Dodaj do ulubionych

co sadzicie o GWSH????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:20
chce sie dowiedziec co sadzicie o Górnoslaskiej Wyzszej Szkole Handlowej?
Chce tam isc na studia zaoczne na zarzadzanie i marketing kierunek finanse i
rachunkowosc przedsiebiorstwa ale nie wiem czy wogóle sie oplaca bo boje sie
ze po studiach prywatnych nie dostane pracy, napiszcie cos na ten temat
plissssss
Obserwuj wątek
    • Gość: agusia Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:58
      Dobre pytanie zadałeś - co sądzicie??
      Rozumiem niepokój związany z wyborem uczelni i przyszłością po jej skończeniu.
      Norma:) Studiuję W GWSH i powiem Ci, że fest się nie namęczę:)
      Tyle, że ja jestem na socjologii, ale to chyba bez różnicy jeśli chodzi Ci o
      informację na temat poziomu. Poziom jest taki jak na każdej uczelni prywatnej,
      obojętnie którą wybieżesz będzie podobnie(wiem od znajomych). Wykładowcy są
      fajni u mnie w większości z UŚ. Studjuje się bezstresowo, a o to przecież
      również chodzi.
      Jeśli chodzi o sprawy administracji uczelni to liczą się przede wszystkim
      wpłaty w terminie. Jeśli zachce Ci się coś załatwiać, w coś angażować to
      przygotuj się na "schody" , po prostu można się zniechęcić.
      A z pracą to jest tak, że to czy ją później dostaniesz zależy przede wszystkim
      od ciebie i od tego co sobą reprezentujesz, a nie od tego czy uczelnia prywatna
      czy nie prywatna. No i czy masz jakieś, gdzieś znajomości itp. Takie czasy:)
      Nie zastanawiałabym się nad tym teraz:)
      Mam nadzieję że pomogłam w podjęciu decyzji. Pozdro...
    • Gość: pracodawca Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 23:07
      Domyślam się że Agusia jest jakoś związana z tą szkołą. Ja mam prostą radę -
      zanim zaczniesz studiować zadaj pytanie: ilu absolwentów tej szkoły dostało
      pracę? Będą kombinować z odpowiedzią. Wtedy odżałuj kilkanaście złotych i wejdź
      w archiwum Reczpospolitej (smsem) i sprawdź na którym miejscu pod względem
      zatrudnienia absolwentów na kierowniczych stanowiskach jest GWSH. Zdziwisz się,
      ale to będzie pierwsza lekcja.
      A teraz lekcja druga: wytypuj pięć najlepszych (ranking Wprost - śląskie firmy
      o największych obrotach za 2004 rok) firm na Śląsku, zadzwoń mówiąc, że masz
      dyplom GWSH. Zobaczysz, co powiedzą! Wtedy podjęcie decyzji, co do wyboru
      uczelni okaże się... o wiele trudniejsze...
      • Gość: agusia Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:29
        Pracodawca pewnie ma rację, ja nie rozpatrywałam tematu GWSH w tym kontekście z
        prostej przyczyny - ja już pracę mam.
        Ale, gdyby uczeń zaczął poszukiwać pracy już teraz(wszak będzie studiował
        zaocznie) i ją znalazł, oczywiście mniej więcej w kierunku który chce studiować.
        To doświadczenie byłoby więcej warte od nazwy uczelni, którą ukończył.
        Nadal uważam, że liczy się przede wszystkim potencjał człowieka!
        Oczywiście wiem też jacy ludzie kończą GWSH - często nie wiedzą, będąc na II
        roku, na jakiej są specjalności. Niestety to zasługa nadmiaru kasy u rodziców.
        Ale nie można generalizować.
        Na innych prywatnych uczelniach bywa podobnie.
    • obi76 Re: co sadzicie o GWSH???? 14.07.05, 23:31
      Nie wiem jak jest teraz, ja WSH konczylem w 98 roku. Prace dostałem od razu i w
      zawodzie. Kończyłem tam turystykę i hotelarstwo. Również w kwestii udzielania
      się mam inne doświadczenia. Byłem jednym z założycieli gazetki, drugą składałem
      i klubu turystycznego, udzielałem się również w samorządzie i kilku innych
      organizacjach działającch na GWSH i nigdy nie napotkałem na jakieś trudności.
      Zawsze i Pan Dziekan Szaflarski czy też Pani Rektor Piaskowska znajdowali dla
      nas czas. Ale tak jak już wspomniałem na wstępie to było lat temu kilka wstecz.
      Co do poziomu kształcenia to ja sobie chwalę. Wszystko czego mnie uczono
      wykorzystywałem w pracy zawodowej. W chwili obecnej jestem dyrektorem w jednej z
      śląskich firm. Moi koledzy, którzy kończyli zarządzanie pracują albo na
      zachodzie 2 lub 3 (kontakt niestety urwał się), jeden był zatrudniony w
      Warszawie w Ministerstwie Finansów (nie wiem jak jest teraz) Kolejny jest
      wykładowcą na GWSH i o części wiem, że pracuje w Polici w sekcjach PG.
      Generalnie mam pozytywne odczucia, ale to bardzo subiektywna ocena.
      • Gość: pit Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:35
        ŁO MATKO - z tego co piszesz to jakaś elitarna szkoła jest ;-)
      • Gość: agusia Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 09:28
        Dlatego będę uparta w stwierdzeniu, że liczy się przede wszystkim potencjał
        cżlowieka, to co sobą reprezentuje i co chce osiągnąć!!!!
        Nie opinia na temat uczelni bo to , jak mówi Obi - bardzo subiektywna sprawa.
        Ja również mam się tam dobrze:)))
        A co do gazetki - to jeśli Ci chodzi o Kontrasty to już dawno jej nie ma.
        A jak jeszcze była to strasznie na cenzurowanym przez władze uczelni.
        Teraz nie wiem czy ta, która miała powstać, powstała - nie widziałam żadnego
        numeru.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Jarzabek Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.devs.futuro.pl 15.07.05, 09:50
          Łubu dubu niech żyje nam rektor naszego klubu!
        • obi76 Re: co sadzicie o GWSH???? 15.07.05, 18:46
          Na początku przepraszam za literówki w moim wcześniejszym poście, coś
          klawiatura szwankuje. A wracając do tematu, Kontrasty tylko i wyłącznie
          składałem do druku - takie małe DTP :) a myślałem o gazetce, która nazywała
          się "TURYSTA". Wiem, że po skończonych studiów ktoś chciał ciągnąć dalej ten
          temat, ale chyba mu nie wyszło. Piszesz, że cenzurowali "Kontrasty" no cóż,
          może redakcja przesadziła w treściach artykułów :D
          Pozdrawiam

Obi
          • Gość: agusia Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 21:02
            Z ostatnim twoim zdaniem Obi, jako przyszły dziennikarz się nie zgadzam:))!!
            Nie takich postaw powinniśmy się uczyć,nieprawdaż?
    • absolwent23 Re: co sadzicie o GWSH???? 26.07.05, 12:14
      nie warto
      • obi76 Re: co sadzicie o GWSH???? 03.08.05, 13:39
        Drogi absolwencie, a co myslałeś, że jak płacisz za studia to juz się nie
        będzie trzeba uczyć?? :) Na prywatnych dają jeszcze większy wycisk, żeby
        zostali tylko najlepsi. Pozdrawiam
    • Gość: tichau Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:55
      warto,
      studia skończyłem 5 lat temu. Było super. W międzyczasie skończyłem MBA i
      otwarłem przewód doktorski. Jestem w zarzadzie przedsiębiorstwa i pracuję
      w "renomowanej" warszawskiej szkole wyższej. Znam ludzi, którzy sa po SGH, AE i
      nie umieją znależć pracy. Wszystko zależy od wielu czynników, w tym od danej
      osoby!
      • Gość: agusia Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:10
        "Wszystko zależy od wielu czynników, w tym od danej
        > osoby!" - cały czas to samo podkreślam!!!
        Masz rację Tichau!
        • Gość: hehe Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:53
          up
          • madziam87 Re: co sadzicie o GWSH???? 01.08.05, 23:08
            up
      • Gość: Iza Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:22
        skończyłąm 6 lipca br. mgr, zarządzanie i marketing, spec; zarządzanie firmą na
        rynku miedzynarodowym. Ten kierunek ma najwiecej i najtrudniejsze pzredmioty.
        Nie wstydzę sie , ze ją ukończyłam. Pzreciwnie. Broniłąm dyplom u samego
        profesora!. Jrestem fdumna. A ludzie po państwowych uczelniach nie imponuja mi
        swoimi dyplomami.Pozdrawiam
        • Gość: Iza Re: co sadzicie o GWSH???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:22
          sorry za literki...ale juz dzis jetsem zmęczona...dobranoc.
          • Gość: profesor U samego profesora, ojej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 08:22
            Droga Pani
            Większość studentów w tym kraju broni dyplomów u profesorów, więc
            stwierdzenie "u samego profesora" kompromituje nie tylko panią, ale przede
            wszystkim szkołę, o której tu mowa
            • scoutek Re: U samego profesora, ojej! 03.08.05, 09:25
              mysle, ze tylko pania kompromituje....
              a profesorow w gwsh jest wiecej, nie tylko jeden....
              • Gość: student Re: U samego profesora, ojej! IP: *.devs.futuro.pl 03.08.05, 09:43
                A ilu? Dwóch, trzech, a może nawet czterech?:-))
                • scoutek Re: U samego profesora, ojej! 03.08.05, 12:36
                  Gość portalu: student napisał(a):
                  > A ilu? Dwóch, trzech, a może nawet czterech?:-))

to zalezy na ktorym kierunku....
                  • Gość: ja ;0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:39
                    up
                    • the_sleeper GWSH 20.09.05, 23:33
                      Jestem studentem I roku turystyki w GWSH. Moje odczucia są na razie mieszane,
                      ale przeważają te pozytywne. Wielu uważa, że na prywatnych uczelniach studiują
                      same córki młota (ale takiego który ma duuuużo $$$$$ ;). Zdarzają się w GWSH i
                      takie osobniki, jednak stanowią oni mniejszość. Poziom nauczania w porównaniu z
                      innymi prywatnymi uczelniami jest wysoki i żeby zaliczyć sesję, trzeba trochę
                      popracować. Okropnie drażni organizacja pracy dziekanatu. Chcąc tam coś
                      załatwić, można poczuć się jak w filmie Stanisława Barei.
                      • Gość: pytek Re: GWSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:11
                        "Poziom nauczania w porównaniu z innymi prywatnymi uczelniami jest wysoki"

Skąd wiesz jaki jest poziom na innych uczelniach? Studiowałeś gdzieś wczesniej?
                        A może wydaje ci się wysoki bo nie masz porównania?:-)
                      • slonzak1109 Re: GWSH 21.09.05, 09:25
                        Zastanawiąjące, dlaczego mimo że wszyscy jesteście tacy "mądrzy" to nie
                        pójdziecie na Uniwersytet. Odpowiedź wszyscy znamy :)
                        • the_sleeper Re: GWSH 21.09.05, 20:04
                          Nie studiowałem na innych uczelniach prywatnych, ale znam osoby które studiują.
                          Dlaczego nie poszedłem na uniwersytet? Bo nie miałem takiej możliwości! Nie
                          każdy może grzać tyłek w akademiku studiując dziennie i wyciągając kasę od
                          rodziców!!! Mnie nikt nie sponsoruje. Zamiast imprezować w akademiku muszę
                          pracować na 2 etaty żeby się utrzymać. Na moim roku nie jestem wyjątkiem. Moge
                          zaryzykować stwierdzenie, że tacy jak ja stanowią większość. Żeby móc studiować
                          dziennie np. medycynę trzeba być dzieckiem Kulczyka ;)
                          • Gość: studentka Re: GWSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:49
                            to co tam teraz sie dieje to juz [przesada
                            • Gość: ? Re: GWSH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:07
                              a co się dzieje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka