Dodaj do ulubionych

Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze

IP: *.chello.pl 10.05.07, 20:55
> Czy kibice będą się bawić na placu budowy?

nie, w parku chorzowskim ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: adik Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.dwtele.pl 10.05.07, 21:13
      Mam nadziej, ze zdaza. I tu nie chodzi juz tylko o tyvh kibicow, ale chociazby
      o mieszkancow miasta i o przyjezdnych.

Kazdy ma juz dosc pseudo ryneczku i nijakiej al.Korfantego.
      Czekam na rozpaczecie prac!
      Jak najszybciej.

Poza tym wuwazam, ze UM moglby zdradzic opnii publicznej troche wiecej
      tajemnicy nic tylko: praca sa w toku.

Moze jakies konkrety?
      Np. konkretne nazwy firm itp. ?
      • Gość: gre Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.chello.pl 10.05.07, 21:19
        Właśnie- komunikowanie się z mieszkańcami to jeden z najsłabszych punktów
        włodarzy miasta. Pan Konior mówi, ze są korekty w planie- to moze by
        przynajmniej powiedział w którą stronę (nie mówiąc juz o konkretach). Dziwna
        też rzecz- odbyły się konsultacje z mieszkańcami- z tego co wiem (witaj A:))
        takowych chyba jednak nie było. No i Pan Prezydent jako koordynator planu
        przebudowy- przypomnę kwestie przebudowy ulicy Dworcowej.
        • Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 09:34
          czekamy na Debatę nr 2 z mieszkańcami Katowic - jak dotąd zapowiadana 2 debata
          się nie odbyła... czekamy. UM gra na czas.

jeśli ktokolwiek coś wie o opisanych konsultacjach z mieszkańcami - niech
          wpisze. z tego co wiem to kameralne spotkania lansujące i zmiękczające jakieś
          małe środowiska - UM katowice gra na czas - czekamy.

czy nie byłoby dobrze Panie Redaktorze Naczelny Katowickiej GW Dariuszu Kortko -
          konkretnie zainteresowć wojewodę i marszałka stworzeniem "salonu aglomeracji"
          zanim puszczą tam korporację i posłuchać jakichkolwiek, nawet naszch
          miejscowych urbanistów i arch. na temat tego projektu - nie znam osoby, której
          ten projekt zatirowania wnętrza Korfantego komercją się podoba. próby zwykłych
          ludzi palą na panewce ale Panu napewno by się udało.

czy komukolwiek ze znanych architektów, którzy byli tu i sa aktualnie z okazji
          jurorowania Muzeum Śląskiego w Katowicach, choćby Pani Odile Decq, projekt
          komercjalizacji Korfantego się nie podobał - ale co nam tam będą gadać... a czy
          wiecie, że oni są tam na etapie odzyskiwania od prywaciarzy otwartych
          przestrzeni publicznych, którą my własnościowo mamy i którą powinniśmy nie
          pozwalać zapudłować ale prowadzić w innym kierunku a UM chce to puścić na targ?

czy ktokolwiek z was czytał jakikolwiek tekst Pana Malkowskiego z niegatywną
          opinią o tym pomyśle wyrażoną choćby przez 1 osobę spoza naszej miejscowej, nie
          bojącej się ostracyzmu, koterii? dlaczego nie napisał Pan co powiedziała Pani
          Odile Decq i nie wyciągnął Pan na mękach opinii Pana Szolca, który jak członek
          jury tak strasznie uciekał od opinii? co na to np. Pan Średniawa, inny wybitny
          arch. i członek jury - niech Pan ich pomęczy... może w końcu Pan z nich to
          wyciśnie.

teraz są prace jury nad Muzeum Śląskim. potencjalnie jacyś sławni ludzie są w
          Katowicach, którzy miejscowy UM mają... i niech Ich pan zapyta.

niech ktokolwiek, kto był na Debacie 1 napisze co sadzi o wymowie tego
          wszystkiego co mówił Pan Szolc bo mnie sie zdaje, że uciekał od konkretnego
          stanowiska jak tylko się dało ale czy mnie się zdaje, że dawał do zrozumienia,
          że ten projekt to miejska paranoja. może red. naczelny Katowickiej GW Pan
          Kortko, któremu projekt się nie podoba wyłączy na chwilę Pana Malkowskiego i
          sam coś popyta?

Panie Dariuszu Kortko - jest Pan tam? Pamieta Pan swój bardzo krytyczny tekst o
          projekcie zabudowania Korfantego?

zabudowa nie będzie wzdłuż Korfantego panie redaktorze M. ale w samym jej
          środku. zdewastuje przestrzeń, która może po przebudowie stać się naszą
          wizytówką. będa tam wizytówki ale tych, którzy sobie to kupią i strzegący tych
          wizytówek ochroniarze. nie wspomnę już o urbanistycnych aspektach sprawy.

jesli usłyszę od GW że trzeba, jak to się stało z połową Polski od 1989 roku,
          że trzeba puścić Korfantego za przysłowiową złotówkę, żeby cokolwiek w
          Katowicach się działo...

...czekając na Debatę 2 i jakikolwiek autorytet uranistyczno -
          architektoniczny, który wypowie głośno to, co mówi w środowisku architektów na
          temat pomysłu Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego w Katowicach.
          • Gość: *bob budowniczy* A ja jestem ZA stawianiem budynków w centrum! IP: *.tsi.tychy.pl 11.05.07, 12:48
            Aleja Korfantego wyremontowana, czy nie jest i będzie zmarnowanym miejscem w
            ścisłym centrum Katowic.
            Trzeba ją zabudować i nadać miastu wygląd prawdziwej metropolii. Jeśli tak się
            nie stanie stolica Górnego Śląska nadal będzie traktowana jak peryferie...
            • terminal_slawkow Re: A ja jestem ZA stawianiem budynków w centrum! 11.05.07, 12:54
              Bardzo smutne jest to, że Gazeta cały czas z takim entuzjazmem popiera plany
              Koniora. Autora projektu, który moim zdaniem zniszczy metropolitalność
              Katowic.
              Zamiast reprezentacyjnego placu w miejsce obecnego rynku i Alei Korfantego,
              zabudowanego na obrzeżach ładnymi budynkami będziemy mieli zabudowany sam
              środek rynku i sam środek Alei budynkami, a ruch samochodowy zamiast
              wyciszenia, zostanie wtłoczony w sam środek miasta. Smród hałas i
              beznadziejność.
              Jeżeli Konior, trzy drzewa przed Teatrem nazwał enklawą zieleni i rekreacji, to
              na tej samej zasadzie placyk przez niego stworzony pomiędzy teatrem muzycznym,
              teatrem Wyspiańskiego, ratuszem i Skarbkiem nazywa - Rynkiem. Będzie to zwykły
              punkt, w którym krzyżują się linie tramwajowe, i ciągi piesze nic więcej. (ci,
              co znają projekt wiedzą, o czym piszę) Szkoda, że w Gazecie tego nie
              dostrzegają. Naprawdę szkoda.
              Inną sprawą jest, że z tego Gazeta pisze, wynika, że Konior do tytanów pracy
              nie należy. Mianowicie czytamy:
              „Od stycznia do marca autor koncepcji przebudowy odbył ponad 20 spotkań z
              mieszkańcami, urzędnikami, specjalistami z różnych dziedzin, właścicielami
              gruntów, naukowcami”

Wiem, że przy tak dużym projekcie tych spotkań potrzebne są tysiące, a Konior
              odbył 1,5 na tydzień i to głównie prezentacyjne swojego pomysłu. Akurat w tym
              przypadku cieszy mnie taki jego stosunek do obowiązków.

Ja proponuję jeszcze jedno spotkanie dla tych, co ewentualnie popierają ten
              beznadziejny projekt
              Wizytę u psychologa architektury, który wytłumaczy jak szkodliwe dla ludzkiej
              psychiki będzie sztuczne zagęszczenie centrum Katowic i jak źle to wpłynie na
              zdrowie psychiczne mieszkańców. Myślę, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy jak
              to ograbienie Katowic z centralnego placu szkodliwie na nas wszystkich wpłynie.
              Ja sam już zaczynam się zastanawiać nad wyprowadzką z tego miasta.
              • Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 13:12
                no cóż - trzeba czekać na Debatę 2, która nie wiadomo dlaczego sie tak spóźnia?
                miała być na wiosnę jak powiedział Pan Jurkowski ale już prawie lato.

nie licz na GW bo ona jest schizofreniczna. redaktor naczelny katowickiego
                dodatku Pan Kortko mocno skrytykował projekt ale chciałbyś brać na siebie winę
                za zatrzymanie takiej administracji jak UM w wielkiej przebudowanie miasta?

tak więc musimy czekać na Debatę 2 na której dowiemy się w jakim kierunku
                poszły zmiany w projekcie i które rozwiązania z innych prac zgodnie z
                zaleceniami jury wciągnięto...

ciekawe dlaczego projekt dotyczył prawie wyłącznie tematu Al. Korfantego - czy
                ktoś wie jaki obszar, jakie ulice były granicami projektu? dlaczego ten tekst
                dotyczy tylko Al. Korfantego? dlaczego ktoś się wciąż upiera, że to dziura
                jakby nie było innych - prawdziwych. wiem, że miasto woli inwestować na
                swoim... ale to w końcu nasze - nie?

ktoś pisał, że Korfantego to zaledwie chyba 1 czy góra 10 procent terenów
                inwestycyjnych Katowic więc dlaczego Korfantego to całe Katowice? gdzieś o tym
                pisano przy okazji Cannes...

oj boję się, że ten tekst to zwiastun jakiegoś uderzenia - oczywiście
                niświadomy... może Debaty 2?
            • Gość: A Re: A ja jestem ZA stawianiem budynków w centrum! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 13:00
              i ja jestem za budowaniem ale za budowaniem rozsądnym a nie za totalnym
              zabudowywaniem bez sensu wszystkiego.

wiem, że Bob Budowniczy ma wolą rękę na budowanie wszystkiego i wszędzie i dla
              każdego i wystarczy jeden telefon i nigdy nie stara się ani on ani Marta
              o "Pozwolenie na budowę" ale to jest bajka Bob... Ty powinieneś to wiedzieć!

a gdybym był za zabudowaniem Rynku Głównego w Krakowie - czy tylko dlatego, że
              odziedziczyliśmy po komunie "nienazwaną i niezdefiniowaną" przestrzeń publiczną
              Al. Korfantego, którą trzeba przetworzyć ktoś w to wchodzi i chce to
              Sprywatyzować i Zabudować?
          • Gość: MJ obudź się redaktorze naczelny IP: *.gl.digi.pl 15.05.07, 13:35
            Cieszę się,ze ktoś otwarcie skrytykował redaktora MAłkowskiego. Redaktor
            NAczelny mógłby się zając jego niekompetencją,ignorancją i usilnej promocji
            kolegów z Archibaru.
            nie tylko artykuły o Centrum Katowic są niekompetentne, cała seria artykułów o
            tadionie Śląskim i opublikowane wizje pseudo powłoki równiez wydają sie
            niewiarygodne,a propozycja sześciokątnego stadionu da jedyną okazję do gry na
            boisku z 6 bramkami. Jak taka osoba moze wogóle pisać o słabej widocznosci na
            obecnym stadionie, nie ma wogóle pojęcia o zagadnieniu,a imprezy sportowe omija
            wielkim łukiem.
            co do Centrum Katowic,to oczywiscie,jestem przeciw zabudowie Korfantego i juz
            nie jeden autorytet o tym się wypowiedział. Pozostaje tylko niewiadomą, w jaki
            sposób wybrano jako zwycięzką pracę, która nie spotyka się z przychylnymi
            opiniami ekspertów.
            Co do Muzeum! juz moge się złąożyć o 100%,ze powołani eksperci /mimo ze bardzo
            kompetentni/. okaża sie u pana Malkowskiego kompletnymi ignorantami nie
            znającymi tematu.;)Poczekajmy na werdykt i jak nie daj Boze nie wygra jakiś
            kolega ArchiBAru,to zacznie się lament i płacz oraz krytyka całego
            przedsięwzięcia. a mam szczerą nadzieję,ze w tym konkursie nie wygrają koneksje
            i układy pomiędzy poszczególnymi prezesami;)
            Przyłączam się do apelu do redaktora naczelnego o reakcję!!
      • settembrini Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze 10.05.07, 21:20
        jesli to prawda co mowi bojarun, ze uszok osobiscie nadaje tempo prac, to
        zabudowe korfantego rozpoczna nasi wnukowie.
    • settembrini Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze 10.05.07, 21:26
      "- Przygotowania do przebudowy wymagają więcej czasu niż sama realizacja - mówi
      Waldemar Bojarun"
      biorac pod uwage "blyskawiczne" tempo remontu warszawskiej, mozna sie spodziewac
      tylko jednego- przygotowania przebudowy korfantego beda jeszcze trwaly co
      najmniej ze 20 lat, a realizacja z 15.
      • Gość: moje3grosze Nowe władze Katowic. IP: *.tsi.tychy.pl 11.05.07, 10:40
        Dużo szybciej mieszkańcy Katowic mogą doczekać się nowego Prezydenta oraz
        radnych miasta. Myślę, że tylko w nowych władzach można pokładać nadzieje na
        przebudowę Katowic.
        Losy miasta będą znów w rękach katowiczan już za kilka lat- podczas wyborów.
        Mam nadzieję, że następnym razem zagłosują na osoby, które przyczynią się do
        szybkiego rozkwitu zaniedbanej stolicy Śląska.
    • Gość: gozdzik Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 21:40
      Przyszedl czas na wieksze inwestycje i prawdziwa prace to okazuje sie, ze nasz
      prezydent nadaje sie tylko do usmiechania na bankietach i obiecywania. Najpierw
      obiecywal zrobic deptaki w centrum i wylaczyc z ruchu Dworcowa i jej okolice.
      Oczywiscie prawdziwego planu ktoredy puscic ruch i jak to ma byc zorganizowane
      do dzisiaj nie ma. Ostatnio czytalem, ze przespacerowal sie Chopina i okolicami
      po czym powiedzial, ze zrobi na nich deptaki i... wylaczy je z ruchu.
      Oczywiscie konkretow brak, choc teoretycznie juz pol miasta ma byc zamkniete
      dla samochodow. W miedzy czasie byl bodaj stadion przy Bukowej, ktory z powodu
      bazgrolow na ekranach akustycznych nie moze zostac wyremontowany, a teraz
      bedzie centrum miasta, o ktorym wiadomo tylko tyle, ze byl jakis projekt ktory
      nie wiadomo na jakiej zasadzie wygral i ze daleko jest mu od planu do
      realizacji. Domyslac mozna sie tylko, ze centrum bedzie pewnie... wylaczone dla
      ruchu samochodowego.

Brakuje tylko, zeby i te drogi, ktore sa budowane z europejskich pieniedzy
      wylaczyc z ruchu i zrobic na nich deptaki. To bedzie chyba najlatwiejszy do
      realizacji plan ze wszystkich wyzej wymienionych. Ekipo rzadzaca - czas wziac
      sie do roboty, bo to nie projekt na zajecia z Logistyki Miejskiej na Akademii
      Ekonomicznej, gdzie najwazniejszy jest pomysl, ale prawdziwe zycie ponad 300
      tys. mieszkańców i ich gości!
      • mike-great Uszok to pierdzistołek. 10.05.07, 21:50
        Uszok to pierdzistołek.
    • Gość: hetera Niech dadza na Podium w Gliwicach to juz nigdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:23
      sie nie beda bawic.
      • Gość: z Katowic Dlaczego niby Konior ma zatrudniać Uszoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:56
        Nie rozumiem Koniora czyżby roboty nie miał ,a tak duzo sie buduje w Katowicach
        i okolicy.
        Kazdy chce kogos uczyć czyżby w SLD juz kasy brakowało????????
    • Gość: ir Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.chello.pl 11.05.07, 00:00
      Uszok to tragedia dla Katowic
      powinni go wsadzic za zaniedbania
      prze 15 lat nic w centrum nie zrobił -to tragedia dla miasta
      jak powiedział Kutz i Durczok- centrum katowic to papierowe obiecanki
      a GW tez sie obudziła - zawsze bez cienia krytyki- chyba uszok ma wszystkich w
      garści
    • Gość: buba Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 01:35
      Nie będzie żadnych kibiców ani Euro na Śląsku. Ale przebudowa centrum i tak
      jest potrzebna wiec oby się zaczęła jak najszybciej.
    • Gość: sewi Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 02:58
      Jak czytam wypowiedzi rzecznika tego miasta to ręce mi opadają ,czy ten facet
      myśli że mieszkańcy Katowic to debile i półgłówki ?
      • Gość: radykał Re: Władzę tworzą w Kato nieudacznicy IP: 212.106.177.* 11.05.07, 05:36
        To miasto ma siłe, ale bezsilną władze. Czas na młodych, energicznych,
        wykształconych ludzi. Powiedzmy to głośno: ekipa p. Uszoka na wcześniejsze
        emerytury!
        • Gość: radykalik Może w końcu te 70% katowiczan to zrozumie IP: *.um.katowice.pl 11.05.07, 07:46
          Nie można naszemu preziowi odmówić pracowitości i uczciwości, ale on nadaje się
          jedynie na sołtysa kostuchny
          • Gość: cyceronik Radykaliku czas na rewolucje w UM! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 11.05.07, 13:27
            Działaj!
    • Gość: markus Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.chello.pl 11.05.07, 06:36
      Czy autorzy planów przebudowy centrum Katowic przewidzieli miejsce na pomnik p.
      prezydenta Uszoka? A może tak na pl. Wolności? Cokół juz stoi (temat na czasie).
    • Gość: aha444 Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.bpsc.com.pl 11.05.07, 09:04
      PRECZ Z TYM GÓWNEM AUTORSTWA KONIORA
      Nowa, wielka Silesia potrzebuje gigantycznego CENTRALNEGO PLACU
      - a nie jakichś wielkokubaturowych pudełek na sprzedaż pod biura zasłaniających perspektywę na Spodek
      • Gość: A NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 09:56
        popieram. ale widzisz kiedy mówią to prości ludzie jak my... a nieprości nie
        chcą się narażać - i tyle.

nawet autor napisał w wywiadzie, że pierwszy raz projektowł urbanistykę...
        • Gość: m Re: NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:41
          ale po co plac?
          Chcecie organizować wiece poparcie?
          eee...to se ne vrati, towarzysze...
          • Gość: A Re: NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 10:51
            dobre przekierowanie krytyki - na politykę. ale nie...
            • Gość: cyceronik Katowice miasto bycze 4 domy 2 ulice IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 11.05.07, 13:25
              :D
              Przeciez Katowice to rachityczne miastko, gdzie dlugosc ulic i deptakow nie przekracza malomiasteczkowych standardow. :D
              Kilka wąskich uliczek, placyki. Takie coś to jest wszędzie. Prowincjonalność, małomiasteczkowość i dupowatość - Wizja Uszoka. Brak przestrzeni publicznej. W tzw. sródmiesciu tory, przelotowki i skrzyzowania, brak ludzi i miejsc z klasą.
              • Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 15:07
                dokładnie - to miejsce, Korfantego nie jest urbanistycznie wcale duże. rynek w
                Krakowie ma 200 x 200 metrów czyli 40 000 m2 a Al. Korfantego powiedzmy góra 70
                x 650 (sześćset pięćdziesiąt metrów) czyli 45 500 m2 czyli o 5 500 m2 więcej
                czyli jest o 13,75 procent wieksza!

kto wie na ile misto wylicza tereny inwestycyjne - nawet gdyby pomnożyć
                Korfantego przez 5 kondygnacji jest to nikły %. ktoś powie, że to najważniejsze
                miejsce w mieście i Aglomeracji - i o to właśnie chodzi ! - żeby takie
                pozostało a nie zostało wchłonięte przez komercję pobliskich kwartałów nagle...
                zniknęło!

wiem, że na rynku w Krakowie na środku stoi budynek ale o to włsnie chodzi - o
                to, że można inaczej przebudować Korfantego niż się proponuje. można zrobić
                duży konkurs jak na muzeum śląskie i najdalej za 3/4 roku może być
                rozstrzygająca wątpilwości, zbliżająca wszystkich odpowiedz projektowa... ale
                czy UM tego chce? ja chcę ale ja sobie mogę chcieć...

czy to wam coś mówi? powiedzmy Krakowowi, że mają w środku miasta dziurę i że
                prywatyzując to i zabudowując zrobią dobry ruch! czy to, że o Al.(mam nadzieję
                już niedługo) nie można powiedzieć Rynek czy Plac i jest nie-wiadomo-czym
                znaczy, że pozwolimy sie tam wslizgnąć komercji? i kto mi powie, że Zabudowa
                Korfantego urozmaica miasto? a może odwrotnie - jesli jej, nie będzie to kiedy
                będzie większe urozmaicenie? wyobraź sobie widok "z lot ptaka" z Korfantego a
                potem bez. kiedy są większe różnice w tkance miasta?

może czyta to jakiś ważny człowiek - proszę o wsparcie autorytetu... radni,
                ludzie z telewizji czy radia Stowarzyszenia Architektów albo Towarzystwa
                Urbanistów, czy jakiejś niezależnej gazety, Wojewoda aglomeracji, Marsszałek,
                jakieś ważne osoby z UŚ, czy Politechniki czy ASP? VIP'y HELP!!! głosu szaraków
                nikt nie słucha!

wystarczy zadać sobie pytanie w jakim procencie projekt Zabudowy Al. Korfantego
                oddaje ten teren pod komercję a w jakim procencie pod przestrzenie publiczne i
                nie musicie odliczać dróg i chodników? dla mnie to symboliczne zestawienie i
                mówi wszystko!

nie chce mi sie wierzyć, że wszystkie nasze VIP'y są za Prywatyzacją i Zabudową
                tego Salonu Aglomeracji!
                • Gość: m Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:09
                  duże place to są:
                  a) na wsiach (pastwiska)
                  b) w państwach totalitarnych (przeznaczone na wiece).
                  Pokażcie mi mądrale, w którym zachodnim mieście są duże place w centrach miast
                  (przypominam, że Moskwa i Pekin nie są na zachodzie!).
                  • swoboda_t Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg 12.05.07, 15:26
                    Z tych co widziałem na własne oczy to Paryż, Londyn, Rzym, Luksemburg, Wenecja,
                    Norymberga. Faktycznie - totalitarne wiochy.
          • Gość: aha444 Re: NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.bpsc.com.pl 11.05.07, 14:32
            Widzisz, mój drogi - nikt w Krakowie nie pyta - po co plac (czyli Rynek Krakowski). A dlaczego Ty pytasz?
            Tak kochasz biurowce, które mają powstać w A. Korfantego ...
            • Gość: A NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 15:14
              are you talki'n to me?
            • Gość: m Re: NIE dal Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:13
              Plac w Krakowie to powstał dawno - w zasadzie w XIX wieku, kiedy to wyburzyli
              ratusz, kramy, wagę itp.
              Ale to co innego, to było dawniej, teraz buduje się inaczej, na bezsensowne
              puste place nie ma miejsca, poza tym gdzieś to centrum o miejskim charakterze
              musi w końcu powstać w mieście (?) Katowice.
    • Gość: *walker* Hotel "Katowice"... IP: *.tsi.tychy.pl 11.05.07, 09:49
      Czy mógłby ktoś wreszcie wziąść się za odnowę elewacji Hotelu "Katowice"?!
      Hotel ten położony w centralnym punkcie miasta powinien być wizytówką stolicy
      Śląska, a jak na razie straszy mieszkańców i przyjezdnych.
      To samo tyczy się Superjednostki. Czy budynek ten nigdy nie doczeka się
      remontu???
      A tak na marginesie, jakby w Warszawie tak długo przygotowywano realizacje
      budowy wieżowców jak to ma miejsce w Katowicach, to w stolicy pewnie jeszcze
      nie stałby nawet Mariott! :)
      Do (szybkiej) roboty władze Katowic, czas ucieka!!!
      • Gość: m Re: Hotel "Katowice"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:43
        to fakt, wciskają ciemnotę, ze zbudowanie wieżowca trwa pięć lat:)
        Rok na przygotowanie, dwa na budowę - to jest max, jeśli inwestorowi zależy na
        kasie.
    • Gość: . Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: 217.97.182.* 11.05.07, 10:51
      "Jako przykład podaje wieżowiec Altus, do którego budowy przygotowywano się
      pięć lat, a stawiano tylko trzy"
      tjaaa
      altusa stawiano trzy lata z trzech powodow:
      - bo pierwszemu inwestorowi zabraklo kasy i trzeba bylo szukac nowego,
      - bo w trakcie budowy biurowca mostostal wpadl na pomysl, zeby w biurowcy
      urzadzic hotel i trzeba bylo zmieniac plany i harmonogramy w trakcie budowy
      - bo drugiemu inwestorowi w koncu tez zabraklo kasy i po kolejnej przerwie
      budynek dokonczyl dopiero trzeci inwestor
      zreszta altus najpierw nosil nazwe wendler, potem unicentrum, a aktualna nazwa
      zostala wprowadzona dopiero po oddaniu budynku do uzytku..
      • Gość: A Przebudowa Al. Korfantego wciąż tylko na papierze IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 12:51
        czy piszesz o aferze zwiazanej z przejęciem altusa przez chyba kredyt bank czy
        coś takiego co pokazywała telewizja w sprawie dla reportera?

dlaczego pisząc o zabudoaniu Al. Korfantego pisze sie jak o całych Katowicach?
        czy w Katowicach jest jeszcze jakiś inny pomysł na inwestycje?
        • swoboda_t Re: Przebudowa Al. Korfantego wciąż tylko na papi 12.05.07, 15:29
          Pomysłów jest mnóstwo, chętnych inwestorów nie brakuje, ale UM bardzo
          skutecznie dba o to, żeby działo się jak najmniej.
    • Gość: joł symfonii nie wygrywa się na wierzbowych fujarkach IP: 213.227.87.* 11.05.07, 11:21
      więc skończcie truć, pakujcie manatki i wyjeżdżajcie z tego zadupia bo nic się
      nie zmieni

tam ma być, jak wszyscy wyjadą zbuduje się rynek w Kostuchnie, zmieni nazwę i gitara
      • Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 12:40
        problem polega na tym, że problem jest znaczniejszy - chcą sprzedać
        filharmonię...

po co szukać zbliżajacych ludzi rozwiazań - lepiej naszczuć jednych na drugich
        a potem ze zwolenników innego rozwiązania zrobić swoje alibi na bezczynność
        albo wolną rękę na każdy ruch jaki jest potrzebny.

każdy wie, że wiele miejsc trzeba zmienić ale dlaczego władze w wielu miastach
        są tak agresywne i nie dopuszczają jakiejkolwiek innej opcji?

np. gliwice - ci ludzie nie chcą autostrady DTŚ przez samo centrum starego
        miasta ale czy ktoś od wielu lat z nimi chce gadać?
        • Gość: aha444 Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.bpsc.com.pl 11.05.07, 14:38
          Wszyscy ci - na tym forum - którzy naiwnie uważają, że zabudowa A. Korfantego da im jakąś rozrywkę na Euro 2012, niech dobrze parzeczytają, o co chodzi - a dopiero potem dyskutują.
          MIASTO SPRZEDAJE TEREN ŚCISŁEGO CENTRUM POD KOMERCYJNE BIUROWCE – jakbyście nie wiedzieli ..
          • Gość: A NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 11.05.07, 15:13
            ... w ten sposób za cenę pozbycia sie przez nas najcenniejszej przestrzeni w
            promieniu stu kliometów (Jasna Góra, Rynek w Krakowie, Rynek w Opolu i Bielsku)
            zrzuca problem zmian w mieście na barki inwestorów...

...którzy latają tylko nad Korfantego z nadzieją, że im ten "problem" im się
            przytrafi...

APEL:

VIP'y ŚLąskie - jeśli czytacie i jesteście przeciwko planom Prywatyzacji i
            Zabudowaniu Korfantego nie wystarczy kiwać ze zrozumieniem głową - dajcie jakiś
            znak!! ja próbowałem - nikt nie chce z szarakiem gadać...
            • Gość: ratu Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:46
              wiekszosc wladnych siedzi cicho trzesac portkami przed uszokiem.autorytety sa,
              krzycza, mowią, dyskutują....MIEJSKA GW ich nie cytuje bo to nie w interesie UM
              i prezia. glosy slychac bylo na ogloszeniu wynikow, na dyskusji
              publicznej...innego publicznego forum nie stworzono dla autorytetow...bo to
              niewygodne
              • Gość: m Re: NIE dla Prywatyzacji i Zabudowy Al. Korfanteg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:15
                ni porównujcie było nie było spójnej, historycznej zabudowy wymienionych miast
                do tego bajzlu, który jest w Katowicach.
    • Gość: adre Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.chello.pl 11.05.07, 21:00
      o rany....
      znowu Uszok zajmuje się tym osobiście...
      znaczy że za 10 lat przebudują tam kanalizację...
      a potem postawią największy na świecie i najbardziej na świecie syfiasty blaszok
      oraz ekrany wzdłuż ulic...
      czas się wynieść z tego zadupia.
    • ljab Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze 11.05.07, 22:30
      LUDZIE!!! Tzw duch miasta powstaje latami, a nie pobożnym życzeniem czy
      deklaracjami urzędników. "Gierkowskie" zobowiązania by za 5 lat przebudować
      miasto mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Dobrze jest stawiać sobie cele
      określone terminami lecz - mamy przykładów całą masę - jeżeli termin jest
      najważniejszy to jakość prac trzeba poprawiać w nieskończoność. Syndrom ul.
      Warszawskiej pokazuje, że niczego nie można być pewnym. A zapełnić wieczorem
      katowicki rynek? Gdybyśmy mieli inny sposób spędzania czasu (jak np w
      Niemczech, Włoszech czy Hiszpani ) to niezależnie czy stoi tam Zenit i Skarbek
      czy stanie coś nowego ludzi nie zmusi się by podnieśli dupę sprzed telewizora.
      Chyba że sprawdzonymi metodami z epoki Gierka i Jaruzelskiego.
      • Gość: QQQ Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.kat.3s.pl 12.05.07, 16:52
        Ja to widzę zupełnie inaczej. Zacznijmy od tego, że pan P. Uszok rządzi
        niepodzielnie (bo rada miasta jest podobno za nim), od już chyba kilkunastu lat
        i nie zrobiono praktycznie niczego dla poprawy wizerunku centrum z którym w
        normalnym mieście powinni identyfikować się mieszkańcy, a w naszych warunkach
        nawet mieszkańcy sąsiednich miast. A jaka jakość powstanie po tych
        kilkunastoletnich przygotowaniach do wielkiej przebudowy można chyba
        przypuszczać po dworcu PKP, gdzie p. Uszok zapowiedział już , że nie będzie
        ingerował w jego przebudowe, bo trwa już to za długo. Przecież nie jest wazne,
        ze dworzec to chyba główny punkt miasta. Ważne, żeby coś powstało, PKP na tym
        najwięcej zarobiło, a inwestor wyłożył jaknajmniej pieniędzy w przebudowe,
        miasto się nie liczy. Takie są realia rządzenia obecnie miastem. Co do
        zwyczajów ludzi. Polacy nie siedza na tyłku jak to wyraziłeś. I widać to gołym
        okiem. Nawet w Katowicach, tylko, ze tutaj akurat modne miejsca są poza centrum
        i tam ludzie tłumnie spędzają wolny czas.
    • Gość: Jo Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.chello.pl 12.05.07, 07:30
      Czy czujecie się bezsilni i bez wpływu na swoje miasto? Trzeba się zjednoczyc
      bo pojedyncze głosy sa lekceważone. Nie znam się na tym ale można zawiązac np.
      stoważyszenie lub inna organizaje i byc wysluchwanym partnerem mającym wplyw na
      decyzje dotyczace Katowic. Jeśli ktos wie jak to zrobic to do dzieła, czekamy
      np. na takim forum jak to!
    • Gość: opiniotwórca lepiej nie pokazywac takiego syfu jak na slasku IP: *.dialog.net.pl 12.05.07, 14:22
      nie psujmy wizerunku zielonej polski
      walącym się i rozkradanym śląskiem,

jak kraść pokazała alexis i basia blida
    • Gość: dramat Re: Przebudowa Katowic wciąż tylko na papierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:51
      I póki Uszok prezydentem, ta przebudowa na papierze pozostanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka