Gość: Czlowiek IP: 212.65.1.* 19.09.06, 13:42 Mowa o ubogich, starcach i dzieciach, ale ani slowa o ich cierpieniach. Cierpieniach na przestrzeni kilku stuleci. O przyczynach. O glodzie, niedostatku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ehh oda do wincklera IP: *.rozbark.net.pl 19.09.06, 13:51 uratuj nas hubert od tej gownianej polski w ktorej nic mnie nie czeka mam najglupsza wladze w europie ktora mysli ze to ze wysle 1000 zolnierzy zmieni jej wizerunek w swiecie i zerwie z dotychczasowa polityka (bronienia) dlaczego CI idioci nie wiedza ze to nie z tego sie swiat z polokow smieje ze sie wiecznie bronili bo czy sie bronia czy dzialaja zbrojnie na dalekich ziemiach dalej nic z tego nie maja dlaczego rozumiem to ja 20 letni czlowiek a oni nie? nie chce mis ie juz z tego smiac ratuj hubert ratuj Odpowiedz Link Zgłoś
srednicowy1 Re: oda do wincklera 19.09.06, 13:54 ehh, dla Ciebie już nie ma ratunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wam Tiele-Wincklerowie na Śląsku IP: *.poczta.katowice.pl 20.09.06, 08:14 Autorze ody do Wicklera - życzę ci miłego zmywania garów z dala od tej Polski, którą tak chamsko określasz. Wolna droga. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 21.09.06, 01:11 Hubert, nie musisz wcale wyjezdzac ze slaskiego domu: jestes na Slasku, w Unii, w Europie. Witamy, witamy ponownie, spowrotem, jestes tu zawsze w domu. Wilkommen! Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 21.09.06, 19:59 W 1839r Wincklerowie kupili ziemie od Mieroszewskich zmuszonych do sprzedania przez rząd Pruski. Na śląsku i w Wielkoposce Prusacy w ten sposób prowadzili swą akcję germanizacyjną zmuszając Polaków do sprzedania swych majątków Niemcom. Mieroszewscy przenieśli się do zaboru austriackiego, a po drugiej stronie Brynicy ukrywali swój majątek przed władzami carskimi fikcyjnie sprzedając swój majątek krewnemu von Kramstowi. Prostackie zachowanie Wincklera przy powitaniu na dworcu w Katowicach zanotowała kamera. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 23.09.06, 17:22 Mieroszewscy po prostu przehulali majatek, a sprzedaz dobr, ktorych na pewno nie rozwineliby w miasto rozwijajace sie w amerykanskim stylu, byla tego kosekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku IP: 194.127.5.* 23.09.06, 12:49 O jakich cierpieniach "kilku" stuleci myslisz? O jakich "przyczynach", o jakim "glodzie" i "niedostatku" piszesz? Katowice byly znane jako "maly Paryz", byly jednym z najbogatrzych miast Rzeszy, a region przemyslowy Gornego Slaska jednym z najbogatrzych w Europie. Juz XIX w. zostali pracownicy fizyczni i umyslowi objeci panstwowymi ubezpieczeniowymi socjalnymi. Rodzice mieli obowiazek posylania dzieci do szkoly. Na Wystawie Swiatowej w Paryzu zwiazkowcy amerykanscy podziwiali opieke socjalna nad pracownikami koncernu ksiecia von Donnersmark. Polecam wycieczki do "Giszenwaldu" i Nikiszowca. Budowano szkoly i szpitale. Wiele z nich powstalo dzieki Tiele-Wincklerom. Moja rodzina pochodzi z dziada-pradziada z Katowic. My jestesmy wdzieczni za to, co zrobili ci wielcy ojcowie tego miasta. Od 1922 r. , a wszczegolnosci od 1945 r. ten dorobek roskradywano, dewastowano i pamiec wymazano. Na szczescie wdziecznosci nie mozna bylo zabic. Ja nosilismy w naszych sercach, po dzien dzisiejszy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś