Dodaj do ulubionych

!!!Podziwiam Was!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:17
Czytając Wasze forum..po prostu Was podziwiam..tyle dobrych, ciepłych słów,
żadnej krytyki, obrażania..w obliczu tej tragedii.
Na innych forach jedni naskakują na drugich, że to medialne show jest nadęte ,
napuszone itd.... tylko po co teraz te słowa?
Ok, jest też zwykła rzeczywistość i codzienność,ale...wystarczy choć raz po
prostu umilknąć i dać sobie spokój z krytykowanie, obrażaniem...
I własnie za to Was podziwiam, że tak jesteście za sobą, ze sobą w tych
trudnych chwilach.
Wiedzćie, że ja też... choć nie ze Śląska...
Obserwuj wątek
    • Gość: il Re: !!!Podziwiam Was!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.06, 21:33
      Bo Ślązacy tacy są - solidarni ze sobą, z pobytu w szkole pamiętam te ich
      serdeczność, walkę o język, żeby wszyscy tacy byli; tez to u Was podziwiam
    • Gość: ktos stad Re: !!!Podziwiam Was!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:45
      Gdy się mieszka tak blisko miejsca, które ostatnio nazywa się "strefą zero", że
      niemal czujesz nozdrzami zapach opadającego pyłu, angażujesz całą swoją empatię
      i nie przychodzi nawet jedna myśl by cokolwiek krytykować. Po prostu czuje się
      potrzebę łączenia w bólu.
      • Gość: ZLodzi Re: !!!Podziwiam Was!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:33
        Wiem i też jestem tego zdania.Próbowałam nawet to przesłanie "rzucić" w postach
        np. na Onecie, czy WP..ale,aż nie chcę się tego czytać....dlatego jeszcze raz
        łączę się z Wami i podziwiam..naprawdę.

Jak Wy pogrążona w smutku ...pozdrawiam z burej Łodzi..
        • darkuss Co tu podziwiać ??? Ale Dzięki 02.02.06, 07:27
          Mnie najbardziej przeraziło to, że często tam bywałem na różnych targach, jak nie ja to moi bliscy... Nikt wtedy nie był... Wyobraźnię mam jednak dobrą... Jakie mi myśli natrętne krążą po głowie... Poczułem strach... Bo wraca do mnie cytat: "Życie jest kruche jak porcelana" :(
          Co do naszej rzekomej solidarności - miło mi - ale jednocześnie wiem, że jakby się to stało w jakimkolwiek innym mieście, napewno byłoby podobnie...
          Tak za przeproszeniem - niektóre osoby piszą posty typu "współczujemy Wam Ślązacy"... O zgrozo !!! CZego nam współczuć ? Tego, że to się stało u nas? Współczujcie osobom, rodzinom których bliscy tam zostali :( a nie, nam Ślązakom. Przecież tam byli ludzie z całej Naszej Kochanej POLSKI !!! A przedewszystkim byli to L U D Z I E !!! Dalej są - w sercach ich najbliższych, którzy bez wątpienia najbardziej to przeżywają...
          POza tym ,faktycznie podoba mi się ta nasza solidarność w biedzie - i to nie tylko Śląska, Kujawska, czy jaką tam chcecie... Mówię o TEJ naszej POLSKIEJ solidarności w biedzie (nie mylić z NSZZ)... co się dzieje później... szkoda gadać... Lecz w takich właśnie momentach to jesteśmy POTĘGĄ... Oby tak jednak było jak najrzadziej... :(
          • Gość: dorota Re: Co tu podziwiać ??? Ale Dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:46
            Solidaryzujemy sie,dodajemy otuchy rodzinom,ktore stracily bliskich w
            katastrofie,zbiorowo wspolczujemy i chyba nie wynika to z tego,ze jestesmy
            tutaj na miejscu,ale chyba z indywidualnego podejscia czlowieka do zycia,do
            drugiego czlowieka,bo jak sama piszesz,na innych forach dyskutuja w innym
            tonie.Mnie osobiscie nikt tam nie zginal,ale jestem gleboko poruszona tym co
            sie stalo i zapewniam Cie,ze gdyby wydarzyla sie taka katastrofa w innym
            miescie,w innym regionie,wspolczulabym dokladnie tak samo.Pozdrawiam...
            • Gość: ZLodzi Re: Co tu podziwiać ??? Ale Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:45
              Ok, zgodzę się z Tobą, że to ważne jak kto podchodzi do tematu. Opierałam się
              wyłącznie na postach w innych forach, i było mi bardzo przykro, że ludzie się
              obrażają na siebie, wygłaszają że to za długo trwa, że to medialna szopka, że
              palenie świec to jest bezsens.
              To jest tylko dowód na to, że ... cywilizacyjną chorobą jest znieczulica i
              wszechobecny egoizm. Ale pocieszające jest to, że są też tacy ludzie jak Wy,
              którzy po prostu potrafią współodczuwać.. nie zatraćmy człowieczeństwa i nie
              tylko w takich chwilach jak ta!!!
              Pozdrawiam
            • darkuss Re: Co tu podziwiać ??? Ale Dzięki 02.02.06, 13:51
              Zapewnienia - zapewnieniami.
              Nie wierzysz, że podejście do katastrofy , w której czynnie mogłas wziąć udział jest taki sam jakby stało się to w miejscu, gdzie praktycznie nie masz mozliwości być? Przykładowo, tak samo będziesz podchodzić do sprawy, jakbyś się spóźniła na samolot, który się rozbił i jakbyś patrzyła w domu nie mając z tym wiele wspólniego ? Mam podstawy, by wątpić.
              Napisłam ten post, ponieważ (nie wiem czy chciałaś), dałaś mi do zrozumienia, że jestem okropnym egoistą. Otóż myślę, że nie - bo to są poprostu emocje związane z tym, że mogłem tam być, mogły tam być moje dzieci z moimi rodzicami,czy teściami, bo często tam bywają. Dlatego też jest to o wiele silniejsze i przerażające, jak życie jest kruche - pstryk... i nie ma...
              Tak szczerze - nie czułaś różnicy w emocjach, pomiędzy katastrofą w Niemczech a w Polsce ??? Hmm...
              • Gość: ZLodzi Do Darkuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:30
                Ależ skąd pomysł, że mój post miał trafić do Ciebie?Wcale nie myśle, że jesteś
                egoistą. Chyba, że ten post nie był do mnie. Mnie jedynie chodziło o taki
                zwykły, ludzki odruch. Czy to będę Katowice, czy gdziekolwiek indziej.. i ja
                tych odruchów nie zatraciłam..a niektórzy.. chyba tak. Owszem realizm -
                realizmem,ale..gdzie miejsce na refleksję?
                Pozdrawiam
          • Gość: khjjs Re: Co tu podziwiać ??? Ale Dzięki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.02.06, 16:37
            Bialysto lączy sie z Katowicami w bólu
    • Gość: elka Re: !!!Podziwiam Was!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:12
      Przykro było mi wczoraj gdy w programie Durczoka "autorytety moralne" w osobie
      m.in.D.Passenta stwierdziły,że ta żałoba to jest za długa.3 dni to przesada,po
      co to tak przeciągać.Panowie byli w tym zgodni.Nie wiem,czy my tutaj żyjemy w
      innym świecie niż byawlcy warszawskich salonów dla których dzień bez
      imprezy,bankietu jest dniem straconym.Mam niesmak po wysłuchaniu tego
      postępowego chóru.
      • olcia71 Ja też 02.02.06, 21:08
        Elka, zgadzam się z Tobą. Nie chodziło im chyba o "bywanie", czy raczej o "nie-
        bywanie" w czasie żałoby. Chodziło o niby-sztuczne rozdmuchiwanie...
        niby...Uważam jak Ty, ze okres żałoby należy się. Byłoby to dla mnie
        ogłupiające, gdyby program w TV toczył się normalnym trybem po takiej tragedii.
        Nie można z tym przejść do porządku dziennego tak po prostu. Ale padło też
        wiele mądrych stwierdzeń w tym programie, z którymi się w 100% zgadzam. Np.
        dlaczego tak mało uwagi poświęca się ludziom, którzy zamarzli tej zimy...
        dlaczego dla nich nie "zbiera się" SMS-ów? To święta racja. Nie należy im się?
        Powinien być to tak samo głośny temat, pomimo, że wielu z tych ludzi
        właściwie "godzi się" na taki los.
    • olcia71 Re: !!!Podziwiam Was!!! 02.02.06, 21:15
      aaa i jako Ślązaczka dziękuję wszystkim za wyrazy solidarności z nami i
      uznanie. Myślę, że w obliczu tragedii wszyscy jesteśmy tacy sami. Czy to z
      Mazowsza, czy z Mazur.. nieważne! Ślązacy to są fajni ludzie po prostu. Tak
      samo jak wszystkie regiony, które mają swoje korzenie, tradycję i potrafią to
      docenić i kontynuować. Wszędzie są czarne owce, które niestety psują obraz
      całości...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka