Dodaj do ulubionych

ludzie którzy pisza po śląsku....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 19:39
dlaczego ci, którzy piszą na tym forum po śląsku w 90% obrażają innych?
dlaczego w ich postach jest tyle agresji i niechęci w stosunku do innych?
prawie w ogóle nie ma tu postów po śląsku w których można odcytać życzliwość
w stosunku do innych...

qrwa jak ja nienawidzę tego kraju ludzi, którzy ciągle coś złego albo na
Polaków albo na czarnych, albo na homoseksulaistów nadają... czy każdy nie
może sobie żyć jak chce. a ci, którzy wpisują tu swoje posty po śląsku są
jakoś wyjątkowo wrogo nastawieni do wszystkich iinych niż oni.

Obserwuj wątek
    • Gość: harc mistrz Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 19:47
      Mosz chopie, qrwa, recht!!!
      Wyjontki som ino, jak u'one se pszajom.
      To i, qrwa, wyrozy "roztomiyue" szkryflajom.
      (HKP - HichW?)
      ...
      CZUWEJ, JIMMY!!!
      Inaczy nijak ś'nimi...
      • Gość: :) Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 22:04
        qrwa masz rację jeden z drugim
        • Gość: Pytek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:46
          W tym słowie przejawia się Waszym zdaniem wyższość kultury polskiej nad
          górnośląską?
    • Gość: OBERSCHLESIER a ty kaj mieszkosz, jimmy? IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.06, 23:37
      we angli abo ameryce?
      w kraju w ktorym liczy sie tylko milosc do bliznich i pokoj na swiecie?

peace - bitterfact.tripod.com/iraq/torture_photos1.html
      • Gość: jimmy Re: a ty kaj mieszkosz, jimmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:47
        mieszkam w Katowicach i na co dzień widzę jak "tolerancyjni" sa mieszkańcy
        naszego regionu i kraju.

a w Ameryce na codzień wszyscysą dużo bardziej uprzejmi, serdeczni i
        tolerancyjni dla siebie.. taka prawda... dużo moglibyśmy się od nich nauczyć!
        • Gość: antygorol masz racje jimmy masz racje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 22:52
          Tylko dlaczego polacy glosuja na PIS MW LPR i innych takich ???
          • Gość: Pytek Re: masz racje jimmy masz racje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:56
            Kjerzi niy poradzoom szkryflac' po szloonzku?
      • builder Re: a ty kaj mieszkosz, jimmy? 19.02.06, 21:09
        Gość portalu: OBERSCHLESIER napisał(a):

> we angli abo ameryce?
        > w kraju w ktorym liczy sie tylko milosc do bliznich i pokoj na swiecie?
        >

niy!=un mieszkou we zacnych niemcach kay wsziystkie siy kuchajum jak rodzeni
        bracia,

sy posdrow.,

by,

• Gość: OBERSCHLESIER "oberschlesier" poslugujesz sie moim nickiem IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.06, 19:19
        mom na mysli ze nie marasisz na tych forach.

gruss

OBERSCHLESIER orginal
    • Gość: froncek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.heliweb.de 18.02.06, 22:06
      Przeca ta slonsko gwara trza yno podtrzymywac bo ona zaniko prze takich, co nas
      yno od tyj gwary odciepujom.
      polska jest jedno ,ale gwarow mo duzo i nie ganbujcie sie tego.
      Dla czego na slonsku w szkolach nie ucza tej gwary yno jeszcze som oceny obnizane
      za to ze taki dzieciok godo po slonsku.
      Jo tu mom odezwa do wszystkich broncie swoi gwary;czy to kaszub,gorol,warszowiok
      to yno godac powinni swojom gwarom,i niech se tego niewstydzom yno jeszcze
      douczom. A w urzedach i tak sie po polsku wszyscy dogodac umiemy prowda.
      pozdrowio was froncek

jak sie komus nie podoba moze mocno skrytykowac , czekam ????????????
      • Gość: elka Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.netcorp.pl 19.02.06, 11:47
        Mnie się wydaje,że autorowi wątku nie chodziło o to,że ktoś opisze gwarą,bo to
        święte prawo kazdego,kto ma na to ochotę.Chodzi o to,że niektórzy autorzy
        piszący gwara są faktycznie bardzo agresywni i nienawiść do "goroli" aż się z
        nich wylewa.Autentycznie jest mi przykro gdy nieraz czytam
        jakiegoś "antygorola" czy kogoś w tym stylu.I nie wiem czym osobiście tym
        ludziom zawiniłam.Mieszkam tu od 25 lat,staram się być porządnym człowiekiem i
        działać na rzecz mojej"małej ojczyzny" a ciągle sie dowiaduję,że nie jestem u
        siebie,jestem głupią gorolicą,mam się stąd wynosić a czasami mam wrażenie,że
        jeden z drugim z tych rodowitych ŚlĄzaków gdyby mógł to posłałby mnie do
        gazu.Nie chcę oczywiście uogólniać,bo sobiście znam Ślązaków z dziada
        pradziada,którzy są ludźmi kulturalnymi,wykształconymi i bardzo
        życzliwymi.Jednak,gdy czytam nieraz takie posty na forum Katowice,to nie wiem
        co mam z soba zrobić.Dokąd stąd odejść skoro darzy się mnie tutaj taką
        nienawiścią.Pochodzę z Poznania i nie wiem w czym jestem przez to kulturowo
        gorsza i głupsza.Losy mojej rodziny były równie powikłane jak mieszkańców tej
        ziemi,wojna,rodzina rozdarta pomiędzy Polska a Niemcami,przed wojną ciotki i
        wujkowi mieszkający w Berlinie,inni w Poznaniu.I co ja mam zrobić ze sobą wg
        takiego "Antygorola" czy innego "Prawdziwego Ślązaka"?Jest mi naprawdę bardzo
        przykro,sorry,chyba mam taki depresyjny dzień,bo na ogół daję sobie z tym
        radę,udając,że nie słyszę różnych przykrych aluzji itp.Pozdrawiam.Ta co nie
        jest u siebie.
        • Gość: Pytek do Cowjeka, kjery szkryflo po polsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 12:35
          Cy by`s'ciy na uocy przejzdrzeli dziepjyro wtynczos, kej krziwda Wous dosiyngo?

A ty, kjero czynioom na tyn przikuod polsky wojouki we Iraqu, to Wous niy
          dopolo?

Po co tam polez'li? Coby siyngac' po bogajstwa cudzy Ziymje!
          Jak kejsik przebooczoone za "śląskih" powstan'coow przilazuy ku Noom.
          Po bogajstwa Naszy Ziymje i poo Nous samyh!

Pode fanoom - "Za Svoboda Waszo i Naszo" - czynic' drugih niywolnikooma?

Przi stouwjaniu Waszy "mauy Uojczyzny" na nowym placu niy prziszuo Woom do
          gowy, co to je cudzy bauplac?
          Nazywany bez Istnyh - Hajmatym!?

Darmo przeca fndamynta swoji haupy stouwjac' na cudzym dahu?

Bez to pomedykujcie zaniym napoczniecie zas' wajac' nade swojoom "krziwdoom",
          s'lepe na ta, kjero czynicie drugym!

Bez widu? Z kirz cego?

• Gość: alleks Re: do Cowjeka, kjery szkryflo po polsku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:28
            elka nie przejmuj sie jestes u siebie,najwazniejsze jest to jak ty się
            czujesz ,reszte olej
            • Gość: je na cudzym! Re: do Cowjeka, kjery szkryflo po polsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:33
              Widac', irze skirz polskih grzyhoow wzglyndym Goornoszloonzoukoow - niyhersko!
        • Gość: antygorol Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:35
          Nie przejmuj sie na Slasku osoby tolerancyjne wielokulturowe zawsze byly mile
          widziane, to zas ze slazacy bronia swoje tozsamosci nalezy pochwalic wobec
          przewazajacego zywiolu polskiego ktory falszuje historie wlasna ale
          przedewszystki m historie nas Slazakow nalezy potepic, efektem tego sa ostre
          roznice zdan nie ma to jednak nic z nacjonalizmem czy szowinizmem ktory dotyczy
          w znacznej mierze wlasnie polakow nie zas slazakow.
          • Gość: Heinrich. Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.pools.arcor-ip.net 22.02.06, 07:37
            To ,ze my Slazoki godomy a nie mowimy to jest proste ,bo mopwa slaska jest
            krotka a dam tego przyklad. polacy mowia ,,Bardzo gesta mgla uniemozliwia mi
            widocznosc´´ A my slazaki godomy ,,gowno widza´´
          • fyrlok Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 24.02.06, 00:42
            To mi tak richtig pszypomino Chiny i Tybet:

1) inwazja, kolonializacja, dominacja

2) ignorujom, osmiyszajom, zwalczajom, manipulujom,
            negujom, zamilczajom, kradnom, polnizujom

3) naszo wlasno slonsko odrymbno regionalno

4) kultura, tozsamosc, historia itp.

5) i tfierdzom-pjerdzom, ze.....nos "niy ma".

A jak prubujesz pracowac nad identytetem swoim i swojego hajmatu,
            to zaroski robjom z ciebie apartheidyste, separatyste, faszyste etc.

w nojlepszym pszypadku robjom z ciebie
            gupjego robola i brudno malpa

abo slyszysz: "jak sie niy podobo, to wyjezdzej"
            ---> ha! goscie mówjom do gospodarzy: wyjezdzej - ha!!!!! to je apartheid!!!!!
            • sas12 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 06.05.06, 20:10
              fyyrlocku chopecku przeca ty bydziesz ino zou wi zou jak pkcie 5
        • Gość: korn Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.chello.pl 22.02.06, 18:05
          Elka --> Mniej wiecej jest tak jak napisalas. Slazacy w zdecydowanej wiekszosci
          sa normalnymi ludzmi. Czym innym jest jednak zwykla wiekszosc mieszkancow
          regionu, a czyms zupelnie innym tzw wiekszosc forumowa, przyciagajaca roznej
          masci frustratow.
          Nie zmienia to faktu, ze kazdy ma prawo pisac gwara, jezeli ma na to ochote. Na
          tym forum jest jedna bardzo interesujaca postac, ktora tworzy w gwarze limeryki
          i fraszki. Forumowicz ten nosi nick "Broneknotgeld". Goraco Tobie polecam jego
          tworczosc, m.in. dlatego, ze jest calkowicie odarta z agresji czy uprzedzen,
          natomiast w moim przekonaniu pod wzgledem artystycznym jest wartosciowa, ale
          tez madra i pouczajaca.

• broneknotgeld Dziynki Korn 23.02.06, 12:49
            A toś mie tom recynzjom dźwignoł, aże dakle mom terozki czerwone.
            No dyć zaproszom na forum stolicy fraszki
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
            Im wiyncy tam internautow zaglondo tym lepi.
            Starom sie tako jako umia promować ta naszo ślonskość.
            Niy wszysko sie udowo, dyć przeca ciongna to jakosik do przodka już czeci rok
            na tych forach.
            Pozdrowiom z Rudy Ślonski.
        • tichauer Bambry OK 23.02.06, 21:48
          Nic sie dziołcha niy starej... moj ojciec zawsze powtarzo, co Bambry a inksze
          Poznanioki to som porzondne ludzie. Tyś je jusz naszo. Unterszid je kaj jindzi -
          my som ze kultury zachodnij - yno my a Krakusy sam pozostali, a cołko reszta
          co sie rozejszła po naszyj piynknyj ziemi to som elwry z kongresowki.
          Inakszy my by ich widzieli, coz kej łoni yno plujom i smarkajom na Ślonsk, tak
          im sie u nos niy podobo, Ślonzokow majom za nic, ale wykludzić sie niy scom.
          Tja... fenomyn sociologiczny - odpowiedzialność zbiorowo goroli.

Vivaat Silesia Superior!!
        • fyrlok Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 24.02.06, 00:32
          > bo sobiście znam Ślązaków z dziada pradziada,
          > którzy są ludźmi kulturalnymi,wykształconymi

Czy to musi sie automatycznie w ykluczac z antygorolskoscia ? hehe

Radza Ci konsek postudjowac historia "Twojej" nowej "malej ojczyzny".
          To sie skapniesz, jako rola u nos grali Posnanjoki. I pokapujesz.
          Ale to Wos, Nowoslonzaków, nigdy jeszcze nigdy niy intresowalo: historia
          Slonska. Mom recht ? - W koncu Slask "nie ma historii" i "nie ma inteligencji".
    • builder Re:nie wszyscy, 19.02.06, 21:05
      Gość portalu: jimmy napisał(a):

> dlaczego ci, którzy piszą na tym forum po śląsku w 90% obrażają innych?
      > dlaczego w ich postach jest tyle agresji i niechęci w stosunku do innych?
      > prawie w ogóle nie ma tu postów po śląsku w których można odcytać życzliwość
      > w stosunku do innych...
      >
      > qrwa jak ja nienawidzę tego kraju ludzi, którzy ciągle coś złego albo na
      > Polaków albo na czarnych, albo na homoseksulaistów nadają... czy każdy nie
      > może sobie żyć jak chce. a ci, którzy wpisują tu swoje posty po śląsku są
      > jakoś wyjątkowo wrogo nastawieni do wszystkich iinych niż oni.
      >

• Gość: Qnegunda Ludzie ktorzy pisza po slasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:18
        Do Jimmego i Elki Jestem slazakiem z dziadza-pradziada lecz niepopieram tych
        tak zwanych slaskich pyskaczy ktorzy gdy by mieli stanac twarza w twarz i komus
        naublizac to nato odwagi nie maja, oni tylko potrafia jako "anonymous" swoja
        "slaskosc" pokazywac i byc upierdliwi z za klawiatory, a wielu im podobnych,
        jadac w polske za robota sa malutcy i cichutcy jak mysz pod miotla, wtedy to
        kazdemu tylko slodzic potrafia, wielu takich znam ktorzy po 1945 jako
        repatryjanci na slask przybyli i uwazaja sie za rodowitych slazakow a ze
        sumienie nie daje im spokoju to zeby lepiej sie czuc ublizaja innym.
        A jak uwazaja sie za tak doskonale piszacych slaska gwara to niech napisza
        ksiazke, ktora choc najmniejszym stopniu bedzie poczytna, czego szczeze im
        zycze, lecz ublizanie drugiemu chluby napewno nikomu nie przynosi, natomiast
        prawdziwym slazakom przynosi tylko ujme. Wiec takimi nie ma co sie przejmowac a
        czytanie ich wypocin to po prostu strata czasu. Ja jestem zdania, ze tradycje
        powinno sie podtrzymywac, lecz to co oni pisza to nie jest zadna tradycja,
        to nic innego jak pisanie bzdur. Jak bylem mlodszy to o takich mowilo sie:
        h.. po takim poecie co pisze wiersze w klozecie, bo to nic innego, jak robienie
        z prawie kazdego forum slazkiego klozetu. Qnegunda
        • ciulaty.slaski.kret Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku 22.02.06, 17:42
          Jo pisza po shlonsku i jo jest dumny z tygo dialektu!
        • settembrini Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku 22.02.06, 17:48
          za to ty w ogole nie jestes anonimowa (anonimowy?) i wcale nie uwazasz sie za
          rodowita (rodowitego?) slazaka/czke. slaba prowokacja, bardzo.
          • Gość: Wasz Marjanek Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.06, 18:27
            Niy bardzo pojmuja ty - juzajs - gupij dyskuscji. Czamu musza udowodniac wiela
            generacji mojij rodziny bolo Slonzokami ?
            A poza tym czamu??
            Bo mi polske okupanty mojij ziymi odmawiajom prawa do godania i pisania po
            naszymu ???
            Jak sie wom to Gorole njy podobo - to iccie na inne forum, abo nawet ze Slonska
            weg !
            Bo Slonzok zawsze zostanie Slonzokiym - eli sie to polskim okupantom podobo,
            eli njy !!!
            Pyrsk !
            Wasz Marjanek
        • Gość: jimmy Qnegunda - dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:34
          dzięki za ten post. masz rację. fajnie, że i takie głosy się tu pojawiają.
          niestety oni są bardzo uciążliwi i forum Katowice dużo przez nich traci.
        • fyrlok Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku 24.02.06, 00:47
          Qnegunda: fest upraszczosz abo malo kapujesz
        • fyrlok Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku 24.02.06, 00:54
          Ales namotlala: co Ty dzioucha chcesz pedziec ??

co te "repatryjanty" majom do Slonska ? - malo
          jakie Slonzaki jadom "w Polska" za pracom ? - oprócz WaWy malo
          niy miyszej charakteru,zachowania, original abo niy slonskosci,gwary+pisanio
          itp. itd. etc. ---> trocha sam wiynyj LOGIKI, to by Ci niy zaszkodziolo......
        • builder Re: Ludzie ktorzy pisza po slasku 24.02.06, 01:44
          Gość portalu: Qnegunda napisał(a):

> Do Jimmego i Elki Jestem slazakiem z dziadza-pradziada lecz niepopieram tych
          > tak zwanych slaskich pyskaczy ktorzy gdy by mieli stanac twarza w twarz i
          komus
          > naublizac to nato odwagi nie maja, oni tylko potrafia jako "anonymous" swoja
          > "slaskosc" pokazywac i byc upierdliwi z za klawiatory, a wielu im podobnych,

bo to nic innego, jak robienie
          > z prawie kazdego forum slazkiego klozetu. Qnegunda

jou niy pisza cziystou pou go`rnos`lloonsku aly One umiejum to zrozumiec` (..),
          gotka tou jusz mje uszla downo tamu (ze 30-ciy lot bydzie),
          tiy siy niy marfw uoto kay kiery robi na sila /hasiouk/-martfw siy uo sfooy byt,

builder,

• Gość: Přeca My sôm u Sia Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:13
      Wy pewnikym za napaštowańy mouciy nawet to, kej śy kjery z Nous uodpowouři TU
      co po gôrnoušlônzku naškryflać?

A pojakymu by My ńy mjauy tego čynić?

Wôm yno ku ucieše?
      • tichauer Cesky Slezski 23.02.06, 21:55
        Wjy ftoś kaj je jakysi Forum czeske, kaj po naszymu szkryflajom?

Vivaat Silesia Superior!!!
        • fyrlok Re: Cesky Slezski 24.02.06, 00:49
          Tam je nawet slonski uniwersytet
          i policjanty majom slonskiygo
          fogla/adlera na uniformie :)
          • fyrlok Re: Cesky Slezski 24.02.06, 00:56
            Moje Krewne po czeskiyj stronie
            godajom po czesku, slowacku, niemiecku, polsku
            no i po (czesko-)slonsku
            ano!
            • Gość: Wasz Marjanek Re: Cesky Slezski IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.06, 20:38
              A czamu zabroniajom tego polskie okupanty nom Gornoslonzakom ????????
              Pyrsk !
              przijymnego szlustydnia

Wasz Marjanek
        • Gość: linker Re: Cesky Slezski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:35
          Cy szkryflajoom tegou niy wjam.
          Ale suownik poo Naszymu majoom:

www.isibrno.cz/~malczyk/slownik.htm
    • rico-chorzow Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 27.02.06, 18:05
      Fto som ynksze,Jimmy?
      • Gość: harc mistrz Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 09:27
        Za "godanie" po śląsku (czyli po polsku) niemieckie okupanty, hajoty i bedeemki
        w Katowicach (Kattowitz wtedy) - lały kogo popadło po pysku(!).
        Były też rozklejane wszedzie, takie plakaty niemieckie: "KTO MÓWI PO POLSKU -
        JEST WROGIEM NIEMIEC!"
        (bo śląski - polski, dla NICH - "Ubermenschów", to było bez różnicy)

A za "godanie i pisanie" -
        to chyba powinny te okupanty...
        rozstrzeliwać kogo popadnie.
        (HKP)
        ...
        CZUWAĆ I KULTURALNIE PISAĆ ORAZ S I Ę ... WYRAŻAĆ!!!
        • Gość: Pytek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:29
          Uod kej to je jal prawicie - "po śląsku (czyli po polsku)"?

• Gość: errata Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:30
            Uod kej to je jak prawicie - "po śląsku (czyli po polsku)"?

• Gość: harc mistrz & HKP Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:23
              Bo gwara śląska jest częścią gwar polskich - polskiego języka (nawet tego...
              literackiego)!!!
              ...
              CZULE CZUWAĆ - I SŁÓWKA ŚLĄSKIE (GWAROWE!) WKU...WAĆ!!!
              • Gość: Pytek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:55
                A buh:

"Schlonzska mowa. Język, Górny Śląsk i nacjonalizm"
                Tomasz Kamusella
                NARODOWA OFICYNA ŚLĄSKA 2005

w ryce Woom wpod?
                • jaborygyn Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 01.03.06, 14:35
                  Akuratnie processa tworzynio siy koontinuum goornouszloonzkih Kryjouloow
                  wytuplikowali Tomasz Kamusella we tym to buhu -
                  "Schlonzska mowa. Język, Górny Śląsk i nacjonalizm".

Na stroonicy dwadziosty drugi szkryflajoom Uooni tak:

(...) "Proces kreolizacji wpływa na całość formy językowej, to znaczy na:
                  słownictwo (wraz z frazeologią i morfologią), składnię, system fonetyczny oraz
                  system semantyczny (wraz z fonologicznym), dlatego trudno jest w pełni ukazać
                  różnorodność kontinuum kreoli bez użycia specjalistycznego zapisu fonetycznego,
                  co jest niemożliwe bez dokonania dogłębnych badań językoznawczych. Ponadto
                  informacyjny charakter tego artykułu nie pozwala na przeprowadzenie tego
                  rodzaju egzemplifikacji.
                  Z tego powodu poniższe przedstawienie kontinuum kreoli górnośląskich
                  rozciągających się od standardowego języka niemieckiego do polskiego opiera się
                  na cytatach ze źródeł drukowanych, które miały w tekstach literackich oddawać
                  koloryt sytuacji językowej na Górnym Śląsku lub stanowią zapis etnograficzny
                  tekstów oralnych. Tak więc przykłady są podane w oryginalnych grafiach -
                  polskiej lub niemieckiej, a niekiedy mieszanej.

0. Standardowy język niemiecki (Hochdeutsch).
                  1.1. Über Dächer über Häuser, wie der Kater zu die Mäuser, also schleicht sich
                  Antek hin zu dem Bett von Schwägerin. Bruderlibe.
                  1.2. Du Hacher verfluchter, pieronnischer Bux.
                  Powyższe przykłady można potraktować jako należące do prawie zupełnie
                  zdekreolizowanego kreola lub do górnośląskiej grupy subdialektów niemieckich.
                  2.1. Maryka űbern Reifen springt, was die pajacy ham mitgebringt.
                  2.2. Sollt ich kapitulirowatsch (...) Tatulek hat Krieg gemachen.
                  3.1. Mach dem kanarek mal die klotka auf, da kann er sich rein und raushopsać.
                  3.2. Die Mamulka denkt sich w doma, was sich macht Soldaten, denkt sich, żre
                  kapusta, kloski, trinkt sich Wein (...). Hab geschrieben Mutter gestern, hab
                  kanon puzowatsch, is psiakrew kaput gegangen, muß go bezahlowatsch. (...)
                  Sabioł szablą ganz alleine tausendzwölf turkusen.
                  4.1. Alexander scho na wander, kupiou buty za trzy knuty.
                  4.2. (...) Szlajfjyrze mieli ta łośka z bruskami zamontowano na inksztandze
                  przi kole.
                  5.1. Maryko ty stara kryko, ty mosz tyn pysk jak stary wertiko.
                  5.2. A potym geburstag moł jego baba i bajtel.
                  6.1. Za komuny szło nejwyżi pozaglondać na fajerwerki w telewizorze.
                  6.2. (...) Dziołcha była piykno - no wiycie: krew a mleko, jak to padajom.
                  Natomiast przykłady powyższe można potraktować jako należące do prawie zupełnie
                  zdekreolizowanego kreola lub do górnośląskiej grupy subdialektów polskich (lub
                  poprawniej zachodniosłowiańskich).
                  0. Standardowy język polski.

Z powodu braku miejsca i odpowiednich źródeł nie podaję tu egzemplifikacyjnego
                  przedstawienia kontinuum kreoli ze Śląska Cieszyńskiego, których ramy
                  releksykalizacyjne wykreślają następujące standardowe języki: czeski,
                  niemiecki, i polski, a także, choć w niewielkim stopniu, słowacki.

Co do użycia różnych kreoli z powyżej naszkicowanego kontinuum, można
                  w uproszczeniu zaznaczyć, że podczas dominacji języka niemieckiego na Górnym
                  Śląsku ciąg 0-1-2-3-(4) najczęściej występował na terenach zurbanizowanych,
                  a ciąg (3)-4-5-6 na terenach wiejskich. Obecnie w dobie dominacji języka
                  polskiego ciąg 1-2-3-(4) występuje zanikowo wśród starszej generacji
                  aussiedlerów z Górnego Śląska i u nielicznych starszych mieszkańców miast
                  dawnej Rejencji Oppeln (Opolska), którym udało się uniknąć wysiedlenia po
                  1945 r. Natomiast ciąg (3)-4-5-6-0 można zaobserwować na terenach zamieszkanych
                  przez niewysiedloną ludność górnośląską, z tym że starsi ludzie (którzy
                  uczęszczali do szkół niemieckich) posługują się przeważnie pierwszą częścią
                  tego ciągu (to znaczy (3)-4-5), a ich dzieci urodzone po 1945 r. drugą (5-6-0).

Ponadto nie należy zapominać o dynamice używania kontinuum kreoli. Zazwyczaj po
                  ukończeniu szkoły podstawowej i odbyciu służby w armii niemieckiej Górnoślązak
                  potrafił posługiwać się całym kontinuum, np. w kontaktach z Niemcami używał
                  ciągu (0)-1-2, z rodziną i sąsiadami 3-4-5-6, a z Polakami 5-6-(0). Jeżeli
                  zdobył dalsze wykształcenie, to oczywiście rozmawiał w języku standardowym
                  z Polakami i Niemcami pozostawiając sobie całość kontinuum kreoli na różnorodne
                  kontakty z innymi Górnoślązakami. Jednak nabycie standardowego języka polskiego
                  czy niemieckiego lub zawarcie związku małżeńskiego z osobą posługującą się
                  takim językiem prowadziło do wzmacniania procesu dekreolizacji w stronę jednego
                  z tych języków, co szczególnie uwidaczniało się i wciąż uwidacznia u dzieci
                  z takich małżeństw." (...)

Zdo Mi sie, co tyn kooncek buha wjelu z Nous ... wjela tuplikuje?! :-)

• Gość: harc mistrz & HKP Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 15:00
                  - Wiysz co, Pytek, tyn couki Kamussella to miy w rynce JESZCZE niy wpod.(!)
                  Mo chop szczynście...
                  • Gość: pasikoonik Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:04
                    Rynka Wous s'wjyrzbi? W cym Uoone winne?
                    Bo nowe Wjes'cie s'loom w zoony gminne?
                    Nacjoonalizmus ciyngjym Wous gnieciy?
                    Cy siy w Niybjesiyh bez to ... noondziejciy?
              • Gość: linker Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:50

pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:G%C3%B3rno%C5%9Bl%C4%85ska_Wikipedia/Farby_%C5%9Bl%C3%B4nskij_godki

Grupa dialektów to ... język!
    • Gość: IZABELA Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.access.telenet.be 01.03.06, 15:12
      to sa wiesniaki!
      • Gość: Pytek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:57
        Polska kultura?
        • broneknotgeld Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 04.03.06, 18:50
          Ano - izabelowato.
    • Gość: hugo Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.orange.pl 02.03.06, 06:34
      jo jes ślonzok i nikomu nie wadza
      • broneknotgeld Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 04.03.06, 18:49
        Możno Ci sie yno zdo?
        -Tako fraga tukej mo.
    • mein_schlesien Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 04.03.06, 21:11
      Dlaczego ? No wlasnie.
      po pierwsze: bo sa okupowani od 80-ciu z gora lat,
      po drugie: bo sa polonizowani od 80....,
      po trzecie; bo sa okradani od 80...
      itd. itp.

Czy tu naprawde potrzebne sa jeszcze dalsze argumenty ????
      Gruß
      • broneknotgeld Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 04.03.06, 23:44
        Hmm, a czamu prawie te 80 lot tyczy sie wszyskego?
        Przeca nikierzy tako sie tu chwolom te autnomiczne wojewodzto ślonske.
    • Gość: oscar Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 05.03.06, 13:40
      upraszczanie tematu w taki sposób jest chamstwem,a może to pisze ktoś nie ze
      śląska a ma być na nas.jo umia godać i pisać tak jak godom ale właśnie takim
      różnym sie to niy widzi i tela.my tukej som nauczone robić robota dobrze a niy
      szkyrflać i bestóż to tak wyglondo,a co do życzliwości hanysów to sami
      jesteście sobie winni że was zbytnio nie lubimy,jak się wchodzi między
      wrony........itd a wy /przyjezdni/ zachowujecie się jakbyście byli u siebie na
      podwórku na wsi a cała reszta to trzoda która ma się do was dostosować!
      • Gość: Pytek Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 13:53
        To sie zwje polski nacyjoonalizmus, pra?
    • ziut7 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 08.03.06, 09:41
      Gość portalu: jimmy napisał(a): to nie prowda.

>
      > qrwa jak ja nienawidzę tego kraju ludzi, którzy ciągle coś złego albo na
      > Polaków albo na czarnych, albo na homoseksulaistów nadają... czy każdy nie
      > może sobie żyć jak chce. a ci, którzy wpisują tu swoje posty po śląsku są
      > jakoś wyjątkowo wrogo nastawieni do wszystkich iinych niż oni.
      >
      • sas12 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 28.04.06, 21:52
        to je prowda,uone mojom ino ta slounsko kulturo...
    • Gość: POK Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 22:49
      www.silesia-schlesien.com/artikel/artikel/article/21///polskie-obozy-koncentracyjne.html
    • Gość: slonzak Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.elsat.net.pl 29.04.06, 09:22
      Gość portalu: jimmy napisał(a):

Tak jak wszędzie - w każdej społeczności są czarne owce. Nie ogólniał bym
      wszystkich Ślązaków do ludzi, którzy bluzgają...
    • holtze Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 07.05.06, 14:10
      to dziwne co piszesz jimmy
      byc moze nie rozumiesz slaskiego i wydaje ci sie ze sa to obelgi ;-)
      paru wariatow nie oznacza ze wszyscy po slasku piszacy sa wrogo
      nastawieni do innych...

za to polacy maja bardzo ciekawa opinie o slazakach:

Na rykowisku typu Katowice to mozna organizować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Przeczytaj komentowany artykuł »
      Gość: warszawe 08.04.06, 13:27 + odpowiedz
      tylko wystawy gołebi i inne rozrywki dla wąsatego i zatłuszczonego motłochu.
      Cywilizowani ludzie tam nie zaglądają bo po co? Aby oglądać zdezelowany ku-
      rwidołek (bloczyska ustawione obok wylotówki). dziękuję bardzo ale według mnie
      Gdańsk, kraków czy poznań bardziej nadają się na imprezę typu Mistrzostwa
      Europy, jeśli wógule będzie to tam zorganizowane.

• Re: Na rykowisku typu Katowice to mozna organizow IP:
      *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: warszawe 08.04.06, 13:32 + odpowiedz
      nie wspomnę nawet o tym złodziejstwie, dresiarstwie, braku higieny niedomytych
      slonzaków i ogólnejodrażającym i odstraszającym wyglądzie prowincionalnych
      grzęzawisk a la Chorzów. Najgorsze dzielnice Warszawy typu Praga Północ rzucają
      to śmierdzące śląskie badziewie na kolana.

• Re: Na rykowisku typu Katowice to mozna organizow
      holtze 08.04.06, 14:15 + odpowiedz
      podobne brednie wypisywali polacy o zydach przed wojna. niedlugo my narod
      slaski zbudujemy wlasne niezalezne panstwo tak jak zbudowali swoje panstwo
      izraelici...
      i pamietajcie ze to w kattowitz powstal izrael...

• Z tymi wystawami gołębi to jednak przesadziłeś!!!
      artur74 08.04.06, 13:41 + odpowiedz
      Z całym szacunkiem dla naszych lokalnych sporów ale z wystawami gołębi to może
      dałbyś sobie spokój!!!
      Nie muszę chyba jakiemuś debilowi z wawy tłumaczyć dlaczego...

• Re: Na rykowisku typu Katowice to mozna organizow IP:
      *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: warszawe 08.04.06, 14:22 + odpowiedz
      tylko obyście się śmierdziuchy nie pokazywali w Warszawie!
    • Gość: ewalis Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:08
      synku, jo tam ni mom nic przeciwko nikomu, moze Ty nie godosz i zdo Ci sie, co
      inni Cie obrażajom.A może mosz recht i fakt tak je, przyjrza sie tymu. Z
      pozdrowiyniami Ewa
    • Gość: Zeta Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:17
      Zgadzam się zTobą. Ale własnie dlatego mam wrazenie że tego nie piszą rdzenni
      Ślązacy .Rodowići Ślązacy , a znam wielu, zawsze wydawali mi się życzliwi,
      powściągliwi w ocenach i wogóle OK
      • broneknotgeld Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 08.05.06, 23:20
        Możno forum to niyślonske
        Bo i zdo sie cosik wonske.
        • Gość: pasikoonik Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:54
          Stoond Szloonzouki douwno s'mjootuy,
          bo cynzuroom Jyh wymjootuy -

Istne! Co to majoom w modzie,
          siy po stracie ... pluc' po brodzie.
          • Gość: Zeta Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:06
            Musisz się bardzo namęczyc żeby wykombinować taki tekst. Na wszelki wypadek
            jednak proponuję "róbmy swoje" a Warszawce mówimy pa pa.
            • sas12 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 20.05.06, 18:42
              wasze slaskie wypowiedzi dobitnie swiadcza ze nawet w dialogach między soba nie
              uznajecie zasady szanuj blizniego swego jak siebie samego
              • Gość: pasikoonik Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 23:10
                Jedne s'cic', co soom bez zgany,
                take jak Wy - sobjePany?
    • Gość: oberschlesier Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.06, 19:14
      mylisz sie kolego, ludzie ktorzy czynnie przesladuja, czarnych, zydow,
      homoseksualistow czy tez np. slazakow i inne miejszosci spoleczne i
      narodowosciowe to przedstawiciele wladzy np. tacy nazisci jak panowie:
      kaczynscy, giertych, przdstawiciele partii "wszechpolacy" czy tez np. duchowni
      jak pan ks.rydzyk.
      ci ludzie psuja obraz polski, w europie i na swiecie, nie zdajac sobie sprawy z
      jakimi konsekwencjami musza sie liczyc.
      sytuacja obecna w polsce przypomina dojscie hitlera i jego parti "nsdap" do
      wladzy a paradoksem jest to ze znajduje ona miejsce w kraju ktory tyle
      ucierpial z reki nazistow.
      swiadczy to o ciemnocie i prymitywizmie niektorych grop i organizacji w polsce,
      zdobywajacych coraz wiecej poparcia wsrod spoleczenstwa.
      ucierpia na tym prawdziwi patrioci, uczciwi obywatele polski.

gruss aus deutschland
      • sas12 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 21.05.06, 00:15
        herr ober martw tysie copie o wizerunek slounzokow nie Polakow. Kto naprawde
        jest nazistą zapytaj swojego ope powinien jeszce pamietac, moze wtedy nauczysz
        sie uzywac slow ktorych nie rozumiesz.Nikt w Polsce nie przesladuje homosiow a
        juz na pewno nie rząd , Jesli slounzok Kutz homosiow promuje - to jego walizek-
        nikt mu nie broni.Incydentow antysemickich tez w tej Polsce mniej niz we
        Francji czy w Niemczech. Z ojcem Rydzykiem mozesz sie w Niemczech pomodlic -
        radio RM i telewizje Trwam mozna odbierac nawet w Argentynie.
        • Gość: oberschlesier Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.06, 01:39
          pare przykladow dupku :
          Wojna posła Wierzejskiego z gejami
          Każdy policjant poświadczy, że homoseksualiści to krąg niemal w 100 proc.
          pokrywający się z środowiskiem pedofilskim - twierdzi poseł Wierzejski. Poseł
          nie rezygnuje z obraźliwego tonu, oskarżając środowiska homoseksualne o
          nieuprawnione ataki na LPR.

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,8308484,wiadomosc.html?ticaid=11a41
          www.polonica.net/Program_walki_z_Zydami.htm
          dalej z niedoczytanym i niedoksztalconym debilem nie bede dyskutowal.

polska to kraj antysemicki, antymurzynski, antyrosyjski, antyniemiecki,
          antyarabski, antyrumunski, ksenofobiczny etc. etc.
          udowodnij ze tak niejest

• sas12 Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 21.05.06, 16:44
            brak argumentow zastepujesz slounskim chrumkaniem-typowy objaw slounskiej
            kultury. Wierzejski-wypowiedzi podobnie agresywne jak gej Biedron,czy wasz Kutz
            ktory sam przechwala sie dobitmym jezykiem.Przypominasz rok 1937 -co wtedy bylo
            w Niemczech - chyba Mein Kampf w kazdym domu ,a co jest dzisiaj czy to w Polsce
            podpala sie mieszkania emigrantow ?Może ktos z twoich mniemieckich kameradow ma
            wtym udzial,moze ty tez -masz przeciez mniemicki staatsgeherichkeit.
    • erich_fromm Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... 21.05.06, 15:37
      nie generalizuj miszczu
    • Gość: dkowkd Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:26
      jo na jaskola.pl/phpbb/
    • Gość: Nie ślązak Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.skranetcan.pl 23.05.06, 13:09
      Wlasnie, patrz na moj watek "ludzie na Sląsku sa niesympatyczni". Wlasnie tacy sa Slazacy, skrajnie zarozumiali, nieprzyjemni, wiecznie oburzeni ...
    • sztajgger Hanysy dejcie se spokój,ustapcie głupszym. 23.05.06, 16:15
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39825
      Najlepsze forum ino w noszym jezyku czyli po slonsku

• Gość: Bibi po 'śląsku' piszą Ci co IP: 213.227.87.* 24.05.06, 14:53
      po polsku orty walą, więc łatwiej im nibyślązaczyć a tak naprawdę jest to bełkot
      pisany
      • Gość: Gość Re: po 'śląsku' piszą Ci co IP: *.aster.pl 24.05.06, 21:32
        Może bełkot to zbyt mocne określenie ale ubaw mam po pachy jak czytam niektóre
        teksty"śląskich językoznawców"Niejednokrotnie spotkałem się na tym forum z tak
        karkołomną pisownią dla określenia tej samej rzeczy,ze budzi to tylko śmiech.
        Jedni piszą ynzyk inni jymzyk(chodzi zapewne o język)raz piszą do dom innym
        razem du dum,rozumiyjom kiedy indziej rozuumyium,morznoby bouo,a najbardziej
        ubawiło mnie to-roorznica.W tym ostatnim wyrazie widać brak
        konsekwencji"ślaskich językoznawców"którzy za wszelka cenę unikaja typowej
        polskiej ortografii ó,ż i co wychodzi językowa kaleka.Inni idą jeszcze dalej
        wprowadzając zupełnie księżycową pisownie np.spôűgűoskôw,Bytôń.
        Kochani przestańcie robić ze śląskiej gwary lub jak kto woli języka pośmiewisko.
        • Gość: Pytek Re: po 'śląsku' piszą Ci co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:58
          Aster! A z jakoom to misyjoom `s'ciy ku Noom zawitali? I po co?

Przeca Wy we tymu niy mociy rzoudny interese!

Yno coby drugym przebrzidzac'?

Cy tyrz strah Wous uobleciou, bo trza siy Woom bandziy wroocic' do Szkouy,
          skirz niydostatka Wjedze ze goornoszloonkigo Jynzyka?
          • Gość: Ślązak Re: po 'śląsku' piszą Ci co IP: *.kat.3s.pl 25.05.06, 16:38
            co godosz ? dyć to godka pijoka a nie Ślązoka
          • sas12 Re: po 'śląsku' piszą Ci co 25.05.06, 23:11
            Herr Pyjteck ,a kay mosz ta Szkoua ze goornoschlounskom godkom,we mniemcach
            ale ?
            • Gość: Bibi [oo = u] rządzi :D IP: 213.227.87.* 26.05.06, 09:00
              założę się, że 90% kaleczących okropnie śląski i polski to głupawe dzieciaki z
              gimnazjum
              • Gość: Pytek Re: [oo = u] rządzi :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:40
                Wczoraj żes'cie TU zawitali i już wszyskich kcejciy Nasygo rzoondzynio ucyc'?
                • Gość: Bibi Re: [oo = u] rządzi :D IP: 213.227.87.* 26.05.06, 10:44
                  jestem tu od urodzenia i tak samo moi dziadkowie ale nie będę robił z siebie
                  barana i analfabety pisząc niezrozumiale i analfabetycznie by podkreślać moją
                  odrębność od Polski, potrafię to robić w mniej szczeniacki sposób
    • Gość: satatak Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 08:59
      powiym ino tyla ze slazok zawszw byl gorszy od innych a my chcymy miec swoja
      ojczyzna jakby stad wyciepac tych wszystkich auslyndrow, goroli to by nos sam
      lostalo 20% i wiela by my roboty mieli!!!jeszcze jedno jak widza tych goroli co
      sie w piatek pakuja na wiocha to mnie krew zalywo ze tak nom zasrywaja tyn
      ukochany slask!! nich stad jada i juz sam nie przjezdzaja wiyncy!!!
      pozdrowiom wszystkich rodowitych ślazokow muszymy trzymac sie razym!!!
      • Gość: Bibi Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: 213.227.87.* 26.05.06, 09:01
        dobra, nawet czytelnie napisałeś, widzę, że przy wolnym piątku sporo dzieci na
        forum wpadło dzisiaj
      • Gość: Rehtoor Re: ludzie którzy pisza po śląsku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:43
        Znacy siy ... cuzamyn?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka