Dodaj do ulubionych

Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku

• Gość: Damianos Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:21
      Jak on wogole smie sie pokazywac na DTSce i na slonsku??
    • Gość: bert Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: *.chello.pl 07.11.06, 11:24
      Inne polskie aglomeracje prą śmiało do przodu, a nasi biedni samorządowcy
      próbują grzać się w blasku inwestycji, która kto inny wymyślił, zaprojektował i
      sfinansował. Żenujące.
      • pytong1 Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 13:17
        Mimo wyraźnej tezy artykułu, z którego czytelnik mna odnieśc wrażenie,że Prezydent Katowic został biedny i pokrzywdzony, wydaje się, że został sprowadzony na właściwe miejsce w szeregu. Bo DTŚ-ka nie jest inwestcja miasta Katowice, tylko całego regionu! I naprawdę niewielka w tym zasługa Katowic, że jej najbardziej speltakularny fragment to akurat centrum Katowic... Popatrzcie zreszta na ulotki Forum Samorządowego P. uszoka!
        Inną zupełnie sprawą jest typowo polskie zjawisko pt. konia kują a żaba nogę nadstawia. Namnożyło nam sie tych żab, to prawda:-)
        • settembrini Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 13:39
          jak juz cos piszesz, to z glowa. bo najzwyczajniej klamiesz.
          www.um.katowice.pl/naszemiasto/img/Slajd6.JPG
          www.um.katowice.pl/naszemiasto/2.htm
          • Gość: st Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. IP: *.chello.pl 07.11.06, 14:53
            > jak juz cos piszesz, to z glowa. bo najzwyczajniej klamiesz.

jak już się pisze że ktoś kłamie to wypada to najpierw dokladnie sprawdzic -
            przytoczyles jakies wyrywkowe dane nijak majace sie do zapisow chocby w budzecie
            katowic
            .
            W rzeczywistosci koszt calej DTS na katowickim odcinku to 781 628 765 zł z czego:

263 111 842 zł to "Środki własne z rezerwą subwencji ogólnej" (zdaje się że tu
            wlicza się też kredyt z EBI)

a 518 516 923 zł to "Dotacja celowa z budżetu państwa"

zrodło - uchwała budżetowa rady miasta k-c z lutego 06 (interesujące cię dane sa
            w załączniku 5a)
            bip.um.katowice.pl/_rada/?s=91&nr=LII/1072/05

• Gość: st Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. IP: *.chello.pl 07.11.06, 14:54
              EDIT - oczywiście uchwala budzetowa jest z grudnia 2005:)
            • settembrini Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 15:08
              moje wyrywkowe dane byly wystarczajaco konkretne, by udowodnic klamstwo ;)
            • settembrini Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 17:48
              ciekaw jestem gdzie sie dopatrzyles tych kwot, bo na pewno nie w podlinkowanej
              uchwale rm
              • Gość: st Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. IP: *.chello.pl 07.11.06, 18:12
                moje wyrywkowe dane byly wystarczajaco konkretne, by udowodnic klamstwo ;)
                > ciekaw jestem gdzie sie dopatrzyles tych kwot, bo na pewno nie w podlinkowanej
                > uchwale rm

Przypominam, że przekonanie o własnej nieomylności może być przyczyną wielu
                groźnych chorób:)

Co do ciekawości to krótko - jak dopatrzyć się kwot:
                1. klikasz na podany link
                2. ściągasz załącznik - plik w formacie .zip
                3. w archiwum jest m.in. excelowski plik "zalacznik 5a i 5b.xls" - otwierasz go
                4. w arkuszu 5a zaglądasz do komorek na skrzyzowaniu wierszy 70, 71, 72 i kolumny F
                5. jeśli nadal nie znalazles - wracasz do pktu 1:)
                • settembrini Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 18:42
                  dotarlem do zalacznika. nie wiem dlaczego poddales w watpliwosc tabelke, na
                  ktora namiar podalem. +- sie zgadza (biorac pod uwage czas, kiedy powstala).
                  finansowanie wyglada wiec mniej wiecej tak:
                  2/3 dotacja celowa, 1/3 fundusze z budzetu miasta, co zadaje klam, jakoby droga
                  powiatowa, jaka jest dts, byla finansowana wylacznie z budzetu panstwa, jak
                  twierdzi pytong.
                  do nieomylnosci nigdy nie pretendowalem.
                  • Gość: st Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. IP: *.chello.pl 07.11.06, 18:59
                    Nie masz racji - pytong nie napisał, że DTS jest finansowana wyłącznie z
                    budżetu, ale, że to inwestycja całego regionu - podejrzewam, że w podobnym
                    zakresie jak Katowice współuczestniczą w finansowaniu swoich odcinków inne
                    gminy, przez które DTS przebiega (w tym sensie można wiec powiedzieć że to
                    inwestycja regionu).

BTW - mam nadzieję, że ta 1/3, którą finansuje gmina nie materializuje się w
                    postaci tych przepięknych i jakże świetnie wkomponowanych w centrum miasta
                    ekranów, stawianych gdzie popadnie i w hurtowych ilościach.
                    • settembrini Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. 07.11.06, 19:12
                      > Nie masz racji - pytong nie napisał, że DTS jest finansowana wyłącznie z
                      > budżetu, ale, że to inwestycja całego regionu - podejrzewam, że w podobnym
                      > zakresie jak Katowice współuczestniczą w finansowaniu swoich odcinków inne
                      > gminy, przez które DTS przebiega (w tym sensie można wiec powiedzieć że to
                      > inwestycja regionu).

w tym sensie mozna powiedziec, ze to inwestycja subregionu, bo region to troche
                      wiecej niz miasta, przez ktore przebiega srednicowka. ale obawiam sie, ze pytong
                      mial jednak cos innego na mysli.

>
                      > BTW - mam nadzieję, że ta 1/3, którą finansuje gmina nie materializuje się w
                      > postaci tych przepięknych i jakże świetnie wkomponowanych w centrum miasta
                      > ekranów, stawianych gdzie popadnie i w hurtowych ilościach.

ekrany byly finansowane przez budzet miasta w proporcji 1:3 :)
                      • Gość: st Re: Najbardziej żal biednego Uszoka.. IP: *.chello.pl 07.11.06, 19:28
                        > w tym sensie mozna powiedziec, ze to inwestycja subregionu, bo region to troche
                        > wiecej niz miasta, przez ktore przebiega srednicowka. ale obawiam sie, ze pytong
                        > mial jednak cos innego na mysli.

Ot, nomenklatura. Nie wiem co pytong miał na mysli, wiem natomiast co napisał.
    • Gość: czytelnik Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.06, 13:06
      Hipokrezja Kaczorka nie zna granic
      • pytong1 a co to jest hipokrezja:-)? 07.11.06, 13:26
        czy to jakaś nowa choroba trawiąca polską lewicę:-)? Czy może współczesna forma "kierezji"(www.slownik-online.pl/kopalinski/9B66E54F5B0A4FCCC12565E70058D24C.php)???
    • Gość: Text Kopniaka Kaczyńskiemu ale z Uszokiem Kaczor ma IP: *.telpol.net.pl 07.11.06, 13:09
      rację. Trasa Srednicowa i Autostrada a4 to inwestycje centralne. Chcą sie tez
      inni prezydenci podpiąć pod ich wykonawstwo. Juz czeka Kopel i Stania.
      Wyborcy nie rozróżniają zadań i kompetencji gminy. Dlatego dotychczasowi
      prezydenci tak łatwo wygrywają.
      • Gość: bula Re: Kopniaka Kaczyńskiemu ale z Uszokiem Kaczor m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:20
        nie mieszkam w katowicach ale zastanawia mnie z czgo kaczorek byl taki dumny w
        tunelu???
        moze z tego ze jego ministrowie nie zdazyli nic zepsuc???
        ciekawe co beda otwierac jak sie skoncza dawno zaczete inwestycje drogowe???
        poloczek chiba ze szesc kilometrow autostrad zaplanowal wybudowac w przyszlym
        roku???
    • Gość: Jacek Pikuła Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:29
      A mi ta DTŚ zrujnowała życie -zarobili
      architekci,budowlańcy,doradcy,skorzystali ci którzy z ruder przeprowadzili się
      do TBS itd...Mi z powodu budowy DTŚ wyburzono dom który wyremontowałem ,dano
      wzamian ruinę do remontu i odszkodowane które w żaden sposób miało się do
      odtworzenia tego co mi wyburzono.Mam wielki żal do władz miasta /nie personalny/
      Szkoda mi tych kilku lat dla tego miasta ,bardzo szkoda.
    • Gość: RoRoRo Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:42
      Katowice pod rządami Uszoka się wyludniają, co władz maista nie martwi. Nowa
      hala targowa powstanie w Sosnowcu i może zgarnąć sporo imprez jakie robiło MTK
      i Spodek. Projekty z najnowocześniejszych dziedzin realizowane przez
      Uniwersytet Śląski (np. biotechnologie) trafiają do Gliwic. katowice nie
      przegrywają już tylko z Krakowem czy Wrocławiem ale także z Sosnowcem i
      Gliwicami.
      Oczywiście to nie obchodzi ludzi o mentalności autonomistów czyli fanów Śląska
      sprzed rozwoju przemysłu - wtedy tu rzeczywiscie żadnych goroli nie było. A
      Górny Śląsk wygladałby dzisiaj jak Lubelszczyzna.
      Bardzo zabawne to wspominanie o bezpieczeństwie przez kandydata Szpyrkę - Po ma
      o bezpieczeństwie w programie zaledwie 8 linijek. Uszok nie ma nic.
      • Gość: el_matador9 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:56
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • holtze kaczynski precz ze slaska!!!!! 07.11.06, 15:06
        buta pisu i kaczynskiego jest porazajaca!
        kurduple przypisuja sobie nie swoje zaslugi juz od dawna...
        w pogoni za wladza zatracili zupelnie ludzkie twarze (choc pewnie nigdy ich nie
        mieli)
        ich zasada z nami albo przeciw nam doprowadzi polske do ruiny. nie mozemy
        dopuscic do wladzy pisu na slasku!!!

swoja droga uszok ze swoim asekuranctwem i brakiem odwagi doczekal sie tego co
        chcial. gdyby to byl zietek to wzialby mikrofon i pogonil precz kurdupli z pisu
        za brynice!!!
      • Gość: jm RoRoRo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:54
        RoRoRo czyli jeszcze niedawno roro68, prawda? sory, ale w tym kraju nie ma
        miejsca na prawicowych oszołomów. precz z prawicą w polskim wydaniu!
      • Gość: katowice "Głupi lud i tak to kupi" IP: 217.153.211.* 07.11.06, 16:49
        Gość portalu: RoRoRo napisał(a):
        > hala targowa powstanie w Sosnowcu i może zgarnąć sporo imprez jakie robiło MTK
        > i Spodek.

Chodzi ci o halę Kolportera? Bo taką mają budować w Sc. Ale jak może się
        domyślasz nie będzie ona słuzyć do imprez :-) Spodek to legenda i z tą legendą w
        regionie nikt nie wygra. Zobacz co dzieje się w Sosnowcu, a co w Katowicach.
        Sosnowiec cieszy się z wielkiej inwestycji, jaką jest budowa galerii handlowej.
        Jedyna rozwojowa inwestycja obecnie to poszerzenie drogi pod wiaduktem kolejowym.

W budowie udział miało poza "centralą", urzędem marszałkowskim, także miasto
        Katowice. A o tym, że wpływ miast w tą inwestycję nie jest bez znaczenia
        świadczą nie tylko pieniądze, ale prosty przykład: pamiętamy wszyscy, jak
        Świętochłowice utrudniały budowę DTŚ. Widać też jaki jest postęp w budowie DTŚ w
        Rudzie Śląskiej. Wpływ miasta jest więc bardzo ważny! Sposób potraktowania na
        tej marnej "uroczystości" prezydenta Katowic to tania polityka "głupi lud i tak
        to kupi" (Kurski). Jestem pewien, że gdyby obecnym prezydentem był człowiek PiSu
        lub Uszok byłby kandydatem partyjnym PiSu, z pewnością świeciłby blaskiem obok
        wodza Kaczyńskiego w glorii chwały. Trzeba trochę baczniej obserwować
        rzeczywistość, co na szczęście wiele osób robi.

Dzięki settembrini za linki!
        www.um.katowice.pl/naszemiasto/img/Slajd6.JPG
        www.um.katowice.pl/naszemiasto/2.htm
    • Gość: EFENDI Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:23
      zachował sie jak gó..arz, podpisując pod sukcesami Slaska, pod sukcesmai sztabu
      ludzi który dopina swego, realizyuje tak trudny projekt w tak trudnych czasach-
      zmiana stawki Vat na budowlankę, wyciagniecie kopyt prze3c gł wykonawce itd..
      Mam nadzieje ze ludzie to widzą i zrobią co trzeba 13-tego listopada.
      Zanm to uczucie kiedy inni za ciebie zbieraja smietankę, przecinją wstegi a ty
      chcesz z butów wsykoczyć by coś załatwić,śrdki zgromadzić, innych do swych
      pomysłów przekonać, realizujesz je a kiedy zaczyna widać efekty zjawia sie ktoś
      z nikąd i poklepuje w kuluarach po raminiu mówiąc
      "....kawał dobrej roboty, ale na mnie juz czasm musze wyjsc, ludzie czakają.....
      " przecina wstęge w swietle jupiterów i pręzy pierś, mówi ile problemów stało na
      drodze do tego monentu by dziś, po latach powiedzieć- dotrzymujemy słowa.......
    • Gość: RoRoRo Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 16:31
      Panowie, ś.p. towarzysz Ziętek kombinowałby jak zapisać się do PiS-u bo on
      chciał być przy każdej władzy. Za sanacji tępił komunistów, był posłem BBWR i
      podlegał wojewodzie Grażyńskiemu, którego tak nie lubicie. Za komuny podlegał
      wojewodzie stalinowcowi Zawadzkiemu, potem sekretarzowi Gierkowi i też
      posłusznie wykonywał rozkazy. Jak ZOMO mordowało górników na "Wujku" miał
      to ... wiadomo gdzie, a był wtedy członkiem Rady Państwa PRL. Więc jak w
      towarzystwie tego pana i innych fanów ZOMO chciecie gonić prawicę, to lepiej
      uważajcie w jakie towarzystwo trafiacie.
      Uszok ma ładny program budowalny ale mieszkanie w Katowicach wykupić na
      własność trudniej niż w Gdyni pod rządami PO.
    • ks.krzysztof Re: Won Gorole Kaczory ze Ślonska!! 07.11.06, 17:21
      Przybłęda przyszedł się podpisywać pod nie swoją robotą!!!!
      Spieprzaj Dziadu skond rześ prziszoł!!!
      • Gość: Staruszek Re: Won Gorole Kaczory ze Ślonska!! IP: *.sympatico.ca 07.11.06, 18:09
        Jo bym sie tyz nie podpisywol pod takom spieprzona robota....jerona wyzcie som
        gizdy pieronskie tako chala odwalic w srodku miasta ....tylko slonzok to moze
        spieprzyc .
        Artykul tyz autorowi wylazl z rozporka ....jo bym stal calkiem z daleka i nic
        nie godol .....:o)
    • Gość: Gość w laczkach Czego ten ciul szuka na Ślasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 18:31
      Kaczor na Śląsku szuka poparcia dla siebie i swioch przydupasów. Ślązacy
      powinni jednoznacznie powiedzieć NIE PiSdzielcom oraz nareszcie jasno dać do
      zrozumienia że zależy nam przede wszystkim na autonomi a Kaczorom powiedzieć
      won ze Śląska bo dla Ślązaków przyjazd jakiegokolwiek Kaczora jest uwłaczające
      i niegodne.
    • Gość: Jorg Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: 217.153.211.* 07.11.06, 18:44
      precz z polska okupacja !!! RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA !!!!!!
      • Gość: lucek Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 19:17
        eee tam podniecacie się. Najważniejsze że po wielu bojach o finanse inwestycja
        została przeprowadzona. A trzeba niestety ciągle lobbować niezależnie od tego
        kto siedzi w Warszawie. Więc niech Kaczor się cieszy z inwestycji razem z nami
        tym bardzie że dzięki jego rządowi uda się zapewnić środki na budowę dalszej
        częśći DTŚ do Gliwic
    • Gość: sezar@interia.pl Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: 193.151.25.* 07.11.06, 19:46
      dla mniue to najwieksze sku..... swiata jak ten skrzat jeb moze pojawiac sie i
      podpisywac pod sukcesami nie swoimi bo sam nis jeb... niezrobił to jest skandal
      i ..... kurdupla trzeba by na taczkach wywieśc. Wku..ł mnie tak ze cały sie
      trzese rany jak go nielubiłem teraz go nienawidze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: RoRoRo Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:03
      W odróżnieniu od np. lidera RAŚ ja tu jestem od wielu pokoleń u siebie.
      Skończcie ośmieszać Górny Śląsk przed Polską kretyńskimi pomysłami na poziomie
      wójta gminy Brynów (150 lat temu była). Bo gdzie Was ma UE to już się chyba
      dowiedzieliście przy próbie zarejestrowania narodu.
      Inwestycja powstała, mam nadzieję, że mimo pewnych trudności jakie spowodowały
      probkemy finansowe będzie zakończona. Co zrobić aby Katowice przestały
      przypominać Nowy Jork sprzed rządów Gulianiego ? Tylko Murzynów brakuje.
    • Gość: M Re: Wizyta premiera Jarosława Kaczyńskiego na Ślą IP: *.chello.pl 08.11.06, 00:37
      po takim wydarzeniu widać jak dużo ludzi chce autonomii dla Śląska...
      może spróbować jeszcze raz zaatakować, żeby w końcu wywalczyć autonomie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka