Dodaj do ulubionych

Wstydzę się za rondo

IP: 62.233.185.* 16.03.07, 14:20
Zawsze znajdzie sie jakis pseudo-katowiczanin, ktory mysli ze to miasto
bedzie Krakowem. Moim zdaniem Rondo jest super, a nowoczesne budowle
znakomicie komponuja sie z nowoczesnym (przeciez) miastem, ktore rozwinelo
sie w ciagu ostatnich 200 lat!!!. Przeciez nie zaczniemy budowac starowek w
XXI wieku!!! (na dodatek wokol "Zenitu", "Superjednostki" itd.)
Obserwuj wątek
    • Gość: Peter nie ma czego tylko... IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.07, 15:06
      co to za ruina(foto)z tylu?wysadzic jak w Las Vegas
    • Gość: fatamorgana p. Waniek IP: *.smstv.pl 16.03.07, 15:21
      są gorsze w K-cach koszmarki socrealu przy "rynku", które straszą bardziej niż
      bezokienne ruiny w Bytomiu czy odrapane będzińskie slumsy, że o przybytku
      konsumpcji i tandety SCC zwanym, w miejscu którego mogłoby być coś lepszego, nie
      wspomnę. XIX-wieczne kamienice pruskie są jeszcze do odratowania, ale
      hipermarketów z nich nie zrobisz, więc wg tych z Młyńskiej lepiej niech stoją i
      niszczeją..
      • almanzor00 Re: O! Rondo! 16.03.07, 15:37
        Rondo jakie jest każdy widzi. A widzi to co chce widzieć.
        Jedni wspaniałą architekturę, drudzy doskonałą strukturę, trzeci rewelacyjne
        funkcje, czwarci nic nie warci - gniot.
        A ja oglądałem to "cudo" z każdej strony i doszedłem do wniosku że trzeba
        czasu, dużo czasu by dostrzec w tym obiekcie walory. Może z czasem patyna
        pokryje tandetę a sam obiekt zasłuży na miano eksponatu odzwieciedlającego
        okres stylu architektonicznego początku neokapitalizmu w Polsce.

Jednak napiszę o jednej sprawie. Ostatnio jechałem w strone ronda od Rynku i ze
        zdumieniem spostrzegłem jak zmalał Spodek. Pamiętam jak wspaniale rysowała się
        krzywizna tego obiektu, jak wyraziście wyglądał świetlik. Monumentalnośc tego
        obiektu wbijała w fotel a teraz - zmalał, skarłowaciał bo na pierwszym planie
        wyrósł mu konkurent i to do tego taki konkurent. Ilustracja powiedzenie o tym
        jak zły pieniądz wypycha dobry.
        I tylko dawnej panoramy żal.

Pozdro
        almanzor00
        • Gość: :) Re: O! Rondo! IP: *.smstv.pl 16.03.07, 15:42
          ty wiesz, ze masz rację z tą optyką, faktycznie mniej go jakoś widać, bo przy
          starym rondzie - wielkości ronda w powiatowym miasteczku - był Spodek czymś..
        • Gość: sqro Re: O! Rondo! IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 16.03.07, 16:43
          a według mnie ładnie współgra ze spodkiem i co? Przez kontrast z koszmarkami
          okolicznej pseudomoderny z PRLu jest naprawde niczego sobie.
          Zastrzeżenie mam natomiast do blachy falistej na dachu.
          • Gość: ~?~* Re: O! Rondo! IP: *.proxy.aol.com 16.03.07, 22:31
            Jak powstawala "Superjednostka" to wtedy nie bylo komputerow w prywatnym
            uzytku.Ale wtedy pamietam ze tez byly niezadowolenia. Jak powstawal " spodek"
            to wlasnie bylem zaskoczony jaka powstala propaganda tego obiektu. Byly juz
            wszesniej wystawione makiety jak to ma wygladac. I co dalo fantastyczny efekt.
            Ludzie slaska to zaakceptowaly, tak samo bylo z pomnikiem "Powstan Slaskich"
            Ale co najwazniejsze to to ze Spodek nie wchodzil w sprzecznosc z pozostala
            architektora czyli sie tzw. niegryzl sie z otoczeniem.
            Ale za to to rondo(tzw.poldekel to jest jakies wielkie nieporozumienie) Albo p.
            Uszok ma pieronym zboczony gust. Niewiem kto zaakceptowal ten projekt?
            • wilhelm4 Re: O! Rondo! 17.03.07, 06:35
              > Ludzie slaska to zaakceptowaly

A po jakiemu to ? Niby po slonsku ?!
            • wilhelm4 Re: O! Rondo! 17.03.07, 06:35
              > zaakceptowaly, tak samo bylo z pomnikiem "Powstan Slaskich"

???!!!
            • Gość: matt Re: O! Rondo! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.03.07, 08:42
              To coś zwane kopułą zbudowano, bo centrala monitorowania tunelu
              pod Rondem nie zmieściła się pod ziemią. Na pierwszych wizualizacjach
              kopuły wcale nie było, prawda "wyszła w praniu". Za PRL-u obudowano by
              to pewnie hutą, teraz wymyślono at hoc Rondo Sztuki (w którym nic się
              zresztą nie dzieje, czekają na 3 Maja? Kolejne wybory? Poświęcenie
              przez Ojca Dyrektora?)
              • Gość: cycero Re: O! Rondo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:19
                Kiedy otwarcie???????????
          • ben00 Re: O! Rondo! 16.03.07, 22:38
            bo jak się coś projektuje w tak newralgicznym miejscu należy, a przy
            dzisiejszej technice to pryszcz, przeanalizować perę symulacji widoków. Już
            starożytni wiedzieli co to złudzenie optyczne. Ale to elementarz. A dla
            obecnych twórców i ich recenzentów to nie ma znaczenia. Już się cieszą jak w
            ogóle coś nowego powstanie!
            Jak już nie potrafą posłużyć się programem do projektowania w 3D to
            przynajmniej niech zrobią makietę.
            A tak mamy klasyczną ilustrację do tematu: perspektywa a efekt wizualny.
            Proponuje to wziąć na tapetę przez studenta na pracę semestralną (bo na pracę
            magisterską czy doktorat to temat zbyt oczywisty).
            Poddaję to wszyskim "projektantom" centum pod rozwagę.

ben
        • wilhelm4 Re: O! Rondo! 17.03.07, 06:32
          > Może z czasem patyna pokryje tandetę
          No sicher.

Ino co mosz ajntlich do pedzenio ?
        • Gość: Omen Re: O! Rondo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 07:25
          może spodek i zmalał za to w jego pojemnym wnętrzu zagra w czerwcu SLAYER! i to z Lombardo na perkusji!!!
          Ostatecznie tylko to się jeszcze liczy.
    • Gość: alpe Wstydzę się za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 22:31
      Dawno zaden tekst tak mnie nie zirytowal. Napisany z taka arogancja, pycha. Pan
      Waniek nawet nie probuje odnalezc jakichkolwiek dobrych stron nowego ronda, za
      to zupelnie niepotrzebnie i wlasciwie bez zwiazku z tematem rozwija jakies
      historyczne bajdurzenia. Jakie znaczenie ma ze tych okolicach stal
      zameczek/cmentarz/cokolwiek? Bardziej zalezaloby mi gdyby w swym tekscie Pan
      Waniek merytorycznie opisal zalety starego ronda i przedstawil swoj projekt
      (chocby i tak nie bylo juz szansy jego realizacji). Bo kiedy slysze, ze
      przejscia pod rondem byly niegdys ciekawie rozwiazane, to odnosze wrazenie ze
      pan pisarz z braku argumentow posuwa sie do absurdu. Ktos kto choc czasem
      korzystal z podziemnych przejsc ronda z pewnoscia nie powiedzialby, ze byly one
      choc w najmniejszym stopniu "ciekawe". Byly niebezpieczne, brudne, ciemne i
      zagmatwane. Nie wiem dlaczego szanowny autor wysmiewa koncpecje galerii na
      rondzie. Z tekstu wywnioskowalem ze Slazacy jezdza jedynie z domu do pracy
      (pewnie wg autora na kopalni) i z powrotem. W ich zyciu nie ma miejsca na
      sztuke, nawet na wypicie kawy. Takie przyjemnosci sa zarezerwowane tylko dla
      Pisarzy, Malarzy, etc. Ja z checia pozwolilbym zeby uciekl mi tramwaj, zeby
      zobaczyc dokonania mlodych slaksich grafikow, ktorzy zdobywaja ostatnio
      wiekszosc nagrod w ogolnopolskich konkursach. Chcialbym zobaczyc prace moldych
      artystow, ktorzy moze przez dlugi czas nie beda mieli wystaw w
      komercyjnych, "poważnych" galeriach. Jeszcze slowo o malej architekrutrze.
      Placyk z fontanna, lawki, troche zieleni - mysle ze to duzy postep w porownaniu
      do pustego, pokrytego trawa placu gdzie mozna bylo usiasc pod czerwona wiata
      bez szyb(stare rondo). A sam wyglad kopuly? Na pewno budzi kontrowersje - ale
      chyba lepiej zeby Katowice byly nowoczesne, intrygujace, niz mdle i trwajace w
      stagnacji (gdyby zostawic rondo puste). To tyle ze spraw ktore w pierwszym
      momencie przychodza mi do glowy. Mam nadzieje ze wkrotce przekonamy sie
      ze "kopula da sie lubic".
      • Gość: ~?~* Re: Wstydzę się za... IP: *.proxy.aol.com 16.03.07, 22:40
        W pewnym sensie racja. Ale nie wtym miejscu. To jest przystanek tramwajowy,
        gdzie nalezy zachowac pewna doze uwage na swoje bezpieczenstwo. A nie zwracac
        uwage na wystawe wlazic pod kola tramwaju.
        • Gość: cycero Re: Wstydzę się za... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:22
          Fontanna jest agresywna a wiata ma niewidoczne szyby.
      • wilhelm4 Re: Wstydzę się za... 17.03.07, 06:37
        > bez zwiazku z tematem rozwija jakies historyczne bajdurzenia.
        > Jakie znaczenie ma ze tych okolicach stal zameczek/cmentarz/cokolwiek?

Gorolski arogant !

Widzisz synek - wlasnie to miol p.Waniek na mysli.......
        • Gość: alpe Re: Wstydzę się za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:47
          Co mial na mysli? Ja tez zaluje ze zburzony zostal palacyk Thiele-Wincklerow,
          ktory bylby dzis jedna z perelek Katowic. Ale przeciez go nie odbudujemy!
          Ciesze sie ze P. Waniek ma tak duza wiedze na temat Katowic, jednak nadal nie
          rozumiem co wnosi ten jego historyczny wywod. To jest jakas teoria spiskowa
          wedlug ktorej kazda wladza chce zagarnac rondo? Niewazne. Rzecz druga -
          nazywanie mnie gorolem jakos specjalnie mnie nie obraza. Chyba juz bardziej
          arogant. Bo bynajmniej historia mojego miasta jest dla mnie wazna,
          mowiac "zameczek/cmentarz/cokolwiek" chodzilo mi tu jedynie o kntekst artykulu.
    • wilhelm4 Wstydzę się za rondo 17.03.07, 06:29
      Brawo Autor !

lokalna/regionalna historia sie liczy,
      cza umiec "wachac", gynau!
    • Gość: KAtowiczanin Wstydzę się za rondo IP: *.chello.pl 17.03.07, 12:39
      A ja się wstydzę za takich bełkotliwych pierników ! Rondo jest OK ! a kopuła
      pasuje do Spodka !
      • Gość: Menschenfresser Re: Wstydzę się za rondo IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.07, 13:48
        copula = lacina: spólkowanie (no, powiedzmy, powiedzmy ladnie)
        • Gość: harc mistrz Re: Wstydzę się za rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:03
          Stara, nieogolona pierdoła jest z tego Wańka.
          Wszydzę się za niego.(He, he, he!!!)***
          Odpieprz się pan od tej kopuły na Rondzie!
          Nie tylko mnie się ONA podoba. (sic!)

Kup se pan słomkowy (jako artysta) kapelusz z rondem. [Jak Van Gogh!]
          Naturalna słoma bardzo dobrze działa na kopuły mózgowe.
          (HKP)
          ...
          - ECH, WANIA, WANIA - NIE MAM CI NIC DO DODANIA!!!
          • Gość: waniek Re: Wstydzę się za rondo IP: *.escom.net.pl 17.03.07, 16:52
            Dziękuję. Tak właśnie sobie wyobrażam klasę harc-mistrzów. Nie wykluczam, że
            kiedyś się do ronda przekonam. Ale nie tą drogą. Pozdrawiam
            • Gość: harc mistrz Re: Wstydzę się za rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:01
              Gość portalu: waniek napisał(a):
              > Dziękuję. Tak właśnie sobie wyobrażam klasę harc-mistrzów.

Nie ma za co.
              A właściwie, to jest...
              To za kolejny, po Wieży Spadochronowej, "zjechany" znaczący katowicki obiekt,
              tym razem na Rondzie. Z Wieżą Eiffla było podobnie...
              - Harc mistrze, kurna, takie som... (obcesowe - klasowe)!
              Też pozdrawiam. CZUWAJ!!!

PS: Czy artyści nie muszą się golić? Codziennie lub co drugi dzień?!

• Gość: kattowitz Wstydzę się za rondo IP: *.sol2.cable.ntl.com 18.03.07, 10:03
      ile ci za to dali ty agencie
      • Gość: cycero Re: Wstydzę się za rondo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:24
        Kto komu ? Wyrażaj się jaśniej.
    • Gość: equ Wstydzę się za rondo IP: *.chello.pl 18.03.07, 16:30
      a dlaczego Pan się wstydzi - a może pluje bo nie zarobił na projekcie?
      ergo dobrze że nie zarobił - bo skoro tak "projektuje" jak "pisze" to biada :)
    • Gość: lalka Wstydzę się za rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 11:34
      Nic dodać, nic ująć, Pan Waniek trafnie wypunktował i władze, i mieszkańców(czy
      nie warto częściej przypominać o mizernej statystyce chodzacych na wybory?)
      Pewnie trzeba stąd wyjechać, żeby z dystansu pewne sprawy stały się oczywiste?
      A po tutejszych opiniach widać, że trafił Pan celnie w najczulsze miejsca...
    • bartoszcze żebyż to pamięci Wańka mozna było ufać.. 19.03.07, 12:09
      Folwark katowicki był przy Piastowskiej, a Spodek powstał zdaje się na terenie
      jeszcze innej huty.
      A zawalenie się przejścia podziemnego przy przebudowie ronda to grudzień 2003.
      Niby drobiazgi, ale po cholerę podaje szczegółowe dane, jeżeli są nieprawdziwe?

Na pewno traci wiarygodność niezbędną do grania katowickiego Katona
      architektury. Ja zresztą nie podzielam jego pretensji do wyglądu Ronda (co
      najwyżej razi mnie pogorszenie funkcjonalności - przejście z Koszutki pod Pałac
      Ślubów to masakra).
    • Gość: katowiczanka Re: Wstydzę się za rondo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 14:45
      Czytam te wszystkie za i przeciw i nie ma żadnej w miarę obiektywnej oceny, bo albo najeżdża się na prezydenta miasta lub na autora artykułu. Co do pana Wańka to myślę że widzi on Katowice oczyma dzieciństwa i młodości szanuję jego wspomnienia ja też je mam bo żyję tutaj od urodzenia do dnia dzisiejszego i trochę inaczej odbieram zmiany które następują.Nie powiem że zachwycam się dzisiejszym rondem bo co do starego od początku było chybione, ale myślę że to dopiero początek jego życia tu potrzeba teraz dobrych gospodarzy do zagospodarowania jego wnętrz, a myślę że te projektowane są celne, niech wejdzie młodość do tego miasta.
      • Gość: Wersal. Re: Wstydzę się za rondo IP: *.proxy.aol.com 24.03.07, 18:57
        Mogla by szanowna pani zdefiniowac pewne okreslenie jak np. "obiektywna ocena"
    • Gość: nikt Re: Wstydzę się za rondo IP: *.telpol.net.pl 23.03.07, 23:10
      gdzieś pan Waniek był gdy powstawał projekt ronda?
      nie pasuje do miasta?
      do czego to do cholery nie pasuje? do pokrzyżowanego torami tramwajowymi rynku
      czy do starego, zrujnowanego dworca PKP? o PKS-ie nie wspomiając...
      Rondo jest powiewem XXI wieku, a katowice nie są Śląską starówką by robić z
      nich neoRomantyzm czy Barok w jednej postaci...
      śmiać mi się P. Waniek chce gdy czytam tak bzdurne wypowiedzi jak pana...
      jesteś pan nikim... panie Waniek...
      • Gość: Wersal Re: Wstydzę się za rondo IP: *.proxy.aol.com 24.03.07, 19:18
        Panie lub pani "nikt" chyba troche za duzo cos wypitego.
        Co ma do pawiedzienia zwykly mieszkaniec do realizowanego bzdurnego projektu?
        >Nie pasuje do miasta< A no cos nie pasuje kopula do funkcji na rondzie, na
        przystanku wezla tramwajowego. Niestyty ale prawda jest.
        A co ma w tym wszystkim "Stary dworzec" i PKS.
        Co to ma znaczyc > neoRomantyzm czy Barok w jednej postaci<.
        Wie pan co kazdy ma prawo sie wypowiedziec na temat, ale nawet z jakiegos
        bejkotu nalezy wyciagnac wnioski, nie co do osoby ale do wypowiedzi, moze cos w
        tym jest co dana osoba chce przekazac.
        • Gość: ja Re: Wstydzę się za rondo IP: *.telpol.net.pl 25.03.07, 00:43
          "A no cos nie pasuje kopula do funkcji na rondzie, na
          przystanku wezla tramwajowego. Niestyty ale prawda jest."

a jakie ma mieć funkcje przystanek tramwajowy na rondzie? chyba wszystkie
          funkcje przystanku spełnia, nie?

jakie funkcje rondo pełniło przed powstaniem kopuły?
          zielonego, jak ktoś to ładnie gdzieś określił, placu? na którym tylko trawa
          nogi stawiała?

nikt nie podaje konkretów, pisząc "projekt jest bzdurny". Dlaczego jest
          bzdurny? bo nie lubimy projektanta? bo krytykować "zwykły mieszkaniec" potrafi?
          może w "Państwa gusta" kopuła nie trafia, ale warto rozejrzeć się poza "swoje
          miekkie podniebienie" by "znormalnieć"?

• Gość: lalka Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 04:00
            Zepsuł proporcje (m.in. ze Spodkiem) i istniejące i sensownie zaplanowane osie
            widokowe. Wykończenie i użyte materiały też budzą litość - z jednej strony
            plątanina rur, z wierzchu blacha, a dołem pseudo-naturalne bryły piaskowca, nie
            pasujące tam ani formą, ani kolorem. Jak ktoś lubi sielankę, było z nich grotę,
            czy inną świątynię dumania na zielonym trawniczku wymodzić. Funkcjonalizm żaden
            orócz pomieszczeń technicznych, które przecież oprócz powierzni (z pewnością 10
            razy mniejszej), niczego nie wymagały. Tak powstał monument, zasłaniający widok
            nawet czekającym na tramwaj, któremu dorobiono po czasie artystyczną ideologię.
            Ta z kolei badzie wymagała kolejnych, niemałych kosztów. Ciekawe, czy
            klimatyzacja poradzi sobie latem z tą olbrzymią szklarnią, czy miłośnicy sztuki
            będa tam mdleć na potęgę? Płaska forma już ujawnia, że deszcz tego nie umyje, a
            przecież w tym miescie nawet dworca kolejowego odszorować, zdaniem władz, się
            nie da. Lepiej zburzyć i stawiać kolejne póldekle, piramidy i inne spirale
            magistrackiego intelektu. Czy nie wystarczyłoby w ogródku pana Uszoka?
            • Gość: matt Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.03.07, 11:04
              No dzięki, widać nie wszystkim gniot-półdekiel przygniótł dekiel.
              W Katowicach stawia się byle co zakładając, że hołota ponarzeka,
              zmęczy i się i przestanie, a kolejny "cud architektury" zostanie,
              bo przecież się go nie rozbierze. I te porównania: Altusa do wieżowców
              we Frankfurcie, kopuły do Piramidy Luwru, Korfantego do Pól Elizejskich...
              W mieście, gdzie wszystkie zwrotnice tramwajowe przerzuca się ręcznie
              wajchą, jak sto lat temu.
              • Gość: ? Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.telpol.net.pl 25.03.07, 11:25
                a czego ty człowieku oczekiwałeś po obecnych czasach? że stawiać
                będziemy "familoki", "familoki" i jeszcze raz "familoki"? dlaczego taki ogrom
                ludzi nie potrafi zaakceptować zmian? boicie się zmian?
                czy ktoś z was wyobraża sobie by w obecnych czasach na myśl "wybudujmy hale
                sportową" ktoś postawił SPODEK? czy na myśl "biurowiec" ktoś postawi 4 piętrowy
                stu-metrowy w zdłuż budynek? czasy się zmieniły...

przypomne tylko jak krytykowana była "chorzowska50" w czasach gdy powstawała.
                Teraz architektura do niej się "ustawia" a nie do superjednostki.

Marni architekci z tych, którzy konserwatyzm wypili wraz se swoim wiekiem.
            • Gość: :P Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.telpol.net.pl 25.03.07, 11:16
              dlatego własnie ten kraj jest tak zacofany, bo ludzie w nim mieszkający są
              konserwatywnie uprzedzeni do wszelkich przejawów modernizmu.
              No ale jeśli w krytyce wystawia się hasła typu:
              "Ciekawe, czy klimatyzacja poradzi sobie latem z tą olbrzymią szklarnią"
              czy też "ciekawe kto to umyje" albo "z pewnością 10 razy mniejsza".

Nie mam zamiaru porównywać obiektów, ale zazdroszcze francji, że mieszkający
              tam ludzie nie siali podobnych haseł do tych "katowickich" w strone "piramidy
              Luwru". Bo przecież "nie pasuje do historii miasta..."
              • Gość: lalka Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 12:41
                Mylisz się, siali, i to na potęgę, i tak w Paryżu jest do dziś. Tylko różnica
                taka, że średniowiecznego układu miasta nie zepsuje jedna szklana piramidka
                (przeżroczysta i funkcjonalna), usytuowana na sporym placu. La Defense jest
                dzielnicą, gromadzącą szkło i lustrzane monumenty, ale żeby osiągnąć zamierzony
                efekt, potrzebna jest przestrzeń, więc, jak słusznie ktoś tu wcześniej
                zauważył, trzba najpierw coś zburzyć, żeby snuć takie plany. Wizje zawężania
                przepustowości głównych arterii już potwornie zakorkowanego miasta są chore i
                tandetne, ale o tyle nieszkodliwe, że w większości pozostają w głowach
                urzedników i na papierze.
                A "modernizm" np. budynku Biblioteki Śląskiej, którego to pomnika profesora
                chyba wielu mu zazdrości, sprowadza się do tego, że po kilku latach z powodu
                ciasnoty nowego tworu instytucja ta zajmuje nadal pomieszczenia w 3 budynkach
                (!). Czy alpiniści zarabiają na sprzątaniu wewnętrznego, niedostępnego patio,
                czy nadal jest tam brudno, to pytanie do zwolenników tak opacznie
                rozumianego "postępu".
                • Gość: harc mistrz & HKP Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 21:26
                  Sfrustrowanym malkontentom nic nie pasuje i nic się nie podoba, co tylko się w
                  Katowicach buduje.
                  Najlepsze wg nich - tak jak ktoś tu wyżej podkreślił - byłyby tylko FAMILOKI,
                  FAMILOKI, FAMILOKI, FAMILOKI...
                  Najlepiej z "ajnfartami" od ulicy, ze sraczykami wspólnymi na półpiętrach, z
                  komórkami i chlewikami w podwórkach, z czerwonej cegły, nieotynkowane, z
                  malowaną olejno na czerwono stolarką okienną.
                  Jak u Janoscha w "Cholonku... z gliny".(!)
                  Dlatego p. Henryk Waniek "wstydzi się za rondo", pluje na PÓŁKOPUŁĘ na Rondzie,
                  i z czułością wspomina jakieś zagrzybiałe rudery starego, dawno temu wyburzonego
                  katowickiego dworu, przy jakiejś tam niemieckiej "strasse".
                  Najlepsze może byłyby dlań takie obiekty, które podkreślałyby przeszły-miniony
                  postniemiecki charakter miasta??? Kto wie...
                  • Gość: Lolek Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 23:08
                    A tobie się podobają te wybitne dzieła architektury, jak współcześnie stawiane
                    stodoły - np na Brynowie, albo szeregowce w Panewnikach, gdzie ludziska, choć
                    płotkiem od drogi odseperowani, z powodu oszczędności kazdego metra
                    kwadratowego działki budowlanej, do gardełek se bez te gardinki zaglądają?
                    Sporo dawnych familoków daje o niebo lepsze warunki egzystencji, bo wynajmowani
                    przez przemysłowców architekci na ogół znali się na tym, co robią. Dbali też o
                    tereny zielone, a te współczesnym uczonym od Uszoka zdecydowanie przeszkadzają.
                    • Gość: Wersal Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.proxy.aol.com 26.03.07, 14:04
                      Jeszcze raz napisze. Czy architekt skonczyl studia czy tez nie? Czy za kostke
                      masla albo za krowe, lub jeszcze za mercedesa? Dlaczego tak pytam? Jezeli jest
                      zamowienie na jakis obiekt , to niestety idzie sie zobaczyc gdzie to ma
                      powstac. Tzw."rekonensas, a pozniej siada sie do projektu. Taki architek ma tez
                      nowoczesne programy komputerowe syst. 3D i widzi swoj projekt w otoczeniu
                      rzeczywistym. Juz nawet wyobrazni nie musi wytezac. Drugie to to ze architekt
                      musi wiedziec o funkcji jaka ma spelniac projekt. Widziec w tym projekcie ludzi.
                      Tych mlodych i niestety tez tych starszych i nawet tych o wozkach inwalickich.
                      Ale niestety w tym projekcie widzi tylko funkcje biznesu. Ludzie sa na dalszym
                      planie.
                      Laczenie roznych gatunkow archi. razem to jest juz dewastacja miasta.
                      Symbole miasta. To sa obiekty ktore sie wpisaly w miasto po przez funkcje,
                      dzieje historyczne, piekno obiektu. Tutaj w wiekszosci stara sie zniszczysc.
                      Ale tu mamy pytanie kto stara sie to zniszczysc? Ludzie ktorzy nie sa z dziada
                      pradziada mieszkancem tego miasta. Ludzie ktorym te symbole sa obojetne. Ludzie
                      ktorym to miasto nic nie dalo.
                      Nawet te familoki sa symbolem nie tylko dzielnic Katowic ale calego slaska.
                      • Gość: odp. Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.telpol.net.pl 26.03.07, 21:28
                        to zostań sobie ze swoimi familokami jako wizytówką miasta... ja wole kopułę,
                        która ukazuje powiew świeżości w śląskiej architekturze, i nie obchodzi mnie
                        czy twórcą był mlody student czy architekt z 30letnim doświadczeniem... kopuła
                        będzie takim symbolem miasta jak obecnie spodek czy ludzie tobie podobni,
                        którzy będą nadal pluć w swoje miasto szydestwem, tylko dlatego, że to Pan
                        Uszok jest obecnym prezydentem.
                        jesteś żałosny z tymi swoimi wyjazdami, może zostań w domu?
                        • Gość: lalka Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:36
                          Zabierz, synku, ten "powiew świeżości" z sobą, i zamieszkaj w nim dożywotnio -
                          Twój ulubiony pomysłodawca tego koszmarku z pewnością za tak płomienną (szkoda,
                          że prymitywną) obronę, odpali Ci jakiś m.kw. bez czynszu.
            • bartoszcze Re: Półdekiel to koszmarek 27.03.07, 00:33
              Gość portalu: lalka napisał(a):

> Zepsuł proporcje (m.in. ze Spodkiem) i istniejące i sensownie zaplanowane osie
              > widokowe.

Zwłaszcza tę oś na NS, którą koncepcja Koniora całkowicie przegrodzi?
              • Gość: harc mistrz & HKP Re: Półdekiel to koszmarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:36
                - Bartoszcze, ty się trzym...!!!
                Może tukej jeszcze idzie o OŚ...
                TOKIO - B E R L I N - RZYM ???
                (hkp)
                ...
                ŚMIAĆ SIĘ CHCE...
                CZUWANKO!!!
    • jacekszz czy czakram to samo co chakra ? 05.04.07, 11:19
      Tyle sie czesto wspomina o tych chakramach w Polsce, jeden jest ponoc pod
      krakowemno i nigdy nie wiedzialem ze mielismy jeden pod Spodkiem :). Wspomnialem
      o tym mojim przyjaciolom hinduskim, i oni jakos tak dziwnie sie na mnie
      spojrzeli. Cos jak Gustlik z Czterech Pancernych gdy pytal sie czy mu jechal
      czolg po dolnej powiece. Chakry sa ponoc ulokowane wszdloz rdzenia nerwowego w
      kregoslupie, no nie bardzo ktos slyszal o podziemnych zdrodlach takiej mocy.
      Zreszta jest to sprawa wierzen, niekoniecznie wszystkich Hindusow. Ale moze oni
      sie moga cos nauczyc od Polakow.
      A z tym rondem i Spodkiem to prosze Autora artykulu, to moze nie przesadzajmy.
      Ta nowa kopula wyglada bardzo fajowo, a juz sobie nie wyobrazam ronda bez
      Spodka. A moze by tak skoczyc do winiarni pod kolo LOT-u (czy ona tam jest
      jeszcze ? Bo dwadziescia lat temu byla) na pare kieliszkow wina i chlupnac sobie
      na rozluznienie nerwow. Ja tam uwazam ze nie ma lepszego miejsca na ziemi niz
      Katowice choc niestety nie przyszlo mi tu mieszkac na starosc. Bylo nie bylo tam
      byl moj dom przez dlugie i szczesliwe lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka