszczoną przez niego strzałą. [17.42; 17.a.148-149] ''
                          konfraternia.w.interia.pl/s.html
                          To wyżej to prawie kalka opisu Jordanesa ataku Hunów na Gotów...

aqua napisał:
                          > Zapiski o Srbach i Hrwatach, plemionach po stronie hunskiej są znane, różnie
                          > ten problem rozstrzygają naukowcy, ale mogło to być równie dobrze tylko
                          > zapożyczenie nazwy, nie tak znowu rzadkie w tamtych czasach, gdy mało kto znał
                          > pismo. Gdyby tak było jak mówi Siwiński, osiedliliby się oni raczej na równinie
                          >
                          > ponońskiej, a nie w górach. Wydaje się więc, że są oni odmianą słowianskich
                          > górali:)

Co do Chorwatów hora-góra rdzeń chorr wystepuje nawet w niemieckim i znaczy
                          szczyt - stroma skała, i to słowo z koncówką wat-wati-wać jest bardziej
                          zachowana w językach Słowian niż Irańczyków.
                          Zresztą rdzeń hun-gun znajduje się też w językach słowian hunka-gunia to rodzaj
                          płaszcza.

imiona Hunów

Balamber (240 AD-?) Walamber-Walamir-Velimir
                          Uldin (390-411 AD)
                          Donatus (? -412 AD) Donat to znane imię w Polsce choć może nie Polskie
                          Charato (411 AD-?) podobne do imienia Harów-Hari-Har'waci-Hor'waci
                          Octar (? - 431 AD) - Shared power with Rua (?)
                          Rua (? - 434 AD) - Sole ruler in 432
                          Bleda (434- 445 AD) Dual kingship with Attila /bleda-Wledia-Wladiu
                          Attila (434-453 AD)
                          Ellac (453-455 AD) Illac to imię syna władcy Wielotów Wilcynjusza twórcy
                          imperium Słowian Illac miał władać częścią siegajacą Grecji to jest z mitów
                          niemickich o Słowianach!!!
                          Dengizik (?-469 AD) Dendrzich

[[[inne zapisy imion hunów
                          Balamir/Balambir (unknown)
                          (unknown ruler(s))
                          Uldiz (Huldin/Uldin) (400-422)
                          Rua (422-434)
                          Attila - Buda (Bleda) (two rulers) (434-445)
                          Attila (445-453)
                          Ilek (453-454)
                          Dengizik (454-469)
                          Irnek (469-unknown) Irek?]]]

...czyli hunowie byli Słowianami;-)
                          • bolek5 Re: a czym się różną Hunowie od Scytów na pewno n 17.09.04, 17:08
                            Witam!

walgierz napisał:

> ...czyli hunowie byli Słowianami;-)

Nie widzę przeciwskazań ;)
                          • bolek5 Re: a czym się różną Hunowie od Scytów na pewno n 17.09.04, 23:13
                            Witam!

walgierz napisał:

> Ellac (453-455 AD) Illac to imię syna władcy Wielotów Wilcynjusza twórcy
                            > imperium Słowian Illac miał władać częścią siegajacą Grecji to jest z mitów
                            > niemickich o Słowianach!!!

To jest coś co przeoczyłem. Możesz podać jakieś źródła do tych mitów w ludzkim
                            języku? (czyli nie w niemieckim ;o))
                            • rico-chorzow Re: a czym się różną Hunowie od Scytów na pewno n 18.09.04, 08:23
                              bolek5 napisał:

> Witam!
                              >
                              > walgierz napisał:
                              >
                              > > Ellac (453-455 AD) Illac to imię syna władcy Wielotów Wilcynjusza twórcy
                              > > imperium Słowian Illac miał władać częścią siegajacą Grecji to jest z mit
                              > ów
                              > > niemickich o Słowianach!!!
                              >
                              > To jest coś co przeoczyłem. Możesz podać jakieś źródła do tych mitów w
                              ludzkim
                              > języku? (czyli nie w niemieckim ;o))

Bolku,sądzę to jest literówka/numerówka ok.433-453 państwo Hunów u końca pod
                              wodzą Atylli,jednak Hunów brać za "pre"Słowian?
                              • walgierz Re: a czym się różną Hunowie od Scytów na pewno n 18.09.04, 09:37
                                Trochę o tych legendach jest w ''Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian'' J. Strzelczyka w hasłach Atylla i Osserich(141)
                                ... aha pamięć bywa zawodna Illas (Ilias) który miał władać częśą siegajacą grecji(lub grecją) był bratem Ossericha (Osantrix władca całego połabia zwanego Willcinaland/Wilzenlant) i bratem Waldemara(Walamira) który władał częsią wschodnią imperim Słowian czyli Polską i Rusią[(Ruzcia land ok Pulaerna land) polarny ląd?].
                                A owi bracia byli synami Hertnita następcy Wilcinusa, a nie Wilcinusa;-) imię Hertnite herd-nit(odrutowane ognisko) może być niemiecką kalką tytułu Kagan(kaganiec-kaganek).

jak ktoś nie wie jak wyglądł kaganiec;-) to niżej w linku...

www.historiakurgany.republika.pl/apo_plik/kgnk.gif
                                > bolek5 napisał:
                                >
                                > > Witam!
                                > >
                                > > walgierz napisał:
                                > > > Ellac (453-455 AD) Illac to imię syna władcy Wielotów Wilcynjusza t
                                > wórcy
                                > > > imperium Słowian Illac miał władać częścią siegajacą Grecji to jest
                                > z mit
                                > > ów
                                > > > niemickich o Słowianach!!!
                                > >
                                > > To jest coś co przeoczyłem. Możesz podać jakieś źródła do tych mitów w
                                > ludzkim
                                > > języku? (czyli nie w niemieckim ;o))
                                >
                                rico-chorzow napisał:
                                > Bolku,sądzę to jest literówka/numerówka ok.433-453 państwo Hunów u końca pod
                                > wodzą Atylli,jednak Hunów brać za "pre"Słowian?

Data Ellac (453-455 AD)to data panowania Ellaka po Atylli który władał 433-453..
                        • bolek5 Re: Wczesne dzieje Polan 17.09.04, 17:06
                          Witam!

aqua napisał:

> Zapiski o Srbach i Hrwatach, plemionach po stronie hunskiej są znane, różnie
                          > ten problem rozstrzygają naukowcy, ale mogło to być równie dobrze tylko
                          > zapożyczenie nazwy, nie tak znowu rzadkie w tamtych czasach, gdy mało kto
                          znał
                          > pismo.

Zapominasz jednak o zabytkach języka Hunów, wśród których są słowa czysto
                          słowiańskie.

> Zapewne nic już nie da się ustalić „na pewno”,

W tym zgadzamy się w stu procentach ;)
            • bolko_turan Bolko do Bolka 18.09.04, 13:26
              bolek5 napisał:

> Droga od związku plemiennego indoirańskich
              > koczowników, jakim najprawdopodobniej byli Polanie (tu wierzę Śliwińskiemu)
              do
              > Państwa Polskiego jest dłuuuga i kręta

Polanie-koczownicy jest mozliwe, ale zapewne nie Iranczycy.

Koczownikow nie powinno sie utozsamiac jedynie z Turkami lub Iranczykami. Goci
              np zamieszkujac stepy Ukrainy jednoznacznie byli koczownikami. Wandalowie
              koczowali po stepach kotliny karpackiej. Madziarzy jako plemiono finskie
              dotarli do Europy rowniez jako koczownicy - nikt plemion tych z Iranczykami nie
              utozsamia.

Osobiscie jestem zdania iz antyczne ludy koczownicze Eurazji, z Iranczykami
              tyle wspolnego mieli jak z Grekami. Badanie antroploogiczne potwierdzaja to.
              Ponadto wiemy iz Iranczycy juz w neolicie osiadly tryb zycia prowadzili.
              Kontakty autochtonow Iranczykow z koczownikami byly wiec raczej podobne do
              kontaktow autochtonow Grekow ze stepowymi sasiadami.
              • bolek5 Re: Bolko do Bolka 18.09.04, 19:31
                Witam!

bolko_turan napisał:

> Polanie-koczownicy jest mozliwe, ale zapewne nie Iranczycy.

Ja się nie upieram ;) Gdyby jednak tę rolę odegrali Wandalowie lub Goci, to nas
                język powinien wykazywać znaczące podobieństwa z językami wschodnio-
                germańskimi. A tu jak na złość języki słowiańskie są raczej spokrewnione z indo-
                irańskimi ;) Poza tym "ludy indo-irańskie" to pojęcie znacznie szersze
                niż "Irańczycy".
                • bolko_turan Re: Bolko do Bolka 19.09.04, 16:35
                  bolek5 napisał:

> Gdyby jednak tę rolę odegrali Wandalowie lub Goci, to nas
                  > język powinien wykazywać znaczące podobieństwa z językami wschodnio-
                  > germańskimi. A tu jak na złość języki słowiańskie są raczej spokrewnione z
                  indo-irańskimi

Chyba jeszcze nie wpadles na pomysl mozliwosci Polanie/Slowianie=koczownicy -
                  sasiedzi Iranczykow, slawizatorzy pol Europy i Azji. :-)

Poza tym "ludy indo-irańskie" to pojęcie znacznie szersze
                  > niż "Irańczycy".

Nie lubie tego pojecia poniewaz Iranczycy Indyjczykom wcale nie sa tacy bliscy -
                  jezeli do Indo-Iranczykow zaliczacz rowniez Slowian to mozemy sie zgodzic. :-)
                  • bolek5 Re: Bolko do Bolka 19.09.04, 20:09
                    Witam!

bolko_turan napisał:

> Chyba jeszcze nie wpadles na pomysl mozliwosci Polanie/Slowianie=koczownicy -
                    > sasiedzi Iranczykow, slawizatorzy pol Europy i Azji. :-)

Problem nie polega na tym, że w pewnym okresie historycznym Słowianie panowali
                    nad połową Europy i Azji. Tak było i nie ma o co się spierać. Kwestią sporną
                    pozostaje to, skąd się wzięliśmy, jaka była nasza etnogeneza. Czy jesteśmy
                    jednym z najstarszych ludów świata - jak chcą jedni - czy ukształtowaliśmy się
                    zaledwie ok 1500 lat temu - jak chcą inni. Przyznam, że bardziej do mnie
                    przemawia ta druga hipoteza. Zgodnie z nią jesteśmy młodzi i wciąż pełni
                    wigoru:)

> jezeli do Indo-Iranczykow zaliczacz rowniez Slowian to mozemy sie zgodzic. :-)

Przyznam, że nie mam w tej sprawie sprecyzowanej opinii. Rodziny językowe są
                    odrębne, chociaż pokrewieństwo pomiędzy nimi jest ewidentne.
    • walgierz Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) gebelsy 16.09.04, 12:31
      volksdojcze i hanysy;-) a na niej są też te granice Chrobrego Elba Sala, Dniepr, ale jak się czyta tylko wypociny hitlera to nic dziwnego;-)

www.wielkascytia.republika.pl/urnachrobrego.jpg
      Chachar
      • elver.b Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 13:59
        Jezeli ktos czytal Hitlera to latwiej mu pozniej lyknac radosna tworczosc
        polskich historykow.
        • Gość: Pit Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb IP: 150.254.85.* 16.09.04, 14:06
          elver.b napisał:

> Jezeli ktos czytal Hitlera to latwiej mu pozniej lyknac radosna tworczosc
          > polskich historykow.

??????
          • elver.b Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 14:07
            A czym sie komunistyczni historycy w PRL roznili od nazistowskich w III Rzeszy?
            • Gość: Pit Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb IP: 150.254.85.* 16.09.04, 14:10
              elver.b napisał:

> A czym sie komunistyczni historycy w PRL roznili od nazistowskich w III
              Rzeszy?

E tam Elver, oni byli cieniasami, nieudolnymi epigonami do nazistow.
              • elver.b Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 14:21
                Ja bym tam bronil ich osiagniec.
                • Gość: Pit Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb IP: 150.254.85.* 16.09.04, 14:24
                  elver.b napisał:

> Ja bym tam bronil ich osiagniec.

No mozna np: taki klient z Poznania nzywal sie Antoni Czubinski. Wyjatkowa
                  kanalia, ale oceniam go tylko na dst. Na lokalnym polskim podworku to moze byl
                  i "dobry" ale w porownaniu z Niemcami to......
                • builder Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 23:49
                  elver.b napisał:

> Ja bym tam bronil ich osiagniec.

jakich i kogo?????
            • builder Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 23:48
              elver.b napisał:

> A czym sie komunistyczni historycy w PRL roznili od nazistowskich w III
              Rzeszy?

no czem????????
          • builder Re: Takiej trumny jeszcze nie widzieliście;-) geb 16.09.04, 23:47
            Gość portalu: Pit napisał(a):

> elver.b napisał:
            >
            > > Jezeli ktos czytal Hitlera to latwiej mu pozniej lyknac radosna tworczosc
            >
            > > polskich historykow.
            >
            > ??????
            ???????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka