gwiazda.ue 22.06.06, 08:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MD kto tak na prawdę kibicuje gieksie IP: *.c9.msk.pl 22.06.06, 08:47 byli komunistyczni notable z Katowic, masa dzieciaków i sfrustrowani zniewieściali faceci ,których nikt nie chce w Ruchu czy Górniku.A Furtok ma słabą pamięć. Poza tym w III lidze zaczną wreszcie dostawać bęcki. Zobaczycie ile ich wtedy będzie na boisku przy Bukowej. Mnie zawsze gka kojarzył się będzie z przekupstwem , napinaniem i komuna. I nic tego nie zmieni. A jeśli chodzi o to fandzolenie o tradycji to zapytam się: Ile macie mistrzów Polski ? I jaka wasza tradycja?Połowa klubów w Polsce ma taką tradycję jak wy i nikt z tego nie robi medialnej wiadomości ale wy widać macie kompleksy Ruchu i Górnika. Takm gdzie te kluby mają miejsce w Polskiej piłce to gks katowice chluba Macieja Blauta z GW nigdy nie będzie. Tak tak,NIGDY!!!!!!! Cio,chłopaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: kto tak na prawdę kibicuje gieksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 09:48 widze że boli Cie To że coraz to więcej ludzi woli chodzić na stadiony gdzie jest bezpiecznie, ciekawie i jest prawdziwa sportowa atmosfera. Do tego wszystkiego ambitny zarząd, który wszelkie swe działania robi pod kibiców, tak aby autrakcyjnić każdy mecz, co powoduje, że Wasi kibice wolą chodzić na nasze mecze. A co do frustracji - to właśnie Twoja wypowiedź o niej świadczy. ps. Ale za to może jak kobiety wzięły się za RUCH, to będzie dobrze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.tutazgks [...] 22.06.06, 10:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1964 Re: kto tak na prawdę kibicuje gieksie? PZPR IP: *.chello.pl 22.06.06, 20:36 masz racje wy nas łowicie: zawodzie, panewniki, brynów, batory - pozdrów kolegów i zapytaj jak było a potem pisz jak to wy NAS gonicie. pozdrowienia dla normalnych kibiców wszystkich ślonskich klubów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel [...] IP: 195.94.208.* 22.06.06, 10:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel.skaut parę faktów z bukowej-sportowa atmosfera????? 22.06.06, 10:37 teraz widać co za hipokryzja wieje z tej katowickiej wiochy(bukowa) choć to podobno teren Chorzowa-hahaha. Po pierwsze-pan Blaut z GW nie może pisać obiektywnie o gks bo to dupoliz gieksiareczek i tak jest od zawsze a pan red. naczelny karząc mu pisać o tym klubie robi sobie "sepuku dziennikarskie".Po drugie ,jaka sportowa atmosfera???? Czy sportem można nazwać sytuacje gdzie kluby z IV ligi bojąc się bandytów z gieksy wolą dać walkowera? Ile pijanych pseudiokibiców pseudoklubu pławiło się w swoim moczu i wymiocinach po meczu w okolicy stadionu?Dawno nie widziałem takiej ilości ekstrementów w okolicy stadionu. A może należałoby zainwestować w toalety a nie szmaty z napisami obrażającymi inne kluby czy jakieś płachty zwisajce z zardzewiałego dachu.Po aferze korupcyjnej należało ten pseudoklub zlikwidować a nie ratować jakaś IV ligą bo już w przyszłym sezonie znowu będziemy słyszeć o nieczystych meczach.Po któreś tam,czy prawdziwi kibice z innych miast wiedzą ,że gks katowixce tak na prawdę nie ma kibiców w Katowicach , ich frekfencję budują jakies fan kluby z Dąbrowy , Sosnowca, Olkusza , Będzina czyli tak na prawdę spadkobiercy i scheda Pana Piotra ,jego ziomale z Zalębia Dąbrowskiego. Idę o zakład i każde pieniądze że z biznesu gks katowice wyjdzie jeden wielki pic. Na czerwonym piasku nikt jeszcze niczego nie zbudował.jedna fala jeden podmuch wiatru i nie ma gekaes katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GKS PONAD WSZYSTKO Re: parę faktów z bukowej-sportowa atmosfera????? IP: *.chello.pl 22.06.06, 11:32 LICZY SIE TYLKO GKS KATOWICE -reszta was napinacze to historia.I tylko to wam zostało.Piszcie co chcecie,a my sie z was śmiejemy. I WOłAMY HEJ ,HEJ GKS,HEJ ,HEJ,GKS!!!!!!!!!! Kolego na GKS KATOWICE MOżE CHODZIC KAżDY JAK NAPRAWDę W SERCU MA GieKSę. oleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: parę faktów z bukowej-sportowa atmosfera????? IP: *.kat.3s.pl 24.06.06, 01:52 jakie to żałosne. głowa mała.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu [...] IP: *.chello.pl 22.06.06, 12:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał [...] IP: 195.94.208.* 22.06.06, 12:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolf Rzygac sie chce.......... IP: 83.167.246.* 22.06.06, 13:44 jak to wszystko czytam, Gieksa komunistyczny twor?hmmm...nie da sie ukryc, powstala w takim a nie innym okresie Polskiej historii.Ale mam pytanie do tych wszystkich pseudointelektualistow, jakimi tworami w tym czasie były Ruch, Gornik i cała reszta......?Chyba nikt mi nie powie ze to były ostoje kapitalizmu na polskiej mapie piłkarskiej, wiec przestancie pie..c glupoty. To ze HKS, KSG sa starsze niz GIEKSA, bardziej zasluzone dla polskiej pilki (pisze to jako oddany kibic GIEKSY) nie podlega zadnej watpliwosci, ale czy to oznacza ze sa "czystsze", jesli GIEKSA sprzedawała mecze to ktos je musial ku.. kupowac, to nie jest problem Gieksy tylko calej polskiej pilki i zreszta jak sie co jakis czas okazuje nie tylko. Paradoksalnie, najwiekszym problemem Gieksy byl, a moze i dalej jest , klan Dziurowiczow, wielki don Marian,zalozyciel , patron klubu a jednoczesnie walkarz i komuch. Spadkobierca Piotrus juz takich zdolnosci jak papa nie mial i tez rzadzenie klubem mu nie szlo,byly sprzedawane szpile, uklady , ukladziki no i wyszlo jak wyszlo dla ratowania dupska uciekl z tonacego statku .Pozniej bylo GKS to, GKS tamto, wszedzie tylko ku.. GKS i GKS a co z reszta?gdzie klany Kozminskich, gdzie walkarze Rogala , Ptaki i inne...... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Rzygac sie chce.......... 23.06.06, 19:05 Jest tu pewna roznica skali. Dziurowicz "stworzyl" Giekse, a Rogala w Ruchu byl tylko epizodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja kibic Re: Prezes katowickiej "Gieksy" Jan Furtok: Za ro IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 14:08 jak widzę poziom intelektualny chorzowskich to śmiać mi się chce - sikają po nogach że nie mają takiej atmosfery jak na Bukowej i nie będą już mieli nigdy - znam wielu dobrych starych kibiców Ruchu - i bardzo ich szanuję tak jak oni mnie szanują natomiast przez takich głąbów jak tu piszący obrońcy Ruchu tracicie kibiców - jak wygląda wasz stadion - tak jak 50 lat temu - a jak będzie wyglądał za 25 lat - tak samo - a stadion GKS - jeszcze wam szczena opadnie - (jestem przeciwny wszelkiemu chamstwu ale kto ostatnio na Witosa zwiewał nie wspomnę o Zawodziu) - aczkolwiek nie popieram takich akcji iż was Gks pogonił - (najbardzie mnie cieszy, iż zjada was zazdrość że na 4 lidze było 11.000 GKS i na wszystkich meczach świentna atmosfera - która na Ruchu ostatnio była za czasów Gucia byłem widziałem - wtedy mieliści napawdę atmosferę - ale teraz to tylko wspomnienie - mecz Ruch - Górnik - 2 : 0 - świetny - chyba zrobiło mmnie się was żal ale w razie czego aby sobie przypomnieć jak było wówczas na Ruchu zapraszam na GKS - to będziecie mogli coś powspominać i przeżyć wspaniałe piłkarskie święto) Odpowiedz Link Zgłoś
gksbleee [...] 22.06.06, 14:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygks [...] IP: 195.94.208.* 22.06.06, 14:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: frajerzy z bukowej-to fakt IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:04 pół niemce - o zdrdziłeś się z jakiej dziury przybyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: frajerzy z bukowej IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:02 o wzruszył się Pan - jaki macie stadion to widzę i byłem na nim wiele razy - a ty swoją impertnencjom - do niego pasujesz - jakich macie kibców to widzę - patrz mecz ŁKS - Ruch - jakich macie wielkich sponsorów - to widzę - ciucholand - wiesz co zazdrośc wielka wielka wielka - widziś chłopcze ja wam rzyczę wejścia do pierwszej ligi - ale z takim zapleczem finansowym oraz sportowym to chyba nie dostaniecie licencji - a jak kiedyś jeszcze pojawi się na Ruch 11.000 waszych kibiców to uznam iż coś u was się zmieniło od 25 lat na lepsze - a jeszcze jedno gdzie ta bieżnia z projektu - to macie stadion piłkarski czy lekkoatletyczny - pa kotku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: frajerzy z bukowej IP: *.c9.msk.pl 22.06.06, 15:10 Te "kibic" ty jakiś jesteś gej czy co?.Chciałbyś chodzić w naszych trykotach z Reportera,co? Na razie nie stać was ,bo te żółcie to jakieś ze stadionu X lecia chyba były.I pamiętaj . na razie organizacyjnie i piłkarsko jesteśmy o niebo lepsi więc do budy i na łańcuch.a jak nie widzisz różnicy w naszych obiektach to idż do lekarza od oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: frajerzy z bukowej IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:17 nie rozśmieszaj mnie w tym szmateksie to tylko niebiescy mogą grać a nie porządne kluby ze śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1964 Re: Prezes katowickiej "Gieksy" Jan Furtok: Za ro IP: *.chello.pl 22.06.06, 20:42 putasz kogo obchodzi - odpowiadam chodźby ciebie, bo piszesz pod artykułem o GieKSie. Mnie nic nie obchodzi wasz ruch i nie tracę czasu na czytanie o nim informacji ( ale i tak życzę nam i wam abyśmy mogli pograc derby w 1 lidze ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Nie ma to jak koniec szkoly i net na lekcjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:21 jak tak to czytam to nasuwa mi sie jeden wniosek... oceny wystawione, nie ma co robic na lekcjach to dzieci cos skrobna i sie ponapinaja w necie bo w domu mama nie pozwoli. Internetowi w podstawowce i dzieciom neostrady mowimy stanowcze NIE!!! PS. apropos komuchów tak sie brzydzicie komuchami, tak nie lubicie zydow, takie jestescie slazoki ale sztama z Widzewem i fan-club w Sosnowcu mocie :D:D:D:D:D. Dychnijcie se w wakacje, idzcie na basen i ochloncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic [...] IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Nie ma to jak koniec szkoly i net na lekcjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:58 Najbardziej cieszy to, że tak dużo kibiców interesuje się GIEKSĄ. A jak widać po komentarzach są to także kibice innych drużyn(ek). Brawo panowie z Zabrza, Chorzowa czy innych pipidów. Katowiczanin gratuluje głupoty. Ps: Mnie Ruch tyle obchodzi co zeszłoroczny śnieg. Więc nie czytam in formacji o tym klubiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD geeekaaaessss kapowice IP: *.c9.msk.pl 22.06.06, 16:08 Boicie sie tej sztamy co? największa siła w Polsce ,Jeszcze dojdzie Jaga i kopiecie tunele.Wy też macie sztame za granicą w pepowie więc my też możemy mieć za granicą.A kto ma fan kluby w zagłębiu dądrowskim? nie rozśmieszajcie mnie dupne gieksy.Zresztą wasz rodowód sosnowiecki ,bo gdyby nie łaska dziurowicza to w ogóle by was przecież nie było. Syny Dziurolandu-gieksa farbowane Ślonzoki.V -kolumna komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: geeekaaaessss kapowice IP: *.pke.pl 23.06.06, 07:37 MD, "ślązaczku" ;))) My mamy sztame powiadzasz za granicą, tak?:))))) To się ciebie zapytam: gdzie leży Ostrawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniekzn SLASKA BRAC!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.06, 07:00 Widze ze niektorzy nie dorosli do swego wieku, zamiast sie cieszyc ze kolejny Slaski klub awansowal a nie upadl tak jak by to chcieli warszawiacy,wyzywacie sie wzajemnie WSTYD i GANBA ,DO PUKI BEDA TACY JAK WY TO NIGDY NIE ZWYCIEZY SLASKA BRAC A GOROLE BEDA SIE Z NAS SMIAC!!!!popaczcie sobie kto nas reprezentuje w O.E. Gornik ktory jest bez kasy i Odra ,kiedys z naszego regionu bylo przynajmniej 5 klobow a teraz zaledwie 2 i to nie wiadomo jak dlugo , tak ze plujcie sie na wzajem a tacy ludzhie jak listek,czy boniek beda sie z was smiali!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:47 1000 - lecie zawsze z GKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GKS PONAD WSZYSTKO Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.chello.pl 23.06.06, 12:23 BORIS GKS-ty przedstawiłeś całą prawdę -pięknie to napisałeś dziękujemy. GKS KATOWICE TO JEST NAPRAWDĘ WAżNE !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GKS PONAD WSZYSTKO Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.chello.pl 23.06.06, 12:25 Nas nic nie boli,raczej ciebie. HEJ-HEJ GKS,HEJ-HEJ GKS!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIERNY GIEKSIE Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:44 GIEKSIARZE olejmy tych smierdzieli i nie odpowiadajmy im jest ich tak malo ze zaniedlugo zniknom a nas przybywa coraz wiecej i niewazne ze dabrowy czy sosnowca rosniemy w sile GIEKSA BEDZIE WIELKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GKS PONAD WSZYSTKO Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.chello.pl 24.06.06, 10:38 GKS KLUBEM WSZYSTKICH GIEKSIARZY!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 12:10 gieksiarze wszystkich miast łączmy sie niech kazdy z gieksy nao=pisze z jakiego jest miasta CZELADZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.06.06, 16:51 GieKSa jest wszedzie!!! Pozdrowienia z Edynburga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: SLASKA BRAC!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 10:38 gratulacje dla Gieksy oby do pierwszej ligi. Widać że zazdrość płynie z Chorzowa. No coż pewna era Chorzowa się skończyła wraz z powolnym upadkiem miasta. Ale w przeciwieństwie do was życzymy powrotu do ekstraklasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Tylko GieKSa oo.. !!!! IP: *.zaw9.1000lecie.pl 26.06.06, 01:39 Tauzen 99% GKS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: ku.. gieksiarki żal dupy ściska 23.06.06, 19:04 Ruch nigdy nie byl klubem resortowym, a to one byly pupilkami za komuny. Jesli Ruch byl takim pupilkiem to dlaczego nie mogl obchodzic swoich urodzin? dlaczego kilka razy za komuny probowano mu zmienic nazwe? Prosze o konkretne odpowiedziZgadza sie Ruch zrobil 9 majstrow za komuny tylko sprawdz sobie jaki odsetek wychowankow gral w Ruchu, a jaki w innych mistrzowskich klubach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boris GKS Re: ku.. gieksiarki żal dupy ściska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.06.06, 21:02 Może nie był klubem resortowym,ale stosunek do niego władz komunistycznych był conajmniej ciepły. Chyba nie wyobrażasz sobie,że w tym systemie Ruch mógłby zdobyć JAKIEGOKOLWIEK majstra (a tym bardziej kilka)bez wsparcia władz. Nie rozchodzi się nawet o bezpośrednie polityczne wsparcie, ale równierz o konkretne wsparcie finansowe przez (bądź co bądź)państwowe zakłady pracy (Huta Batory). Zobacz jak kończyły kluby uznane przez komunistów za niewygodne: np.Polonia Warszawa, Cracovia czy chociażby AKS Chorzów.Bez pieniędzy nawet za komuny nie dałoby się grać w I lidze, a pieniędzmi dzielili wtedy niestety komuniści, bo prywatnego kapitału nie było.Piszesz,że kilka razy za komuny probowano mu zmienic nazwe. Nie tylko próbowano, ale nawet zmieniano.Przecież bodajże między 1948r. a 1956r. nie było Ruchu Chorzów tylko Unia Chorzów.Przeprowadzano jakieś fuzje Ruchu z różnymi klubami. No cuż,taki już był ,,urok" komunistów - ciągle chcieli przy wszystkim majstrować (chyba Ruch musiałby założyć osobiście Lenin,żeby nie chcieli niczego poprawiać). Tak czy siak,już w 1955 r.(jeszcze za Bieruta)nazwa Ruch pojawiła się znowu w nazwie klubu (jeszcze razem z Unią),tak więc aż tak bardzo do tej nazwy i klubu komuchy nie byli negatywnie nastawieni,co próbowałeś insynuować.Następna sprawa: wkład waszych wychowanków w zdobywaniu majstrów. Gratuluję wam szkolenia młodzieży (szczerze i bez napinki). Ale wiele talentów w polskiej piłce nie mogło się rozwinąć lub musiało szukać szczęścia w innych klubach bo trenowali w klubach biednych,a wy jak już wspomniałem,kasę mieliście nienajgorszą. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: ku.. gieksiarki żal dupy ściska 23.06.06, 22:22 Ale konkretnie kiedy i jaka wladza miala cieply stosunek? Bo zgodze sie ze jacys dygnitarze lokalni pomagali Ruchowi szczegolnie w latach 70-tych i 80-tych. ALe Ruch zaraz po wojnie odrodzil sie tez dlatego ze wrocili do niego ludzie dzisiaj powiedzielibysmy z niebieskim sercem. Fakt Huta Batory zawsze byla blisko klubu, choc czasem nie wiadomo kto z tego czerpal wieksze korzysci. Ale to jest nic w porownaniu do klubow resortowych typowo gorniczych, wojskowych, milicyjnych. Bo to oczywiste ze one wybieraly wieksza presje. Ruch nie mial specjalnych argumentow w walce o najlepszych pilkarzy z tymi klubami, ale jednak 9 mistrzow zdobyl i to druzynami opartymi na wychowankach, wiec chyba rozumiesz dlaczego jestesmy bardzo z dumni z tych mistrzow. Co do zmiany nazw to wg mnie gdyby Ruch byl pupilkiem ze wzgledu na swa rzekoma polskosc to dlaeczgo zmieniano bu my nazwe?? Wlasnie ta zmiana jest przykladem negatywnego nastawienia. A z tymi zmianami nazw to bylo jak u was z Dospelem i Stalinogrodem, narzucone odgornie nigdy sie nie przyjely szybko je zlikwidowano i o nich zapomniano. Zgadzam sie ze bez pieniedzy nie daloby sie grac nawet za komuny w pierwszej lidze, co ciekawie podobnie jest teraz, pokazuje to nasz i wasz przyklad, choc wszystko wraca powoli do normy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boris GKS Re: ku.. gieksiarki żal dupy ściska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.06.06, 01:35 Ja nie mówię,że byliście najbogatsi w lidze. Zgadza się,że niektórzy byli od was bogatsi i bez dobrej pracy z młodzieżą pewnie nie udałoby się wam odnosić sukcesów (z których słusznie możecie być dumni).Ale wasza sytuacja finansowa w stosunku do wielu innych klubów śląkich była dobra.A jak już wspomniałem w poprzednim poście,łatwiej przebić się zdolnej młodzieży w klubie finansowo poukładanym niż biednym. Przecież nie mam do was pretensji o te fuzje czy zmiany nazwy, bo niestety nie żyjemy w Anglii, gdzie kluby od 150 lat nazywają się tak samo, a kibicują im całe rodziny z pokolenia na pokolenie. W Polsce zmieniało się wszystko: granice, ustroje i... nazwy klubów (z czym najczęściej kibice nie mieli nic wspólnego).W Polsce często decydowała polityka i to nawet przed wojną, gdzie przecież mecz decydujący o pierwszym, historycznym tytule mistrza Polski był przez władze ,,ustawiony",żeby nie wygrał 1FC Katowittz. Po wojnie niszczono nie jeden klub,który nowym władzą z tych czy innych względów nie pasował (np. chorzowskie ,,koniczynki").W kontekście tego wszystkiego ch.j mnie strzela,jak czytam posty waszych napinaczy,że my jesteśmy klubem komunistycznym. Jesteśmy tak komunistyczni jak Wy,Górnik,Polonia i nie wiem kto jeszcze.Powiem więcej: GKS przez długie lata był traktowany przez władze dosyć chłodno. Cała (no cała to oczywiście przesada, ale główna)kasa szła na sztandarowe wizytówki naszego regionu Ruch i Górnik, a GKS tułał się przez prawie 20 lat po II lidze (z krótkimi epizodami I ligowymi) i właściwie dopiero na początku lat 80-tych (gdy komunizm zaczął już upadać)wyciągnął nas z tego marazmu ś.p.Marian D. Miał osobiste kontakty i przekonał kogo trzeba,że kluby górnicze to nie tylko Górnik. Reasumując: wszyscy braliśmy kasę z tego systemu Wy,Górnik i My,tyle że my najkrócej.A że powstaliśmy dopiero w latach 60-tych? No cóż, to efekt skomplikowanej historii naszego miasta.Przed wojną Katowice zdominowane były przez silny 1FC Katowittz dla którego przeciwwagą na Śląsku miał się stać Ruch(i zresztą się stał).Dąb Katowice mimo kilku sezonów w latach 30-tych w I lidze był w cieniu tych drużyn (chociaż na mecze derbowe z Ruchem już wtedy przychodziło ponad 20-tys ludzi).Po wojnie nie było oczywiście mowy o odbudowie FC Kattowitz,Dąb K-ce nie miał pieniędzy i tułał się po II i III ligach, a Rapid Katowice dopiero na początku lat 60-tych przebił się do II ligi. Wtedy powstała koncepcja fuzji stosunkowo słabych katowickich klubów (jak czas pokazał koncepcja słuszna).GKS przejął zawodników,infrastrukturę,tradycje (np. tytuły mistrza Polski w hokeju Górnika 1920 Katowice)oraz kibiców łączących się klubów.Równie dobrze moglibyśmy sobie napisać,że jesteśmy GKS 1920 Katowice (wiele klubów w Polsce tak robi,a często mają do tego mniejsze prawo jak my),ale po co? Co nam da ta licytacja datami?Nasz klub powstał na fundamentach naszych poprzedników,z których my jesteśmy dumni.Jesteśmy dumni mimo braku większych sukcesów Dębu czy Rapidu (no... przynajmniej w hokeju byliśmy mocni:- )).Katowicka piłka przez wiele dziesięcioleci była marginelizowana,zawsze sztucznie forowano innych,ale właśnie dlatego katowiccy kibice są ze swoim Klubem na dobre i na złe. Właśnie dlatego wszelkie przeciwności nas dodatkowo mobilizują i wzmacniają.Właśnie dlatego wrócimi wkrótce do OE! Amen!Alleluja! Ide spać! BTW Mimo tych waszych wku...iających napinaczy (którzy po ch..ja łażą po naszych tematach)życze sobie Wielkich Zajebistych Derbów z Ruchem wkrótce w OE!! I jeszcze raz Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: ku.. gieksiarki żal dupy ściska 25.06.06, 12:47 Tak nasza sytuacja nie byla najgorsza wtedy, ale jednak byla bez porownania gorsza od wielu klubow resortowych np. Lubanski kilka klubow go chcialo m.in. Ruch on sam chcial grac w Polonii, nagle Górnik wyrazil chce jego pozyskania i posprzatane po kilku dniach juz byl w Górniku. A jak legia zdobywala pilkarzy nie musze chyba mowic. Ruch pod tym wzgledem do potentatow nie nalezal a jednak tylko Górnik zdobyl wiecej mistrzow Móghlbys napisac cos wiecej z tym mistrzem dla 1.FC Kattowitz? Kiedy Ruch byl dla wladz komunistycznych wizytowka regionu?? Raczej czesciej byl sola w oku gdy zaraz po wojnie byl karany bo jego pilkarze i kibice mowili "po niemiecku":) Albo wtedy jak wygrywal z Dynamem Kijow mistrzem ZSRR 5:1, przez co ponoc pol roku pozniej nie zdobyl mistrza. Albo wtedy jak po zdobyciu mistrza nie mogl zagrac w europejskich pucharach. Nie mogl jeszcze swietowac swoich urodzin, a gadanie o jego najlepszym pilkarzu w historii byl wrecz zbrodnia. Jakos te fakty nie pasuja do wizytowki regionu Uwazasz ze Ruch mial stac sie przeciwwaga dla 1.FC Kattowitz, dlaczego kto i kiedy o tym zdecydowal?? Klubow na podobnych zasadach powstalo wtedy przeciez wiele. Dlaczego wiec przeciwwaga mial byc klub z malych Wielkich Hajduk, gdzie Polska przegrala w plebiscycie? Fakt Ruch stal sie pupilkiem owczesnych wladz, ale dopiero wtey gdy zrobil mistrza, wczesniej utrzymywane byl ze skladek robotniczych i gral na uprzatnietym targowisku. Dopiero po mistrzostwie zbudowanu w hajdukach jeden z najnowoczesniejszych stadionow w Europie. Szacunek dla was ze nie majstrujecie przy swojej dacie powstania. My spokojnie mozemy sobie date powstania zrobic 1899, tylko na co komu ta licytacja datami A napinacze sa i z jednej i z drugiej strony, zreszta gdzie ich nie znajdziemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ropuch Re: Prezes katowickiej "Gieksy" Jan Furtok: Za ro IP: 195.33.118.* 27.06.06, 12:42 "Fergol" wszystkiego najlepszego i awansu do drugiej Ligi "Ropuch" Odpowiedz Link Zgłoś