Gość: Ata IP: *.myslowice.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 16:02 CZesc poszukuje nietypowych przypraw, gdzie w katowicach mozna kupic kardamon Bede bardzo wdzieczna Ata@reger.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: settembrini Re: Gdzie kupic Kardamon IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 16:41 na ul. Francuskiej ponizej Usit Campus'a jest sklep z szerokim asortymentem kaw i zdaje sie herbat. tam znajdziesz tez kardamon i inne 'zioła' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naphta Re: Gdzie kupic Kardamon 23.06.03, 18:12 A jak już go kupisz, to napisz, co fajnego zamierzasz z tym kardamonem zrobić. Bo kuchmistrzem nie jestem, ale lubię ekperymentować, a tej przyprawy nie znałem. Na szybko znalazłem taki przepisik: Odrobina zmielonego kardamonu dodana do kawy buduje bardzo ciekawy, nieco egzotyvzny aromat i smak. Warto spróbować. Ja to robię w ciśnieniowym ekspresie: część kawy do pojemnika, potem na czubku łyżeczki kardamon, następna warstwa kawy, ubijam, zakładam do ekspresu i gotowe. Ciekawe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Gdzie kupic Kardamon 24.06.03, 15:47 Tak! Kawa z kardamonem jest genialna, ale k. pasuje również np. do koktaili owocowych, oryginalnie smakują też potrawy mięsne. Najlepszy byl Kotanyi, potem znikł z oferty, widać rodacy nie poznali się na nim. Tego z Francuskiej nie próbowałem ale ostrzegam przed sprzedawanym w foliowych torebkach na targach - ma konsystencję piasku i takiż smak. Jak znacie kogoś w Niemczech albo Austrii - przymówcie się:-). Siostry i bracia w kardamonie, bądźcie pozdrowieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: settembrini Re: Gdzie kupic Kardamon IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.03, 15:41 i pamietaj o zasadach BHP podczas parzenia takiej przedniej kawy. o i jeszcze- nalezy ja koniecznie slodzic miodem! Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Gdzie kupic Kardamon 25.06.03, 15:48 Gość portalu: settembrini napisał(a): > i pamietaj o zasadach BHP podczas parzenia takiej przedniej kawy. o i jeszcze- > nalezy ja koniecznie slodzic miodem! W temperaturze poniżej 45C żeby nie stracił wartości odżywczych:-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: settembrini Re: Gdzie kupic Kardamon IP: *.swic.dialup.inetia.pl 25.06.03, 15:59 un1 napisał: > Gość portalu: settembrini napisał(a): > > > i pamietaj o zasadach BHP podczas parzenia takiej przedniej kawy. o i jesz > cze- > > > nalezy ja koniecznie slodzic miodem! > W temperaturze poniżej 45C żeby nie stracił wartości odżywczych:-). parzenie w temp 45C nie jest dobrym pomyslem, ale mozna poslodzic wystudzona :P no chyba, ze chcesz sie napic tej kawy goracej, wtedy to trzeba faktycznie parzyc w 45 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naphta Re: Gdzie kupic Kardamon 25.06.03, 15:54 Gość portalu: settembrini napisał(a): > nalezy ja koniecznie slodzic miodem! A jak ja nie słodzę, to czy mogę nie posłodzić miodem? Odpowiedz Link Zgłoś