Gość: Maquisard IP: *.telpol.net.pl 14.04.06, 20:12 Trzy kwadranse (45 minut) nad ziemią po 600 (sic) kilometrach ??????? To może zamiast autostrad budujmy kolejki linowe, bedzie szybciej i bezpieczniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tcl Może niech AGH się zajmie sobą. 14.04.06, 20:47 A kolejki linowe i inne tego typu "wynalazki" (nowoczesne!!!) zostawi fachowcom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Elka zardzewiała IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.06, 21:02 ciekawe w komunistycznej, biednej, polsce w ktorej za papierem toaletowym trzeba bylo 12 godzin stac w kolejce, byly pieniadze na wybudowanie "elki" . teraz w kapitalistycznym kraju europy srodkowej, bedacym czlonkiem unii europejskiej, nie ma pieniedzy na, park, na elke , na basen kompielowy =fala= na place zabaw dla dzieci, domy kultury dla mlodziezy. pieniadze sa na silesie city center w ktorej bezrobotny gornik czy hutnik moze sobie pasek hugo bossa za jedyne 1000zl przez szybe poogladac moze, zanim go ochraniarz przegoni. co drugi mlodzieniec lata na lyso obciety, w dresiku i patrzy, kogo skopac, obrabowac czy zabic, nie dziwie sie im bo, wesole miasteczko-zamkniete, fala - zamknieta, zoo-zamkniete (zwierzaki pozdychaly), elka zardzewiala, i swietlice i kluby mlodziezowe sa juz legenda, harcerze-pedofile, wiec coz trzeba z nodow komus ryja zaorac i rente ukrasc, bedzie przynajmniej na klej do wachania i odjazd jak kiedys na karuzeli w parku. frohe ostern! Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Re: Elka zardzewiała 15.04.06, 07:51 Gratuluję optymizmu i pozytywnego myślenia ! Nie znam się na kolejkach i nie wiem czy sens mają gondole. Natomiast facetowi z AGH nie można odmówić pomysłu i tego, że stara się zaproponować coś konstruktywnego jak większość do tej pory tutaj sie wypowiadających. Ludzie ! nie sztuką jest lamentowac i krytykować, sztuką jest coś zrobić. To że SCC nie chce przystąpić do interesu to inna sprawa, trzeba szukać inwestorów, którzy w park zainwestują, i zarobią, a inwestycje muszą byc takie, które nie zmienią charakteru parku ! To już bardziej podoba mi się działnie łysych: " komuś ryja zaorać" to przynajmniej jakieś działanie, a nie narzekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Elka zardzewiała 16.04.06, 10:29 Krakusy niech sie na swoim placu bawią. Skad taki idiotyczny (pompatyczny) pomysl, w tym biednym kraiku taka inwestycja. W życiu sie nie splaci. Narod nie ma pieniedzy na tego rodzaju luksus. I nie wyglada na to, ze bedzie je miał. Cechą Krakusow zawsze już było, żyć na koszt innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Elka zardzewiała IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.06, 20:04 zamiast wsadzac miliony euro na restauracje szpetnego kolosa w centrum katowic, (pomnik powstancow polskich - znany tez jako pomnik upokazajacy kazdego prawdziwego slazaka) z ktorego i tak nikt niema zadnej kozysci, mozna by go przetopic na nowe slupy kolejki linowej "elka". gruss Odpowiedz Link Zgłoś
porucznik-borewicz Re: Elka zardzewiała 14.04.06, 21:46 jak mozna na tak niskim pulapie gondole powiesic ?????? to by wygladalo jak wiezniarki ten kto to wymyslil to sie nie wylal rano nowe krzeselka nowe przesla nowe liny nowa maszynownia i bedzie jazda a nie jakies kosmiczne i i diotyczne zarazem pomysly od czapy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Elka zardzewiała IP: *.altec.pl 14.04.06, 22:28 Dokładnie. I jaką przyjemność będą miały na przykład dwie młode dziewczyny, które zamiast razem na krzesełku wsiądą do gondoli z trzema podpitymi wulami? Zresztą największa przyjemnośc to jazda na świeżym powietrzu; jazda w zamknietej kabinie i zerkanie przez okno nie będzie takie fajne :( Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Elka zardzewiała 15.04.06, 00:01 tak, te gondole to wymyslił jakiś idiota, pewnie na kacu. Odpowiedz Link Zgłoś
europa130 Re: Elka zardzewiała 16.04.06, 16:08 skun2 zamknij sie w kiblu i spogladaj przez lufcik na ten piekny w twoim pijanym widzie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
europa130 Re: Elka zardzewiała 16.04.06, 16:10 skun2 nie pisz o tak poznej porze bo mozg wylaczyl cie sie juz dosyc dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
europa130 Re: Elka zardzewiała 16.04.06, 16:06 poruczniku-borewicz,proponuje ci udac sie w okolice Lourdes a zobaczysz z kolejki moga nawet jechac 4 m.nad ziemia ale mysle ze byles tylko w Chorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: Elka zardzewiała IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.06, 19:59 gdybys byl na expo 2000 w hannoverze, to bys widzial na jakim pulapie nowoczesne gondole smigaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: Elka zardzewiała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 00:54 A może tak coś z UE jakiś grancik czy coś tyle kasy przepada, a przecież na promocję regionu i turystykę napewno kasa się znajdzie w jakimś funduszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Panie Włoszek IP: *.altec.pl / *.altec.pl 15.04.06, 09:01 Tu masz Pan rację. Niech pojeździ ile się da i wymienić słupy. NIE ROBIĆ JAKIŚ TAM GONDOL !!! A tak poza tym, Panie Włoszek, dawniej na zimę były ściągane krzesełka, co znacznym stopniu eliminowało ich korozję. Liny pod ciężarem krzesełek też się naciągają. Pytam, dlaczego obecnie nie ściągacie ich na zimę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xvid Re: Panie Włoszek IP: 213.158.197.* 15.04.06, 10:08 byles chociaz raz w zimie w parku? to nie gadaj glupot - krzeselka byly i sa sciagane. slupy pordzewialy ze starosci bo byly z ciulatej stali i tyle... Co do Elki mozna by wybudowac jakis extra peron w okolicach sankodromu i spod planetarium zrobic jakas trase zjazdowa tak zeby w zimie dzieciaki mogly w sumie z calkiem sporej gorki zjezdzac na deskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Panie Włoszek IP: *.altec.pl / *.altec.pl 15.04.06, 11:52 Jeżeli chodzi o krzesełka to rok i dwa lata temu nie były ściągane. W tej sprawie nawet pisałem maila do władz parku. Jednak wydaje mi się, że w tym roku też widziałem krzesełka. Jeżeli chodzi o słupy - niech je wymienią, byle nie robili gondol !!! Co to za przyjemność jazdy w klatce na wysokości kilkunastu metrów w upale ??? Nie będę komentował pomysłu z trasą zjazdową i "extra peronu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Panie Włoszek IP: *.altec.pl / *.altec.pl 15.04.06, 12:01 Myślę, że warto jeszcze podyskutować o cenie za przejazd. W roku 2004 cena wynosiła 2 zł za jeden odcinek i 5 zł za trzy odcinki. Moim zdaniem, ktoś wtedy pomyślał. Wydaje mi się, że jeździ dosyć dużo ludzi, ja sam kilka razy z dziewczyną jechałem - 4 zł za 2 osoby to grosze. W roku 2005 (i myślę, że w tym roku też będzie tyle wynosić) cena już wynosiła kolejno 4zł i 7zł. Nie jechałem ani raz bo 8 zł za 2 osoby nie dam. Przykładowa rodzina cztero osobowa musi zapłacić 16 zł za jeden odcinek(!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorzowianin Re: Panie Włoszek IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 15.04.06, 14:55 kopel pomoże - on wie jak zdobywać fundusze z Unii - Rawę już przykrył !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mukroko Re: Panie Włoszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 16:09 wg mnie to ekstra pomysl z taką trasą, tylko musiałabyć dość dyskretna... albo poprostu sankodrom mógłbybyć troche dłuższy i troche tańsszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Panie Włoszek IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 04:27 moim zdaniem trzeba by tam zrobić płaskożeżbę tego kununisty - jak mu tam? Ziętka - na każdfym wagoniku:) Komuchy z katowic się ucieszą:) Odpowiedz Link Zgłoś
europa130 Re: Panie Włoszek 16.04.06, 16:15 heh? Jerzemu Zietkowi to moglbys co najwyzej dupe wytrzec gowniarzu o pustej lepetynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NuE Re: Elka zardzewiała IP: *.mysmart.ie 15.04.06, 16:46 ja mysle ze to bardzo dobry pomysl z ta Elka...p[ochodze z Zabrza i pamietam jak nie raz i nie jednago tylko lata to byla wielka wycieczka do Parku na Elke...nawet gdy mialem 17 czy 18 lat....wiem ze nie ma kasy ze nie ma tego cze owego....ale jest paru ludzi ktorzy chca dzilac!!!bradzo bardzo popieram jakikowliek pomysl dotyczacy Elki i Parku (tylko prosze nie gondole) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Elka zardzewiała 16.04.06, 01:25 dyc rajc elki w tym, ze kszeselka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mLV Re: Elka zardzewiała IP: *.c9.msk.pl 17.04.06, 21:13 Przede wszystkim to trzeba "wyremontować" osoby zarządzające parkiem Chorzowskim. Jako całkiem świeży mieszkaniec Katowic w zeszłym roku w pewną ciepła niedziele udałem się z kobieta do parku by przejechac sie Elką. Niestety była "JUŻ" godzina 17:00!!! i Pani w kasie sprzedawała wyłacznie bilety na jeden odcinek bo kolejka jest czynna tylko do 18. Przecież to bez sensu, bo w lato jest jasno do 20 a w lipcu jescze dłużej. jasne ze wizja romantycznej wieczornej przejażczki nad parkiem jest kusząca ale ze względów bezpieczeństwa odpada, jednak dopuki jest jasno to mozna wozic ludzi. Moze by wiec tak administracja Parku dostosowałą czas pracy kolejki do potrzeb klientów a nie odwrotnie. Wtedy i ludzie nie narzekaliby na Park a park miałby wieksze dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokociniec Re: Elka zardzewiała IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 17.04.06, 23:40 Już jeden ekspert z AGH pokazał na osiedlu Kokociniec jak można zasłaniając sie pseudonaukowymi wywodami zchrzanić wentylację w budynkach nabijając sobie przy okazji kabzę. Eksperci z AGH odczepcie sie od Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJK Re: Elka zardzewiała IP: *.altec.pl / *.altec.pl 18.04.06, 17:19 Niebardzo rozumiem tego utyskiwania na blache bo po 40 letach to wypadalo by zrobic jakis remont ale moze to tylko takia fanaberia czlowika ktory ma humanistyczne wyksztalcenie. P.s co sie dziej z wybitnymi uczelniami i naukowcami z naszego regionu czy moze pojechali eksperymentowac na wawelu ?? Odpowiedz Link Zgłoś