Gość: Magnolia Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:03 jest mały problem... Te cudowne winiety miały funkcjonaować razem równolegle z płatną autostradą Katowice - Kraków - płaciłoby się podwójnie i za winiety, i za autostrady. Była koncepcja, że nowe autostrady też byłyby płatne, obok, oczywiście winiet. Poza tym zwiększono akcyzę na beznzynę z przeznaczeniem na autostrady - to kolejna opłata. I na koniec, budżet zyskuje kolejne 22% od akcycy na paliwo przeznaczonej na autostrady, poniewaz nalicza od niej VAT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiz Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:33 no jasen!! niech zrobią bezpłatne biltey dla mieszkańców Katowic i innych miast - to bardzo miłe z ich strony!! ale coś mnie bierze jak słysze o pomyśle pobierania wogóle jakichś opłat na tym odcinku!! to co po tej autostradzie bedą jeździć tylko okoliczni mieszkańcy?? cały transyt znowu będzie jeżdził przez centra miast bo jakoś nie widze tych ludzi jadących 20 km po autostradzi za kilkanaście zł!! tragedia, paranoja i bezmózgowie tych u władzy - totalne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wejko Brońmy się IP: *.ise.polsl.gliwice.pl 23.06.05, 13:25 Jestem obywatelem tego kraju od 32 lat... Różne dziwne rzeczy mnie spotykają... Ale najbardziej martwi mnie brak konsekwencji użycia własnych słów...Chodzi dokładnie o przesunięcie punktu poboru opłat do Kleszczowa, którą to Ministerstwo podjęło na początku roku....Proszę sobie odsłuchać wypowiedź prezydenta Gliwic w sprawie odpłatności za przejazd śląskim odcinkiem autostrady A4...www.um.gliwice.pl/pub/pliki/URZ_21_6.mp3 W obecnej sytuacji pozostaje mieć nadzieję, że GDDKiA nie zdąży dokończyć tego dzieła przed wyborami parlamentarnymi.... List podobnej treści wysłałem rzecznikowi prasowemu GDDKiA Panu Andrzejowi Maciejewskiemu, (www.gddkia.gov.pl/html/adresy.htm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Bezsilność!!! IP: 157.158.19.* 24.06.05, 08:34 Ludzie! Wszyscy jesteśmy przejęci najnowszymi informacjami o odpłatnosci A4 w naszej aglomeracji. Mówicie o protestach, ale czy tak napradwę mamy wpływ na decyzję tych, którzy o tym decydują. Obawiam się, że w tym chorym kraju nie mamy na nic wpływu, a szczególnie tam gdzie chodzi o duże pieniądze. Jeśli do tego dojdzie pozostaje nam zablokować bramki i trąbić klaksonem. Przyjdzie Policja i zwinie nas w imię prawa; w imię prawa skaże nas sąd i w imię prawa dostaniemy grzymny lub pudło. I w ten sposób zgodnie z prawem zakończy się nasz protest. ... Ale ja i tak chętnie zablokuję te cholerne bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.radzionkow.net 23.06.05, 13:28 niech mi ktoś powie czy jak jestem zameldowany w Bytomiu a samochód mam zarejestrowany w Tarnowskich górach to też jestem zwolniony? czy może ktoś się bedzie tego czepiał? a co by było gdyby było odwrotnie? a czy gdybym miał psa zameldowanego w Katowicach to miałbym bezpłatny przejad czy nie? aha i czy żeby dostać odpowiedż będe musiał składać podanie do wojewody , ministra czy do jakiegoś innego urzędu, i jaka bedzie opłata za to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 83.238.95.* 23.06.05, 13:58 Uważam to za skandal i skandaliczne zachowanie władz samorządowaych. Protestuję, i sądzę iż nie pozostanę sam w tym protescie. Wedługo pomysłodawców nasze miasta będą nadal narażone na zwiększony ruch ludzi spoza aglomeracji, którzy mineliby nasze centra a tak to nadal będą smrodzic nam pod nosami. Po to sa autostrady by zwrócić nam komfort zycia a nie kilku facetom napychać kieszenie. Należy tą autostradę od Mysłowic do Kleszczowa bezwzględnie traktować jako obwodnicę aglomeracji z wszelkimi tego konsekwencjami. Co do pozostałych odcinków też uważam że powinny być bezpłatne bo mają służyć ludziom a nie koncesjonerom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 217.11.130.* 23.06.05, 14:28 co za chory kraj :(( nie to już naprawde przegięcie niedługo za jazde na rowerze trzeba bedzie bulić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:33 poza tym co 3 minuty kolejka do kolejnej bramki? Chyba ogłupieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 81.210.102.* 23.06.05, 15:14 Jak na trakcie spotkasz zbójcę, co ograbić cię zamierza, wal do niego z garłacza mocium panie !!! Kierowcy to ulubiony cel dla złodzieji. Wyciągają nam pieniądze na każdym kroku, kolosalne podatki w paliwie, płatne drogi, opłaty za parkowanie na ulicy, sprowadzisz samochód płać złodziejską akcyzę. Ale tym razem to już przegięcie, autostrada-obwodnica, miała odciążyć miasta a więc wszystkich mieszkańców aglomeracji. Co na to samorządy ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shgg ZNOWU ktoś komuś posmaruje dupe i bedziemy płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:46 w dodatku gdyby nie Średnicówka do katowic dalej by były korki, bo jak tak postawili bramki w Chorzowie to za Darmo bedzie można jedynie jechać 2 pasami Lokalnej części (bardzo wąskiej jedna słuczka i korki na kilkometry:() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo łeeeeeeeee IP: 62.233.185.* 23.06.05, 16:47 na wymioty mnie zbiera przy takich tekstach. i najlepsze, że wszystko dalej w normie. Najpierw mówią jedno, potem mały mętlik przed końcem i wychodzi na drugie. A w tle ktoś komuś posmarował milonek czy dwa, a w zamian będzie kosił od obywateli kaskę. Można to tylko nazwać tak: "Sprzedali nas". Zresztą tak jest gdzie by się nie ruszyć. Za parę złotych w łapę sprzedają grube milony. I co to za poroniony pomysł z darmowym przejazdem mieszkańców. Coś w stylu niedawnej propozycji wprowadzenia urządzeń montowanych we wszystkich samochodach mierzących km do wyliczenia podatku drogowego. Absurd! Przecież to na kilometr pachnie łąpówą. A ulga dla mieszkańców to ochłap rzucony na uspokojenie. Trasa w GOP ma być bezpłatna od Kleszczowa do Mysłowic tak jak na całym świecie i to dla wszystkich, bo nie tylko mieszkańcy generują tu ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 W Warszawie jak zwykle wiedza lepiej 23.06.05, 17:05 A wiekszosc mieszkancow Gornego Slaska zapewne znow zaglosuje na ogolnopolskie partie, ktore po kazdych wyborach maja nasze problemy gleboko w rzici i tylko lakomie patrza na zawartosc naszych portfeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROTEST Re: W Warszawie jak zwykle wiedza lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:36 Panowie i Panie, trzeba organizować PROTEST! Bo potem ciule na stołkach i stołeczkach powiedzą, że nie wiedzieli! Teraz też siedzą cicho w swoich magistratach i mord nie otwierają, chociaż ewidentnie zmieniane są dane obietnice. Jakby nie Rzepa i GW, która za nią podała te wieści, to i my byśmy nie wiedzieli, co tam knują w Derekcji. Nie pozwólmy sie zaskoczyć. Musi byc jasne przyrzeczenie ze strony decydentów albo robimy blokady A4. Do tego żądam wyciągniecia natychmiastowych konsekwencji wobec pajaców w GDDKiA, żeby się już im następcom nigdy nie zdarzyło podobne mataczenie. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: GDDKiA TO KU.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 18:54 Dołożę do tych wypowiedzi(z którymi się zresztą zgadzam)optymistyczny akcent - wycofają się z tego, to tylko kwestia czasu. Tak jak wycofali się z winet, podwyżek podatku na olej opałowy...tylko niestety ci mąciciele pozostaną bezkarni. A pomysł powołania grupy ekstremistów bardzo mi się podoba.... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: GDDKiA TO KU.. 23.06.05, 19:04 Sprawa jest prosta - pobierac stosowna oplate od kazdego zamieszkalego w stolycy kierowcy z warszawska rejestracja przejezdzajacego przez Brynice. Oczywiscie tych ciuli z rzadowych limuzyn nalezy kasowac dziesieciokrotnie drozej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbykr Re: GDDKiA TO KU.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 20:33 Tak, duch "Winietu" trzyma sie mocno w W-wie. Wiec mialo by byc tak: Wyda sie pieniadze na budowe i eksploatacje bramek i systemu (jakiego??) odrozniania kierowcow ze Slaska, po czym, jezeli wszystko zadziala, to ja jadac z K-c do Gliwic i wszyscy inni w podobnych relacjach nic nie zaplaca, a zaplaca "tranzytowcy" np. z Krakowa do Wroclawia, ktorzy i tak by zaplacili na bramkach w Myslowicach i za Gliwicami. Gratuluje biznesplanu! Najstraszniejsze jest to, ze na utrzymanie takich balwanow wydaje sie nasze (ciezkie) pieniadze. A na marginesie: bramki z przyleglosciami to chyba obiekt budowlany, ktory wymaga zezwolenia, a wydaje sie je nie w Warszawie tylko na miejscu. A wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smile91 Panie Prezydencie Frankiewicz do dzieła.. IP: *.techmedia.com.pl 23.06.05, 18:36 Panie Prezydencie Frankiewicz niech Pan pokaze klase i niech Pan dokończy dzieła z tymi opłatami to jest skandal.W ostatecznosci proponuje opłaty za przejazd przez Gliwice.Wierzymy w Pana !!!POWODZENIA W WALCE ...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
holtze PROTEST 23.06.05, 20:48 wystarczy jesli 20 samochodow dziennie w tym samym czasie'zepsuje sie' i na awaryjnych swiatlach bedzie stalo przy bramkach w myslowicach najlepiej w godzinach szczytu. autostrada bedzie zupelnie zablokowana. slaskie flagi w garsc, niech zyje autonomia i bezplatna autostrada w centrum aglomeracji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: PROTEST IP: *.radzionkow.net 23.06.05, 21:40 To wszystko jest chore, gdzie tu jest państwo dla ludzi, to my wybieramy takich pajaców, pora to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.ists.pl / *.ists.pl 23.06.05, 21:47 a jak ktos mieszka w Katowicach. a zameldowany jest np. w wodzislaiu w domu rodzinnym, albo samochod ma z krakowska lub warszawska rejestracja bo w lizingu? czy wystarczy miec pasazera z aglomeracji slaskiej?to ludize przed bramkami beda sie przesiadac, a auta sluzbowe juz nie przejada bo nie beda nalezevc do wlascicieli.to wszyscy teraz beda firmy oficjalnie zakladac w Katowicach zamiast gdzies obok aglomeracji.ten pomysl=paranoja i dyskryminacja innych kierowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fidel Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 09:16 Mam pomysł. Postawmy bramki co 100m na autostradach. Nie będzie wypadków bo auta nie zdążą się rozpędzić. A ile pociotków dostanie pracę. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
peterp BLOKADA !!! 24.06.05, 09:44 Proponuję solidarnie zablokować tą drogę, nie spełnijącą norm autostradowych ! Po drugie powinna być bezpłatna na odcinku Brzęczkowice - Kleszczów /za rozjazdem na Strzelce Opolskie/. Jak tak nie będzie to żal mi mieszkańców pięknych śląskich wiosek. Koszmar i tłuczenie się po wąskich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris A może petycja??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:10 A może zrobimy petycję na stronie www.petycje.pl ? Jestem pewien, że wiele osób się pod tym podpisze. A4 miała być zupełnie bezpłatna na tym odcinku - i tak zawsze mówiono. Poza tym nawet ci co będą jeździć za darmo będą tracić czas na czekaniu przed bramką. Bez sendu totalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akirro Gliwiczanie, nie pozwólmy!!! IP: *.njp.gliwice.pl / 213.227.72.* 24.06.05, 10:22 Jestem spokojnym, praworządnym mieszkańcem Gliwic. Oburzają mnie wszelkie pomysły odpłatności za autostradę na terenie Śląska. Jeśli będziemy jako mieszkańcy miasta mieli jakiekolwiek utrudnienia w podróżowaniu autostradą ,jako pierwszy z transparentem ją zablokuję. I jestem przekonany, że nie będę sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 194.250.6.* 24.06.05, 12:15 Zaczyna byc widoczna choroba na kasowanie za wszelka cene, tak jak kiedys slazakom kazano placic za czyste powietrze na wczasach a teraz to co mialo ulatwic nam poruszanie bedzie tak szybko skonocone. Jest tak wielu ludzi, ktorzy maja problem pare litrow do baku zatankowac ( takich ludzi jest wielu, to nasi sasiedzi, bliscy oni tego nie mowia ale maja to w oczach), a tu juz oplaty na terenie slaska. To jest chore. Nie mozna np. jednak wrocic do pomyslu winiet za caly rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toff Rece opadaja IP: *.gl.digi.pl 24.06.05, 15:31 KUR....A MAC. Czy w tej Polsce cos bedzie funkcjonowalo normalnie. Jezdze z Tychów do Gliwic, tuz przed Gliwicami moja droga dojazdowa przecina autostrade, która teraz jest jeszcze w budowie. Od tego momentu zaczyna sie gehenna na drodze. Caly ruch z autostrady i ten z Mikolwa lacza sie by wpakowac sie w gigantyczny korek, ktory ciagnie sie przez cale centrum miasta (co za idota to wymyslil, otworzyc dla poklasku kazdy potrafi, switnie to medialnie brzmi).a teraz sie dowiaduje, ze autostrada bedzie platna, czyli ten stan po otwarciu calego odcina sie prawie nie zmieni. dojazd od wezla do miasta zajmuje teraz od 20 do godziny. A co bedzie jak dokladnie w tym samym miejscu dolaczy sie jeszcze A1. Nie wspomne o przebudowie drogi dojadowej bo to inna bajka. W tym CHORYM KRAJU TYLKO KASA SIE LICZY NIE ZDROWY ROZSADEK. WARSZAWSKIE URZEDASY sorki za brak polskich znakow ale dziwne symbole mi sie tu wpisuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Opłaty za autostrady są niezgodne z prawem, bo... IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 25.06.05, 13:18 ... te autostrady wybudowano za nasze, podatników, pieniądze. Oczywiście chodzi mi o opłaty wnoszone do prywatnych firm, tzw. koncesjonariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.server.ntli.net 26.06.05, 00:11 A nie prosciej bylo by wprowadzic rozwiazanie rodem z Londynu? Jest oplata za wjazd do centrum tzw. congestion charge i tyle a dla mieszkancow 90% znizki a niech reszta buli i po problemie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob [...] IP: *.unregistered.media-com.com.pl 26.06.05, 23:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrcn Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 212.106.159.* 27.06.05, 08:18 Czy ktoś z GDDKiA został poinformowany, że na początku lat 90-tych ówczesny sejmik samorządowy województwa Katowickiego podejmował uchwałę o przebiegu A4 przez aglomerację w obecnym przebiegu POD WARUNKIEM NIEODPŁATNOŚCI TEGO ODCINKA!!!!?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: 62.233.185.* 27.06.05, 21:50 obiecuję, że jeśli padnie konkretna data blokady A4 w tej sprawie, to będzie mój pierwszy protest ...i mam nadzieje skuteczny. ...inaczej chyba w tym kraju się nie da. Nie ma co liczyć na racjonalne argumenty. Tu działa inny machanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trepan Re: Za autostradę A4 trzeba będzie płacić już w C IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 17:11 W dobie komputerów mieszkać i pracować można wszędzie. Jak ktoś nie chcę płacić za autostradę to nie musi. Może przecież zamieszkać przy bezpłatnej wygodnej autostradzie. Np: www.beepworld.de/members88/garbicz/ 30 km do darmowej autostrady we Frankfurcie/O., ok. 110 do Berlina i do portu lotniczego Berlin-Schoenefeld. Po co płacić za autostradę??? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t I jezcze taka ciekawostka :( 01.07.05, 10:01 Otóż Unie Europejska dofinansowuje w większym stopniu autostrady bezpłatne niż płatne-wychodząc ze słusznego założenia, że tylko te pierwsze w pełni służą potzrebom ludności. W praktyce-jeśli państwo, samorząd itp. buduje autostradę z myślą o pobieraniu opłat, może liczyć na dofinansowanie w wysokości maksymalnie 25% inwestycji. Jeśli autostarda ma być bezpłatna-dofinansowanie wynosi maksymalnie 75% inwestycji. Tak więc upór polskich polityków i urzędasów przy budowaniu płatnych autostrad kosztuje budżet miliardy złotych. Dodatkowo- autostrady płatne nie rozwiązują zasadniczo problemu ruchu na bocznych drogach (vide Wielkopolska), są niskiej jakośi(vide A4), często są na nich absurdalne rozwiazania inżynieriii ruchu(vide zjazdy z Al.Górnośląskiej w Katowicach-popis wyjatkowej niekompetencji projektantów). Żygać się chce!! Odpowiedz Link Zgłoś