Dodaj do ulubionych

Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildonie

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 19:50
Witam, chciałem poruszyć problem bezsensownego według mnie zakrętu w kształcie
ltery S pomiędzy przystankami Katowice - Rondo, a Katowice - Sokolska. Na już i
tak bardzo wolnej linii wprowadza się kolejne szykany po to tylko żeby wydłużyć
czas jazdy z Katowic do Chorzowa / Bytomia. Zakręt ten można by spokojnie
pominąć gdyż wokół miejsca jest aż nadto. Kolejną sprawą jest nowy przystanek
między Dębem a Baildonem niewiadmomo poco i dla kogo, jeszcze nie aktywny ale
sądzę, że już wkrótce wejdzie do służby.
Obserwuj wątek
    • Gość: alright Re: zakręt na Baildonie IP: *.router.media-com.com.pl 20.06.02, 22:47
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> chciałem poruszyć problem bezsensownego według mnie zakrętu w kształcie
      > ltery S pomiędzy przystankami Katowice - Rondo, a Katowice - Sokolska. Zakręt
      > ten można by spokojnie pominąć gdyż wokół miejsca jest aż nadto.

Witam
      Miejsca az nadto, bo bedzie kolo tej lini przebiegac DTŚ ( www.dts-sa.pl )
      Pzdr
      • Gość: Maciek Re: zakręt na Baildonie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 08:16
        Nieszkodzi, należało w tym miejscu poprowadzić tory prosto ścinając wspomniany
        zakręt i wszystko było by OK zarówno DTŚ jaki "szybki" tramwaj.
    • kuba203 Re: Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildonie 22.06.02, 21:57
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Na już i
      >
      > tak bardzo wolnej linii wprowadza się kolejne szykany po to tylko żeby wydłużyć
      >
      > czas jazdy z Katowic do Chorzowa / Bytomia.

Przecież u Was nie ma taryfy czasowej, tzn płaci się za przejechaną odległość, a
      nie za czas jazdy, więc jaki by ktoś miał w tym interes, żeby specjalnie wydłużać
      czas przejazdu?
    • Gość: memphis Re: Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildonie IP: 213.17.234.* 23.06.02, 21:14
      > Witam, chciałem poruszyć problem bezsensownego według mnie zakrętu w kształcie
      > ltery S pomiędzy przystankami Katowice - Rondo, a Katowice - Sokolska. Na już i
      >
      > tak bardzo wolnej linii wprowadza się kolejne szykany po to tylko żeby wydłużyć
      >
      > czas jazdy z Katowic do Chorzowa / Bytomia. Zakręt ten można by spokojnie
      > pominąć gdyż wokół miejsca jest aż nadto.

Nie przesadzajmy, przecież za tymi łukami jest przystanek, więc czas jazdy
      wydłuża się co najwyżej o parę sekund. A łuk jest tymczasowy - do czasu
      przełożenia kolejnej części torowiska od Ronda do Sokolskiej.

Kolejną sprawą jest nowy przystanek
      > między Dębem a Baildonem niewiadmomo poco i dla kogo, jeszcze nie aktywny ale
      > sądzę, że już wkrótce wejdzie do służby.

Przystanek nie będzie uruchomiony zanim nie zostanie otwarte "Nowe Centrum",
      które ma być zbudowane na terenie byłej kopalni Gottwald w Dębie.
      • Gość: Maciek Re: Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildonie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 22:38
        Dzięki, za info trochę mnie uspokoiłeś :=) Jeśli łuk jest tylko czasowy to OK,
        a tak nawiasem mówiąc to zmiany na Chorzowskiej bardzo dodatnio wpłynęły na
        wygląd trasy z Katowic do Chorzowa. Przystanki są ładne, a w tramwaju na tym
        odcinku jest o wiele ciszej szkoda, że remont nie obejmuje także odcinka od
        Parku w stronę Chorzowa bo tam (szczególnie na wysokości Wesołego Miasteczka)
        komfort jazdy jest kiepski - tramwajem rzuca niemiłosiernie, no ale może kiedyś
        i tego się doczekamy. Pozdrawiam. Maciek
        • david82 Re: Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildonie 02.07.02, 16:36
          hehe, to ty jeszcze nie wiesz chyba jak sie jedzie na odcinku do Arki Bozka.
          Jak wraca o 23 z Katowic to zawsze tam sie budze bo halas jest niemilosierny...
          • Gość: Un Re: Tramwaj Katowice - Chorzów / zakręt na Baildo IP: *.adm.us.edu.pl 08.07.02, 12:41
            No a ten nieczynny przystanek koło Kleofasa ma sens. Tam będzie centrum handlowo-
            rozrywkowe, po co jak kiedyś najpierw asfaltować, zielenić a potem wszystko
            zrywać? Trzeba przyznać ze robią z głową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka