Dodaj do ulubionych

Wybieramy logo aglomeracji śląskiej

IP: *.telsat.wroc.pl 12.04.07, 21:33
oj, jedna z osób z końcowej trójki to dość bliska rodzina pana rektora -
przypadek? SZKODA... bo założę się, że było kilka ciekawszych propozycji niż
jej praca. A propos, kiedy będzie szansa na zobaczenie prac i czy będzie to
szansa na zobaczenie wszystkich zgłoszonych czy tylko tych "najlepszych"?

---------------------------------------------------------------
układy, układziki polska specjalność :(
Obserwuj wątek
    • Gość: jogi Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.telsat.wroc.pl 12.04.07, 21:59
      ooops, ja wiem że tak to nie powinno wyglądać i nawet mi głupio, ale jest
      całkiem prawdopodobne że pomyliłem nazwiska i może się okazać, że nie chodzi o
      rodzinę P rektora. Przepraszam i już więcej nie piszę.
      PS chciałbym zobaczyć wszystkie projekty! Droga gazeto, ukazanie ich w necie nie
      powinno sprawić problemu nieprawdaż?
      • Gość: Redakcja Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 22:34
        Wybraliśmy tylko projekty osób, które były nam znane i sprawiały wrażenie
        lojalnych wobec naszej Gazety.
        Pozdrawiamy.
    • Gość: k4 Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 85.14.107.* 12.04.07, 23:49
      Ciekawy artykuł...brakuje...chyba tylko... obrazów/rysunków/szkiców tych 3
      wyłonionych prac ;)
    • semperfrei Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 03:16
      > kolei Jerzy Müller z Piekar Śląskich zabawił się śląskimi barwami
      > - zieloną i czarną, z których wyłania się litera S, jak Silesia.

Daltonista!

To moze kolory górnicze, ale napewno
      nie narodowe barwy Gornego Slaska !!!!!
      • Gość: nik Plagiat!!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.07, 09:09
        Przecież ten czarno-zielony znak to ewidentny plagiat Silecia City Center!!!
        Wystarczy spojrzeć: www.silesiacitycenter.com.pl/
        • cyklop Re: Plagiat!!! 16.04.07, 10:52
          no jasne... tak samo jako logo opla to plagiat mercedesa a peugeota - herb Pragi
        • Gość: Dorota Mańka Re: Plagiat!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:34
          z tak bezpośrednim odniesieniem do logo Silesia City Center to lekka przesada,
          aczkolwiek można doszukać się podobieństw (i może to dobrze?), ale
          logo "zaprojektowane" przez Pana Jerzego Müllera z Piekar Śląskich
          TO EWIDENTNY PLAGIAT LOGO STOWARZYSZENIA AGENCJI REKLAMOWYCH:
          www.sar.org.pl!!!!!!!!!! i nie wygląda mi to na przypadek...
    • semperfrei Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 03:18
      Cza naprawde miec potegowane,
      coby naszkryflac taki artikel,
      a niy wciepnons lobraskuf.
    • semperfrei Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 03:21
      Moja propozycja:

Logo/emblemat w formie
      KONTUR(ów?) Aglomerycji SLASKIEJ,
      - azeby bylo jasne, co to SLASK !
    • semperfrei Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 03:23
      > Sponsorem konkursu jest Metropolis Nieruchomości Komercyjne

To mi sie absolutnie nie podoba.
      Nie przy takim temacie. :((

Tym bardziej, ze ta akcja nic
      prawie nic nie kosztuje. :)
      • Gość: ph Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 62.29.172.* 13.04.07, 16:22
        fakt z drugiej strony ktos musiał dac te 7000 zł jako nagrode

wiec przy takich akcjach nie obejdzie bez sponsora
    • Gość: gosc Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.piekary.net 13.04.07, 07:57
      Rzeczywiście, szkoda, że nie pokazano wybranych prac...
    • Gość: czytelnik 7 tys. złotych nagrody??? IP: *.tsi.tychy.pl 13.04.07, 10:13
      Moim zdaniem to śmiesznie małe pieniądze za zwycięstwo w takim konkursie...
      • Gość: cuc czym jest Slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:22
        dla mnie to smieszne a raczej tragiczne ze probuje sie nazywac Slaskiem cos co
        Slaskiem nigdy nie bylo i nie bedzie... no ale niech sie ciesza... to bedzie
        najwiekszy zaszczyt jaki kiedykolwiek kopnal goroli... istny skok cywilizacyjny
        spowodowany jedna decyzja...
        a co do interpretacji logo z czerwonymi kratkami to chyba raczej symboliczne
        przedstawienie miast Slaska i Zaglebia, czyz nie?
    • Gość: Eryk Drawiński Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:56
      Jestem silnie związany ze Śląskiem i od początku kibicowałem temu projektowi.
      Podobały mi się wytyczne regulaminu dotyczące nowego, świeżego spojrzenia na
      Śląsk, którego nowe logo miało wskazywać na jego nowoczesność i rozwojowość.
      Dzisiaj mocno się rozczarowałem czytając, że symbolem Aglomeracji Śląskiej
      może być "odrapany śląski mur" lub "antyczna kolumna". O co tu chodzi ...?
      • Gość: deja vu Niestety wśród oceniających projekty ludzi IP: *.tsi.tychy.pl 13.04.07, 11:56
        brakuje widocznie młodych ludzi... Smutne to, że Śląsk walczący ze stereotypami
        brudnego, biednego, przemysłowego regionu może mieć logo symbolizujące mur...
        Uważam, że najwięcej szkód wizerunkowi regionu robią ludzie, którzy "usiłują"
        go poprawić... Dlaczego nie ma nawiązania w logo do Europy (a przynajmniej w
        pracach najwyżej ocenionych przez szanowne jury)? Może zamiast czerwonych
        cegieł warto by umieścić w logo żółte gwiazdy???
        • malipicasso Re: Niestety wśród oceniających projekty ludzi 13.04.07, 12:03
          >Może zamiast czerwonych
          > cegieł warto by umieścić w logo żółte gwiazdy???

gwiazdy to zły pomysł; wystarczy, że znajdują się na fladze UE i odwzorowanie
          ich na projekcie byłoby zbyt prostym (banalnym, nieoryginalnym) nawiązaniem do
          Europy.
          symbol Aglomeracji musi być jednoznaczny, nawiązywać do naszej rzeczywistości,
          ale i pokazywać szanse rozwoju
      • Gość: Albin Siwak Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 21:57
        Jaki MUR? ten co to napisał ma wyobraźnię ubogą jak konstrukcja cepa.
    • malipicasso Bez odrapanych murów... 13.04.07, 11:57
      Ja przerstawiłem 2 projekty:

portfolia.artserwis.pl/A4811X7639/131637
      pierwszy - to symbol węgla kamiennego zbudowany z dwóch strzałek w barwach woj.
      śląskiego jedna, druga - kolorach górniczych; strzałki oddzielone inicjałem
      nazwy Silesia, sygnaklizującym, że w skład Aglomeracjii miałby wchodziź Śląsk i
      Zagębie.

Ciekawe, jak wyglądają wyróżnione projekty...?
      • Gość: Zofia Przybylska Re: Bez odrapanych murów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:54
        A my się chyba znamy Panie Malicki;)))??...Łączą nas te same szkolne
        mury...jeśli już mam nawiązać do zarzutu;)
    • Gość: Mateo Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.crowley.pl 13.04.07, 12:29
      Uważam że logo autorstwa Zofii Przybylskiej jest świetne. Bez oporów przykleję
      sobie coś takiego na zderzak. Osobie której kojarzy się to z "odrapanym śląskim
      murem" należy szczerze współczuć i w delikatny, koleżeński sposób zasugerować
      łagodną terapię. Każdy kto miał w szkole geografię i jakąś mapę w ręku wie że
      tkankę miejską zaznacza się zazwyczaj we wszelkich odmianach brązu. Może to
      kwestia druku ale taki właśnie jest kolor w moim egzemplarzu Gazety. Poza tym
      dobre logo może funkcjonować w każdym kolorze, nawet jako czarno-biała
      pieczątka. Zestawienie czarnego z zielonym może i jest tradycyjne ale trudno je
      nazwać optymistycznym. Zanim przeczytałem tekst zwróciłem uwagę na znaczki i
      jasne jest dla mnie że owe prostokąciki to poszczególne miasta połączone w jedną
      strukturę. Do tego prosta czcionka napisu i nic więcej nie trzeba. Gdyby nie
      tekst WS (str.2) nigdy bym nie wpadł że to cegły. Może to jego głos na temat
      wizerunku Śląska (str. 11), a może olał zebranie redakcyjne?
      • Gość: E.D. Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 13:48
        ...zatem logo Pani Zofii Przybylskiej nie spełnia wymogów regulaminu, ponieważ
        znaki graficzne są nieczytelne lub niejednoznaczne w odbiorze różnych ludzi.
        • Gość: Mateo Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.crowley.pl 13.04.07, 14:30
          Jedynym logo, jednoznacznym dla wszystkich ludzi poza dziećmi, które jeszcze nie
          potrafią czytać jest zwykły napis. Sylwetka żubra nie jest jednoznaczna z
          bankiem i pieniędzmi podobnie jak sylwetka lwa też z bankiem i samochodami.
          • Gość: E.D. :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 14:49
            ...wyobraź sobie same te prostokąciki bez napisu, co za logo, WOW!
            • Gość: gosc Re: :-) IP: *.piekary.net 13.04.07, 14:57
              po pierwsze - mówiłem o sprzecznościach regulaminowych; po drugie - aglomeracja nie ma póki co nazwy...
        • Gość: vasc Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.strong-pc.com 13.04.07, 17:52
          W takim razie loga zaproponowane przez dwie pozostałe osoby tez sa
          niejednoznaczne. Ja nie wpadlem na to ze w pierwszym sa jakies "kolumny" natomiast
          w drugim logo trzeba miec duzo dobrej woli zeby zobaczyc litere S. Poza tym te
          dwie prace maja jedna wade. Co sie stanie jak aglomeracja nie bedzie miala w
          nazwie Silesia lub śląska? Natomiast w przypadku pracy Zofii Przybylskiej od
          razu zauwazylem, ze poszczegolne prostokaty symbolizuja miasta. Najwiekszy to
          Katowice.
          Tlumaczac to koncepcja muru, poszczegolne cegielki - miasta tworza jednolita
          strukture mur - aglomeracje miejską.
        • Gość: Zofia Przybylska Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:06
          Logo nie zawsze jest jednoznaczne w odbiorze wszytskich ludzi. I w tym chyba
          tkwi jego siła. Daje również pole dla wyobraźni.
      • Gość: pedadog Przyjrzyjcie się murowi!!! IP: 81.210.25.* 13.04.07, 14:54
        Na moje oko to logo p. Przybylskiej to nie tylko "odrapany mur" (gratulacje)
        ale rozkład miast aglomeracji (nie całkiem mi pasują te 3 prostokąty nad tym
        największym i brakuje Mikołowa ale poza tym się w miarę zgadza (a może mam zbyt
        bujną wyobraźnię...
        • Gość: wizjoner Re: Przyjrzyjcie się murowi!!! IP: *.kat.3s.pl 13.04.07, 20:30
          widze dokladnie to samo, a redaktorek obstaje przy odrapanym murze..
        • Gość: Kartograf Re: Przyjrzyjcie się murowi!!! IP: *.aij.pl 14.04.07, 03:36
          Ludzie!
          Z tego regionu jestescie, a geografii wlasnego podworka nie znacie. Logo pani
          Przybylskiej to po porostu mapa miast aglomeracji w ktorej granice
          poszczegolnych miast (jest ich 17 jak 17 miast w podstawowym proponowanym
          skladzie aglomeracji) zostaly sprowadzone do ksztaltu kwadratu a ich wzajemne
          ulozenie tak dopasowane aby z jednej stony jak najblizej odpowiadac
          rzeczywistej mapie a z drugiej nie zaburzac harmonii geometrycznej calej
          zlozonej bryly. Moim zdaniem to ciekawy pomysl na logo jako, ze nawet bez nazwy
          aglomeracji bedzie mial szanse byc jednoznacznie rozpoznawalny. Bez wzgledu tez
          na to jaka nazwe otrzyma nowy twor administracyjny zawsze bedzie mozna ja obok
          grafiki loga umiescic. Gratulujac pomyslu apeluje jednak do Gazety wyborczej o
          publikacje (chcby internetowa) wszystkich zgloszonych prac!!
          • lux_ex_silesia To żaden mur! - Opublikujcie wszystkie projekty! 14.04.07, 10:24
            Drogi Kartografie!
            Gdyby pomysł loga złożonego z kwadracików dotyczył np. Trójmiasta i był
            odpowiednio skomponowany, byłby dość ciekawy i sensowny, bowiem obejmowałby 3 a
            nie 17 czy ileś tam składowych. Oparcie się o mapę, czy diagram ekonomiczny nie
            raziłoby ze względu właśnie na niewielką liczbę elementów tworzących symbol.
            W projekcie "murowym" lub "diagramowym" jest stanowczo za dużo elementów.

Bardzo skutecznym probierzem, czy logo jest przyswajalne, przyjazne w oczach
            społeczeństwa jest zaprezentowanie go przedszkolakom lub dzieciom z klas
            początkowych podstawówek i poproszenie ich o odwzorowanie na papierze dowolną
            techniką tego, co zapamiętały po obejrzeniu projektu. Jeżeli większość dziatwy
            odwzorowuje logo na papierze w kształcie identycznym lub zbliżonym do
            oryginału, będzie to oznaczać, że logo jest dobre i zapamiętywalne.

Oczywiście ważne jest też powstanie skojarzeń między symbolem a rzeczywistym
            zjawiskiem, które ów symbol określa. Spośród trzech wyłonionych projektów, ani
            jeden nie kojarzy się bezpośrednio z aglomeracją, bowiem pamiętajmy, że
            znajomość kartografii w każdym społeczeństwie jest raczej kiepska i większość
            nie będzie kojarzyła rozsypanki kwadratów z obrazem kartograficznym zespołu
            miast Górnego Śląska. Najlepszym tego dowodem jest dziennikarskie skojarzenie z
            murem ceglanym. Akurat mnie ceglany mur bardziej kojarzy się z przemysłową
            Łodzią niż ze Śląskiem, gdzie większość budynków w miastach i osadach była
            tynkowana.
            Biorąc po uwagę fakt, że większość dyskutantów jest za tym, aby "Gazeta"
            opublikowała w internecie komplet zgłoszonych prac, proszę Redakcję, aby
            przestała się "bawić" (nazwaliście konkurs zabawą), lecz zwyczajnie spełniła
            życzenie Czytelników. Dzięki takiej publikacji uwiarygodnicie się, drodzy
            Redaktorzy, w oczach tych, dla których codziennie piszecie teksty i wykonujecie
            często ciekawe fotografie. Czekam na te 147 pozostałych prac. Niech wszyscy
            mogą zobaczyć, co mieszkańcy Górnego Śląska zaproponowali. Będzie
            przynajmniej... uczciwie!
            • Gość: Albin Siwak Re: To żaden mur! - Opublikujcie wszystkie projek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 22:03
              Może lepiej testować ma małpach? Wtedy będzie na pewno rozpoznawalne... Wstawmy
              w logo górnika rzucającego śrubami, bo z tym się ciemnej masie Śląsk kojarzy.
              Stek bzdur.
          • emenefix Szkoda ze plagiat 14.04.07, 11:06
            slask.blox.pl/2007/03/Logo-Ktore-waszym-zdaniem-najlepsze.html
            • Gość: go Re: Szkoda ze plagiat IP: *.chello.pl 14.04.07, 23:48
              Następnym razem tez umieszcze swój projekt loogggo na konkurs na stronie
              publicznej,miesiac przed ogloszeniem wyników.Bede potem wszystkich oskarzac o
              plagiat.Niezly patent i reklama!!!!!!!!!Nieżle kombinujesz emenefix
              • emenefix Re: Szkoda ze plagiat 15.04.07, 10:31
                No dobra tylko ze pomysł loga jako motyw przewodni bloga Gazety w Katowicach "My
                czyli Ślask", pojawił sie w momencie jego stworzenia czyli prawie 2 miesiace
                temu, gdy nawet o konkursie nie było nic wiadomo jeszcze...
                Nie rozumiem sugestii. Czy to dwa miesiace, czy meisiac czy jeden dzien
                wczesniej. W kazdym z tych przypadków mozna skopiowac pomysł :/
                • lux_ex_silesia Plagiat czy nie -to sprawa dla sądu a nie na forum 15.04.07, 11:02
                  Pomimo, że projekt Zofii Przybyskiej nie przypadł mi do gustu, to pragnę
                  zauważyć, że autorka wcale nie musiała popełniać plagiatu i jest wysoce
                  prawdopodobne, że zarzucany jej czyn nie miał miejsca.
                  Autorka wcale nie musiała zaglądać na stronę My, czyli Śląsk"
                  (www.slask.blox.pl), choć mogła to uczynić i wykorzystać istniejące tam logo.
                  Źródłem jej inspiracji równie dobrze mógł być ten sam blokdiagram geograficzny,
                  który wykorzystał do swego projektu emenefix.
                  Nie sposób zatem łatwo stwierdzić, czy popełniła czyn karalny.

DROGI EFEMERIXie!
                  Jeżeli będziesz nadal lamentował, że Zofia Przybylska ukradła ci pomysł logo,
                  to osiągniesz tylko jeden efekt, mianowicie przysporzysz projektowi "murowemu"
                  punktów w plebiscycie, sam nic nie zyskując (zostaniesz tylko przysłowiowym
                  psem ogrodnika).
                  Z kolei, jeżeli będziesz dalej publicznie oskarżać autorkę o plagiat, sypiąc
                  przy tym innymi "epitetami", to rychło wytoczy ci ona proces o zniesławienie,
                  który najprawdopodobniej przegrasz z kretesem.
                  Zatem proszę cię, ZAMKNIJ SIĘ i nie zakłócaj przebiegu "zabawy" w wybieranie
                  logo aglomeracji.

I tak cały ten konkurs to jedna wielka farsa, a redakcja "Gazety" ani myśli
                  publikować pozostałych 147 projektów, mając w głęboim poważaniu dość sporą
                  grupę zniesmaczonych czytelników.

Chwal lub gań wybrane projekty, a skoro uparcie twierdzisz, że Przybylska
                  podebrała ci projekt, to załóż sprawę w sądzie. Jak wynajmiesz dobrego
                  prawnika, to jako pierwszy składający pozew masz szansę na wygranie sprawy.
                  Miłej wiosennej niedzieli!
                  • emenefix Generalnie to w sumie wszystkie 3 proj. są WTÓRNE 15.04.07, 13:30
                    Abstrahując od odtwórczego logo nr 3, który istotnie mógł bazować na
                    blokodiagramie - rzeczy ogólnoznanej. To pewnie by było wiadomo gdyby redakcja
                    udostepniła wszystkie projekty. Tak na marginesie ja w swoim popełniłem bład,
                    gdyz nie ma Radzionkowa. U pani Z również... Gdyby okazało sie jednak ze
                    blokodiagram zastosowałem tylko ja i Pani Zofia to sprawa dla mnie jest jasna,
                    niemozliwy przypadek, jesli natomiast takich pomysłów było wiecej to wiadomo ze
                    niemozliwe aby wszyscy powielali mój pomysł.
                    Ale zastanówmy się szerzej
                    Pierwsze logo czerpie w sumie z loga Stowarzyszenia Moje Miasto a drugie wypisz
                    wymaluj logo Silesia City Center tylko wersja kanciasta... To wstyd ze w finale
                    takiego konkursu nie ma nic świeżego, nowatorskiego tylko cos co ma bardzo duzo
                    cech wspólnych z istniejacymi juz motywami graficznymi. Pozdrawiam również
                  • Gość: ZOFIA PRZYBYLSKA Re: Plagiat czy nie -to sprawa dla sądu a nie na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 14:22
                    Widze ze ktos tu zna się na prawie...Moze powiesz mi jak...oskrażyć kogoś o
                    zniesławienie! Mnie i Pana Rektora dodajemy z którym nie łaczą mnie żadne więzy
                    rodzinne.
        • Gość: ZOFIA PRZYBYLSKA Re: Przyjrzyjcie się murowi!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 14:34
          No właśnie;) Poza tym ilosc miast nie była do końca znana dlatego może i
          Mikołowa nie uwzględniłam, ale logo można zmienić kiedy wszytsko stanie się
          jasne
          • Gość: michał Re: Przyjrzyjcie się murowi!!! IP: 194.42.116.* 16.04.07, 15:42
            No tak, ale innych znaków zmieniać nie trzeba, bo są uniwersalne w tej kwesii
      • Gość: Zofia Przybylska Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:13
        Dziękuje za popracie!!! Z przyjemnością wysłałabym Panu taką naklejkę;)))
        • Gość: Mateo Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.crowley.pl 19.04.07, 18:19
          Nieśmiało pozwolę sobie zasugerować wydrukowanie wzoru w kilku wersjach
          kolorystycznych lub w jednym kolorze, lecz o różnej intensywności na bezbarwnym
          podkładzie. Możliwe będzie dobranie jakiegoś wariantu do lakieru karoserii
          unikając jednocześnie krzykliwości naklejki (czego nie można powiedzieć o
          pozostałych propozycjach). Trzymam za słowo i pozdrawiam.
          • Gość: Zofia Przybylska Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 20:47
            ;)...a jaki ten kolor karoserii? ale rozumiem, ze bez względu na wszytsko
            będziesz jeździł po całym śląsku...po POlsce po Europie po Świecie...i woził
            tym wszytskim ludziom Dobą Nowinę...ach rozmarzyłam się...
    • Gość: metropolitan Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 194.42.116.* 13.04.07, 13:06
      Wydaje mi się, że najlepiej Konurbację Śląską czy GOP odzwierciedla to logo,
      które jest przede wszystkim w śląskich barwach czyli logo Sławomira nomen omen
      Śląskiego ;) Jest proste, czytelne, nowoczesne i jak najbardziej śląskie. Pzdr
      • Gość: jaceeek Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.chello.pl 13.04.07, 13:12
        moze jakis skan? chetnie bym zobaczł te prace
        • Gość: metropolitan Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 194.42.116.* 13.04.07, 13:17
          Ja widziałem ino w gazecie... Nie wiem czemu nie ma w necie. Pewno później coś
          się pojawi z poślizgiem ;)
          pzdr
    • Gość: gosc Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.piekary.net 13.04.07, 14:39
      Pomieszanie z poplątaniem... wg regulaminu konkursu:
      >b. Logo powinno się składać się z logotypu w postaci elementu graficznego (symbolu).<
      Skoro tak, to 2 projekty nie spelniają wymogów, bo poza elementem graficznym-symbolem mają dodane nazwy. Ale... logotyp to logo w postaci liter (a dokładnie znaków pisarskich), Ładny bigos...
    • Gość: kace Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:12
      Jak dla mnie czerwone prostokąciki symbolizuja geograficzny uklad miast
      aglomeracji slaskiej, nawiazujac jednoczesnie do czerwonej cegly familokow ale
      dla autora artykulu to jedynie czerwone prostokaciki...Jesli chodzi o sama idee
      tego loga i o jego wyglad to dla mnie bomba
    • Gość: Michal to nie cegielki tylko rzut okiem na mape IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:16
      w tej pracy to nie cegielki tylko jak patrzec na mape samochodowa i zamienic
      miasta ktore oznaczone sa kolkiem na prostokaty. w ten sposob wyszlo superlogo
      w ktorym ujete sa wszystkie miasta aglomeracji!!! gratuluje
      • Gość: kace Re: to nie cegielki tylko rzut okiem na mape IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:27
        totez napisalem umiesz czytac ze zrozumieniem? czy tez pijesz nie do mnie?
      • Gość: karol Re: to nie cegielki tylko rzut okiem na mape IP: 194.42.116.* 13.04.07, 15:28
        A mnie te cegiełki czy jak to zwicie w ogóle nie przekonuje. Do tego jeszcze
        jest to pomysł, to nie jest on orginalny... wcześniej bardzo podobne
        rozwiązanie było juz pokazywane w gazecie przy okazji artykułów o Silesii.
    • Gość: E.D. Otwórzcie oczy i umysły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:42
      Nawet najprostsze logo powinno być atrakcyjne graficznie, przecież każdy z Was
      zna takowe! Wyobraźcie sobie same te prostokąciki w jednym kolorze bez
      jakichkolwiek podpisów itp. Chcecie mieć takie logo? Urodziłem się i wychowałem
      na Śląsku, reklamę i logosy tworzę od 15 lat pracując dla firm z całego świata,
      wiem o czym piszę. Proszę o przemyślane decyzje!
      • Gość: gocs Re: Otwórzcie oczy i umysły! IP: *.piekary.net 13.04.07, 15:57
        ... a dlaczego mamy sobie to wyobrażać w jednym kolorze? Nawet w wersji czarno-białej z zieleni zrobi sie szarość i sens zostanie zachowany. A podpisu nie ma, bo podobno nie miało być. Zresztą póki co nie ma żadnej nazwy dla aglomeracji, a jak już bedzie, to oczywiste, że będzie dodana do znaku.
      • Gość: zgryźliwy Panie E.D. dlaczego pan nie wysłał swoich IP: *.tsi.tychy.pl 13.04.07, 16:16
        prac na konkurs? Pewnie by pan go wygrał...
        • Gość: E.D. Re: Panie E.D. dlaczego pan nie wysłał swoich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 17:11
          To proste, nie wiedziałem, że taki konkurs został ogłoszony :-).
          • Gość: zgryźliwy Re: Panie E.D. dlaczego pan nie wysłał swoich IP: *.tsi.tychy.pl 14.04.07, 10:04
            Niech pan żałuje, do wygrania jest CAŁE 7 tys. zł. :)))) (co to za sponsor tego
            konkursu wysupłał taką dziwną kwotę?).
      • Gość: Mateo Re: Otwórzcie oczy i umysły! IP: *.crowley.pl 13.04.07, 16:40
        E.D., co ty chcesz od grafiki tego znaku? Sam symbol (bez napisu) to bardzo
        prawidłowa kompozycja na siatce modularnej wpisana w 2x kwadrat, w układzie
        horyzontalnym. W dodatku jeden z większych elementów jest centralną dominantą.
        Całość to synteza mapy. Trudno o coś lepszego. Wszystko co jest potrzebne jest,
        bez żadnego przegadania. Skoro twierdzisz że się tym zajmujesz to podaj jakiś
        konkretny kontrargument. Potrzeba ci tam jeszcze katowickiego spodka? Można
        oczywiście zaproponować symbol kopalnianej wieży wyciągowej ale to już poziom
        Bercika, którego kręcą poznaniacy. Do tego chcesz równać?
        • Gość: E.D. ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 17:08
          Twoje wypowiedzi zawierają dużo emocji, wydaje mi się, że coś łączy Cię z
          autorką lub bezpośrednio samym projektem :-). Nie piszę, że kompozycja jest zła,
          czy pomysł pozbawiony logiki. Śląsk to bardzo ważna część Polski i zasługuje na
          coś bardziej wysmakowanego.
          • Gość: Mateo Re: ;-) IP: *.crowley.pl 13.04.07, 17:29
            Zapewniam cię E.D. że nic mnie nie łączy z projektem ani z autorką, no może poza
            tym że miałem kiedyś ćwiczenia z takiego projektowania. Logo po prostu mi się
            podoba, nawet bez napisu. W dalszym ciągu nie przedstawiłeś żadnego konkretu na
            nie ale przyznaję że dyskusję trzeba zawiesić do czasu publikacji reszty
            propozycji. Jak dotąd znam tylko te trzy.
        • emenefix Re: Otwórzcie oczy i umysły! 14.04.07, 22:55
          Wszystko prawda. Ale to juz BYłO !!
          forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php?t=1639&highlight=
          slask.blox.pl/html
    • Gość: :) Sławomir Śląski [haha] IP: *.smstv.pl 13.04.07, 16:05
      z Jaworzna, i jak ma tu chłopak się tłumaczyć?:) A logo jak logo, może być.
    • reksio.84 Masakra! 13.04.07, 16:53
      Żadne mi sie nie podoba. Są proste, nie ma w nich ani krzty fantazji.
    • Gość: markus Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.eranet.pl 13.04.07, 16:56
      te wybrane prace w żadnym przypadku na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z
      regionem Śląska. Każdą można zaadoptować dla innej firmy czy regionu ,wystarczy
      tylko zmienić napis. Miało być to logo wybrane przez przedstawicieli wszystkich
      miast, powstającej aglomeracji a nie jak czytamy w artykule wybrane i ocenione
      przez rektora ASP, nie są to prace kwalifikacyjne na tą uczelnię.
      Uważamy że powinno się udostępnić na stronach internetowych Gazety wszystkie
      złożone projekty i pozwolić by mieszkańcy tego regionu wybrali takie logo które
      odpowiada temu społeczeństwu,charakteryzując jego gusta i zapewniając mu
      poczucie niezależnego wyboru. Ciekawe czy opinia ogółu będzie pokrywać się z
      wyborem zaproponowanym przez jury.
      • Gość: Albin Siwak Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 22:11
        I dostaniesz katedrę w Licheniu... NIE! Śląsk i Katowice są stolicą
        funkcjonalizmu , tylko prostota, precz z eklektyzmem i badziewnym gustem.
        • Gość: markus Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.nest.gliwice.pl 22.04.07, 13:55
          mam wrażenie że twój osąd gustu i poczucia piękna ludzi tego regionu jest błędny.
          Zapewne jesteś przedstawicielem tej warstwy społeczeństwa która uzurpuje sobie
          wszystką wiedzę o Śląsku jego ludziach oraz ich gustach ( a Licheń nie powstał
          na tym terenie). Racja jest że mamy tutaj za mało piękna ale większość
          powstałych tu projektów i budowli była narzucona przez przybyszy i nie była
          akceptowana przez mieszkańców tego regionu. Po wojnie było to bolszewickie
          poczucie piękna narzucone przez kacyków z wykształceniem suwnicowego, a w chwili
          obecnej jest promowane przez zacofane skrajne prawicowe ugrupowanie z jego wiarą
          że to co "boskie"(katolickie) to jedynie prawidłowe, słuszne i piękne.Przykładem
          niech będą programy TV Katowice które jakby przeniesione z innej odległej pod
          względem historycznym epoki i sprawiające wrażenie lub nawet pewność że są
          wiadomościami parafialnymi. To narzucanie temu regionowi tylko religijności
          sprawia że nie jest on postrzegany jako centrum postępu ,rozwoju a ponadto jego
          społeczeństwo jest traktowane przez przybyszy z poza niego jako nie mających
          własnego wyrobionego poczucia piękna czy też własnej wartości..Każdy z nas ma
          swego Boga w sercu i to jest ten Bóg prawdziwy nie skażony administracją
          kościelną. Moja propozycja by pokazać wszystkie prace zgłoszone na ten konkurs,
          nie ma na celu zakwestionowanie wyboru jaki dokonała jury , lecz tylko
          porównanie oceny większej ilości odbiorców a nie tylko wąskiego grona jury.
          Wybór loga nie jest budową mostu czy też innej budowli która wymaga oceny
          wąskiej ilości specjalistów gdyż może to zagrażać ludzkiemu życiu.Brakuje w tych
          wszystkich rozważaniach głosu osób będących w jury i ich odpowiedzi na proste
          pytanie "Co tobą kierowało że zagłosowałeś na ten a nie inny projekt?"
          Jeżeli byśmy mieli wgląd w każdą zgłoszoną pracę to może nasza ocena wyboru
          jakiego dokonało jury byłaby bardziej obiektywna i sprawiedliwa.W założeniach
          miała to być zabawa a zrobiło się minipiekło. A na koniec to czy pokazanie tych
          prac nie byłoby nagrodą dla tych 150 ludzi którzy w przeciwieństwie do reszty
          społeczeństwa wykazują zaangażowanie w powstanie tej aglomeracji. Chyba im się
          to należy!!!!. Gazeta na tym nie ucierpi a wprost przeciwnie jej nakład z
          wydrukiem tych prac wzrośnie
          • Gość: kozodój Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.bater.net.pl 22.04.07, 15:21
            masz absolutna rację człowieku. Absolutną!
    • Gość: A Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 80.48.225.* 13.04.07, 17:13
      Autor artykulu winien, przed popelnieniem swego dziela, sprawdzic jakie sa barwy
      Śląska Górnego i Dolnego oraz jakie barwy uzywa sie w stosunku do calego Śląska.
      • preta Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 17:52
        Te loga sa okropne! Jesli te trzy sa najlepsze (wg. rektora ASP), to jakze
        zenujacy musial byc poziom tego konkursu. Szkoda, ze w internecie redakcja nie
        zamiescila wszystkich propozycji!!!
        A wracajac do tej trojcy, to slaska smuta. Bez polotu, finezji i odrobiny
        szalenstwa. Czy jest w ogole sens robic takie amatorskie konkursy? To juz
        lepsze bylo logo, ktore Gazeta miala na swoich lamach jako znaczek akcji.
        • reksio.84 Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej 13.04.07, 19:30
          > A wracajac do tej trojcy, to slaska smuta. Bez polotu, finezji i odrobiny
          > szalenstwa.

Ktoś se po prostu siadł z linijką w ręce i namalowal kwadraciki, kolumny (co ma
          w ogóle oznaczać litera M ???) S w kształcie prostych kresek :-/

To juz
          > lepsze bylo logo, ktore Gazeta miala na swoich lamach jako znaczek akcji.

Dokłądnie to było lepsze. Nawet lepsze od tych ma pobliskie centrym handlow SCC.

Mam nadzieje że konkurs zostanie unieważniony.
      • Gość: Menschenfresser Re: Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.07, 18:29
        Jasne, zgadza sie.
        Ale w slaskim wydaniu Gazety siedzom
        ino same podciepnione pamponie.
    • jazg1 Wszystkie 3 są szpetne 13.04.07, 18:26
      Lepiej nie wybierać niczego, jeżeli mamy wybrać takie paskudztwa.
      • lux_ex_silesia Żałosne niedoróbki, żenada niekompetencja jurorów! 13.04.07, 19:56
        Jakby życzliwie nie spojrzeć na 3 wybrane przez Wysokie Jury projekty, to ani
        jeden nie stanowi dobrego przykładu loga dla szanującego się regionu,
        aspirującego do rangi metropolii o europejskim znaczeniu. Można dyskutować nad
        przyjęciem jednego czy dwóch projektów dla pewnych instytucji, czy firm, ale po
        niezbędnych modyfikacjach kompozycyjnych i kolorystycznych.
        Niestety, jeżeli jeżeli mają być to loga terytorialne, to wyłącznie dla...
        zadupia. A skoro takie projekty wybrała artystyczno-polityczna elita
        województwa śląskiego, to już sami sobie dopowiedzcie, jaki poziom reprezentuje
        owa grupa.

ANALIZA PROJEKTÓW (bez napisów, bowiem nazwa zespołu miast jeszcze nie jest
        ustalona):
        1. Zofia Przybylska (Katowice)
        plusy: odzwierciedlenie wizualne mapy aglomeracji w diagramie stanowiącym logo
        (jedyny związek z regionem);
        minusy: trywialny (jest to prostacki diagram szkolny), z kardynalnym błędem
        podręcznikowym, bowiem zawiera zbyt wiele drobnych elementów; każdy, kto
        pamięta lekcje geografii ekonomicznej lub studiował geografię czy ekonomię
        pamięta zapewne diagram pt. "Ludność miast GOP" z zaznaczonymi miastami w
        formie kostek, których wielkość odpowiada liczbie mieszkańców; właśnie taki
        szkolny diagram jest ewidentnym pierwowzorem "pomysłu" autorki; kolorystyka
        jest zupełnie niezwiązana z regionem, a skojarzenie redaktorów z ceglanym
        murem - zupełnie chybione; odzwierciedlenie aglomeracji w diagramie
        zrealizowane w wersji GOPowskiej (z lat 50-70. XX w.), a nie tej proponowanej
        przez wojewodę (obecnie powinno być więcej kostek), zatem logo to jest
        nieadekwatne do treści jaką ma przedstawiać i zapewne nigdy nie będzie, zaś z
        powodu zbyt wielkiej liczby elementów w praktyce nie spełnia funkcji symbolu
        zespołu miast.
        Ocena ogólna (1-6): 2.

2. Jerzy Müller (Piekary Śl.)
        plusy: logo zawiera się w kwadracie (klasyczna zasada symboliki), jest dość
        łatwo powtarzalne;
        minusy: totalna sztampa typu piktogram kolejowy (takich logo znajdziecie w
        dziejach grafiki użytkowej mnóstwo), jest sztywne, kanciaste, zamknięte, przez
        co nie zawiera treści pozytywnych, kolorystyka negatywna (burozielony i
        czarny), zupełnie niezwiązana z przyszłością regionu, lecz wyłącznie z jednym
        elementem z przeszłości (zieleń i czerń to symbole nie Górnego Śląska, lecz
        WYŁĄCZNIE górnictwa węgla kamiennego); zbyt mocne wypośrodkowanie zazębienia
        jednego elementu o drugi (nieprzemyślane proporcje zachodzenia elementów)
        powoduje zamazanie symboliki ogólnej kompozycji, którym zapewne miało być "S"
        (słabo widoczny element wiążący logo z regionem).
        Ocena ogólna: 2+/3-.

3. Sławomir Ślaski (Jaworzno)
        plusy: czytelne M i S, jednak teoretycznie pasujące jako logo Muzeum Śląskiego
        (gdyby nie zawarta symbolika) a nie związku miast; jedyny dymamiczny projekt
        spośród trzech wyróżnionych.
        minusy: symbolika stylizowana wcale nie na antyk, lecz na faszyzm - bardzo
        jasno widoczne są silne akcenty runiczne (znak pośredni między 13 a 16 runą),
        pragermańskie, dodatkowo podkreślone przez kolorystykę rodem częściowo z flagi
        państwowej III Rzeszy (krwista czerwień i niedoprecyzowany, zbliżający się ku
        czerni granat); ostry hak widoczny w logo niesie wyłącznie bardzo negatywne
        treści, związane z zabijaniem (w zestawieniu z czerwoną barwą symbolizuje długą
        krwawą śmierć).
        Gdyby przenieść się w czasie do okresu okupacji hitlerowskiej, spokojnie
        możnaby przyjąć ten projekt jako symbol nazistowskiego Schlesisches Museum,
        którego zadaniem byłoby udowadnianie pragermańskości Śląska.
        Ocena ogólna: 1 (z powodu jasnej symboliki faszystowskiej).

Mogę się założyć, że wśród 150 nadesłanych projektów znalazły się o niebo
        lepsze, bardziej dynamiczne, otwarte, niosące pozytywne treści symboliczne,
        związane symboliką i kolorystyką z przeszłością i przyszłością regionu.
        DLATEGO POPIERAM WNIOSEK DYSKUTANTÓW O ZAMIESZCZENIE W INTERNECIE WSZYSTKICH
        NADESŁANYCH PRAC.
        Wnoszę też o unieważnienie konkursu jako wyjątkowo jaskrawego przykładu żenady
        spowodowanej indolencją intelektualną i niekompetencją jurorów, którzy nie
        przeszli nawet podstawowego kursu zasad symboliki artystycznej i historycznej.

WSTYD!
        • Gość: E.D. 300 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 21:33
          Mam nadzieję, że i tym razem 300 Spartan "pokona" potężną armię wroga, dziękuję :-).
          • lux_ex_silesia Re: 300 - sprecyzuj, proszę, co masz na myśli 13.04.07, 21:54
            Swoją wypowiedź o 300 spartanach odniosłeś do mojej wypowiedzi. Chyba nadajemy
            na innych falach, bo nie odebrałem sygnału.
            • Gość: E.D. Re: 300 - sprecyzuj, proszę, co masz na myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:21
              Przeczytałem uważnie Twoja wypowiedź i zgadzam się z nią w 100%. Wcześniej
              próbowałem paru osobom w mniej udolny sposób przekazać podobną prawdę.
              Nawiązałem do 300 Spartan, bo było ich tak niewielu (np. Ty i ja) ale dzięki
              swojej fachowości w dziedzinie wojennej i determinacji stawili czoła ogromnej
              armii wroga (ludzie, którym podobają się te logosy i tym, którzy je wybrali).
              Pozdrawiam E.D.
        • holtze Re: Żałosne niedoróbki, żenada niekompetencja jur 13.04.07, 22:16
          bardzo dobrze powiedziane,
          popieram
          dodalbym ze trzy zaprezentowane projekty ocenilbym na gora 1,5 w skali 1 do 6
          czyzby przyszly same gnioty?
          no ale termin okolo 2-3 tygodni raczej wykluczyl profesjonalistow...
          a jesli to tylko zabawa to dlaczego nie pokazac wiecej nadeslanych pomyslow?
          logo przyszlej aglomeracji to wazna rzecz...

lux_ex_silesia napisał:

> Mogę się założyć, że wśród 150 nadesłanych projektów znalazły się o niebo
          > lepsze, bardziej dynamiczne, otwarte, niosące pozytywne treści symboliczne,
          > związane symboliką i kolorystyką z przeszłością i przyszłością regionu.
          > DLATEGO POPIERAM WNIOSEK DYSKUTANTÓW O ZAMIESZCZENIE W INTERNECIE WSZYSTKICH
          > NADESŁANYCH PRAC.
          > Wnoszę też o unieważnienie konkursu jako wyjątkowo jaskrawego przykładu
          żenady
          > spowodowanej indolencją intelektualną i niekompetencją jurorów, którzy nie
          > przeszli nawet podstawowego kursu zasad symboliki artystycznej i historycznej.
          >
          > WSTYD!
        • Gość: gosc Re: Żałosne niedoróbki, żenada niekompetencja jur IP: *.piekary.net 14.04.07, 12:04
          Panowie! Wiosna za oknem, a u was frustracja i żółć jak w głębokiej jesieni... Ja również wysłałem projekt, który uważam za lepszy od wybranej trójki, ale nie dajmy się zeżreć zawiedzionym ambicjom ;). Po pierwsze - to miała być ZABAWA, której uczestnicy zgodzili się, że nie oni, nie mieszkańcy, ale jury, wg SWOICH kryteriów wybierze 3 ICH zdaniem najlepsze propozycje. Jedni widzą odrapany mur, inni mapę aglomeracji, jedni antyczne kolumny, drudzy Bramę Brandenburską, burozielony lub "S" wpisane w splatające się elementy... Takie są reguły podobnych konkursów - zawsze będzie grono "przegranych", którzy zjadliwie czy pseudoprofesjonalnie atakować bedą laureatów. Nie spotkałem się z praktyką publikowania wszystkich zgłoszonych prac, a najważniejsze - pisało wyraźnie, że wybrane logo MA SZANSĘ stać się znakiem przyszłej aglomeracji. Nic nie jest przesądzone, więc nie histeryzujmy...
          (niestety, podejrzewam, że to samo będzie się działo po ogłoszeniu wybranych sloganów promujących przyszłą metropolię :(
        • Gość: lolek Re: Żałosne niedoróbki, żenada niekompetencja jur IP: 194.42.116.* 16.04.07, 13:21
          Jeden wielki bełkot. Mnie i tak podoba się logo Sławomira Śląskiego z Jaworzna.
          Znając historię nie utożsamiam tego z faszyznem czy jakimś podobnym syfem. Za
          to jest w nim "zrównoważona dynamika", akolorystyka jest bliska kolorystyce
          Śląska... tylko nieco intensywniejsza (ciemniejsza), ale chyba o to chodzi
          • Gość: grafik Re: Żałosne niedoróbki, żenada niekompetencja jur IP: *.zen.co.uk 17.04.07, 14:37
            Jak jeszcze mozna bronic takiej ZENADY? Zgadzam sie z analiza ExLux'a, choc oceny dal troche na wyrost. To sa znaczki przedszkolne a nie przemyslane logo!
    • oczako Gdzieś już takie logo istnieje 13.04.07, 22:21
      Zajrzyjcie na ten blog: slask.blox.pl/html
      Logo na tym blogu istaniało już dawno przed konkursem w Gazecie. Mam nadzieję, że Zofia Przybylska projektowała te logo dla powyższego bloga. Bo jeśli nie, to...
      • Gość: Plagiat? Re: Gdzieś już takie logo istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:32
        ...czy będzie i skandal?
        • emenefix Re: Gdzieś już takie logo istnieje 14.04.07, 10:57
          Prawdopodobnie to jest plagiat! Pani Przybylska widze wypisz - wymaluj podjęła
          mój motyw, który nota bene równiez zgłosiłem do konkursu. A powstał i został
          opublikowany o wiele wcześniej.
          • emenefix Plagiat pani Przybylskiej!? 14.04.07, 11:04
            Ze smutkiem ale i wsciekłosci musze przyznac ze tak!
            I co teraz?!
            • Gość: Gosc Re: Plagiat pani Przybylskiej!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 22:26
              Ja tez mialem podobny pomysl na logo, jest ono dosc oczywiste. Na szczescie zauwazylem ten symbol na blogu i wyrzucilem pomysl do kosza bo potem tez moznaby mi zarzucac ze zrobilem plagiat. Z drugiej strony logo w konkursie bylo anonimowe i gdybym ja wybieral tez bym je wybral ze wzgedu na to ze myslalbym ze autor slask.blox.pl jest jego pomyslodawca.
            • gazeta_katowice Re: Plagiat pani Przybylskiej!? 16.04.07, 12:55
              Szanowny Panie,
              Dziękujemy za zainteresowanie konkursem i nadesłane projekty. Nie możemy się z
              Panem zgodzić, że projekt pani Przybylskiej to plagiat. Na konkurs przyszło
              mnóstwo prac i wszystkie wykorzystywały pomysł kwadracików, kółeczek, itp.
              odwzorowujący rozmieszczenmie miast aglomeracji. Zwracalismy na to uwagę prof.
              Marianowi Oslislo, rektorowi Akademii Sztuk Pięknych i przewodniczącemu jury.
              Zwrócił nam uwagę, że przy konkursach na logo nie da się uniknąć oczywistych
              skojarzeń. Projekt pani Przybylskiej też jest efektem skojarzenia, na jakie
              wpadło kilkudziesięciu innych uczestników konkursu ( w tym także nasz
              redakcyjny grafik - jego logo wykorzystywaliśmy przy tekstach opisujących
              procers tworzenia się aglomeracji i - naszym zdaniem - pani Przybylska
              przysłała niemal identyczny projekt). Jurorzy - wybitni znawcy tematu -
              wyprowadzili nas jednak z błędu. Projekty znacznie różnią się kreską,
              kolorystyką i o plagiacie nie może być tutaj mowy.
              Z poważaniem
              Piotr Purzyński
              • emenefix Rozwiązanie 16.04.07, 13:45
                Dobrze, rozumiem argumentację, choć nie do końca się z nią zgadzam, jednak nie
                jestem plastykiem. Wobec tego zwracam się z prośbą/sugestią, którą podnosili
                również inni internauci na tym forum i zapewne jej przyklasną.
                Czy jest szansa poznać/zobaczyć najbliższym czasie w wszystkie projekty
                nadesłane na konkurs? Na przykład drogą publikacji internetowej? Myślę, że
                mogłoby to uciąć wiele spekulacji
              • Gość: Alfons Selaf Re: Plagiat pani Przybylskiej!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 14:06
                ...no dobrze ale jak wyjaśnić to, że prace, które trafiły do finałowej trójki
                nie spełniają wymogów regulaminowych np.: wariacje na temat inicjałów nazwy,
                która nie została jeszcze ustalona.
              • Gość: Zofia Przybylska Re: Plagiat pani Przybylskiej!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:05
                Szanowny Panie Redaktorze, ubolewam nad tym że moje logo zostało w artykule
                przedstawione w bardzo złym świetle. Ludzie sugerują się opiniami i nie dziwi
                mnie fakt, ze nikt nie chce by "odrapany mur" symbolizował ich region.
                Bez takiego komentarza miałoby szansę bronić się samo.
                Z wyrazami szascunku. Autorka
    • Gość: basia Wybieramy logo aglomeracji śląskiej IP: 81.210.105.* 13.04.07, 23:30
      Z zainteresowaniem spojrzałam do gazety przed chwilą...czekałam na coś świeżego,
      nowatorskiego, coś co pozwoli, aby ŚLąsk wyszedł na przód. To miało być
      pozytywne logo oderwane od smutnego i szarego wizerunku śląska. To co zobaczyłam
      to nieciekawe, bez wyrazu i emocji znaki. Jeśli tak podchodzimy do powstania
      metropoli, która ma sprzyjać rozwojowi to wiecej niż pewne jest że po raz
      kolejny zostaniemy w tyle. Przykre jest to że brakuje nam naprawdę odważnych
      artystów i ludzi a wszyscy powielają istniejace stereotypy i wzorce. Nie
      skomentuję tego ,że wybierali logo również ludzie z ASP! Może w takich sprawach
      głos powinna mieć młodzież, ludzie z różnych kręgów, a nie tylko zamknięty
      światek bo często tacy ludzie mają więcej do powiedzenia i pokazania. Żadna z
      tych trzech propozycji nie powinna reprezetować aglomeracji śląskiej! Ludzie,
      czas zburzyć stereotypy i odważnie iść do przodu!!!!!!!
    • Gość: Czytelnik Może warto było znaleźć sponsora, IP: *.tsi.tychy.pl 14.04.07, 10:24
      który wyłożyłby więcej za wygraną w konkursie?? Nie wydaje mi się, że 7tys. zł
      mogło przyciągnąć prawdziwych profesjonalistów. A tylko konkurs z ich udziałem
      gwarantowałby stworzenie prac, które spodobałyby się większości mieszkańców
      regionu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka