Dodaj do ulubionych

Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący Śląs

IP: *.normanet.pl 18.10.02, 20:04
Przestancie zwracać uwagę na małopolanina. On nienawidzi mieszkańcow
województwa śląskiego i chce ich skłócić. Zobaczcie jakie brednie wypisuje w
swoich licznych mącących tematach np na czacie w Sosnowcu i innych.
Czy uważacie że małopolanie chcą nas (mieszkańców województwa śląskiego)
skłócić?
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący 18.10.02, 20:33
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Przestancie zwracać uwagę na małopolanina. On nienawidzi mieszkańcow
      > województwa śląskiego i chce ich skłócić.

A można prosić o konkrety?
      Uważam Małopolanina za osobe rozsądną i jak dotychczas nie spotkałem się z jego
      strony z nienawiścią do kogokolwiek.
      • Gość: Wilym Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 10:18
        Moim zdaniem malopolanin to rozsadny gosc, nie patrzacy stereotypowo na
        problemy Slaska. Uwazam, ze ludzie pokroju malopolanina to nasi potencjalni
        partnerzy w Malopolsce!!!
        • Gość: Arnold Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: 213.186.78.* 19.10.02, 12:08
          Mam wrazenie ze brakuje ludzi pokroju Malopolanina na tym forum. Wydaje mi sie
          ze wiekszosc gosci z Polski krytykujacych RAŚ i Slazakow pochodzi z
          miasta,duzego miasta z rosyjskiej czesci Malopolski, lezacego w tzw. woj.
          slaskim, na ktorego forum nic sie nie dzieje. Oczywiscie nie chodzi mi o
          Czestochowe.
    • Gość: Marek Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: *.normanet.pl 19.10.02, 15:15
      Poniżej cytuję odpowiedż do mnie Malopolanina.

--------------------------------------------------------------------------------
      1. Nie myl mnie z Małopem. Na forum jest Małop i ja Małopolanin
      2. Nigdy nie byłem na czacie Sosnowiec ani Katowice ( nie wiem czy ten pierwszy
      w ogóle istnieje)
      3. Na forum Sosnowiec wypowiedziałem się bodaj dwa razy w życiu
      4. Nie skłócisz mnie ze śląskimi przyjaciółmi z forum
      5. Nie życzę żadnemu miastu, regionowi źle
      6. Nie mam zwyczaju nikogo obrażać na forum
      7. Chętnie z Tobą porozmawiam, ale nie zaczynaj niepotrzebnej nagonki, jako i
      ja w stosunku do Ciebie tego nie czynię
      8. Używanie kolokwializmów zazwyczaj świadczy o braku argumentów

----------------------------------------------------------------------------

W związku z powyższym przepraszam Go za niesłuszne posądzenie.
      Nie jest wredny.
      Moja niechęć do Niego wynikła z poruszania przez niego tematów które są na
      Śląsku drażliwe i dlatego odbieram to jako niepotrzebne mącenie.
      Niechęć do Malopolski wzbudziło u mnie oderwanie (jak to oceniam) powiatów
      Olkuskiego, Chrzanowskiego i Oświęcimskiego.
      Mam nadzieję, że powrócą one do województwa śląskiego. (Pomimo tego,że
      Małopolanie są nazwijmy to - bardzo uparci, i łatwo nie odpuszczą.
      Osobiście pochodzę z Sosnowca, uczyłem się w Częstochowie, praktykę miałem np w
      Jaworznie, mieszkam od dawna w Katowicach i historyczne podziały Śląska są po
      prostu dla mnie sztuczne.
      Wielokulturowość województwa śląskiego jest duzą jego zaletą i szansą na
      przyszłość. Ślązacy bez Zagłębiaków (i odwrotnie również) sami o wiele mniej
      mogą i znaczą.
      Dlatego uważam za nierozsądne oderwanie powyższych ziem.
      Razem moglibyśmy o wiele więcej.
      Pozdrawiam Cię Malopolaninie.
      • Gość: Arnold Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: 213.186.78.* 19.10.02, 15:25
        Czy Zaglebie naprawde nie posiada tozsamosci regionalnej? Predzej czy pozniej
        Gorny Slask zostanie zjednoczony w historycznych granicach, a te nie obejmuja
        Zywca, Bedzina, Jaworzna czy Czestochowy. Czestochowianie chca sie odlaczyc od
        tzw. woj Slaskiego, Jaworzno i Zywiec rowniez, wschodni Gorny Slask tez
        niedlugo dolaczy do zachodniego. Zostanie samotne Zaglebie? Przeciez jest
        wybor - Czestochowa (ew. z Kielcami) lub Krakow. Czas na zmiany nadchodzi.
      • Gość: malop Marek a jego ignorancji natemat Ziemi Chrzanowskie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 17:48
        Jako rodowity mieszkaniec Ziemi Chrzanowskiej w tym Jaworzna.
        Jako człowiek który wiele lat pracuje i wędruje po ziemi
        Olkuskiej ,oświęcimskiej i Zagłębiowskiej.

1) Pamiętam Jaworzno miasto powiatowe w woj.krakowskim.
        2) Pamiętam siłowe wcielenie Jaworzna,Olkusza,Chrzanowa,Trzebini,Wolbromia
        do woj.katowickiego
        3) Widzę i słyszę jak cały ten region używa gwary małopolskiej i odnosi swoje
        działania w stronę małopolską (krakowską)
        4) Na ty terenie mieszkają (chodzi o mieszkańców rdzennych) Krakowiacy Zachodni
        (Chrzanów ,Jaworzno,Wolbrom,Olkusz,) oraz Zagłębiacy (
        Sosnowiec,Dąbrowa,Będzin)

5) Woj.śląskie to bardzo sztuczny twór w którym Ziemie Małopolskie to 50% jego
        powierzchni

Ja nie widzę takiej Możliwości by Chrzanów był na Śląsku 24 lata w katowickim
        wystarczy

• kaixo Re: Marek a jego ignorancji natemat Ziemi Chrzano 19.10.02, 17:52
          Malop-popieram Cie! Patrze na te sprawe z drugiej (slaskiej) strony Przemszy i
          tez uwazam, ze Ziemia Chrzanowska, zreszta jak cala zachodnia Malopolska
          powinna powrocic w granice woj. malopolskiego!
        • Gość: Arnold Re: Marek a jego ignorancji natemat Ziemi Chrzano IP: 213.186.78.* 19.10.02, 17:52
          I tu masz racje Malop. Wrocmy do historycznych granic.
      • malopolanin Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący 19.10.02, 22:15

> Poniżej cytuję odpowiedż do mnie Malopolanina.
        >
        >
        > ------------------------------------------------------------------------------
        -
        > -
        > 1. Nie myl mnie z Małopem. Na forum jest Małop i ja Małopolanin
        > 2. Nigdy nie byłem na czacie Sosnowiec ani Katowice ( nie wiem czy ten
        pierwszy
        >
        > w ogóle istnieje)
        > 3. Na forum Sosnowiec wypowiedziałem się bodaj dwa razy w życiu
        > 4. Nie skłócisz mnie ze śląskimi przyjaciółmi z forum
        > 5. Nie życzę żadnemu miastu, regionowi źle
        > 6. Nie mam zwyczaju nikogo obrażać na forum
        > 7. Chętnie z Tobą porozmawiam, ale nie zaczynaj niepotrzebnej nagonki, jako i
        > ja w stosunku do Ciebie tego nie czynię
        > 8. Używanie kolokwializmów zazwyczaj świadczy o braku argumentów
        >
        > ----------------------------------------------------------------------------
        >
        > W związku z powyższym przepraszam Go za niesłuszne posądzenie.
        > Nie jest wredny.
        > Moja niechęć do Niego wynikła z poruszania przez niego tematów które są na
        > Śląsku drażliwe i dlatego odbieram to jako niepotrzebne mącenie.
        > Niechęć do Malopolski wzbudziło u mnie oderwanie (jak to oceniam) powiatów
        > Olkuskiego, Chrzanowskiego i Oświęcimskiego.
        > Mam nadzieję, że powrócą one do województwa śląskiego. (Pomimo tego,że
        > Małopolanie są nazwijmy to - bardzo uparci, i łatwo nie odpuszczą.
        > Osobiście pochodzę z Sosnowca, uczyłem się w Częstochowie, praktykę miałem np
        w
        >
        > Jaworznie, mieszkam od dawna w Katowicach i historyczne podziały Śląska są
        po
        > prostu dla mnie sztuczne.
        > Wielokulturowość województwa śląskiego jest duzą jego zaletą i szansą na
        > przyszłość. Ślązacy bez Zagłębiaków (i odwrotnie również) sami o wiele mniej
        > mogą i znaczą.
        > Dlatego uważam za nierozsądne oderwanie powyższych ziem.
        > Razem moglibyśmy o wiele więcej.
        > Pozdrawiam Cię Malopolaninie.

Cieszę się, że możemy wymienić poglądy bez zbędnych oszczerstw. Wymieniajmy
        nawet bardzo rozbieżne zdania w kulturze.

Pragnę Ci więc przypomnieć, że powiat oświęcimski nie został oderwany, jak to
        określiłeś, z katowickiego lecz z bielskiego ( za wyjątkiem gminy o miasta
        Brzeszcze. Natomiast co do powiatów Chrzanów i Olkusz - pewnie, że są ludzie
        niezgadzający się z obecnym podziałem, ale z moich informacji wynika, że
        większość jest za obecnym stanem. Nawet sprawa Bukowna i Bolesławia, chcących
        utworzyć powiat dąbrowski ziemski ze Sławkowem ucichła ( a teraz są przecież
        wybory!).

Przez lata nie przywiązywaliśmy wagi do sprawa regionalnych, a władza tłumiła
        wszelkie regionalizmy wychodzące poza kulturę. Jednak nie zapominaj, że w
        Galicji są bardzo silne więzi lokalne. W końcu to tam, a także na Śląsku i w
        Wielkopolsce tworzyły się samorządy.
        Sprawa Zagłębia jest faktycznie bardziej skomplikowana niż galicyjskich Żywca i
        Jaworzna. To Wy musicie wyznaczyć swoją przynależność wojewódzką. Kraków nie ma
        tu nic do tego. Jednak, gdy stworzy się Górny Śląsk w historycznych granicach (
        a uważam, że jest nie nieuniknione, choć nie wiem kiedy), będziecie musieli się
        opowiedzieć za którąś z tych stron.

Jedno muszę przyznać - nie ulega wątpliwości, że związki Zagłębia ze Śląskiem
        są silniejsze niż jakiejkolwiek innej części historycznej Małopolski.

Również pozdrawiam
        • Gość: gorol Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 20.10.02, 06:59
          malopolanin napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
          >
          > > Poniżej cytuję odpowiedż do mnie Malopolanina.
          > >
          > >
          > > --------------------------------------------------------------------------
          > ----
          > -
          > > -
          > > 1. Nie myl mnie z Małopem. Na forum jest Małop i ja Małopolanin
          > > 2. Nigdy nie byłem na czacie Sosnowiec ani Katowice ( nie wiem czy ten
          > pierwszy
          > >
          > > w ogóle istnieje)
          > > 3. Na forum Sosnowiec wypowiedziałem się bodaj dwa razy w życiu
          > > 4. Nie skłócisz mnie ze śląskimi przyjaciółmi z forum
          > > 5. Nie życzę żadnemu miastu, regionowi źle
          > > 6. Nie mam zwyczaju nikogo obrażać na forum
          > > 7. Chętnie z Tobą porozmawiam, ale nie zaczynaj niepotrzebnej nagonki, jak
          > o i
          > > ja w stosunku do Ciebie tego nie czynię
          > > 8. Używanie kolokwializmów zazwyczaj świadczy o braku argumentów
          > >
          > > --------------------------------------------------------------------------
          > --
          > >
          > > W związku z powyższym przepraszam Go za niesłuszne posądzenie.
          > > Nie jest wredny.
          > > Moja niechęć do Niego wynikła z poruszania przez niego tematów które są na
          >
          > > Śląsku drażliwe i dlatego odbieram to jako niepotrzebne mącenie.
          > > Niechęć do Malopolski wzbudziło u mnie oderwanie (jak to oceniam) powiatów
          >
          > > Olkuskiego, Chrzanowskiego i Oświęcimskiego.
          > > Mam nadzieję, że powrócą one do województwa śląskiego. (Pomimo tego,że
          > > Małopolanie są nazwijmy to - bardzo uparci, i łatwo nie odpuszczą.
          > > Osobiście pochodzę z Sosnowca, uczyłem się w Częstochowie, praktykę miałem
          > np
          > w
          > >
          > > Jaworznie, mieszkam od dawna w Katowicach i historyczne podziały Śląska s
          > ą
          > po
          > > prostu dla mnie sztuczne.
          > > Wielokulturowość województwa śląskiego jest duzą jego zaletą i szansą na
          > > przyszłość. Ślązacy bez Zagłębiaków (i odwrotnie również) sami o wiele mni
          > ej
          > > mogą i znaczą.
          > > Dlatego uważam za nierozsądne oderwanie powyższych ziem.
          > > Razem moglibyśmy o wiele więcej.
          > > Pozdrawiam Cię Malopolaninie.
          >
          > Cieszę się, że możemy wymienić poglądy bez zbędnych oszczerstw. Wymieniajmy
          > nawet bardzo rozbieżne zdania w kulturze.
          >
          > Pragnę Ci więc przypomnieć, że powiat oświęcimski nie został oderwany, jak to
          > określiłeś, z katowickiego lecz z bielskiego ( za wyjątkiem gminy o miasta
          > Brzeszcze. Natomiast co do powiatów Chrzanów i Olkusz - pewnie, że są ludzie
          > niezgadzający się z obecnym podziałem, ale z moich informacji wynika, że
          > większość jest za obecnym stanem. Nawet sprawa Bukowna i Bolesławia, chcących
          > utworzyć powiat dąbrowski ziemski ze Sławkowem ucichła ( a teraz są przecież
          > wybory!).
          >
          > Przez lata nie przywiązywaliśmy wagi do sprawa regionalnych, a władza tłumiła
          > wszelkie regionalizmy wychodzące poza kulturę. Jednak nie zapominaj, że w
          > Galicji są bardzo silne więzi lokalne. W końcu to tam, a także na Śląsku i w
          > Wielkopolsce tworzyły się samorządy.
          > Sprawa Zagłębia jest faktycznie bardziej skomplikowana niż galicyjskich Żywca
          i
          >
          > Jaworzna. To Wy musicie wyznaczyć swoją przynależność wojewódzką. Kraków nie
          ma
          >
          > tu nic do tego. Jednak, gdy stworzy się Górny Śląsk w historycznych granicach
          (
          >
          > a uważam, że jest nie nieuniknione, choć nie wiem kiedy), będziecie musieli
          się
          >
          > opowiedzieć za którąś z tych stron.
          >
          > Jedno muszę przyznać - nie ulega wątpliwości, że związki Zagłębia ze Śląskiem
          > są silniejsze niż jakiejkolwiek innej części historycznej Małopolski.
          >
          >
          > Również pozdrawiam
          Marek!czemu ty sie tlumaczysz temu "bucowi",on
          wie co robi,niby nie tak chcil powiedziec ale wyraznie maci
    • malopolanin Dziękuję wszystkim 19.10.02, 22:23
      Dziękuję wszystkim za wsparcie. Jak się zrewanżuję?
      Mam nadzieję, że współpracą na rzecz samorządności. Dla mnie Śląsk to m.in.
      ludzie, z którymi można się porozumieć w sprawie decentralizacji. Dlatego
      zapewne spotkamy się kiedyś w " realu".
      Sojusz śląsko - małopolski - tak.
      • Gość: gorol Re: Dziękuję wszystkim IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 20.10.02, 07:01
        malopolanin napisał:

> Dziękuję wszystkim za wsparcie. Jak się zrewanżuję?
        > Mam nadzieję, że współpracą na rzecz samorządności. Dla mnie Śląsk to m.in.
        > ludzie, z którymi można się porozumieć w sprawie decentralizacji. Dlatego
        > zapewne spotkamy się kiedyś w " realu".
        > Sojusz śląsko - małopolski - tak.
        Sojusz Niemicko-Austiacki-NIE!
        • Gość: QCZ Re: Dziękuję wszystkim IP: *.proxy.aol.com 20.10.02, 17:09
          Na czym ma polegac sojusz Slask z Malopolska?
          Oderwac Ziemie od slaska a wladza nadal w rekach molopolski? Bo tak mozna
          wywnioskowac z wypowiedzi Malopolanina. A wiec gdzie tu jest sojusz?
          Ty naprawde macisz slazakom w glowie p.Malopolaninie.
          Kto zniszczyl slask ? Ilu zasiada w wladzy ziemi slaskiej malopolaninow?
          • slezan Re: Dziękuję wszystkim 20.10.02, 18:13
            Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Na czym ma polegac sojusz Slask z Malopolska?
            > Oderwac Ziemie od slaska a wladza nadal w rekach molopolski? Bo tak mozna
            > wywnioskowac z wypowiedzi Malopolanina. A wiec gdzie tu jest sojusz?
            > Ty naprawde macisz slazakom w glowie p.Malopolaninie.
            > Kto zniszczyl slask ? Ilu zasiada w wladzy ziemi slaskiej malopolaninow?

Sojusz ma polegać na tym, że to co małopolskie w sensie historycznym wróci do
            Małopolski w sensie administracyjnym i dwa silne regiony - Górny Śląsk i
            Małopolska - wspólnie przeciwstawią się centralizmowi i neokolonializmowi w
            warszawskim wydaniu.
      • Gość: mrW Re: Dziękuję wszystkim IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.10.02, 17:42
        malopolanin napisał:

> Dziękuję wszystkim za wsparcie. Jak się zrewanżuję?
        > Mam nadzieję, że współpracą na rzecz samorządności. Dla mnie Śląsk to m.in.
        > ludzie, z którymi można się porozumieć w sprawie decentralizacji. Dlatego
        > zapewne spotkamy się kiedyś w " realu".
        > Sojusz śląsko - małopolski - tak.

-dzinkujysz tylko tym co ci popieraja!, a jyst ich ni wielu, aly ni zwracosz
        uwogi na nojwaznijszy sprawy!, sprowy prowdziwyj przyjozni Noszych rodow!
        -kidys bardzi downo tymu na tym forum nopisalym o polonczyniu sil mondzy
        Slonskim a Moloposka i dostolych wachlorz wilkigo nizadowolynio zy strony tych
        zy ludzi, winc tyroz si zastonawiom po kij nogly zmiony w ich tyroznijszych
        opiniach?
        -cikawy? na poczontku w ich loczach Malopolonin bol "gorolym", a tyroz jy
        bratym? - juz nic ni rozumia?
    • Gość: Marek Re: Małopolanin to zawodowy mąciciel nienawidzący IP: *.ipartners.pl / 195.94.208.* 21.10.02, 02:00
      Małopolaninie witam Cię jeszcze raz.
      Chciałbym Ci jednak napisać, że mylisz się co do przyszłego podziału
      administracyjnego. Na pewno nigdy Zagłębie nie będzie się musiało opowiadać za
      Małopolską. Z Małopolską ma ono tyle wspólnego, że kiedy nie było jeszcze
      Zagłębia i były w jego miejscu lasy to wtedy ziemie te należały do Małopolski.
      Natomiast sojusz Śląsko - Malopolski jest wskazany jednak myślę, że on nie
      nastąpi. Stoi temu na przeszkodzie zbyt duża pewność siebie krakowiaków.
      W Małopolsce wszystko kręci się wokół Krakowa.
      Natomiast mieszkańcy Olkusza, Chrzanowa i Oświęcimia sami nie zdecydują o
      swojej przynależności ze względu na to, że małopolanie to ludzie bardzo
      pamiętliwi i wydaje mi się, że mściwi. Na pewno sprawa przynalezności
      regionalnej nie jest poza tym dla nich najważniejsza.
      Znajdują się oni pomiędzy młotem a kowadłem i dlatego sprawa ta może nie
      wynikać (jak piszesz) nawet podczas wyborów.
      I dlatego również mam bardzo duży podziw dla mieszkańców Sławkowa za ich
      zdecydowaną postawę.
      To pewnie dla krakowiaków jest szok i zdziwienie! Co?
      Potwierdza jednak ,że podział obecny jest zły i niemądry. Jak można było na
      granicy powiatów grodzkich (Dąbrowy górniczej, Sosnowca, Jaworzna)wytyczać
      granicę województwa. Chyba tylko dla dobrego samopoczucia mieszkańcow Krakowa.
      Piszesz, że Częstochowa nie będzie należała do Śląska. A to ciekawe do czego?
      Nikt jej na Śląsku siłą nie będzie trzymał, ale jest to po prostu konieczność.
      Z Klobuckiem i Koniecpolem na pewno samodzielnego województwa nie utworzy. Jest
      na to za cienka.
      A i Małopolska w stosunku do województwa śląskiego jest powoli coraz słabsza.
      Poczekaj, a może nie tylko Jaworzno i Żywiec, a może i Oświęcim będzie chciał
      być w Śląskim.
      Małopolanie mają szczęście, że rdzenni Ślązacy nie są ludżmi zaborczymi i nie
      wykazują zdecydowania w chęci przyłączenia utraconych powiatów. Moi znajomi np
      nie chcą Wadowic w Śląskim.
      Pamiętaj jeszcze jeden fakt. Przy ustalaniu nowego podziału administracyjnego -
      propozycja sejmu była by Olkusz, Chrzanow, Oświęcim i Wadowice były w Śląskim.
      Dopiero dzięki podchodom prawicy senat to niestety zmienił.
      Teraz czekamy na ruch lewicy. Nie sądzisz?
      Ale koniec, Już nie nudzę.
      Pozdrawiam Cię Malopolaninie.
      PS Co to znaczyło "w realu"? bo nie czaję?
      • Gość: Arnold Re: Małopolanin to gosc ze swiad. regionalna IP: 213.186.78.* 21.10.02, 09:51
        Panie Marku, jako Slazak chcialbym wyrazic swoje zdanie na temat przylaczania
        nieslaskich terenow do woj. tzw. Slaskiego. Przylaczajcie ile chcecie, ale ta
        czesc ktora jest historycznie i etnicznie Slaska od tego tworu ma sie zamiar
        odlaczyc i polaczyc sie z zach. czescia Gornego Slaska, tworzac region Gorny
        Slask w historycznych granicach. I wtedy woj. tzw. Slaskie (juz bez tych 40%
        powierzchni wojewodztwa, ktore stanowia Slask wlasciwy w tym tworze) bedzie
        trzeba nazwac jakos inaczej. Pozdrawiam - Arnold.
        • Gość: QCZ Re: Małopolanin to gosc ze swiad. regionalna IP: *.proxy.aol.com 21.10.02, 17:13
          Chwileczke ,jezeli stwierdzasz ze 40% ziem Pod panowanien Slaska, to te ziemie
          byly finansowane i wszelkie inwestycje tez byly brane z ziemi slaskiej.
          To znaczy za kumuny i w czasach pokumunistycznych. Czy sojusz slasko-malopolski
          na te tematy zwrocil uwage? Wiele pieniedzy zostalo wlozonych w te ziemie.
          A po druge przestajmy sie juz czarowac ta Malopolska. Bo przeanalizuj wszystkie
          watki Malopolanina to nasowa sie tylko jedna mysl,zwrot ziem i nic wiecej.
          Moje zdanie jest takie aby Slask byl slaski, ale nie w wydaniu Malopolanina!
          Bardzo Was wszystkich prosze przeanalizowanie toku myslowego p.Malopolanina.
          Z wielkim poszanowaniem dla wszystkich Slozokow
          QCZ
          • Gość: Karlik Re: Małopolanin to gosc ze swiad. regionalna IP: *.cpe.quickclic.net 21.10.02, 17:31
            Rachunek ekonomiczny i czysty rozsadek zweryfikuja wasze gdybania,coz to jest
            ta malopolska jeden Krakow isame pola dookola,niech wezma sobie te ich
            ziemie,nikt plakac tu nie bedzie,nam bedzie tylko lepiej bez tego,natomiast z
            zaglebiem to inny problem,ktory wymaga calkiem innych rozwiazan.
            • Gość: flip opinie tubylcze IP: *.p.lodz.pl 22.10.02, 02:41
              A swoja droga byloby ciekawe poznac opinie czestochowian o tym, czy mieszkaja
              na Slasku, czy w Malopolsce. Pytal ich juz ktos? A mieszkancow Sosnowca i
              Dabrowy tez ktos pytal?
              • Gość: Arnold Re: opinie tubylcze IP: 213.186.78.* 22.10.02, 07:52
                Bzdura roku - to czy sie mieszka na Slasku czy w Malopolsce zalezy od opinii
                mieszkancow danego miasta! Witamy Lodz na Slasku, znajomy Lodzianin powiedzial
                mi ze Lodz to rowniez slaskie miasto. DLA WSZYSTKICH NIEDOUCZONYCH - mapa
                Slaska. Nie miesci sie na niej ani Sosnowiec, ani Czestochowa, ani Lodz. Jest
                natomiast Wroclaw, Opole i Bytom. Prosze nie przypinac Slaskosci kazdemu
                polskiemu miastu, ktore sobie tego zazyczy, bo braknie miejsca dla innych
                regionow.

www.upper-silesia.com/jpgs/oldmap.jpg
                • Gość: flip Re: opinie tubylcze IP: *.p.lodz.pl 22.10.02, 18:11
                  Ja wiem jak bylo, ale chce sie dowiedziec jak jest. Na razie sytuacja wydaje
                  sie bardzo ciekawa: niektorzy mieszkancy Zaglebia uwazaja sie za mieszkancow
                  Slaska, niektorzy mieszkancy Slaska nie uwazaja ich za mieszkancow Slaska, a
                  niektorzy mieszkancy Czestochowy w ogole nie chca slyszec ani o Slasku, ani o
                  Malopolsce.
                  Granice prowincji nie sa przeciez stale. One sie ksztaltuja rowniez pod wplywem
                  podzialow dziejacych sie na biezaco.
                  Swiadomosc mieszkancow odgrywa kluczowa role. Problem w tym, ze swiadomosc
                  czesci mieszkancow Zaglebia i czesci mieszkancow Slaska jest zupelnie nie do
                  pogodzenia.
                  Gdyby tak wreszcie zrobic jakas ankiete, to by sie przynajmniej wiedzialo, co
                  ludziska mysla.
                • Gość: mrW Re: opinie tubylcze IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 22.10.02, 22:39
                  -z ktorego roku jest ta mapa?
                  • Gość: Arnold Re: opinie tubylcze IP: 213.186.78.* 22.10.02, 22:49
                    Posznupej trocha we linku do tyj mapy, znojdziesz.
                    • Gość: mrW Re: opinie tubylcze IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 22.10.02, 22:55
                      -mosz rycht!, poslym na lotwizna, aly tok na prowdy to mi si ni chcy
              • Gość: gorol Re: opinie tubylcze IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 22.10.02, 08:11
                Gość portalu: flip napisał(a):

> A swoja droga byloby ciekawe poznac opinie czestochowian o tym, czy mieszkaja
                > na Slasku, czy w Malopolsce. Pytal ich juz ktos? A mieszkancow Sosnowca i
                > Dabrowy tez ktos pytal?
                czlowieku,nie ma po co,jestesmy polakami i mieszkamy w Plsce.
              • Gość: Jaracz Re: opinie tubylcze IP: *.jest.okey.pl / *.czyzyny.net.pl 23.10.02, 23:18
                Gość portalu: flip napisał(a):

> A mieszkancow Sosnowca i Dabrowy tez ktos pytal?
                tak, i odpowiedzial: "w Zaglebiu oczywiscie".
                nie znosza za to, jak ktos sie ich pyta czy to jest Slask. TO NIE JEST SLASK.

pozdrowienia

Jaracz
                • Gość: flip Re: opinie tubylcze IP: *.p.lodz.pl 23.10.02, 23:39
                  A ilu ich nie znosi? Nawet jacys czestochowianie uwazaja, ze sa na Slasku.
                  Jesli zaglebianie nie znosza, to dlaczego zgodzili sie na wojewodztwo o
                  nazwie "slaskie"? Dlaczego ich przedstawiciele glosowali na slaski herb
                  wojewodztwa (podobno) - czy tylko dlatego, ze nie wiedzieli o co chodzi? Gdyby
                  wojewodztwo nie mialo jednoznacznej nazwy ale nazywalo sie na
                  przyklad "katowickie", to przynajmniej w kwestii nazewnictwa bylby jakis
                  porzadek.
                  Wiec jak nie Slask - to w koncu co? Malopolska? Zaglebie i nic wiecej? Czy
                  Zaglebie w Malopolsce?

A moze Slask sie ostatnio powiekszyl, ale ma enklawe w postaci Zaglebia? (Nic w
                  tym specjalnie zlego, enklawy tez sie zdarzaja czesto.)
                  ---
                  Ja bym na przyklad chetnie sie dowiedzial, ile kogo jak uwaza. To jest chyba
                  wazne przynajmniej dopoki mamy jeszcze demokracje.
                  • Gość: mrW Re: opinie tubylcze IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 23.10.02, 23:45
                    -przyston kolygo, to bylo downo tamuy!, aly tyz mozysz mic prytynsi ni do Tych
                    ludzi aly do swoich! - to jy taki walyni kotka za pomocom mlotka!
                    • Gość: flip Re: opinie tubylcze IP: *.p.lodz.pl 24.10.02, 00:06
                      Ja nie mam do nikogo pretensji. Mnie jest naprawde wszystko jedno w tym
                      szczegolnym przypadku. I nie mam tez zadnych swoich.
        • Gość: gorol Re: Małopolanin to gosc ze swiad. regionalna IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 22.10.02, 08:09
          Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Panie Marku, jako Slazak chcialbym wyrazic swoje zdanie na temat przylaczania
          > nieslaskich terenow do woj. tzw. Slaskiego. Przylaczajcie ile chcecie, ale ta
          > czesc ktora jest historycznie i etnicznie Slaska od tego tworu ma sie zamiar
          > odlaczyc i polaczyc sie z zach. czescia Gornego Slaska, tworzac region Gorny
          > Slask w historycznych granicach. I wtedy woj. tzw. Slaskie (juz bez tych 40%
          > powierzchni wojewodztwa, ktore stanowia Slask wlasciwy w tym tworze) bedzie
          > trzeba nazwac jakos inaczej. Pozdrawiam - Arnold.
          Arnold ty kabotynie!sad miedzynarodowy stwierdzil ze nie ma takiej
          narodowosci"SLAZK",tylko etniczny Niemiec.
          • Gość: Arnold Re: Małopolanin to gosc ze swiad. regionalna IP: 213.186.78.* 22.10.02, 12:12
            Panie Gorol, co pan taki nerwowy? Czas nauczyc sie zyc z faktami. Szkoda
            zdrowia. Kup se pan piwko i pomysl, jak to fajnie, swiat sie zmienia, jest
            demokracja, kazdy moze w ramach tej demokracji sie stowarzyszac jak mu pasuje,
            normalnieje nam kraj. Pozytywne myslenie - to jest lekarstwo na stresy.
            • Gość: malop Re: Slązacy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 21:35
              Jeżeli Ślązacy chcą się uważać za naród (są narodem) to należy ten pogląd
              uszanować .
              Nie mam (prawie) nic przeciwko Ślązakom(norodowi śląskiemu).
              • Gość: malop Zagłębie to Małopolska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 22:37
                A oto artykuł Jana Miodka
                polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1061356&MP=1

Gdzie jest Śląsk

Małej ojczyzny potrzebuje każdy

W „Polityce” w wakacyjnym półprzewodniku czytam: „Śląsk to także Częstochowa
                z Jasną Górą na północy (...) pośrodku zaś (...) kraina z własną pustynią
                (Błędowską)”. W tekście artykułu mówi się też o Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu,
                który „rozsławił przed wojną Jan Kiepura, a po wojnie Edward Gierek”.
                W „Gazecie Wyborczej” z 4 sierpnia czytam: „Znów tysiące Ślązaków przybyło
                wczoraj na pogrzeb Edwarda Gierka”. Wszystkie te fragmenty utrwalają, niestety,
                powszechną w naszym kraju niewiedzę geograficzno-historyczną o Śląsku i
                Ślązakach

JAN MIODEK

Zacznijmy od szczegółu personalnego: urodzony w 1913 r. w Porąbce, dziś
                należącej administracyjnie do Sosnowca, Edward Gierek nie był Ślązakiem, jak
                sądzi większość, lecz Zagłębiakiem. Nie negując udziału Ślązaków w jego
                pogrzebie, śmiem twierdzić, że żegnały go jednak raczej tysiące Zagłębiaków.

Bo też Sosnowiec z Porąbką i Zagórzem (gdzie pochowano zmarłego), Czeladź,
                Dąbrowa Górnicza, Będzin, a także Zawiercie i Częstochowa dopiero od 1945 r.
                weszły w skład województwa śląsko-dąbrowskiego, potem katowickiego, a dziś
                śląskiego, ale nie są historycznym Śląskiem! Do 1939 r. należały do województwa
                kieleckiego, kiedy zaś przez 123 lata (1795–1918) Polski nie było na mapie
                Europy, stanowiły część zaboru rosyjskiego. Olkusz i jego okolice z Pustynią
                Błędowską z kolei weszły do województwa katowickiego dopiero w 1975 r.

O rejonach wszystkich zaś tych miejscowości trzeba z naciskiem powiedzieć, że
                etnicznie i językowo należą do Małopolski (Ślązak z Katowic i Zagłębiak z
                Sosnowca, choć trudno dziś określić, gdzie kończy się jedno z tych miast, a
                zaczyna drugie, to doprawdy dwa światy językowe, różniące się głównie
                intonacją, melodyką mowy, a i szczegółami leksykalno-gramatycznymi).

Dopowiedzmy teraz, że do tejże Małopolski należały do XIII wieku ziemie
                dzisiejszego Górnego Śląska, które dopiero wtedy książę raciborski odkupił od
                księcia małopolskiego i do Śląska najrdzenniejszego przyłączył – tego z
                historyczną stolicą Wrocławiem oraz Opolem, Legnicą, Jaworem, Świdnicą,
                Bolesławcem, Zgorzelcem.

Kościół – instytucja wyjątkowo do tradycji przywiązana – ten historyczny stan
                utrzymywał aż do roku... 1821. Biskupstwo wrocławskie ciągle należało do
                metropolii gnieźnieńskiej, a takie śląskie w dzisiejszym odczuciu miejscowości
                jak Chorzów, Bytom, Piekary, Tarnowskie Góry czy Bogucice (dziś część Katowic;
                jeszcze stosunkowo niedawno to maleńkie Katowice były częścią starej parafii
                boguckiej) nadal podlegały biskupstwu krakowskiemu.

Dopiero w tymże 1821 r. Wrocław oderwano od Gniezna, podporządkowując go
                bezpośrednio Rzymowi, a częścią biskupstwa wrocławskiego stały się także
                parafie górnośląskie (to dlatego na przykład biskup Nankier, postać XIV-
                wieczna, rodem z Kamienia – dziś części Piekar Śląskich, czy Grzegorz Gerwazy
                Gorczycki, wielki kompozytor przełomu XVII i XVIII wieku, rodem z Rozbarku –
                dziś części Bytomia, poszli na studia teologiczne do swej diecezjalnej stolicy –
                Krakowa, a dopiero Norbert Bończyk z Miechowic, też dziś części Bytomia, czy
                Konstanty Damrot z Lublińca – wielcy XIX-wieczni budziciele polskiej
                świadomości narodowej na Śląsku – do Wrocławia).

Jak wiadomo w XIV wieku Kazimierz Wielki odstąpił Śląsk Czechom. Od 1526 r.
                znalazł się on pod panowaniem Habsburgów, a po wojnach prusko-austriackich w
                latach 40. XVIII stulecia – pod panowaniem Prus (bez Śląska Cieszyńskiego,
                który był nadal austriacki).

Po I wojnie światowej, plebiscycie i trzech powstaniach, do Polski wróciła
                południowo-zachodnia część Górnego Śląska (z Cieszynem, Mikołowem, Katowicami,
                Chorzowem, Tarnowskimi Górami, Lublińcem). Po 1945 r. w granicach Polski
                znalazł się właściwie cały Śląsk – już także z Bytomiem, Zabrzem, Gliwicami,
                Koźlem, Opolem, Kluczborkiem, Olesnem, Oleśnicą, Trzebnicą, Brzegiem, Oławą,
                Wrocławiem, Świdnicą, Legnicą, Bolesławcem, Zgorzelcem.

Możemy dzisiaj bez żadnych ograniczeń cenzorskich i bez patetycznych sloganów
                typu byliśmy – jesteśmy – będziemy mówić otwarcie o polsko-czesko-niemieckiej
                wielokulturowości tej pięknej ziemi – tak jak oczywiste są wpływy językowe –
                niemieckie i czeskie – na polszczyznę śląską.

Ale też podkreślmy z naciskiem, że polszczyzna śląska przetrwała na Górnym
                Śląsku z Opolszczyzną w stanie nienaruszonym.

Do 1945 r. słyszało się też ją ciągle we Wrocławiu, w Sycowie, Oleśnicy czy
                Miliczu, ale niewątpliwa była już tutaj zdecydowana przewaga etnicznego i
                językowego żywiołu niemieckiego.

Przybyli w 1945 r. na Śląsk ludzie z różnych stron Polski dołączyli w Opolu,
                Koźlu, Katowicach czy Chorzowie do polskiego-śląskiego substratu językowego. We
                Wrocławiu, w Wałbrzychu, w Jeleniej Górze, w Lubaniu czy w Legnicy natomiast,
                gdzie przez pierwsze lata stykali się z Niemcami i ich językiem – do czasu
                wysiedlenia tych ostatnich, stworzyli owi ludzie zewsząd ponadregionalną,
                standardową polszczyznę – bez jakichkolwiek naleciałości regionalnych.

I to jest ów etniczno-językowy paradoks: w historycznie najstarszej części
                Śląska nikt dziś nie mówi śląską gwarą, słychać ją natomiast, i to bardzo
                wyraźnie, w części młodszej.

Dobrze, że coraz częściej – chociażby w radiowych i telewizyjnych prognozach
                pogody – mówi się o całym Śląsku – tak jak pozytywny wydźwięk integracyjny miał
                plebiscyt na największe postacie Śląska i Zagłębia XX wieku, zorganizowany w
                2000 r. przez „Gazetę Wyborczą” w Katowicach. Ale już mniej fortunne było
                według mnie nazwanie Katowic i okolic województwem śląskim, a Wrocławia i
                okolic – województwem dolnośląskim. Skoro Opolszczyzna stała się samodzielnym
                województwem, należało się zdecydować na sprawiedliwsze, bo równorzędne
                określenia: województwo górnośląskie i województwo dolnośląskie.

Lecz nawet gdyby na to się zdecydowano, i tak długo jeszcze będę niemal każdego
                dnia w historycznej stolicy Śląska, czyli we Wrocławiu, słuchał – historycznie
                i geograficznie paradoksalnych – wynurzeń typu: Wiesz, jutro muszę jechać na
                Śląsk. – A konkretnie? – pytam. – No, do Katowic (ale także do Sosnowca, do
                Czeladzi, do Dąbrowy Górniczej – i tu paradoks zamienia się w paranoję).

– A gdzie jesteś w tej chwili? – drążę. Ale dopiero od pokolenia mojego syna,
                we Wrocławiu urodzonego, słyszę odpowiedź: też na Śląsku!

Bo oni, rówieśnicy mego syna, choć mówią tylko polszczyzną literacką, chyba
                jednak kategorię Dolnoślązaka już stworzą. Bo małej ojczyzny potrzebuje każdy.
                Bo mała ojczyzna uczy miłości do ojczyzny większej – Polski i tej jeszcze
                większej – Ziemi
                • Gość: gorol-zaglebiak Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.d.002.pth.iprimus.net.au 23.10.02, 15:37
                  Gość portalu: malop napisał(a):

) A oto artykuł Jana Miodka
                  ) (a href="http://polityka.onet.pl/artykul.asp?
                  DB=162&ITEM=1061356&MP=1"target="_
                  ) blank")polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1061356&MP=1(/a)
                  )
                  ) Gdzie jest Śląsk
                  )
                  )
                  )
                  ) Małej ojczyzny potrzebuje każdy
                  )
                  ) W „Polityce” w wakacyjnym półprzewodniku czytam: „Śląsk to
                  ) także Częstochowa
                  ) z Jasną Górą na północy (...) pośrodku zaś (...) kraina z własną pustynią
                  ) (Błędowską)”. W tekście artykułu mówi się też o Dąbrowie Górniczej i Sosn
                  ) owcu,
                  ) który „rozsławił przed wojną Jan Kiepura, a po wojnie Edward Gierek”
                  ) ;.
                  ) W „Gazecie Wyborczej” z 4 sierpnia czytam: „Znów tysiące Śląz
                  ) aków przybyło
                  ) wczoraj na pogrzeb Edwarda Gierka”. Wszystkie te fragmenty utrwalają, nie
                  ) stety,
                  ) powszechną w naszym kraju niewiedzę geograficzno-historyczną o Śląsku i
                  ) Ślązakach
                  )
                  )
                  ) JAN MIODEK
                  )
                  )
                  )
                  )
                  ) Zacznijmy od szczegółu personalnego: urodzony w 1913 r. w Porąbce, dziś
                  ) należącej administracyjnie do Sosnowca, Edward Gierek nie był Ślązakiem, jak
                  ) sądzi większość, lecz Zagłębiakiem. Nie negując udziału Ślązaków w jego
                  ) pogrzebie, śmiem twierdzić, że żegnały go jednak raczej tysiące Zagłębiaków.
                  )
                  ) Bo też Sosnowiec z Porąbką i Zagórzem (gdzie pochowano zmarłego), Czeladź,
                  ) Dąbrowa Górnicza, Będzin, a także Zawiercie i Częstochowa dopiero od 1945 r.
                  ) weszły w skład województwa śląsko-dąbrowskiego, potem katowickiego, a dziś
                  ) śląskiego, ale nie są historycznym Śląskiem! Do 1939 r. należały do
                  województwa
                  )
                  ) kieleckiego, kiedy zaś przez 123 lata (1795–1918) Polski nie było na mapi
                  ) e
                  ) Europy, stanowiły część zaboru rosyjskiego. Olkusz i jego okolice z Pustynią
                  ) Błędowską z kolei weszły do województwa katowickiego dopiero w 1975 r.
                  )
                  ) O rejonach wszystkich zaś tych miejscowości trzeba z naciskiem powiedzieć, że
                  ) etnicznie i językowo należą do Małopolski (Ślązak z Katowic i Zagłębiak z
                  ) Sosnowca, choć trudno dziś określić, gdzie kończy się jedno z tych miast, a
                  ) zaczyna drugie, to doprawdy dwa światy językowe, różniące się głównie
                  ) intonacją, melodyką mowy, a i szczegółami leksykalno-gramatycznymi).
                  )
                  ) Dopowiedzmy teraz, że do tejże Małopolski należały do XIII wieku ziemie
                  ) dzisiejszego Górnego Śląska, które dopiero wtedy książę raciborski odkupił od
                  ) księcia małopolskiego i do Śląska najrdzenniejszego przyłączył – tego z
                  ) historyczną stolicą Wrocławiem oraz Opolem, Legnicą, Jaworem, Świdnicą,
                  ) Bolesławcem, Zgorzelcem.
                  )
                  ) Kościół – instytucja wyjątkowo do tradycji przywiązana – ten histor
                  ) yczny stan
                  ) utrzymywał aż do roku... 1821. Biskupstwo wrocławskie ciągle należało do
                  ) metropolii gnieźnieńskiej, a takie śląskie w dzisiejszym odczuciu
                  miejscowości
                  ) jak Chorzów, Bytom, Piekary, Tarnowskie Góry czy Bogucice (dziś część
                  Katowic;
                  ) jeszcze stosunkowo niedawno to maleńkie Katowice były częścią starej parafii
                  ) boguckiej) nadal podlegały biskupstwu krakowskiemu.
                  )
                  ) Dopiero w tymże 1821 r. Wrocław oderwano od Gniezna, podporządkowując go
                  ) bezpośrednio Rzymowi, a częścią biskupstwa wrocławskiego stały się także
                  ) parafie górnośląskie (to dlatego na przykład biskup Nankier, postać XIV-
                  ) wieczna, rodem z Kamienia – dziś części Piekar Śląskich, czy Grzegorz Ger
                  ) wazy
                  ) Gorczycki, wielki kompozytor przełomu XVII i XVIII wieku, rodem z Rozbarku R
                  ) 11;
                  ) dziś części Bytomia, poszli na studia teologiczne do swej diecezjalnej
                  stolicy
                  ) –
                  ) Krakowa, a dopiero Norbert Bończyk z Miechowic, też dziś części Bytomia, czy
                  ) Konstanty Damrot z Lublińca – wielcy XIX-wieczni budziciele polskiej
                  ) świadomości narodowej na Śląsku – do Wrocławia).
                  )
                  ) Jak wiadomo w XIV wieku Kazimierz Wielki odstąpił Śląsk Czechom. Od 1526 r.
                  ) znalazł się on pod panowaniem Habsburgów, a po wojnach prusko-austriackich w
                  ) latach 40. XVIII stulecia – pod panowaniem Prus (bez Śląska Cieszyńskiego
                  ) ,
                  ) który był nadal austriacki).
                  )
                  ) Po I wojnie światowej, plebiscycie i trzech powstaniach, do Polski wróciła
                  ) południowo-zachodnia część Górnego Śląska (z Cieszynem, Mikołowem,
                  Katowicami,
                  ) Chorzowem, Tarnowskimi Górami, Lublińcem). Po 1945 r. w granicach Polski
                  ) znalazł się właściwie cały Śląsk – już także z Bytomiem, Zabrzem, Gliwica
                  ) mi,
                  ) Koźlem, Opolem, Kluczborkiem, Olesnem, Oleśnicą, Trzebnicą, Brzegiem, Oławą,
                  ) Wrocławiem, Świdnicą, Legnicą, Bolesławcem, Zgorzelcem.
                  )
                  ) Możemy dzisiaj bez żadnych ograniczeń cenzorskich i bez patetycznych sloganów
                  ) typu byliśmy – jesteśmy – będziemy mówić otwarcie o polsko-czesko-n
                  ) iemieckiej
                  ) wielokulturowości tej pięknej ziemi – tak jak oczywiste są wpływy językow
                  ) e –
                  ) niemieckie i czeskie – na polszczyznę śląską.
                  )
                  ) Ale też podkreślmy z naciskiem, że polszczyzna śląska przetrwała na Górnym
                  ) Śląsku z Opolszczyzną w stanie nienaruszonym.
                  )
                  ) Do 1945 r. słyszało się też ją ciągle we Wrocławiu, w Sycowie, Oleśnicy czy
                  ) Miliczu, ale niewątpliwa była już tutaj zdecydowana przewaga etnicznego i
                  ) językowego żywiołu niemieckiego.
                  )
                  ) Przybyli w 1945 r. na Śląsk ludzie z różnych stron Polski dołączyli w Opolu,
                  ) Koźlu, Katowicach czy Chorzowie do polskiego-śląskiego substratu językowego.
                  We
                  )
                  ) Wrocławiu, w Wałbrzychu, w Jeleniej Górze, w Lubaniu czy w Legnicy natomiast,
                  ) gdzie przez pierwsze lata stykali się z Niemcami i ich językiem – do czas
                  ) u
                  ) wysiedlenia tych ostatnich, stworzyli owi ludzie zewsząd ponadregionalną,
                  ) standardową polszczyznę – bez jakichkolwiek naleciałości regionalnych.
                  )
                  ) I to jest ów etniczno-językowy paradoks: w historycznie najstarszej części
                  ) Śląska nikt dziś nie mówi śląską gwarą, słychać ją natomiast, i to bardzo
                  ) wyraźnie, w części młodszej.
                  )
                  ) Dobrze, że coraz częściej – chociażby w radiowych i telewizyjnych prognoz
                  ) ach
                  ) pogody – mówi się o całym Śląsku – tak jak pozytywny wydźwięk integ
                  ) racyjny miał
                  ) plebiscyt na największe postacie Śląska i Zagłębia XX wieku, zorganizowany w
                  ) 2000 r. przez „Gazetę Wyborczą” w Katowicach. Ale już mniej fortunn
                  ) e było
                  ) według mnie nazwanie Katowic i okolic województwem śląskim, a Wrocławia i
                  ) okolic – województwem dolnośląskim. Skoro Opolszczyzna stała się samodzie
                  ) lnym
                  ) województwem, należało się zdecydować na sprawiedliwsze, bo równorzędne
                  ) określenia: województwo górnośląskie i województwo dolnośląskie.
                  )
                  ) Lecz nawet gdyby na to się zdecydowano, i tak długo jeszcze będę niemal
                  każdego
                  )
                  ) dnia w historycznej stolicy Śląska, czyli we Wrocławiu, słuchał – history
                  ) cznie
                  ) i geograficznie paradoksalnych – wynurzeń typu: Wiesz, jutro muszę jechać
                  ) na
                  ) Śląsk. – A konkretnie? – pytam. – No, do Katowic (ale także d
                  ) o Sosnowca, do
                  ) Czeladzi, do Dąbrowy Górniczej – i tu paradoks zamienia się w paranoję).
                  )
                  ) – A gdzie jesteś w tej chwili? – drążę. Ale dopiero od pokolenia mo
                  ) jego syna,
                  ) we Wrocławiu urodzonego, słyszę odpowiedź: też na Śląsku!
                  )
                  ) Bo oni, rówieśnicy mego syna, choć mówią tylko polszczyzną literacką, chyba
                  ) jednak kategorię Dolnoślązaka już stworzą. Bo małej ojczyzny potrzebuje
                  każdy.
                  ) Bo mała ojczyzna uczy miłości do ojczyzny większej – Polski i tej jeszcze
                  )
                  ) większej – Ziemi
                  Piekne i prawdziwie polskie slowa Pana Jana ,oby ta zatwardziala czesc
                  mieszkancow Gornego Slaska to zechciala zaakceptowac.
                  • Gość: Marek Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.ipartners.pl / 195.94.208.* 23.10.02, 18:09
                    Zobaczcie co Miodek pisze o dolnoślązakach.
                    Świadomość bycia Ślązakiem budzi się dopiero w młodym pokoleniu.
                    Tak jest rownież z mieszkańcami wojewodztwa śląskiego.
                    Z czasem będzie rosło coraz bardziej poczucie jedności.
                    Coraz więcej będzie nas łączyć, a coraz mniej dzielić.
                    • malop Re: Zagłębie to Małopolska 23.10.02, 22:14

> Zobaczcie co Miodek pisze o dolnoślązakach.
                      > Świadomość bycia Ślązakiem budzi się dopiero w młodym pokoleniu.
                      > Tak jest rownież z mieszkańcami wojewodztwa śląskiego.
                      > Z czasem będzie rosło coraz bardziej poczucie jedności.
                      > Coraz więcej będzie nas łączyć, a coraz mniej dzielić.

Zobaczcie (przeczytajcie) co pisze Marek kilka dni wcześniej
                      że Śląsk to jeden region z Zagłębiem od którego oderwano
                      Olkusz ,Chrzanów ,Wadowice,Oświęcim. i itd

Teraz pisze tylko że będzię "rosło coraz bardziej poczucie jedności"
                      Jakiej jedności?
                      Jakie poczycie?
                      Co będzie łaczyło?

"a coraz mniej dzielić"
                      Czyli tak zwane woj.śląskie to sztuczny twór w którym większość małopolan i
                      zagłebiaków ma się zjednoczyć ze ślązakami w jakieś nieokreślonej
                      świadomości ,kulturze śląskiej.

Okropieństwa kulturalne i wszelkie inne biją z twoich(marka) poglądów?

• Gość: mrW Re: Zagłębie to Małopolska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 23.10.02, 23:07
                        malop napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                        >
                        > > Zobaczcie co Miodek pisze o dolnoślązakach.
                        > > Świadomość bycia Ślązakiem budzi się dopiero w młodym pokoleniu.
                        > > Tak jest rownież z mieszkańcami wojewodztwa śląskiego.
                        > > Z czasem będzie rosło coraz bardziej poczucie jedności.
                        > > Coraz więcej będzie nas łączyć, a coraz mniej dzielić.
                        >
                        > Zobaczcie (przeczytajcie) co pisze Marek kilka dni wcześniej
                        > że Śląsk to jeden region z Zagłębiem od którego oderwano
                        > Olkusz ,Chrzanów ,Wadowice,Oświęcim. i itd
                        >
                        > Teraz pisze tylko że będzię "rosło coraz bardziej poczucie jedności"
                        > Jakiej jedności?
                        > Jakie poczycie?
                        > Co będzie łaczyło?
                        >
                        > "a coraz mniej dzielić"
                        > Czyli tak zwane woj.śląskie to sztuczny twór w którym większość małopolan i
                        > zagłebiaków ma się zjednoczyć ze ślązakami w jakieś nieokreślonej
                        > świadomości ,kulturze śląskiej.
                        >
                        > Okropieństwa kulturalne i wszelkie inne biją z twoich(marka) poglądów?
                        >
                        >
                        >

-Kultura slaska jest okreslona od ok.1000-ca lat, nie myl z kultura nabyta, bo
                        to wielka roznica!
                        • Gość: malop Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 21:30
                          Mam głęboki podziw dla kultury śląskiej i jestem jej zwolennikiem

Niektórzy tylko pod szyldem śląskości próbują coś zagarnąć i zawłaszyć
                          i tych zwalczam.

Będąc w innych regionach polski propaguję Małopolskę i Śląsk .
                          • Gość: QCZ Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.proxy.aol.com 25.10.02, 22:34
                            Przepraszam Slask w jakiej formie? Okradziony przez Malopolske? I co
                            najwazniejsze nadal okradany.
                            Jak widze nadal brak Tobie rosadnego spojzenia na sprawe. Tylko Malopolska sie
                            liczy reszta nie?
                            A zwolennikow Malopolanini prosze o spokojne przeanalizowania tego
                            zagadnienia,bo jak slysze ze juz niektorych chce cholera trafic jak sie slyszy
                            ze niektorym jest zle pod slaskiem - powiedzmy w polsce .To ze jeden z drugim
                            przejdzie pod Malopolske - to zaraz mu sie wszystko poprawi? Podniesie sie
                            stopa zyciowa?
                            Jak myslicie dlaszego w czasie komunny przylaczono wiele miast do Slaska?
                            Tego nikt nie chce poruszyc. Dziala sie w tedy wielka krzywda. Prawda!
                            A wyladowanie sie na slasku za niepowodzenie polskiej gospodarki,
                            nieumiejetnosc rzadzenia ,to wszystko jest winne ze zyjesz na slasku?
                            Zmienisz slask na molopolske ,ale nie zmienisz Polski.
                            • Gość: malop Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.76.11.* 25.10.02, 22:52
                              Dlaczego włączono do woj.katowickiego tak wiele ziem małopolskich?
                              Bo pierwszy sekretarz miał taki kaprys.

Dlaczego nie protestowali ?
                              Bo w woj.katowickim panował tak zwany dobrobyt

W reszcie Polski była bieda możesz ją nazwać galicyjską .

Teraz panuje jednak większa świadomość samorządowa.

I Małopolska (nie wojśląskie) wykorzystuje to:
                              -najmniejsze bezrobocie w Polsce,
                              -największy wzrost gospodarczy,

To jednak sukces Małopolski

Ps.W Chrzanowie jednak protestowali !!!
                          • Gość: mrW Re: Zagłębie to Małopolska IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 26.10.02, 00:30
                            Gość portalu: malop napisał(a):

> Mam głęboki podziw dla kultury śląskiej i jestem jej zwolennikiem
                            >
                            > Niektórzy tylko pod szyldem śląskości próbują coś zagarnąć i zawłaszyć
                            > i tych zwalczam.
                            >
                            > Będąc w innych regionach polski propaguję Małopolskę i Śląsk .

-czyzbys miol no mysli mni?
                            -jyzyli ni to ustow slowa w innym kontyksie
                            • Gość: Arnold Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.186.78.* 26.10.02, 10:10
                              Twardo stoje na stanowisku odlaczenia od Slaska wszystkich malopolsko-
                              zaglebiowsko-czestochowskich ziem. Czyli wszystkiego co nie nalezalo do Gornego
                              Slaska w czasach budowy tego pomnika:

www.myslowice.pl/wieza%20Bismarka.htm
                              Mowiac Gorny Slask mam na mysli obecne woj. Opolskie i zachodnia czesc woj. tzw.
                              Slaskiego.

Komuna sie skonczyla. To co zaglebiowscy czerwonce (Zawadzki, Gierek. Grudzien)
                              napsuli, przylaczajac wschodni G. Slask do ziem etnicznie i historycznie mu
                              obcych, nalezy naprawic. Najwyzszy czas.

Nadchodza wybory. Czy ktokolwiek na Slasku (prawdziwym, nie mam na mysli woj. o
                              podobnej nazwie) zaglosuje na SLD? Pewnie tak. Ale pokazmy calej reszcie ze u
                              nas maja najmniejsze poparcie!

• Gość: QCZ Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.proxy.aol.com 26.10.02, 12:17
                                Dobrze jezeli tak myslisz i nie tylko Ty . To dlaczego nikt nie napisze o
                                zaplacie dlugu slaskowi . Co jak ale bardzo wiele pieniedzy poszlo na te ziemie?
                                Ile slask wydal na rozwoj gospodarczy malopolski. To sie kochani nie liczy?
                                Nie znane Wam jest przyslowie. Kochajmy sie jak bracia a liczmy sie
                                jak .......... . Co Arnold Slask jest tak bogaty ze sprawia prezent Malopolsce?
                                • Gość: Arnold Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.186.78.* 26.10.02, 12:32
                                  Tego nikt nie jest w stanie policzyc. Przyjmijmy opcje zerowa. Zmiana granic
                                  administracyjnych, stopniowa decentralizacja i zaczynamy odbudowywac swoj dom.
                                  • Gość: QCZ Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.proxy.aol.com 26.10.02, 13:47
                                    Czyli prezent? Ladnie . Molopolanin by Tobie policzyl jakbyc byl im cos dluzny.
                                    • Gość: Arnold Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.186.78.* 26.10.02, 13:49
                                      Co to za prezent Sosnowiec czy Zywiec? Korzyscia dla Slaska jest pozbycie sie
                                      nieslaskich ziem.
                                      • Gość: malop Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 20:22
                                        Założenie : Śląsk pompował wielkie pieniądze w Małopolskę.

Wynik : Ziemie Małopolskie za to będą w woj.śląskim bo pieniądze są dla
                                        ślązaków ważniejsze niż kultura ,ojczyzna ,własna świadomość
                                        • Gość: QCZ Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.proxy.aol.com 26.10.02, 22:52
                                          Ty faktycznie jestes troche chory. Za ta swiadaomosc o ktorej Ty piszesz to nie
                                          ma slask zadnej korzysci materialnej. Za to malopolska ma wielkie korzysci.
                                          Nowe ziemie, nowe olbrzymie dochody. Cos nie tak. Prawda?No wiec dalej niszczyc
                                          slask jak sie tylko da. A slazacy daja sie nabierac na chaslo Narodowosc Slaska
                                          i to jest caly problem. Niewiem dlaczego by oddali wszystko by ta Narodowosc
                                          uzyskac. A co dalej to sami niewiedza. I znow obiecanki cacanki a glupiemu
                                          radosc. Czy historia jeszcze nie nauczyla tych kochanych slazakow.
                                          • Gość: Arnold Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.186.78.* 27.10.02, 00:20
                                            Co ty facet godosz, co tyn Sosnofiec czy Zywiec czy Jaworzno jak uoddomy
                                            stracymy? Kula uod nogi uodetnymy. CO TO ZA STRATA? Mozno do ciebie?
                                            • Gość: QCZ Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 11:26
                                              Czy Ty tego nie rozumiesz? Jezeli nie to niemam co z Toba dalej dyskutowac. Bo
                                              jezeli Ty jestes jednym zagadnieniem zaslepiony,a reszta albo ciebie nie
                                              interesuje albo nie jestes zorientowany.
                                              Nie jestem z Sosnowca ani z Zywca tylko z Slaska ,jezeli by sie kto pytal.
                                              • Gość: Arnold Re: Zagłębie to Małopolska IP: 213.186.78.* 27.10.02, 12:17
                                                Masz racje, nie rozumiemy sie wzajemnie. Ja w kazdym razie uwazam ze likwidacja
                                                woj. tzw. Slaskiego i Opolskiego, polaczenie ich w jeden region, ale bez
                                                dodatkow malopolsko-kieleckich, wyjdzie na dobre wszystkim mieszkancom Slaska.
                                                Sila w roznorodnosci i tego typu slogany majace uzasadniac potrzebe istnienia
                                                tego pokracznego tworu jakim jest woj. tzw. Slaskie to totalne bzdury.
                                                Slask ma inna historie niz Malopolska - dzieci w szkole w Jaworznie powinny sie
                                                uczyc o wojnach z Turcja, rozbiorach, powstaniach chlopow galicyjskich itd.
                                                W szkolach na Slasku o wojnach husyckich, wojnie trzydziestoletniej czy rozwoju
                                                tej krainy w jeden z najbogatszych regionow Swiata po przejeciu Slaska przez
                                                Prusy od Austrii. Tego sie nie da pogodzic! A to jest jeden z mniej waznych
                                                problemow. Fakt zamieszkiwania przez ludnosc poczuwajaca sie do Narodu
                                                Slaskiego czy Niemieckiego tylko ziem historycznie slaskich (glownie na G.
                                                Slasku)tez ma znaczenie. A takich spraw jest wiecej. Ja osobiscie czuje sie u
                                                siebie bedac we Wroclawiu, Opolu, Raciborzu, Myslowicach czy Cieszynie, a nie
                                                mam tego samego wrazenia przekraczajac Brynice. W Zawierciu czuje sie tak samo
                                                obco jak w Warszawie czy Wilnie. Prosty przyklad - nawet sposob kladzenia cegly
                                                jest inny. Oczywiscie rozumie, ze nie kazdy mieszkaniec Slaska dostrzega te
                                                roznice, ale od tego jest oparta na faktach edukacja regionalna, ktorej
                                                niestety w mediach praktycznie nie ma. A, jeszcze taka ciekawostka - przydrozne
                                                krzyze na Gornym Slasku. Warto sie czasem zatrzymac, wyjsc z samochodu i
                                                popatrzec, poczytac napisy. Porownac te spod Opola z tymi z Katowic, np na os.
                                                Witosa ostatnio jeden odnowiono. A roznica miedzy cmentarzami na Slasku a tymi
                                                w Malopolsce? Kolosalna. Pielegnujmy nasza historie i slady materialne
                                                pozostawione przez tych ktorzy byli przed nami. Wszyscy, Slazacy,Polacy, Niemcy
                                                zamieszkujacy Slask.
                                                • Gość: Marek Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.ipartners.pl / 195.94.208.* 29.10.02, 10:57
                                                  Arnold dopóki nie zrozumiesz, że Śląsk jest obecnie wielokulturowy to będziesz
                                                  działał na jego szkodę dalej. Tak jak to robisz obecnie. Śląsk obecny i Śląsk
                                                  przedwojenny to nie te same krainy. Żyją tu już inni ludzie niż wtedy.
                                                  Czy np przed wojną w Gliwicach mieszkali lwowiacy? A teraz tak.
                                                  Rozejrzyj się i zastanów się co ty robisz?
                                                  Łatwo ci się jest dogadać się z Małopolaninem, bo obaj działacie na szkodę
                                                  Śląska. Tylko, że on świadomie a ty nie.
                                                  • zywy63 Re: Zagłębie to Małopolska 31.10.02, 09:53

> Arnold dopóki nie zrozumiesz, że Śląsk jest obecnie wielokulturowy to
                                                    będziesz
                                                    > działał na jego szkodę dalej. Tak jak to robisz obecnie. Śląsk obecny i Śląsk
                                                    > przedwojenny to nie te same krainy. Żyją tu już inni ludzie niż wtedy.
                                                    > Czy np przed wojną w Gliwicach mieszkali lwowiacy? A teraz tak.
                                                    > Rozejrzyj się i zastanów się co ty robisz?
                                                    > Łatwo ci się jest dogadać się z Małopolaninem, bo obaj działacie na szkodę
                                                    > Śląska. Tylko, że on świadomie a ty nie.

Zupełnie nie rozymiem, dlaczego uważasz że małopolanin działa świadomie na
                                                    szkodę Śląska? To jest zwykłe pomówienie, niegodne dyskutanta. Czy nie myślisz,
                                                    że próba wykazania koniunkturalnego włączenia np. Żywiecczyzny w garnice
                                                    administracyjne województwa śląskiego była naruszeniem małopolskich a nie
                                                    śląskich więzi etnicznych i kulturowych, ukształtowanych przez wieki? Przecież
                                                    małopolanin nie odmawia śląskości ziemim śląskim, ale czy uważasz naprawdę że
                                                    nie ma różnic w kulturze ślązaków i zagłębiaków? Przecież nie chodzi o
                                                    niszczenie tych kultur ale o ich uszanowanie.
                                                    Tymczasem kiedy folklor górali żywieckich ma być z urzędniczego polecenia
                                                    śląskim, to ja Cię bardzo przepraszam, ale ktoś tu nie ma wystarczającej
                                                    wiedzy, ani też chyba nigdy nie był wśród górali żywieckich i górali
                                                    istebniańskich.
                                                  • Gość: Marek Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.normanet.pl 31.10.02, 10:54
                                                    Zawsze podkreślam, że zależy mi na przyszłości województwa sląskiego, łącznie z
                                                    powiatem olkuskim, chrzanowskim i oświęcimskim. Podziały historyczne powoli sie
                                                    zacierają i nie mogą ciązyć na przyszłości. Co na przykład Kraków może
                                                    zaproponować takiej miejscowości jak Brzeszcze? Czy dla dobrego samopoczucia
                                                    krakowiaków ziemi te muszą zawsze być na peryferiach jakiegoś dużego regionu?
                                                    Wystarczy przecież wybudować drogę Jaworzno - Oświęcim - Bielsko i znajdą się
                                                    one w centrum aglomeracji Górnośląskiej.
                                                  • Gość: malop Re: Zagłębie to Małopolska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 17:01

) Zawsze podkreślam, że zależy mi na przyszłości województwa sląskiego, łącznie
                                                    z
                                                    )
                                                    ) powiatem olkuskim, chrzanowskim i oświęcimskim. Podziały historyczne powoli
                                                    sie
                                                    )
                                                    ) zacierają i nie mogą ciązyć na przyszłości. Co na przykład Kraków może
                                                    ) zaproponować takiej miejscowości jak Brzeszcze? Czy dla dobrego samopoczucia
                                                    ) krakowiaków ziemi te muszą zawsze być na peryferiach jakiegoś dużego regionu?
                                                    ) Wystarczy przecież wybudować drogę Jaworzno - Oświęcim - Bielsko i znajdą
                                                    się
                                                    ) one w centrum aglomeracji Górnośląskiej.

Gmina Brzeszcze leży w południowej Polsce, w widłach rzek Wisły i Soły, w
                                                    Kotlinie Oświęcimskiej należšcej do Małopolski. Graniczy z gminami: Oświęcim,
                                                    Kęty, Wilamowice, i Międźna. Jets gminą górniczą, przemysłowo-rolniczą.

Co na przykład Kraków może
                                                    zaproponować takiej miejscowości jak Brzeszcze?
                                                    (Marek myślał że nic ,że to koniec świata a tu współpraca rozwija się w
                                                    najlepsze i to wszytko w małopolsce- PONIŻEJ PRZYKŁADY)

CO PROPONUJE KRAKÓW - BRZESZCZOM

1)
                                                    W Urzędzie Gminy w Brzeszczach, Marszałek Województwa Małopolskiego Marek
                                                    Nawara, Starosta Powiatu Oświęcimskiego Adam Bilski i Burmistrz Brzeszcz Beata
                                                    Szydło, podpisali porozumienie w sprawie współfinansowania zadania
                                                    inwestycyjnego obejmującego przebudowę skrzyżowania drogi wojewódzkiej nr 949 z
                                                    drogą powiatową nr 14500 i drogą gminną u zbiegu ulic: Turystycznej, Łęckiej,
                                                    Bielskiej i Kusocińskiego w Brzeszczach- Jawiszowicach. Koszt modernizacji
                                                    skrzyżowania, powszechnie uznawanego za najniebezpieczniejsze na drogach gminy
                                                    Brzeszcze, wyniesie około 1 mln zł z czego Województwo Małopolskie sfinasuje
                                                    60%.Zakończenie prac planowane jest na 2003 rok.

Obecnie realizowana jest już inna inwestycja drogowa będąca wspólnym zadaniem
                                                    Gminy Brzeszcze i Województwa Małopolskiego - modernizacja skrzyżowania dróg
                                                    wojewódzkich 933 i 949 "Pod Górnikiem" w Brzeszczach. Wartość tego zadania
                                                    wynosi 1600 tys. zł z czego województwo sfinansuje 60%. Zakończenie zadania
                                                    planowane jest w 2001 roku.

Wspólne inwestycje są potwierdzeniem realizacji strategii wspierającej te
                                                    zadania, w które efektywnie włączają się samorządy lokalne.
                                                    http://www.malopolskie.pl/biuletyn/2000/biuletyn17bezpieczenstwo.htm

2) MAŁOPOLSKIE GMINY GÓRNICZE

Zarząd Województwa Małopolskiego zatwierdził "Program Aktywizacji Gmin
                                                    Górniczych Województwa Małopolskiego". Jego celem jest tworzenie nowych miejsc
                                                    pracy na terenach, które najdotkliwiej odczuwają skutki restrukturyzacji
                                                    górnictwa i ograniczania zatrudnienia w kopalniach.

Koncepcja "Programu" powstała na bazie diagnozy negatywnych procesów związanych
                                                    z restrukturyzacją w tych gminach, opracowanej w czasie spotkań członków
                                                    Zarządu Województwa Małopolskiego oraz przedstawicieli jednostek
                                                    organizacyjnych Samorządu Województwa z przedstawicielami Zarządów gmin
                                                    górniczych Małopolski.

W "Programie" wytyczono trzy główne kierunki działań służących aktywizacji
                                                    rynku pracy w 5 gminach górniczych -Trzebini, Chełmku, Brzeszczach, Babicach,
                                                    Libiążu.

Te kierunki to:

Inwestycje infrastrukturalne, pozyskiwanie nowych inwestorów zewnętrznych

Tworzenie i wspieranie instytucji podejmujących działania dla aktywizacji
                                                    lokalnej przedsiębiorczości, ułatwianie dostępu do informacji o rynku pracy i
                                                    możliwych narzędziach wsparcia

Działania o charakterze informacyjno - edukacyjnym w zakresie: rozwoju lokalnej
                                                    przedsiębiorczości oraz informacji zawodowej, doradztwa zawodowego,
                                                    kształtowania postaw i zachowań odpowiadających wymogom rynku pracy.

Poniżej przedstawiamy koncepcje programowe dotyczące poszczególnych gmin:

1. TRZEBINIA:

uruchomienie Funduszu Poręczeń Kredytowych

budowa elektrowni szczytowo - pompowej na bazie kopalni głębinowej

powołanie sfery aktywności gospodarczej

uzbrojenie terenów sfery aktywności gospodarczej

szkolenia wychowawców szkół średnich w celu przygotowania młodzieży do
                                                    poruszania się po rynku pracy

uruchomienie ośrodka wspierania rozwoju gospodarczego i obsługi inwestorów
                                                    Chrzanowskiego Centrum Informacji

opracowanie bazy danych "Informator Gospodarczy"

powołanie powiatowego centrum Informacji Europejskiej

stworzenie dokumentacji Programu Aktywizacji Gospodarczej Gminy Trzebinia

utworzenie Zakładu Gospodarki Komunalnej

2. CHEŁMEK:

powołanie sfery aktywności gospodarczej

uzbrojenie terenów aktywności gospodarczej

restrukturyzacja przemysłu obuwniczego na bazie niedokończonej inwestycji
                                                    wtórna skóra (trzy hale produkcyjne)

rozbudowa i modernizacja Szkoły Podstawowej nr 2 w Chełmku

kanalizacja gminy Chełmek

modernizacja kina

remont ul. Oświęcimskiej w Gorzowie

3. BRZESZCZE:

przygotowanie terenów inwestycyjnych "RUCH II"

Forum Rolnicze

Forum Gospodarcze

Centrum Aktywności Lokalnej

Program rozwoju gospodarczego Gminy

Punkt Informacji Obywatelskiej

Punkt Informacji Europejskiej

Opracowanie programu "Aktywizacji Gospodarczej Gminy Górniczej"

4. BABICE:

warsztaty w zakresie rozwoju działalności gospodarczej - rękodzieła artystyczne

szkolenia dotyczące prowadzenia własnej firmy rodzinnej w zakresie obsługi
                                                    ruchu turystycznego

uzbrojenie terenu wokół sfery aktywności gospodarczej w Babicach

5. LIBIĄŻ:

uzbrojenie terenów pod przyszłe Centrum Miasta Libiąża - prace projektowe

kampania promocyjna na rzecz przyszłego Centrum Miasta w Libiążu

budowa kanalizacji JAWOREK w Libiążu

modernizacja i rozwój kompleksu sportowo-rekreacyjnego w Libiążu przejętego od
                                                    NSW SA

Realizację "Programu" umożliwią środki rządów, instytucji pomocowych, a także
                                                    środki własne samorządów.

http://www.malopolskie.pl/biuletyn/2000/biuletyn14.htm

3) Dokument pod nazwą Strategia Gminy Brzeszcze powstał podczas sesji
                                                    strategicznej w dniach 18-19 i 27-28 maja 1999r. Warsztaty te, na które
                                                    zaproszeni zostali przedstawiciele społeczności gminy poświęcone były wdrożeniu
                                                    idei zarządznia strategicznego gminą poprzez planowanie strategiczne.
                                                    Realizatorami warsztatów oraz autorami raportu była Fundacja Promocji
                                                    Gospodarczej Regionu Krakowskiego
                                                    http://www.brzeszcze.pl/strategia.php

4) 165 tys. zł przeznaczono na przebudowę ul. Turystycznej. Zadanie to
                                                    powiązane jest z remontem chodnika i kanalizacji deszczowej oraz nawierzchni
                                                    jezdni ul. Turystycznej na odcinku od skrzyżowania z ul. Piłsudskiego do
                                                    skrzyżowania w Jawiszowicach (do zakresu objętego projektem ronda). Inwestycja
                                                    współfinansowana jest przez Zarząd Dróg Wojewódzkich w Krakowie. Ze środków gm.
                                                    Brzeszcze wykonano projekt chodnika i kanalizacji deszczowej. Rozpoczęcie
                                                    realizacji zadania przewidziano w br., finisz w roku przyszłym.

http://www.naszemiasto.pl/archiwum/678942.html

5)Pomoc z Funduszu

Prawie 100 tysięcy złotych otrzymają gminy powiatu oświęcimskiego na budowę i
                                                    modernizację dróg dojazdowych do gruntów rolnych. Pieniądze pochodzą z Funduszu
                                                    Ochrony Gruntów Rolnych. Kwotę ponad czterech milionów złotych podzielił między
                                                    152 małopolskie gminy Zarząd Województwa Małopolskiego.

Ze budżetu FOGR przyznana została również promesa w wysokości 599,25 tys. zł na
                                                    budowę i modernizację dróg dojazdowych do gruntów rolnych oraz zakup sprzętu
                                                    służącego ochronie gruntów rolnych dla dalszych 18 gmin. Pieniądze te zostaną
                                                    uruchomione po zabezpieczeniu ich w planie przychodów i rozchodów FOGR na 2002
                                                    r. Promesę taką na kwotę 15,9 tys. zł przyznano gminie Zator.

Na liście gmin powiatu oświęcimskiego, którym przyznano pieniądze na budowę i
                                                    modernizację dróg dojazdowych do gruntów rolnych proporcjonalnie do ilości
                                                    użytków rolnych znajdujących się w administracyjnych granicach gmin znalazły
                                                    się: Brzeszcze (14,8 tys. zł), Chełmek (6,9 tys. zł), Kęty (25 tys. zł), gmina
                                                    Oświęcim (22,4 tys. zł), Polanka Wielka (12 tys. zł) i Przeciszów (16 tys. zł).

Zarząd Województwa Małopolski
                                                  • Gość: malop czy na śląsku są takie inwestycje jak w Brzeszczac IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 17:07
                                                    Czy na śląsku są takie inwestycje jak w Brzeszczac prowadzi woj.Małopolskie

Mareczku nie?
                                                    A to jeszcze kolejny przykład .Jest ich jeszcze widużo więcej

www.naszemiasto.pl/archiwum/632029.html
                                                    Znacznie tańszy remont

Wiele wskazuje, że jeszcze w tym tygodniu Gliwickie Przedsiębiorstwo
                                                    Budownictwa Przemysłowego, które wygrało przetarg na modernizację
                                                    brzeszczańskiej pływalni wejdzie na plac budowy.

- 1 lipca przekazaliśmy firmie z Gliwic plac budowy. Poczyniliśmy wszystkie
                                                    uzgodnienia. Robotnicy będą mogli korzystać z szatni na kopalni. Obiecano nam
                                                    że do 10 dni po wejściu na teren pływalni ruszą roboty - powiedziała nam
                                                    wczoraj burmistrz gminy Brzeszcze Beata Szydło.

Pływalnia jest usytuowana tuż przy głównej drodze przecinającej Brzeszcze.
                                                    Wedle zapewnień pani burmistrz roboty nie spowodują jednak utrudnień dla
                                                    użytkowników drogi. Teren budowy zostanie ogrodzony a wjazd ciężarówek ma się
                                                    odbywać przez bramę główną kopalni.

Ostatecznie modernizacja obiektu pochłonie 5,8 mln zł. To znacznie mniej niż
                                                    wcześniej szacowano. Pierwotny kosztorys opiewał bowiem na ok. 8 mln zł.
                                                    Podczas niedawnej wyjazdowej sesji Sejmiku Województwa Małopolskiego w
                                                    Oświęcimiu rajcy zdecydowali o przeznaczeniu na dofinansowanie remontu
                                                    brzeszczańskiego obiektu z puli b. Urzędu Kultury Fizycznej i Sportu w sumie
                                                    1,3 miliona złotych. Resztę musi wygospodarować gmina. W tym roku w budżecie
                                                    zagwarantowano na ten cel 1 mln zł. Władze Brzeszcz liczą, że uda im się
                                                    pozyskać jakieś pieniądze z innych źródeł, np. z Państwowego Funduszu
                                                    Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Zmodernizowany obiekt umożliwi łatwe
                                                    korzystanie zeń przez osoby pokrzywdzone przez los.

Prace powinny zakończyć się najpóźniej do końca 2003 r. Firma z Gliwic
                                                    twierdzi, że jest w stanie szybciej zakończyć modernizację.

• Gość: Marek Re: czy na śląsku są takie inwestycje jak w Brzes IP: *.normanet.pl 31.10.02, 17:39
                                                    Nie jestem tak dobrze przygotowany do podawania konkretnych argumentów ale na
                                                    Śląsku są podobne inwestycje a może nawet większe. Np do powiatu Żywieckiego
                                                    w latach 2000 - 2001 jak podawała prasa, wpłynęło z róznych funduszy ok 200 mln
                                                    zlotych przeznaczonych na rozwój tego terenu.(np na uergulowanie rzek górskich
                                                    i budowę drogi ekspresowej)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka