Gość: Jajacek IP: *.kabel.telenet.be 03.05.01, 20:55 MOze wy z Katowic odpowiecie tym Slazaka ktorzy mowia ze Katowice to HAJMAT ! Zapraszam do Forum! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hans Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.gwiazdy.net.pl 03.05.01, 21:08 Kaj tam niemieckie. Katowice som szlonskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.adsl.highway.telekom.at 03.05.01, 21:25 Jo tyz tak godom.Pedziol mi kajs starzyk,ze Katowice to na slunsku sum. Lo Nimcach to nic nie godol. Wicie... tak tyz godol stary Maciaszczyk. Trzymejta sie chopy radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Rex Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.01, 14:37 Ja, ja, bo Maciaszczyk to Polok i inacyj niy powiy. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Katowice to Niemickie Miasto 06.05.01, 18:17 Gość portalu: S Rex napisał(a): > Ja, ja, bo Maciaszczyk to Polok i inacyj niy powiy. Wjitom Wos. Jo tam staremu Maciaszczykowi,to wierze.Luun wji,u niewo to mapy lezom,jeszcze co ze stary szkoly- przed spaleniem wyniös.Siedzi chlopisko i spoglädo lod czasu do czasu-jak ten tyleturnij nastol -cos go tam zwiom; " Zyciowo sszonsa". Jak jaka zgaduj-zgadula we wsi-to jino wszyskie na Maciaszczyka spodelba patrzom. Ji ,Jo teroz sie Go pytol lo tych Katowicach - "przecisz to Polskie -a kaj zeby jinacy " ? trzymejta sie kochane ludzie radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 08:59 ty mieszkajc w Belgii nie rozumiesz po prostu co to znaczy "hajmat" (nie mylic z Vaterland). Dla Gorola co sie urodzil na Slasku to wlasnie Slask jest jego "hajmat" a "vaterland" to Polska. Jak juz cos piszesz to pisz to co wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: 193.194.145.* 26.09.01, 09:34 a niemieckie Odpowiedz Link Zgłoś
sldsvj-007 Re: Katowice to Niemickie Miasto 26.09.01, 14:19 KATOWICE ZAWSZE BYLYNIECKIE ,PRZED WOJNA MIAŁY NAZWĘ KATOWIC,I MNIE NIC NIE ZDZIWI ZE KAPITAŁ JEST PRAWIE WYŁCZENIE NIEMCKI,PRZEZ WRACAJĄNA SWOJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.ub.uni-leipzig.de 28.09.01, 18:29 slazak sie napil i nie mógl nawet poprawnie napisac NIemcy, ot glupota slazacka sldsvj-007 napisał(a): > KATOWICE ZAWSZE BYLYNIECKIE ,PRZED WOJNA MIAŁY NAZWĘ KATOWIC,I MNIE NIC NIE > ZDZIWI ZE KAPITAŁ JEST PRAWIE WYŁCZENIE NIEMCKI,PRZEZ WRACAJĄNA SWOJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: 192.168.1.* / *.zrpa.com 28.09.01, 19:31 masco nie wypominaj innym takich rzeczy bo sam je u Ciebie spotykam - jako dobry Katolik znasz pewnie - u innych w oku widzicie zdzblo a u siebie nie zauwazacie belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.67.136.253.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 21:22 Historycznie patrzac jest katowice naprawde niemieckie(PRUSKIE) a nie slonskie miast, bo bylo zalozone przez Prusow.Powodem zalozenia byl wielki wezel kolejowy no i z tym zwiazana dyrekcja kolei.Polskiej historii Katowic nie czytalem, ale mysle , ze przez kwiaty tez tam cos na ten temat skreslili. W katowicach tez mieszkali w ich poczatkach pruscy urzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.67.160.195.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 21:54 nareszcie ktos kulturalny ,skad stukasz kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.67.148.44.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 22:20 Wlasciwie jestem na Forum gliwickim, ale stukam tam skad Ty tez , Ffm.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 23:31 Gość portalu: tp napisał(a): > nareszcie ktos kulturalny ,skad stukasz kolego Patrzcie tego palanta posranego ,jaki kulturalny,a na forum w Toruniu zachowuje się jak pojeb.Wal sie tp na ryj osle. Aha .I nie mów ty jebusie o kulturze bo ludzi drażnisz.Pierdolnij sobie niemieckie piwo na które uzbierałeś sprzedając puszki po piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.arcor-ip.net 30.09.01, 13:43 na puszki jeszcze nie ma kaucji a szkoda bo bym sie wzbogacil ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 05.10.01, 11:26 drobna poprawka Prusowie - to byl lud z grupy baltyckiej, zyjacy na terenie dzisiejszych Warmii, Mazur i okregu Kaliningradzkiego wyrzniety przez Niemcow (krzyzakow) gdzies tak 1200-1400. Na podbitych terenach powstalo panstwo Pruskie (a wlasciwie Prusy wschodnie) ale jego ludnosc to Prusacy nie Prusowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustus Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.10.01, 12:03 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Historycznie patrzac jest katowice naprawde niemieckie(PRUSKIE) a nie slonskie > miast, bo bylo zalozone przez Prusow. Ballest zgadzam sie z toba w twojej wypowiedzi ale mala poprawka nie Prusow bo ci mieszkali na terenie obecnej warmii i mazur a Pruskaow ktorzy utworzyli swe panstwo na po sekularyzacji zakonu Krzyzackiego i paru innych wydarzeniach terenie tzw. Prus Ksiazecych a potem dzieki roznym ukladom i wojnom powiekszyli swe panstowo obejmujac rowniez Slask. W sumie miasto Kattowitz jak zostalo zalozone bylo miastem Pruskim i Niemieckim. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ober Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.arcor-ip.net 30.09.01, 13:39 mesco to nie jest zadna glupota tylko jawny przyklad na to ze polska przez prawie 50 lat uciskala mniejszosci, a ludzie ktorzy proboja po niemiecku pisac obojetne jak uwazam za bohaterow.... przypomne ci wypowiedz jednej dyrektorki podstawowki w bytomiu sprzed paru miesiecy " dopuki ja tu dyrektorka jestem, nie bedzie nauczania niemieckiego w naszej szkole". oficjalnie mowia massmeidia ze nauka niemieckiego na terenie gornego slaska jest sprawa oczywista, zycie jednak pokazuje cos innego, duzo rodzin mniejszosciowych musi prywatnie nauczycieli oplacac zeby dziecko sie swojego ojczystego jezyka nauczylo, przyklady moge podac, ale po co to i tak niczego nie zmieni. Moge tylko apelowac piszcie na forach po niemiecku niewazne czy dobrze czy z bledami...niech wszyscy wiedza ze my jaszcze jestesmy i bedziemy gospodarzami w naszym heimacie PUNKT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesco Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.01, 23:24 A po co dzieciom niemieckiego sie uczyc? Angielski, hiszpanski sa wazniejsze. To jest tylko sztuczne podtrzymywanie "niemieckosci" i to u ludzi co mówia gwara slaska. Z jednej strony zada sie utrzymywania gwary z drugiej strony wprowadzania niemieckiego. O co wam chodzi? Gość portalu: ober napisał(a): > mesco to nie jest zadna glupota tylko jawny przyklad na to ze polska przez > prawie 50 lat uciskala mniejszosci, a ludzie ktorzy proboja po niemiecku pisac > obojetne jak uwazam za bohaterow.... przypomne ci wypowiedz jednej dyrektorki > podstawowki w bytomiu sprzed paru miesiecy " dopuki ja tu dyrektorka jestem, > nie bedzie nauczania niemieckiego w naszej szkole". oficjalnie mowia massmeidia > > ze nauka niemieckiego na terenie gornego slaska jest sprawa oczywista, zycie > jednak pokazuje cos innego, duzo rodzin mniejszosciowych musi prywatnie > nauczycieli oplacac zeby dziecko sie swojego ojczystego jezyka nauczylo, > przyklady moge podac, ale po co to i tak niczego nie zmieni. Moge tylko > apelowac piszcie na forach po niemiecku niewazne czy dobrze czy z > bledami...niech wszyscy wiedza ze my jaszcze jestesmy i bedziemy gospodarzami w > > naszym heimacie PUNKT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: 212.34.173.* 01.10.01, 13:25 Ludzie w Polsce uczcie sie jezykow obojetnie jakich. jak wejdziecie do uni, moze zrozumiecie oco w tej bajce chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Katowice to Niemickie Miasto 04.10.01, 21:17 Ja uwazam , ze Maslo tylko przez znajomosc jezyka niemieckiego ( ktory tak nienawidzi) dostal sie do Niemiec. Ma szczescie jak BARBURKA na kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustus Re: Katowice to Niemickie Miasto IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.10.01, 12:08 Gość portalu: mesco napisał(a): > slazak sie napil i nie mógl nawet poprawnie napisac NIemcy, ot glupota slazacka > > sldsvj-007 napisał(a): > > > KATOWICE ZAWSZE BYLYNIECKIE ,PRZED WOJNA MIAŁY NAZWĘ KATOWIC,I MNIE NIC NI > E > > ZDZIWI ZE KAPITAŁ JEST PRAWIE WYŁCZENIE NIEMCKI,PRZEZ WRACAJĄNA SWOJE > MESCO a skad wiesz ze te bzdury wypisal jakis Slazak lub Niemic. Moze to byl poprostu jakis pijany polak ktory nie wiedzial gdzie chce zrobic kupe i zostawil to gowno wlasnie w tym miejscu. A moze to zrobil dlatego by dac innym pozywke do najezdzania na Slazakow. A. Odpowiedz Link Zgłoś