Dodaj do ulubionych

Śląsk mnie wkurza

• Gość: szperacz Może ktoś wie, gdzie artykuł-azbest truje Gliwice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:41
      W artykule tym pisano jak jakiś Pan osobiście policzył ilość walających się płyt
      azbestowych w ilości około 2 tysiące, a Pan Marek Jarzębowski załamywał ręce,
      jakie to problemy ma Miasto a właścicielką terenu, który kupiła jakaś
      przypadkowa baba z Częstochowy!

KTOKOLWIEK CZYTAŁ, KTOKOLWIEK WIDZIAŁ, KTOKOLWIEK WIE ? ? ? ? ? ? ?
      • Gość: j/w <a href="http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3922501.h" targe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:54
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3922501.html
        To jest adres internetowy (link) tej strony, którą usunięto!
        Czy wolno likwidować całe artykuły?
        Obraźliwe opinie sądzę ze nawet należy, ale zlikwidować cały artykuł, to się
        raczej dotąd nie zdarzało? ? ? ? ?
    • Gość: Ewa Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:26
      Szanowny Panie! Po pierwsze jestem ciekawa czy jest Pan Ślązakiem, czy
      przyjezdnym? A po drugie wkurzył mnie Pan bardziej niż można sobie pomyśleć.
      Powiem Panu krótko jeżeli dla Pana liczy się życie nocne Katowic, to wyjeżdżaj
      Pan, mogę Pana nawet spakować. Dla mnie liczy się to że w Katowicach nie ma
      rodzinnych domów dziecka, że dzieci śpią w opuszczonych ruderach i że władze
      Katowic to olewają, że nie ma pieniędzy na konkrety. Przeraża mnie to że dla was
      liczy się tylko konsumpcja. A fakt jest taki że gdyby nie napływowi mieszkańcy -
      Śląsk byłby całkiem inny, kto go zniszczył, na pewno nie Ślązacy.
      • Gość: Jacek Re: Śląsk mnie wkurza IP: 217.153.142.* 19.02.07, 18:28
        Szanowna Pani Ewo, całkowicie się z Pania zgadzam i popieram Panią. Jestem
        Ślązakiem i bardzo nie lubię, kiedy ktoś pozwala sobie na robienie z ludzi
        dupków (przepraszam za słowo). Niestety, dużo zdolnych Ślązaków wyjechało z
        Śląska i zrobiło w innych państwach kariery. Dlaczego nie było to możliwe na
        Śląsku...?
        Pozdrawiam
        Jacek
        • fyrlok Re: Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 18:58
          Juz w samym rajchu jest wiyncej Naszych,
          niz dzisiej na Slonsku. Niestety.

Ale moze bydzie drigo Irlandia
          i kawal dobrego "materialu" wróci sie ?

Tysz wierza fest w slonski wirtschafzswunder,
          wszysko na to wyglondo, ze pudymy napszut.
    • Gość: henio psie kupy... IP: 193.108.34.* 19.02.07, 10:33
      Proszę nie winić prezydenta Uszoka za psie kupy. Psie kupy na chodnikach, to
      brak kultury właścicieli psów. Sam mam psa, i choć to nie jest przyjemne,
      zawsze po nim sprzątam. Naprawdę nie kosztuje wiele. Ludzie, jeżeli chcecie
      żeby wasze otoczenie się zmieniło, zacznijcie od siebie! Niestety stara prawda
      jest taka, że nie tam jest czysto gdzie sprzątają, ale tam gdzie nie brudzą...
    • Gość: katowiczanin Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:58
      Niestety wybieramy samorządowców na naszą miarę, którą stanowi wypadkowa obycia
      i wiedzy ludzi światłych i prostaczków. Widać owa wypadkowa jest dla nas
      niekorzystna. Dla prezydenta Uszoka złożenie oferty do Fostera jest czymś z
      kategorii Sience- Fiction, bo przecież jest kilku znajomych architektów, o
      których co prawda nikt nie słyszał, ale można się z nimi spotkać na raucie czy w
      teatrze, a więc są swojscy. Bylejakość spowodowana brakiem ambicji i urzędniczą
      maszynerią, zaściankowością władz, brakiem inicjatywy (bo lepiej żeby nic się
      nie działo niż żeby ludzie mieli krytykować) i tolerowaniem bylejakości
      powoduje, że jest jak jest. A diagnoza postawiona w artykule w części jest
      poprawna.
      Bo nie jest to standard śląski sprzed 80 lat, by o przebudowie kilku metrów
      ulicy (Dworcowa i Mariacka), przywróceniu dla ludzi części Korfantego, debatować
      przez 12 lat i tylko na ogólnym wku... uczestników tej debaty się kończyło.
      Niemoc, niemoc! Bo nie może być wytłumaczeniem problem z wykonawcą kanalizacji!
      Wysoka władzo z magistratu, jaja sobie robisz!
    • wislok1 Taaa 19.02.07, 12:21
      Śląsk według Kortko: kopalnie, huty, familoki, Katowice
      kopalnie, huty, familoki, Katowice kopalnie, huty, familoki, Katowice kopalnie,
      huty, familoki, Katowice kopalnie, huty, familoki, Katowice kopalnie, huty,
      familoki, Katowice

I jak tu się potem dziwić temu, że ludzie nie chcę się utożsamiać
      ze Śląskiem ?
      • Gość: katowiczanin Re: Taaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:26
        A gdzie ty coś wyczytałeś o kopalniach i familokach??
        • wislok1 Cóż 19.02.07, 12:43
          O familokach nie ma, fakt.
          Ale o hutach i kopalniach jest:
          "Myślę tutaj o opuszczonych hutach i kopalniach"

Chodzi mi o to, że tekst nic nie mówi o tym, że Śląsk to nie tylko GOP
          A potem wielkie halo i narzekania katowickich publicystów, kiedy np. Opolanie,
          Cieszyniacy, Bielszczanie
          nie chcą się identyfikować z Katowicami
          • wislok1 Re: Cóż 19.02.07, 12:46
            Dla Cieszyniaka sto razy bardziej atrakcyjniejszy jest Kraków czy Wrocław.
            Żeby Górny Śląsk stał się atrakcyjny powinien zerwać
            z wizerunkiem monokulturowej krainy hut i kopalń
          • Gość: katowiczanin Re: Cóż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:27
            Sam sobie zaprzeczasz. Piszesz o opuszczonych kopalniach i hutach, które czekają
            na rekultywację i nowe zagospodarowanie na wzór obiektów w Zagłębiu Ruhry, a
            zaraz obok o monokulturze. Jaka to monokultura kopalniano- hutnicza, skoro te
            obiekty już nie działają, a tamtejsi pracownicy albo wrócili w swoje rodzinne
            strony do Małopolski, w kieleckie albo na Pomorze, albo zmienili kwalifikacje i
            pracują w usługach? Rozważ to jeszcze raz.
            Niestety, podczas gdy w innych krajach regiony pełniące funkcję zaplecza
            surowcowego były restrukturyzowane, podczas gdy odpowiednia część z
            gigantycznych, wielomiliardowych zysków kompanii surowcowych szła na
            rekultywację i zmianę profilu gospodarki, w Polsce nadal krótkowzrocznie,
            ekstensywnie i barbarzyńsko eksploatowano Górny Śląsk do tego stopnia, że dziś
            dużo bardziej boleśnie odczuwamy powrót do normalności. A przywrócenie Bytomia
            do jego pierwotnej świetności jest niestety ponad siły tego miasta, mającego
            zresztą wielkiego pecha do władz samorządowych. Stąd wiele wrogości, między
            innymi z mojej strony, do władz polskich. Na szczęście owa wrogość jest coraz
            powszechniejsza.
            Tak to bywa, gdy ideologia zastępuje zdroworozsądkowe myślenie, gdy jeden z
            najbogatszych regionów (jeszcze 70 lat temu) w Europie świadomie się niszczy,
            kierując go do samodestrukcji. Dzięki Polsce i nieudacznictwu jej władz Śląsk
            jest gospodarczo 20 lat za resztą Europy, kiedy to przeprowadzano pierwsze
            zmiany w Zagłębiu Ruhry, te same procesy przeprowadzane dziś na Górnym Śląsku
            będa znacznie bardziej bolesne i dwukrotnie bardziej czasochłonne. Czasem
            żałuję, zresztą wcale nie czasem, po prostu żałuję, że mój dziadek brał udział w
            tzw. Powstaniach Śląskich. Gdyby Pierwsze 25 lat XX wieku inaczej się potoczyło,
            dziś żylibyśmy w innej rzeczywistości.
            • wislok1 Polska to nie RFN 19.02.07, 20:57
              Porównuj Śląsk do Halle, Bitterfeld, Chemnitz i innego DDR-syfu
              Tam wcale nie jest lepiej, mimo, że RFN pompuje i pompuje kasę.
              Nie Polska jest winna, ale komunizm
    • amoremio Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 12:57
      > Z zazdrością patrzę na to, co ze swoimi halami fabrycznymi
      > zrobili Niemcy w Zagłębiu Ruhry.

Jak juz chcemy byc tak calkiem genau,
      to wiekszosc tych fabryk itd. na Slasku tez jest "niemiecka"
      - hocby dlatego, ze ich potem ino na niby modernizowano..... :)
      • Gość: gosc1234 Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.netcologne.de 19.02.07, 18:36
        i co chcialem swoim wpisem powiedziec, czyzbys poczul powiew wiatru z zaglebia
        ruhry?
        • fyrlok Re: Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 19:00
          Co drugi metalowy wihajster
          mo jesze niymieckie napisy. :)
          • Gość: S. Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:08
            No przeca, ze mo :) i jo bych pedziol, ze uni nic nie robia,bo wszistko po
            nasych opach jesce zostolo
    • amoremio Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 13:02
      Kutz mo recht.

Coby wiedziec i porównac, cza poznac.
      Coby poznac, cza wyjechac - i wrócic.

A autorowi tekstu cos sie pofyrtalo.

Czy to w ogóle Slonzok ?
      • Gość: eurofanatik Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:04
        amoremio napisała:

> A autorowi tekstu cos sie pofyrtalo.
        >
        > Czy to w ogóle Slonzok ?

Przynajmniej autor tekstu potrafi na siebie krytycznie spojrzec. Jedna z cech
        zascianka jest brak wlasnie tego krytycznego spojrzenia. Czytajac posty
        najwiekszych, samozwanczych "obroncow" slaskosci, nie ma sie watpliwosci, ze to
        wlasnie oni sa czolowymi przykladami tego zasciankowego, prowincjonalnego
        myslenia. Forum katowickie jest najbardziej zakompleksionym forum na portalu
        GW; to o czyms swiadczy.
        • reksio.84 Re: Śląsk mnie wkurza 20.02.07, 23:29
          > Przynajmniej autor tekstu potrafi na siebie krytycznie spojrzec. Jedna z cech
          > zascianka jest brak wlasnie tego krytycznego spojrzenia.

Z tego wynika że Warszawa jest zasciankowa. Czy w twoim tekscie jest przejaw
          krytycznego spojrzenia? Link do tekstu ponizej.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=57570800&a=57652599
    • Gość: fdhd gdz 23 rynke katowice bana nr 6 ma jechac o IP: *.kapelusz.pl 19.02.07, 13:04
      23.46...czekam jest! ale oto numer sie zgadza ale tramwajarz mówi ze jedzie na
      słoneczną petle...no i wychodze lece na 820..w sumie na samo czekanie stracilem
      40 minut...ja sie pytam co do zawiocha?! ile razy cierpne na samą mysl ze mem
      wracac z katowic i to ma byc stolica aglomeracji????? artykół bardzo dobry w
      pełni sie z nim zgadzam ... łudz zaprosila do współpracy znanego swiatowego
      architekta a katowicą wystarczą szczeniaki po architektórze...pkp! pieknie
      k...pieknie!
    • Gość: przyjezdny Śląsk mnie wkurza IP: 212.160.152.* 19.02.07, 13:58
      Znowu biadolenie.
      Zamiast tego zacznijmy sami na codzień promować Śląsk - choćby w rozmowach ze
      znajomymi z innych regionów. Trzeba wprowadzić modę na śląskość i na Śląsk. Może
      na stronach Gazety otworzyć serwis ciekawych informacji o Sląsku, pomysłów na
      rozwój itd. - myślę, że wielu internautów zaangażuje się w takie dzieło. A potem
      tylko wyślemy link do Panów Prezydentów Śląskich Miast , Sejmiku Sląskiego ...)
      Myślę, że dzięki dziennikarskiej aktywności moglibyśmy wspólnie obserwować i
      rozliczać ich z wykorzystania naszych pomysłów.
      Może nową aglomerację, o której się ostatnio mówi nazwać Nowy Sląsk - to będzie
      się lepiej kojarzyło niż Katowice ?
      Od 17 lat mieszkam na Ślasku z własnego wyboru - i nie mam zamiaru się wyprowadzać.
    • semperfrei Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 14:03
      Paczcie: ten rydachtór sro do wlasnego gniazda
      i wysylo te jego twierdzenia-pierdzenia
      az do dalekiej wawy :

www.gazetawyborcza.pl/1,78490,3928850.html
      A tukej u nos sprzedawo nom te jego mysli
      jako "lokalne rozwazania" w trosce o nasz hajmat
      i tego tam.

Niy podobo mi sie takie zagranie.......
      • Gość: eurofanatik Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:07
        Twoja opinia jest przykladem potwierdzajacym to co napisal autor. Podstawowa
        cecha grajdola jest to, ze krytyczne spojrzenie na samych siebie jest niemile
        widziane. Ale posadzenia o prowincjonalizm byly obecne we wszystkich artykulach
        tego typu opublikowanych w lokalnych dodatkach (chyba tylko z wyjatkiem
        Warszawy). Tak wiec w swoim prowincjonalizmie nie jestescie sami.
        • reksio.84 Re: Śląsk mnie wkurza 20.02.07, 23:34
          Warszawa ma inny problem. Jest zadufana sama w sobie niestyty nie ma ku temu
          zbytnio wielu powodów.
    • semperfrei Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 14:04
      Pisol, ze cz sie chwalic pozytywnymi sprawami/cechami regionu.

A potym kolportuje negatywny scenariusz na calo Polska.

:(((((((( !
      • Gość: eurofanatik Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 23:10
        Bo taki byl zamiar aby redaktorzy naczelni napisali cos krytycznego pod adresem
        swoich miast. Na tym sie to cale przedsiewziecie opiera. W swojej ignorancji
        sam propagujesz stereotyp bezmyslnego mieszkanca swojego regionu... Smutne.
        • reksio.84 Re: Śląsk mnie wkurza 20.02.07, 23:36
          Zastanów się co ty propagujesz swoimi postami.
        • red_naczelny Re: Śląsk mnie wkurza 23.02.07, 16:20
          Zgadzam się, że artykuły z cyklu Przystanek miasto miały sprowokować dyskusję,
          ale ukazał się tez artykuł poza cyklem pt. Górny Śląsk pustynią kulturalną, co
          jest nieprawdą.
          Główny problem to niezrozumienie wielu problemów i skomplikowanej historii
          regionu Górnego Śląska przez mieszkańców pozostałych regionów Polski. Nigdzie
          indziej nie spotkasz takiego rozerwania pomiędzy przywiązaniem do tradycji,
          dawniej kultywowanych wartości, a niesamowitym potencjałem regionu, który z
          miesiąca na miesiąc się zmienia.
          Zbyt wiele osób spoza Górnego Śląska sądzi, że tutaj to tylko kopalnie, huty,
          szaro, buro, nic ciekawego, a jest wręcz odwrotnie. Jest wesoło, kolorowo, jest
          kilkadziesiąst firm, które rozkręcają biznes, kilkadziesiąt klubów z różną
          ofertą, galerie, wernisaże, happeningi.

Osobom z zewnątrz(gorolom) trudno dotrzeć do tych wszystkich inicjatyw. Służę
          pomocą (wystarczy kliknąć poniższy link).

uppersilesia.blogspot.com/ - Górny Śląsk, historia i wydarzenia
          kulturalno-społeczne
    • Gość: Obi-Wan-Kenobi Śląsk mnie wkurza IP: *.speed.planet.nl 19.02.07, 14:07
      Miasto jak miasto, trzeba przebudowac, odrestaurowac, zadbac, ale do tego
      potrzebny jest gospodarz, a nie urzednik i czcze gadanie!
    • frencen GWczyli gnoimy na przystanku i skłocamy miasta 19.02.07, 14:33
      GW czyli przystankowe gnojenie i skłócanie miast. Tania i mierna akcja
      ogólnopolska Wyborczej. GW tworzy platformę do gnojenia swoich miast, a
      wszelkiego rodzaju trollom daje mozliwosć wprowadzania zamieszania i skłócania
      między sobą miast i ich społeczności. Zero moderacji, zero szacunku. Nic tylko
      gnojenie. To ma dać wszystkim "zły obraz" naszych miast. Mamy poczuć szarość i
      marazm w jakim żyjemy. Dość odbierania nam naszych powodów do bycia szczęśliwym
      w naszych małych ojczyznach. GW czyli zgnoić miasto i skłócić miasta
      • Gość: leser z GW? Re: GWczyli gnoimy na przystanku i skłocamy miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:56

N'y Uoone pjyrse, n'y uostatn'e!

Tela TU już boouo tych "nawjedzoonych", co to by s'e kc'auy bez Roboty uobyn's'.

Życ' ze mjyszan'io Noom po uebach?!

S'n'i Jym s'e "próżniaczy" byt, s'edzyn'e po pabach, kavyjkach i kacmach.

Tela co na TO, to trza byc' ... bogaty!

A vto we Goornym Szloonzku przi Polsce, takym moge uostac'?

Bogaty jak te, co do Krakowa s'c'ioongajoom, coby s'e ... wyproożn'ic', ze
        poomocoom tych freloov co już majoom tam svoja drooga ze latarn'ooma.
    • Gość: reks Kutz bardziej szkodzi Slaskowi niż Bercik z filmu IP: 62.89.80.* 19.02.07, 15:01
      Fakt że Kutz ma już swoje lata i w kepele moze mu sie ''fyrtac''chociaż moj
      dziadek był starszy a o wiele mądrzej od Kutza gadal.Tym glupim
      stwierdzeniem ''że ze Śląska''trzeba uciec''kutz usprawiedliwia to że spieprzyl
      do Warszawy i w Zatoce czerwonych Swin może pogadać z towarzyszami tak jak
      kiedyś robił to w komitecie wojewodzkim.Ciekawe że takich bzdur nigdy nie
      wypowiedzial[by] W.Kilar,postac wielka o wiele wieksza od Kutza.Tacyludzie jak
      Kutz[farbowani slazacy niech wszyscy z tad wyjezdzają.A kutz nawet na wybory
      niech na ślask nie przyjeżdza ani po to by obchodzić kolejne urodziny,a pomniki
      czerwonym niech też stawia w warszawie.
      • Gość: henio Re: Kutz bardziej szkodzi Slaskowi niż Bercik z f IP: 193.108.34.* 20.02.07, 10:38
        Popieram!
      • Gość: joasia Re: Kutz bardziej szkodzi Slaskowi niż Bercik z f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 16:55
        ZGADZAM SIĘ z tą opinią ,
        moge tylko dodać ze jestem dumna i cieszę się ze moi dziadkowiie walczyli w
        powstaniach i na wojnie , choć nie jeden by sie w grobie przewrócił co tu się
        dzieje :/ smutne ale prawdziwe

szkoda ze nasz piękny krajobraz zarastają tomy bezmyślnie wyrzucanych śmieci -
        których nikt nie ma ochoty zbietać :/
      • Gość: AW Re: Kutz bardziej szkodzi Slaskowi niż Bercik z f IP: *.chello.pl 21.02.07, 19:55
        Kutz robi dobrą robotę dla Śląska. Jako jedyny parlamentarzysta mówi głośno o
        konieczności PRZYRWÓCENIA AUTONOMII ŚLĄSKA
    • gajane4 Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 15:03
      Wszystko co Autor tego tekstu wymienił jako wady Ślązaków są wadami Polaków, a
      może nawet całej Słowiańszczyzny. Jeśli Autorowi brakuje życia kulturalnego,
      niech pojedzie do Rybnika, a przekona się, że marazm nie jest cechą całego
      Śląska - to sprawa aktywności intelektualnej społeczności lokalnej. To nie
      przypadek, że ze społeczności rybnickiej (po wojnie miasto liczyło tylko ok. 25
      tys. mieszkańców) wywodzi się i Lidia Grychtołówna i Makowicz i Paleczny i
      Mikołaj Górecki i Tadeusz Kijonka i Edward Sosna i i i! To nie przypadek, że
      Rybnik ma taką szkołę muzyczną jaką ma. To nie przypadek, że ma takie centrum
      kultury i bibliotekę jaka ma, a akademicy skłonni do separatyzmu, z
      przerośniętymi ambicjami, byli w stanie dogadać się i razem w trzy uczelnie
      zbudować WSPÓLNY ośrodek akademicki (Gdzie taki drugi przykład?). Jeśli ktoś
      sądzi że "chwalę własny ogon" to się myli, nie urodziłem się w Rybniku, od 50
      lat mieszkam daleko od Rynika i wszystkiego spędziłem tam parę lat. Ale jestem
      dumny z tych lat, które mnie ukształtowały tak a nie inaczej.
      • Gość: dam Re: Śląsk mnie wkurza IP: 213.227.118.* 19.02.07, 15:28
        wkurzają psie odchody!!!!
        Powinni nałozyć jakieś wysokie kary na ludzi nie koniecznie młodych bo jak
        widze to psa mają osoby juz starsze!! to by sie wtedy nauczyli sprzątać po
        swoim psie tak jak to jest na zachodzie (nie byłem, nie widziałem ale tak
        słyszałem)
        • Gość: katowiczanin Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:34
          Psie g... są wszędzie, w każdym polskim mieście. Wystarczyłoby zatrudnić jedą
          osobę z odpowiednim odkurzaczem, żeby Śródmieście oczyścić, a wysokie grzywny
          też by pomogły. Zresztą te grzywny można już dziś nakładać, ale służby
          porządkowe po prostu tego nie egzekwują.
      • semperfrei Re: Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 15:35
        że ze społeczności rybnickiej (po wojnie miasto liczyło tylko ok. 25
        tys. mieszkańców) wywodzi się i Lidia Grychtołówna i Makowicz i Paleczny i
        Mikołaj Górecki i Tadeusz Kijonka i Edward Sosna
        -----------------

A to wszystko niby original-Slazacy ? Sicher ?
      • semperfrei Re: Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 15:36
        A L.Grychtowna:
        1) byla zona....Rakowskiego (tak, tego).
        2) od kilkudziesieciu lat siedzi w Niemczech.

:)
    • zbih kupe powdy 19.02.07, 15:40
      fragmynt, co Ślónzok mo zakozane chwolić sie, je samo prowda
      • beti22 Re: kupe powdy 19.02.07, 19:53
        Ja mieszkam w okolicach Swietochlowic( ALE NIE LIPINY) nie wyprowadzilabym sie
        nigdze jest mi tu dobrze.
    • Gość: Fundacja dla Śląsk Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:00
      My też jesteśmy wkurzeni, ale między innymi i na Pana. Popieracie w GW to
      tylko , co sami wymyślicie. Pan to wie najlepiej: o czym nie ma w gazecie, to
      to po prostu nie istnieje. I w taki sposób bez śladu pozostaje wiele bardzo
      zacnych działań, zacnych ludzi, chyba że wylądują w Warszawie, Wrocławiu, czy
      Krakowie, gdzie z pomocą pospieszą władze samorządowe, wspierani przez nie
      sponsorzy itd. Potrzebna jest koalicja ludzi, nie tyle dobrej woli, co czynu,
      potrzeba jest promocja tego co robią. Ale problem w tym, że na promocję
      potrzebne są pieniądze. Prawa rynku wydawniczego sa brutalne, najpierw reklama,
      potem ewentualnie artykuł.Może Pan pomoże nam wszystkim uwierzyć w samych
      siebie.
    • vivian.darkbloom Wady Ślązaków czy Polaków? 19.02.07, 16:33
      duża część narzekań autora ma w istocie odniesienie do całej Polski. Nie wydaje
      mi się, żeby np. przesadna skromność była wadą specyficznie śląską - to jest
      nasza wada narodowa a nie regionalna.
    • Gość: gorol zachodni Śląsk mnie wkurza IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 19.02.07, 18:02
      Pan redaktor się pomylił. Są dwie kategorie: prowincja i zad..pie. Prowincja to
      odległość. Zad..pie to mentalność. Sorry ale właśnie taka jest mentalność
      władców tego regionu i większości miast. Wyjątki takie jak Rybnik czy Bielsko
      raczej potwierdzaja regułę. I tu nie chodzi o to gdzie i w co się bawić oraz
      jak. Tu idzie coś co by nazwał duchem regionu. Tym co zwiali pewnie o to
      chodziło. Ale tak na pocieszenie to stolica również mimo że nie prowincja to ma
      znamiona z....ia i to przez duże Z no bo to stolica.
    • Gość: kkt Panie Kortko !!! Pan bredzi ! IP: *.tsi.tychy.pl 19.02.07, 18:08
      Gazeta Wyborowa znalazła sobie kolejnego malkontenta i podjudzacza !
      Dziękujemy takim "piewcom" Górnego Śląska - leniwym, lewomóżdżnym i
      po prostu głupim.
      • stalka1 beee... 19.02.07, 18:25
        zgadzam się całkowicie- w Katowicach nic NIE MA!!! to miasto powinno żyć,
        przecież mimo wszystko to również miasto studenckie!! ostatnio kiedy
        przyjechjała do mnie młodsza część rodziny wyciągnęła mnie na spacer, w sumie
        idea bardzo dobra, ale jest jedno pytanie_gdzie?! ulica stawowa? ile można nią
        chodzić? silesia? w szczególności chłopcy się ucieszą:/ kiedy chcieliśmy wejść
        do jakiegoś baru koło 23, w trzech nam powiedzieli, że "już nieczynne", w
        reszcie trudno było znaleźć miejsce.Apogeum sięgnęło kiedy chciałam pokazać im
        mój wydział i poszliśmy na Bankową...tyle studentek późno-wieczorowych jeszcze
        nie widziałam, a Bankowa niczym autostrada...jestem tu od października, bardzo
        polubiłam to miasto, szczególnie za sprawą ludzi, jednak trzeba pomyśleć o jego
        przyszłości, aby przyciągało, a nie odstraszało. O takim Wrocku czy Krakowie nie
        możemy na razie myśleć, ale zróbmy coś, co pozwoli nam się chwalić Katowicami!
    • gs-arts.net Chlopak slaski, w dupie szeroki i w barach waski 19.02.07, 18:10
      .....
    • Gość: st Re: Śląsk mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:13
      co (a nie kogo), ty kortko, kurduplu, pierdo...lisz?
      • Gość: byłem w kattowitz ślonzoki to nie poloki IP: 213.199.198.* 19.02.07, 18:20
        mówią po swojemu, syf, wyngiel i ogólna bryndza. Niech sobie o autonomie
        wystąpią. Oddam cały ślunsk za Wilno i Lwów.
        • drexler82 Re: ślonzoki to nie poloki 19.02.07, 18:23
          Jak widać kretyński artykuł w tak dennym serwisie sprawił że oceniasz tak, a nie
          inaczej mieszkańców tego regionu. Przykre, ale jak widać w Polsce w tym małym
          piekiełku gdzie każdy tylko patrzy jak dowalić innemu jest na topie.
    • jurekurban Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 18:20
      święta prawda! co tu gadać wiecej? przecież jak najbardziej znani Ślązacy to bercik, instruktor nauki jazdy i perła w koronie - kutz, to nie ma po co? do warszawy nie jedźcie, bo sie zgubicie, ale do wrocławia, krakowa, poznania już warto.
    • Gość: grfnio slask - potencjal zmarnowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:22
      taki wlasnie jest Slask, potencjal zmarnowany... lata sa potrzebne zeby cos z
      tego zrobic. Do zaoferowania niewiele, ale z drugiej strony Wroclaw tez niby nie
      a dzieki promocji 2gi krakow z niego robia!
      • drexler82 Tylko że Wrocław to taki balon który szybko pęknie 19.02.07, 18:26
        Bo nie ma na Świecie miasta w które wpompowane jest tyle promocji i reklamy, a
        takze przychylnosci mediow bo to one w 80% decyduja ktory region jest modny.

Aha, Wrocław nigdy nie będzie drugim Krakowem. Nie ta liga :)
    • akropol2007 Śląsk mnie wkurza 19.02.07, 18:26
      Polska to bardzo piekny kraj.Nie rozumiem dlaczego macie taki kompleks
      nizszosci.Podobny artykul czytalam o Kielcach.Co sie tam u Was dzieje.
      Czemu wiekszosc ludzi jest tak negatywnie nastawiena do wszystkiego.
      Poza granicami Polski wszyscy maja zupelnie inne zdanie.
      Mieszkam w Atenach .Od 15 lat nie slyszalam zandego zlego slowa o polakach i o
      Polsce.
      Jedyny minus to nadmierne spozywanie alkoholu przez naszych rodakow-niestety.
      Uwazam ze wszystkie wasze frustracje spowodowane sa wlasnie tym ze za duzo
      pijecie.
      ps.Nie zazdroscie innym miastom turystow typu:anglicy itp.ktorzy przyjzdzaja
      nachlac sie za darmo i obrazac naszych obywateli.Tacy klienci nie zotawia wam
      pieniedzy na dluzsza mete./kiedys sie zapija/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka