drgranat 22.02.07, 04:46 to w katowicach jeszcze dworca autobusowego nie mają??? buhahahahahahahahahahaahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szopen Re: Kolejny chętny do budowy dworca autobusowego IP: *.crowley.pl 22.02.07, 07:52 Głupich nie sieją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K_64 Re: Kolejny chętny do budowy dworca autobusowego IP: *.chello.pl 22.02.07, 08:56 hmm...wiele wnosi do tematu Twoj post...niech zgadne, jestes ze sOSNOWCA badz okolic ;) No chyba ze z przeslicznego cHORZOWA - oazy czystosci i piekna na Slasku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Kolejny chętny do budowy dworca autobusowego IP: *.chorzow.n4a.pl 22.02.07, 15:27 od chorzowa to 3 ch..e w bok frajerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fy to jest wlasnie ta dupowatość o której mówi Kutz.. IP: *.kapelusz.pl 22.02.07, 09:09 nie zaradność podniesiona do rangi cechy slązaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Nowy dworzec IP: *.chello.pl 22.02.07, 10:23 Nie śmiej się dr granacie. Katowice mają dworce autobusowe. Bo chodzi też - chociaż w artykule nie mówi się o tym wprost - o przeniesienie dworca PKS z ul. Skargi. Lokalizacja na Rzepakowej jest dobra, ale pod kilkoma warunkami. Już w tej chwili jest ona zakorkowana w godzinach szczytu przez mieszkańców Ochojca i częściowo dalszych południowych dzielnic. Należy więc opracować i zrealizować możliwość bezkolizyjnego zjazdu z Kościuszki w Jankego (bez stania na trzech światłach). Może dwupoziomowe skrzyżowanie z Kolejową? Ponadto przedłużenie linii tramwajowej (co zresztą jest planowane) i przystanek przy nowym dworcu autobusowym. Ale zacząć trzebaby od poszerzenia Rzepakowej i przebicia jej do Jankego (koło DH Lecrelc). Ponadto trzeba przebudować połączenie z węzłem z A4 (Brynowska, Mikołowska). A te problemy i tak trzeba rozwiązać niezależnie od tego, czy dworzec powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrowiczanin Panie Prezydencie - czas na drogi na południe Kato IP: 83.238.17.* 22.02.07, 16:55 Niestety nawet dwupoziomowe skrzyżowanie w tamtej okolicy (miejsce jest bo przecież pomiędzy Shellem a Cefarmem Śląskim można byłoby zrobić jedno duże wielopoziomowe skrzyżowanie ulic Kościuszki/Kolejowa/Jankego) nie rozwiąże problemów korków w tamtej okolicy, bo po zjeździe z niego w stronę centrum po 200m staniesz w megakorku do skrzyżowania Kościuszki/Mikołowska/Rolna. Brakuje niestety jeszcze jednego połaczenia pomiędzy centrum miasta a południowymi dzielnicami - można byłoby przedłużyć np. ulicę Francuską przez Muchowiec do ul. 73 Pułku Piechoty (Trzy Garby) i dalej przez las do Kostuchny i Zarzecza (odcinek od Trzech Garbów do Zarzecza był kiedyś projektowany). W rejonie Zarzecza/Kostuchny/Podlesia powstaje teraz najwięcej osiedli nowych domów i jeśli nie wybuduje się kolejnego wjazdu do centrum od południa to będzie coraz gorzej. Mieszkam na Jankego dość długo i kiedyś byłem w stanie do centrum dojechać zawsze w kilka/kilkanaście minut - teraz można o tym zapomnieć :-( Korki zwiększają się z roku na rok. Ciekaw jestem czy z Urzędu Miejskiego tego nie widać?? Kiedyś Pan Prezydent Uszok dojeżdżał do pracy z Kostuchny właśnie ulicą Kościuszki, często go widywałem jeszcze w służbowej 406-ce. Może teraz daje przez las do trasy bielskiej, potem autobahna i olewa korki na Brynowie. Ale Panie Prezydencie, nie każdy tak może... Ruch wschód-zachód już Pan udrożnił, teraz czas na północ-południe, oto moje sugestie: 1. Przebudowa/poszerzenie ulicy Brynowskiej 2. Przedłużenie ulicy Francuskiej przez Muchowiec do ulicy 73 Pułku Piechoty 3. Wybudowanie planowanej od dawna trasy od ul. 73 Pułku przez Kostuchnę do Zarzecza (z pominięciem tych "stanowisk ochronnych" jakiejś tam rośliny) 4. Wybudowanie drogi łączącej Panewniki z węzłem autostradowym przy oś. Witosa (lub węzłem Batory w Chorzowie), dobrze byłoby gdyby z drugiej strony połączyć tę drogę z drogą prowadzącą z Panewnik przez Starganiec do trasy wiślańskiej Ale zacząć można od najprostszego: zdjęcia znaku zakazu wjazdu na drogę prowadzącą od oczyszczalni w Panewnikach do węzła Batory!! Tysiące ludzi jeżdżą tamtędy codziennie żeby nie stać w korkach na Kościuszki i Ligockiej, niszczą zawieszenia, a od roku (kiedyś nie było tam zakazu) także łamią przepisy!! Od Chorzowa mozna tam wjechać bez problemu, a od Katowic zakaz i policja z mandatami (sam widziałem). Naprawdę wszyscy mamy stanąć w korku na Ligockiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
marot Re: Kolejny chętny do budowy dworca autobusowego 22.02.07, 10:05 Jak podane jest w artykule, dworzec autobusowy w Katowicach jest i to nie jeden. Chodzi o dworzec z prawdziwego zdarzenia, dla obsługi podróżnych zagranicznych, dla autokarów na trasach międzynarodowych, które zatrzymują się w Katowicach. Jeżeli chodzi o ul. Rzepakową jest to najlepsze wg. mnie miejsce, pod taką budowę bezpośredni wyjazd na Wisłę, łatwy dojazd na trasę Tychy-Bielsko. Tylko dojazd do centrum faktycznie wiąże się z niemałymi korkami na ul. Kościuszki. Wyjściem jest tu projekt połączenia dworca autobusowego i pętli tramwajowej, oraz budowa parkingów, gdzie można by pozostawić samochód i w 5 min dostać się szybkim tramwajem do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt w 5 min tramwajem do centrum?? IP: 213.227.87.* 22.02.07, 11:54 Pomarzyć można, owszem, to nic nie kosztuje. Teraz 5 minut, ale SPÓŹNIENIA robi 6-tka czy 16-tka z pętli w Brynowie do rynku, jeśli ma pecha do świateł, którymi poprzecinano Kościuszki. Rekord : Poniatowskiego, 2 min 40 sekund postoju przy braku szczęścia. A zablokowane źle zaparkowanym samochodem torowisko to poniżej norma. Ten "szybki tramwaj" trzeba by chyba puścić w powietrzu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahir Re: w 5 min tramwajem do centrum?? IP: *.altec.pl 22.02.07, 13:15 ad. pierwszego posta.. moze i nie mamy ladnego dworca autobusowego ale mamy najnizsze w polsce bezrobocie, a na ladne dworce, parki, pomniki jeszcze bedzie czas.. i gdy juz powstana beda najnowoczesniejsze i najladniejsze w polsce, gdyz beda budowane na doswiadczeniach innych i w nowych technologiach :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJK Re: Kolejny chętny do budowy dworca autobusowego IP: *.altec.pl 22.02.07, 14:33 Moim zdaniem rzepakowa to kompletna pomylka bo jesli tak to jeszcze lepsza lokalizacja (odleglejsza to napewno !!!! )bylo by zeby zbudowali dworzec w kostuchnie i puscili szybka kolej podmiejska mniej przebudowywania ;) - niech se Uszok pod domem postawi to przynejmniej on bedzie mial blisko. Ale powaznie jak to jest ze w Krakowie sie udalo swietny dworzec autobusony wybudowac i to zaraz kolo kolejowego co zrobilo z tego miejsca nprawde fajny punkt przesiadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś