Gość: jaro Re: Tragedia w kopalni Halemba :-(((( IP: *.olsztyn.mm.pl 24.11.06, 19:27 jestesmy z wami slazacy , warmiak z olsztyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Tragedia w kopalni Halemba :-(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 09:58 Wielka tragedia...jak juz do niej doszlo...teraz tyle sie mowi o warunkach pracy gornikow, a wczesniej? Wybaczcie, moj ojciec poszedl na emeryture w wieku 43lat- ciagle komentarze, troche zlosliwe (a bo ja mam tyle lat co on a musze pracowac)...przezyl kilka wypadkow, w tym jeden z ktorego wyszedl cudem- zostal zasypany, znalezli go po wystajacych spod gruzow wlosach, nieprzytomy trafil do szpitala...co na to kopalnia? Odszkodowanie na lewo, 2 miesiace urlopu, ale...codziennie kolega wbijal sie za Niego, czyli w teorii moj ojciec caly czas byl w pracy! I tak za kazdym razem...myslicie, ze on jeden? Nikt nie zdaje sobie sprawy z rzeczywistej liczby wypadkow...pomijam fakt, ze od 8lat mojemu ojcu wg lekarzy przysluguje renta (popracujcie sobie w kopalni)...ale pracowac musial, bo zyc z 1500zł (lub mniej) renty to kpina... ...zreszta po ponad 20latach zycie za 3000zł rowniez. Ojciec teraz czeka na odszkodowania za choroby zawodowe (sznse sa male, nie musze pisac dlaczego)i pracuje, zeby dorobic do tego co sobie byl w stanie wypracowac na dole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uojćec Tym z Halymby. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 14:13 Pamjyntej Synek! W chodniku kajś, hoby mocni zagrzmjiauo, Strach napjoon nerwy i zńiywoloou ćiauo. Gośno Ftoś zawoou "Ratuj Matko Śwjynto"! Ćicho i ćima, wjyncy ńy pamjyntoom. Potym z uoddale dochodźi wouańe, Chyba idoom ku mje, dej jym śiyuy Pańie! Dej mi Boże wytrwać, modla śe żarliwje, Kamraty już blisko, żartujoom uo piwje. Ślimtoom tak jak bajtel; sztajger żgo mje suowym, Nojpjyrw do szpitala, do kośćioua potym! Starzikowe myśli po gowje śe tukoom, Kedy nos pokrzepjou żyćiowoom naukoom ... Synek, na grubje guymbij wjerzić trzeba, Z doua goornikom dalij je do ńieba. Synek, w kopalńi, śmjerć je ńiydaleko, Pamjyntej wdycki, ńy wjysz, co ćie czeko. Odpowiedz Link Zgłoś