Dodaj do ulubionych

Pytanie do moderatora z GW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:43
Co tutaj robi wątek :
GÓRNOŚLĄZACY ZNANI I ZAPOMNIANI
Czy Górnoślązacy to nie SILESIANA?
Uprasza się o nie traktowanie wątków wybiórczo!
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Złoty Re: Pytanie do moderatora z GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=16555407
    • bartoszcze Re: Pytanie do moderatora z GW 10.10.04, 14:50
      Proponuję czasem zaglądać na wątek "O MODEROWANIU FORUM" (link w sygnaturce).
      • Gość: Andrzej Złoty Re: Pytanie do moderatora z GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:57
        Ten wątek tu wisi od dawna!
        • Gość: Górnoślązak Re: Pytanie do moderatora z GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:07
          To straszne panie Andrzeju Złoty, doprawdy straszne!
      • rico-chorzow Re: Pytanie do moderatora z GW 10.10.04, 15:07
        bartoszcze napisał(a):

> Proponuję czasem zaglądać na wątek "O MODEROWANIU FORUM" (link w sygnaturce).

Jak widzę p.A.Złotemu nie podobają się śląskie wątki,właściwie?,dlaczego się
        dziwić.

• Gość: Andrzej Złoty Re: Pytanie do moderatora z GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:30
          Adminj zrozumiał, ty nie. Od jakiegoś czasu z tego forum są przenoszone wątki
          do grupy SILESIANA, jeżeli dotyczą większego obszaru niż Katowice. Praktyka
          jednak niue zawsze jes zgodna z teorią. Admin zrozumiał, ty nie . To już Twój
          problem! Czyżby ten ww wątek nie zasługiwał na sląskie forum. A może Ty jesteś
          Katowiczaninem, i zamierzasz startować na Prezydenta! A może te Śląskie wątki,
          to już kampania do sejmu!?
          • Gość: miamore Re: Pytanie do moderatora z GW IP: *.arcor-ip.net 10.10.04, 15:48
            Tak trudno ciebie zrozumiec, ja tez nie rozumiem.
          • rico-chorzow Re: Pytanie do moderatora z GW 10.10.04, 16:01
            Gość portalu: Andrzej Złoty napisał(a):

> Adminj zrozumiał, ty nie. Od jakiegoś czasu z tego forum są przenoszone wątki
            > do grupy SILESIANA, jeżeli dotyczą większego obszaru niż Katowice. Praktyka
            > jednak niue zawsze jes zgodna z teorią. Admin zrozumiał, ty nie . To już Twój
            > problem! Czyżby ten ww wątek nie zasługiwał na sląskie forum. A może Ty
            jesteś
            > Katowiczaninem, i zamierzasz startować na Prezydenta! A może te Śląskie
            wątki,
            > to już kampania do sejmu!?

Proszę zostawić Admina-Bartoszcze w spokoju,on robi to co większość z Tebe
            uchwaliła,chociaż nie jestem ze wszystkim zgodny,jednak Pan,Panie Złoty powiem
            po śląsku - ciepiy siy jak al w tytce - widząc śląski wątek,czego nie czynią
            nawet polscy forumowicze,w czym przeszkadza Panu Sląsk?,w polskiej karierze?

A propos,nie jestem Katowiczaninem,tylko Chorzowianinem i to DOSŁOWNIE.Pana i
            podobnym szczęście,że nie jestem prezydentem,mam nadzieję że Pan zrozumiał.

Rico-Chorzow.
            • Gość: WielkiPolskiSlask do prezydent Katowic Rico-Chorzow;-))))) IP: *.anonymizationservice.com 10.10.04, 16:14
              > A propos,nie jestem Katowiczaninem,tylko Chorzowianinem i to DOSŁOWNIE.Pana i
              > podobnym szczęście,że nie jestem prezydentem,mam nadzieję że Pan zrozumiał.
              >
              > Rico-Chorzow.

A to ciekawe coby zrobił prezydent Katowic Rico-Chorzow, groźba jest wyraźna,
              mamy szęście, zdjąłby pan polskie godło?, wprowadził niemiecki jako urzędowy,
              itp. a może wysiedlił goroli za Brynicę;-)))
              • rico-chorzow Re: do prezydent Katowic Rico-Chorzow;-))))) 10.10.04, 17:06
                Gość portalu: WielkiPolskiSlask napisał(a):

> > A propos,nie jestem Katowiczaninem,tylko Chorzowianinem i to DOSŁOWNIE.Pa
                > na i
                > > podobnym szczęście,że nie jestem prezydentem,mam nadzieję że Pan zrozumia
                > ł.
                > >
                > > Rico-Chorzow.
                >
                > A to ciekawe coby zrobił prezydent Katowic Rico-Chorzow, groźba jest wyraźna,
                > mamy szęście,

Tak.

zdjąłby pan polskie godło?,

Nie,obok obowiązywołałoby na tym samym prawie/prawach godło śląskie.

wprowadził niemiecki jako urzędowy,

może nie jako urzędowy,jako obowiązkowy w szkołach śląskich,Sląsk żył z nim i
                używał tego języka przez wieki,jednak obowiąskowo śląski i urzędowy,żeby nikt
                mi nie powiedział,że mówię dziwnym akcentem,jak mi się już często zdarzyło.

> itp. a może wysiedlił goroli za Brynicę;-)))

Dlaczego?NIE,wielu z nich straciło zdrowie i życie dla Polski w tym regionie
                rządzonym centralnie,są oni też ofiarami centrali nieinwestującej przez 10-tki
                lat w Sląsk,bądźmy szczerzy,oni należą,jak Pan ich nazwał "G",od ok.100-150 do
                obrazu Sląska.

Ma Pan inne pytania?

• stefan_ems Re: do prezydent Katowic Rico-Chorzow;-))))) 10.10.04, 17:31
                  No to mosz Rico mój głos ;-)
                • Gość: WielkiPolskiSlask Re: do prezydent Katowic Rico-Chorzow;-))))) IP: *.anonymizationservice.com 10.10.04, 17:53
                  rico-chorzow napisał:
                  > może nie jako urzędowy,jako obowiązkowy w szkołach śląskich,Sląsk żył z nim i
                  > używał tego języka przez wieki,jednak obowiąskowo śląski i urzędowy,żeby nikt
                  > mi nie powiedział,że mówię dziwnym akcentem,jak mi się już często zdarzyło.

Prezydent Katowic?, chyba raczej Śląska wiec jakie jego są granice;-)
                  obowiązkowy śląski, co to znaczy jest jakiś podręcznik jaka jego miałaby być
                  obowiązkowa znajomość i przez kogo, czy wogóle to w ogóle nie jest mit ten
                  język, bo nawet na tym forum pisze paru Ślązaków nie za bardzo tym samym jego
                  dialektem, już nie mówiąc o całkowicie dowolnej ortografii, w jakich wypadkach
                  był by obowiązkowy w domu też;-)

> Dlaczego?NIE,wielu z nich straciło zdrowie i życie dla Polski w tym regionie
                  > rządzonym centralnie,są oni też ofiarami centrali nieinwestującej przez 10-tki
                  > lat w Sląsk,bądźmy szczerzy,oni należą,jak Pan ich nazwał "G",od ok.100-150 do
                  > obrazu Sląska.

No dobra, a co to jest według kandydata na Prezydenta ów Śląsk, na którym
                  obowiązywała by Prezydenta władza czyli jakie są jego granice, stolica, ludność,
                  ilu jest Polaków, Slazaków, Niemców, kto by się zgodził czy wybrał ten program
                  prócz Stefana i RAŚowców;-) takie drobiazgi jaka polityka gospodarcza, np. jaki
                  przemysł miałby uzdrowić ów Śląsk.

> Ma Pan inne pytania?

Czy ma Pan jakiś program dojścia do prezydentury;-)
                  • rico-chorzow Re: do prezydent Katowic Rico-Chorzow;-))))) 10.10.04, 19:32
                    Gość portalu: WielkiPolskiSlask napisał(a):

> rico-chorzow napisał:
                    > > może nie jako urzędowy,jako obowiązkowy w szkołach śląskich,Sląsk żył z n
                    > im i
                    > > używał tego języka przez wieki,jednak obowiąskowo śląski i urzędowy,żeby
                    > nikt
                    > > mi nie powiedział,że mówię dziwnym akcentem,jak mi się już często zdarzył
                    > o.
                    >

> Prezydent Katowic?, chyba raczej Śląska

Tak,moja megalomania i chęć niesienia dobra bliźnim nie zna granic,więc nawet
                    dalej.

wiec jakie jego są granice;-)

Sądzę w sieci krąży dostatecznia ilość mapek,pokazujących granice Górnego
                    Sląska.

> obowiązkowy śląski, co to znaczy jest jakiś podręcznik

Z pewnością jest tutaj jakaś trudność,od 80-laty nikt nie zadał sobie trudu tą
                    starą śląską mowę spisać/opisać,zaufałbym tutaj etnologom a w pierwszym rzędzie
                    osiwiałym Slązakom na wsiach śląskich,podręcznik śląskiego byłby za ok.3-5 lat
                    do dyspozycji z pewnością z gramatyką i ortografią,jestem też pewien,że nie
                    wszyscy Slązacy byliby nim zadowoleni,trochę znam Slązaków.

jaka jego miałaby być
                    > obowiązkowa znajomość i przez kogo,

Znajomość/zrozumiałość przez wszystkich w regionie górnośląskim,władanie nim w
                    osobistej kwestii.

czy wogóle to w ogóle nie jest mit ten
                    > język,

Sądzi Pan,ja władam mitem?,pomimo mojej megalomanii nie zaszedłem tak
                    daleko,żeby władać mitami,ten adres zajęli już inni.

bo nawet na tym forum pisze paru Ślązaków nie za bardzo tym samym jego
                    > dialektem, już nie mówiąc o całkowicie dowolnej ortografii, w jakich wypadkach

Uważam,że dałem odpowiedź powyżej,znam trochę moich Slązaków,nie byliby wszyscy
                    zadowoleni z podręcznika języka śląskiego.

> był by obowiązkowy w domu też;-)

Napisałem przecież wcześniej,adres z mitami zajęli już inni,ich celem było
                    państwo unitarne.

> > Dlaczego?NIE,wielu z nich straciło zdrowie i życie dla Polski w tym regio
                    > nie
                    > > rządzonym centralnie,są oni też ofiarami centrali nieinwestującej przez 1
                    > 0-tki
                    > > lat w Sląsk,bądźmy szczerzy,oni należą,jak Pan ich nazwał "G",od ok.100-1
                    > 50 do
                    > > obrazu Sląska.
                    >
                    > No dobra, a co to jest według kandydata na Prezydenta ów Śląsk, na którym
                    > obowiązywała by Prezydenta władza czyli jakie są jego granice, stolica,

Stolica Górnego Sląska oczywiście Opole.

ludność
                    > ,
                    > ilu jest Polaków, Slazaków, Niemców, kto by się zgodził czy wybrał ten program
                    > prócz Stefana i RAŚowców;-) takie drobiazgi jaka polityka gospodarcza, np.
                    jaki
                    > przemysł miałby uzdrowić ów Śląsk.

Właśnie nie wszyscy z ludności Sląska wierzą w Niego,choć tu od pokoleń
                    mieszkają,tutaj jest potrzebna potężna porcja egoizmu regionalnego,tak
                    EGOIZMU,odrzucając pytanie narodowościowe na Sląsku,wiem,brzmi to
                    kontrowersyjnie.

> > Ma Pan inne pytania?
                    >
                    > Czy ma Pan jakiś program dojścia do prezydentury;-)

Nie,ale ładna zabawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka