Dodaj do ulubionych

Tiele-Wincklerowie na Śląsku

IP: 212.65.1.* 19.09.06, 13:42
Mowa o ubogich, starcach i dzieciach,
ale ani slowa o ich cierpieniach.
Cierpieniach na przestrzeni kilku stuleci. O przyczynach. O glodzie,
niedostatku.
Obserwuj wątek
    • Gość: ehh oda do wincklera IP: *.rozbark.net.pl 19.09.06, 13:51
      uratuj nas hubert od tej gownianej polski w ktorej nic mnie nie czeka
      mam najglupsza wladze w europie ktora mysli ze to ze wysle 1000 zolnierzy
      zmieni jej wizerunek w swiecie i zerwie z dotychczasowa polityka (bronienia)
      dlaczego CI idioci nie wiedza ze to nie z tego sie swiat z polokow smieje ze
      sie wiecznie bronili
      bo czy sie bronia czy dzialaja zbrojnie na dalekich ziemiach dalej nic z tego
      nie maja
      dlaczego rozumiem to ja 20 letni czlowiek a oni nie?
      nie chce mis ie juz z tego smiac
      ratuj hubert ratuj
      • srednicowy1 Re: oda do wincklera 19.09.06, 13:54
        ehh, dla Ciebie już nie ma ratunku
    • Gość: Wam Tiele-Wincklerowie na Śląsku IP: *.poczta.katowice.pl 20.09.06, 08:14
      Autorze ody do Wicklera - życzę ci miłego zmywania garów z dala od tej Polski,
      którą tak chamsko określasz. Wolna droga.
    • fyrlok Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 21.09.06, 01:11
      Hubert, nie musisz wcale wyjezdzac ze slaskiego domu:
      jestes na Slasku, w Unii, w Europie.
      Witamy, witamy ponownie, spowrotem,
      jestes tu zawsze w domu. Wilkommen!
      • wasniewski Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 21.09.06, 19:59
        W 1839r Wincklerowie kupili ziemie od Mieroszewskich zmuszonych do sprzedania
        przez rząd Pruski. Na śląsku i w Wielkoposce Prusacy w ten sposób prowadzili swą
        akcję germanizacyjną zmuszając Polaków do sprzedania swych majątków Niemcom.
        Mieroszewscy przenieśli się do zaboru austriackiego, a po drugiej stronie
        Brynicy ukrywali swój majątek przed władzami carskimi fikcyjnie sprzedając swój
        majątek krewnemu von Kramstowi. Prostackie zachowanie Wincklera przy powitaniu
        na dworcu w Katowicach zanotowała kamera.
        • arnold7 Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku 23.09.06, 17:22
          Mieroszewscy po prostu przehulali majatek, a sprzedaz dobr, ktorych na pewno nie
          rozwineliby w miasto rozwijajace sie w amerykanskim stylu, byla tego kosekwencja.
    • Gość: Krzysztof Re: Tiele-Wincklerowie na Śląsku IP: 194.127.5.* 23.09.06, 12:49
      O jakich cierpieniach "kilku" stuleci myslisz? O jakich "przyczynach", o
      jakim "glodzie" i "niedostatku" piszesz? Katowice byly znane jako "maly Paryz",
      byly jednym z najbogatrzych miast Rzeszy, a region przemyslowy Gornego Slaska
      jednym z najbogatrzych w Europie. Juz XIX w. zostali pracownicy fizyczni i
      umyslowi objeci panstwowymi ubezpieczeniowymi socjalnymi. Rodzice mieli
      obowiazek posylania dzieci do szkoly. Na Wystawie Swiatowej w Paryzu zwiazkowcy
      amerykanscy podziwiali opieke socjalna nad pracownikami koncernu ksiecia von
      Donnersmark. Polecam wycieczki do "Giszenwaldu" i Nikiszowca. Budowano szkoly i
      szpitale. Wiele z nich powstalo dzieki Tiele-Wincklerom. Moja rodzina pochodzi
      z dziada-pradziada z Katowic. My jestesmy wdzieczni za to, co zrobili ci wielcy
      ojcowie tego miasta. Od 1922 r. , a wszczegolnosci od 1945 r. ten dorobek
      roskradywano, dewastowano i pamiec wymazano. Na szczescie wdziecznosci nie
      mozna bylo zabic. Ja nosilismy w naszych sercach, po dzien dzisiejszy.

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka