ml_500 11.09.06, 22:54 to wspaniale ze kiedy tyle osob chowalo glowe w piasek 3 nastolatki mialy smialosc zadrzec ze Stalinem (nawet martwym). Zycze Paniom duzo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lech.walesa1 żydokomunistyczne pomniki na Sląsku 12.09.06, 03:46 przenieść pomnik Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Warszawa 30.04.2001 ...strona rosyjska wyraziła zgodę na przeniesienie pomnika z Placu Wolności na cmentarz przy ul. T. Kościuszki. Z poważaniem Sekretarz Generalny Andrzej Przewoźnik Katowice 9.04.2005 -Plac Wolności - ipn.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?38979 Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Jak Katowice zostały Stalinogrodem 12.09.06, 10:57 Stalin... Siedzę na kanapie z moja ciotką; ze starej niemodnej torebki wyjmuje rodzinne fotografie i podając mi opowiada. W jednym z plików zdjęć między wujem M. a dziadkiem L. „On” wycięty z gazety. Popatrzyłem na obrzeże wokół „Jego” portretu”, to był fragment rosyjskiego tekstu. A więc gazeta, z której został „On” wycięty była „stamtąd”. Zaniemówiłem. Co „On” tu robi, między moimi krewnymi i powinowatymi? Moja ciotka poprawiła okulary, wzięła wycinek do ręki, zobaczyła „Jego” twarz, zaperzyła się: „ty szubrawcu, ty bandyto, kanalio, morderco...” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek z bogucic Jak Katowice zostały Stalinogrodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 11:51 Poza sprawą miasta Stalinogród, była jeszcze sprawa ulicy Stalinogrodzkiej (to zresztą bardzo ciekawa ulica ). Ja sam nie ruszając się z mieszkania cztery razy zmieniałem adres: z Katowickiej na Stalinogrodzką, z Salinogrodzkiej na Róży luksemburg i z Róży Luksemburg na Katowicką. Takie to były ciekawe czasy. Najgorsze jest to że chyba wracamy powoli do " starej " tradycji. Pozdrawiam - janek z bogucic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stettiner Re: Jak Katowice zostały Stalinogrodem IP: *.globalconnect.pl 12.09.06, 14:17 Moja ulica też się nazywała :Gabelsbergerstrasse, Pocztowa, Dębiaka, Pocztowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki Jak w "Alternatywy 4" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 08:12 Kiedy Balcerek zamienił numery domów (w związku z czekającą go eksmisją do nowego mieszkania) stwierdził, iż "w taki sam sposób ci z Katowic przenieśli się do Stalinogrodu". Kompan od kielicha dodał tylko "i z powrotem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Re: Jak Katowice zostały Stalinogrodem IP: *.r.pppool.de 12.09.06, 14:20 A jaka nazwe maja teraz w zanadrzu rzadzacy - moze Kaczy Grod ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Pierwotnie to Częstochowa miała być Stalinogrodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 21:24 W pierwszej fazie to Częstochowa miała być Stalinogrodem . Propozycje kilku innych miasteczek z których kilka postanowiło ochotniczo wziąść tę nazwę żeby nie dopuścić do pohańbienia Częstochowy zostały odrzucone. W tej sytuacji poseł Morcinek rzucił w zasadzie znienacka Katowice i dzięki temu Najświętsza Panienka nie została Matką Boską Stalinogrodzką . Rzecz jasna biedny Gustek musiał oficjalnie bredzić zgodnie z linią więc życia potem już nie miał . Ale i wtedy i dzisiaj większości cymbałów ten drobny fakt umyka i na biednym Gustawie nadal wieszają psy. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Jak Katowice zostały Stalinogrodem 21.09.06, 01:20 No bo Krulesko Huta, to Slonsk par excellence ! A Katowice, to jusz tedy niystety gorolowice...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Jak Katowice zostały Stalinogrodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:59 "Do złożenia wniosku w tej sprawie zmuszono pisarza Gustawa Morcinka. " Bardzo ciekawe, jak wyglądało to zmuszanie i kto własciwie zmuszał? Może ktoś wie coś więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś