Dodaj do ulubionych

"Serce z węgla" OGLĄDACIE ?

10.11.01, 18:07
Od kilku tygodni we wtroki koło 21.00 na TVP1 można zobaczyć serial "Serce z
węgla" o górnikach którzy stracili pracę. Czy oglądacie ten serial?
Jakie macie zdanie na jego temat ?
Obserwuj wątek
    • Gość: NIKT Re: IP: 164.99.14.* 12.11.01, 05:51
      serial ten powinni zobaczyc ci ktorzy na lamach tego forum jawnie wyszydzaja ze slazakow jak rowniez ci
      ktorych ta ziemia, ziemia bohaterow tego filmu, do Warszawy wyniosla...
      niestety wiem ze to tylko pobozne zyczenie bo ci ludzie pamietaja o was tylko wtedy gdy jestescie im potrzebni
      czyli w wybory.

pozdrowienia dla Gornego Slaska z Arizony.

btw, chetnie bym poznal tych ludzi postawil im piwo i pomogl jak tylko bym mogl, bo jesli wladza im pomoc nie
      chce, ani ci ktorzy moga pomoc wola wyszydzac z cudzego nieszczescia ( messco czy inny guy ) to oni moga
      liczyc tylko na nasza pomoc...
    • Gość: pepe69 Cieszę się z biedy górników! IP: 195.136.58.* 12.11.01, 10:19
      Dlaczego?
      Z czystej zemsty!
      Z góry uprzedzam - jestem czystym ślązakiem "z dziada pradziada" dlatego
      uważam, że mam prawo do takiego sądu. Kiedy ja się uczyłem w szkole średniej to
      moi koledzy już fedrowali na grubie zarabiali duże pieniądze i kupowali
      atrakcyjne rzeczy w sklepach górniczych i smiali się ze mnie - "po co się
      uczysz nic z tego nie będziesz miał popatrz my mamy towar i szmal o co masz
      ty!" Kiedy studiowałem oni ciągle fedrowali i zarabiali jeszcze więcej. Mówili
      mi to samo - "po co się uczysz?". Teraz oni płacą za to, że mieli tak dobrze a
      ja skończyłem dobry kierunek mam pewną średnio płatną pracę i bez większych
      problemów mogę znaleźć nową. Kiedy ich spotykam to z grzeczności nie mówię
      CZEMU SIĘ NIE UCZYŁEŚ?!
      Skoro ja "biedowałem" przez cały okres mojej nauki - 10 lat to i oni mogą sobie
      pobiedować przez 10 lat aż dostaną swoje duże emeryturki"
      Nie chcę nikogo obrażać to jest moja subiektywna opinia na podstawie moich
      doświadczeń.
      A co do serialu to pogłębia on stereotyp Ślązaka - "przygłupi górnik" - nad
      czym najbardziej boleję! Przecież góra 7% Ślązaków to górnicy a odsetek głupoty
      równy jest średniej krajowej.
      • hanys_hans Re: Cieszę się z biedy górników! 23.11.01, 12:25
        ofiary systymu
        --------------------------------------------------------------------------------
        Gość portalu: andy napisał
        > i tyla lo reszcie szkoda godac

andy, trafne okryslynie ino ze ofiarami tego systymu to byli my wszyscy, niy
        ino
        goorniki. Na grubie zarobic´ to zarobiali od nadsztygara wzwyz, a reszta to ino
        rezykowaua zycie i zdrowie za pora groszy. Jo pszerobioou na grubie 15 lot i
        niywidziouech zodnego goornika co by sie nas´miywou ze sie kery naprowdy
        ksztauci. Gornikoow nerwowauo jedynie jak kery pieroon robiyu studia partyjne,
        i
        psziszou potyn taki inzynier do pszodka i zaczoon moondrowac´tak jak tyn
        moondrala pepe! Zeby porownac´ zarobki ze tego okresu to goornik czy inny robol
        zatrudnioony we Polsce zarobiou prawie te same pinioondze i umiou kupic´ za
        miesioonc czasu 50DM. Zeby udowodnic to ze systym w tym czasie boou wiyncy jak
        chory cza wzioonc´ zarobek polskich goornikoow fedrujocych na exporcie na
        niymieckich kopalniach za posrednictwym firmy "KOPEX" zarobiali uoni s´rednio
        2000DM na miesioonc. Jak taki piernik po czech latach scioongnoou nazot ze
        50.000DM kere umiou zaoszczyndzic´ to byu dopiyro geld na tamte czasy inni by
        musieli we Polsce na tyn pinioondz prawie 100lot charowac´.To byua dopiyro
        paranoja! A co do sklepoow na ksioonzeczke "G"
        to dopiyro byuo cyganstwo czuowiek ftedy kupowou to co psziszuo egal czy byuo
        poczebne czy niy. A tako inflacja byua ze mie do pralki automatyczny trocha
        brakowauo, to co jo trocha dorobiou to to pieroonstwo podrozauo i zamiast 10tys
        Zl to wkoncu musiouech 70tys´ Zl zapuacic´. Jak by mi jedyn pieroon niy
        pozyczou
        trocha ze swoji ksioonzeczki to mono bych na ta pralka do rynty niy zarobioou.

Glück Auf Pierony!
    • tolo1 Re: 23.11.01, 13:25
      Nie oglądam tak interesujących filmów.
      • hanys_hans Re: 02.12.01, 10:00
        tolo1 napisał(a):

> Nie oglądam tak interesujących filmów.

Mosz recht tolo, ucz sie lepi dali liczyc´, bo inaczy to nic stego niy bydzie!
        • Gość: tolo1 Re: IP: 10.30.133.* 28.03.02, 17:22
          tolo1
    • Gość: \/\/-G Re: Serce z Węgla IP: *.centrum.gliwice.pl 02.12.01, 14:00
      To co tam pokazują to niestety po części prawda- wielu górników odprawy
      przepusciło na lodówki, telewizory, auta itp. Jest oczywiście grupa która je
      dobrze wykorzystała, co też jest pokazane w filmie, więc nie możma mówić, że
      kreuje on tylko wizerunek "głupiego Ślązaka".
      • tolo1 Re: Serce z Węgla 28.05.02, 16:14
        tolo1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka