Dodaj do ulubionych

Narodowość śląska stała się faktem!

21.05.02, 21:28
i teraz w Narodowym Spisie Powszechnym zostanie to potwierdzone!
Nie pomogą krecie robótki fałszerzy z Głównego Urzędu Statystycznego, którzy w
oficjalnych wypowiedziach głoszą, że można wpisywać narodowość, do jakiej się
obywatel poczuwa, natomiast w tajnych instrukcjach zakazują rachmistrzom
zapisywania narodowości śląskiej.
Czy się to Polaczkom podoba, czy nie narodowość śląska istnieje i już się jej z
listy narodowości europejskich nie wymaże.
W razie czego - Strassburg !
Obserwuj wątek
    • Gość: mlk Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.oepd.com.pl 21.05.02, 22:47
      ale przecież strasburg już był...
      • Gość: fenspiry Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: 66.99.93.* 21.05.02, 23:06
        Nie pamiętasz filmu Jak rozpętałem II wojnę światową silesius teraz ma
        nadzieje, że pomoże Strasberg w Austrii.
        • pytajnik Re: Narodowość śląska stała się faktem! 22.05.02, 09:12

Czy to jest na temat?

• slezan Re: Narodowość śląska stała się faktem! 22.05.02, 10:35
      Silesius regius! Powstrzymaj się od używania epitetów w stylu "Polaczki". To
      źle świadczy o kulturze nas Ślązaków.
      • Gość: ARTUR Re: Narodowość śląska stała się bzdurą! IP: 212.244.184.* 22.05.02, 13:59
        Slezan przecież ty nie jesteś Ślązakiem, ale popierdówką volksdeutschowską
    • aborygyn Re: Narodowość śląska stała się faktem! 22.05.02, 13:44

Witomy we Rodzinie wolnych Narodow Europy!
      • Gość: Wilym Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 14:44
        Jestesmy narodem czy to sie komus podoba czy nie. Nawet jesli spisza nas tylko
        w czesci - po oszustwach rachmistrzow i przekretach w centrali GUS to i tak po
        latach niechcianej przez nas polonizacji, ktora tylko zdegradowala nas
        kulturowo, Spis Powszechny pokazal, ze potrafimy sie zmobilizowac!
        Niy domy sie!
        • Gość: Hanysek Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.hannover.is 22.05.02, 17:39
          Hej Wilymku!
          Powiyc mie ty ino, kaj som te wielke dokonania kulturowe za kerymi stojom
          Slonzoki co twierdziyli, ze som "narodowosci slonskij"?
          • Gość: Wilym Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 20:47
            rozejrzyj sie dokola.
            A tak gwoli scislosci: od kiedy mierzysz dokonania tych wielkich Polakow co to
            okreslali sie mianem narodu polskiego? Wawel to tez ich dokonanie?
            Zreszta twoj prymitywny umysl nie dopuszcza chyba do siebie mysli, ze nie
            wszyscy mieszkancy Slaska musza uwazac sie za Slazakow w sensie narodowym.
            Bo dla Ciebie wszyscy mieszkancy Polski to Polacy, prawda? I takie wzory
            probujesz przeszczepic tutaj.
            • Gość: Wilym Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 20:49
              Aha! jeden z wiekszych medrcow i uczonych sredniowiecza - niejaki Vitelo
              (jesli w ogole wiesz o kim mowie) pisal o sobie ze jest natio Silesius!
              • malopolanin Wilym 23.05.02, 12:57
                Wszystko dobrze, tylko przypominam dwie sprawy:
                1. Słowo natio miało w średniowieczu nieco inne znaczenie niż obecnie.
                2. Wtedy nie istniały narody w takim znaczeniu, jakie je rozumiemy dzisiaj.
                Takiej formy zaczęły zabierać w XIX w.
          • katabarba Re: Narodowość śląska stała się faktem! 19.07.02, 10:46
            O jakiej narodowości śląskiej mówicie? Nie ma już takiej. Skoro gorol który
            mieszka na Śląsku już 40 lat i twierdzi że jest Ślązakiem a jego dzieci które
            się tylko tu urodziły też są Ślązakami a innych wyzywają od goroli to kim my
            jesteśmy? Ci którzy są tutaj z dziada pradziada tak jak ja i mój mąż i moje
            dzieci?. Jaką kulturę krzewią gorole? napewno nie śląską!!!!!
        • Gość: Hanys Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 08.06.02, 04:56
          Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Jestesmy narodem czy to sie komus podoba czy nie. Nawet jesli spisza nas tylko
          > w czesci - po oszustwach rachmistrzow i przekretach w centrali GUS to i tak po
          > latach niechcianej przez nas polonizacji, ktora tylko zdegradowala nas
          > kulturowo, Spis Powszechny pokazal, ze potrafimy sie zmobilizowac!
          > Niy domy sie!

Mosz racja my byli nim i bydymy obojetnie kaj nos los zaniosl i przestoncie sie
          wstydzic godac bo my som u siebie , a jak kto nie rozumi to niech sie tez uczy
          joko my sie musieli lata colkie.Miyjmy nadzieja ,ze tyn nasz Slazek kiedys bydzie
          przedsia i nikt wiencyj nos nie bydzie okrodol i robil z nos "ciuli".

• byt Re: Narodowość śląska stała się faktem! 23.05.02, 08:02
      W niedzielę byłem na imprezie komunijnej na Śląsku Opolskim. Goście przyjechali
      z różnych stron kraju (głównie z woj. śląskiego) i z Niemiec.
      Po uroczystym obiedzie wyszliśmy na skwer przed knajpą. I tam jakiś facet
      zaczął rozdawać wszystkim ulotki, nawołujące do deklarowania narodowości
      śląskiej. po chwili doszło do słownych utarczek między Niemcami z opolskiego,
      Niemcami z Niemiec a ulotkarzem. Kłócili się po śląsku.
      Czas jednoczyć Śląsk?!

PS. Kiedy czytam w wielu Waszych tekstach takie wyraży jak: "Polaczki", wiem że
      mam do czynienia z alter ego osobnika pogardliwie wyrażającego się o Ślązakach.
      Ta sama mentalność. Ta sama kultura...
      • pytajnik Re: Narodowość śląska stała się faktem! 23.05.02, 14:22

Co Ich łączy?

Śląski Język - jezyk serca.

A więc zaczęło się łączenie?
    • Gość: TYP Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.duna.pl 23.05.02, 16:14
      silesius.regius napisał(a):

> i teraz w Narodowym Spisie Powszechnym zostanie to potwierdzone!
      > Nie pomogą krecie robótki fałszerzy z Głównego Urzędu Statystycznego, którzy w
      > oficjalnych wypowiedziach głoszą, że można wpisywać narodowość, do jakiej się
      > obywatel poczuwa, natomiast w tajnych instrukcjach zakazują rachmistrzom
      > zapisywania narodowości śląskiej.
      > Czy się to Polaczkom podoba, czy nie narodowość śląska istnieje i już się jej z
      >
      > listy narodowości europejskich nie wymaże.
      > W razie czego - Strassburg !

Won do rajchu ty pseudo-slaska swinio. Ty do Slazaka prawdziwego masz daleko
      psie.

JESTEM SLAZAKIEM CZYLI POLAKIEM. Na takich h*jow jak ty to ja sram z 10 pietra.
      • kuratz Re: Narodowość śląska stała się faktem! 23.05.02, 20:18
        dobrze to napisales ale z gramatyka to troche nie bardzo . chuj tak sie bowiem
        pisze.
        • silesius.regius Wot kultura! 23.05.02, 21:30
          z Sybiru!
          • Gość: QCZ Re: Wot kultura! IP: *.proxy.aol.com 23.05.02, 21:54
            Ty lepiej zastanow sie nad soba. Wot kultura
            Nie oklamuj slazakow-to najwazniejsze! Chodzi o Gorny Slask.
            • Gość: Reden ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 22:19
              OBERSCHLESIEN!!! GÓRNY ŚLĄSK!!!
              DO MIE PRZIŁAŻOM WE PRZISZŁYM TYDNIU. SIE MUSZA YNO ŁOBLEC MOJA NOWO KOSZULKA
              ZE GODŁEM GÓRNEGO ŚLONSKA (CHERB Z ORŁYM, KOSOM I MŁOTAMI). JERONIE! JAK BYDZIE
              SZŁO TO I MOJYGO BAJTLA WPISZA ŻE JE ŚLONZOK!!!
              A WOGÓLE TO MI SAM ŁOSTUDY NIY RÓBCIE, PROSZA WOS!
              • Gość: QCZ Re: ... IP: *.proxy.aol.com 23.05.02, 23:26
                Raden masz 100% racji. Tylko sie niedej sie wykolegowac i wprowadzic w slepy
                zaulek.
                Ta nowa sprawa ma wiele zwolennikow nowego wielkiego interesu.Czyli wielkich
                cwaniaczkow. Ktorzy beda chcieli zbic wielka fortune.
                A wszystkim Slazakom zycze wiele milych dni. Oraz zdrowego rosadku!
                Nie dajcie sie !
                • aborygyn Niy domy sie 24.05.02, 09:47

Niy dali My sie do teroska.

Niy domy sie i teroz!
                  • Gość: Hanys G. Re: Niy domy sie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 08.06.02, 05:39
                    aborygyn napisał(a):

>
                    > Niy dali My sie do teroska.
                    >
                    > Niy domy sie i teroz!
                    Mosz colko racjo,bo tak richtig patrzec to jedne i drugie mialy nos immer w dupie
                    i patrzaly jak tu ino nos ogrobic.Mieszkolech tam i tu, ujednych bylech nikt
                    (Volksdeutsch) i te drugie maja nos tyz za nic(Niych sie nikomu niy wydowo, ze
                    dlo niymca hanys jest niymiec,byl, bydzie- po cichu ,za plecami Polake).
                    Beztoz miyszkol bych najchyntniyj w swoim "Faterlandzie" niy niymieckim,ani
                    polskim ino slonckim .No to pyrsk!

• slezan Re: Narodowość śląska stała się faktem! 24.05.02, 10:49
        Gość portalu: TYP napisał(a):

>
        > Won do rajchu ty pseudo-slaska swinio. Ty do Slazaka prawdziwego masz daleko
        > psie.
        >
        > JESTEM SLAZAKIEM CZYLI POLAKIEM. Na takich h*jow jak ty to ja sram z 10 pietra.
        >

I co - komu wśród Ślązaków chce się jeszcze być Polakiem po takim poście?
        • Gość: X54 Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.zak.com.pl 24.05.02, 11:43
          Swiat sie nie kreci w okol tego forum. Wyciaganie wnioskow na podstawie postow
          wedlug mnie jest niecelowe. A jesli juz to tylko na temat kultury osobistej
          piszacych, z ktorych kazdy odpowiada za swoje slowa. Nawet jesli pisze o sobie
          "MY" a o adwersarzu "WY".
      • Gość: andy Re: tego gupigo typa wyciepli IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 18.07.02, 21:05
        jednak s ty ameryki
        srednio inteligyncji w P. bardzo na tym spadla.
    • hugon Re: Narodowość śląska nie istnieje ! 24.05.02, 12:24
      Nawet tych postów wcześniejszych nie czytałem przepraszam z góry autorów.
      Jak jakis wątek tworzy silesius wiadomo że to szlam i stek bzdur i pobożnych
      życzeń ,
      synku dopuść do swojego skarlałego móżdżku że większość Slązaków to Polacy
      i nie damy siw wmanewrować w kolejna zawieruchę żeby tylko aktyw RAŚistów
      dorwał się do koryta.
      • Gość: Chrobry Re: Narodowość śląska nie istnieje ! IP: 139.18.19.* 24.05.02, 12:50
        tzw. narodowsc slaska to wymysl profaszytowskiej bandy ziomków z Niemiec, pragnacych rozbic polske
        od wewnatrz.
        Precz ze slonzactwem!
        • slezan Re: Narodowość śląska nie istnieje ! 24.05.02, 12:53
          Nie istnieje, nie istnieje, nie istnieje, nie istnieje.... Powtarzajcie sobie
          to zamiast paciorka - to też kwestia wiary.
          • aborygyn Narodowość śląska istnieje ! 24.05.02, 13:13

Istnieje!

Jo Aborygyn Wom to godom.

A fto to moge lepi wiedzieć łod Aborygyna?
            • Gość: X54 Re: Narodowość śląska istnieje ! IP: *.zak.com.pl 24.05.02, 13:19
              jak to kto ? Tu autochton , w Australii kangury ;-)( zanim sie ktos obrazi
              porownaie jest dosc przypadkowe wynikajace z geografii )
              • Gość: Bernadet Re: Narodowość śląska istnieje ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 09:45

Wiem, że wielu trudno zrozumieć to, co teraz zakwita na naszych oczach.

Manipulowani przez wieki, mamy jednostronne spojrzenie na to co jest obok nas.

A obok nas są bez wątpienia Ślązacy, którzy teraz przeżywają swoja
                Wiosnę LUDU.

Czy nie mają do tego prawa?
            • Gość: . Re: Narodowość śląska istnieje ! IP: 217.97.234.* 11.06.02, 21:41
              .
      • silesius.regius Ad Personam... 26.05.02, 15:35
        hugon napisał(a):
        > Nawet tych postów wcześniejszych nie czytałem przepraszam z góry autorów.
        > Jak jakis wątek tworzy silesius wiadomo że to szlam i stek bzdur i pobożnych
        > życzeń ,
        > synku dopuść do swojego skarlałego móżdżku że większość Slązaków to Polacy
        > i nie damy siw wmanewrować w kolejna zawieruchę żeby tylko aktyw RAŚistów
        > dorwał się do koryta.

Odpowiadam:
        Mów syneczku za siebie. Ja również mówię za siebie do Swoich. Ty, jako osoba o
        utrwalonych polskich poglądach nie należysz do grona osób, do których kieruję
        moje tematy-wezwania. Dla mnie jesteś stracony. Żyj sobie w tym swoim
        wyimaginowanym, rzekomo polskim bajorku w zdrowiu i szczęściu. Tego ci życzę jako
        Chrześcijanin.
        Prosiłbym Cię jednak o jedno: w swoich wypowiedziach nie stosuj inwektyw, bo
        jednocześnie obrażasz miano Polaka, którym się mienisz. Więcej pokory i szacunku
        dla wszystkich, w tym dla siebie.
        • byt Re: Ad Personam... 27.05.02, 10:43
          Silesius sam sobie jesteś winien. Piszesz o Polsce, jak mawiają Rosjanie,
          z "naplewatelnoj toćki zrienia". Nie dziw się więc, że masz potem takiego
          polemistę jak Hugo. Formuła forum już taka jest.
          • aborygyn Re: Ad Personam... 27.05.02, 14:10

Z tym ruskym "rozgoworym" toś sie Chopie urwoł z chojinki?
            • byt Re: Ad Personam... 28.05.02, 11:10
              Rosyjski jest bardzo ważnym językiem dla handlowców pracujących na rynkach
              byłego ZSRR. Gdybyś słyszł jak Niemcy na kursach męczą się. Jaki mają straszny
              akcent. Ale w końcu się nauczą, akcent poprawią. I zrobią biznes z Rosjanami.
              Dlaczego użyłem rosyjskiego powiedzonka? Bo je lubię. To ostatnie oznacza: Z
              punktu widzenia plującego.

Disce puer!
              • Gość: Stefan Re: Ad Personam... IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.02, 22:31
                Na temat Slaska, narodsowsci i spiusu mozna cz<ytac w
                www.silesiasuperior.com
                Bardzo ciekawe artykuly
        • Gość: Hanys Re: Ad Personam... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 08.06.02, 05:15
          silesius.regius napisał(a):

> hugon napisał(a):
          > > Nawet tych postów wcześniejszych nie czytałem przepraszam z góry autorów.
          > > Jak jakis wątek tworzy silesius wiadomo że to szlam i stek bzdur i pobożn
          > ych
          > > życzeń ,
          > > synku dopuść do swojego skarlałego móżdżku że większość Slązaków to Polacy
          > > i nie damy siw wmanewrować w kolejna zawieruchę żeby tylko aktyw RAŚistów
          > > dorwał się do koryta.
          >
          > Odpowiadam:
          > Mów syneczku za siebie. Ja również mówię za siebie do Swoich. Ty, jako osoba o
          > utrwalonych polskich poglądach nie należysz do grona osób, do których kieruję
          > moje tematy-wezwania. Dla mnie jesteś stracony. Żyj sobie w tym swoim
          > wyimaginowanym, rzekomo polskim bajorku w zdrowiu i szczęściu. Tego ci życzę ja
          > ko
          > Chrześcijanin.
          > Prosiłbym Cię jednak o jedno: w swoich wypowiedziach nie stosuj inwektyw, bo
          > jednocześnie obrażasz miano Polaka, którym się mienisz. Więcej pokory i szacunk
          > u
          > dla wszystkich, w tym dla siebie.

Czymu zas tlumaczysz tymu pieronskiemu gamoniowi, to wszytko czysto po polsku
          dyc niy wstydz sie godac bo od tego muszymy zaczonc.Zreszta jak bydzie ta niby
          wspolno Europa to i tak bydymy przedsia,a tak richtig to kolego niyma polskiego
          abo niymieckiego Slazoka ino Slazok to jest Slazok.
          Bo jakby sam niy kukac to tak jedne jak i druge maja nos za nic i lata colkie nos
          wykorzystywali i twierdzynie ze jo je polski Slozok ,abo Oberschlesier
          sam ,jakosik mi niy pasuje.No to pyrsk .Hanys
    • pytajnik Re: Narodowość śląska stała się faktem! 27.05.02, 14:16

Jaka jest odpowiedź na pragmatyczne pytanie Prezesa Związku Górnośląskiego -
      Jerzego Śmiałka:

Komu potrzebna "narodowość śląska"?
      • silesius.regius Narodowość śląska stała się faktem! 01.06.02, 13:27
        pytajnik napisał(a):
        Jaka jest odpowiedź na pragmatyczne pytanie Prezesa Związku Górnośląskiego -
        Jerzego Śmiałka:
        Komu potrzebna "narodowość śląska"?
        Odpowiadam: Ślązakom, podobnie jak polska narodowość potrzebna jest Polakom, a
        niemiecka - Niemcom, czy czeska - Czechom, morawska - Morawianom itd.
        Jak tego nie rozumiecie, podobnie jak pan Śmiałek, to nic na to nie poradzę. Ja w
        każdym razie nikomu nie wciskam do głowy twierdzenia, że np. narodowość polska
        nie istnieje. Jak widzę, sporo osób śmie mnie "uświadamiać", że nie mogę się czuć
        Ślązakiem. Otóż twierdzę, że mogę i mam do tego 100% prawo, bo nie tylko czuję
        się, ale również jestem Ślązakiem z krwi i kości i na Śląsku - mojej Ojczyźnie
        mieszkam.
        PS. Jeżeli któryś z rozsądnych i otwartych na świat Polaków poczuł się urażony
        użytym przeze mnie określeniem "Polaczki" to przepraszam.
        Pozdrawiam
        Zawsze wierny Śląskowi Silesius_Regius

• albrecht1 Re: Narodowość śląska stała się faktem! 01.06.02, 16:40
        Odpowiem równie pragmatycznie. Potrzebna jest mnie, Ślązakowi.
        • Gość: QCZ Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.proxy.aol.com 01.06.02, 23:49
          A nie potrzebne sa nowe miejsca pracy? Tylko i wylacznie Narodowosc. Zagrywka
          polityczna a Wy sie dali w to wciagnac. Polska dala slaskowi nowo zabawka
          ( Narodowosc slaska )zeby dziecko bylo cicho. To jest wszystko. Dlaczego inni
          chcia za wszelka cena uciekac z slaska,a Wy jeszcze sie z tego cieszycie.
          Zamiast sie mocno zastanowic nad ta sytuacja ,to czynicie co tylko chca.Ludzie
          czy naprawde niektore rzeczy do Was niedocieraja .
          A ta cala " Narodowosc" nic Wam nie da. Da Uni Wolnosci nowe stojki , ale nie
          normalnemu przecietnemu slazakowi.
          Z poszanowaniem dla Slazakow
          QCZ
          • Gość: Anna Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 00:32

Przecież piszecie tu, że stała się faktem.

Więc jaki ma zwiazek z Unią Wolności Narodowość Śląska?
            • Gość: QCZ Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.proxy.aol.com 02.06.02, 01:41
              Jakim faktem? A jezeli tak ,to skladam kondolencje.Jeszcze jedno grube swinstwo
              w stosunku do Slaska
              • Gość: Tadek Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.pool.mediaWays.net 03.06.02, 07:39
                Polecam poczytac na temna Slaska w
                www.silesiasuperior.com
                Mnie sie te artykuly podobaja
                • slezan Re: Narodowość śląska stała się faktem! 03.06.02, 11:16
                  Co to za bzdury QCZ tu wypisujesz? Polska dała zabawkę? Polska nic nie dała.
                  Spieszę poinformować, że dotąd nie uznała narodowości śląskiej. A gadanie o
                  tematach zastępczych to właśnie stara komunistyczna zagrywka. Ślązakom od lat
                  powtarzano - liczy się wydobycie, a nie wasza tożsamość, kultura, tradycja czy
                  autonomia. Pieprzenie o bezrobociu w oderwaniu od kwestii autonomii to dopiero
                  kretynizm. W tej chwili wszystkie ważne decyzje, które mają wpływ na poziom
                  bezrobocia i sytuację gospodarczą, podejmowane są centralnie. Dlatego jak
                  czytam wywody niejakiego Śmiałka w "Dzienniku Zachodnim" to ogarnia mnie pusty
                  śmiech. Facet chce dyskutować o problemach, które obecnie rozwiązać może tylko
                  rząd. Liczy na stanowisko premiera, albo co? Ja w każdym razie wolę być może
                  dalszą perspektywę autonomii, która da jednak gwarancję, że nasze sprawy będą
                  rozstrzygane na miejscu - wtedy niech działa Śmiałek ze swoimi cudownymi
                  receptami.
              • albrecht1 Re: Narodowość śląska stała się faktem! 08.06.02, 17:28
                Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Jakim faktem? A jezeli tak ,to skladam kondolencje.Jeszcze jedno grube swinstwo
                >
                > w stosunku do Slaska

Acha, a uznanie Kaszubów, danie im nawet prawa do własnej symboliki np. flagi też
                jest "swiństwem" dla Kaszub, albo czy polska narodowość jest "świństwem" dla
                Polski?

• Gość: strider Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 06.06.02, 10:05
        pytajnik napisał(a):

>
        > Jaka jest odpowiedź na pragmatyczne pytanie Prezesa Związku Górnośląskiego -
        > Jerzego Śmiałka:
        >
        > Komu potrzebna "narodowość śląska"?

Nie wiem na co komu jest ona potrzebna. Ale nie zmienia to faktu, ze jest. Sam podalem na spisie narodowosc slaska.
        Mam nadzieje, ze to wyjasnia sprawe.
        PS. Po co komu narodowosc chinska lub polska?

• Gość: peter Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.02, 12:23
          Piyknie Cie witom Strider,
          ganz ajnfach i trefnie. Godejcie se co chsecie. Jak dlo Ciebie narodowojsc slonskou jest to jest i szlus
    • Gość: Wyrfel Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 00:20

Czy to prowda, iże Prezes Śmiałek samowolnie ponoś łodtrombioł łodwrot
      spolonizowanych Ślonzokow łod swojego Norodu?
      • Gość: Wilym Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 11:40
        Jak tyn prezez Smialek dalij bydzie takie gupoty pociskol jak pociskol to w
        tym swoim Zwiounzku (Anty)Gornoslaskim lostonie som, ze Jorgiym Wuttke i
        kilkoma gorolami.
        • aborygyn Re: Narodowość śląska stała się faktem! 09.06.02, 13:14

No i ze swojymi sztyrdziestoma srebrnikami.

Ino fto mu je doł?
          • Gość: Wilym konferencja IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 23:13
            KOMUNIKAT Z KONFERENCJI PRASOWEJ RUCHU AUTONOMII ŚLĄSKA

POŚWIĘCONEJ BADANIU NARODOWOŚCI W SPISIE POWSZECHNYM

Katowice, 10 czerwca 2002

Ruch Autonomii Śląska tak w okresie przedspisowym, jak i w trakcie trwania
            Narodowego Spisu Powszechnego informował opinię publiczną oraz Główny Urząd
            Statystyczny o mnożących się uchybieniach związanych z badaniem narodowości.
            Wskazywaliśmy na konkretne przykłady gmin, w których podczas szkoleń
            instruowano rachmistrzów, by nie wpisywali deklaracji o przynależności do
            narodowości śląskiej, a następnie informowaliśmy o przypadkach fałszowania
            dokumentów przez wpisanie do ankiety narodowości innej niż deklarowana przez
            respondenta. Skierowaliśmy do prokuratury osiem zawiadomień o popełnieniu
            podobnych przestępstw, podjęliśmy także około stu interwencji telefonicznych.

Niestety, organizatorzy spisu w większości nie skorzystali z naszej pomocy w
            kontroli nad przebiegiem tego ważnego wydarzenia, publicznie zaprzeczając,
            wbrew przedstawionym dowodom, występowaniu licznych nieprawidłowości. Nie
            spełnili także naszego postulatu powtórzenia obchodu tam, gdzie odmawiano
            uwzględnienia deklaracji o przynależności do narodowości śląskiej. Tym samym
            urzędnicy przyjęli na siebie odpowiedzialność za sfałszowanie badania
            narodowości, oznaczające zmarnowanie niemałych wszak publicznych środków,
            przeznaczonych na przeprowadzenie spisu powszechnego.

Fałszerstwa, które miały miejsce w niemal wszystkich miejscowościach Górnego
            Śląska, przybrały różną postać i rozmiary. W części gmin odmowa wpisywania
            narodowości śląskiej wynikała z wyraźnych zaleceń miejscowego biura spisowego,
            przekazanych podczas szkoleń lub odpraw ogółowi czy części rachmistrzów
            (szkolonych w kilku turach). Taka sytuacja miała miejsce m.in. w Tarnowskich
            Górach, Raciborzu, Rudzie Śląskiej, Rybniku, Piekarach Śląskich, Opolu i
            Tychach. Na instrukcje biur spisowych powoływali się także ankieterzy w
            Zabrzu, Chorzowie, Katowicach, Bytomiu, Pietrowicach Wielkich, Orzeszu. W
            Gliwicach doszło do uchybień z winy samych rachmistrzów.

Obok zdecydowanej odmowy uwzględnienia deklaracji o przynależności do
            narodowości śląskiej, nagminną praktyką było także wpisywanie jej ołówkiem.
            Rodzi to podejrzenia, że kolejne fałszerstwa miały miejsce już po opuszczeniu
            mieszkania respondenta.

Negowanie występowania fałszerstw, mimo udokumentowania podobnych przypadków
            przez Ruch Autonomii Śląska, podważa wiarygodność organizatorów spisu
            powszechnego i pozwala przypuszczać, że również podczas sumowania danych
            dojdzie do manipulacji. Przypuszczenia te wydają się jeszcze bardziej
            prawdopodobne w świetle skarg zgłoszonych przez inne wspólnoty mniejszościowe –
            Ukraińców, Słowaków i Kaszubów. Z doniesień, które dotarły do RAŚ, wynika, że
            nadużycia miały także miejsce podczas spisywania członków mniejszości
            niemieckiej.

Na podstawie przytoczonych faktów można stwierdzić, że wbrew założeniom spisu
            nie przyniesie on rzetelnego obrazu identyfikacji narodowościowej obywateli
            Rzeczpospolitej. Trudno oprzeć się wrażeniu, że organizatorom zależało nie
            tyle na uzyskaniu fotografii społeczeństwa, co na potwierdzeniu jego rzekomej
            jednolitości narodowej. Narodowy Spis Powszechny przyniósł zatem kolejną
            kompromitację obniżającą autorytet państwa. Ponoszący winę za zaistniałą
            sytuację urzędnicy powinni zostać pociągnięci do odpowiedzialności.

Biuro Prasowe

Ruchu Autonomii Śląska

www.raslaska.org

• Gość: Spiro Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: *.pool.mediaWays.net 11.06.02, 12:41
      Nareszcie. Po tych wszystkich latach klamstw.
      A MESCA chyba szlag trafi!
    • Gość: . Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: 217.97.234.* 11.06.02, 20:17
      .
      • aborygyn Re: Narodowość śląska stała się faktem! 12.06.02, 00:51
        • aborygyn Ślonski Noród je faktym! 12.06.02, 00:54

Wyboczcie, ale tak je porzondniyj i po ślonsku.
          • Gość: peter Re: Ślonski Noród bol, je i bydzie faktym! IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.02, 14:00
    • pytajnik Re: Narodowość śląska stała się faktem! 17.07.02, 23:29

A czy w najbliższych wyborach samorządowych się to potwierdzi?
    • Gość: tizziano Re: Narodowość śląska stała się faktem! IP: 195.117.103.* 19.07.02, 15:39
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka