Dodaj do ulubionych

Rezygnuje z rozczen

18.09.04, 21:23
Od lat mieszkam w Niemczech, pochodze z Rybnika, jak rowniez moja zona. Oboje
zostawilismy za soba prywatna wlasnosc. Zostawilismy nasze dziecinstwo,
bliskich i przyjaciol. Chce napisac w imieniu wlasnym i zony, ze niczego nie
oczekujemy od panstwa polskiego, rezygnujemy z jakichkolwiek roszczen
majatkowych czy prawnych. Chcemy budowac zrozumienie i przyjazn miedzy Polska
i Niemcami. Odcinamy sie od tych wszystkich niemieckich Slazakow, ktorych
nacjonalizm moze zaprowadzic na droge do nikad. Apelujemy do Waszych sumien,
spojrzcie na siebie, ile cierpien przyniesliscie istotom ludzkim przez
popieranie nazizmu, a teraz udajecie bogobojnych i wskazujecie palcem innych?
Niemieccy Slazacy, nie tedy droga. Spojrzcie w glab siebie samych.
I coz widzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Deutscher a ja nie ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.04, 21:29
      a ja nie rezygnuje. takie moje prawo.
      • Gość: Wehrwolf Recht auf die Heimat ist Heilig!!! IP: *.g.pppool.de 18.09.04, 21:34
        • Gość: miamore Re: Recht auf die Heimat ist Heilig!!! IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 22:38
          Niemiec z rybnika, napisz konkretnie co zostawiles materialnego, jesli
          mieszkanie spoldzielcze to one i tak nie bylo twoje.
      • synziemi Re: a ja nie ;-) 20.09.04, 07:44
        Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> a ja nie rezygnuje. takie moje prawo.

Akurat takiego prawa to raczej nie masz. Zwlaszcza, ze nie rezydujesz w Polsce.
        • Gość: Deutscher Re: a ja nie ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 10:06
          > Akurat takiego prawa to raczej nie masz.

czy to twoje pobozne zyczenie? bo z realnoscia nie ma twoja wypowiedz nic do
          czynienia.

ps.
          to "raczej" to oznaka niepewnosci?
    • mein_schlesien Re: Rezygnuje z rozczen 18.09.04, 23:26
      bardzo piekne zobowiazanie. Problem jesnak lezy w tym, ze chodzi o pospolite
      przestepstwo - kradziez - jakiej polska dopuscila sie na nas Niemcach, a nie o
      spor polityczny. Pojednanie, ktore jest tym problemem politycznym, bedziemy
      budowac, kiedy Slask, Pomorze (Danzig inbegriffen) i Prusy wroca do macierzy.
      Dopoki Ziemia Niemiecka jest okupowana przez wrogie panstwo, nie moze byc mowy
      o pojednaniu i porozumieniu.
      • dojczszlejzien_my_love Spadaj, skundlony hitlerowski dojczszlejzierze ! 19.09.04, 00:31
        mein_schlesien napisał:

> bardzo piekne zobowiazanie. Problem jesnak lezy w tym, ze chodzi o pospolite
        > przestepstwo - kradziez - jakiej polska dopuscila sie na nas Niemcach

Spadaj, skundlony hitlerowski dojczszlejzierze !
        • Gość: Obrabowany Re: Spadaj, skundlony hitlerowski dojczszlejzierz IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 19.09.04, 10:48
          Tak co zrabowane czeba odac i przychodzi ta chwila prawdy jak to bedzie trzeba
          domy odawac i za bug wedrowac co nie wasze to nie wasze historyczna prawda
          osiaga swoj cel.
          • ramen5 Re: Spadaj, skundlony hitlerowski dojczszlejzierz 19.09.04, 11:04
            Każdą odciętą odnogę trzeba przypalać ogniem inaczej macka odrasta.Jednak za
            słabo was przypalano
          • synziemi Re: Spadaj, skundlony hitlerowski dojczszlejzierz 20.09.04, 07:46
            Gość portalu: Obrabowany napisał(a):

> Tak co zrabowane czeba odac i przychodzi ta chwila prawdy jak to bedzie
            trzeba
            > domy odawac i za bug wedrowac co nie wasze to nie wasze historyczna prawda
            > osiaga swoj cel.

To wracaj za bug.
      • ramen5 Re: Rezygnuje z rozczen 19.09.04, 10:40
        mein_schlesien napisał:

> bardzo piekne zobowiazanie. Problem jesnak lezy w tym, ze chodzi o pospolite
        > przestepstwo - kradziez - jakiej polska dopuscila sie na nas Niemcach, a nie
        o
        > spor polityczny. Pojednanie, ktore jest tym problemem politycznym, bedziemy
        > budowac, kiedy Slask, Pomorze (Danzig inbegriffen) i Prusy wroca do macierzy.
        > Dopoki Ziemia Niemiecka jest okupowana przez wrogie panstwo, nie moze byc
        mowy
        > o pojednaniu i porozumieniu.

Ramen5;A żebyś się zadławił nienawiścią
    • ramen5 Re: Rezygnuje z rozczen 19.09.04, 10:47
      niemiec-z-rybnika napisał:

> Od lat mieszkam w Niemczech, pochodze z Rybnika, jak rowniez moja zona. Oboje
      > zostawilismy za soba prywatna wlasnosc. Zostawilismy nasze dziecinstwo,
      > bliskich i przyjaciol. Chce napisac w imieniu wlasnym i zony, ze niczego nie
      > oczekujemy od panstwa polskiego, rezygnujemy z jakichkolwiek roszczen
      > majatkowych czy prawnych. Chcemy budowac zrozumienie i przyjazn miedzy Polska
      > i Niemcami. Odcinamy sie od tych wszystkich niemieckich Slazakow, ktorych
      > nacjonalizm moze zaprowadzic na droge do nikad. Apelujemy do Waszych sumien,
      > spojrzcie na siebie, ile cierpien przyniesliscie istotom ludzkim przez
      > popieranie nazizmu, a teraz udajecie bogobojnych i wskazujecie palcem innych?
      > Niemieccy Slazacy, nie tedy droga. Spojrzcie w glab siebie samych.
      > I coz widzicie?

Ramen5:Mało znajdzie Pan niemieckich Slązaków o podobnych do Pana
      poglądach,większość na forum zachowuje się jak wściekłe psy po napadzie furii
      gdy usłyszeli słowo Polska albo polskość
    • nusko Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 10:36
      pobierajac po przyjezdzie do niemiec odszkodowanie za pozostawione mienie w
      polsce (1990 rok byl to chyba) automatycznie zrezygnowalem z jakichkolwiek
      roszczen (bylyby w porownaniu z tym co tu dostalem i tak niesamowicie niskie),
      a z drugiej strony to ja do niemiec dobrowolnie przyjechalem i niczego nie
      zaluje
      • Gość: ;) Re: Rezygnuje z rozczen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 14:18
        > pobierajac po przyjezdzie do niemiec odszkodowanie za pozostawione mienie w
        > polsce (1990 rok byl to chyba) automatycznie zrezygnowalem z jakichkolwiek
        > roszczen (bylyby w porownaniu z tym co tu dostalem i tak niesamowicie niskie),
        > a z drugiej strony to ja do niemiec dobrowolnie przyjechalem i niczego nie
        > zaluje

ty nic nie dostales. chyba ze socjal. inaczej bys wiedzial, ze panstwo
        niemieckie nigdy zadnych odszkodowan nie wyplacilo
        ;-)
        • nusko Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:42
          niestety mylisz sie ci co przed marcem 1990 roku przyjechali, to sie i zalapali
          na takie cos, spytaj mamy ;-)
          Gość portalu: ;) napisał(a):

> > pobierajac po przyjezdzie do niemiec odszkodowanie za pozostawione mienie
          > w
          > > polsce (1990 rok byl to chyba) automatycznie zrezygnowalem z jakichkolwie
          > k
          > > roszczen (bylyby w porownaniu z tym co tu dostalem i tak niesamowicie nis
          > kie),
          > > a z drugiej strony to ja do niemiec dobrowolnie przyjechalem i niczego ni
          > e
          > > zaluje
          >
          > ty nic nie dostales. chyba ze socjal. inaczej bys wiedzial, ze panstwo
          > niemieckie nigdy zadnych odszkodowan nie wyplacilo
          > ;-)
        • nusko Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:47
          tutaj zebys uwierzyl urywek z artykulu
          www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,316425,00.html
          "Zehn Jahre später, als Tochter Cornelia mit ihrem künftigen Mann, Christian
          Galla, Gleiwitz besucht und über die Jagiellonenstraße spaziert, sagt
          sie: "Schau, hier bin ich aufgewachsen. Das Haus gehörte früher unserer
          Familie"; 1988 ahnt sie noch nicht, dass das Haus immer noch ihrer Familie
          gehört – zumindest wenn es nach deutschen Behörden geht. Denn in Wahrheit
          gehört das Haus längst einer kommunalen Genossenschaft in Gleiwitz. Aber das
          interessiert das Bundesamt für Lastenausgleich nicht. Die Familie muss das Geld
          zurückzahlen, das sie für den Verlust des Hauses in Deutschland nach dem
          Lastenausgleichsgesetz in den siebziger Jahren erhalten hat. Deshalb wird sie
          die Rückgabe jetzt in Polen einklagen. „Das Lastenausgleichsamt lässt uns keine
          andere Chance“, sagt Cornelia Galla. "
          • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:51
            ale niy kozdy z tego korzystou i niy kozdy to dostou
            • nusko Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:52
              no klar ze nie kozdy ino ci co mieli cos swojego, za miyszkania ze apoldzielni
              przeca nie bbydom placic, jo miol ich dostol pora tysioncow :-)
              laband napisał:

> ale niy kozdy z tego korzystou i niy kozdy to dostou
              • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:56
                to niy coukym tak - te co np niy musieli sie zrzec obywatelstwa to przeca dalyj
                to mieli - no to jak mogli dostowac odszkodowania?
                • nusko Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:57
                  jo sie nie zrrek bo mi za drogo bylo tela polokom za wyrzekniyncie placic, ale
                  szwager my juz roz na tyn tymat we boch godali ;-) tak ze wierz mi bo niy mula
                  • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 14:58
                    wiym, ale chciouech coby niy bouo niydomowiyn
                • laband przikuad 20.09.04, 14:57
                  wuasciciel zameldowou tam swojego synka abo cera a som miyszkou we "Rajchu" -
                  no i powiydzmy wyjechou we 1986 tak do przikuadu
                  • Gość: debil Re: przikuad IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.04, 19:11
                    laband wszyscy co obojetnie jak przijechali do marca 1990 roku otzrymywali pieniadze z "ausgleichamt" jak udowodnili ze cos niecos "tam" pozostawili jakie stawki byly nie pamietam juz ale bylo cos kolo tego hmmm 4000 osoba starajaca sie 2000 wspolmalzonek/ka i po 1500 dzieci (chyba tak to bylo ale moge sie mylic), ci ktorzy w zadnej ksiedze wieczystej w polsce nie figuruja sa oczywiscie czysci.
                    • laband Re: przikuad 20.09.04, 20:20
                      kuknij dali na moja wymiana zdan ze Nusko
                • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 14:59
                  laband napisał:

> to niy coukym tak - te co np niy musieli sie zrzec obywatelstwa to przeca
                  dalyj
                  >
                  > to mieli - no to jak mogli dostowac odszkodowania?

Labandzie, przepraszam ze sie wtrace, ktorzy to nie musieli sie zrzec
                  obywatelstwa polskiego? Moze ci co pracowli dla SB ?
                  • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:02
                    niy, ci co uciykli np przez austria abo jakis inkszy land jako turysci
                    • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:04
                      laband napisał:

> niy, ci co uciykli np przez austria abo jakis inkszy land jako turysci

Moze masz racje, ale wydaje mi sie ze takich to bylo malo ( tzn. tych co
                      powolywali sie na niemieckie pochodzenie).
                      • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:06
                        wierz mi, tak mauo nos niy bouo - a som jeszcze inksze przipadki-przikuady
                        • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:10
                          laband napisał:

> wierz mi, tak mauo nos niy bouo - a som jeszcze inksze przipadki-przikuady

Laband wierze, nie mam powodu aby nie wierzyc. Nie jestem zbyt zorientowany bo
                          jestem "pyra" z Poznania.
                          • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:23
                            wyjyzdzali np. tysz na zaproszynia i juz niy wracali
                            • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:26
                              laband napisał:

> wyjyzdzali np. tysz na zaproszynia i juz niy wracali

Zgadza sie, ale gdy chcieli przyjechac do PRL to aby dostac wize to musieli sie
                              w konsulacie obywatelstwa zrzec.Czyli mowimy o tych ktorzy za PRL nigdy w
                              odwiedziny do rodziny nie przyjechali.
                              • Gość: pytajacy Re: Rezygnuje z rozczen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 15:29
                                czy musieli sie takze zrzec swojego majatku?
                                • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:32
                                  Gość portalu: pytajacy napisał(a):

> czy musieli sie takze zrzec swojego majatku?

Nie wiem ale znajac PRL to pewnie tak. Moze sie myle.Moglo byc tak ze majatek
                                  konfiskowano, bo przeciez taki wyjazd cwedlug tamtych "praw" byl przestepstwem.
                                  • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:33
                                    niby ja a jniykedy niy - a z tym zrzekaniym sie to tysz roztomaicie bywauo
                                  • Gość: pytajacy Re: Rezygnuje z rozczen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 15:44
                                    > Nie wiem ale znajac PRL to pewnie tak. Moze sie myle.Moglo byc tak ze majatek
                                    > konfiskowano, bo przeciez taki wyjazd cwedlug tamtych "praw" byl przestepstwem.

czyli powinni oddac!
                                    • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:48
                                      Gość portalu: pytajacy napisał(a):

> > Nie wiem ale znajac PRL to pewnie tak. Moze sie myle.Moglo byc tak ze maj
                                      > atek
                                      > > konfiskowano, bo przeciez taki wyjazd cwedlug tamtych "praw" byl przestep
                                      > stwem.
                                      >
                                      > czyli powinni oddac!

Jesli sie nie zrzekl obywatelstwa to nic dodac nic ujac.
                                      • Gość: debil Re: Rezygnuje z rozczen IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.04, 19:16
                                        z tym zrzekaniem sie obywatelstwa to tez nhie jest takie proste, otoz chcialem po nielegalnym wyjezdzie z polski to w niemczech uczynic, poinformowalem sie tu i tam i co wyszlo? zeby sie pozbyc obywatelstwa polskiego (bylo to jakies 6 lat temu) konsulat polski zarzadal sobie po 630 od osoby, to jeszcze bym przelknal ale "oni" sobie tez 630 zazyczyli za dziecko urodzone w niemczech :-)))))a to juz jest w moich oczach skandal nie z tej ziemi, niedosc ze naszej rodzinie po wojnie narzucili polskie obywatelstwo to teraz musze sie z niego wykupywac i placic za "glowy" ktore nawet sie w polsce nie urodzily
                                        • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 20:07
                                          niy zrobisz tego to do siodmego pokolynia je zes do Polokow rodakym
                                    • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:48
                                      tak tysz bouo - ino to co ty mosz na mysli to tzw oficjalne wyjazdy ze Polski
                                      na tzw uonczynie rodzin i na pochodzynie - Polska zmuszaua do zrzekania sie ze
                                      obywatelstwa i majontku
                                      • Gość: pytajacy Re: Rezygnuje z rozczen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 17:13
                                        nikogo nie mozna zmusic. majatek moze zmienic wlasciciela, jezeli sie na to
                                        dobrowolnie zgodzi- takze niezaleznie od tego, jakie obywatelstwo posiada.
                                        • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 20:05
                                          niy gniywej sie ale tukej musisz se pogodac ze panstwym polskim
                              • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:30
                                niy, stykuo ize przijyzdzali i przijyzdzajom na niymieckich papiorach
                                • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:33
                                  laband napisał:

> niy, stykuo ize przijyzdzali i przijyzdzajom na niymieckich papiorach

Labandzie, paszport niemiecki wcale nie dawal gwarancji otrzymania wizy do PRL.
                                  Dobrze o tym wiesz.
                                  • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:38
                                    no to przikuad - rok 1986 - wsiadom do auta i jada do Polski hociosz uciykuech
                                    i sie niy wykupiouech (robi tak setki tysiyncy Slonzokow) - i jada na
                                    niymieckim paszporcie
                                    • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:43
                                      laband napisał:

> no to przikuad - rok 1986 - wsiadom do auta i jada do Polski hociosz
                                      uciykuech
                                      > i sie niy wykupiouech (robi tak setki tysiyncy Slonzokow) - i jada na
                                      > niymieckim paszporcie
                                      • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:49
                                        wierzysz czi niy Twoja rzecz - jo by mog sam wiyncyj padac, np o tych tzw
                                        suiedmiu pokolyniach i o tym "bajzlu" we konsulacie abo ambasadzie

ale co to mo za znaczynie w tym synsie
                                        • laband ps 20.09.04, 15:50
                                          i niy starej sie przipasowywac moich wypowiedzi do mojyj osoby bo tak naiwny
                                          toch niyma

co niy znaczy ize niy godom prowdy
                                          • Gość: Pit Re: ps IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:54
                                            laband napisał:

> i niy starej sie przipasowywac moich wypowiedzi do mojyj osoby bo tak naiwny
                                            > toch niyma
                                            >
                                            >
                                            > co niy znaczy ize niy godom prowdy

????????
                                        • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:53
                                          laband napisał:

> wierzysz czi niy Twoja rzecz - jo by mog sam wiyncyj padac, np o tych tzw
                                          > suiedmiu pokolyniach i o tym "bajzlu" we konsulacie abo ambasadzie
                                          >
                                          > ale co to mo za znaczynie w tym synsie

Nie ma zadnego znaczenia Laband, tylko to ze burdel musial byc. Moj kolega
                                          zginal w wypadku w RFN w drodze do Francji i musiala rodzina sprowadzic zwloki.
                                          Musieli to zalatwiac przez konsulat. Takiego chamstwa i bajzlu to oni nie
                                          widzieli nigdy. Czyli nic sie nie zmienilo to juz byla III RP. Koncze i zycze
                                          milego dnia
                                          • laband Re: Rezygnuje z rozczen 20.09.04, 15:56
                                            I Ciebie!

ps

a tyn bajzel je dali
                                            • Gość: Pit Re: Rezygnuje z rozczen IP: 150.254.85.* 20.09.04, 15:57
                                              laband napisał:

> I Ciebie!
                                              >
                                              > ps
                                              >
                                              > a tyn bajzel je dali

Niestety masz racja. Trzymaj sie.

Czesc

Pit
    • Gość: pytajacy do niemca-z-rybnika IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 17:24
      pochodzisz z Rybnika? twoja rodzina byla wiec poddana polonizacyjnym wplywom o
      25 lat dluzej niz reszta gornego slaska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka