Dodaj do ulubionych

Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu

IP: *.mtvk.pl 11.06.07, 22:53
i ludzie ludziom zgotowali ten los
Spółdzielnia bez zgody spółdzielców sprzedaje wspólny majątek
to jest dopiero jazda
IV erpe w pełnej krasie
Obserwuj wątek
    • Gość: m824 Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.07, 23:41
      zieleńce jak zieleńce - park za oknem, więc trochę trawy mniej to nie tragedia.

ciekawe jednak, GDZIE BĘDZIEMY PARKOWAĆ? DLA NAS JEST ZA MAŁO MIEJSCA, A CO
      DOPIERO Z NOWYMI BLOKAMI?

Chociaż znając podejście spółdzielni i im podobnych to w d.... mają starych
      mieszkańców i w d... mają to, gdzie będziemy parkować. Nowym zbudują jakieś
      podziemne parkingi itp...
      My tu już jesteśmy, a nowych łosi trzeba jakoś zwabić.
      Tylko kto chciałby na Tysiącleciu mieszkać?
      Nie warto, nie warto!
      • Gość: west dlatego trzeba rozpierniczyc spółdzielnie w pył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:44
        i to szybko
        • Gość: m824 Re: dlatego trzeba rozpierniczyc spółdzielnie w p IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.07, 23:51
          popieram, tylko jak? jak usunąć kolesia, który traktuje spółdzielnię jak
          prywatną firmę, jak własność?

jakieś pomysły? może już jest jakaś grupa, która się zbiera, dyskutuje? trzeba
          w końcu ruszyć ten dorfowski beton!
          • Gość: heniu plan zagospodarowania pomiedzy ulanska a chorzowsk IP: *.chello.pl 12.06.07, 16:40
            w urzedzie miejskimim jest do obejrzenia plan zagospodarowania przestrzennego
            pomiedzy ulanska a chorzowska!! trzeba sprawdzic co tam szykuja nam...
    • Gość: Zyjman Co te stare pryki chcą? IP: *.telpol.net.pl 11.06.07, 23:44
      Solidarność pisowska umożliwi im chodzenie do agencji towarzyskich które będą
      się w nowych blokach mieścić.
    • Gość: myha Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.07, 23:48
      cytat: czy na tym polega spółdzielczość? - pyta pani Jola. koniec cytatu.

Pani Jolu - nie, nie na tym. ale Piast mało o spółdzielczości wie. Toż to
      rodzinny folwark Dorfów!

cytat: Sprzedaliśmy te tereny, bo nie były nam potrzebne, generowały tylko
      niepotrzebne koszty. Trzeba było opłacać od nich podatek, pieniądze szły na ich
      utrzymanie, koszenie trawy, sprzątanie. Od 2003 roku nie podnieśliśmy czynszu.
      Gdybyśmy dalej utrzymywali te tereny, bylibyśmy zmuszeni do podwyżek - wyjaśnia
      Mikołajczyk. Dodaje, że o sprzedaży gruntów współdecydowali mieszkańcy. - Takie
      decyzje zapadają u nas przy udziale grup członkowskich, które reprezentują
      mieszkańców. Wszystkie uchwały i decyzje są publikowane w naszej gazetce -
      tłumaczy zastępca prezesa. koniec cytatu.

Sprzedaliście za kupę kasy, która zostanie ładnie wyprana
      podczas "pseudoremontów" bloków a potem trafi do kieszeni... Wielce Panujących
      Nam Spółdzielców.

O jakich podwyżkach ten koleś mówi. słuchaj no - w tyh wszytskich opłatach
      powinno się także mieścić zagwarantowane miejsce parkingowe, a pod moim
      blokiem, który ma ponad 200 mieszkań jest ich całe 23 czy 24. Jak to
      znazwiecie - bo ja kpiną panowie, kpiną!

A te uchwały to sobie możecie publikować na papierze toaletowym, a potem użyć
      go w wiadomym celu, bo ta gazetka powinna się nazywać "Ave Piast" a nie Głos
      Tysiąclecia. Głosem Tysiąclecia to jesteśmy my - mieszkańcy. A gazetka - waszą
      tubą propagandową panowie.

• Gość: s-Mc Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: 83.238.180.* 12.06.07, 05:05
      "mieszkańcy lubią to miejsce, mają stąd blisko do centrum, a tuż obok jest
      pełen atrakcji i zieleni Wojewódzki Park Kultury i Rozrywki. "

Nie oszukujmy się, ten park powstał specjalnie dla nich. Chorzów się nim
      zajmuje, ale to mieszkańcy 1000lecia są jego głównymi użytkownikami, o czym
      świadczy chociażby rozmieszczenie atrakcji, główne wejścia. Nie stoją one
      frontem do Chorzowa,lecz właśnie do tego osiedla.
      • nieomylny Re: Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu 12.06.07, 08:32
        "Chorzów się nim zajmuje"

A w jaki to sposób Chorzów się zajmuje tym parkiem ? I kto płaci na ten park?
        Zapewniam cię, że na pewno nie Chorzów...
    • Gość: melka Dlaczego nikt nie chce sprawdzić interesów P.Dorfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:58
      ? Przecież hna osiedlu wszelkie remonty, odczyty liczników itp.wykonuje jedna
      firma - Euroinstalbud! Co ma wspólnego ta firma z Prezesem? Dlaczego
      spółdzielnia sprzedała grunty bez porozumienia z mieszkańcami-wszystkimi, a nie
      tylko klakierami, których się zaprasza pro forma na spotkania w spółdzielni.Ja
      kupiłam mieszkanie na osiedlu, nie jestem członkiem spółdzielni, bo takie mam
      prawo, ale równiez mam prawo do wyrażenia swojej opinii na temat tego, co
      będzie budowane dosłownie pod miomi oknami!!!
      PROŚBA DO DZIENNIKARZY!!! Może ktoś w końcu odważy się sprawdzić sposób
      finansowania spółdzielni i pokrętnych interesów Prezesa!
      PROŚBA DO MIESZKAŃCÓW!!!
      Może w końcu zbierzemy się w siłę i spróbujemy zrobić coś na własną rekę!!!
      • Gość: mieszkaniec 1 Re: Dlaczego nikt nie chce sprawdzić interesów P. IP: *.range86-131.btcentralplus.com 12.06.07, 19:43
        tylko powiedz mi jak tych ludzi zebrac i w koncu powiedziec prawde w oczy temu
        Dorfowi a moze napisac do programu Sprawa dla reportera do pani Elzbiety
        Jaworowicz proponuje zrobic ci liste i przejsc sie po 1 na pewno bedzie duzo
        podpisow i zapewne nikt nie wiedzial o zadnym zebraniu ze chca nad przed
        blokiem wybudowac jakies wiezowce. Pozdrawiam
    • Gość: Ciekawski Mafia i dziwki? IP: *.devs.futuro.pl 12.06.07, 09:47
      Czy to prawda, że na tym osiedlu króluje mafia i jest wylęgarnia dziwek??
      Znacie jakąś dobrą i tanią? :-)
    • Gość: adre Łabędzi śpiew czyli ostatni skok na kasę IP: *.chello.pl 12.06.07, 10:42
      Spółdzielnia pewnie lepiej by na tym wyszła, gdyby zamiast sprzedawać grunt sama
      wybudowała tam bloki. Ale na to trzeba czasu, więc książęta mogliby nie zdążyć
      już przekręcić tej kasy zanim nie rozkurzą w diabły tego siedliska
      postkomunistycznej sitwy.
      • Gość: myha Re: Łabędzi śpiew czyli ostatni skok na kasę IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.07, 10:45
        gdyby było tak jak piszesz, to byłby bardzo optymistyczny scenariusz, bo
        wynikałoby że w ciągu kilku lat uda się tą mafię rozpędzić. ja obawiam się, że
        ci złodzieje z Piasta będą siedzieć na swoich stołkach do swojej usr.nej
        śmierci.
        • Gość: adre Re: Łabędzi śpiew czyli ostatni skok na kasę IP: *.chello.pl 12.06.07, 17:28
          Jeśli Trybunał Konstytucyjny miłosiernie zdecyduje się nie wspierać kolejnego
          bastionu postkomuny, to tzw. spółdzielczość mieszkaniowa (tzw. bo z ideą
          spółdzielczości g. to ma wspólnego) wskutek przyjętej niedawno ustawy
          rozp.....li się w trymiga.
    • Gość: BYŁA MIESZKANKA OS Re: Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 11:08
      Jestem szczęśliwa,że wyprowadzam się z tego osiedla!!!!!!!!!!!!!!!
      Klika,sitwa i poplecznicy Dorfa trzymaja się mocno.
      GLOS TYSIĄCLECIA to peany na cześć prezesa i jedo przydupasów.Niedobrze sie
      robi,jak sie to czyta, a czasem trzeba tez podpisać odbiór, jak coś jest dobre
      dla PIASTA. Ludzie nie maja głosu,a gdzie są dywidendy dla członków?
      • Gość: swoboda_t dziennikarze mają pole do popisu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 11:39
        Tylko jakoś dziwnym trafem na temat Piasta cisza. A tyle by się znalazło
        ciekawych tematów. Samorządność w Piaście to lipa. Wspomniane zebrania
        spółdzielców, na których jakoby zapadają decyzje, są dziwnym trafem wyznaczane
        w dniach i godzinach, gdy większość ludzi pracuje, albo pokrywają się z
        terminami wywiadówek itp. Obecni są na nich głównie... gospodarze budynków. A
        przecież nie postawią się swemu chlebodawcy. Nowe bloki to skandal. Tauzen był
        projektowany i budowany od podstaw jako jednolita całość, chwalona zresztą
        m.in. przez architektów z zagranicy. Już postawienie Lidla (kto kur.a wydał na
        to zgodę!) burzy ład architektoniczny, nowy blok przy Piastów też pasuje jak
        pięść do nosa. Podobnie będzie z kolejnymi. Spora działka obok ronda prosiła
        się o zrobienie tam placu zabaw dla dzieci. Co do bloków na terenach po
        parkingach przy Chorzowskiej, to mieszkańcy mogą się cieszyć - przynajmniej
        nowe budynki z frajerami, co kupią tam mieszkania osłonią ich od potwornego
        hałasu z ulicy i torów. O właśnie, tory. Jakoś ani miasto ani potężny Piast nie
        potrafili (raczej nie chcieli) wymusić na KZK GOP remontu torowiska - hałas
        przekracza wszelkie normy i skandalem jest, że od lat nic się z tym nie robi.
        Kolejne "wałki" mają teraz miejsce w kukurydzach. Rozpoczął się remont. W
        środku, choć wnętrze budunków były w dobrym stanie - co najwyżej wypadałoby
        wymienić drzwi wejściowe na bardziej estetyczne. Zamiast tego w całym bloku rwą
        kafle, kują ściany pod jakieś przewody, stawiają ścianki obok wind - mnóstwo
        nikomu niepotrzebnej roboty. Przy tym syf na korytarzach jest niemożliwy, a
        prace się ślimaczą - robotników widzę głównie przy rozmowach i fajkach. Ci od
        kafli skarżyli się na tych od ścianek, że spartaczyli robotę. I tak w kółko. Co
        więcej spółdzielnia chciała rwać całe ocieplenia na balkonach i robić
        kompleksową elewację. Sęk w tym, że za ocieplenia płaciliśmy swego czasu kupę
        forsy i na nich farba się nie łuszczy. Odłazi z balkonów, które już dawno
        powiny zostać wyremontowane i pomalowane, ale nie w mrozy jak ostatnio! Po
        protestach mieszkańców sprawa elewacji ucichła. Zresztą co się dziwić, zę
        romonty to fuszera - w znacznej mierze wykonują je nie fachowcy, ale chopcy z
        ulicy, wzięci z ławek na boiskach Tauzena. Wiem, bo znam kilku osobiście -
        spytano ich, czy chcą dorobić, nie mieli żadnych uprawnień, przeszkoleń, badań
        itp. pierdół tylko od razu na pomosty i dawaj, wielki remont bloku. Dalej -
        bramy garażowe pod kukurydzami są sterowane pilotami. Ostatnio bez pytania się
        najemców postawiono słupki i zamiast pilotów będą karty. Zapewne trzeba będzie,
        jak niedawno za piloty, za nie zapłacić. Kolejna sprawa - windy. Wiecznie
        psujące się urządzenia Liftbudu. Nie pamiętam tygodnia, zeby wszystkie trzy
        chodziły. W innych blokach też częste są awarie. I co?? I nic. Właściciel firmy
        jest widać dobrze poukładany z Dorfem. Wymieniać można bez końca. Tauzen jest
        super, ale Piast to państwo w państwie, mafia, z którą przeciętnemu obywatelowi
        cieżko zadrzeć. Dla chętnych i niezależnych dziennikarzy to istna kopalnia
        tematów.
        • Gość: Tomasz Re: dziennikarze mają pole do popisu. IP: *.chello.pl 12.06.07, 16:10
          Do tego wszystkiego dochodzi fakt wyłudzania przez Piasta pieniedzy tytułem
          uzupełnienia wkładu budowlanego. Czy ktoś to zapłacił?
        • Gość: m824 Re: dziennikarze mają pole do popisu. IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.07, 18:08
          swoboda_t napisał "Kolejne "wałki" mają teraz miejsce w kukurydzach. Rozpoczął
          się remont. W środku, choć wnętrze budunków były w dobrym stanie - co najwyżej
          wypadałoby wymienić drzwi wejściowe na bardziej estetyczne. Zamiast tego w
          całym bloku rwą kafle, kują ściany pod jakieś przewody, stawiają ścianki obok
          wind - mnóstwo nikomu niepotrzebnej roboty. Przy tym syf na korytarzach jest
          niemożliwy, a prace się ślimaczą - robotników widzę głównie przy rozmowach i
          fajkach. Ci od kafli skarżyli się na tych od ścianek, że spartaczyli robotę. I
          tak w kółko"

cześć swoboda :)
          niestety, ale nie mam dla ciebie dobrych wiadomości w sprawie remontu od
          wewnątrz. w moim bloku był taki remont w ub roku. trwał chyba z trzy miesiące.
          nawet sąsiedzi zaprosili dziennikarzy. był jeden tekst w Dzienniku Zach, albo
          katowickiej wyborczej (nie pamietam) i sprawa też ucichła).

a remont wyglądał tak: panowie rozp...lili wszystkie korytarze z góry na dół.
          wiadomo - kurzu, brudu mnóstwo. potem nikt nic przez jakiś czas nie robił.
          potem było gipsowanie, potem szlifowania, potem podkuwanie, gipsowanie,
          szlifowanie, podkuwanie i tak w kółko. potem było malowanie (i wszyscy byli
          szczęśliwi, że to koniec) i niespodzianka - po malowaniu znowu szlifowanie,
          gipsowanie (po jaką cholerę szlifować i gipsować PO MALOWANIU - do dziś nie
          wpadłam na żadne rozwiązanie). remont skończył się jak pisałam po jakiś 3
          miesiącach. w tym czasie oprócz szlifowania, gipsowania itd (co zajęło panom
          MNIEJSZĄ część czasu spędzonego na naszych korytarzach) były śniadanka,
          przerwy, przerwy na papieroska i chore wie na co jeszcze.

żałowałam bardzo, że codziennie nie pstrykałam fotki korytarza. byłby idealny
          przykład na to, jak się "remontuje" za GRUBE PIENIĄDZE.. które trafiły zapewne
          do kieszeni.... hmm.... no ciekawe, ciekawe kogo :/

• Gość: shr Takie są skutki olewania samorządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 13:57
      Niestety zwykli ludzie nie mają zwyczaju pilnowania swoich bytowych spraw, a
      lokalna samorządność jest właśnie taką sprawą. Sprzedaż takich działek przez
      spółdzielnę to wynik olewania przez mieszkańców zebrań członków spółdzielni,
      olewania wyborów przedstawicieli członków, nieobecność na głosowaniach czy
      zgromadzeniach członków spółdzielni itp. Teraz to płacz, a który z nich wie,
      keidy było jakiekolwiek zebranie przedstawicieli? Kto się tym ma zainteresować,
      jak nie członkowie spółdzielni? Kijem tego, kto nie pilnuje swego.
    • Gość: jazg Nie opowiadaj bajek IP: *.bmj.net.pl 12.06.07, 14:34
      Spółdzielnie nie może sprzedać nieruchomości bez zgody walnego zgromadzenia, a
      punkt porządku obrad musi być przedstawiony na grupach członkowskich. Więc
      spółdzielcy wiedzieli, nie wiedzieli dziennikarze GW i kilku malkontentów.
      • Gość: meiszkanka Re: Nie opowiadaj bajek IP: *.chello.pl 12.06.07, 15:24
        no to powinnismy sie cieszyc ze mozemy mieszkac na tak ekskluzywnym osiedlu to
        dzieki spoldzielni jest czysto budynki zadbane i kwiaty na rabatkach, ale
        wszystkim wiecznie jest zle, a co do gospodazy to sa obecni tylko na
        spotkaniech przed remontami blokow! bo musza, a nie bo chca!!!!!!!!!!! i kto
        powioedzial ze nioe mowia na glos ze sa czemus przeciwni?????? wrecz przeciwnie
        mowia!!!! a remont elewacij budynku kukurydzy przydalby sie bo wszystkim sciany
        w domach plesnieja ale ze trzech czy czterech debili poszlo sie poskarzyc no to
        masz!!! a raczej nie masz!!! prawda jest taka ze z 80% chcialo tego remontu
        elewacji.
        • swoboda_t Re: Nie opowiadaj bajek 12.06.07, 16:52
          Ty się podpisz szczerze "gospodyni" albo "pracownik Piasta" a nie "mieszkanka".
          Wszystkim jest wiecznie źle, bo spółdzielnia dba o siebie, a nie o
          spółdzielców. Remont w kukurydzach powinien dotyczyć tylko balkonów - są w
          złym, stanie technicznym i odłazi z nich farba. W środku jest ok. A raczje
          było, bo teraz wszędzie pył i rozkute ściany, a prace stoją w miejscu. Remonty
          na górnym były fuszerką - znajomi musieli robić awantury, żeby im połatali
          dziury na balkonach, które sami porobili, fatalne wykończenia itp. I tak jest
          na każdym kroku. Wspomniane wczesniej psujące się windy, wjazdy do garaży, o
          które nikt się użytkowników nie pytał. Kilka lat temu pod moim blokiem zrobiono
          remont nawierzchni i efekt jest taki, że po deszczczu samochody stoją w
          kilkucentymetrowych kałużach - nie ma odpływów. Jak chcesz sobie wymienić okna
          to chcac dostać należne dofinansowanie musisz dokonać zakupu i montażu we
          jednej, wybranej przez Piasta firmie. Dziwnym trafem ceny mają takie, że
          kupując gdize indziej bez dofinansowania nie jesteś stratny. Za zadbaną zieleń
          należą się brawa, ale np. dzieciaki nie mają się gdize bawić - brakuje placów,
          a o takim jak jest na Różance można tylko pomarzyć. Remont ulicy Ułańskiej -
          nie dość, że się ciągnął w nieskończonośc, to jakiś bardoz madry ktoś wymyślił,
          że miejsca postojowe będą tylko od strony bloków. Efekt?? Notoryczne parkowanie
          samochodów na trawniku po drugiej stronie ulicy i łowy dla starży miejskiej.
          Podobno w zwązku ze skargami mają robić te miejsca. Oczywiście nowiutkie
          borsztajny pójdą się jeb.ć. Mam dalej wymieniać?? Piast to banda i zadbane
          trawniki nie są tego w stanie zmienić.
          • Gość: adre Re: Nie opowiadaj bajek IP: *.chello.pl 12.06.07, 17:34
            Wszystko to prawda, oprócz tego, że remont ułańskiej to już brocha miasta.
            • Gość: mieszkanka Re: Nie opowiadaj bajek IP: *.chello.pl 12.06.07, 19:06
              nie jestem pracownikiem piasta ani tym bardziej gospodynia jestem mieszkancem i
              w zwiazku z elewacja tez mam dziury na balkonach pobrane na probki i tez bede
              sie prosic ale jak ktos choc troche chcial sie zaangazowac w zycie
              spoldzielni to nie bylo by problemu!!!!!! szkoda ze nie mozna podawac nazwisk
              bo kilka bym podala!!!!!!!! a to ze nie moge wyjsc na balkon bo mi na lep leci
              i mam grzyb w mieszkaniu bo elewacja jest jaka jest!!!!! a co do okien jak
              chcesz miec cos dobrego to musisz zaplacic bo sa rozne ja mam lepsze
              wymienialam zanim sie dowiedzialam o dofinansowaniu bo wyszloby mnie o jakies
              1000zł taniej a co do zarzadu wszewdzie jest to samo nie znam osobiscie i
              DOBRZE MI SIĘ TU ZYJE MIMO ZE NA LACE OBOK BEDA BUDOWC BLOKI TEZ PRZED MOIM
              BALKONEM I NIE BEDE STRAJKOWAC!!!!!!!
    • Gość: MIHJ Re: Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: *.chello.pl 12.06.07, 19:12
      JAK CI SIE NIE PODOBA TO SIE
      WYPROWADZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      tysiaclecie a radczej bloki byly budowanie z myla na 30 lat potem mialy byc
      rozebranie bo sie rozpadaja JA NIE CHCE ZYC W GETCIE
      • Gość: Była mieszkanka Re: Powstaną kolejne bloki na Tysiącleciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:59
        Musiałam dopłacić ok.3000zł za modernizacje bloku,chcąc sprzedac mieszkanie.
        Modernizacja była prawie 10 lat temu i nie pamietam tak dużego remontu. Na
        każdym lokatorze ciąży taka kwota lub większa w zależności od metrażu
        mieszkania. A moja dywidenda to wkład mieszkaniowy wpłacony jak spółdzielnia
        powstała, po sprzedaży dostanę go, czyli obecnie 30 groszy!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka