Dodaj do ulubionych

Nie ma narodowości śląskiej !!!

IP: *.matrix.pl 13.04.01, 11:33
Nie ma narodowości śląskiej. Teraz wszyscy jesteśmy Polakami. Ja np. nie uważam
się za Mazurzanina a moja żona za Kaszubkę.
Jak chcecie robić sobie z Polski druga Jugosławię to jedźcie do Kosowa. tam
będzie się wam podobało...ślązacy!
Obserwuj wątek
    • Gość: m.s. Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.01, 22:06
      Niestety nie moge sie z panem zgodzic, otoz moim zdaniem jest narodowosc
      slaska, wnioskuje to stad ze jestem jej przedstawicielem. Odnosnie panskiego
      poczucia tozsamosci trudno mi zabierac glos mimo to nasowa mi sie mysl ze to
      niewiele ma do rzeczy. Odnosnie watku Kosowskiego pragne zwrucic pana uwage na
      fakt ze to wlasnie proby zunifikowania spoleczenstwa i odbieranie mu prawa do
      samookreslania sie samostanowienia i kultywowania wlasnej tradycji ikultury
      doprowadzily do tego dramatu.
      • Gość: WuMar Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.01, 21:03
        Gość portalu: m.s. napisał(a):

&#62 Niestety nie moge sie z panem zgodzic, otoz moim zdaniem jest narodowosc
        &#62 slaska, wnioskuje to stad ze jestem jej przedstawicielem. Odnosnie panskiego
        &#62 poczucia tozsamosci trudno mi zabierac glos mimo to nasowa mi sie mysl ze to
        &#62 niewiele ma do rzeczy. Odnosnie watku Kosowskiego pragne zwrucic pana uwage na
        &#62 fakt ze to wlasnie proby zunifikowania spoleczenstwa i odbieranie mu prawa do
        &#62 samookreslania sie samostanowienia i kultywowania wlasnej tradycji ikultury
        &#62 doprowadzily do tego dramatu.
        Slazaku,jezeli juz piszesz po polsku, to "zwrocic" pisz poprawnie.
        Ja jestem Malopolaninem, mieszkam w Rheinland-Pfalz, zona jest Slazaczka i wiem z
        cala pewnoscia, ze narodowosc (Nationalitoet)to zbrodnia przeciw ludzkosci,
        CZLOWIEKU!!!!!!!

• Gość: K.Godula Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.01, 16:52
          A ja mieszkam w tym samym Bundeslandzie i wcale sie z Panam Malopolaninem nie
          zgadzam. Jestem Gornoslazakiem i basta ! Moj orzel ma dwa skrzydla: jedno
          bialoczerwone, a drugie scharz-rot-gold. Serce i dusza: Slazak/Oberschlesier.
          pozdr./Gruß !
          • Gość: Polak Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.matrix.pl 19.04.01, 17:07
            Do kopalni hanysie! Schwarz-rot-gold mu się zachciewa! Ślązak cholera!
            Oberschlesier...tfu! W d.... Ci się poprzewracało!
            Siedź w reichu i nie wypowiadaj się w sprawach polskich!
            • Gość: Hanys Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 217.96.16.* 20.04.01, 08:05
              Polska dla Polaków
              Śląsk dla Ślązaków.
              A tak swoją drogą "Polaku" warto poczytać trochę historii i geografii.
              • Gość: ozetec Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.04.01, 13:03
                Gość portalu: Hanys napisał(a):

&#62 Polska dla Polaków

wiec Ty "hanysie" jestes Ślazakiem czy Polakiem?

&#62 Śląsk dla Ślązaków.

bzdurne myslenie okropnego nacjonalisty, ktory nie ma
                pojecia kim jest, kim bedzie i kim chce byc!
                dlaczego niby Slask dla Slazakow?
                uzasadnienie wypadaloby podac, czyz nie?
                a moze zeby bylo monotonnie i wszyscy "godoli" po
                swojemu?
                bdrury "Hanysie" piszesz, nieprzemyslane bzdury, ktore
                sam nie wiesz skad wziely sie w Twojej glowie, bo jesli
                wiesz to powiedz dlaczego tak ma byc, moze zrozumiem!?

&#62 A tak swoją drogą "Polaku" warto poczytać trochę
                &#62historii i geografii.

"Hanysie" rozumiem ze postrzeganie obiektywne swiata bez
                znajomosci historii badz geografii jes niemozliwe, ale
                czasem lepiej nie znac historii i zyc zgodniue z
                zasadami niz ja znac i 'bredzic' ze "Slaskk dla Slazakow
                itd."

wg. mnie nie mozna stwierdzic kto czuje sie Slazakiem a
                kto nie! slowna decyzja np. ze "ja jestem Slazakiem"
                moglaby przywolac wiele kontrowersji, a a duzo region
                ten ma wspolnego z cala Polska zeby go oddzielac na sile.

pzdr.
                ozetec ani Polak ani Slazak, tylko czlowiek ktory
                gleboko gdzies ma takie podzialy!

• Gość: Hanys Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 17:35
                  Czemu Slask dla Slazakow a Polska dla Polakow? Bo Slazacy to zupelnie inna
                  nacja. Wystarczy spojrzec na historie. Niestety ta byla dla Slazakow wybredna i
                  wcielila nas do Polski. I teraz jest tak, ze my do Polski nie pasujemy, Polska
                  do nas tez nie. Ale coz. Chyba nic juz sie nie da zmienic... Wbrew temu co
                  niektorzy tu wypisuja do Niemiec Slazacy tez nigdy nie chcieli!
                  • Gość: danka Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 16:02
                    Całkowicie się zgadzam - Slązacy to zupełnie inna
                    nacja. I wiem coś o tym bo jestem Ślązaczką z dziada
                    pradziada. Niestety swego czasu nauczono nas, że
                    śląskość i wszystko co się z nią wiąże (a w
                    szczególności gwara, za którą obrywało się dwóje w
                    szkole) to coś wstydliwego, a typowy Ślązak nie umie
                    nic poza fedrowaniem. Na szczeście teraz są inne
                    czasy i inni ludzie i uważam, że powinniśmy być dumni,
                    że pomimo "spolszczania" nas przez szereg lat i
                    napływu goroli mamy nadal śląską gwarę, obyczaje i
                    swoją śląską mentalność.
                • Gość: 8 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 212.106.172.* 18.05.01, 16:45
                  ej jaki jest zwiazek miedzy wartosciami a wiedza?
            • Gość: OO7 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.01, 18:02
              odpowiedz na to pytanie moze dac tylko DIETMAR BREHMER,przyszly kandydat na
              SENATORO
              • Gość: maszo Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 20:26
                bazując na osobistym doświadczeniu twierdzę, że pan DB nie jest uczciwym
                człowiekiem, więc pasuje do wielu posłów i senatorów, ale mimo to - to smutne
            • Gość: Van_daen Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.01, 03:56
              Gość portalu: Polak napisał(a):

&#62 Do kopalni hanysie! Schwarz-rot-gold mu się zachciewa!
              Ślązak cholera!
              &#62 Oberschlesier...tfu! W d.... Ci się poprzewracało!

Jezeli juz deklarujesz sie jako Slazak i wypowiadasz
              takie slowa tolerancji wczesniej w spraie Kosowa , to
              badz konsekwentny i nie odbieraj Twoim ziomala prawa do
              poczuwania sie bardziej do niemieckosci lub na "rowno"

Jestem slazakiem z poza granicy , Slazk pamietam z
              wspanialego diecinstwa - choc mam "alergie" na Polske
              podobnie jak ty na Niemcy , Slask interesuje mnie
              bardzo i los jego i ludzi tam mieszkajacych nie jest mi
              obojetny!
              Przy czym ,czy ktos przyjezdny jest ziomalem lub
              gorolem -decyduje u mnie to czy jest propagatorem i
              kontynuatorem naszej kultury , jezyka , tradycji .. czy
              ja poprostu depta i niszczy - Ci sa dla mnie GOROLAMI w
              negatywnym tego slowa znaczeniu i niestety wsrod
              przybyszow z Polski przypadek czesto spotykany
              ( w tradycjach niemieckich niszczenie lokalnych tradycji
              i kultury nie jest mi znany )

&#62 Siedź w reichu i nie wypowiadaj się w sprawach
              &#62polskich!

Bardza watpie czy Slask jest sprawa TYLKO Polska ,
              przynajmniej dopuki zyje w Niemczech generacja ludzi
              pamietajacych swoje pochodzenie , Slask jest rowniez ich
              sprawa .. choc Polska wisi mi nancia od pietruszki i
              skisz mie lepiej zeby ja w pokojowy sposob szlag trafiyl.
              ( ale to tylko moje zdanie .. inni maja bardziej lub
              mniej drastyczny a jeszcze inni calkiem Polsce
              przychylne )

Wogole sprawa Niemiec lub Polski nie ma odniesienia do
              tematu bo widzimy ja inaczej choc moze kiedys gralismy
              jako bajtle razym w fussball :))?

• Gość: mikee Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dyn.optonline.net 23.05.01, 00:59
                Jak mozesz napisać:( w tradycjach niemieckich niszczenie lokalnych tradycji
                i kultury nie jest mi znany )
                Zapomniales o II Wojnie Swiatowej????

• Gość: Tubylec Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 194.204.145.* 08.05.01, 16:23

&#62 Do kopalni hanysie! Schwarz-rot-gold mu się zachciewa! Ślązak cholera!
              &#62 Oberschlesier...tfu! W d.... Ci się poprzewracało!
              &#62 Siedź w reichu i nie wypowiadaj się w sprawach polskich!

W d.... poprzewracało ?
              to chyba lepiej niż w głowie nie poukładało a autor jest tego przykładem.
              Aż zieje od niego nienawiscią.
              Chyba my Slazacy możemy wypowiadać się o Sląsku , chyba na tyle nam pozwolicie.
              • Gość: m... Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.01, 00:12
                Jaki z ciebie Ślązak bucu! jak wykażesz pochodzenie z
                dziada pradziad, to przybij piątkę. Jak nie to daj se
                siana cioto!
            • Gość: filc Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 212.106.172.* 18.05.01, 16:42
              ej i ty sie dziwisz ze ludzie sie wola czuc slazakami niz polakami.jestes
              prymitywny i niezaleznie od tego kim jestes nie chcialbym cie znac ze wzgledu
              na to jaki jestes
        • Gość: ozetec Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.04.01, 12:56
          Gość portalu: WuMar napisał(a):

&#62 Gość portalu: m.s. napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62 Niestety nie moge sie z panem zgodzic, otoz moim zdaniem jest narodowosc
          &#62 &#62 slaska, wnioskuje to stad ze jestem jej przedstawicielem. Odnosnie panskie
          &#62 go
          &#62 &#62 poczucia tozsamosci trudno mi zabierac glos mimo to nasowa mi sie mysl ze
          &#62 to
          &#62 &#62 niewiele ma do rzeczy. Odnosnie watku Kosowskiego pragne zwrucic pana uwag
          &#62 e na
          &#62 &#62 fakt ze to wlasnie proby zunifikowania spoleczenstwa i odbieranie mu prawa
          &#62 do
          &#62 &#62 samookreslania sie samostanowienia i kultywowania wlasnej tradycji ikultur
          &#62 y
          &#62 &#62 doprowadzily do tego dramatu.
          &#62 Slazaku,jezeli juz piszesz po polsku, to "zwrocic" pisz poprawnie.
          &#62 Ja jestem Malopolaninem, mieszkam w Rheinland-Pfalz, zona jest Slazaczka i wiem
          &#62 z
          &#62 cala pewnoscia, ze narodowosc (Nationalitoet)to zbrodnia przeciw ludzkosci,
          &#62 CZLOWIEKU!!!!!!!

A ja sie z Panem nie zgodze, bledy ortograficzne o niczym nie swiadcza, a Pan sam
          pisze dla mnie niezrozumiale, jak narodowosc moze byc zbrodnia przeciw ludzkosci?
          prosze rozwinac ostatnie zdanie, jesli Pan moze.

• eferen Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! 23.04.01, 14:20
            badzcie poprostu ludzmi!!!!!!!!!
            • Gość: Marcin Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 28.04.01, 23:53
              Oczywiście, że nie ma narodowości śląskiej. Mieszkam tu od 19 lat, ale nie
              jestem hanysem. Szanowni hanysi spójrzcie prawdzie w oczy, na górnym Śląsku
              mieszka 70% goroli. Ten region już jest nasz!!!(przyjezdnych). Na razie pod
              względem ilościowym, z czasem stanie się nasz także mentalnie i nie ma od tego
              odwrotu!!! Żaden mieszkaniec innego regionu Polski (oprócz was hanysi) nie
              twierdzi, że np. Kaszubi czy Mazurzy to odrębny region, zdając sobie sprawę, że
              ma narodowość POLSKĄ.
              • Gość: maszo Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.template.template.tpnet.pl 29.04.01, 21:31
                Gość portalu: Marcin napisał(a):

&#62 Żaden mieszkaniec innego regionu Polski (oprócz was
                hanysi) nie
                &#62 twierdzi, że np. Kaszubi czy Mazurzy to odrębny
                region,

to chyba nie znasz przwdziwych Kaszubów, za Polską są
                jak najbardziej, ale
                są bardzo przywiązani do swojej odrębności, m.in.
                nie godzą się na zaszeregowanie ich języka jako gwary

• Gość: Van_daen Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.01, 03:29
                Gość portalu: Marcin napisał(a):

&#62 Oczywiście, że nie ma narodowości śląskiej. Mieszkam tu od 19 lat, ale nie
                &#62 jestem hanysem. Szanowni hanysi spójrzcie prawdzie w oczy, na górnym Śląsku
                &#62 mieszka 70% goroli. Ten region już jest nasz!!!(przyjezdnych).

Oczywiscie ze JEST .. kwestia tylko jak to ktos rozumie ?
                Dziwi mnie fakt , ze mieszkasz 19 lat na Slazku i nie poczuwasz sie do bycia
                zwiazanym z tym regionem i jego kultura ?
                Kto powiedzial , ze Slazakiem moze byc tylko ten ktory jest z tamtad od
                pokolen ? - Moze Ty widzisz to jeszcze z punktu Gorol-nie Gorol , ale pozostaje
                miec nadieje , ze Twoje dzieci beda sie czuly z tym regionem bardiej zwiazane
                i uwazaly za swoja ojczyzne.
                Fakt , ze sa polscy i niemieccy slazacy , ale co z tego ?
                sam wyjechalem ze slaska jako dziecko 27 lat temu a nie przeszkadza mi to byc nim
                dalej.

&#62 Na razie pod
                &#62 względem ilościowym, z czasem stanie się nasz także mentalnie i nie ma od tego
                &#62 odwrotu!!! Żaden mieszkaniec innego regionu Polski (oprócz was hanysi) nie
                &#62 twierdzi, że np. Kaszubi czy Mazurzy to odrębny region, zdając sobie sprawę, że
                &#62
                &#62 ma narodowość POLSKĄ.

Bierze sie to z historii - Polska nic dobrego dla naszego regionu nigdy nie
                zrobila ! Polska to balagan , zlodziejstwo , bandyctwo ,techniczne zacofanie i
                religijna ciemnota - tak to widze ja !

Jezeli ty widzisz to inaczej , to prosze bardzo - jezeli bedziesz mial nawet jako
                przyjezdny na wzgledzie dobro naszej malej ojczyzny to twoje prywatne zdanie na
                Polske jest mi obojetne i nie widze problemu abym Cie nazywal ziomalem.
                Jezeli jednak przyjechales na Slask po to aby jako "obce cialo" lac na jego
                tradycje , kulture , jezyk .. i wprowadzac polskie , niemiecki , czy jeszcze
                jakies inne obce slasku obyczaje - to jestec dla mnie OBCYM GOROLEM.

• Gość: Gregor Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 21:30
                My was gorole jeszcze stąd wysiedlimy.
              • Gość: danka Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 217.99.81.* 17.05.01, 16:09
                Nigdy Śląsk nie będzie wasz i nigdy nie był!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie
                nie wstydzą się już mówić po śląsku i coraz głośniej przypominają o śląskości -
                co więcej są z niej dumni. Dlatego jeśli masz ochotę na kolonizację - poszukaj
                sobie innego kawałka ziemi, bo tu mieszkają HANYSY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Arecki Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 17.05.01, 16:31
          Szkoda,że ożywają demony z przeszłości. Nigdy nie było i nie ma narodowości
          śląskiej. Są Ślązacy narodowości polskiej i niemieckiej. Narodowość śląską
          próbował najpierw stworzyć Bismarck a potem naziści aby odciąć Ślązaków
          polskiego pochodzenia od ich korzeni. Niemcy nazywali pogardliwie gwarę śląską
          jako Wasserpolnisch. Podobne zabiegi Niemcy stosowali wobec Kaszubów (co im się
          prawie udało ze względu na trudną do zrozumienia gwarę)i dla tego dzisiaj
          niektórzy politolodzy uważają, że mamy w Polsce wymarły naród Kaszubski.
          Podobnie było z Mazurami i naszymi poczciwymi Góralmi z Tatr, z których w
          czasie II wojny światowej naziści próbowali zrobić "Goralenvolk". Ludzie,
          którzy twierdzą, że mamy narodowości śląskie, mazurskie, kaszubskie, góralski
          etc. stosują retorykę nazistowską i pruską. Niemcy wykorzystywali dla swoich
          celów wszelkie różnice regionalne aby rozbić spójność narodowości polskiej na
          terenach przez nich zajętych. Co ciekawe nasi dziadowie się im nie dali. Znam
          ludzi, których dziadkowie walczyli w powstaniach śląskich za Polską a ich
          wnukowie wyjechali do Reichu na "niemieckie" pochodzenie. Chciałem również
          przypomnieć, że gwara śląska ma jest polską a nie niemiecką gwarą, ma polską
          gramatykę i słownictwo a duża ilość naleciałości niemieckich niczego nie
          dowodzi.
      • Gość: Piotrek Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 12:41
        Zgadzam sie ze nie ma narodowosci slaskiej , ale za to jest slaski etos pracy
        slaska tozsamosc i dobrze wypielegnowane poczucie odrebnosci.To ostatnie
        zawdzieczamy reszcie kraju ,ktora traktowala cale lata slask jak eldorado a
        slazkow jako tepakow nadajacych sie tylko do ciezkich prac fizycznych.
    • Gość: Grzegorz Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 21:25
      chciałbym Ci powiedzieć, że nie masz racji. My Ślązacy jesteśmy innym narodem.
      Może jesteśmy jak Serbo-Łużyczanie w Niemczech. Mamy inną kulturę, inną
      historię. W średniowieczu zostaliśmy poddanymi królów bądź książąt polskich,
      jednak było to bardzo krótko. Później należeliśmy do Czech, Austrii, Prus i
      wreszcie Niemiec. To pomogło wykształcić nam włąsna narodowość. Z POlakami
      łączy nas tylko podobny język poiadający korzenie w językach słowian
      zachodnich. To że jesteśmy Słowianami oraz,że obecnie Śląsk należy do Polski to
      nie znaczy, że wszycy musimy być Polakami. My jesteśmy narodem Śląskim.
    • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 03.05.01, 07:41
      a skad sie wziela Polska na slasku ?
      przyjechala na rosyjskich czolgach.
      a moze by teraz zrobic referendum kto chce da Polski?
      • Gość: Widok 9 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 195.117.228.* 09.05.01, 14:06
        Andy, siedź gdzie siedzisz, i milcz jak chcesz sie głupio wykazać. Siedząc w
        Reichu fajnie pisać takie pierdoły. A Polska do Śląska przyszła przed ruskimi
        czołgami. Lepiej nic już nie pisz na to forum. Bo wiesz, to jest rozmowa między
        Ślązakami a resztą Polaków jak dalej razem mają żyć. Ty jesteś z tego odsunięty.
        • Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.01, 14:53
          i dla tych z Opola i dla tych z Katowic chociaz zwyrodniali i opluwaja ojczyzne
          z zagranicy, bo mogli se tam VW kupic.

• Gość: Siemion Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 10.05.01, 09:33
            Słuchej guminie, Klaudiusz z Big Brother to ci się podobo nie?
            • Gość: Payton Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 11:55
              Slas jest tylko i wylacznie dziedzictwem slaskim. Przez polske to ten region jest riuna. Pragne przypomniec, ze cala polske po wojnie odbudowal Slask. To warszawa powstala z naszej stali, opalana byla naszym weglem! a teraz, gdy podupadamy to wszyscy sie odwracaja od nas. A moglo byc tak jak w Zaglebiu Ruhry, ktore jest jedna z najbogatszych czesci Niemiec. Tylko, ze juz jest za pozno, bo Gorole przybyli po to, zeby wlasnie zniszczyc ta kulture i swiadomosc nasza. To bylo celowe zamierzenie wladz PZPR. Pozostaje tylko walczyc i walczyc! Gorny Slask!
              • Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.01, 15:03

Gość portalu: Payton napisał(a):

&#62 Slas jest tylko i wylacznie dziedzictwem slaskim. Przez polske to ten region je
                &#62 st riuna. Pragne przypomniec, ze cala polske po wojnie odbudowal Slask. To wars
                &#62 zawa powstala z naszej stali, opalana byla naszym weglem! a teraz, gdy podupada
                &#62 my to wszyscy sie odwracaja od nas. A moglo byc tak jak w Zaglebiu Ruhry, ktore
                &#62 jest jedna z najbogatszych czesci Niemiec.

Widze ze masz dobre rozeznanie piszac o Zaglebiu Ruhry jako najbogatszym regionie Niemiec. (bezrobocie 10%)
                Jedz tez swoje slaskie kartofle i slaski chlebek
                wszystko na haldach rosnie jak na slaskim masle ze slaskiego mleczka slaskich krówek.
                Wakacje spedzaj u ciotki w Schwientochlowitz albo u starego wujka w Dortmund, tam taz zaczerpniesz swiezego powietrza

Wiesz dlaczego Slask nie zostal zbombardowany w czasie wojny?

Tylko, ze juz jest za pozno, bo Gor
                &#62 ole przybyli po to, zeby wlasnie zniszczyc ta kulture i swiadomosc nasza. To by
                &#62 lo celowe zamierzenie wladz PZPR. Pozostaje tylko walczyc i walczyc! Gorny Slas
                &#62 k!

Chcialbym zauwazyc ze Slask byl mocno reprezentowany w PZPR (Gierek)

a tak nawiasem mówiac , przynaleznosc do PZPR byla na Salsku wysoka,
                nie sadzisz chyby ze chlopi na Podlasiu masowo wstepowali do partii

popatrz sobie na statystyki

• Gość: perk Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 192.168.3.* / *.bipromet.com.pl 11.05.01, 08:01
                  Najgorsze dla Śląska były jego "cudowne lata rozwoju", 60-te i 70-te, wtedy to
                  zniszczono bardzo dużo cennych rzeczy. Towarzysz Gierek (nie był ślązakiem
                  tylko zagłębiakiem) z towarzyszem Grudniem (wojewoda śląski - też nie ślązak)
                  zniszczyli np. piękną zabytkową dzielnicę domków jednorodzinnych w Katowicach
                  Giszowcu by postawic tam paskudne bloki dla przyjezdnej klasy robotniczo -
                  chłopskiej (jak ktoś nie jest ze Śląska to o tym nie wie). W latach rozwoju
                  napływała klasa robotnicza nierzadko byli to ludzie z małych wsi gdzie szkoły
                  podstawowe miały tylko 4 klasy. W wieku 16-18 lat przybywali na Śląsk mieszkali
                  w hotelach robotniczych i pracowali w kopalniach wpisywali się do PZPR (stąd
                  tak duże statystyki) i kończyli tzw. małą maturę 2,5 roku później studia np.
                  politologia albo jakieś inne przyspieszone 2,5-3 lata i zostawali dyrektorami
                  (część z nich jest nimi do dzisiaj). Ślązacy byli z góry przegrani choć ich
                  wykształcenie było o wiele lepsze (9 noblistów pochodziło ze śląska), bo mieli
                  swoją godność i nie wstepowali do partii. Śląsk był w czechach, niemczech a
                  teraz jest w Polsce a ślązak zawsze był ślązakiem. Spróbujcie szkotowi
                  powiedzieć, że jest anglikiem - efekt ???.
                  Ślązacy wy jesteście "solą tej ziemi" i uczcie innych
                  Przyjezdni wy nie bądźcie "solą w oku tej ziemi", uczcie się od ślązaków
                  pracowitości, uczciwości, poszanowania pracy, kultury.
                  A ci co mieszkają w Niemczech niech tam sobie mieszkają w haimacie.
                  Kto nie mieszka na Śląsku niech nie zabiera udziału w dyskusji.

Pozdrawiam.
                  • Gość: Hanys Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 217.96.16.* 11.05.01, 10:47
                    Zgadzam się ze wszystkim prócz ostatnich dwóch linijek.
                    Więcej śląskości mają Ślązacy w Teksasie i Niemczech niż tutaj na tej ziemi.
                    Oni zachowują swoje obyczaje, i godka, am my się już nią wcale nie posługujemy.
                    Przykre, ale prawdziwe.
                    pozdrawiam.
                    • mario2 Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków 17.05.01, 16:13
                      coz- naprawde mnie zaskakujesz Homo Duplex- ale przyznasz ze to przeczuwalem?
                  • Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 13:18

Gość portalu: perk napisał(a):

&#62 Najgorsze dla Śląska były jego "cudowne lata rozwoju", 60-te i 70-te, wtedy to
                    &#62 zniszczono bardzo dużo cennych rzeczy. Towarzysz Gierek (nie był ślązakiem
                    &#62 tylko zagłębiakiem) z towarzyszem Grudniem (wojewoda śląski - też nie ślązak)
                    &#62 zniszczyli np. piękną zabytkową dzielnicę domków jednorodzinnych w Katowicach
                    &#62 Giszowcu by postawic tam paskudne bloki dla przyjezdnej klasy robotniczo -
                    &#62 chłopskiej (jak ktoś nie jest ze Śląska to o tym nie wie). W latach rozwoju
                    &#62 napływała klasa robotnicza nierzadko byli to ludzie z małych wsi gdzie szkoły
                    &#62 podstawowe miały tylko 4 klasy. W wieku 16-18 lat przybywali na Śląsk mieszkali

to jest dobry argument na defin icje Slaska. Podzial kraju pomiedzy Prusy i Rosje stworzyl nowe granice te granice uwazacie za granice Slaska. Swietnie.
                    Istnieje wedlug ciebie jeszcze Generalnia Gubernia?
                    Gierek pochodzil ze Sosnowca, czyli z Ukrainy?
                    wille i domki jednorodzinne niszczono wszedzie,
                    popatrz sobie na Dortmund czy Gelsenkirchen i te bloki z plyty

nie tylko ludnosc naplywowa wstepowala do partii, tam tez wstepowali rodowici Slazacy, jak np. ludzie co obecnie dziala w organizacjach mniejszosci niemieckiej

&#62 w hotelach robotniczych i pracowali w kopalniach wpisywali się do PZPR (stąd
                    &#62 tak duże statystyki) i kończyli tzw. małą maturę 2,5 roku później studia np.
                    &#62 politologia albo jakieś inne przyspieszone 2,5-3 lata i zostawali dyrektorami
                    &#62 (część z nich jest nimi do dzisiaj). Ślązacy byli z góry przegrani choć ich
                    &#62 wykształcenie było o wiele lepsze (9 noblistów pochodziło ze śląska), bo mieli
                    &#62 swoją godność i nie wstepowali do partii. Śląsk był w czechach, niemczech a

to byli tylko niektorzy ludzie którzy takie kariery robili, w DDR bylo to samo
                    dla przypomnienia DDR to czesc Niemiec, czyli kraju w którym wszystko szlo lepiej
                    za czasów Gierka 9 noblistów bylo ze Slaska ?
                    mylisz nagrody panstwowe dla przodownikow pracy z noblistami
                    byli SSmani tez robili kariery w zachodniej czesci
                    slyszales cos o roku 1968 w BRD?

&#62 teraz jest w Polsce a ślązak zawsze był ślązakiem. Spróbujcie szkotowi
                    &#62 powiedzieć, że jest anglikiem - efekt ???.
                    &#62 Ślązacy wy jesteście "solą tej ziemi" i uczcie innych

&#62 Przyjezdni wy nie bądźcie "solą w oku tej ziemi", uczcie się od ślązaków
                    &#62 pracowitości, uczciwości, poszanowania pracy, kultury.

to masz codziennie w Niemczech , haha zaraz sie zeszczam ze smiechu

&#62 A ci co mieszkają w Niemczech niech tam sobie mieszkają w haimacie.
                    &#62 Kto nie mieszka na Śląsku niech nie zabiera udziału w dyskusji.
                    &#62
                    &#62 Pozdrawiam.

ach, kto to spiewal?
                    1.dzis prawdziwych Slazakow juz nie ma
                    2. Gdzie sa Slazacy z tamtych lat.....lalala

• Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 212.185.218.* 11.05.01, 13:19

&#62 Najgorsze dla Śląska były jego "cudowne lata rozwoju", 60-te i 70-te, wtedy to
                    &#62 tylko zagłębiakiem) z towarzyszem Grudniem (wojewoda śląski - też nie ślązak)
                    &#62 zniszczyli np. piękną zabytkową dzielnicę domków jednorodzinnych w Katowicach
                    &#62 chłopskiej (jak ktoś nie jest ze Śląska to o tym nie wie). W latach rozwoju
                    &#62 napływała klasa robotnicza nierzadko byli to ludzie z małych wsi gdzie szkoły
                    &#62 podstawowe miały tylko 4 klasy. W wieku 16-18 lat przybywali na Śląsk mieszkali

to jest dobry argument na defin icje Slaska. Podzial kraju pomiedzy Prusy i Rosje stworzyl nowe granice te granice uwazacie za granice Slaska. Swietnie.

nie tylko ludnosc naplywowa wstepowala do partii, tam tez wstepowali rodowici Slazacy, jak np. ludzie co obecnie dziala w organizacjach mniejszosci niemieckiej

&#62 w hotelach robotniczych i pracowali w kopalniach wpisywali się do PZPR (stąd
                    &#62 tak duże statystyki) i kończyli tzw. małą maturę 2,5 roku później studia np.
                    &#62 politologia albo jakieś inne przyspieszone 2,5-3 lata i zostawali dyrektorami
                    &#62 (część z nich jest nimi do dzisiaj). Ślązacy byli z góry przegrani choć ich
                    &#62 wykształcenie było o wiele lepsze (9 noblistów pochodziło ze śląska), bo mieli
                    &#62 swoją godność i nie wstepowali do partii. Śląsk był w czechach, niemczech a

dla przypomnienia DDR to czesc Niemiec, czyli kraju w którym wszystko szlo lepiej

&#62
                    &#62 Pozdrawiam.

ach, kto to spiewal?

• Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 212.185.218.* 11.05.01, 13:19

&#62
                    &#62 Pozdrawiam.

ach, kto to spiewal?

• Gość: Blondas Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.01, 21:30
                      Drogi Mesco
                      Nie wiem gdzieś ty się uczył historii, ale wschodnią granicę Śląska nie
                      stworzył podział kraju (jakiego?) pomiędzy Prusami a Rosją lecz wytworzł się
                      już w średniowieczu i tak się utrwalił. A po drugie tow. sekretarz Gierek
                      pochodził rzeczywiście z Sosnowca z byłego zaboru rosyjskiego, który nic
                      wspólnego ze Śląskiem nie miał do 1939 r. Nawet w Czasie II Rzeczpospolitej
                      teren tzw. Zagłębia dąbrowskiego nie leżał w granicach autonomicznego woj.
                      śląskiego lecz był częścią woj kieleckiego. Więc Gierek z pewnością nie był
                      Ślązakiem (podobnie jak Kiepura, który też pochodził z Sosnowca i jakoś nikt
                      nie próbuje zrobić z niego Ślązaka).
                      Jeśli chodzi o laureatów Nagrody Nobla (a nie żadnej nagrody państwowej)
                      pochodzących ze Śląska to obiecuję Ci przedstawić w przyszłym tygodniu listę
                      tych osób. Abyś wrszeszciw zrozumiał,że Śląsk przez wieki to nie było jakieś
                      zadupie tylko miejsce gdzie żyło wielu mądrych ludzi.
                      Z powważaniem Blondas

&#62
                    &#62 Pozdrawiam.

ach, kto to spiewal?

• Gość: andy Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 14.05.01, 09:21
                      mesco a jak mieszkales w Polsce,
                      to grzales du... slaskim weglem?
                      rabowanym ze Slaska.
                • danuta36 Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków 29.05.01, 09:37
                  Ale Gierek nie był Slązakiem, przyjechał z Belgii do Zagłębia. Zresztą bardzo
                  nie lubił rdzennego Slązaka Ziętka, który bardzo dużo dla Sląska zrobił. Bardzo
                  mnie irytuje jak ludzie spoza Sląska mieszają Slązaków z Zagłębiakami. To samo
                  dotyczy przynależności partyjnej i obecnych sympatii lewicowych. Nie na darmo
                  Broniewski pisał o Czerwonym Zagłębiu. A tak nawiasem mówiąc Kaszubi mają
                  bardzo silnie zakorzenione poczucie przynależności do narodu
                  kaszubskiego.Prawdziwy Kaszub jest przedewszystkim Kaszubem a potem ewentualnie
                  Polakiem.
              • Gość: Karol Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.cvx-dusseldorf.ipdial.viaginterkom.de 20.05.01, 08:13
                Slask to krowa ktora mozna doic bez konca,ale jak sie konczy mleko(wongiel)to
                na uboj. CO jeszcze chcecie wydoic z tego zawsze poniewieranego
                SLASKA??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                ??
          • Gość: andy Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 12:36
            Gość portalu: mesco napisał(a):

&#62 i dla tych z Opola i dla tych z Katowic chociaz zwyrodniali i opluwaja ojczyzne
            &#62
            &#62 z zagranicy, bo mogli se tam VW kupic.
            &#62
            &#62
            &#62 mesco ty chyba nie jezdzisz w "Pfalzu" japoncem oder?

• Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 13:01

Gość portalu: andy napisał(a):

&#62 Gość portalu: mesco napisał(a):
              &#62
              &#62 &#62 i dla tych z Opola i dla tych z Katowic chociaz zwyrodniali i opluwaja ojc
              &#62 zyzne
              &#62 &#62
              &#62 &#62 z zagranicy, bo mogli se tam VW kupic.
              &#62 &#62
              &#62 &#62
              &#62 &#62 mesco ty chyba nie jezdzisz w "Pfalzu" japoncem oder?
              &#62

mam prawo jazdy, ale nie mam auta.
        • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 12:35
          co jo Slonzok niy moga godac lo slonsku,
          a twoi ojcowie walczyli o wolnosc nasza i wasza,
          a ty nie pozwolisz innym mowic co mysla?
          trzeba wpierw kogos szanowac by byc szanowanym!
          • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.01, 19:33
            Witom Was serdecznie na tim ciekawim Forum ze Berlina.
            Jest moc aspektow sprawy slonsky. Jeden z nich podouwom za nizi podnym zrodlem.
            Moc tu piszecie we zwaisci do siebie. Sprubujcie obiektywnie wejrzec na historia swiata, to dojrzymy
            swiat federalny a nie centralny. Kazdou jednoska administracyjnou miala abo bydzie miec koniec. Tak
            bylo we ZSRR, we Wilekiej Brytanii ze koloniami, Francji ze koloniami, Jugoslawiom, i tak bydzie ze
            USA, ze Chinami a i ze centralistycznom Europom zachodniom, a tim barzi ze polskom. Czamu momy
            byc tymi ostatniymi na swiecie. Poroces secesji swiatowy pokazujom przecysz noulepszi koncerny
            typu "GLOBAL PLAYER".
            Bydam pisou po slonsku, choc miyszkom we berlinie bo pszeca jak nie zacznymy pisac po slonsku,
            to dycko bydymy milei to pszeciepnyty ize swojygo jynzyka ni momy. A co se rozchodzi o pisownia, to
            proszam mie nie poprowiac, bo piszam jak myslam i tak richtig mom za zle pszede wszystkim
            wladzom PRL i terazniejszy polski ize pszegwizdali piyniondze podatnikow pszez bez 50 lout placonc
            pracownikow naukowych tzw. INSTYTUTU SLONSKYGO, a nie szafli do dzisiej jednolity pisowniy,
            niech by to bylo slowiansky ze dodatkami morawsko-czeskymi i germanskymi (Austria i Niymcy).
            Tak ze nie ma se co pszeciepuwac chto je chto, yno tsza rynkouwy podwinyc i do kupy se wezc za
            psziszlosc slonska.
            Chtoby s wous chciou zeby ze dzisiej na jutro zamiast se nazywac ze nazwiska na psziklad
            Mackowiak miou se nazywac Piytnakowski itd. Kazdi czlowiek mou swoja osobowosc, chtorom
            ksztautuwou od urodzyniou ze swojygo otoczyniou i ta nosi potyn caly zyciy, niezaleznie od mjesca kaj
            tera zyje. Nie je to sprawom drugich siebie samygo definiuwac ze wyjontkym tich chtorzi popelniyli
            pszestympstwa wedlug prawa. A niech mi chto powiy ze tera, kaj na wszystkich terynach slonska
            istnieje dymokracja nie wolno se wypowiedziec za siebie samygo. Tak tysz je ze ludzmi, chtorzi se
            siebie definiujom za slonsoukow. Pod wiela ostatni slonsouk chtori se slonsoukym czuje zyje, nie
            pudzie powiedziec ze ni ma slonsoukow. Tak samo jak nie idzie na dzisiej powiedziec ze ni ma
            zyjoncygo rodu Czartoryskich (choc 50 lout socjalizmu nie szlo tygo powiedziec). Na ja ale wy tysz cos
            chcecie cos na to napisac, bo to je pszacam forum:
            Motto "JOU JE TIM, KIM SIE CZUJAM, A NIE KIM MIE DRUGI DEFINIUJE"

Bis zas

Peter

• Gość: emi Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 192.160.110.* 15.05.01, 12:14
              ale malaria
              mam smialosc pisac bo teraz mieszkam na śląsku - w Bielsku-Białej jeszcze
              niedawno mieszkalem w woj. bielskim i wszystko bylo OK. czytam teraz jak to
              ślazacy sa dyskryminowani itd. historycznie ślask należal do Polski potwierdza
              to historia książąt śląskich, którzy byli Piastami jednak cała historia popsuła
              się jak zaczeli fedrować ten węgiel i o niego się bić. 3 państwa w porywach
              więcej - każdy chciał przywieźć jak najwięcej swoich albo z miejscowych zrobić
              swoich popleczników co wobec słabości państwa polskiego skończyło się utratą
              tego regionu. Potem to już tylko walka. teraz ślązacy uważają że zostali
              wykorzystani przez wszystkich i czują się inni (bo węgiel się kończy i są
              balastem) - emigrowali do RFN bo tam ich chciało lobby ziomków - rewizjoniści
              granic zręcznie wykorzystują emigrantów ekonomicznych (no bo przecież ślązaku
              musiałeś im się sprzedać wskazując na dziadka z wermachtu którego wysłali na
              front wsch. jako mięso armatnie - niemcy jechali do Francji - narodowość
              wykazałeś - jednak coś cię gnębi?) slązacy jadą bo tam łatwiej żyć i wygodniej
              i smują dalej historię pokrzywdzonych i wykorzystanych. Nie chciałem mieszkać
              na śląsku nie byłem i nie będę ślązakiem podobnie jak ludzie z Żywca,
              Częstochowy itd. Mimo to gazeta wyborcza organizuje teraz konkursy wszelakie
              na np. najlepszą firmę śląską - pewnie zostanie nią browar Żywiec albo
              wytwórca różańców jasnogórskich, czy to jest OK, można przecież wybrać firmę z
              woj. śląskiego. Czuję się fatalnie czując wszędzie śląską butę i prostactwo.
              Szanuję kulturę ślązaków i ich dokonania ale oni mnie nie szanują. Piewca
              kultury śląska Kutz obraża wszystkich nawet - zagłebie ale taka też jest ta
              kultura. Może hanysy zaczniecie od własnego podwórka porządkować swój świat bo
              na razie zachowujecie się jak Żydzi którzy zabijają co dzień 20 palestyńczyków
              w Izraelu, a w Nowym Jorku mieszkają najbardziej pokrzywdzeni i walczą z
              polskim LOT - em. Dla mnie gorolem jest i będzie zawsze hanys który miał karty
              górnicze, dobrze zaopatrzone sklepy dobre zarobki i jak parweniusz i nuworysz
              szalał na kopalnianych festynach w Beskidach, a potem spakował walizkę i żyje z
              zasiłku, który przewyższa średnie zarobki w Polsce o kilka razy. Cieszę się, że
              zamyka się nierentowne kopalnie i martwie się, że inne zawody nie dostają
              takich odpraw jak górnicy. Narodowość ślaska to mit górale też mają własną
              tożsamość, język kulturę itd. ale ich nie popsuł pieniądz i Bismark i z tego
              się cieszę,ale hanysy ręce precz od Podbeskidzia.
              • Gość: Warschau EMI ma rację a Peter to już inna historia... IP: *.matrix.pl 15.05.01, 13:58
                Brawo EMI. Zgadzam się z Tobą w zupełności. A żal d..ę ściska jak się czyta
                Petera.
                • Gość: Peter Re: EMI ma rację a Peter to już inna historia... IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.01, 19:12
                  Piyknie se witou ze Berlina,

Mousz recht Warschau, EMI we jedni sprawie mou prouwda.
                  Mou swiyntou prouwda czuc sie polakym, i to niezaleznie kaj miyszkou.
                  Co do reszty to napiszam do Ciebie prowokujonco, ize nie bydam se ustosunkowuwou bo Tis na moj
                  e-mail tysz nic nie odpisou, ynos stwiedziyu " A żal d..ę ściska jak się czyta Petera".
                  Tosz mi je fajny forum, kej yno stwierdzynia padajom bez podaniou faktof.
                  Mog bys mi powiedziec, co se kryje za twojim stwierdzyniym" A żal d..ę ściska jak się czyta Petera",

Bis zas

Peter
                  Gość portalu: Warschau napisał(a):

&#62 Brawo EMI. Zgadzam się z Tobą w zupełności. A żal d..ę ściska jak się czyta
                  &#62 Petera.

• Gość: andy Re: EMI ma rację a Peter to już inna historia... IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 15:33
                  nie zgadzam sie, to jest tylko szara rzeczywistosc,
                  slyszales ze historia lubi sie powtarzac?
                  wiesz co mowil moj pradziadek:"boze jak chcesz Polska pokarac to daj jej samej
                  rzadzic", widziales moze ostatnie obrady Sejmu))))):
              • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! Do EMI IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.01, 16:56
                nic dodac, nic ujac. Dobre spojrzenie na Slazakow z perpektywy miejscowosci
                lezacej w poblizu. Pisalem o tym juz na forum kraj i zagranica, moze je obejrzyj
                (watki slask, powstania, jeden z 300 postów)

jak przyjechalem do Niemiec, do Slazacy jeszcze w obozach mówili o karcie "G"
                trzeba sobie ta glupote uswiadomic.

Z ziomkostwami to prawda, ta hitlerowska gadzina szkaluje dalej Polske i Polakow,
                a Slazacy ktorzy ledwo po niemiecku mowia im w tym pomagaja. Widac to w tych
                licznych polonizmach w postach
                www.oberschlesien.de (forum)
                www.schlesien.de

dobrze ujales tez sprawe wczasow wypoczynkowych, to nie mogl sobie kazdy pozwolic
                to fakt.

"Czuję się fatalnie czując wszędzie śląską butę i prostactwo.
                Szanuję kulturę ślązaków i ich dokonania ale oni mnie nie szanują".
                swieta prawda

&#62 kultury śląska Kutz obraża wszystkich nawet - zagłebie ale taka też jest ta
                &#62 kultura.

i to czlowiek w Prlu przesladowany?

&#62 Dla mnie gorolem jest i będzie zawsze hanys który miał karty
                &#62 górnicze, dobrze zaopatrzone sklepy dobre zarobki i jak parweniusz i nuworysz
                &#62 szalał na kopalnianych festynach w Beskidach, a potem spakował walizkę i żyje z
                &#62 zasiłku, który przewyższa średnie zarobki w Polsce o kilka razy.

Tu sie mylisz, wiele z nich poszlo od razu do pracy z zasilku zyje niewielka
                grupa ludzi.
                Ale ta mentalnosc kasty uprzywilejowanej pozostala. Zmieni sie to jak kopalnie i
                huty zostana zamkniete i sektor uslug bedzie miec coraz wiekszy wplyw. Wtedy i
                Slazak nauczy sie kultury.

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! Do EMI IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 06:53
                  hanysy ręce precz od Podbeskidzia,
                  a gorole od Slaska....,
                  mesco po cos ty przyjechal do Niemiec na azyl skoro cie Polska przesladowala,
                  ojczyzna cie przeladowala? cos z ta twoja miloscia do Polski jest nie tak!
                  • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 14:43

&#62 hanysy ręce precz od Podbeskidzia,
                    &#62 a gorole od Slaska....,
                    &#62 mesco po cos ty przyjechal do Niemiec na azyl skoro cie Polska przesladowala,
                    &#62 ojczyzna cie przeladowala? cos z ta twoja miloscia do Polski jest nie tak!

i tutaqj dalej odzwierciedla sie tenze to przeze mnie wymieniony hitlerowski
                    podzial naszego polskiego Slaska.
                    Niemcy, obcy przybysze na naszych rdzennie polskich piastowskich ziemiach, nie
                    mieszkacie juz na Slasku. Wasze decyzje wyjazdu do Niemiec, podjete dobrowolnie,
                    byly ze wszech miar sluszne, popieram je.
                    Slask juz nie jest tym czym byl i nigdy to juz na szczesie nie powroci.
                    Multietnicznosc nie jest niczym dobrym, wiecie o tym doskonale z waszych firm,
                    jak np. Bosch w Stuttgarcie, gdzie pracujecie i nie jestescie akceptowani, a wasz
                    stress musiecie wyzyc z przydroznymi prostytutkami w Czechach (tak jak Andy).
                    Na azylu nie jestem mam niemiecki dowod osobisty ktory dostalem po kilku
                    tygodniach pobytu w Niemczech. Wowczas bylem mlody nie zdawalem sobie z wielu
                    rzeczy sprawy i nie wiedzialem jeszcze co dla mnie slowo POLSKA znaczy.
                    Doznalem tez i tu w Niemczech wielu upokorzen i to z powodu tego ze przyjechalem
                    z innego kraju i to ze znajomoscia jezyka! (ja nigdy zadnego sprachkursu nie
                    robilem)i wiem co to znaczy glebko zakorzeniony nazizm w tym narodzie zwacym sie
                    niemiecki. I ty tez to nieraz doznales i dobrze to wiesz.

mesco

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 15:39
                      skoro cie tu przesladuja to jedz do ojczyzny,
                    • Gość: Hanys Re: Nie ma narodowości śląskiej !! IP: 217.96.16.* 16.05.01, 16:02
                      Dlaczego nie pójdziesz do Polskiej Ambasady i nie poprosisz o Polski paszport
                      wrócisz do ukochanej ojczyzny i zaczniesz pracować na polskie pieniądze, płacić
                      polskie podatki, ale pamiętaj bez mienia przesiedleńczego i możliwości powrotu
                      do Niemiec !
                      Łatwo być polakiem na obczyźnie ! za niemieckie marki, samochody, mieszkania,
                      podatki i perspektywy rozwoju !
                      przykre, ale prawdziwe !
                      Mesco ! Poczytaj trochę podręczników prawdziwej historii !!!
                      Glueck Auf !!!
              • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 15:22
                kilka sprostowan-faktow do twego artykulu,
                kartki "G" byly dla gornikow za dodatkowa prace w
                soboty i niedziele, takze dla gornikow "Goroli", anie
                dla Slazakow, po prostu twoja ojczyzna zyby przezyc
                potrzebowala jak najwiecej wegla ze Slaska ukrasc,
                takze dlatego zeby tobie bylo cieplo w dupe, skoro
                zazdroscisz trzeba sie bylo zalapac do kopalni do
                pracy dostalbys medale i karki "G"i uroczysty pochowek,
                a po drugie zeby do granic Slaska wlaczac Czestochowe
                i Bielsko, poronione idee rzeczywiscie, moze po
                prostu "warszawa" sie boi jednosci Slaska w jego
                historycznych granicach? boi sie autonomii Slaska moze
                nawet i niepodleglosci. Skoro tak nie lubisz Slazakow
                to niech sie od ciebie odp..... i zrobia sobie sobie
                swoje panstwo.
                Z gory dziekuje za przemyslenia, faktem jest ze to
                Polska przyjechala na Slask na rosyjskich czolgach,
                inaczej by sie po prostu tam nie znalazla, a co do
                zasilku w rajchu to chyba zazdrosc cie zzera, a co
                chcieli ci "rewizjonisci", oni chcieli zeby sie Slask
                od ciebie odp......., wiec widzisz masz z nimi zbiezne
                interesy. Spojrz "lista inwestycji Polski na Gornym
                Slasku po 1945".
                • Gość: Jawor Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.home.polsl.gliwice.pl 22.05.01, 14:49
                  Korzystajac z okazji chcialem zapytac o autonomie Slaska.Jestem z Jaworzna i
                  moge zagwarantowac, ze w tym miescie nie ma ani pol Hanysa.Jakie sa wiec
                  historyczne granice Slaska? Dlaczego malopolskie miasta maja byc w jednym
                  wojewodztwie ze slaskimi,skoro mowi sie w mich calkiem innym jezykiem? Czy
                  jezeli Jaworzno zostanie w wojewodztwie slaskim po uzyskaniu przez niego
                  autonomi bede sie mogl ubiegac o prawa mniejszosci
                  • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!..do jawora IP: *.stg.tli.de 22.05.01, 21:08
                    ty jako student nie bedziesz w mniejszosci, ale bedziesz w wiekszosci bo
                    wszyscy madrzy ludzie sa serdecznie witani, byle by nie byli przemadrzalymi
                    szowinistami polskimi ktorzy mowia Slazakom ze sie "mowi" a nie "godo" w ich
                    ojczyznie )))-:
                • Gość: HUHUHU Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.nas1.ana2.gblx.net 07.06.01, 12:21

&#62 kilka sprostowan-faktow do twego artykulu,
                  &#62 kartki "G" byly dla gornikow za dodatkowa prace w
                  &#62 soboty i niedziele, takze dla gornikow "Goroli", anie
                  &#62 dla Slazakow, po prostu twoja ojczyzna zyby przezyc
                  &#62 potrzebowala jak najwiecej wegla ze Slaska ukrasc,
                  &#62 takze dlatego zeby tobie bylo cieplo w dupe, skoro
                  &#62 zazdroscisz trzeba sie bylo zalapac do kopalni do
                  &#62 pracy dostalbys medale i karki "G"i uroczysty pochowek,
                  &#62 a po drugie zeby do granic Slaska wlaczac Czestochowe
                  &#62 i Bielsko, poronione idee rzeczywiscie, moze po
                  &#62 prostu "warszawa" sie boi jednosci Slaska w jego
                  &#62 historycznych granicach? boi sie autonomii Slaska moze
                  &#62 nawet i niepodleglosci. Skoro tak nie lubisz Slazakow
                  &#62 to niech sie od ciebie odp..... i zrobia sobie sobie
                  &#62 swoje panstwo.
                  &#62 Z gory dziekuje za przemyslenia, faktem jest ze to
                  &#62 Polska przyjechala na Slask na rosyjskich czolgach,
                  &#62 inaczej by sie po prostu tam nie znalazla, a co do
                  &#62 zasilku w rajchu to chyba zazdrosc cie zzera, a co
                  &#62 chcieli ci "rewizjonisci", oni chcieli zeby sie Slask
                  &#62 od ciebie odp......., wiec widzisz masz z nimi zbiezne
                  &#62 interesy. Spojrz "lista inwestycji Polski na Gornym
                  &#62 Slasku po 1945".

Sląsk ujarzmił Zydzi Salomon Morel i Lola Potok siejąc postrach przez UB i obóz
                  zagłady w Swiętochłowicach z jego zydowską załogą, a właściwie ich szef w
                  Warszawie, Zyd Jakub Berman, który był podległy nie Stalinowi, ale Zydowi
                  Ławrientijowi Berji.
                  Teraz poywólcie waszym wodzom lizać buty Zydom i przepraszać(!) za Jedwabne. Wy
                  wszyscy krajowe Polaczki macie kuku na muniu.

• Gość: perk Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! - do EMI IP: 192.168.3.* / *.bipromet.com.pl 17.05.01, 09:17
                Nie będę rozwijał wszystkich wątków wspomne tylko krótko dwa:
                Nie tylko Ślązacy mieli karty "G", pamiętam jeszcze niedawno gdy codzienie
                kursowały autobusy dowożące ludzi do kopalń. Takie autobusy kursowały także z
                takich miejscowości jak np. Węgierska górka i Żywiec. Popytaj trochę to się
                dowiesz (ja znam wiele takich osób).
                Co do książeczek "G" to faktycznie były takie sklepy (czy Ty choć raz byłeś w
                nim) ale jak to mówiono na książeczkę "G" szło kupić wielkie "G...o". Gdy nie
                miałeś znajomości to nawet nie kupiłeś zwykłego swetra a co dopiero pralki i
                lodówki". To że na Śląsku było "Eldorado to nieprawda", może było trochę
                lepiej. Pamiętam gdy byłem w połowie lat osiemdziesiątych w północnej Polsce
                chyba był to Inowrocław i wszedłem do sklepu Spożywczego, i kupiłem trzy paczki
                kawy to ekspedientka się zdziwiła i powiedziała, że "wy na Śląsku macie
                wszystko". Na nic się zdały tłumaczenia że jeżeli chcę dostać trzy paczki kawy
                na Śląsku to muszę stanąć trzy razy w kolejce.

Zbyt dużo nienawiści sie tu rozpleniło i polemika poszła nie w tym kierunku.
                Tutaj każdy ma pretensje do innej osoby (osób) a nie do siebie. Pokłócić to się
                można nawet o pietruszkę jak ktoś chce.
                Przystopujmy trochę Proszę Państwa.
                Pozdrowienia dla wszystkich.

• Gość: Hanys ! Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 217.96.16.* 15.05.01, 13:13
              Peter jo Ci dziynkuja za ta piekno ślonsko godka !
              Downo nikt nie napisoł tela po naszymu.
              Wszysktich kierzy chcom prowdziwego Ślonska zapraszom na strony:
              www.raslaska.org

toż pyrsk ludkowie !
    • Gość: emi Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 192.160.110.* 16.05.01, 17:25
      dzieki andy za elaborat beznadziejności w która się sam wpakowałeś. Piszę z
      góry, że już w przyszłości nie będę z tobą polemizował bo twoje argumenty
      oparte są na jakichś zaburzeniach mających podstawy w depresji i po prostu nie
      wnoszą w mój światopogląd żadnych pozytywnych wartości. Jestes nudny i Pragnę
      Ci wyjaśnić, że jeśli nadal czujesz się ślązakiem to w każdej chwili możesz
      zrezygnować z niemieckiego paszportu i zostać bezpaństwowcem - może wtedy
      wyzwolisz we mnie odrobine współczucia i szacunku (dlaczego jeszcze tego nie
      zrobiłeś!) ciekaw jestem czy niemieckich przyjaciół też zatruwasz swoją
      internetową twórczością. (chyba nie bo kogo tam obchodzi twoja śląska paranoja).
      Zasiłków niemieckich nie zazdroszczę z dwóch powodów; po pierwsze bezrobocie to
      dramat i konstytucyjny obowiązek państa to znaleźć obywatelowi pracę, a po
      drugie jestem niezależny finansowo co czuję podczas pobytu w Niemczech, kiedy
      twoji sąsiedzi nie mogą zrozumieć w jaki sposób Polak może mieć dobry samochód
      kupę forsy i śmiać się z ich quadratisch, praktisch, gut! Pragnę cię też
      poinformować, że śląsk nie utworzy swojego państwa bo z takimi destrukcyjnymi
      obywatelami jak ty nie można tego uczynić. Z tym przysłowiem o Polakach jesteś
      tendencyjny i nudny naczytałeś się propagandy niemieckiej z okresu Prus i
      nazizmu i imponują ci obrazki niemieckiego michaela z tamtego okresu. Mam
      bardzo dużo przyjaciół Niemców - gdy rozmawiamy o sytuacji w Europie nikt nie
      reprezentuje takich poglądów jak ty. Dla nich i dla mnie to jest skrajność taka
      jak Le Pen we Francji, Tejkowski w Polsce. Z nimi się nie polemizuje i nie
      bierze pod uwagę. Odpowiadam też przysłowiem pesymista traktuje życie jako
      dożywocie.
      • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 18:00
        Gość portalu: emi napisał(a):

&#62 dzieki andy za elaborat beznadziejności .....

z andy nie mozna polemizowac.

Ja doprowadzilem do takiej eskalacji pogladow ze tu teraz wszyscy sobie do oczu
        skacza.
        Och jak ja to uwielbiam.

We wszystkich postach Slazakow wymieniane sa pieniadze i auto, to fakt.
        Materialny sposob myslenia - swiadczy o motywach ich przyjazdu do Niemiec.

Co do Slazakow mam ich jako nawet dobrych znajomych, na tematy etniczno-kulturowe
        nieraz rozmawiamy.
        Korzystalem tez z uslug seksualnych zarówno damskich jak i meskich ludzi
        pochodzacych ze Slaska.
        Konkretnie mialem kiedys dziewczyne ze Slaska, a potem chlopaka ze Slaska.
        Zarówno ona jak i on mnie rzucili, ale musze przyznac ze po obydwojgu plakalem,
        ale po nim wiecej. Takze o jakiejs nienawisci tu nie moze byc mowa.

andy te tez je pedal?

mesco@gmx.de

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.stg.tli.de 16.05.01, 21:39
          mesco wszedzie i zawsze chodzi tylko o szmal,
          dlaczego nie jedziesz do ojczyzny, przeciez tam
          moglbys na nia pracowac, placic polskie podatki,
          patrzec jak wszystko rozkwita, tam by cie nie okradali
          Niemcy tylko "prawdziwi" Polacy, co z pewnoscia by ci
          sie b. podobalo.
      • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.stg.tli.de 16.05.01, 21:33
        przytoczyles duzo faktow ))));;;;;,
        z ktorych wynika jasno ze ty nie chcesz Slaska,
        a wolnosci to dac mu tez nie chcesz, wiec nie rozumiem dlaczego
        dalej jednak ci ma slaski wegiel grzac dupe?
        wiec faktow a nie tylko bzdurnych bredni!
      • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.stg.tli.de 16.05.01, 21:48
        rzeczywiscie trudno sie ze mna polemizuje, prawdopodobnie dlatego
        ze prztaczam fakty, a nie tylko "duperele" o chorej psychice.
        To co, Slask i Slazacy sa zli ale "slaski wegiel" dobry?
        Fajnie ze masz fajny samochod - niemiecki?
        Prawdziwi polacy jezdza tylko polskimi samochodami i brzydza sie
        "slaskim weglem" wydobywanym przez brzydkich hanysow, moze sie jeszcze zalapiesz
        do pracy w kopalni? Nie chcesz, masz racje ja tez nie.
        • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 22:46
          motywem twoich ostatnich postów jest wegiel i grzanie dupy.
          Nigdy nie siedzialem jeszcze na rozzarzonym weglu, przyznaje sie do tego. te
          slaskie tradycje sa mi obce.
          Chcialbym zauwazyc ze moje mieszkanie ma centralne ogrzawanie z piecem na
          diesel w piwnicy.
          Piszesz o okradaniu Slaska z wegla. Nie dostawal Slask w zamian zywnosci itd.
          Pracujesz u Boscha w Stuttgarcie, o tej porze prawdopodobnie próbujesz
          szturmowac swoja zone analnie, na co ci ona nie pozwala, a o czym pisales na
          forum sex.
          Czyli jak bedziesz w czwartek rano czytac moj post (pierwszy twoj dziesiejszy
          nadany z Boscha byl o 6.50) to opowiedz swoim kolegom podczas przerwy
          sniadaniowej jak to np. Morze Polnocne jest okradane z ropy i ryb, opowiedz
          swoim kolegom o kradziezy wegla brunatnego w Brandenburgii, itd. itp. (nie chce
          mi sie szukac po atlasie).
          Potem opisz mi ich reakcje.
          Zycze ci udanej penetracji analnej
          mesco@gmx.de

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 17.05.01, 07:26
            mesco do ciebie nie docieraja fakty, wiec jakiekolwiek dyskusje z toba sa
            bezcelowe, mam pomysl wydrukuj swoje "posty" i pokaz swoim znajomym Slazakom (
            ty sie z takim dnem slaskim kumplujesz fe ...fe ) na pewna podziela twoje
            poglady ,
            a co do seksu analnego to nic z tego bo moja zona ma hemoroidy, czego i tobie z
            calego serca tobie zycze )))):
            a to ze mnie nazwales baranem to dowod na twoj poziom,
            a propos gzie ty sie urodziles volksdeutschu? skoro dostales obywatelstwo
            niemieckie?
            twoj ostatni post wskazuje ze masz duze pro, obrazanie innych to po prostu
            blemy ze zrozumieniem tego co czytasz, a slow argumenty i fakty po prostu nie
            rozumiesz i wlasnie w tym momencie wychodzi wlasnie twoje polskie "ja" czyli
            "volkswagendeutsche, glupie Slazaki, ", powiedz co cie tu trzyma, swiat jest
            wielki, na pewno sa miejsca na swiecie gdzie ci glupi Slazacy i zli Niemcy nie
            beda cie przesladowac za twoje niemieckie pochodzenie, moze tym wspanialym
            miejscem na ziemi jest twoja ojczyzna. po powrocie do niej po 3 miesiacach
            poslij mi posta na moj priv i napisz jak sie czujesz okradany
            przez "prawdziwych" Polakow.
            Chcesz zalatwie ci prace na kopalni, moze wtedy po 1 godz. na dole docenisz
            tych glupich Slazakow? i bedziesz dumny z tego powodu ze cie teraz Polska
            okrada a nie Niemcy.
          • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 17.05.01, 09:20
            mesco do ciebie nie docieraja fakty, wiec jakiekolwiek dyskusje z toba sa
            bezcelowe, mam pomysl wydrukuj swoje "posty" i pokaz swoim znajomym Slazakom (
            ty sie z takim dnem slaskim kumplujesz fe ...fe ) na pewna podziela twoje
            poglady ,
            a co do seksu analnego to nic z tego bo moja zona ma hemoroidy, czego i tobie z
            calego serca tobie zycze )))):
            a to ze mnie nazwales baranem to dowod na twoj poziom,
            a propos gzie ty sie urodziles volksdeutschu? skoro dostales obywatelstwo
            niemieckie?
            twoj ostatni post wskazuje ze masz duze pro, obrazanie innych to po prostu
            blemy ze zrozumieniem tego co czytasz, a slow argumenty i fakty po prostu nie
            rozumiesz i wlasnie w tym momencie wychodzi wlasnie twoje polskie "ja" czyli
            "volkswagendeutsche, glupie Slazaki, ", powiedz co cie tu trzyma, swiat jest
            wielki, na pewno sa miejsca na swiecie gdzie ci glupi Slazacy i zli Niemcy nie
            beda cie przesladowac za twoje niemieckie pochodzenie, moze tym wspanialym
            miejscem na ziemi jest twoja ojczyzna. po powrocie do niej po 3 miesiacach
            poslij mi posta na moj priv i napisz jak sie czujesz okradany
            przez "prawdziwych" Polakow.
            Chcesz zalatwie ci prace na kopalni, moze wtedy po 1 godz. na dole docenisz
            tych glupich Slazakow? i bedziesz dumny z tego powodu ze cie teraz Polska
            okrada a nie Niemcy.
            • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.01, 16:18

&#62 ty sie z takim dnem slaskim kumplujesz fe ...fe )

Slazaki które znam to pedaly.

&#62 a co do seksu analnego to nic z tego bo moja zona ma hemoroidy, czego i tobie z
              &#62 calego serca tobie zycze )))):

moze za rzadko sie myje?
              Ja wychodze z zalozenia ze miejsce pracy musi byc zawsze czyste.

&#62 a to ze mnie nazwales baranem to dowod na twoj poziom,
              &#62 a propos gzie ty sie urodziles volksdeutschu? skoro dostales obywatelstwo
              &#62 niemieckie?

W Polsce. Volksdeutschem nie jestem. Moi dziadkowie nie podpisali Volkslisty, bo
              przed 01.09.1939 nie mieszkali w Polsce!

&#62 poslij mi posta na moj priv i napisz jak sie czujesz okradany
              &#62 przez "prawdziwych" Polakow.

nazwanie cie baranem bylo sluszne. Jestes tez i chamem.

&#62 tych glupich Slazakow? i bedziesz dumny z tego powodu ze cie teraz Polska
              &#62 okrada a nie Niemcy.

taki jak ty powienien skuty lancuchami cale zycie spedzic w kopalni.

• Gość: Ustrinus Re: Narodowość (górno)śląska istnieje IP: *.elsat.net.pl 17.05.01, 11:20
      Szanowny Panie!
      Uzurpuje Pan sobie prawo do narzucania mieszkańcom Górnego Śląska poczucia
      narodowego. Nie Panu oceniać, czy ktoś ma się czuć Polakiem czy Chińczykiem. Dla
      Pana, zapewne osoby niezbyt refleksyjnej, cała papka propagandowa, jaką Pana
      karmiono w szkołach i mediach przez Pańskie jakże polskie życie, stanowi szczerą
      prawdę, czy wręcz aksjomat. Inne możliwości samookreślenia narodowego dla Pana
      nie istnieją. Może poza niemiecką (?).
      Pańska wypowiedź ewidentnie świadczy o syndromie zdobywcy, kolonizującego
      zagarnięte ziemie.
      Interesujące jest Pańskie stwierdzenie, że "teraz jesteśmy Polakami". W takim
      razie jeżeli np. Arabowie za 20 lat doprowadzą do wojny i zagarną Polskę, to
      wszyscy stana się automatycznie Arabami i przejdą na Islam?
      Coś się Panu pokiełbasiło.
      Wracacając do tematu dysputy, śląska (w warunkach polskich właściwsza nazwa:
      górnośląska)świadomość narodowa wykrystalizowała się już pod koniec I wojny
      światowej, gdy rozważana była możliwość utworzenia samodzielnego państwa
      górnośląskiego. Narodowość ta uznana została przez Czechosłowację i Czechy, więc
      dlaczegóż nie mogliby jej uznać również Polacy.
      • Gość: Hetman Re: Narodowość (górno)śląska istnieje IP: *.abcsys.com.pl 17.05.01, 15:43
        Gość portalu: Ustrinus napisał(a):

&#62 dlaczegóż nie mogliby jej uznać również Polacy.

Otóż dlatego, że Polacy są jednym z najbardziej nietolerancyjnych państw na
        świecie i nie mogą się pogodzić aby w ich kraju mógł mieszkać i żyć ktoś z inną
        narodowością.
        A propos, ciekawe jak tolerują nadanie obywatelstwa polskiego Murzynowi, nie
        sądzę, żeby mówili teraz, że Olisabede nie może mieć innej narodowości niż
        polska, a jednak jest obywatelem Polski.

• mario2 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! 17.05.01, 15:48
      Nie podoba mi się butność i zadziorność polemizujących na tym Forum stron.
      Jakim prawem generalizujecie problem Sląska i Sląskości, mając najczęściej
      tylko jeden, nieobiektywny punkt widzenia? To właśnie szowinizm i brak
      tolerancji doprowadziły i doprowadzają- nie tylko na Sląsku- do zupełnie
      niepotrzebnych napięć. Czy zupełnie niedopuszczacie do siebie myśli o zgodnym
      współistnieniu? Wypominanie sobie przynależności etnicznych będąc jednocześnie
      obywatelani (lub byłymi obywalelami) jednego państwa, a najczećciej jednego
      bloku mieszkalnego zakrawa na kpinę. Nikt Kurpiom nie zabrania robienia ich
      wycinanek, góralom ich zabaw z ciupagami, niech też nikt nie zabrania Slązakom
      pielęgnowania ich kultury i odrębności.
      Dochodzimy do wspólnej, zjednoczonej Europy. Tam też bedziemy się spierać kto
      jest zza, kto sprzed Brynnicy, ośmieszając sami siebie swoją malostkowością?
      Skomplikowane dzieje Sląska i Slązakow nie jest do wyjaśnienia ludziom, którzy
      z tym regionem nie są, ani nie czują się związani. Przynajmniej nie od razu. I
      nie przy oportuniźmie cechującym uczestników tej dyskusji.
      • Gość: Hanys Re: Jest narodowoścć śląska!!! IP: 217.96.16.* 17.05.01, 16:37
        UWAGA! DEJCIE POZÓR LUDKOWIE!

17 maja Europejski Trybunał Praw Człowieka bydzie
        rozpatrywoł skarga w sprawie uznanio bez Polska
        ślónskij norodowości.
        I mom nadzieja, że rozatrzy jom pozytywnie !
        Bydymy radowac sie z Alzacją i Lotaryngią.

zapraszam na strony www.raslaska.org
        toż pyrsk ludkowie !

• mario2 Re: Jest narodowoścć śląska!!! 17.05.01, 16:46
          Hanys- takie wiadomosci w robocie dostowosz?. Biedny
          rzad tego landu kaj mieszkosz!!!!!. Finanse pewno
          podupadna!
    • Gość: Maximus Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.katowice.pl 17.05.01, 20:10
      Przestańmy wreszcie jątrzyć. Przecież ta cała dyskusja to temat zastępczy
      wywoływany tylko po to by psuć. Zacznijmy budować WSPÓLNIE coś dobrego, coś co
      będzie nas łączyć, bądżmy dla siebie życzliwi. Bardzo o to proszę wszystkich,
      których ten temat w jakiś sposób intryguje.
      Kochani, którzy skarżycie się na Polskę w obcych trybunałach - popatrzcie w
      lustro, zróbcie rachunek sumienia, przyjdźcie 27. maja do Piekar Śląskich i
      rozejrzyjcie się w koło ile moglibyście zrobić dobrego, a nie tracic energię i
      zapał na rzeczy, które tylko Was i nas ośmieszają. ...Przykazanie nowe daję
      Wam - Byście się wzajemnie miłowali....(z Ewangelii wg św. Jana) Pozdrawiam.
      • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.01, 22:38
        Piyknie Wous (to po slonsku pana) Witom ze Berlina,

Moucie recht (we domysle Wy, jako po polsku pan) Maximus, tsza patszyc tysz do pszodku a nie yno na
        zadek. Coby zacznyc buduwac ta nasza "buduscije", tsza se ale padac, ize wszyjscy budujymy, a nie na
        zasadzie "majster dejcie mi ludzi a jou wszystko zrobiam". Tak ale widzom nous
        (slonsoukow) pszewaznie poloki. Jak nie wierzicie to se wejscie forum na ty tymaty (to wom bydzie tsza
        poura godzin pszi internecie), to se uznoucie, ize do dzisiej nous polouki traktujom jako koniy do roboty (i
        to je jedno eli we rajchu abo na slonsku), a za to co my jak wouy robiyli (patsz gruby), to tera momy
        pszeciepnyty, ize we socjalizmie to slonsouki doprowadziyly pszes swoja robota do tygo, ize socjalizm tak
        dugo we cali polsce pszetfou. Sprawdzou se prouwda, ize chto nic nie robi, nie robi tysz felerow, a tyn co
        robi za tela dostanie po palach za to ize za moc zrobiou.
        No nic, tera ale do sedna sprawy, czymu slonsouki chcom swojam nacja. To my nie chcymy swojy nacjy,
        yno jom od kupa lout momy.
        Powiydzcie mi czamu prawie wszystky polouki pozajom, ze my som slonsoukami?
        Odpowiydzcie se na to pytaniy sami, a bydziecie wiedziec czamu my som inszom nacjom (norodym),
        ale prosioubych Wous stszeze (szczerze) pomyslec.
        Tera do tymatu czamu by my chcieli tak samo ze wszystkymi, jak my som psziszlosc buduwac, i to nie yno
        na slonsku ale we cali europie.
        Pod wiela nie bydam se mog som do siebie padac kim ech je, tak dugo bydam podatni na to ize mie
        drugi do szufloudki wrazi do chtory nie pasujam.
        A moja osobowosc mi godou, ize zech nie je ani czecham, morawianam, poloukam ani niymcam. Tygo
        nie idzie dycko udowodnic (to je tak samo jak ze wiarom we Pon Bouczka), to tsza czuc, i wieszcie mi tygo
        se nie bydam dzisiej nie prubuwou dokumyntuwac, to noulerzi do samoustanowiynia siebie samygo, jak
        i samoustanowiynia ludzi, chtorzi czujom se ze sobom zwionzani.
        Dom Wom male porownaniy: Jak bydziecie miyszkac we jadnim familijouku piync dwadziejscia familijow
        to znaczi ize bydziecie miec wszyjscy tyn som hausnumer (adresa), ale to nie znaczi ize wszyjscy we tim
        familijouku bydom se nazywac Kulka. We tim samim familijoku (jak to bydzie starou chauupa) bydom
        miyszkac ludzie jusz 50 lout, bydom nowo pszikludzoni, bydom tysz ludzie co se wykludziyli, wszystkich
        bydzie lonczyla ta sama adresa, gynou tak bych prosiyu traktuwac wszystkich co ze adresy SLONSK
        GORNI som, i proszam Was dejcie se Golombowi nazywac Golomb, a nie Kwiatkowski.
        Motto "JOU JE TIM, KIM SIE CZUJAM, A NIE KIM MIE DRUGI DEFINIUJE"

Bis zas

Peter

Gość portalu: Maximus napisał(a):

&#62 Przestańmy wreszcie jątrzyć. Przecież ta cała dyskusja to temat zastępczy
        &#62 wywoływany tylko po to by psuć. Zacznijmy budować WSPÓLNIE coś dobrego, coś co
        &#62 będzie nas łączyć, bądżmy dla siebie życzliwi. Bardzo o to proszę wszystkich,
        &#62 których ten temat w jakiś sposób intryguje.
        &#62 Kochani, którzy skarżycie się na Polskę w obcych trybunałach - popatrzcie w
        &#62 lustro, zróbcie rachunek sumienia, przyjdźcie 27. maja do Piekar Śląskich i
        &#62 rozejrzyjcie się w koło ile moglibyście zrobić dobrego, a nie tracic energię i
        &#62 zapał na rzeczy, które tylko Was i nas ośmieszają. ...Przykazanie nowe daję
        &#62 Wam - Byście się wzajemnie miłowali....(z Ewangelii wg św. Jana) Pozdrawiam.

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 18.05.01, 12:21
        prosze ksidza ksiedzowi to fajnie godac, bo ksiedza ojczyzna jest w niebie a
        moja na Slasku, a te bezczelne przemondrzale Gorole kozom mi Polska kochac, a
        niby za co? za to ze Slask zrujnowali?
        kazdy Polok to najprzod Polok a potem taki "niedzielny" katolik, co po mszy
        robi dali swoje.
    • Gość: łombat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.gliwice.pl 18.05.01, 09:41
      Polaku, zgadzam się z Tobą tylko jeśli chodzi o narodowość.Także uważam, że nie
      ma i nie może być narodowości śląskiej.Natomiast to ,że ani Ty-Mazur i ani
      Twoja żona-Kaszubka nie utożsamiacie się ze swoim miejscem urodzenia jest
      bardzo, bardzo smutne!!Ja kocham Śląsk!!- i czuję się Ślązaczką,mimo że
      mieszkam tu zaledwie 50 lat.Bardzo szanuję rodowitych Ślązaków za ich
      pracowitość i odrębność regionalną ,którą udało im się zachować pomimo
      olbrzymich starań ze strony PRL-owskich komunistów.Dyskusje nt.Ślązaków są
      najczęściej w tonie obraźliwym ,co jak sądzę wypływa głównie z wieloletniego
      napuszczania jednych na drugich-mam tutaj na myśli mieszkańców poszczególnych
      regionów Polski.A w ogóle dlaczego mam wstydzić się czy też ukrywać,że jestem
      Ślązaczką gdy np. wyjeżdżam na urlop itp...To właśnie najczęściej tacy gorole
      jak Pan nie mają żadnej tożsamości, bo nie identyfikują się ani ze swoim
      miejscem urodzenia /wstydzą się przyznać,że pochodzą np. z małej wioski czy
      miasteczka/ ani z obecnym miejscem zamieszkania.Moźna by nazwać Pana
      bezpaństwowcem regionalnym, gdyby takie określenie funkcjonowało w
      obiegu.Jesteśmy i żyjemy w Europie-proszę popatrzeć np. na Bawarczyków jak
      bardzo cenią i kultywują swoją odrębność .
      • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.01, 11:51
        bawarczycy to holota z ktorej smieja sie cale niemcy
        nawet u mnie wpracy nie chca za bardzo mowic po bawarsku a jest ich dwoch
        • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 18.05.01, 12:32
          mesco to ty pracujesz na "niemce", pozwalasz im sie okradac?
          wedlug ciebie tylko "polacy" nie sa holota, naturalnie masz racje jak zawsze ));
          Napisz jak to sie stalo ze ty jestes Polakiem, mimo ze twoi przodkowie byli
          Niemcami, przetoczyli ci krew na porodowce?
          miedzy slonzakami jest tak ze jak mama i tata som slonzoki to dziecko tyz.
    • Gość: Joanna Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 15:51
      Nie ma narodowości śląskiej a prawdziwi Ślązacy zawsze chcieli należeć do
      Polski - gdyby nie powstania śląskie to o Ślązakach pewnie nikt by już nie
      pamiętał, bo Śląsk byłby niemiecki i może wtedy wszyscy byliby zadowoleni...
      • Gość: witek Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 212.106.172.* 18.05.01, 16:37
        JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST JEST...
      • Gość: Payton Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 16:38
        Droga pani Joanno! Slask nigdy nie chcial nalezec do polski! A jezeli tak pani
        sadzi, to na czym to sie opiera? Na powstaniach? A tego pani nie wie, iz
        najwiekszy wklad w to mialy oddzialy z poznania i to, ze Korfanty przez dluzgi
        okres czasu tam przebywal? Prawdziwy slazak nie chcial do polski ani do
        niemiec. I to jest dramat. Dramat calego naszego regionu, ktory pracowal na
        odbudowe calej polski po wojnie, a teraz jest poniewierany wlasnie przez takie
        osoby jak pani. Ja bym sie na pani miejscu wstydzil swoich slow... Bo taka
        narodowosc jest... i to ogromna rzesza ludzi do niej chetnie sie przyzna, ale
        wtedy, gdy nie bedzie narazona na drwiny ze strony takich osob jak pani.
        • Gość: Iza Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 17:29
          Payton, ty jakiś strasznie uciśniony jesteś. Tak ci ta Polska dokuczyła w
          przeszłości? A kto jak nie kopalnie ma największe długi w ZUSie? I co? I cała
          ta zasrana Polska teraz za to płaci. Iza
      • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.stg.tli.de 18.05.01, 21:15
        to co jo slazak od pradziadow jest "falszywy Slazak"?
    • Gość: iza Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 17:28

Właśnie przeczytałam urywki wypowiedzi na temat
      narodowości śląskiej w Gazecie i jestem wściekła.
      Cytuję: "ja się o Śląsk nie martwię. My sobie poradzimy,
      jesteśmy pracowici sumienni" - Peter, dalej "Gorol" -
      nawet nie chcę wiedzieć kto to napisał. Dla mnie możecie
      się czuć kim chcecie. Ślązakami, Holendrami, Egipcjanami
      ale nie obrażajcie wszystkich dookoła. Głupota, lenistwo
      i zepsucie nie mają narodowości. Głupi jest pomorzanin,
      wielkopolanin i ślązak też. I odwrotnie, wszędzie są
      ludzie pracowici, odpowiedzialni i mądrzy. Jeżeli na
      Śląsku są tylko ludzie którzy myślą jak Peter to może
      lepiej się odłączcie. Od takich co myślą jak on biorą
      się wojny. Ja chcę tylko wychować moją córkę. Chcę żeby
      było jej dobrze, obojętnie czy tutaj na Śląsku, czy w
      mojej Bydgoszczy. Ważne żeby dookoła miała dobrych i
      mądrych ludzi. Pozdrawiam Izabela
      PS. Kocham Bydgoszcz i kocham Żory w których mieszkam
      obecnie.

• Gość: Payton Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 21:36
        Jezeli tak kocha pani Bydgoszcz, to przepraszam, ale co pani robi na Slasku? A co do sumiennosci, to chyba faktycznie nie zna pani prawdziwych slazakow, a mowi tylko o gorolach, wiec nie na miejscu jest negowanie wypowiedzi naszych rodakow. Przykro mi to stwierdzic, ale pania o glos nikt nie prosi, poniewaz to wlasnie twoj glos jest najmniej wazny w tej dyskusji. Kochasz Bydgoszcz? To Do widzenia!
        • Gość: M24 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.rawanet.trzepak.pl 18.05.01, 22:09

&#62 Jezeli tak kocha pani Bydgoszcz, to przepraszam, ale co pani robi na Slasku?
          &#62(...) Kochasz Bydgoszcz? To Do widzenia!

Co ty pleciesz ? Dlaczego Iza ma nie kochać jednocześnie Żor i Bydgoszczy ?
          Koniecznie musi wybrać jedno miasto ? To ty wybierz czy kochasz mamę czy tatę.
        • Gość: iza Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 12:00

&#62 Pytasz Payton co ja robię na Śląsku? NO to Ci powiem. Mieszkam. Mam męża
          Ślązaka, moja córka też jest Ślązaczką. Mam tylko nadzieję że ona nigdy nie
          spotka kogoś kto myśli tak jak Ty. TAkich ludzi powinno omijać się szerokim kołem
          żeby nie mogli siać nienawiści. Współczuję Ci. Ciężko musi się żyć z takim jadem
          w sercu. Polub ludzi, nie tylko tych narodowości śląskiej a może zrobi Ci się
          lepiej. Iza
          • Gość: łombat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.gliwice.pl 21.05.01, 14:45
            Pani Izo, i tu zaczyna się właśnie dylemat.Czy Pani jest Ślązaczką, czy tylko
            mieszkanką Sląska? Dyskusja ,która obecnie się toczy nt.narodowości śląskiej
            moim skromnym zdaniem nie dotyczy Pani, gdyż nie zna Pani niuansów i realii
            związanych ze śląskością najogólniej mówiąc.Ciakawa jestem, czy Pani mąż jest
            Ślązakiem z urodzenia, z dziada pradziada, czy też takim gorolem uważającym się
            za Ślązaka , bo mieszka tu np. parę lat?? Nimniej uważam,że każdy ma prawo
            mieszkać gdzie chce ; może mieszkać nawet na Alasce , tylko, czy wtedy powinien
            zabierać głos w takiej sprawie jak ta???
            • Gość: emi Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 192.160.110.* 21.05.01, 16:05
              Gość portalu: łombat napisał(a):

&#62 Pani Izo, i tu zaczyna się właśnie dylemat.Czy Pani jest Ślązaczką, czy tylko
              &#62 mieszkanką Sląska? Dyskusja ,która obecnie się toczy nt.narodowości śląskiej
              &#62 moim skromnym zdaniem nie dotyczy Pani, gdyż nie zna Pani niuansów i realii
              &#62 związanych ze śląskością najogólniej mówiąc.Ciakawa jestem, czy Pani mąż jest
              &#62 Ślązakiem z urodzenia, z dziada pradziada, czy też takim gorolem uważającym się
              &#62
              &#62 za Ślązaka , bo mieszka tu np. parę lat?? Nimniej uważam,że każdy ma prawo
              &#62 mieszkać gdzie chce ; może mieszkać nawet na Alasce , tylko, czy wtedy powinien
              &#62
              &#62 zabierać głos w takiej sprawie jak ta???

Rozumiem, że tylko ty możesz zabierać głos bo twoja małpa przy zejściu z drzewa
              była ślązakiem - człowieku - kto twoim zdaniem tworzy Śląsk, twoja wypowiedz
              zawiera dwie sprzeczności - logika nie jest twoją domeną. Rozumiem, że masz
              udokumentowane pochodzenie śląskie z dziada pradziada do homo erectus włącznie -
              powinieneś być szczęśliwy jesteś w jednym egzemplarzu, możesz obrażać i pouczać
              wszystkich! Czekam na wyjaśnienie niuansów torzsamości śląskiej - jaki jest wzor
              na ślązaka twoim zdaniem. Nazwisko kończące się na -ok.(jak brzmi twoje?) 30-tu
              descedentów w lini prostej od homo siliensis, itd,itd.

• Gość: łombat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.gliwice.pl 22.05.01, 08:20
                Emi,napastliwość Twojej wypowiedzi świadczy o tym,że
                jak mówią: "uderz w stół a nożyce się otworzą".Mogę
                się tylko domyślać,że nie jesteś Ślązakiem czy też
                Ślązaczką.Jeśli chodzi o niuanse dotyczące ślązkości,
                to niechcę się powtarzać i najlepiej przeczytaj sobie
                wypowiedź Hanysa na "Forum", w której ostatnie zdanie
                jest kwint esencją jego wywodu cyt.:"Nie sądzę, aby
                ludzie nie majacy ze Ślązkiem nic wspólnego potrafili
                tę tragedię zrozumieć bez ubierania jej w szaty zrywu
                powstańczego" /wypowiedź odnosi się do powstań
                śląskich i jakże zawiłych sytuacji w obrębie jednej
                nawet rodziny.
        • Gość: łombat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.gliwice.pl 21.05.01, 15:02

&#62 Jezeli tak kocha pani Bydgoszcz, to przepraszam, ale co pani robi na Slasku? A
          &#62 co do sumiennosci, to chyba faktycznie nie zna pani prawdziwych slazakow, a mow
          &#62 i tylko o gorolach, wiec nie na miejscu jest negowanie wypowiedzi naszych rodak
          &#62 ow. Przykro mi to stwierdzic, ale pania o glos nikt nie prosi, poniewaz to wlas
          &#62 nie twoj glos jest najmniej wazny w tej dyskusji. Kochasz Bydgoszcz? To Do widz
          &#62 enia!
          Payton,zgadzam się z Tobą co napisałeś Izie- poza ostatnim zdaniem: "To , do
          widzenia!"- Starajmy się, prowadząc tę dyskusję nie obrażać innych.Niestety Iza
          nia ma tzw.bladego pojęcia nt.Ślązaków i lepiej niech nie zabiera głosu
          nt.narodowości śląskiej - gdy będzie na Forum temat dotyczący miasta Bydgoszczy ,
          to proszę bardzo .
      • Gość: rangoon Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 00:35
        Iza ma rację - wszędzie sa ludzie pracowici,odpowiedzialni i madrzy.
        Wszedzie tez sa zlodzieje,bandyci i skorumpowani urzednicy.
        Pytanie wszakze brzmi - ILU ICH JEST?
        Jesli wszedzie po rowno,co zdaje sie niesmialo sugerowac Iza,nie ma powodu by
        spedzac wakacje na nudnych Kanarach skoro mozna rowniez w Somalii zas ploty
        w kieleckim powinny byc rownie proste jak w opolskim.
        Nieszczescie Slazakow polega na tym ze wola ploty proste i solidnie wykonane
        Polacy zas plotow nie uznaja w ogole.Co tam zreszta plotow,300 laweciarzy
        parenascie godzin temu pokazalo ze nie uznaje nawet granic miedzypanstwowych
        co Slazakom pomimo kilkuset lat obycia z granicami roznych krajow raczej do
        glowy by nie przyszlo.
        Tak wiec juz chocby w tej kwestii istniejace roznice wskazuja ze jednak Slazak
        i Polak to niedokladnie to samo,aczkolwiek do powstania NARODU troche za malo.
        Jednakze solidny PLOT bylby jak najbardziej na miejscu.......

• Gość: anaks Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 21:47
      Taka wypowiedź to zwykły polski szowinizm i nic więcej.
      • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 00:43
        teraz wiem. tak gdzie stoi prosty plot to nie Polak.
        A co jest gdy stoja proste ploty i w Niemczech i w Holandii i w Szwecji?
        Slazacy sa Szwedami. Teraz to wiem.
        • Gość: tody Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 212.106.173.* 19.05.01, 12:54
          Mam prosbe do wszystkich - nie polemizujcie z mesco -
          to jakis skonczony ignorant - nie ma pojecia o
          geografii i historii i o kulturze. pierdolic debila !!!

• Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 16:08
            Gość portalu: tody napisał(a):

&#62 Mam prosbe do wszystkich - nie polemizujcie z mesco -
            &#62 to jakis skonczony ignorant - nie ma pojecia o
            &#62 geografii i historii i o kulturze.

zdenerwowales mnie. Przez ciebie plakalem

pierdolic debila !!!
            &#62
            &#62 ale tylko z prezerwatywa, prosze
            mesco
            • Gość: DonPedro Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 24.05.01, 05:51
              Co to za pajac ten mesco?Bije wiocha od jego tekstow, jak je czytam to sie we
              mnie bardziej ugruntowuje niechec do takich typow co to mi czasem powiadaja
              &#60&#60Tak ladnie mowisz po polsku to dlaczego godosz, to nie wypada&#62&#62.Szkoda, ze
              takie buroki posylaja posty, lepiej zeby sie krecili po "najpiekniejszych"
              ulicach Sosnowca w koszulkach Lowcy Hanysow i nie zasmradzali swoja glebia
              duchowa i polonofilstwem innych stron.Jesli chodzi o temat dyskusji to jestem
              Slazakiem, mam swoj odrebny jezyk, ponadtysiacletnia tradycje, odrebna
              mentalnosc od Polakow i chcialbym, zeby to bylo potwierdzone i uznane na calym
              swiecie.Tak mysle ja i wiekszosc moich slaskich znajomych (i to nie tylko
              takich co kopia wegiel na poziomie 600 lecz rowniez wyksztalconych i obytych w
              swiecie).Predzej czy pozniej to nastapi bo jesli zostala uznana odrebnosc
              narodowa Katalonow, Galicjan, Alzakow, Lotarynczykow i innych narodow o
              podobnej historii to dlaczego my Slazacy mamy byc rownani z blotem za domaganie
              sie swoich praw.Jestesmy od Polakow etnicznie rozni i to jest fakt a oni nas
              nie rozumia lub nie staraja sie zrozumiec tylko od razu otwieraja japy zeby
              narobic bajzlu.Zasada jest taka: madry zrozumie a glupol sie bedzie rzucal.
              A i tak gorole nom mogom nadmuchac...
    • Gość: paschen Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 192.168.2.* / *.hlsili.pl 21.05.01, 13:47
      Cołko ta godka przipomino mi tako anegdota:
      Jedyn amerykański farmer dowiedzioł sie co żyje na Ziemi takie zwierze kiere mo
      szyja długo na 2 metry. Godo: "To niymożliwe takie zwiyrze niy istnieje...". I
      cołki czos powtarzoł: "Niy istnieje..." Roz w końcu somsiod mu
      pedzioł: "Pojadymy do miasta do ZOO pokorza Ci ta żyrafa..." Pojechali, farmer
      se ta żyrafa łobejrzoł. Jadom do dom a łon godo: "Ale to je niymożliwe, takie
      zwierze niy istnieje..."

A jo sie uszczypna... Oj... jo jest... a godajom, że mie niy ma... jeszcze
      roz... o...

TO CO MI ZA PIERDOŁY WCISKOCIE, ŻE MIE NIY MA???!!!!!!!!
      • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: *.stg.tli.de 22.05.01, 21:12
        a co do "granic" to proste te sprzed powstan )))-:
        • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.01, 21:19

&#62 a co do "granic" to proste te sprzed powstan )))-:

kozackich w roku 1648

• Gość: Augustus Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 22:18
            Nie człowieku nie kozackich tylko śląskich. Jest to proste ponieważ granice
            Śląska są dokładnie określone. I wówczas do Ślązaków nie będą mieć pretensje
            mieszkańcy Częstochowy, tzw. Zagłębia Dąbrowskiego a także wschodniej część
            byłego województwa bielskiego tzn. Białej i terenu powiatu żywieckiego. My nie
            checemy niko na siłę ślązaczyć. Nie czują się Ślązakami więc zgodnie z zasadami
            demokracji niech wybiorą sobie województwo na terenie którego chcą żyć. Nie
            ważne czy będzie to woj. małopolskie czy też świętokrzyskie lub łódzkie.
            AUgustus
            • Gość: voltagad Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 22.05.01, 23:05
              zgadzam sie nie ma narodowosci slaskiej
          • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 23.05.01, 07:06
            jak moi pradziadek przyszli po 1 wojnie do dom z niewoli w kazachstanie to
            pedzieli mojymu dziadkowi:"synek chocby nie wiem co sie robilo na swiecie to
            nigdy niy uciekej na wschod", wiec wschodnie granice mnie nie interesuja.
            • Gość: łomabat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....do jawora jesce ros IP: *.um.gliwice.pl 23.05.01, 09:25

&#62 jak moi pradziadek przyszli po 1 wojnie do dom z
              niewoli w kazachstanie to
              &#62 pedzieli mojymu dziadkowi:"synek chocby nie wiem co
              sie robilo na swiecie to
              &#62 nigdy niy uciekej na wschod", wiec wschodnie granice
              mnie nie interesuja.

Andy, podpisuję się pod tym rekami i nogami!! Twoj
              dziadek mial i ma racje.Lepszy suchy chleb na wolności
              niźli tłusty kąsek w niewoli.Oczywiście jest to tylko
              parafraza, gdyż trudno mówić o kąskach i to tłustych w
              niewoli sowieckiej.
    • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 23.05.01, 13:45
      a kto w ogole mowil ze takowa jest? Glück auf
      • Gość: łombat Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.um.gliwice.pl 23.05.01, 15:24
        Gość portalu: ober napisał(a):

&#62 a kto w ogole mowil ze takowa jest? Glück auf

ober, chyba się urwałeś z choinki i naprawdę nie nadążasz kto i co pisze w
        najbardziej poczytnych pismach tj."Gazecie Wyborczej" i "Dzienniku Zachodnim" jak
        również na łamach obecnego Forum.Skłonna byłabym Ci wybaczyć Twoje pytanie, jeśli
        nie mieszkałbyś obecnie na stałe w Polsce.Skądinąd, na Forum wypowiada się
        sporo osób mieszkających obecnie w Niemczech ,więc o co Ci właściwie chodzi???
    • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 23.05.01, 16:03
      Koonstytucjo Republiki Sloonski we Internecie
      Przedslowie :
      W lodpowiedzialnoosci do naszych lojcoow, co w lostatnich 2 tysiooncach lot
      nasza Sloonsko lojczyzna uprowiali, i do naszy Sloonskij kultury sie prziczyniyli,
      we swiadoomosci ze polny rozwooj Sloonskich lobrzoondkoow, rozwooj
      rodzimego rzemiosla, ta osobow osc Sloonzokoow na Sloonsku i na calym
      swiecie ino we niyzaleznym, wolnym Sloonsku mozliwe soom, dowo se Sloonski
      narood ta koonstytucja.
      1. Lodcinek
      Budowa i zadania Republiki Sloonski w Internecie
      Artykul 1
      Sloonsk jest wolnym panstwym. Calo wladza idzie lod narodu.
      Artykul 1a
      Republika Sloonsko we internecie jest swiatowym, wolnym i demokratycznym
      przedstawicielym wszyskich Sloonzokoow.
      Artykul 2
      Lobszar Republiki Slonskij we Internecie lobyjmuje Dolny i Goorny Sloonsk we
      granicach ze 1914 roku.
      Artykul 2a
      Wszystkie nazwy miast i miejscowosci soom ze 1914 roku wazne.
      Artykul 2b
      Jako jynzyk urzyndowy jest niymiecki, sloonski, polski i czeski jednakowo
      dopuscoony.
      Artykul 3
      Slonzokami soom na Sloonsku urodzoone ludzie i lod nich potoomstwo, jesli
      przynajmnij jedyn ze rodzicoow sloonskiego pochodzynio bool.
      Artykul 4
      Fana Sloonsko je biolo i zolto, ze czornym sloonskym lorlym.
      Artykul 4a
      Fana Republiki Sloonskij je niybiesko, zoolto i czorno.
      Artykul 5
      Reguly ogolnych praw narodowych soom tyz waznymi czynsciami Sloonskego
      prawa.
      Artykul 6
      Prawo bydzie przez organy Republiki Sloonskij na podstawie Sloonskego statutu
      wykoonywane.
      Artykul 7
      Republika Sloonsko w Internecie mo wylooncne prawodawstwo nad :
      a. stosoonkami do zagranicy
      b. lobywatelstwym
      c. prawym lobywatelskym
      d. sprawami paszportowymi i meldunkowymi
      e. gazetami, ferajnami i zebraniami
      f. prawami nad ludnoscioom, matkami dziecmi i modzierzoom
      g. urzoondzaniym zawodowych przedstawicielstw na Republika Sloonsko
      h. staraniym sie nad inwalidami wojynnymi i ich rodzin
      i. prawym wlasnosci
      j. gazetami, radiym, telewizjoom, jak i nad tyjatrym i kinami
      Artykul 8
      a. Parlamynt Republiki Sloonskij w Internecie sklodo sie ze .............
      przedstawicieli Sloonskego narodu, i sie nazywo SEJM.
      b. Za przedstawiciela moze byc wybrany tyn co je Sloonzokym na podstawie
      artykulu 3 i skooncool 16 lot.
      c. Kandytaty potrzebujoom do jejich kandydatury co najmnij 5 popiyrajooncych
      losoob co som Sloonzokami.
      d. Liczba przedstawicieli do Sejmu ze lokryngoow wyborczych liczy sie ze liczby
      Sloonzokoow mogooncych wybiyrac.
      e. Wybiyrani soom kandydaty w koleji jak dostowajoom glosy. Bydzie w jakym
      lokryngu lostatnie miejsce przez wiyncy jak jedyn kandydat z jednakowoom
      liczboom glosoow losioongniynte, bydoom cioognioone losy.
      Artykul 9
      Poslowie soom przedstawicielooma calego narodu. Looni podlegajoom ino
      swojymu rozsoondkowi i soom niyzobowioonzani. Jesli wykroczy posel przeciwko
      tymu 9 artykulowi, bydzie mu jego mandat lodebrany. Lo lodebraniu mandatu
      decyduje Prezydynt.
      Artykul 10
      Poslowie bydom w wyborach powszechnych, tajnych przez Kobiyty i Chopy ftorzy
      16 lot ukoncyli i zgodnie ze Artykulym 8 d wybiyrani. Wybory lodbywajom sie
      przez trzi niydziele z rzyndu we internecie. Wybory listowne soom tyz dozwolone.
      Przejsciow e wyniki wyboroow bydoom logloszane.
      Artykul 11
      Sloonski parlamynt bydzie na 3 (trzi) lata wybiyrany. Nojpooznij trzy miesioonce
      przed uplywym periody muszoom sie nowe wybory lodbyc. Nowy parlamynt
      przejmuje swoje lobowioonzki po wygasniynciu periody starego parlamyntu.
      Artykul 11a
      Przewodnicooncy wyboroow prowadzi i czuwo nad wyborami. Przewodnicooncego
      wyboroow wybiyro Parlamynt zwykloom wiynkszoscioom glosoow.
      Przy piyrwszych zatwierdzyniach do Statutu Republiki Sloonskij we intern
      • mario2 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! 23.05.01, 16:20
        Chopie srosz jak niezdrowo rzyc. Az mi ganba za takich Slazokow
        • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 217.87.1.* 23.05.01, 17:42
          Piyknie Cie witom Mario 2,

tu Ci muszam cos padac. Tos mozno nie zrozumiou caly konstytucyji slonska.
          Pomysl se co by bylo jakbys tak napisou na niymiecki Grundgesetz abo na polskou konstytucyja. To som
          gysetzy chtore som do respektuwaniou i pszes twoj aktywni udziau we welonkach moz
          posredniou (pszes Abgeordnete abo poslow) mozliwosc okryslaniou tich praw.
          Konstytucyjo slonskou napisali slonsouki i Ti som mousz recht do tygo powiedziec ize Cie to nie tyczi. Jak
          myslisz ize to Ciebie nie dotyczi to dej tymu pokoj. We ti konstytucyji som serca i duszy nas slonsoukuw.
          Pod wiela nie ma samoustawionygo terytorium slonska je to obowionzujoncou konstytucyja kozdygo
          slonsouka. Jak mousz inszy vorschlagi do ty konstytucyjy to proszam Cie bardzo pszedstouw jy do
          Landtagu (syjmiku) slonskygo we internecie.

Bis zas

Peter
          mario2 napisał(a):

&#62 Chopie srosz jak niezdrowo rzyc. Az mi ganba za takich Slazokow

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.stg.tli.de 24.05.01, 09:03
          a cymu ? ober mo leb a takich tu trzeba, jo byda na niego glosowol jako
          pierwszego prezydynta Slonskij Republiki Wirtualnej w necie ))):
          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 25.05.01, 07:49
            andy tam siedzom jesce mondrzejsi, a boles juz na tych stronach rzondowych?
            • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 08:59
              w moijym posicie niy bylo zodny aluzji, a nawet b.powaznie.
              Na stronach rzadowych www.warszawa.pl?
              Buzek to madry i porzadny chlop ,wiadomo Slonzok ze Sl. Cieszynskiego
              ale co lon tam som zrobi jak tam reszta to ino Gorole, co patrzom do swoi kabze,
              a nojczynsci uzywaja slowa "Ojczyzna" i duzo godajom i nic nie robiom (ale z
              Gorolami to normalne pra?
              Jes zes tys Bytonia?
              • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra IP: 193.194.145.* 25.05.01, 09:03
                niy ta sajta ze hameryki lod "Republika Silesia"
      • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! ....do obra IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 09:03
        ober, jedyn § zes zapomniol dopisal ze za proba lapownictwa i malwersacje
        bydzie kara 15 lot roboty na dole, bys widziol jakby wszyscy sporzadnieli.
    • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 13:09
      jo kedys widziol na aucie tako nalepka z herbym Oberschlesien, niy wiy fto kaj
      to idzie kupic?
      • Gość: Warschau Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.matrix.pl 25.05.01, 13:18
        Może gdzieś w Niemczech?
        • Gość: niemiec Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.ub.uni-duesseldorf.de 25.05.01, 13:49
          Gość portalu: Warschau napisał(a):

&#62 Może gdzieś w Niemczech?

raczej nie. W Nieczech tez nikt nie cierpi Slazaków.
          Niemiec
          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 25.05.01, 13:54
            no ja uni-düsseldorf...no ze w düsseldorfie slonzakow niy lubiom.....nana
            chopie zastanow sie dobrze nad tym co godosz...a co to je Stiftung Eichendorf
            na twoim uni? A we ftorym loknie tam siedzisz powiydz ino ...moze cie dojza.
            • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 14:25
              pra ober, mondrala,
              polowa Westfalii to Hanysy a lon skont sie urwol?
          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 25.05.01, 13:56
            w samym düsseldorfie nawet idzie tako nalepka kupic.
          • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 14:23
            ty oczywiscie mowisz w imieniu 70 mln Niemcow?
        • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!..............do Warschau.......... IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 14:48
          Warschau nie obrazaj sie ze my sie z was z daleka tak troche nabijamy, ale
          zycie jest w ten sposob weselsze, ty jako osoba po studiach - intligentna
          programista--? zycie to tak jak jazda somochdem przewaznie sie jedzie do
          przodu ,ale czasem sie trzeba obrocic do tylu zeby nie pier............... w
          cos , tzn. trzeba sie uczyc na bledach przeszlosci, zeby jechac do przodu dalej,
          moze te dyskusje tu cie czegos nauczyly, a o to przeciez chodzi zeby sie
          wzajemnie poznac i respektowac, a nie tylko ci "niedobrzy Niemcy" i "glupie
          Slazaki".
      • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 25.05.01, 13:51
        nalepka idzie w niymcach i na Gornym Slonsku kupic? Fto wiy mozes moje auto
        widziol. jak chcesz adresy sklepikow to szkryklnij na mojego ymila
        • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 14:27
          fajnie ale jakigo ymaila mos?
          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 193.194.145.* 25.05.01, 14:31
            napisz na ober52@hotmail.com ale ino dzisiej potym je adress niywazny
      • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.01, 14:38
        Piyknie Cie witom Andy,

takou nalepka se mozesz tysz kupic na Annabergu we Budach.

Bis zas

Peter

&#62 jo kedys widziol na aucie tako nalepka z herbym Oberschlesien, niy wiy fto kaj
        &#62 to idzie kupic?

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra i Petra IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 15:16
          dziynki ober napisza ci ale na wiecor po 18 z mojego priva, bo z roboty niy chca

Peter fany pomysl jak pojada do hajmatu autobahnom Berlin- Beuthen to wleza z
          bajtlami na Annaberg niech sie ucom trocha historyji, zeby sie niy dali nigdy
          otumanic zodnym Korfantym, Hitlerom itp.
          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra i Petra IP: 193.194.145.* 25.05.01, 15:28
            ....lo mescu zapomnioles andy, lobejrza na wiecor....tys tyz szukol fajnego
            slonskigo forum? dom ci tyz znac kaj take je
            • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra albo Petra IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 25.05.01, 15:47
              piynkne dziynki ale dopiero pozno na wiecor,
              niy wiys zufallym wiela jest kilometrof s Groß
              Strelitz do Annabergu, bo wiys jo s tego cornego
              Slonska z samy granicy nad Brynicom

olyj to mesco co mo du.... niybiesko
              • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra albo Petra IP: 193.194.145.* 25.05.01, 16:00
                jak na palcach staniesz to bydziesz widziol :-) 13,2 kilometra
          • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...do obra i Petra IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.01, 17:58
            Piyknie Cie witom Andy,

yno jak bydziesz na Annabergu nie zapom do naszy slonsky nad slonskymi Swiynty Omy - Anny ze twojymi bajtlami
            porzykac. Jedno to som fakty (historyjo) a drugy to je sercy i dusza (wiara w kogos i cos)

Bis zas

Peter

&#62 dziynki ober napisza ci ale na wiecor po 18 z mojego priva, bo z roboty niy chc
            &#62 a
            &#62
            &#62 Peter fany pomysl jak pojada do hajmatu autobahnom Berlin- Beuthen to wleza z
            &#62 bajtlami na Annaberg niech sie ucom trocha historyji, zeby sie niy dali nigdy
            &#62 otumanic zodnym Korfantym, Hitlerom itp.

• Gość: wolfram Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!... IP: 134.99.8.* 25.05.01, 18:10
              jak wy pieprzycie tutaj to tego prawie juz nie mozna sluchac, to sie rzygac chce.
              Mam wrazenie jak bym byl w Niemczech w roku 1938.
              • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!... IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.01, 18:33
                Piyknie Cie witom Wofram,

Szanowni Woframie, jak se wejrzicie na strona tytuowom gazety.pl to umiycie pszeczytac suowo FORUM. Tosz jak
                nie wiycie co to suowo znaczi to se spytejcie tygo co wiy co to je abo se obejrzicie we encyklopedyji.
                Jakbyscie tak ni poradziyli znejs to Wom wytuumaczam: Forum to je taky zebraniy ludzi, chtorzi chcom na jakis tymat
                podyskutuwac, a moze byc ize se tysz powadzic. Nie je to zebraniy partyjny ze czasow socjalizmu we chtorich
                poura godauo a wszyjscy klaskali, i to byuo jedno eli byli za tim abo ni. Na forum jak mousz cos do powiedzyniou to
                pszedstouw twojy fakty abo teza, ale proszam Wous opiszcie jom jakoscie do tygo pszisli.
                Stwierdzyniy:
                &#62 Mam wrazenie jak bym byl w Niemczech w roku 1938.
                bez umotywuwaniou tygo stwierdzyniou je abo gupim godaniym abo prowokacjou. Jak to je to piyrszy to mi Wous
                zoul, jak to je to drugy to muszymy dac pozor.

Bis zas

Peter
                Gość portalu: wolfram napisał(a):

&#62 jak wy pieprzycie tutaj to tego prawie juz nie mozna sluchac, to sie rzygac chc
                &#62 e.
                &#62 Mam wrazenie jak bym byl w Niemczech w roku 1938.

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...andy789qweb.de IP: *.stg.tli.de 25.05.01, 19:15
                  Peter dobrze godos piwa ci dac, a skad sie tyn "metaliczny" urwol? tajniak z
                  niego jakis pod TCP/IP sie ukrywo psiojucha.

ober jo ci to poslolele sie chyba tyn amicki serwer zacion i nie wiem cy doszlo?
                  moj priv andy789@web.de
                  • Gość: narodowo Nie ma narodowości śląskiej???????????? IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.01, 15:01
                  • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!...andy789qweb.de IP: 193.194.145.* 28.05.01, 07:41
                    niy doszlo mosz recht, lodpowiym ci poznij bo u nos exchange server stoi i
                    nikogo sie niy boi.
                    • Gość: carsten Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 28.05.01, 16:41
                      ich beherrsche eure wunderschöne polnische Sprache bedauerlicherweise nur fragmentarisch.
                      Ich bin Liebhaber Polens und der polnischen Nation. Ich bin fasziniert von Eurer Kultur. Aber wenn ich
                      diese schlonsakische Ausführungen hier im Forum sehe, muss ich laut stark protestieren. Wann
                      begreift ihr Schlonsaken endlich, daß es kein Schlesien mehr gibt! Es gibt Polen und Deutschland.
                      Schlesien ist und bleibt für immer eine Utopie.
                      Carsten aus Bochum
                      • mario2 Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! 28.05.01, 18:00
                        Du Historiker: gibts auch kein Bayern, Hessen, Schwaben usw. nicht? Uebrigens -
                        man sieht dass du nicht alles lesen kannst. Oder hast nur Probleme die Tekste
                        zu verstehen? Bleib wo Du bist und Finger weg von unseren Problemen.
                        Hochachtungsvoll
                        Mario
                      • Gość: Peter Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.01, 19:50
                        Grüße Dich schön Carsten,

gerade heute können Sie hören in jeder Nachricht, dass Frankreich gegen Foederalismus nach deutscher Art ist.
                        Natuerlich als freier Buerger duerfen Sie Meinung die Sie im e-mail beschrieben haben, haben. Ich schlage vor,
                        europaeische Partei gegen den deutschen Foederalismus zu gruenden. Da werden Sie in den meisten Polen sehr
                        grosse Zustimmung haben. Als Vision bekommen Sie so ein Staat wie Frankreich, Spanien und natuerlich Polen.
                        Beachten Sie aber, dass Sie danach keinen frei gewaehlten Ministerpraesidenten des Landes Nordrhein-Westfallen
                        haben werden, sondern vielleicht wie in Polen einen Landtag, aber dazu, damit die Mischung stimmt einen (wie in
                        Frankreich) Gouverneur oder wie in Polen Wojewody natürlich aus der nationalen Haupstadt. In Ihrem Falle keinen
                        Clemens sondern aus Berlin berufenen (ich bin aus Berlin, da vielleicht haben Sie Glueck mich zu haben)
                        Ministerpraesidenten. Danach versuchen Sie was regional zu unternehmen. Ich bin kein Prophet aber kann ich schon
                        jetzt am Beispiel Schlesiens sagen, dass entweder wird er der Regierung gefallen und nicht das machen was dem
                        Wohle desBundeslandes dient oder aber wird er dem Bundesland dienen, da wird er von der Regierung in Berlin
                        rausgeschmissen. Leider so eine Demokratie gibt es zur Zeit in Schlesien.

Mfg

Peter
                        Gość portalu: carsten napisał(a):

&#62 ich beherrsche eure wunderschöne polnische Sprache bedauerlicherweise nur fragm
                        &#62 entarisch.
                        &#62 Ich bin Liebhaber Polens und der polnischen Nation. Ich bin fasziniert von Eure
                        &#62 r Kultur. Aber wenn ich
                        &#62 diese schlonsakische Ausführungen hier im Forum sehe, muss ich laut stark prote
                        &#62 stieren. Wann
                        &#62 begreift ihr Schlonsaken endlich, daß es kein Schlesien mehr gibt! Es gibt Pole
                        &#62 n und Deutschland.
                        &#62 Schlesien ist und bleibt für immer eine Utopie.
                        &#62 Carsten aus Bochum

• Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!..................carsten? IP: *.stg.tli.de 28.05.01, 20:39
                          lobejzyjcie sie na forum "polacy za granica" tyn som cwel pisze hochpolnisch ze
                          on i tam slonzokow niy lubi, cymu tyn cwel sie tu i tam inacy podpisuje ?
                          lonego chyba jest wstyd, ze takie durnoty wypisuje a niymieckie piwo pije.

no to pyrsk
                          andy
                        • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!............do obra IP: *.stg.tli.de 28.05.01, 20:46
                          ober ty "gizdzie"))))))_:
                          poslol ty zes to mi tego ymaila?, eli to bylo to "te chore mesco", loba mocie
                          t-online skuli tego niy idzie wos lozeznac jak trza
                          (halo rodacy warszawiacy kumacie cos?) jak nie to nie czytajcie, bo to nie dla
                          was.
                          • Gość: rura Śląsk nie jest narodem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 21:28
                            Nie Polak, nie niemiec nie czech, nie słowak. Kto on jest ten ślonzok skond się
                            wzioł skąd pochodzi. Proszę niech prawdziwi ślązacy (o ile tacy jeszcze są)
                            odpowiedzą. Tylko bez przekleństw to nie kopalnia.
                            • Gość: Peter Re: Śląsk nie jest narodem IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.01, 23:45
                              Piyknie Cie witom Rura,

uodpowiadom Wom na waszy pytania petycjom, jakou zech poslou do pacz nizi:

Petycja do Ministerstwa spraw zagranicznych

Na wokandziee europejskiego sadu dla mniejszosci narodowych w Strassburgu odbywa sie od 17 maja 2001 roku
                              sprawa dotyczaca uznania narodowosci slaskiej.

Prosze o uwglednienie ponizszych aspektów przy rozpatrywaniu i ustosunkowaniu sie do powyzszego wniosku
                              grupy ludnosci slaska:

1. slask uzyskal poprzez procesy demokracyjne na terenie srodkowej europy pierwszy raz w jego historii
                              mozliwosc samoustanowienia.
                              2. Ludnosc slaska, która nie utozsamiala sie badz nie utozsamia sie z zadna z tzw. opcji (polskiej / niemieckiej /
                              czeskiej) otrzymalaby podstawe prawna do rozwiazywania konfliktów tak typowych dla terenów przygranicznych
                              poprzez definiowanie "siebie".
                              3. W tak zlozonej historii slaska prosze brac pod uwage dobro mieszkanców tej spolecznosci a nie rozgrywki
                              polityczne.
                              4. Prosze o rozwazenie aspektu dorobku kulturowego i duchowego bylych i terazniejszych mieszkanców
                              slaska na forum calej europy.
                              5. Niech bedzie przestroga w wydawaniu tej decyzji fakt mniejszosci narodowych takich jak Aromnuni w
                              Macedonii, luzyczanie dolni i górni, Gosche we Slowenii, Goci na Krymie itd. w europie, które dzisiaj sa tylko pracami
                              etnologów, którzy archeologicznie próbuja te narody badac. Slask jako kraina geograficznie istnieje, wiec prosze
                              zezwolic na zarejestrowanie mieszkanców tej krainy, krainy, do której sie jej niektórzy mieszkancy przyznaja.
                              Pozwalam sobie na porównanie,ze nie wszyscy polacy musza sie nazywac Nowak.
                              6. Niektórzy slazacy jawnie w glebi duszy mówia o sobie, ze nie pasuja im zadne inne "buty" jak slaskie.
                              7. Europa jest wielonarodowa a nie jednonarodowa. Chyba nikt w polsce nie chce, zeby po wejsciu do unii
                              europejskiej nie mozna siebie bylo nazywac polakiem tylko europejczykiem. Jezeli bedzie to narzucone tym bardziej.

Dziekuje z góry za uwzglednienie moich aspektów w rozpatrywaniu uznania narodowosci slaskiej.

Z powazaniem

Peter

Gość portalu: rura napisał(a):

&#62 Nie Polak, nie niemiec nie czech, nie słowak. Kto on jest ten ślonzok skond się
                              &#62
                              &#62 wzioł skąd pochodzi. Proszę niech prawdziwi ślązacy (o ile tacy jeszcze są)
                              &#62 odpowiedzą. Tylko bez przekleństw to nie kopalnia.

• Gość: rur Re: Śląsk nie jest narodem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 23:54
                              • Gość: rura "narodowość" śląska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 00:12
                                Dlaczego ślązacy wcześniej nie podnosili kwestii swojej odrębności narodowej
                                1000, 700, 100, 60 lat temu Zawsze istnieli jako część Państwa Polskiego, czech
                                lub niemiec. Nigdy nie było prób stworzenia własnego Państwa bądź też regionu z
                                szeroką autonomią. Gdyby nawet tak było żaden z powyżej wymienionych krajów by
                                do tego nie dopuścił. Uważam że jest to temat typowo "wyborczy" pojawiający się
                                co jakiś czas przy okazji wszelakich wyborów (lokalne, parlamentarne).
                                Poza tym pod pojęciem śląsk nie należy rozumieć tylko górnego śląska, lecz
                                również : śląska opolskiego, dolnego śląska , śląska cieszyńskiego. NIGDY nie
                                był to jeden regoin!!! A twierdzenie "prawdziwych ślązaków" że wszyskiemu
                                złemu na śląsku (obojętnie którym) jest ludność tzw. napływowa uważam za ich
                                całkowitą kompromitację i przejaw nienawiści i ksenofobii.
                                • Gość: andy Re: my i oni..................rura alias emi IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 29.05.01, 07:11
                                  A twierdzenie "prawdziwych polakow" że wszyskiemu
                                  złemu na śląsku (obojętnie którym) jest ludność tzw. tubylcza uważam za ich
                                  całkowitą kompromitację i przejaw nienawiści i ksenofobii.
                                  Przeciez Slask tak samo jak kazdy region polski po 1945r. byl zarzadzany
                                  odgornie z W-wy, a poza tym byly to ziemie "odzyskane" (bezczelna propaganda
                                  komunistyczna ),ziemie ktore Polska utracila w 1339 r. A tak na marginesie
                                  do "ziem odzyskanych" przy pomocy Stalina, naleza takze Warmia i Mazury
                                  ( ktore nigdy w Polsce nie byly). Na zadnej mapce historycznej polski nie sa
                                  zaznaczone tym samym kolorem co Polska.
                                  Dlatego na ziemiach "odzyskanych" rabowalo sie co sie tylko da, nie inwestujac
                                  w nic, czyzby Polacy liczyli sie z tym ze te ziemie "odzyskane" na zawsze, beda
                                  musieli kiedys oddac?
                                  • Gość: andy Re: my i oni..................do danuty IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 29.05.01, 12:16
                                    Autor: danuta36@poczta.gazeta.pl
                                    Data: 29-05-2001, 09:37:16 adres: 212.160.128.*

--------------------------------------------------------------------------------
                                    Ale Gierek nie był Slązakiem, przyjechał z Belgii do Zagłębia. Zresztą bardzo
                                    nie lubił rdzennego Slązaka Ziętka, który bardzo dużo dla Sląska zrobił. Bardzo
                                    mnie irytuje jak ludzie spoza Sląska mieszają Slązaków z Zagłębiakami. To samo
                                    dotyczy przynależności partyjnej i obecnych sympatii lewicowych. Nie na darmo
                                    Broniewski pisał o Czerwonym Zagłębiu. A tak nawiasem mówiąc Kaszubi mają
                                    bardzo silnie zakorzenione poczucie przynależności do narodu
                                    kaszubskiego.Prawdziwy Kaszub jest przedewszystkim Kaszubem a potem ewentualnie
                                    Polakiem.

no wlasnie kazdy Slazak jest przedewszystkim Slazakiem a dopiero
                                    potem .........., ale niektorym Polakom z PRL-u to sie w pale nie miesci, i to
                                    jest problem!
                                    • Gość: mesco Re: my i oni??? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.01, 14:56
                                      ludzie wypowiadajacy sie na temat narodowosci slaskiej i kaszubskiej sa chorzy.
                                      jest narodowosc mazowiecka czy tez podlaska? Nie. Sa to po prostu rózne czesci
                                      Polski.
                                      Es gibt kein Schlesien und wir wollen auch kein autonomes Schlesien haben.
                                      Wir, Deutsche haben auch langsam die Schnautze voll, von all dem Gerede, was
                                      auf den Tagungen der Landesmannschaften verbreitet wird.
                                      • Gość: andy Re: my i oni??? IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 29.05.01, 15:38
                                        mesco du hast schon mehrmals geschrieben, dass du kein Deutscher bist, sondern
                                        Pole stimmt`s oder?
                                        • Gość: mesco Re: my i oni??? IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.01, 16:51
                                          Mein nationales Gefühl ist oftmals wetterabhänigig. Das heisst, wenn ich im
                                          polnischen Forum bin, fühle ich mich als Deutscher. Im Schlesischen Forum
                                          dagegen bin ich ein Pole.
                                          sonst bin ich mehr .... rate mal
                                          • Gość: andy Re: my i oni??? IP: *.stg.tli.de 29.05.01, 20:37
                                            Gość portalu: mesco napisał(a):

&#62 Mein nationales Gefühl ist oftmals wetterabhänigig. Das heisst, wenn ich im
                                            &#62 polnischen Forum bin, fühle ich mich als Deutscher. Im Schlesischen Forum
                                            &#62 dagegen bin ich ein Pole.
                                            &#62 sonst bin ich mehr .... rate mal

mesco rate pisze sie z duzej litery "Rate" )))))-: 1:0 dla mnie!

• Gość: lothian Re: do rura IP: *.zab.zigzag.pl 29.05.01, 16:56
                                  Tu gosciu przegiałes z tym, ze nie mielismy autonomii na Slasku. Przeciez w
                                  okresie miedzywojennym byla szeroka autnomia dla ślaska. Kazdy akt prawny
                                  wydany w Polsce musiał byc zatwierdzony przez Sejm Sląski. A poza tym nie kazdy
                                  naród ma swój kraj. weźmy takich Kurdów, niby ich jest 2mln a kraju nie mają.
                                  W Czechach jednak uznają coś takiego jak naród śląski. Dlaczego nie ma być tak
                                  i w Polsce. Dlaczego ktoś czujący się Ślązakiem musi wybierać między
                                  narodowością niemiecka i polską. Wielu takich jak ja czuje się przede wszystkim
                                  Ślązakiem a nie Polakiem czy Niemcem.
                                  • Gość: rura "narodowość śląska" czy " narodowość górnośląska" IP: 213.76.16.* 29.05.01, 23:01
                                    Ta kwestia pojawia się w wypowiedziach (szczególnie w TV Katowice) tylko i
                                    wyłącznie "odwiecznych" mieszkańców Górnego Śląska a nie Śląska Opolskiego lub
                                    Dolnego Śląska. Mieszkańcy opolszczyny nie chcą należeć do wol. śląskiego
                                    którego granice nie mają dużo wspólnego z historią lub tradycją
                                    (żywieczyzna!!!, Bielsko, Częstochowa). Więc "narodowość śląska " jest
                                    podnoszona tylko na Górnym Śląsku.
                                    • Gość: andy Re: opolanie? IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 30.05.01, 07:18
                                      bo "opolanie" maja wszyscy obywatelstwo niemieckie i jezdza do rajchu na roboty.
                                      prawidlowa interpretacja brzmi "jestem Slazakiem z Gornego Slaska"
                                      Slazacy z dolnego Slaska byli madrzejsi oni uciekli zaraz po wojnie.
                                      • Gość: mesco Re: opolanie? IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.01, 13:38

to wina PRLu- ze nie wyrzucili wszystkich Slazakow zaraz w 45 tym do Nimiec ,
                                        tak by nie bylo tego zasranego slazackiego problemu

a RATTE to sie pisze przez dwa "t" ty wielki Niemcu co po niemiecku nie umie!

&#62 bo "opolanie" maja wszyscy obywatelstwo niemieckie i jezdza do rajchu na roboty
                                        &#62 .
                                        &#62 prawidlowa interpretacja brzmi "jestem Slazakiem z Gornego Slaska"
                                        &#62 Slazacy z dolnego Slaska byli madrzejsi oni uciekli zaraz po wojnie.

• Gość: mięsko mesco =>męsko dziwka!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.01, 22:27
                                          :-O!!!!!!!!!!!!
                                          • Gość: DonPedro Re: mesco =>męsko dziwka!!!!!! IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 30.05.01, 23:09
                                            mesco to meska dziwka = pajac pedal prowokatorek wies przez jego posty przemawia
                                            kto sie da sprowokowac przez takiego buraka sam jest frajer
                                            wiec nie odpowiadajcie na posty zwyklego ciula z fantazja i finezja bo ten ciul
                                            tego nie pojmie a zjebac go nalezy niech stad zrywa do swojej krainy czarow
                                            gdzie teraz najlepszy kumpel posuwa w go w niemyte tygodniami kako
                                            • Gość: andy Re: mesco =>męsko dziwka!!!!!! do Do pedro IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 31.05.01, 07:29
                                              Don Pedro jak mozesz, ty student Politechniki Slaskiej Wydzialu Gorniczego (
                                              znom sie trocha pra?)tak nie wolno, gdzie twoje wychowanie - dobre slaskie
                                              tolerancyjne?
                                              za Ratte przepraszam al moja staro co mi ta klawiatura kupiyla pedziala w
                                              sklepie : dejcie mu ta nojtonszo , bo lon jom i tak ros dwa popsuje, przez to
                                              mi klawisze zle "lodbijajom" (cego niy idzie pedziec lo lonych panocku).
                                              • Gość: mesco Re: poziom slazackich studentów IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 14:44
                                                po prostu dno. U nas we Wroclawiu czegos takiego nie
                                                bylo!
                                                • Gość: DonPedro Re: poziom slaskich studentów-jest ok IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 31.05.01, 17:36
                                                  We Wrocku tego nie bylo???A kiedy w 69?70? Pewnie sie bales cioto wychodzic
                                                  poza swoj bajzel bo by ci na miescie ta gejowska dupe skopali.Pora sie wreszcie
                                                  przyzwyczaic do tego, ze tu nie ma miejsca dla cweli.
                                                  Sorry Andy, przykro mi za slownictwo i obyczaje ale teraz takie panuja u nas,
                                                  nie dajemy sie ruchac w dupe przez takie wyrzuty jak ten smieciuch miesko,ludzi
                                                  w porzadku szanujemy,palantow niszczymy
                                                  Pozdrowienia (ale nie dla miesca pedala co sie kalem zywi)
                          • Gość: ober Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!............do obra IP: 193.194.145.* 01.06.01, 07:36
                            huhu andy ymila zech poslol :-) a t-online niy mom lod miesiyncy...jak we
                            bochum tyn knotepunkt na pora tydni wysiod toch to dziadostwo skundigowol
                            • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!!....ober kay tyn ymail? IP: *.stg.tli.de 02.06.01, 08:34
                              andy789@web.de poslij jesce ros, boch nic niy dostol
                              cytoles "fisla"?
                      • Gość: doch!!! Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! - tak/doch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 18:45
                        daß es kein Schlesien mehr gibt! Es gibt Pole
                        &#62 n und Deutschland.
                        &#62 Schlesien ist und bleibt für immer eine Utopie.
                        &#62 Carsten aus Bochum

Carsten,Carsten, schweig lieber ...
                        Wieder einmal ein erfahrungs-, muskel- und humorloser Pseudointellektualist, der
                        im Westen ein paar Bücher über Polen und Deutschland gelesen hat, nun kritiklos
                        auf der ultrapolonophilen Welle schwimmt ("Ich kann nix, kenne dafür alles, aber
                        ganz stolz bin ich darauf, daß ich ein bisschen Ahnung habe") und
                        krampfhaftkuhelsanaiv in seinem pickligen Köpchen hinter der Fielmann-Brille
                        jauchzt: Hallo, Ihr Slazacy/Oberschlesier/Schlonzakis - euch gibt es gar nicht,
                        ich hab es gelesen, im TV gesehen, war sogar drei Tage in Polen, habe da mit ein
                        paar objektiven Warschauern gesprochen und ich kann euch versichern, euch gibt es
                        gar nicht. Löst euch auf, so ist es mir bequemer, so paßt es mehr in mein
                        Weltbild.

Junge - iß mal weiter deine Gummibärchen und glaub mir:
                        das Leben ist manchmal etwas komplexer, die Zusammenhänge subtiler, die Themen
                        differenzierter, die Tatsachen etwas unschärfer - zumindest in OS.

Du erinnerst mich an einen fetten Touristen, der einen halben Tag am Flughafen in
                        den USA eine Zeitung gelesen hat und glaubt alles zu kapieren und zu wissen, daß
                        es dort keine Indianer mehr gibt. Er hat ja auch keinen Federnschmuck gesehen ...

Also Bubi, magst da in Bochum auch ein Doktor oder sowas sein,
                        schweig lieber, wie gesagt, besser noch - geh dich ausschlafen.

Schwimmen lernt man nicht aus Büchern, und die Realität in Südtirol, Nordirland,
                        Baskenland, Katalonien, aber sogar im Saarland, in der Lausitz und auch in
                        Oberschlesien ist manchmal doch etwas anders, etwas verwinkelter
                        als auf den Urlaubsplakaten bei McDonalds bei Dir in Bochum.
                      • Gość: doch !!! Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! - tak / doch !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 18:48
                        Wieder einmal ein erfahrungs-, muskel- und humorloser Pseudointellektualist,
                        der im Westen ein paar Bücher über Polen und Deutschland gelesen hat, nun
                        kritiklos auf der ultrapolonophilen Welle schwimmt ("Ich kann nix, kenne dafür
                        alles, aber ganz stolz bin ich darauf, daß ich ein bisschen Ahnung habe") und
                        krampfhaftkuhelsanaiv in seinem pickligen Köpchen hinter der Fielmann-Brille
                        jauchzt: Hallo, Ihr Slazacy/Oberschlesier/Schlonzakis - euch gibt es gar nicht,
                        ich hab es gelesen, im TV gesehen, war sogar drei Tage in Polen, habe da mit
                        ein paar objektiven Warschauern gesprochen und ich kann euch versichern, euch
                        gibt es gar nicht. Löst euch auf, so ist es mir bequemer, so paßt es mehr in
                        mein Weltbild.

Junge - iß mal weiter deine Gummibärchen und glaub mir:
                        das Leben ist manchmal etwas komplexer, die Zusammenhänge subtiler, die Themen
                        differenzierter, die Tatsachen etwas unschärfer - zumindest in OS.

Du erinnerst mich an einen fetten Touristen, der einen halben Tag am Flughafen
                        in den USA eine Zeitung gelesen hat und glaubt alles zu kapieren und zu wissen,
                        daß es dort keine Indianer mehr gibt. Er hat ja auch keinen Federnkopfschmuck
                        gesehen, nicht wahr .....

Also Bubi, magst da in Bochum auch ein Doktor oder sowas sein,
                        schweig lieber, wie gesagt, besser noch - geh dich ausschlafen.

Schwimmen lernt man nicht aus Büchern, und die Realität in Südtirol, Nordirland,
                        Baskenland, Katalonien, aber sogar im Saarland, in der Lausitz und auch in
                        Oberschlesien ist manchmal doch etwas anders, etwas verwinkelter
                        als auf den Urlaubsplakaten bei McDonalds bei Dir in Bochum.
                        • Gość: mesco Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! - tak / doch !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 20:45
                          pieprzysz trzy po trzy
                          sam widzisz ze nawet Niemcy sie z was nabijaja i z waszej slazackiej glupoty!
                          • Gość: andy Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! - do Don Pedro.............. IP: *.stg.tli.de 02.06.01, 08:39
                            niy pisze sie slonzackiej ino slonski

Pedro chamstwo nalezy zwalczas "silom i godnosciom osobistom" faktami i
                            citoscia jezyka , dowcipem a nie niy ino zaros dowac w ryj,
                            czasy sie te nareszcie skonczyly, tak jest "na Zachodzie".
    • Gość: Zeta Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: *.nas1.ana2.gblx.net 07.06.01, 12:15

&#62 Nie ma narodowości śląskiej. Teraz wszyscy jesteśmy Polakami. Ja np. nie uważam
      &#62
      &#62 się za Mazurzanina a moja żona za Kaszubkę.
      &#62 Jak chcecie robić sobie z Polski druga Jugosławię to jedźcie do Kosowa. tam
      &#62 będzie się wam podobało...ślązacy!

Nieważne co ty mówisz, ważne to co jest.
      A to co jest, to brak gwarancji na tymczasową granicę na Odrze i Nysie. Jak
      Polska stanie się Nadwiślańską strefą EU, Niemcy odbiorą swoją własność, w
      najgorszym razie odkupią ją od Polaków, choćby w ramach reprywatyzacji. Soros już
      wyprzedał przemysł i wytwórczość. Teraz musza sprzedawać ziemię. Zacznę od
      ziem "odzyskanych", bo one i tak są stracone dla Polaków. Szkoda teraz ziem
      wschodnich. Kresy by wartało mieć...
      Teraz zastanówcie się, komu macie do zawdzięczenia utratę wschodnich rubieży jak
      nie Zydom na Kresach i Zydom bolszewickim?
      Dlaczego nie możnaby zażądać od prezydenta USA przyznania Polsce części
      pieniędzy, które USA wydaje na tzw. Izrael? Tak, ale wpierw należałoby zjednoczyć
      Polskę i Polonię. Była okazja w b. miesiącu, kiedy był Zjazd Polonii w Warszawie,
      ale żydowski prezydent Stolzman celowo nie spotkał jej Prezesa Edwarda Moskala,
      bo on jest dla Zydów a nie Polaków. Głupie Polaczki na niego głosowały. A to
      dlatego, że zajmują się pierdołami, zamiast wziąć się w kupę. Polnische
      Wirtschaft...

• Gość: Antek Re: Nie ma narodowości śląskiej !!! IP: 62.132.9.* 07.06.01, 12:16
        przestan zasmiecac to forum
    • Gość: Tadek TADEUSZ PIERONEK ZDRAJCA NARODU! CHAMEM BYŁ I CHAMEM POZOSTAŁ IP: *.nas1.ana2.gblx.net 07.06.01, 12:29

&#62 Nie ma narodowości śląskiej. Teraz wszyscy jesteśmy Polakami. Ja np. nie uważam
      &#62
      &#62 się za Mazurzanina a moja żona za Kaszubkę.
      &#62 Jak chcecie robić sobie z Polski druga Jugosławię to jedźcie do Kosowa. tam
      &#62 będzie się wam podobało...ślązacy!

Nie bredź Polaczku. Weź się za Zydów. I wpierw się dowiedz skąd wiatry wieją. Nie
      z dzienników telewizyjnych, bo widać, zatabaczyłeś sobie mózg lenistwem. Niedługo
      cię wykurzą ze Sląska i będziesz wyrzekał na cały świat tylko nie na siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka