arnold7 28.08.05, 15:13 Pospekulujmy sobie, ale tak na spokojnie. Jak Katowice wygladalyby pod wzgledem architektonicznym, etnicznym, kulturalnym i gospodarczym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pompka Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: 217.153.80.* 28.08.05, 15:23 Wszędzie gestapo. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 15:28 60 lat po wojnie i jakies 50 lat po smierci Adolfa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: 217.153.80.* 28.08.05, 15:30 A czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 15:35 Zamiast zimnej wojny miedzy ZSRR i USA moglibysmy miec po ukonczeniu II W.S. zimna wojne miedzy USA i III Rzesza, wyscig zbrojen i predzej czy pozniej upadek nazizmu, w wyniku przewagi gospodarczej demokracji nad totalitaryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: 217.153.80.* 28.08.05, 15:37 Prędzej czy później ten upadek gospodarczy totalitaryzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Gdyby Hitler wygrał wojne - jakie byłyby K-ce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 16:36 Gdyby wojnę wygrał Hitler, Karane śmiercią byłyby wice O III Rzeszy i na 5 liter! AUTONOMIĘ by miały Katowice (albo... "ucho od śledzia", bez uścisku "niedźwiedzia", n."KATTOWITZ", wiele nagród (bez nazwy..."Stalinogród") Byłoby jak w raju (Reichu!), A niy tak, jak jes terozki... (w Altreichu) (HKP) ... CZUWAJ, PARTEIGENOSE ARNOLD!!! Hei Hitler!!!... i obudź się wreszcie, marzycielu! - Ha, ha, ha!!!*** Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygrał wojne - jakie byłyby K-ce 28.08.05, 16:49 Harcydupek, idz na swoje podworko, jesli nie potrafisz pisac na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Parteigenosse Arnold7-niemozliwe? 28.08.05, 19:14 Gość portalu: harc mistrz napisał(a): > Gdyby wojnę wygrał Hitler, > Karane śmiercią byłyby wice > O III Rzeszy i na 5 liter! > AUTONOMIĘ by miały Katowice > (albo... "ucho od śledzia", > bez uścisku "niedźwiedzia", > n."KATTOWITZ", wiele nagród > (bez nazwy..."Stalinogród") > Byłoby jak w raju (Reichu!), > A niy tak, jak jes terozki... > (w Altreichu) > (HKP) > ... > CZUWAJ, PARTEIGENOSE ARNOLD!!! > Hei Hitler!!!... i obudź się wreszcie, marzycielu! > - Ha, ha, ha!!!*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krupniok Re: Gdyby Hitler wygrał wojne - jakie byłyby K-ce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.05, 20:29 juzajś cie wypuścili... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 16:44 Założmy, że jakieś 25-30 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodatek_do_salatek Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 04:40 Jedno jest pewne- na Mikolowskiej nie straszylby moloch zafundowany nam przez towarzyszy ze wschodu- palac mlodzierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 09:17 arnold7 napisał: > 60 lat po wojnie i jakies 50 lat po smierci Adolfa? Moim skromnym zdaniem zwycięstwo Niemiec nie obyłoby się bez użycia przez ten kraj broni atomowej (*) i odpowiedniej odpowiedzi USA. Górny Śląsk jako zaplecze przemysłowe Niemiec byłby jednym z głównych celów Amerykanów. ________________ *) Pracami nad niemiecką bombą atomową kierował nie byle kto, tylko sam Werner Heisenberg. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 16:55 Byc moze nawet doszloby do wymiany kilku ciosow nuklearnych, ale gdyby wojna skonczyla sie szybkim pokonaniem Rosji pod koniec 1941 roku, a Hitler bylby rozsadniejszy i nie wypowiedzialby wojny USA, ani Niemcy ani Amerykanie nie mieliby powodu do uzycia bomby. Poza tym bron jadrowa jest wygodna w uzyciu tylko wtedy, kiedy przeciwnik nie moze odpowiedziec tym samym, jak Japonia w 1945 roku. W przypadku posiadania mozliwosci odwetu przez przeciwnika sprawa nie jest juz taka prosta. Jak widzielismy, w okresie zimnej wojny wzajemny nuklearny szantaz byl swego rodzaju gwarancja, ze nie dojdzie do bezposredniej konfrontacji militarnej miedzy mocarstwami jadrowymi. Tak ze raczej bezpodstawne sa te pana spekulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 17:18 arnold7 napisał: > Byc moze nawet doszloby do wymiany kilku ciosow nuklearnych, ale gdyby wojna > skonczyla sie szybkim pokonaniem Rosji pod koniec 1941 roku, a Hitler bylby > rozsadniejszy Ale był, jaki był. "Tak ze raczej bezpodstawne sa te pana spekulacje." > W przypadku posiadania mozliwosci odwetu przez przeciwnika sprawa nie jest juz > taka prosta. Jak widzielismy, w okresie zimnej wojny wzajemny nuklearny szantaz byl swego rodzaju gwarancja, ze nie dojdzie do bezposredniej konfrontacji militarnej miedzy mocarstwami jadrowymi. Widać Stalin był mniej szalony od Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 17:34 Moje nie sa bezpodstawne, prosze pana. Do czasu wojny z ZSRR Hitler osiagal sukces za sukcesem, byc moze gdyby zima nie nadeszla tak szybko bez trudu zdobylby Moskwe i bylby to kolejny sukces, a co do wypowiedzenia wojny USA - byl to blad, ale wygrana z ZSRR mogla go zniwelowac, tym bardziej, ze Amerykanie nie byliby w stanie podjac walki z Wehrmachtem, gdyby ten nie musial trzymac glownych sil na wschodzie. Ale wrocmy do tematu - zakladamy ze Hitler wygral i zastanawiamy sie, jak dzis wygladalyby Katowice. Wg pana wygladalyby jak nuklearne pobojowisko,ale ja osbiscie uwaazam, ze Katowice byly celem nieodpowiednim politycznie (miasto bedace przed wojna pod administracja bylo nie bylo sojusznika USA), a ponadto byly o wiele bardziej odlegle od amerykanskich baz lotniczych niz miasta Zaglebia Ruhry. Gdyby Hitler mial wygrac wojne, a rozstrzygneloby sie to jednak na froncie wschodnim, to w chwili mozliwosci zaatakowania Rzeszy przez USA bronia jadrowa (czyli okolo 1945 roku) Niemcy panowaliby by w powietrzu swoimi odrzutowymi mysliwcami, przez ktore nawet B29 nie mialyby szans sie przebic. A w technice rakietowej Niemcy wyprzedzaly USA o dobre 15-20 lat i raczej tego rodzaju atak im nie grozil. Podsumowujac - przeszkody natury politycznej i militarnej bylyby zbyt duze, zeby Katowice staly sie europejska Hiroszima. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 14:01 Są bezpodstawne, bo nadeszła zima, jaka nadeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 16:31 arcykr napisał: > Są bezpodstawne, bo nadeszła zima, jaka nadeszła. Dlatego w tytule jest gdyby, bo mogla nie nadejsc. Jesli temat jest dla pana nieciekawy czy nudny, to droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 14:03 Skąd wniosek, że konflikt skończyłby się na ataku jądrowym na Zagłębie Ruhry? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 16:33 arcykr napisał: > Skąd wniosek, że konflikt skończyłby się na ataku jądrowym na Zagłębie Ruhry? Nie wniosek, tylko domniemanie, i nie ze skonczylby sie. Reszty pan nie doczytal? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 16:32 katowice by trwaly, my juz niekoniecznie. wiec wole superjednostke, skarbek i zenit w centrum niz najpiekniejsze aleje z przepojona ideologicznie architektura. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 16:48 settembrini napisał: > katowice by trwaly, my juz niekoniecznie. wiec wole superjednostke, skarbek i > zenit w centrum niz najpiekniejsze aleje z przepojona ideologicznie architektur > a. Myslisz, ze aparat nazistowski zniszczylby centrum Katowic tak jak Jarecki i jego kumple? Moze i gdzies powstalaby jakas aleja pelna nazistowskich symboli, ale chyba nie kosztem zabudowy centrum. Poza tym to wydaje mi sie, ze jednak wiecej autochtonow mieszkaloby w Katowicach, niz obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 17:06 byc moze zabrzmi to dla Ciebie jak bluznierstwo, ale dla mnie zamieszkiwane jakiegos miasta czy regionu wylacznie (badz w przewazajacej czesci) przez ludnosc autochtoniczna nie stanowi wielkiej wartosci. wazne jest poczucie "bycia mieszkancem" (czego nieraz brakuje u nas) niz zamieszkiwanie z dziada pradziada. homogeniczne spolecznosci zawsze byly zacofane. ja zazdroszcze amerykanom (choc wlasciwsze by bylo- nowojorczykom) obchodow swiat portorykanskich, kubanskich czy irlandzkich. co do jareckiego- zawsze razilo mnie jego poczucie nieomylnosci, tak wyrazne w udzielanych przezen wywiadach. superjednostka i palac slubow to dwie chyba najbrzudsze budowle jakie kiedykolwiek widzialem. nawet jesli wczesniej staly tam sypiace sie familoki, to nie powinno sie ich ruszac, bo na pewno prezentowalyby sie dzis lepiej niz te "dzieci jareckiego". odnoszac sie do niezaistnialych poczynan nazistowskich- w ogole mnie to nie interesuje. jest mi to rownie obce jak hipotetyczne zycie na marsie. arnold7 napisał: > settembrini napisał: > > > katowice by trwaly, my juz niekoniecznie. wiec wole superjednostke, skarb > ek i > > zenit w centrum niz najpiekniejsze aleje z przepojona ideologicznie archi > tektur > > a. > > Myslisz, ze aparat nazistowski zniszczylby centrum Katowic tak jak Jarecki i > jego kumple? Moze i gdzies powstalaby jakas aleja pelna nazistowskich symboli, > ale chyba nie kosztem zabudowy centrum. > > Poza tym to wydaje mi sie, ze jednak wiecej autochtonow mieszkaloby w > Katowicach, niz obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 17:14 settembrini napisał: > byc moze zabrzmi to dla Ciebie jak bluznierstwo, ale dla mnie zamieszkiwane > jakiegos miasta czy regionu wylacznie (badz w przewazajacej czesci) przez > ludnosc autochtoniczna nie stanowi wielkiej wartosci. I na Slasku tak nie bylo nawet przed 1922 rokiem. wazne jest poczucie "byci > a > mieszkancem" (czego nieraz brakuje u nas) niz zamieszkiwanie z dziada pradziada > . > homogeniczne spolecznosci zawsze byly zacofane. ja zazdroszcze amerykanom (choc > wlasciwsze by bylo- nowojorczykom) obchodow swiat portorykanskich, kubanskich > czy irlandzkich. Ano ja, fajne to majom. Ale gdyby Katowice byly tak wieloetniczne jak kiedya, to Katowice bajdziej przypominalyby New York niz obecnie. > co do jareckiego- zawsze razilo mnie jego poczucie nieomylnosci, tak wyrazne w > udzielanych przezen wywiadach. superjednostka i palac slubow to dwie chyba > najbrzudsze budowle jakie kiedykolwiek widzialem. nawet jesli wczesniej staly > tam sypiace sie familoki, to nie powinno sie ich ruszac, bo na pewno > prezentowalyby sie dzis lepiej niz te "dzieci jareckiego". Jarecki powinien za to odpowiedziec. > odnoszac sie do niezaistnialych poczynan nazistowskich- w ogole mnie to nie > interesuje. jest mi to rownie obce jak hipotetyczne zycie na marsie. Ale mozemy sobie pospekulowac, jakby te Katowice wygladaly w przypadku innego obrotu II WS. W wyniku takiego a nie innego miasto padlo ofiara komunizmu, a system ten nie byl w niczym lepszy od nazizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: 217.153.80.* 28.08.05, 18:08 Ale mozemy sobie pospekulowac, jakby te Katowice wygladaly w przypadku innego obrotu II WS. W wyniku takiego a nie innego miasto padlo ofiara komunizmu, a system ten nie byl w niczym lepszy od nazizmu. No to se sam tłumaczysz kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 20:39 settembrini napisał: > superjednostka i palac slubow to dwie chyba > najbrzudsze budowle jakie kiedykolwiek widzialem. nawet jesli wczesniej staly > tam sypiace sie familoki Nie stały, tam znajdowała się Huta "Marta" A do głównego tematu wątku - nie pomogłoby to wspaniale zapowiadającemu się budynkowi muzeum katowickiego, zburzonemu przez Niemców jako zbyt okazała pozostałość po Polsce. No i nie byłoby Spodka:) Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 20:44 bartoszcze napisał(a): > settembrini napisał: > > > superjednostka i palac slubow to dwie chyba > > najbrzudsze budowle jakie kiedykolwiek widzialem. nawet jesli wczesniej s > taly > > tam sypiace sie familoki > > Nie stały, tam znajdowała się Huta "Marta" > > A do głównego tematu wątku - nie pomogłoby to wspaniale zapowiadającemu się > budynkowi muzeum katowickiego, zburzonemu przez Niemców jako zbyt okazała > pozostałość po Polsce. No i nie byłoby Spodka:) zapomniales jeszce o naszym przyjacielu gauleitrze arnoldzie7 > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 462 dosyc latwo to przewidziec IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.08.05, 19:19 Architektonicznie pewnie dominowalaby architektura monumentalna z duza iloscia symboliki podkreslajacej wyzszosc Niemcow nad innymi narodami. Etnicznie Katowice bylyby w stu procentach niemieckie, Zydzi, Polacy, Czesi i inni byliby historia. Kulturalnie bylyby nazistowskie w stu procentach; wszystko dla fuehrera! Gospodarczo istnialby jakis ograniczony sektor prywatny ale wszystkie duze kompanie opanowane bylyby przez panstwo. Cos w rodzaju dzisiejszej Bialorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
chichrajacy To by byl wreszcie pokoj na Swiecie !!! 28.08.05, 20:31 A Katowitz jaki mialby byc Katowitz.Warszawa jest Warszawa a kto o to pyta.To dlaczego pytacie gdy odpowiedz jest prosta Niemieckie miasto by Niemieckim pozostalo -Bec i TSCHÜSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: To by byl wreszcie pokoj na Swiecie !!! 28.08.05, 20:36 chichrajacy napisał: > A Katowitz jaki mialby byc Katowitz.Warszawa jest Warszawa a kto o to pyta.To > dlaczego pytacie gdy odpowiedz jest prosta Niemieckie miasto by Niemieckim > pozostalo -Bec i TSCHÜSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!! Moze dopowiesz z hitlerowskim pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: To by byl wreszcie pokoj na Swiecie !!! 29.08.05, 02:19 ramen5 napisał: > chichrajacy napisał: > > > A Katowitz jaki mialby byc Katowitz.Warszawa jest Warszawa a kto o to pyt > a.To > > dlaczego pytacie gdy odpowiedz jest prosta Niemieckie miasto by Niemiecki > m > > pozostalo -Bec i TSCHÜSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!! > > > Moze dopowiesz z hitlerowskim pozdrowieniem Przecież Chichrający pożegnał się słowiańskim pozdrowieniem - Tschüsssssssss -,tak,tak. Odpowiedz Link Zgłoś
darkuss po wojnie 28.08.05, 20:32 Żydzi napewno odeszliby w zapomnienie. Obawiam się jednak o Nasz naród. Niemcy dążyli do tego, żeby "Polaczki" (czyli my)byli darmową siłą roboczą. Możnaby było nas sobie kupowaćna targu - inaczej mówiąć bylibyśmy niewolnikami i tyle (nieważne w jakiej formie). My, czyli potomkowie tego niewolniczego narou, mówilibyśmy po niemiecku, nie wiedzielibyśmy kim był Słowacki, Mickiewicz, Różewicz czy Baczyński. Kiedyś wydawało mi się, że byłoby lepiej niż mamy, teraz jednak dorosłem i przejrzałem na oczy. Dowiedziałem się do czego dążył Hitler. Niszczył naszą kulturę. W sumie musiałby sobie radzić z co chwilę występującymi powstaniami, które nie mam pojęcia jakby mogły się kończyć. Jak udało się rozwalić Układ Warszawski, to nazistów również możeby się udało, lecz jedynie z pomocą innych, z którą jak wiemy nikt nie śpieszył przed wojną i podejrzewam, że i po wojnie (wygranej przez Niemców). Co do Katowic, ważneby były VOLKS LISTY. Bardzo łatwa selekcja - bardzo podobna do zdobycia ob. niemieckiego w latach 80 i 90. Katowice, byłyby uznawane za zawsze niemieckie miasto i wyglądałoby podobnie jak wszystkie niemieckie miasta. To jes mój poglą, nad którym nie zastanawiałem się zbyt długo, jeśli jednak ktoś podemie się dyskusji - pomyślę głębiej... Pozdrawiam. PA Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: po wojnie 28.08.05, 20:38 darkuss napisał: > Żydzi napewno odeszliby w zapomnienie. Obawiam się jednak o Nasz naród. Niemcy > dążyli do tego, żeby "Polaczki" (czyli my)byli darmową siłą roboczą. Możnaby by > ło nas sobie kupowaćna targu - inaczej mówiąć bylibyśmy niewolnikami i tyle (ni > eważne w jakiej formie). My, czyli potomkowie tego niewolniczego narou, mówilib > yśmy po niemiecku, nie wiedzielibyśmy kim był Słowacki, Mickiewicz, Różewicz cz > y Baczyński. Kiedyś wydawało mi się, że byłoby lepiej niż mamy, teraz jednak do > rosłem i przejrzałem na oczy. Dowiedziałem się do czego dążył Hitler. Niszczył > naszą kulturę. W sumie musiałby sobie radzić z co chwilę występującymi powstan > iami, które nie mam pojęcia jakby mogły się kończyć. Jak udało się rozwalić Ukł > ad Warszawski, to nazistów również możeby się udało, lecz jedynie z pomocą inny > ch, z którą jak wiemy nikt nie śpieszył przed wojną i podejrzewam, że i po wojn > ie (wygranej przez Niemców). Co do Katowic, ważneby były VOLKS LISTY. Bardzo ła > twa selekcja - bardzo podobna do zdobycia ob. niemieckiego w latach 80 i 90. Ka > towice, byłyby uznawane za zawsze niemieckie miasto i wyglądałoby podobnie jak > wszystkie niemieckie miasta. To jes mój poglą, nad którym nie zastanawiałem się > zbyt długo, jeśli jednak ktoś podemie się dyskusji - pomyślę głębiej... Pozdra > wiam. > PA > Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: dosyc latwo to przewidziec 28.08.05, 20:35 Gość portalu: 462 napisał(a): > Architektonicznie pewnie dominowalaby architektura monumentalna z duza iloscia > symboliki podkreslajacej wyzszosc Niemcow nad innymi narodami. Etnicznie > Katowice bylyby w stu procentach niemieckie, Zydzi, Polacy, Czesi i inni byliby > historia. Kulturalnie bylyby nazistowskie w stu procentach; wszystko dla > fuehrera! Gospodarczo istnialby jakis ograniczony sektor prywatny ale wszystki > e > duze kompanie opanowane bylyby przez panstwo. Cos w rodzaju dzisiejszej Bialor > usi. Mila perspektywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:11 Gdyby Hitler wygrał wojnę... Gó...o by wyszło z UE i NATO, Katowice byłyby b. spokojne - Ordnung'u strzegłoby Gestapo. (HKP) ... CZUWAJ, EUROPO!!! KL Auschwitz by się rozrósł i m p o n u j ą c o . Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:23 Panowie, bez emocji. Zaloze sie, ze Katowice bylyby po prostu ladniesze. Zydow i tak nie ma, Slazacy pozostaliby (tak jak pod polska administracja musieliby pracowac w przemysle - wsioki z brandenburskich wiosek nie daliby rady - ale nie wyjezdzaliby masowo na zachod Rzeszy z braku perspektyw, jak w PRL, i oczywiscie ci zamozniejsi nie byliby wypedzeni, zeby zrobic miejsce cwaniaczkom zza rzeki), a ci bardziej wygodni zamiast spolonizowac sie zgermanizowaliby sie, robotnicy przymusowi z calej Europy wschodniej zaludniliby wulce (jak zawsze przedtem), a miasto byloby zamozniejsze. Zietek nalezlaby do NSDAP, a komunikacja miejska bylaby bardziej podobna do tej z Dortmundu niz do tej z Kiszyniowa (jak to obecnie mniej wiecej wyglada). W spisie powszechnym jakies 900 tys. zamiast 173 tys. podaloby narodowosc slaska. Arni7 wzywalby na forum do zmiany nazwy Hitlerstrasse na August-Schneider-Strasse i wyzywalby niemiakowcow z Ruchu Obywatelskiego Niemiecki Slask z niejakim Peterem Spryrom na czele. Niemiakowcy oskarzaliby RAŚ o antymniemiecka dzialalnosc i sianie propolskiej propagandy. Tyskie smakowaloby tak samo, tylko sila nabywcza mieszkancow pozwalalaby na obalanie wiekszych ilosci tego trunku, oczywiscie imieniny bylyby zjawiskiem prawie nieznanym, a kluski z roladami smakowalyby jak zawsze.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz A już myślałem ,że największym cymbałem jest Erwin IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 28.08.05, 22:32 Erwinek. Niestety muszę człowieka przeprosić. Oto ujawnił nam w roli idioty wszechczasów Arnold. Ty facet poważnie myślisz ,że gdyby Niemcy wygrali wojnę to stonowaliby? Doszliby do wniosku ,że są panami stworzenia i zbrodnie do tej pory popełnione byłyby co najwyżej śpiewem słowika wobec ryku lwa. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A już myślałem ,że największym cymbałem jest 28.08.05, 22:42 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Erwinek. > Niestety muszę człowieka przeprosić. > Oto ujawnił nam w roli idioty wszechczasów Arnold. > Ty facet poważnie myślisz ,że gdyby Niemcy wygrali wojnę to stonowaliby? Kiedy Rosjanie stonowali? W 1956, 1968, czy moze dopiero po Afganistanie? > Doszliby do wniosku ,że są panami stworzenia i zbrodnie do tej pory popełnione > byłyby co najwyżej śpiewem słowika wobec ryku lwa. Przy malejacej checi mieszkancow nazistowskiej Europy do prokreacji (zakladamy, ze po 1945 wojna bylaby skonczona, a postep techniczny nia wywolany plus grabieze na przegranych spowodowalby nieunikniony wzrost zamoznosci spoleczenstwa) i wobec widma wojny z o wiele bardziej kreatywnym, bo demokratycznym wrogiem zza Atlantyku wladze szybko dzoszlyby do wniosku, ze nawet pozostalych przy zyciu Zydow warto wtrybic w totatarny wysilek walki z zewnetrznym wrogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz ja tego nie skomentuję - poddaję się IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 28.08.05, 23:11 Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: ja tego nie skomentuję - poddaję się 28.08.05, 23:16 Jestem zawiedzony taka twoja Tadziu postawa. Jako polgermanin nigdy bym sie tak nie zachowal:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: ja tego nie skomentuję - poddaję się 28.08.05, 23:27 A wiesz Tadziu, ze wieza spadochronowa stalaby dalej? Jakis niemiecki Golba dopisalby historie o zrzucaniu 18-letnich niemieckich rezerwistow i panienek ze sluzb pomocniczych z tego stanowiska obserwacyjnego po chwilowym przechwyceniu go przez polskich bandytow. Bartosz Wielinski mialby problemy po opublikowaniu notatek Neulinga, z ktorych wynikaloby cos calkiem innego - "skoro nie znamy nazwisk tych bohaterow wyzwolenia Katowic, to byc moze ich wcale nie bylo". Zatrzymac Wielinskiego do wyjasnienia! Podpisano: Prokurator Peter Spyra z IPN (Instytut pamieci niemieckiej) Wolnosc prasy ponad wszystko! Podpisano: Peter Uszok z odzialu brukarzy nieniemieckich, Burmistrz Kattowitz po kolejnych wolnych wyborach samorzadowych w III Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: ja tego nie skomentuję - poddaję się IP: 217.153.80.* 29.08.05, 01:19 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Erwinek. > Niestety muszę człowieka przeprosić. > Oto ujawnił nam w roli idioty wszechczasów Arnold. > Ty facet poważnie myślisz ,że gdyby Niemcy wygrali wojnę to stonowaliby? Kiedy Rosjanie stonowali? W 1956, 1968, czy moze dopiero po Afganistanie? > Doszliby do wniosku ,że są panami stworzenia i zbrodnie do tej pory popełnione > byłyby co najwyżej śpiewem słowika wobec ryku lwa. Przy malejacej checi mieszkancow nazistowskiej Europy do prokreacji (zakladamy, ze po 1945 wojna bylaby skonczona, a postep techniczny nia wywolany plus grabieze na przegranych spowodowalby nieunikniony wzrost zamoznosci spoleczenstwa) i wobec widma wojny z o wiele bardziej kreatywnym, bo demokratycznym wrogiem zza Atlantyku wladze szybko dzoszlyby do wniosku, ze nawet pozostalych przy zyciu Zydow warto wtrybic w totatarny wysilek walki z zewnetrznym wrogiem. Ten cymbał porównuje co lepsze dżuma czy cholera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wez nie dupc Arni tys jes naziol.. IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 12:06 Skoncz z tym dupcenim o III rzszy bo mi sie serio noz w kabzie oteiwra.. Co do prokreacji- poczytaj o systemie wylapywania dzieci o Nordyckich rysach zabieraniu ich od familli i wychowywaniu w duchu HJ Poczytaj o polityce rodzinnej III rzeszy- rola kobiety 3x k (dzieci , kuchnia , kosciol) Kobiety nieszly zastepowac chopow do fabryk, bo zastepowali ich niearyjscy niewolnicy, wiec mogly spokojnie rodzic dzieci.. i byl to system o wiele wydajnieszy od demokracji bo nitrza im bylo placic(niewolnikom) Taki RASowiec zes jest a robisz swej organizacji hitleroskiego fejma. I se pomysl jak moze zara pojsc riposta, ze ras moze se do godla hakenkrojza dodac, albo cos takiego. Czytalem Twoje wczesniejsze posty na inne tematy , i bym nigdy niepomylal ze moasz takei wypaczenia. I tu nima co dyskutowac. Rosjanie wystopowali i niemcy by wystopowali, tylko jakie to spustoszenia wyzadzilo. Zastanow sie i niebrnij ta gadke... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Arni tys jes naziol.. 29.08.05, 19:54 Gość portalu: wez nie dupc napisał(a): > Skoncz z tym dupcenim o III rzszy bo mi sie serio noz w kabzie oteiwra.. To jakis temat tabu? A skoro pan nie potrafi poskromic emocji, to proponuje rezimowa TVP, bardzo fajna TV dla cwiercinteligentow. > > Co do prokreacji- poczytaj o systemie wylapywania dzieci o Nordyckich rysach > zabieraniu ich od familli i wychowywaniu w duchu HJ To swiadczy o slabym zaangazowaniu obywatelek III Rzeszy w prokreacje. > > Poczytaj o polityce rodzinnej III rzeszy- rola kobiety 3x k (dzieci , kuchnia > , > kosciol) Prawdziwie katolicka rodzina powinna skladac sie z rodzicow i 8 dzieci. Kobiety nieszly zastepowac chopow do fabryk, bo zastepowali ich > niearyjscy niewolnicy, wiec mogly spokojnie rodzic dzieci.. i byl to system o > wiele wydajnieszy od demokracji bo nitrza im bylo placic(niewolnikom) Trudno bylo posadzic przy tokarce kobiete, ale za pozniej stosowano to w komunistycznej Polsce i ZSRR. > > Taki RASowiec zes jest a robisz swej organizacji hitleroskiego fejma. Nie jestem w RAS, a jako osoba prywatna korzystajaca z prawa do wolnosci slowa, gwarantowanego przez konstytucje, moge poruszac tu kazdy temat nie lamiacy netykiety. Od tego jest forum. I se > pomysl jak moze zara pojsc riposta, ze ras moze se do godla hakenkrojza dodac, > albo cos takiego. A jak napisze o wygranej Stalina to RAS ma sobie dodac do godla sierp i mlot? > Czytalem Twoje wczesniejsze posty na inne tematy , i bym nigdy niepomylal ze > moasz takei wypaczenia. To zacznij wreszcie myslec czlowieku. > I tu nima co dyskutowac. Rosjanie wystopowali i niemcy by wystopowali, tylko > jakie to spustoszenia wyzadzilo. > Zastanow sie i niebrnij ta gadke... Dlatego jest ten watek, zeby sie wlasnie pozastanawiac. Pan widac nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Drogi Arnoldzie podchodzisz do sprawy nazbyt lekko IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 29.08.05, 22:20 Gdyby do świadomości szeregowych Niemców dotarła prawda ,że wygrali wojnę i NIKT IM NIE JEST W STANIE DAĆ RADY i najbardziej dupowaty Hans i najbardziej rozlazła Rita są panami życia i śmierci każdej istoty która nie jest Niemcem I to nawet ci nieliczni którzy zachowali dotychczas swoje człowieczeństwo zostaliby bestiami. Człowieku - nie miej złudzeń- ich pęd do stworzenia idealnej rasy nordyckiej byłby motorem tego ,że po wybiciu słowian ,Żydów i innego "badziewia" zabraliby się za gorsze sorty Niemców czyli przede wszystkim za Ślązaków. Wielu podludzi zginęłoby z rąk zwykłych zboczeńców , miliony straciłyby życie z rąk panów Niemców urządzających sobie safari na terenach podbitych. Gdyby nie bali się nawet Boga to może traktując podbitych jak zwierzęta kazali by im chodzić na golasa żeby zaoszczędzić na tekstyliach ale przede wszystkim natychmiast odróżnić się na tle tłumu. Nie miej złudzeń - Zwycięstwo Niemców do tej pory okupiłyby życiem Miliardy ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Drogi Arnoldzie podchodzisz do sprawy nazbyt 29.08.05, 22:35 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Gdyby do świadomości szeregowych Niemców dotarła prawda ,że wygrali wojnę i > NIKT IM NIE JEST W STANIE DAĆ RADY i najbardziej dupowaty Hans i najbardziej > rozlazła Rita są panami życia i śmierci każdej istoty która nie jest Niemcem I > > to nawet ci nieliczni którzy zachowali dotychczas swoje człowieczeństwo > zostaliby bestiami. Na szczescie to wy mieliscie monopol na bycie bestiami przez ponad 40 lat:) > Człowieku - nie miej złudzeń- ich pęd do stworzenia idealnej rasy nordyckiej > byłby motorem tego ,że po wybiciu słowian ,Żydów i innego "badziewia" zabraliby > > się za gorsze sorty Niemców czyli przede wszystkim za Ślązaków. > Wielu podludzi zginęłoby z rąk zwykłych zboczeńców , miliony straciłyby życie z > > rąk panów Niemców urządzających sobie safari na terenach podbitych. > Gdyby nie bali się nawet Boga to może traktując podbitych jak zwierzęta kazali > by im chodzić na golasa żeby zaoszczędzić na tekstyliach ale przede wszystkim > natychmiast odróżnić się na tle tłumu. > Nie miej złudzeń - Zwycięstwo Niemców do tej pory okupiłyby życiem Miliardy > ludzi > > Miriady panie tadku, lacznie z Marsjanami i tymi dziouchami ze Wenus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wez nie dupc co do zydow i innch nacji to smie watpict IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 11:56 poogladaj sobie , sie wez poczytaj o masowej zagladzie. Tego sie niedalo przewidziec i niemozna spekulowac czy by sie to zatrzymalo. To byl niewytlumaczalny atak bestialstwa i zdehumanizowania na masowa skale.Skad wiesz co Führer by jeszcze wymyslil? Z teorii jakis ambitnych doktorantow od historii czy politologii??? Najwieksze mozgi epoki, wogole nikt w histori ludzkosci niemogl przewidziec czegos takiego. I nie ze tylko zyda, czy slunzaka czy poloka smierc mogla spotkac codzien. I bys Arnold se pisol na forum chyba przed wyjsciem na umschlagplatz posty o autonomicznych barakach... Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: A już myślałem ,że największym cymbałem jest 29.08.05, 00:14 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Erwinek. > Niestety muszę człowieka przeprosić. > Oto ujawnił nam w roli idioty wszechczasów Arnold. > Ty facet poważnie myślisz ,że gdyby Niemcy wygrali wojnę to stonowaliby? > Doszliby do wniosku ,że są panami stworzenia i zbrodnie do tej pory popełnione > byłyby co najwyżej śpiewem słowika wobec ryku lwa. Tadeusz odkryl nareszcie ludzkie oblicze Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 09:22 arnold7 napisał: > Panowie, bez emocji. Zaloze sie, ze Katowice bylyby po prostu ladniesze. Za to dzieci rodzące się po ataku nuklearnym byłyby dużo brzydsze - bez oczu, ust itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Dobre pytanie zasługujące na przemyślenie IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 28.08.05, 22:23 Adolf wygrywa wojnę na jakim etapie? Załóżmy ,że zdobył całą Europę jak leci i skapitulował przed nim Stalin. W perspektywie Hitler ma podbój reszty świata ale na razie musi "ucywilizować" zajęte tereny a co ważne spowodować żeby miejscowi chcieli zachować spokój bo żeby go wymusić nie wystarczy mu wojska. Powołuje "niezależne" państwa Ukraińskie, Białoruskie, Litewskie , Łotewskie z własnymi rządami i armiami itd bo Estonię przekazuje Finlandii identycznie pod własnym protektoratem załatwia sprawę z Anglią ,Francją i całą resztą Europy. Chodzi o to żeby Ci wszyscy w spokoju pracowali na rzecz jego III Rzeszy. To coś podobnego do Krajów Demokracji Ludowej tyle ,że może w nieco bardziej karykaturalnej formie. Teraz musi szybko zakończyć kwestię Żydowską i wytłuc wszystkich słowian z terenów które mają powiększyć rodowitą Rzeszę. Czyli należy zabić co najmniej 40-50 milionów ludzi. Nie byłoby problemem zgładzenie tych ludzi ale problem stanowi co zrobić ze zwłokami. Takiej ilości nie pokryje żadna ziemia Niestety zwłoki do spalenia wymagają tym więcej czasu i paliwa im więcej trup waży. Z tej przyczyny zanim ich się zabije należy wycieńczyć ich do maksimum a to wymagałoby kolosalnej ilości czasu. Zważywszy ,że zabijając w Auschwitzu każdej minuty wojny po dwie osoby nie zdołali zabić nawet trzech milionów muszą stworzyć ogromny superobóz na kilka milionów więźniów. Jest miejsce które zapewni wielu z nich śmiertelną pracę to huty i kopalnie Śląska. Dodatkowo kopalnie mają tę zaletę ,że niektóre z nich nadają się na giga groby. W tej sytuacji Katowice po prostu zostałyby centrum gigantycznego obozu koncentracyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: Dobre pytanie zasługujące na przemyślenie 29.08.05, 00:12 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Adolf wygrywa wojnę na jakim etapie? > Załóżmy ,że zdobył całą Europę jak leci i skapitulował przed nim Stalin. > W perspektywie Hitler ma podbój reszty świata ale na razie musi "ucywilizować" > zajęte tereny a co ważne spowodować żeby miejscowi chcieli zachować spokój bo > żeby go wymusić nie wystarczy mu wojska. > Powołuje "niezależne" państwa Ukraińskie, Białoruskie, Litewskie , Łotewskie z > własnymi rządami i armiami itd bo Estonię przekazuje Finlandii identycznie pod > własnym protektoratem załatwia sprawę z Anglią ,Francją i całą resztą Europy. > Chodzi o to żeby Ci wszyscy w spokoju pracowali na rzecz jego III Rzeszy. > To coś podobnego do Krajów Demokracji Ludowej tyle ,że może w nieco bardziej > karykaturalnej formie. > Teraz musi szybko zakończyć kwestię Żydowską i wytłuc wszystkich słowian z > terenów które mają powiększyć rodowitą Rzeszę. > Czyli należy zabić co najmniej 40-50 milionów ludzi. > Nie byłoby problemem zgładzenie tych ludzi ale problem stanowi co zrobić ze > zwłokami. > Takiej ilości nie pokryje żadna ziemia > Niestety zwłoki do spalenia wymagają tym więcej czasu i paliwa im więcej trup > waży. > Z tej przyczyny zanim ich się zabije należy wycieńczyć ich do maksimum a to > wymagałoby kolosalnej ilości czasu. > Zważywszy ,że zabijając w Auschwitzu każdej minuty wojny po dwie osoby nie > zdołali zabić nawet trzech milionów muszą stworzyć ogromny superobóz na kilka > milionów więźniów. > Jest miejsce które zapewni wielu z nich śmiertelną pracę to huty i kopalnie > Śląska. > Dodatkowo kopalnie mają tę zaletę ,że niektóre z nich nadają się na giga groby. > W tej sytuacji Katowice po prostu zostałyby centrum gigantycznego obozu > koncentracyjnego. > Piekna perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Dobre pytanie zasługujące na przemyślenie 29.08.05, 09:25 Gość portalu: tadeusz napisał(a): > Adolf wygrywa wojnę na jakim etapie? > Załóżmy ,że zdobył całą Europę jak leci i skapitulował przed nim Stalin. W takim razie Niemcy miałyby dosyć czasu na wyprodukowanie bomby atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 00:09 Gość portalu: harc mistrz napisał(a): > Gdyby Hitler wygrał wojnę... > Gó...o by wyszło z UE i NATO, > Katowice byłyby b. spokojne - > Ordnung'u strzegłoby Gestapo. > (HKP) > ... > CZUWAJ, EUROPO!!! > KL Auschwitz by się rozrósł i m p o n u j ą c o . Czyzby Arni chccial tam wsadzic wszystkich goroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier68 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.h.pppool.de 06.09.05, 12:38 ciekawie by bylo Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 06.09.05, 16:30 Gość portalu: schlesier68 napisał(a): > ciekawie by bylo Potrafisz to sprecyzowac? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:31 arnold7 napisał: > Pospekulujmy sobie, ale tak na spokojnie. Jak Katowice wygladalyby pod > wzgledem architektonicznym, etnicznym, kulturalnym i gospodarczym? arni pomys`l o czym ty piszesz?, a co by bylo gdybys` kto`regos` dnia zlamal sobie noge na schodach?=chcesz pospekulowac?, pewnie nie!=to po co taki kontrowersyjny temat zakladasz?,;(, Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:35 builder napisał: > arnold7 napisał: > > > Pospekulujmy sobie, ale tak na spokojnie. Jak Katowice wygladalyby pod > > wzgledem architektonicznym, etnicznym, kulturalnym i gospodarczym? > > arni pomys`l o czym ty piszesz?, > a co by bylo gdybys` kto`regos` dnia zlamal sobie noge na schodach?=chcesz > pospekulowac?, > pewnie nie!=to po co taki kontrowersyjny temat zakladasz?,;(, Bo to jest forum dyskusyjne, a historia alternatywna jest dziedzina, ktora mozna tu stosowac nie lamiac netykiety. Pozdor, szkoda, co my sie niy trefiyli tym razym. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:43 arnold7 napisał: > builder napisał: > > > arnold7 napisał: > > > > > Pospekulujmy sobie, ale tak na spokojnie. Jak Katowice wygladalyby > pod > > > wzgledem architektonicznym, etnicznym, kulturalnym i gospodarczym? > > > > arni pomys`l o czym ty piszesz?, > > a co by bylo gdybys` kto`regos` dnia zlamal sobie noge na schodach?=chces > z > > pospekulowac?, > > pewnie nie!=to po co taki kontrowersyjny temat zakladasz?,;(, > > Bo to jest forum dyskusyjne, a historia alternatywna jest dziedzina, ktora > mozna tu stosowac nie lamiac netykiety. > > Pozdor, szkoda, co my sie niy trefiyli tym razym. > > byles` zbyt zajety=szkoda, Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:49 Poczkej chwila, miol rzes dzwonic abo poslac SMS, coby jo wiedziou, kaj dzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:59 arnold7 napisał: > Poczkej chwila, miol rzes dzwonic abo poslac SMS, coby jo wiedziou, kaj dzwonic > . > prawda!, we sobota bola impreza ze starszymi na jenzyki=miolech dos`c`, Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 23:03 builder napisał: > arnold7 napisał: > > > Poczkej chwila, miol rzes dzwonic abo poslac SMS, coby jo wiedziou, kaj > dzwonic > > . > > > > prawda!, > we sobota bola impreza ze starszymi na jenzyki=miolech dos`c`, Rozumia:) Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: 217.153.80.* 29.08.05, 01:23 Może spróbujemy sie zastanowić, co byś robił w wolnym czasie jakbyś miał rozum? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:33 A ty Tadziu jako ofiara niemieckiej propagandy wypisywalbys takie same pierdoly o komunizmie, gdyby Arni pocisnal na forum (niemieckojezycznym zapewne, ale kazdy tu znalby niemiecki zamiast polskiego, a niektorzy oprocz slaskiego ) tekst "Gdyby Stalin wygral wojne - jakie bylyby Katowice?" Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:42 "Gdyby Stalin wygral wojne - jakie bylyby Katowice?" za poruszanie takich tematow na forach dyskusyjnych zwycieskiej rzeszy odcinaliby pewnie... dostep do internetu ;] arnold7 napisał: > A ty Tadziu jako ofiara niemieckiej propagandy wypisywalbys takie same pierdoly > > o komunizmie, gdyby Arni pocisnal na forum (niemieckojezycznym zapewne, ale > kazdy tu znalby niemiecki zamiast polskiego, a niektorzy oprocz slaskiego ) > tekst "Gdyby Stalin wygral wojne - jakie bylyby Katowice?" Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:47 settembrini napisał: > "Gdyby Stalin wygral wojne - jakie bylyby Katowice?" > za poruszanie takich tematow na forach dyskusyjnych zwycieskiej rzeszy > odcinaliby pewnie... dostep do internetu ;] W 2005, jakies 50 lat po smierci Hitlera i nieuniknionym kilkadziesia lat pozniej upadku nazizmu? Set, komuna tez wydawala sie niesmiertelna, a jako system byla jednak bardziej trwala niz nazizm, co sie dowiodlo empirycznie. Za to PISuary moga niedlugo nam odciac dostep do netza:) Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 22:59 tylko sobie ironizowalem, gdybym uzyl zamiast "odciac" slowa "zlikwidowac" byloby to czytelniejsze. poza tym nie wiadomo jak radzilby sobie ekonomicznie ten system w stanie "pokoju". ja grajac niegdys w cywilizacje zawsze uzywalem komunizmu albo faszyzmu ;))) i calkiem niezle mi szlo. a teraz powazniej. po kilku "naduzyciach i wypaczeniach" niemiecki nazizm zreformowalby sie na podobienstwo chin, z komunistyczna ideologia i kapitalistycznym rynkiem. ja jestem akurat zwolennikiem takiej wlasnie teorii. zbrodnie nazizmu byly zbyt powszechne, zbyt wielki odsetek spoleczenstwa byl w nie zaangazowany, w latach '30 zbyt powszechny byl awans spoleczny, by ten system umarl od srodka. dzis rzesza trwalaby w najlepsze, a sila robocza bylaby jeszcze tansza niz w korei polnocnej. arnold7 napisał: > settembrini napisał: > > > "Gdyby Stalin wygral wojne - jakie bylyby Katowice?" > > za poruszanie takich tematow na forach dyskusyjnych zwycieskiej rzeszy > > odcinaliby pewnie... dostep do internetu ;] > > W 2005, jakies 50 lat po smierci Hitlera i nieuniknionym kilkadziesia lat > pozniej upadku nazizmu? > Set, komuna tez wydawala sie niesmiertelna, a jako system byla jednak bardziej > > trwala niz nazizm, co sie dowiodlo empirycznie. > > Za to PISuary moga niedlugo nam odciac dostep do netza:) > > Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 28.08.05, 23:08 settembrini napisał: > tylko sobie ironizowalem, gdybym uzyl zamiast "odciac" slowa "zlikwidowac" > byloby to czytelniejsze. poza tym nie wiadomo jak radzilby sobie ekonomicznie > ten system w stanie "pokoju". ja grajac niegdys w cywilizacje zawsze uzywalem > komunizmu albo faszyzmu ;))) i calkiem niezle mi szlo. > a teraz powazniej. po kilku "naduzyciach i wypaczeniach" niemiecki nazizm > zreformowalby sie na podobienstwo chin, z komunistyczna ideologia i > kapitalistycznym rynkiem. ja jestem akurat zwolennikiem takiej wlasnie teorii. > zbrodnie nazizmu byly zbyt powszechne, zbyt wielki odsetek spoleczenstwa byl w > nie zaangazowany, w latach '30 zbyt powszechny byl awans spoleczny, by ten > system umarl od srodka. dzis rzesza trwalaby w najlepsze, a sila robocza bylaby > jeszcze tansza niz w korei polnocnej. Przy tak wysokojakosciowych produktach, ktore moglby produkowac wprzegniety w nazistowska gospodarke europejski przemysl, przy takich oczekiwaniach ekonomicznych i socjalnych spoleczenstwa (Francja, Wlochy, Holandia, Norwegia, Dania, Belgia, Luksemburg, Czechy, Wegry, wschod Europy bez Rosji za Uralem, byc moze Wielka Brytania)? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 A teraz pytanie Set 28.08.05, 23:15 Czy odsetek spoleczenstwa Rzeszy zaangazowany w zbrodnie byl wiekszy niz odsetek mieszkancow ZSRR? Tam nawet dzieci kapowaly na rodzicow. Czy w ZSRR bylby mozliwy taki zamach na Stalina jak na Hitlera w lipcu 1944? Na Hitlera taki byl, zasieg spisku byl ogromny, a Slazacy (fakt, ze glownie ci zgermanizowani calkowicie, ale sam mam takich wielu w rodzinie) mieli w nim bardzo spory udzial. Niezalezne myslenie chyba mialo wiecej miejsca w Rzeszy niz w ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: A teraz pytanie Set 28.08.05, 23:37 zsrr to zupelnie inna bajka, 300 lat panowania romanowow stworzyly swietny grunt pod jedynowladcze, totalitarne rzady stalina. tam odsetek ludzi wyksztalconych byl niewielki, a w chlopskiej gawiedzi stereotyp dobrego cara byl zakorzeniony (to otoczenie cara bylo zle). popatrz, skoro jaruzel dopiero teraz zdal sobie sprawe z tego, co sie stalo w '68 roku, jak gleboko wiara w niezachwiany zwiazek radziecki byla zakorzeniona. hitler nie mial tak latwego zadania, jego argumentami byly tylko poprawiajaca sie gospodarka i żądania powrotu do status quo ante, sprzed I wojny. XIX wiek to dla jednoczacych sie niemiec pasmo sukcesow, rozwoju na kazdym polu (nauka, przemysl, wszystko inne). niemcy byli na innym stopniu rozwoju, musial sie w koncu znalezc ktos, kto sie obudzil i zorganizowal jakas opozycje wobec hitlera. jestem sklonny zaryzykowac teze, ze o ile zaangazowanie obu spoleczenstw bylo porownywalne, to niemcy robili to w wiekszym odsetku swiadomie (majac namacalne dowody "slusznosci" celow hitlera w postaci np. likwidacji bezrobocia), a spoleczenstwo radzieckie po prostu popieralo stalina sila bezwladnosci, zmanipulowane i zastraszone przez "zlych doradcow". arnold7 napisał: > Czy odsetek spoleczenstwa Rzeszy zaangazowany w zbrodnie byl wiekszy niz > odsetek mieszkancow ZSRR? Tam nawet dzieci kapowaly na rodzicow. > Czy w ZSRR bylby mozliwy taki zamach na Stalina jak na Hitlera w lipcu 1944? > Na Hitlera taki byl, zasieg spisku byl ogromny, a Slazacy (fakt, ze glownie ci > > zgermanizowani calkowicie, ale sam mam takich wielu w rodzinie) mieli w nim > bardzo spory udzial. > Niezalezne myslenie chyba mialo wiecej miejsca w Rzeszy niz w ZSRR. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A teraz pytanie Set 28.08.05, 23:40 Ja jednak zaryzykuje stwierdzenie, ze nazistowski totalitaryzm umarlby smiercia naturalna najpozniej gdzies w polowie lat 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kedyw Re: A teraz pytanie Set IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:27 arnold7 napisał: > Ja jednak zaryzykuje stwierdzenie, ze nazistowski totalitaryzm umarlby > smiercia naturalna najpozniej gdzies w polowie lat 70-tych. Jesteś zwolennikiem opcji, że poszło by to wariantem iberyjskim? Analogicznie do upadku faszyzmu (quasi-nazizm) w Hiszpanii i Portugalii????? Nie sądzę, włoski upaść musiał gwałtownie, niemiecki też. Iberyjski faszyzm miał całkiem inny kontekst historyczny i cywilizacyjno-kulturowy (katolicyzm, który był tylko we Włoszech obecny jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A teraz pytanie Set 29.08.05, 17:38 Ale skoro faszyzm umarl smiercia naturalna w Hiszpanii, to analogiczny przyklad moglby sie przydarzyc w III Rzeszy. Fakty historyczne wskazuja na to, ze komunizm byl (a wlasciwie jest do dzis) o wiele trwalszym systemem niz faszyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kedyw Re: A teraz pytanie Set IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:10 arnold7 napisał: > Ale skoro faszyzm umarl smiercia naturalna w Hiszpanii, to analogiczny przyklad > > moglby sie przydarzyc w III Rzeszy. Fakty historyczne wskazuja na to, ze > komunizm byl (a wlasciwie jest do dzis) o wiele trwalszym systemem niz faszyzm. W Hiszpanii rolę znaczącą odegrały: 1. względy historyczne i powrót do prawdziwej monarchii, gdzie regentura Franco przestała starczać ludziom jako stabilność polityczna w demokratyzującej się Zachodniej Europie. 2. względy geopolityczne i ekonomiczne: EU i jej rychłe nadejście dały nadzieję na powrót do Europy i dogonienie NRF, Francji czy Włoch. PS. Komunizm okazał się trwalszy, bo Chruszczow i Breżniew trzymali linię polityczną Wissarionowicza, choć zajadle się odeń propogandowo odcinali ;) Fascynuje cię jednak komunizm jako fenomen sam w sobie? Mnie po poznaniu neoheglowskich najdrobniejszych kruczków marksizmu utopijnego odechciało się trochę tego; to była jednak teoria, praktyka jak widać była dalece bardziej dopracowana aniżeli faszystowska... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A teraz pytanie Set 29.08.05, 18:22 Gość portalu: Kedyw napisał(a): > arnold7 napisał: > > > Ale skoro faszyzm umarl smiercia naturalna w Hiszpanii, to analogiczny > przyklad > > > > moglby sie przydarzyc w III Rzeszy. Fakty historyczne wskazuja na to, ze > > komunizm byl (a wlasciwie jest do dzis) o wiele trwalszym systemem niz > faszyzm. > > W Hiszpanii rolę znaczącą odegrały: > > 1. względy historyczne i powrót do prawdziwej monarchii, gdzie regentura Franco > > przestała starczać ludziom jako stabilność polityczna w demokratyzującej się > Zachodniej Europie. > > 2. względy geopolityczne i ekonomiczne: EU i jej rychłe nadejście dały nadzieję > > na powrót do Europy i dogonienie NRF, Francji czy Włoch. Byc moze wgledy lokalne spowodowalyby, ze faszyzm utrzymalby sie dluzej w Rzeszy, ale wzgledy geopolityczne i ekonomiczne mialyby i tak glowne znaczenie. Nikt po Hitlerze (a ten byl dosc chorowity) nie bylby w stanie skoncentrowac tak poteznej wladzy w swoich rekach, system powoli rozpadlby sie. > > PS. Komunizm okazał się trwalszy, bo Chruszczow i Breżniew trzymali linię > polityczną Wissarionowicza, choć zajadle się odeń propogandowo odcinali ;) > Fascynuje cię jednak komunizm jako fenomen sam w sobie? Nie, fascynuje to zle slowo, ale warto sie czasem zastanowic, jak mozna duze spoleczenstwa zmusic do prawie absolutnego podporzadkowania sie zbrodniczemu systemowi, poza tym stanowczo budzi we mnie takie samo obrzydzenie jak nazim. Mnie po poznaniu > neoheglowskich najdrobniejszych kruczków marksizmu utopijnego odechciało się > trochę tego; to była jednak teoria, praktyka jak widać była dalece bardziej > dopracowana aniżeli faszystowska... Na pewno, skoro w XXI wieku sa takie panstwa jak obecna Korea Pln. > > Pozdr. > Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: A teraz pytanie Set 29.08.05, 00:19 settembrini napisał: > zsrr to zupelnie inna bajka, 300 lat panowania romanowow stworzyly swietny grun > t > pod jedynowladcze, totalitarne rzady stalina. tam odsetek ludzi wyksztalconych > byl niewielki, a w chlopskiej gawiedzi stereotyp dobrego cara byl zakorzeniony > (to otoczenie cara bylo zle). popatrz, skoro jaruzel dopiero teraz zdal sobie > sprawe z tego, co sie stalo w '68 roku, jak gleboko wiara w niezachwiany zwiaze > k > radziecki byla zakorzeniona. hitler nie mial tak latwego zadania, jego > argumentami byly tylko poprawiajaca sie gospodarka i żądania powrotu do status > quo ante, sprzed I wojny. XIX wiek to dla jednoczacych sie niemiec pasmo > sukcesow, rozwoju na kazdym polu (nauka, przemysl, wszystko inne). niemcy byli > na innym stopniu rozwoju, musial sie w koncu znalezc ktos, kto sie obudzil i > zorganizowal jakas opozycje wobec hitlera. > jestem sklonny zaryzykowac teze, ze o ile zaangazowanie obu spoleczenstw bylo > porownywalne, to niemcy robili to w wiekszym odsetku swiadomie (majac namacalne > dowody "slusznosci" celow hitlera w postaci np. likwidacji bezrobocia), a > spoleczenstwo radzieckie po prostu popieralo stalina sila bezwladnosci, > zmanipulowane i zastraszone przez "zlych doradcow". > > > arnold7 napisał: > > > Czy odsetek spoleczenstwa Rzeszy zaangazowany w zbrodnie byl wiekszy niz > > odsetek mieszkancow ZSRR? Tam nawet dzieci kapowaly na rodzicow. > > Czy w ZSRR bylby mozliwy taki zamach na Stalina jak na Hitlera w lipcu 19 > 44? > > Na Hitlera taki byl, zasieg spisku byl ogromny, a Slazacy (fakt, ze glow > nie ci > > > > zgermanizowani calkowicie, ale sam mam takich wielu w rodzinie) mieli w n > im > > bardzo spory udzial. > > Niezalezne myslenie chyba mialo wiecej miejsca w Rzeszy niz w ZSRR. > > > > > > Ladne porownywania-kto byl wiekszym zbrodniarzem Odpowiedz Link Zgłoś
greg_slask Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 12:10 Dwie kwestie: Po pierwsze Katowice wyglądałyby tak jak reszta Niemiec ( i tutaj naprawdę trudno powiedzieć czy byłby to widok tak miły oku jak Niemcy obecnie - ja w to raczej wątpię ). Po drugie pod względem architektonicznym Katowice stałyby się tak samo ofiarą ideologii jak się stały. Totalitaryzm jest zawsze totalitaryzmem. Władze komunistyczne zrobiły wszystko żeby udowodnić, że na terenie Śląska Niemcy niczego wartościowego po sobie nie pozostawili ( oczywiście burząc co się da i budując po swojemu czyli koszmarnie ), a właściwie to żadnych Niemców przed wojną to tu w ogóle nie było. Jakby Niemcy wygrali zrobiliby dokładnie to samo, tylko że udowadnialiby że tu w ogóle nigdy żadnych Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 14:48 arnold7 wez spakuj sie i pojedz do niemiec tam czekaja na ciebie prawdziwi niemcy:D hahaha czyli miloiony turkow:D wiec jesli tak kochasz niemcow to sobie jedz do niemiec!!! ciekawi mnie czy jestes jakims nazista?? czy po prostu masz iq na minusie? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 29.08.05, 15:21 ktswisla napisał: > arnold7 wez spakuj sie i pojedz do niemiec tam czekaja na ciebie prawdziwi > niemcy:D hahaha czyli miloiony turkow:D wiec jesli tak kochasz niemcow to sobie > > jedz do niemiec!!! ciekawi mnie czy jestes jakims nazista?? czy po prostu masz > iq na minusie? To tylko spekulacje. Nie wiem, jakie Arnie ma IQ, ale swoje już zdradziłeś tym wpisem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giszowiok Gorole by byly naszymi niewolnikami!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:40 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Gorole by byly naszymi niewolnikami!!!!!!!!!! 29.08.05, 16:19 Hoho! Widzę, że tu jakieś zawody z tym ujemnym IQ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giszowiok Re: Gorole by byly naszymi niewolnikami!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:40 Co niy mom rechtu? Kozdy Sloonzok by miou conajmniyj jednygo gorola! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorole by byly naszymi niewolnikami!!!!!!!!!! 29.08.05, 16:40 stefan_ems napisał: > Hoho! Widzę, że tu jakieś zawody z tym ujemnym IQ ;-) > Rzeczywiscie Stefan, glupota nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Gorole by byly naszymi niewolnikami!!!!!!!!!! 29.08.05, 16:49 arnold7 napisał: > Rzeczywiscie Stefan, glupota nie zna granic. I wg Einsteina jeszcze wszechświat, ale co do tego to nie był całkiem pewny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany !!! Czymu jednego gorola jobych se wziol moge wincy!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.05, 19:16 Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Czymu jednego gorola jobych se wziol moge win 29.08.05, 21:25 watpie ze dorzylbys tego predzej wyladowal bys w gazie! wy chyba nie znacie historii i nie wiecie kto to byl hitler! rownoczesnie z nim dzialal inny psychol nazywal sie stalin!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurt Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 22:40 A moze troche z innej beczki? Zastanowmy sie jak potoczyly by sie losy Europy jezeli udalby sie zamach w Wilczym Szancu Grafa von Stauffenberga? Bardzo wielu oficerow Wehrmachtu bylo czlonkami spisku, Wehrmacht mial przygotowany plan Wallkürie, czyli przejecie kontroli nad panstwem, oraz plany przejsciowego rzadu. Czy udalo by sie zawrzec pokoj na frontach zachodnich? Czy udaloby sie powstrzymac Sowietow? Czy Niemcy stracilyby Slask, Pomorze, Prusy Wschodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal 29.08.05, 22:47 Straciliby mniej, i do tego z lepszym PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurt Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 22:56 Mysle ze masz racje. Strat byloby mniej, jestem pewien ze nowy rzad niemiecki jako glowny cel stawialby sobie ratowanie granic przedwojennych. I mysle ze granice te bylyby wowczas jeszcze do uratowania. A nazizm po smierci Hitlera umarlby dosyc szybko smiercia mniej lub bardziej naturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal 29.08.05, 23:19 My jednak zakladamy w tym watku, ze Hitler wygralby wojne, a bylo to mozliwe tylko w wypadku udanego ataku na ZSRR. Pogoda i brak przestawienia gospodarki na cele calkowicie wojenne pokrzyzowaly te plany. Te pierdoly, ktore wypisuje tadzio, nie mialyby miejsca w takiej sytuacji. Dopiero po konferencji w Casablance nazisci (a nie wiekszosc spoleczenstwa III Rzeszy, bo w wiekszosci byli to tak samo przyzwoici ludzie jak mieszkancy PRL) zostali postawieni w sytuacji, kiedy wojne juz przegrali, ale ideologie mozna jeszcze bylo z cala jej tragicznoscia zrealizowac. Jakos tak rzady Millera mi sie tu przypomnialy. Oczywiscie nie ta skala ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurt Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 23:31 Jak dlugo przetrwalby nazizm bez Hitlera ? 1. po zamachu 2. po smierci naturalnej (w tym wypadku pewnie dluzej?) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal 29.08.05, 23:37 Gość portalu: Kurt napisał(a): > Jak dlugo przetrwalby nazizm bez Hitlera ? > 1. po zamachu > 2. po smierci naturalnej (w tym wypadku pewnie dluzej?) Ostroznie rokujac uwazam, ze maksymalnie do lat 70-tych ubieglego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kedyw Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:46 arnold7 napisał: > Gość portalu: Kurt napisał(a): > > > Jak dlugo przetrwalby nazizm bez Hitlera ? > > 1. po zamachu > > 2. po smierci naturalnej (w tym wypadku pewnie dluzej?) > > Ostroznie rokujac uwazam, ze maksymalnie do lat 70-tych ubieglego wieku. Chyba, że tak jak filmie Vaterland (polecam) zbrodnie III Rzeszy nie wyszły by nigdy na jaw (hipotetycznie rzecz jasna) i tworzyłby się koalicyjny pakt wojskowy "USA + III Rzesza" vs. "ZSRR" - efemerycznie zresztą jak mniemam :) PS. Film mówi o roku 1964 i 75-letnim Hitlerze; ot, takie historyczne s-f... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal 29.08.05, 23:49 Gość portalu: Kedyw napisał(a): > arnold7 napisał: > > > Gość portalu: Kurt napisał(a): > > > > > Jak dlugo przetrwalby nazizm bez Hitlera ? > > > 1. po zamachu > > > 2. po smierci naturalnej (w tym wypadku pewnie dluzej?) > > > > Ostroznie rokujac uwazam, ze maksymalnie do lat 70-tych ubieglego wieku. > > Chyba, że tak jak filmie Vaterland (polecam) zbrodnie III Rzeszy nie wyszły by > nigdy na jaw (hipotetycznie rzecz jasna) i tworzyłby się koalicyjny pakt > wojskowy "USA + III Rzesza" vs. "ZSRR" - efemerycznie zresztą jak mniemam :) > > PS. Film mówi o roku 1964 i 75-letnim Hitlerze; > ot, takie historyczne s-f... Nawet mam ksiazke Roberta Harrisa na polce, tam pozytywnym bohaterem byl funkcjonariusz systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kedyw Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:55 arnold7 napisał: > Gość portalu: Kedyw napisał(a): > > > arnold7 napisał: > > > > > Gość portalu: Kurt napisał(a): > > > > > > > Jak dlugo przetrwalby nazizm bez Hitlera ? > > > > 1. po zamachu > > > > 2. po smierci naturalnej (w tym wypadku pewnie dluzej?) > > > > > > Ostroznie rokujac uwazam, ze maksymalnie do lat 70-tych ubieglego w > ieku. > > > > Chyba, że tak jak filmie Vaterland (polecam) zbrodnie III Rzeszy nie wysz > ły > by > > nigdy na jaw (hipotetycznie rzecz jasna) i tworzyłby się koalicyjny pakt > > wojskowy "USA + III Rzesza" vs. "ZSRR" - efemerycznie zresztą jak mniemam > :) > > > > PS. Film mówi o roku 1964 i 75-letnim Hitlerze; > > ot, takie historyczne s-f... > > Nawet mam ksiazke Roberta Harrisa na polce, tam pozytywnym bohaterem byl > funkcjonariusz systemu. > Właśnie, political s-f, nie miałem przyjemności czytać tej książki, ale domyślałem się, że to ekranizacja jakiegoś dzieła literackiego; kapitalna rola Hauera, którego też w tym martyrologicznym temacie docenić warto za Ucieczkę z Sobiboru. Owocnej dyskusji panowie, dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal 29.08.05, 23:59 I wzajymnie winszuja miuyj nachty, Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurt Re: Alternatywa II- zamach na Hitlera sie udal IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.05, 23:50 Filmu nie widzialem, ale slyszalem i o ile sie nie myle jest chyba nawet adaptacja jakiejs powiesci. Co do koalicji III Rzesza + kraje Zachodu kontra ZSRR - taka mozliwosc nie wydaje mi sie wcale tak nieprawdopodobna. W koncu z tego co wiem (moze ktos z bardziej obcykanych w historii ludzi mnie poprawi) chyba nawet Pilsudzki zastanawial sie o wspolnej wyprawie z Hitlerem na Moskwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlageter a polskie zbrodnie?... IP: *.ipxserver.de / *.ipxserver.de 02.09.05, 00:26 Gość portalu: Kedyw napisał(a): > Chyba, że tak jak filmie Vaterland (polecam) zbrodnie III Rzeszy nie wyszły > by nigdy na jaw (hipotetycznie rzecz jasna) i a polskie zbrodnie?... Odpowiedz Link Zgłoś
lpr_rasta odpowiedz jest taka 29.08.05, 23:32 Na pewno byłbyś untermenschem stary i szorowałbyś klamki u nadludzi. Bo dla nich wszyscy ludzie nie są równi. Tak więc jedno jest pewne, jak wyglądałoby Kattowitz, Gleiwitz, Beuthen etc: byłoby pełne ludzi, ale ci ludzie nie byliby równi. Bless! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: odpowiedz jest taka 29.08.05, 23:39 lpr_rasta napisał: > Na pewno byłbyś untermenschem stary i szorowałbyś klamki u nadludzi. Bo dla > nich wszyscy ludzie nie są równi. > Tak więc jedno jest pewne, jak wyglądałoby Kattowitz, Gleiwitz, Beuthen etc: > byłoby pełne ludzi, ale ci ludzie nie byliby równi. > > Bless! > Pewnie teraz sa rowni. W Niemczech nie widac obrazkow takich jak w Bytomiu i biednych dzielnicach Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: odpowiedz jest taka 30.08.05, 09:07 ty jestes idiota!! myslisz ze w niemczech wszyscy sa bogaci??? chyba za duzo sie tv naogladales!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: odpowiedz jest taka 30.08.05, 09:12 teraz tez z innej beczki co by bylo gdyby niemcy nie dostali wsparcia z planu marshalla ? pewnie dalej sprzataliby ulice po II wojnie! bo byliby tak biedni i zacofani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ieeee wypunktowoles... IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.05, 11:57 widzis Arnold. "nie byloby takich obrazkow jak b Bytomiu" ja, jakby nie to co nakradli i nto co dostali od gringos to by do Bytumia na saksy przyjezdzali... Ale w sumie to bys mog swoja dyskusje podpiac na serwer werwolfu. llooo wtedy tobys tam miol taki pozytywny odzwiek. Arnoldzie! Niewiem czemu mie ten temat denerwoje.. Przeciez dla hazdego historyka historia alternatywna jest strata czasu. moze denerwoje mnie jako czlowieka to ze jestes slepy i gluchy na ludobojstwa , zbrodnie jacy niemcy wyzadzili. I cel postawieni tak dyskusji zeby wyszlo ze slonzoki toby zawsze inne byly i ze slask cierpi itd zrabbowany zniszczony , ludkowie bidni.. NIE USWIECA SRODKOW jakim jest wyobrazanie sobie jak wygladal by swiat podpity przez SS. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: wypunktowoles... 30.08.05, 16:27 Gość portalu: ieeee napisał(a): > widzis Arnold. "nie byloby takich obrazkow jak b Bytomiu" ja, jakby nie to co > nakradli i nto co dostali od gringos to by do Bytumia na saksy przyjezdzali... > Ale w sumie to bys mog swoja dyskusje podpiac na serwer werwolfu. llooo wtedy > tobys tam miol taki pozytywny odzwiek. > Arnoldzie! Niewiem czemu mie ten temat denerwoje.. Przeciez dla hazdego > historyka historia alternatywna jest strata czasu. moze denerwoje mnie jako > czlowieka to ze jestes slepy i gluchy na ludobojstwa , zbrodnie jacy niemcy > wyzadzili. > I cel postawieni tak dyskusji zeby wyszlo ze slonzoki toby zawsze inne byly i z > e > slask cierpi itd zrabbowany zniszczony , ludkowie bidni.. NIE USWIECA SRODKOW > jakim jest wyobrazanie sobie jak wygladal by swiat podpity przez SS. Przeloz ten belkot na jakis ludzki jezyk, moze byc polski. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: odpowiedz jest taka 30.08.05, 16:23 ktswisla napisał: > ty jestes idiota!! myslisz ze w niemczech wszyscy sa bogaci??? chyba za duzo > sie tv naogladales!!! Cala moja zyjaca w Niemczech rodzina jest zamozna, ich sasiedzi rowniez. Oczywiscie na tej podstawie nie wyciagne wniosku, ze wszyscy w Niemczech sa bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś
1940z Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 11:48 Niemcy inwestowaliby w Gliwice,Wrocław. Katowice byłyby takim sobie miastem jak wiele w NIemczech. Tylko za PRL było widoczne bo przemysł. Nawet dzisiaj widać jakie jest nimi zainteresowanie ze strony aktualnych ,,właścicieli" Polski. Ślązak Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 12:26 dgyby hitler wygral wojne zalorzyciel tego tematu bylby dzis w obozie! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 16:28 ktswisla napisał: > dgyby hitler wygral wojne zalorzyciel tego tematu bylby dzis w obozie! Kilku moich kumpli zamkli w komunistycznych obozach w 1981 roku, miedzy innymi nauczyciela od historii, ktory poruszal na lekcjach niewygodne dla polakowcow tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kedyw Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 17:02 arnold7 napisał: > ktswisla napisał: > > > dgyby hitler wygral wojne zalorzyciel tego tematu bylby dzis w obozie! > > Kilku moich kumpli zamkli w komunistycznych obozach w 1981 roku, miedzy innymi > nauczyciela od historii, ktory poruszal na lekcjach niewygodne dla polakowcow > tematy. Czy pojęcie polakowca zapożyczył pan od Ziemkiewicza? www.racjonalista.pl/kk.php/s,3648 Jako Polakowi ciężko jest mi się przyznać do stawianych przezeń polskich wad narodowych, bo żaden to dla mnie wyznacznik mojej wartości i prawdziwych czy też nie własnych przywar, których choć się nie wstydzę, to tylko częściowo zdają się mej osoby dotyczyć; mało tego, staram się wzorem amerykańskich Ojców Pielgrzymów zakorzeniać w swym środowisku elementy myślenia panującego w społeczeństwie obywatelskim, odpowiedzialności za ogół, ale też i jednostkowej wolności sumienia i myślenia, nie odrzucając przy tym religii jako czegoś z gruntu złego, krytyki wszystkich i wszystkiego (w tym siebie) przy zachowaniu podstaw savoir-vivre'u, dobrego smaku i szacunku... Polak, z szacunkiem dla Śląska i jego mieszkańców. -- PS. Polactwo to Roman G. i jemu podobni, przynajmniej dla mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 30.08.05, 18:18 PS. Polactwo to Roman G. i jemu podobni, przynajmniej dla mnie ;) Ano wlasnie:) z szacunkiem dla normalnych Polakow Arni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Gdyby... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:29 Gdyby Hitler wygrał wojnę... Warszawa byłaby dużą wiochą (nad Wisłą), zabita dechami... Sosnowiec wysadzony, zaorany! Kattowitz - na glanc i blitz! O, w morda - to sen Arnolda! GDYBY... Gdyby Arnold7 był Mesjaszem, Walił by se krykom aż miło, I coby tryskało, hę? Czasem Spienione-złote-tyskie-PIWO! (HKP) ... CZUJ, CZUJ - CZUWAJ-cie, ŚLĄSKI PIWNY SKAUCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sosnowiec Re: Gdyby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:29 Nie daj Bóg jak by wygrali (nazisci) to tak jak pisze harcy-dupek, hanyskie plemie rozpleniło by sie po Polsce....i trza by ich było łowić :))))) i do obozów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompka moja hipoteza IP: 217.153.80.* 31.08.05, 02:20 Bylyby Katowice całe w kwiatach i pąkach róż. I pasły by się koniki Przewalskiego nałąkach. Nie pytajcie mnie czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: moja hipoteza 31.08.05, 06:54 Gość portalu: pompka napisał(a): > Bylyby Katowice całe w kwiatach i pąkach róż. I pasły by się koniki > Przewalskiego nałąkach. Nie nałąkach, nakorczaka. > Nie pytajcie mnie czemu... Wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: moja hipoteza IP: *.radzionkow.net 01.09.05, 16:07 Gdyby hitler wygral wojne to na Sląsku w końcu byłby porzadek i dobrobyt bo nie naciagło by tu zewsząd gorolstwo i niespaskudziło tej krainy, ale zachciało mu się Ruskich no i teraz mamy syf i dziadostwo. No i warszawa by była zrównana z ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: moja hipoteza 01.09.05, 16:20 moze jednak by zaoral te wasze katowice to teraz bysmy mieli spokoj od szkopow i slazakow na zawsze! aha i jak juz cos to górale! i to i tak oni nie sa w calej Polsce wy tuki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Gorol i gorol dwie rozne nazwy i znaczenia nieuku! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.05, 18:27 Goral to ten co sobie chodzi po gorach z owieczkami ,a gorol to taki stwor co sie zjawil na Slasku w waszej encyklopedi jest przetlumaczenie doslowne tego stwora zwanego gorolem i znaczy to tylko OBCY na SLASKU.I dlatego ciemny gorolu przestan tu piskac jak nic nie rozumiesz i odpie..sie od Slaska tam nic do szukania okupanci niemacie.Lorac co sobie ta polske mozesz w zdlusz i wszesz,a co nie twoje to Finger weg i do dziury wiesniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Gorol i gorol dwie rozne nazwy i znaczenia ni 01.09.05, 19:14 taki jestes cwany buraku z katowic?ciekawe od kiedy ty jestes niemcem i sobie palec mozesz w dupe wsadzisc tu slunska pało!mogl was stalin wystrzelac nienawidze komuchow i nazistow ale mogl was stalin wystrzelac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: Gorol i gorol dwie rozne nazwy i znaczenia ni IP: 80.48.2.* 01.09.05, 22:14 a moze ciebie ty pało zastrzelić, jak ci sie nie podobo to spadaj na twoja wiocha a jakbyś chciał wiedzieć toś ty nie jest ani gorol ino chadziaj Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gorol i gorol dwie rozne nazwy i znaczenia ni 01.09.05, 23:26 ktswisla napisał: > taki jestes cwany buraku z katowic?ciekawe od kiedy ty jestes niemcem i sobie > palec mozesz w dupe wsadzisc tu slunska pało!mogl was stalin wystrzelac > nienawidze komuchow i nazistow ale mogl was stalin wystrzelac!! Typowa katolicko-polakowska postawa. Ja nawet do najbardziej znienawidzonego gorola, niejakiego lapinskiego, nie strzelalbym. Bog dal mu zycie, Bog mu je odbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Du meinst ja? Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.05, 23:39 arnold7 napisał: > ktswisla napisał: > > > taki jestes cwany buraku z katowic?ciekawe od kiedy ty jestes niemcem i s > obie > > palec mozesz w dupe wsadzisc tu slunska pało!mogl was stalin wystrzelac > > nienawidze komuchow i nazistow ale mogl was stalin wystrzelac!! > > Typowa katolicko-polakowska postawa. Ja nawet do najbardziej znienawidzonego > gorola, niejakiego lapinskiego, nie strzelalbym. Bog dal mu zycie, Bog mu je > odbierze. I dobrze prawisz, ale kim jest pan Lapinski? Mozna wiedziec, co sprawilo, ze go wrecz nienawidzisz? Moglbys przyblizyc zyciorys i zaslugi jegomoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... 02.09.05, 06:47 Zlikwidowal najlepsza kase chorych w tej czesci Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morda Re: Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.05, 08:52 o w morde go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-dojcz Re: Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:56 Ale naszczescie nie wygral... Odpowiedz Link Zgłoś
grodek1 Re: Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... 02.09.05, 10:20 Historia lubi sie powtarzac. Autor www.salwa.de.vu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Du meinst ja? Re: Der Herrgott nimmt, Der Herrgott gibt... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.05, 13:59 arnold7 napisał: > Zlikwidowal najlepsza kase chorych w tej czesci Europy. Odpowiedz okazala sie byc prostsza niz myslalem (Lapinskich jak psow). Nie znam sie na finansach i dzialalnosci Kas Chorych czy obecnego slaskiego oddzialu NFZ, ale pamietam, ze jak korzystalem z karty magnetycznej w jednej miejscowosci pod Warszawa to z podziwu wyjsc nie mogli, ze jak to nie mam ksiazeczki, co to za karta bankomatowa, ze jak to tak, etc. - Ot, proza zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Gdyby Hitler wygral wojne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:21 Mowiono by dzisiaj po slasku? Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Gdyby Hitler wygral wojne 02.09.05, 13:31 wy slunskie pajace jestescie zlosni wolamiem o mutter dijczland :] gdybym mogl to bym zorganizowal referendum w ktorym byscie sobie zglosowali o ten slask i nareszczcie wzielibyscie siebie gronikow i kogo tam jeszcze chcecie do szkopow:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! My sa w doma poco mumy kogos kejs brac !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.05, 15:35 Polaczku zawistny zostaw sprawe o ktorej niemasz zielonego pojecia.Ty jestes gorol polski my Slasoki niemieckie i oco ci chodzi,chciolbys napewno byc jednym z nas nja ale taki juz los jak sie swinia urodzi to moze cale zycie byc dobra swiniaale i tak skowronkiem niebedzie.i jak myslisz bedzie ta swinia tez sie wymadrzac i skowronka udawac ? Nic nato juz nie poradzisz zes gorol gorolem umzesz a reszte zostaw w spokoju bo to co jest ci obce niepomoze ci byc kims innym w tym niepomoze.Bylo i jest takie Slaskie powiedzonko "GOROL CZY CZLOWIEK OTO JEST PYTANIE "co wybierzesz to juz twoja zecz...Pa goroleczku skowronkiem i tak nie bydziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jegomosc Re: My sa w doma poco mumy kogos kejs brac !! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.09.05, 17:11 Gość portalu: Oberschlesier !! napisał(a): > Polaczku zawistny zostaw sprawe o ktorej niemasz zielonego pojecia.Ty jestes > gorol polski my Slasoki niemieckie i oco ci chodzi,chciolbys napewno byc jednym > z nas nja ale taki juz los jak sie swinia urodzi to moze cale zycie byc dobra > swiniaale i tak skowronkiem niebedzie.i jak myslisz bedzie ta swinia tez sie > wymadrzac i skowronka udawac ? Nic nato juz nie poradzisz zes gorol gorolem > umzesz a reszte zostaw w spokoju bo to co jest ci obce niepomoze ci byc kims > innym w tym niepomoze.Bylo i jest takie Slaskie powiedzonko "GOROL CZY CZLOWIEK > OTO JEST PYTANIE "co wybierzesz to juz twoja zecz...Pa goroleczku skowronkiem i > tak nie bydziesz... Gdzie szanowny pan sie "Óczył" jezyka polskiego? Pytam powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Od 1960-1967 prubowano mi go wcisnac,udalo sie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.05, 17:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jegomosc Re: Od 1960-1967 prubowano mi go wcisnac,udalo si IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.09.05, 17:37 Chyba nie do konca polonizacja sie udala, bo nie zrozumial pan pytania. Pytalem gdzie, a nie kiedy i w jakich latach. Ale nie szkodzi, znam wielu ludzi z wyksztalceniem podstawowym, ktorych cenie niekoniecznie za walory inteletualne. Analfabetyzm funkcjonalny maja nawet ci z wyzszym wyksztalceniem;) Pozdrawiam, albo jak wolisz: Grüß! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Mozna cos zapomniec.ale gdy cos sie nienawidzi ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.05, 00:33 Bylo by do mnie obraza by polaczek mnie pochwalil jak pisze ..GRÜSS.!!ARSCHLESIER ! Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuk6 Hey, Oberschlesier ti hiba po niemiecku terz umisz 02.09.05, 19:06 wienc pokarz co potrafisz. Napisz cus, proszem w imieniu wszistkich aryjskih Oberschlesieruw. Siem cieszem, rze mam takiego ziomka. Mudlmy siem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Hey, Oberschlesier ti hiba po niemiecku terz IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.05, 23:12 klar kann ich deutsch! du arschgeige, ich sage nur eins: deine eltern sind geschwister! gruss Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Moze na temat? 03.09.05, 09:04 A tow. oberschlesier i tow. ktswisla z racji wspolnoty intelektualnej moze wybiora sie gdzies na piwko. Odpowiedz Link Zgłoś
ktswisla Re: Od 1960-1967 prubowano mi go wcisnac,udalo si 02.09.05, 20:23 to powiedz mi tylko jedno kretynie?dlaczego twoji niemieccy zimkowie maja cie w dupie i sie o was nie dopominaja ha?jestem dumny ze nie jestem slazakiem bo niewiem czy wszyscy sa tacy jak ty ale wystawiasz swojej spolecznosci jak najgorsze swiadectwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Od 1960-1967 prubowano mi go wcisnac,udalo si IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.05, 23:09 bo sa na tyle inteligentni ze ucza sie z historii, i nie wstrzynaja konfliktow miedzynarodowych. wrecz przeciwnie, w odroznieniu od polakow (okupacja iraku) staraja sie o pokoj na swiecie. i uwierz mi, gdyby chcieli to by polske podeptali nie w 14 dni, ale i w 7. my niemcy, wygralismy wojne, nie militarnie - gospodarczo, i mozesz sie pluc na lewo i prawo a i tak tego faktu nie zmienisz. wczesniej czy pozniej slask bedzie nasz - sam przyjdzie. zauwaz w slaskich miastach - nazwy firm, marketow, bankow: "real kauf", "metro", "rossmann", "plus", "edeka", "minimal","aral", "deutsche bank". poco do kogos strzelac, lepej go kupic, zauwaz za hitlera wyworzono do niemiec "na przymusowe roboty" dzisiaj polak prosi o prace w niemczech. kumasz? der klügere gibt nach gruss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Polaczku-niestac cie nawet na wlasny imel,biedaku! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.05, 00:30 Napewno z sosnowca bo te psy sowieckopolskie nam zawsze wszystkiego zawuscily i wszystko kradly.Ale to juz taki ich los urodzisz sie padlina padlina umzesz.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dede Re: Od 1960-1967 prubowano mi go wcisnac,udalo si IP: 80.48.2.* 04.09.05, 00:02 ktswisla gorolu jeden skoro jesteś dumny z tego że nie jesteś Ślązakiem to po jaką cholere tu zabierasz głos, czy wszyscy polacy są tak skretyniali jak ty, czy ty jesteś tylko tą elita ktora umie pisać i wypisuje bzdury na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER piekne IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.05, 22:23 z pewnoscia takie jak, münchen, berlin, hamburg czy tez moze nawet piekniejsze. moze i mielibysmy teraz zamiast unii europejskiej, stany zjednoczone europy, silniejsze od usa. tak jak sobie tego pan byly prezydent walesa zyczy. gruss Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: z kto`rych Niemiec pochodzisz? 04.09.05, 00:12 Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a): > z pewnoscia takie jak, münchen, berlin, hamburg czy tez moze nawet piekniejsze. > moze i mielibysmy teraz zamiast unii europejskiej, stany zjednoczone europy, > silniejsze od usa. > tak jak sobie tego pan byly prezydent walesa zyczy. > > gruss ogo`lnie to piszesz straszne pierdoly i nie rozumiesz do dzisiaj podzialu Niemiec po 45-tym, jez`eli ci sie wydaje, z`e masz racje to masz do tego pelne prawo i nikt nie bedzie ci tego odbieral=tylko nie pisz pierdo`l, nie pisz, z`e niemieckie miasta sa piekne bo ci wystawie galerie i ci udowodnie, z`e te twoje sie moga mocno schowac`, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.05, 23:25 Tego nikt z nas nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Czyli glosowac na niego,czekac nie zaszkodzi !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.05, 00:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier !! Ale do tematu.-Bylo by cudownie,bez goroli.sami - IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.05, 00:37 SWOI !!!! TSCHÜSSSSSS GGGGOROLKI IDA SPAC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorg Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 23:30 Katowice by były bez Ślązoków bo Hitler dboł o czystość rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce 05.09.05, 16:43 Gość portalu: Jorg napisał(a): > Katowice by były bez Ślązoków bo Hitler dboł o czystość rasy. Lepiej zadbali Polacy, bo teraz Slazacy stanowia w Katowicach zdecydowana mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alineando Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.09.05, 23:26 arnold7 napisał: > Gość portalu: Jorg napisał(a): > > > Katowice by były bez Ślązoków bo Hitler dboł o czystość rasy. > > Lepiej zadbali Polacy, bo teraz Slazacy stanowia w Katowicach zdecydowana > mniejszosc. Emigracja z lat 70. tez zrobila swoje, wiec nie marginalizujmy zbytnio jej znaczenia politycznego i ekonomicznego przeciez, prawda? Czy byli to Slazacy czy Niemcy niech odpowie sobie pan sam... -- PS. Zdupili ci ten watek dojczszlezjery, a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier68 Re: Gdyby Hitler wygral wojne -jakie bylyby K-ce IP: *.h.pppool.de 06.09.05, 12:37 byloby ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś