Gość: prosiakpl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 23:31 Wcale mnie nie dziwi takie zachowanie proroków. Oni zawsze stali ponad wszystkim. Są "nie" omylni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janosik bis Jakim prawem Rada Adwokacka, ma decydować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 09:16 Jakim prawem Rada Adwokacka, ma decydować i rozstrzygać o takich sprawach. Wiadomo ze korporacja adwokacka będzie zawsze bronić swoją "pticę". Jeśli w ten sposób będzie się utrudniać robotę prokuraturze, to nigdy niczego nie uda się wyjaśnić do końca. To jest świadome psucie Państwa i prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek700 Re: Jakim prawem Rada Adwokacka, ma decydować? IP: *.eurocom.olkusz.pl 28.07.07, 10:36 Mniej emocji, a więcej znajomości Konstytucji RP i ustawy "prawo o adwokaturze". Jeśli poczytasz, to dowiesz się, że adwokatura działa w Polsce na zasadach samorządu i samodzielnie podejmuje decyzje o ewentualnym wszczęciu i prowadzeniu postępowania dyscyplinarnego wobec adwokatów. Tak było od lat. Nie mówię, że to idealne rozwiązanie, ale jeśli znasz lepsze, to chętnie poznam. Nie sztuką jest szermować nadzorem ministerstwa, ale sztuką stworzyć rozwiązanie zapewniające z jednej strony niezbędną adwokaturze niezależność, a z drugiej gwarantujące Państwu prawo eliminacji ludzi, którzy sprzeniewierzyli się zasadom i etyce wykonywania zawodu adwokata. A tak na marginesie psucie Państwa i prawa, to domena aktualnej ekipy. Jeszcze raz...życzę mniej emocji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Oj, Tomku, Tomku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:05 Otóż lepszych rozwiązań znam szereg (ot, choćby wyeliminowanie korporacyjności adwokatury...)... To oczywiste, że adwokackie menele urzędnicze lata korzystały z protekcji państwa, hańbiąc swój zawód, lecz wciąż bredząc o "etyce" i takich tam... Być może dla Ciebie to był świat idealny - w takim razie współczuję, choć jeśliś z tego korzystał, to raczej winszuję - mając nadzieję, że Ty i tacy jak Ty odejdą wkrótce w niebyt... Bo ja adwokaturę polską znam - az nazbyt dobrze... Poza tym czytaj co piszesz - sztuka jest stworzyć niezależną adwokaturę ??? Toż ona właśnie zalezna jest od siebie samej - i tylko siebie samej... No, przepraszam, na szczęście, jak każdy obywatel tego kraju, może byc adwokat osądzony... Co kiedys było mniej możliwe (chętnie podam przykłady)... Co do poszanowania prawa - zgoda, lecz to domena KAŻDEJ ekipy w tym kraju, w tym także byłej UW i - a właściwie zwłaszcza - SLD... O czym dziennikarze z "Wybiórczej" chętnie zapominają. Ale wiadomo - dzisiejsza "Wyborcza" to po prostu "Trybuna Ludu" jak za najlepszych lat... Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Oj, Tomku, Tomku... 28.07.07, 15:19 Pisiorkowi sie nie podoba? Pisiorek jest oburzony? Prokuratura wasza ale żdziebko nieudolna? Spoko, ta za następnej władzy będzie sprawniejsza. I wam się do d..y dobierze. A że jesteście nieudolni to wszystko szybko wyjdzie. I wtedy nawet najlepsi adwokaci nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Chłopcze, Chłopcze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:26 Widać, że jedynym Twoim pomysłem na życie jest manichejskie jego widzenie : ja i nasi (czyli kto ? ), myśmy dobrzy, a ONI źli. Oni się z nami nie zgadzają - czyli musza być Pisiorkami. Faktycznie - jestem nieudolny, bo nie potrafię w związku z powyższym z takim inteligentem pisać. Jeśli jednak tacy jak Ty będa wybierać następną władzę - to jestem pewien, że będzie sprawniej. Oczywiście - sprawnie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Chłopcze, Chłopcze... 28.07.07, 15:35 To nie jesteś fanem zera i jego sposobu uprawiania "prawa", czyli na skróty? I nie wkładaj mi do ust myślenia naczelnych pisuarów kraju. Dzielenie społeczeństwa to ich(twoja) specjalność. Teraz odwracacie kota ogonem? Za późno. Drugi raz się nie dam omamić waszą "sprawiedliwością" i waszym "prawem". I pewnie nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Odwracacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:04 Marzą Ci się czasy Towarzyszy ? Bo piszesz na GW ? Dlatego ? Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Odwracacie ? 28.07.07, 16:45 Gość portalu: wyar napisał(a): > Marzą Ci się czasy Towarzyszy ? Bo piszesz na GW ? Dlatego ? ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 posterunek Nieudolni, niewydolni,skorumpowani i stale pijani IP: 62.233.214.* 29.07.07, 00:50 ==== 13 posterunek Kraków Siemiradzkiego 24 < < < < Kolejne zatrzymania w krakowskiej drogówce . W poniedziałek 16 . 07 . 2007 r. zatrzymano sierżanta Leszka B . oraz sierżanta Grzegorza K. We wtorek 17. 07 . 2007 r. zatrzymano sierżanta Sławomira S. Zatrzymania prawdopodobnie związane są z aferą łowców blach . Wobec zatrzymanych zastosowano areszt tymczasowy. Chroniąc interesy eSBeka Ryszarda Grabskiego , łże – media zataiły informacje o aresztowaniach w policji . Kto z PiS-u kryje eSBeka ? eSBek Ryszard Grabski img338.imageshack.us/img338/9628/esbekryszardgrabskikb4.jpg pl.indymedia.org/pl/2007/07/30631.shtml Z pijanego gangu : www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 posterunek Nieudolni, niewydolni,skorumpowani i stale pijani IP: 62.233.214.* 29.07.07, 00:54 ''//// 13 posterunek Kraków Siemiradzkiego 24 < < < < Kolejne zatrzymania w krakowskiej drogówce . W poniedziałek 16 . 07 . 2007 r. zatrzymano sierżanta Leszka B . oraz sierżanta Grzegorza K. We wtorek 17. 07 . 2007 r. zatrzymano sierżanta Sławomira S. Zatrzymania prawdopodobnie związane są z aferą łowców blach . Wobec zatrzymanych zastosowano areszt tymczasowy. Chroniąc interesy eSBeka Ryszarda Grabskiego , łże – media zataiły informacje o aresztowaniach w policji . Kto z PiS-u kryje eSBeka ? eSBek Ryszard Grabski img338.imageshack.us/img338/9628/esbekryszardgrabskikb4.jpg pl.indymedia.org/pl/2007/07/30631.shtml Z pijanego gangu : www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek700 Re: Oj, wyar, wyar IP: *.eurocom.olkusz.pl 28.07.07, 16:59 Uff...az nie wiem od czego zacząć, bo wrzuciłeś wszystko do jednego worka, ale ok. Odpisałem Janosikowi bis o prawnych podstawach dla postępowania dyscyplinarnego w polskiej adwokaturze, a Ty drogi "wyar" dałes popis swoich frustracji i to zupełnie niepotrzebnie. Chcesz znosic korporacjonizm, to przyjrzyj sie jak wygląda adwoaktura na całym świecie. Jeżeli wymaga sie od adwokatów realnej obrony w procesach karnych i profesjonalnej reprezentacji w procesach cywilnych, to konstytucyjna samorządność, immunitet procesowy i odrębność postępowania dyscyplinarnego są tego gwarancjami. Faktycznie skuteczność samorządowych postępowań dyscyplinarnych pozostawia wiele do życzenia, ale nie wylewaj dziecka z kąpielą. Nie obrażaj też ludzi pisząc "adwokackie menele" skoro nie dajesz żadnych dowodów na to, jak to rzekomo dobrze znasz polską adwokaturę. Mówisz,ze nie czytam własnych tekstów, a wychodzi an to, ze jest zupełnie inaczej. Napisałem wyrażnie "Nie mówię, że to idealne rozwiązanie..." Chodzi o optymalny mechanizm pomiędzy samorządnościa, a uprawnionym i zasadnym nadzorem ministerstwa. Jak chcesz spokojnie i na temat rozmawiać, jeżeli argumentacje zaczynasz od "adwokackie menele"? "Współczujesz mi", "winszujesz mi", wysyłasz mnie w "niebyt"...po co to? Tak, stworzyć w pełni niezależną adwokaturę jest sztuką, podobnie jak i realnie niezależną i odpolitycznioną Prokuraturę i faktycznie niezawisłe Sądy. Nic w tym chyba dziwnego, czy niezrozumiałego? Właściwie Twój tekst jest komentarzem sam dla siebie. Krótko mówiąc wyszedłeś na sfrustrowanego i dość chaotycznego krytykanta adwokatury, nie podając żadnych logicznych argumentów na swoje stanowisko. No cóż...to sie robi już nudne, ale napisze jeszcze raz....mniej emocji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Re: Oj, wyar, wyar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:57 > Mniej emocji, a więcej znajomości Konstytucji RP i ustawy "prawo o adwokaturze". Jeśli poczytasz, to dowiesz się, że adwokatura działa w Polsce na zasadach samorządu i samodzielnie podejmuje decyzje o ewentualnym wszczęciu i prowadzeniu postępowania dyscyplinarnego wobec adwokatów. Tak było od lat. Nie mówię, że to idealne rozwiązanie, ale jeśli znasz lepsze, to chętnie poznam. Nie sztuką jest szermować nadzorem ministerstwa, ale sztuką stworzyć rozwiązanie zapewniające z jednej strony niezbędną adwokaturze niezależność, a z drugiej gwarantujące Państwu prawo eliminacji ludzi, którzy sprzeniewierzyli się zasadom i etyce wykonywania zawodu adwokata. A tak na marginesie psucie Państwa i prawa, to domena aktualnej ekipy. Jeszcze raz...życzę mniej emocji. Pozdrawiam! Tyle napisałeś, a teraz ja : Nie mam żadnych frustracji... Za wyjątkiem - być może - postów, jakie czytam na tym portalu... Nie przypominam sobie w tym tekście, abym Cię obrażał - wyraźnie zastrzegłem, że "jeśli z tego korzystałeś"... Tak więc znowu przygana - czytaj uważniej... Ale po kolei : Cóż mi po Twoim "argumencie" w rodzaju : "przyjrzyj się jak wygląda adwokatura na całym świecie" - gdzie niby ? Jeśli wygląda tak jak w Polsce - to ja dziękuję. Tak się bowiem składa, że w Polsce (a i w dużej części Europy) panuje w prawie całkowite bezprawie, na którym interesy i interesiki robi...no, zgadnij kto ? Podam jeden jedyny przykład "lobbingu", który w istocie jest kpiną z prawa - i jakoś nie słyszałem, by adwokaci protestowali... Ale zapewne niedosłuch mnie ogarnia... Co powiesz na temat rozliczeń adwokatury z fiskusem ? Może lepiej nie pisz - szkoda mi się później rozpisywac, jak bezczelnie łamiecie prawo. Musiałbym z nazwiskami - a tego czynić nie mogę. Rzekomo bowiem znam polską adwokaturę (oczywiście, jej niewielką część raczej, ale zapewne reprezentatywną dla środowiska ), ale co ? Liczyłeś na to, ze podam nazwiska, adresy, kochanków i kochanki ? Napiszę inaczej - kiedy prześledzić prasę z ostatnich kilkunastu lat - tak, tam znajdziesz przykłady wielu, wielu adwokackich meneli. A i moi znajomi mieliby w tym względzie coś do powiedzenia... Ale wiem, Don Kichocie, z otwartą przyłbicą przyjmiesz ciosy w głowy adwokackie - te są pojemne, zupełnie jak kieszenie.Trzeba się więc trzymac razem - przeciez to podstawa państwa prawa ! A nie - Boże BROń ! - własnych interesów... Chaotyczny krytykant adwokatury o mnie piszesz... Aczkolwiek napiszę Ci to tak prosto (wybacz, ale nie chce mi się wysilać) : krytykuję jedną z najbardziej uprzywilejowanych grup społecznych, którą kiedy chce zrównac się częścia zaledwie (sic!) praw z innymi obywatelami - ta podnosi larum niebywałe. I to jest zjadliwa uwaga co do mojej frustracji - tak, rzeczywiście widząc etyke obecnej palestry wolałbym, aby jej również (jak i władzy) non stop patrzono na ręc i non-stop ograniczano jej przywileje. Nie w imie ludowej rewolucji - ale właśnie w imie sprawiedliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek700 Re: Oj, wyar, wyar IP: *.eurocom.olkusz.pl 28.07.07, 18:13 Po pierwsze - cytujesz innym mój wątek, a polemizujesz z jeszcze innym. Obrażasz, ale nie mnie, tylko adwokatów, pisząc "adwokackie menele". Ja adwokatem nie jestem - czytaj ze zrozumieniem. "Bezczelnie łamiecie prawo" - kto łamiecie? Człowieku, czy Ty rozmawisz sam ze sobą? Z czego niby wykoncypowałeś, ze jestem adwokatem? Jakie nazwiska, jakie adresy i kochanki? Co Ty bredzisz? Sam najpierw przechwalałeś się swoją wiedzą o adwokaturze, a przykłady miałes podobno mnożyć, więc podaj te przykłady, a nie bredź o kochankach, śledzeniu prasy i Twoich znajomych, którzy mieliby cos do powiedzenia. Jesli nie masz nic do powiedzenia, a wszystko póki co wskazuje na to, ze nie masz, to nie marnuj klawiatury. "Krytykuję jedną z najbardziej uprzywilejowanych grup społecznych, którą kiedy chce zrównac się częścia zaledwie (sic!) praw z innymi obywatelami - ta podnosi larum niebywałe" Hehe i kto sie tutaj zabawia w Don Kichota? Nie bedę dalej z Toba rozmawiał, bo to bezcelowe. Na pewno znajdziesz tutaj kogoś, kto będzie chciał marnować sobotę na Twoje frustracje. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rhs Re: Oj, Tomku, Tomku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 21:35 Kolego wyar... jeśli nie zaczęliście palić trawki... to zacznijcie... trzeba mieć jakieś usprawiedliwienie na to, co się gada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Oj, Tomku, Tomku... IP: *.chello.pl 28.07.07, 23:07 a skąd niby znasz?? jesteś adwokatem albo aplikantem???? myślę że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Jakim prawem Rada Adwokacka, ma decydować? IP: *.chello.pl 28.07.07, 17:11 A takim prawem - Janosik bis, że prokuratura poskarżyła się Okręgowej Radzie Adwokackiej w Katowicach. Człowieku! Czytaj uważnie artykuły - nie co drugie słowo. To dlatego biedaku nie rozumiesz, co się dzieje na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: Jakim prawem Rada Adwokacka, ma decydować? IP: *.chello.pl 28.07.07, 23:06 co niby adwokatura utrudnia prokuratorom? niech zaczną coś robić a nie tylko czekają co im Ziobro nakaże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulu Re: Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą IP: *.aster.pl 28.07.07, 12:51 adwokaci nie pozwola nic zrobić swoim sedziowie , lekarze tak samo korporacje tak mają jest przysłowie k..wa k...wie łba nie urwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Zulu! Spróbuj pomyśleć, to nie boli! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 13:26 O czym ty piszesz człowieku? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że "zamykanie gęby" adwokatom jest działaniem na twoją szkodę? Podstawowym obowiązkiem adwokata jest krytyczne spoglądanie na wyczyny "wymiaru sprawiedliwości". Za co mieli ukarać Piotrowskiego? Za to, że walczy z nieprawością? Za to, że mówi o błędach w działaniu ABW i prokuratury? Za to, że tępi kolesiowskie podejście do sprawy tych, którzy mają władzę. Czy ty myślisz, że prokuratorzy, sędziowie, policjanci i tajniacy to anioły Temidy i dopiero po przejściu do adwokatury stają się skvrwielami? Co złego zrobił Piotrowski? Ukradł? Oszukał klienta? A może tylko nazwał po imieniu, to o czego domyśla się bardzo wielu Polaków, a o czym wielu prawników wie na podstawie znajomości innych spraw? Zastanów się chwilę zanim wybełkoczesz swój stereotyp. Za czasów Stalina, za czasów Hitlera też była adwokatura. A ponieważ nie mam już sił wyprowadzać z błędów pożytecznych idiotów, życzę mojemu narodowi takiego zgnojenia zawodu adwokata, by adwokat miał tyle do powiedzenia, ile miał do powiedzenia w państwie Hitlera i w państwie Stalina. Tam pożyteczni idioci wierzyli, że to co robi prokuratura i sąd jest niezawisłe, prawe i sprawiedliwe. Bo niby skąd mieli się wziąć prokuratorzy i sędziowie skvrwiele, skoro kwalifikacje moralne tych grup były niewątpliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
hermano Do krytyków samorządu 28.07.07, 13:52 To może mi napiszecie coś o samooczyszczaniu się prokuratury. Chciałbym zwrócić uwagę, że obecnie kontrolę nad prokuraturą sprawuje jedna partia. Intencje tej partii mogą być zacne, ale "wszelka władza demoralizuje, a władza absolutna demoralizuje absolutnie". Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Do krytyków samorządu 28.07.07, 14:24 hermano napisał: > Intencje tej > partii mogą być zacne, ale "wszelka władza demoralizuje, a władza absolutna > demoralizuje absolutnie". Problem w tym, że intencje "tej" partii nie są zacne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harnaś Re: Do krytyków samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:56 "Powiedział co wiedział", za to intencje SLD itp gniotów, jak 'lyberały" ulokowani w każdej niemal innej niz PiS partii, to są zacni. Już widzieliśmy i wiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Do krytyków samorządu 28.07.07, 16:03 Gość portalu: harnaś napisał(a): > "Powiedział co wiedział", za to intencje SLD itp gniotów, jak 'lyberały" > ulokowani w każdej niemal innej niz PiS partii, to są zacni. Już widzieliśmy i > wiemy! To ilu was, harnasie, że używasz liczby mnogiej? A argumentacja taka więcej od czapy. Jak Cię zatrzymują za przekroczenie prędkości (dopuszczalnej) to tłumaczysz, że "inni jeżdżą jeszcze szybciej"? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Nas jest sporo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:14 A Waszej hołoty równie dużo - ale już widzieliśmy przed 1989 r. co potraficie zrobić z krajem... Dziękujemy, wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Nas jest sporo... 28.07.07, 16:30 Gość portalu: wyar napisał(a): > A Waszej hołoty równie dużo - ale już widzieliśmy przed 1989 r. co potraficie > zrobić z krajem... Dziękujemy, wystarczy... Poczułeś się lepiej? Zajmij się nauką ortografii. Życzę powodzenia na nowym polu, bo obrażanie rozmówców wychodzi Ci na miarę Twoich możliwości intelektualnych, tzn. kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:00 Cóż masz do mojej ortografii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Tia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:22 A Ty niby nie jesteś tym pożytecznym idiotą ? Wystarczy przeczytac Twoje drugie zdanie : > Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że "zamykanie gęby" adwokatom jest działaniem na twoją szkodę? W życiu się tak nie uśmiałem... Może jeszcze napiszesz, że tak samo wspaniali są dziennikarze na ten przykład ? Sursum corda, panowie adwokaci. Zawsze znajdzie się na forach "niepożyteczny idiota",pardon, wielki myśliciel, który - co zdanie - to klapa na oczach i umyśle taka, że lepiej podjąłby się zaprzężenia w wózek dwukołowy i wożenia węgla przeklinając pod chrapami swój proletariacki los... Dziwnym trafem ten co pisze :"O czym ty piszesz człowieku ?" lepiej zdaje sobie sprawę od tego, co ludzie dawno już krytykują, o czym dawno pisza niektóre gazety (dziennikarze to osobna historia, ale czasem uda się im napisac coś prawdziwego i sensownego, w tym wypadku WIELOKROTNIE pisała o tym Polityka i Wprost - całkiem przeciwstawne linia polityczną tygodniki), czemu wystarczy się przyjrzeć będąc choćby o krok od jakiegokolwiek adwokata czy ich grupy, wystarczyłoby tylko prywatnie zapytać... Ale gdzie tam - nasz niepożyteczny mędrzec jest PRZEKONANY przez słowa Piotrowskiego, ze "coś tam śmierdzi" :-)))) I tu już widzimy jego "obiektywizm" - bo przeciez mecenasina "walczy z nieprawością" (zabili Blidę, skurczybyki prokuratory!!!), "mówi o "błędach w działaniu ABW i prokuratury" (już ze 100 razy sąd je wykazał!!! No, a przede wszystkim pokazałem je ja, Piotrowski i Gazeta Wyborcza !!)'no i argument last but not least naszego oświeceńca : Piotrowski tępi kolesiowskie podejście do sprawy tych, którzy mają władzę !!! O Wieszczu - chciałoby się zacytować Ciebie : "Zastanów się chwilę zanim wybełkoczesz swój stereotyp". To ja dodam - nie, Ty nie, nie rób tego ludzkości i - Boże Broń ! - nigdy więcej się nie zastanawiaj...I pisz też mniej - albo chociaż lepiej ogranicz się do forów "Wyborczej" - tu znajdziesz podobnych Tobie intelektualistów... Bedzie Wam raźniej - i - rzeczywiście - pożyteczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ ...a konkretów brak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:53 Wiem o czym piszę. A Tobie życzę żebyś nigdy nie odczuł na własnym grzbiecie "łapania złodziei" przez nasze "prawomiłujące" organa ścigania. Podam ci zawodowy "top": pozbawiono wolności osobę, której zarzucono oszustwo; polegało ono na tym, że w paczuszce wiertełek (10 szt.) o średnicy 2,5 mm, które osoba ta kupiła, ochroniarze sklepowi znaleźli 8szt wiertełek 2,5mm i 2 szt. wiertełek 3mm. Sumarycznie "oszustwo" obejmowało więc 1mm wiertełka o wartości "oszustwa" 0,8zł (słownie: osiemdziesiąt groszy). To przykład skrajny, nawet byłby komiczny, gdyby nie zatrzymanie człowieka, zakucie go w kajdanki, przetrzymanie na tzw. dołku, przeprowadzenie (zabrakło radiowozu) przez centrum miasta - skutego kajdankami i w butach bez sznurówek w samo południe na przesłuchanie do prokuratury. Dobrze, że prokurator miał dużo rozsądku... "Profesjonalizm" i "twarde dowody", o których mówią w reżimowej TV, ocenił niedawno pewien amerykański sędzia. Ten człowiek pierwszy raz w swojej karierze odmówił ekstradycji a wnioski o ekstradycję są oddalane przez sądy USA w 10-20%. Co powiedziałoby Ziobro, gdyby polski sąd tak ocenił "twarde dowody"? Źle postawiłem pytanie. Co powiedziałoby Ziobro, gdyby polski sąd odważył się(!) tak ocenić "twarde dowody"? Nie wiem czy Piotrowski jest uczciwym człowiekiem. Nie mnie to oceniać. Ja mogę spojrzeć prosto w oczy każdemu swojemu klientowi. Mogę spojrzeć prosto w oczy każdemu przeciwnikowi. Mogę spojrzeć prosto w oczy każdemu sędziemu. Zamykanie mi gęby szkodzi nie mi tylko moim podopiecznym: czasami winnym, czasami niewinnym. Pamiętaj, że nie żyjesz w USA. Nie bazuj na amerykańskich filmach. Żyjesz w kraju, w którym ludzie po kilka lat siedzą w areszcie: bez aktu oskarżenia i bez zapoznania obrony z dowodami ich winy, czyli (de facto) bez możliwości przedstawienia przez obronę kontrdowodów. W kraju, w którym nawet treść wniosku o areszt jest przed obroną utajniana (oczywiście "dla dobra śledztwa"). W kraju, w którym areszt zastępuje tortury. W kraju, w którym za niesłuszne pozbawienie człowieka wolności zasądzane są tak marne odszkodowania, że nikt nie liczy się z odpowiedzialnością za ten drastyczny środek zapobiegawczy. W kraju, w którym z zatrzymania przeprowadza się niemal "telewizyjne transmisje z poślizgiem" a wyroki uniewinniające są przemilczane. Tych, którzy uważają, że wymiar sprawiedliwości jest ok tylko adwokaci są skvrwysyny, zapraszam na ciekawe rozprawy. Zwolenników kary śmierci też zapraszam. Po takiej rozprawie zadaje im pytanie: czy tym ludziom, którzy siedzą za stołem, oddałbyś władzę nad swoim życiem (i śmiercią)? Nie spotkałem nikogo, kto nie zmieniłby zdania. Nie zamykaj gęby adwokatom. Dla swojego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar A niby gdzie miałyby być ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:26 Znowu komizm - ale zabarwiony ironią... Więc najpierw co do tej zabawnej ironii a propos bazowania przeze mnie na amerykańskich filmach... Tak - nie odpowiada mi taki polityk jak Rambo-Ziobro, ale pewnie z zupełnie innych powodów niż Tobie... Żyjemy w dziwnym kraju, w którym najbardziej zabawni sa ludzie tacy jak Ziobro - ale ich przeciwstawieniem,antytezą równie nieakceptowalną jesteś Ty,i ludzie tacy jak Ty... Komu chcesz naopowiadać bzdur o "zamykaniu gęby adwokatom" ? Zwłaszcza tym słynnym, którzy z Pruszkowem i Wołominem niejeden interesik zrobili...tfu ! przepraszam, oczywiście niejedną sprawę wygrali dla niewinnych ludzi latami siedzących w aresztach... Komu chcesz wmówić na podstawie TWOJEGO BANALNEGO PRZYKłADZIKU o oszustwie, że żyjemy w policyjnym państwie (a jakże ! zaczęło się na pewno od Ziobry !) ? Tym bardziej, że widziałem setki takich spraw i takich relatywistycznych moralizatorów jak Ty, którzy chętnie widzieliby w takiej sytuacji możliwośc ad hoc uniewinniania oszustów z powodu "znikomej szkodliwości czynu" ? Przeciez to było tylko 80 groszy, a Pan taki ładny, w sumie sklep powinien jeszcze przeprosić delikwenta - ażeby oczywiście śmiejąc się w kułak pojechał do nastepnego, gdzie tym razem byłoby mu się udało - kto wie, może oszukać tym razem na 800 zł ? Prokurator miał dużo rozsądku - zapewne... Daruj sobie wypisywanie tego typu głupot, uogólnień itp. Nie będę pisał o sprawie Mazura - jeśli nawet były tam jakieś problemy - to dlaczegóż bez żadnego problemu prokuratura amerykańska zaakceptowała wniosek o ekstradycję ? Też tam siedzą idioci ? Tu chodzi zresztą o coś całkiem innego, ale zabrałoby mi zbyt dużo czasu, by pisać na ten temat... Ostatnie więc : tym "ludziom za stołem" nie oddałbym władzy nad swoim życiem i śmiercią. BARDZIEJ JEDNAK NIE ODDAłBYM WłADZY NAD TYMIż SKU..SYNOM, KTóRZY ZABIJAJą. Aby później - a jakże ! - tacy jak Ty,kiedy mordowani przez bandziorów będą wydawać ostatnie tchnienie, jako myśl ostatnią wzięli pod uwagę fakt, że tacy jak "Ci ludzie zza stołu" bedą mieli przynajmniej możliwość, ażeby godnie bandziorom za Twoje życie odpłacić. Lub za życie mojej córki, jeśli siebie nie bierzesz pod uwagę... Chętnie nie zamknę gęby adwokatom - na sali rozpraw. Tam wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Na ilu rozprawach w życiu byłeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 19:39 Przyznaj uczciwie. Nawet "Pruszków" ma prawo do obrońcy. Walka z przestępczością to walka nieustanna. To robota dla fachowców, których dziś nie mamy i długo mieć nie będziemy. Dlaczego? Bo żyjemy złudzeniami, że przyjdzie szeryf, pozamyka "Wołomin" i "Pruszków", wyda genialne ustawy i przestępczość się zlikwiduje. Ludzkość likwiduje złodziejstwo od kilkudziesięciu tysięcy lat z wiadomym skutkiem. Najlepiej polską mentalność w "wymiarze sprawiedliwości" określił Stanisław Tym. Stwierdził on, że żyjemy w kraju, w którym każdy skazałby złodzieja telewizora o wartości 500zł na karę śmierci i najlepiej żeby tę karę wykonać natychmiast; natomiast jeśli sam zatłucze sąsiadkę, to się jej należało, bo to stara kvrwa była. Brak nam, a szczególnie naszym "funkcjonariuszom wymiaru sprawiedliwości" pokory wobec prawa. Oni są zakochani w nazwie "władza sądownicza" i za nic nie zamienią jej na nazwę "służba prawu". Nie wystarczy wiedzieć, że Baleron jest gangsterem. Trzeba to jeszcze Baleronowi udowodnić. Systemy Hitlera czy Stalina nie zadawały sobie takiego trudu. One wiedziały i to im wystarczało. Moim rodakom też wystarcza, że wiedzą. A brak dowodów... To wszystko przez łajdaków adwokatów! Na pohybel im. A amerykańska prokuratura... No cóż opowiem bajkę: pan Z. pojechał do kraju U. gdzie obiecano mu pomoc. Co to kosztuje? Nic-niech się chłopaki cieszą. Przecież i tak sąd w U. uwali problem. No i uwalił. Pewnie się mylę. Ze Szwajcarii pan Z. też wrócił z sukcesami. Mało wiesz o tym światku (mam na myśli tzw. wymiar sprawiedliwości). Ja bujam się w nim kilkanaście lat. Pewnie dla ciebie to nic nie znaczy. Twoje prawo. Kończę dyskusję z tobą. Nadal mam cię za pożytecznego idiotę. Moje prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Łatwo jest wytykać błędy, czyniąc jedynie to. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:53 Takie spory pomiędzy adwokaturą a prokuraturą, powinny rozstrzygać niezależne instytucje. Nikt nie może być arbitrem w swojej sprawie, a tak się niestety stało w tym przypadku. To Twój (Wasz) ulubieniec Piotrowski wołał kiedyś na sali sejmowej, kiedy zdychał PRL i dobijano Milicję. Wówczas mecenasio ryczał jak lew, ze policja (milicja) ma łapać złodzieja i go złapać, a nie strzelać do niego gdy ucieka. Co już nie pamiętacie?. Wówczas kiedy różnej maści przestępcy i mafiozi jeździli beemwicami i tp autami, a niesłuszna milicja przepoczwarzają się w słuszną ale nadal jeżdżącą Polonezami i Nyskami policję, on WIELKI PIOTROWSKI, opowiadł nam takie głodne kawały, bo milicja była celowo znienawidzana przez ekstremę solidarnościową. To on Piotrowski, jest szczególnym demolatorem prawa i generatorem rozprzestrzeniającej się przestępczości Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą 28.07.07, 14:08 Gość portalu: zulu napisał(a): > adwokaci nie pozwola nic zrobić swoim > sedziowie , lekarze tak samo > korporacje tak mają > jest przysłowie > k..wa k...wie łba nie urwie xxxxxxxxxxxxx Zulu-=-gula Ci skacze? Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą 28.07.07, 17:46 brzydko oj brzydko jak pisowcy nie mają argumentowto uzywają wulgaryzmów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Oczywiście... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:57 To jasne, że adwokaci maja rację - za podobny numer Ziobry larum byłoby na całą Polskę (gdyby powiedział, że prawdopodobnie Blida jest winna udziału w aferze węglowej), tym razem adwokacina powiedział, ze prokuratura będzie mataczyć ("stwarzać pozory dobrej roboty i prawdopodobnie będzie robiła wszystko, by swoim nie spadł włos z głowy") - przepraszam, będzie "prawdopodobnie" mataczyć - i teraz "GW" nie robi wielkiego halo - dla nich wszystko jest w porządku, ponieważ słowa papugi odnoszą się pośrednio do ich przeciwnika politycznego... Ale gdzie, panowie - tfu ! - dziennikarze, Wasz tzw. obiektywizm ? Zapomnialem, został z człowiekiem honoru, Kiszczakiem. I jego ludźmi - czyli, jak twierdza wtajemniczeni, z Wami samymi... Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Oczywiście... 28.07.07, 15:27 Nadal kwilisz? Ziobro jest "władzą" i nie może gadać co mu się żywnie podoba(to znaczy nie powinien). Czy adwokat powiedział że ABW to mordercy? Nie? A zero gadał tak o lekarzach co? Pozostałych wynurzeń nie będę komentował. Gdzie jest zomo widziały pielęgniarki i cała niepisuarowa polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: święty... Re: Oczywiście... IP: *.ztpnet.pl 28.07.07, 15:44 Jest dobrze, powiedział bym bardzo. To tylko kilkanaście miesięcy a pisiory odpłyną w niebyt polityczną. Do włady dojdzie inna opcja polityczna a wtedy....pisiorki i ich poplecznicy będą srali w gacie ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Ja wiem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:10 Czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoja najmocniejszą stroną - to jasne... Ale jako ćwierćinteligent powinieneś zadać sobie chociaż tyle trudu, żeby wiedzieć, że władza może sobie gadac co jej zywnie sie podoba... Byleby tylko tego nie robiła... Faktycznie, kwilę. Zawsze głupota moich interlokutorów poraża mnie do tego stopnia, że śmiejąc się uderzam w wysokie tony... Tak, Demokrato,adwokat powiedział, że prokurator to przestępca, a bardziej "prawdopodobnie" przestępca. Wiem, że w Twoim, Towarzyszu, relatywiźmie ( a raczej relatyzwisie) są "ich" przestępstwa i "nasze" przestępstwa. Choć "nasze" sa bardziej nasze - a więc pal je licho, prawda, konstruktorze rzeczywistości spod znaku GW ? Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Ja wiem... 28.07.07, 16:42 A co byś zrobił jakbym cię podał do sądu za "ćwierćinteligenta"? Czy jak twoi idole polityczni umiesz tylko bzdury pleść? A może uważasz że jesteś anonimowy? Abyś sie nie zdziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Podaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:27 Spokojnie podam Ci adres - a przed sądem udowodnię, żeś najczystszej wody ćwierćinteligent ! :-) Czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Na Ciebie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:59 Proszę, podaj adres mailowy - ja podam swój w którym napisze Ci dane - a później możesz mnie pozywać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Na Ciebie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 00:14 skoro nie wiesz jaki jest jego adres mailowy to lepiej nie ryzykuj i nie myśl już nigdy więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Prokuratorzy zapewne często są kompetentni i ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.07.07, 15:47 ... profesjonalni, ale mimo to - często - zdarzają się im wymuszone błędy. Są tylko ludźmi, nie chcą wchodzić w konflikt z przełożonymi, boją się utraty stanowiska - bo "mają żonę i dzieci", stąd bywają nadmiernie spolegliwi względem "życzeń" przełożonych. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą 28.07.07, 15:53 Brawo Panie Mecenasie! Vivat Adwokatura! A tym dupkom się wydawało, że wszystko im wolno. Ostatnie występy (raczej występki) pożal się Panie Boże doktora praw - żenujące! Ale cóż, waaaaaadza, czasem resztki rozumu odbiera. Pod warunkiem, że kiedykolwiek waaadza go miała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar No... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:12 Całe szczęście, że ma ją lud, któregoś przedstawiciel. Towarzysze adwokaci pomoga Wam znowu "ulepszyć" ład i porządek. Oj, tego jestem pewien - wszak vivat adwokatura ! A zwłaszcza broniący ZOMO-wców w sądach Piotrowski - prawy człek, bo dopieprzył Ziobrze... Cóż to teraz za odwaga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cartman Re: No... IP: *.chello.pl 28.07.07, 23:16 jak jeszcze nie było cię na świecie (i dobrze) to właśnie adwokaci bronili członków demokratycznej opozycji. Zrobili więcej dobrego niż pis. Każdy ma prawo do obrony, nawet członkowie zomo - może kiedyś zrozumiesz, sam może kiedyś będziesz potrzebował adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosta baba ze wsi Mój punkt patrzenia na tę sprawę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:12 Uważam że PiS jak partia sprawująca obecnie władzę, po iluś tam latach nieustannego rozkradania Polski, i zubożania polskich rodzin przez inne ugrupowania polityczne, jest mimo wszystko bardziej odpowiedzialna za śmiertelny skok z okna zdesperowanej beznadzieją życia matki dzieci, niż za samobójczą śmierć umoczonej w jakieś co najmniej machloje byłej Pani minister! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Brawo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:15 Tu akurat sie zgadzam w pełni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzel Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą IP: *.metrolink.pl 28.07.07, 17:06 gościu na czyim jesteś etacie? Czy powysyłano was komisarzy po różnych portalach aby bronić ostatnich szańców. Moim zdaniem większość z was jest rozgarnięta jak przysłowiowa kupa śmieci. A tacy zawsze zadanie wykonają bez względu na okoliczności. Do zobaczenia po wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K, Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą IP: *.fema.krakow.pl 28.07.07, 17:42 Przecież wiadomo, że adwokaci będą bronić swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne wydaje sie ze rada adwokacka "postarala sie" 28.07.07, 17:55 GazWyb podaje: > Nie będzie postępowania dyscyplinarnego wobec mecenasa Leszka Piotrowskiego, > pełnomocnika rodziny Blidów, za wywiad udzielony "Gazecie". Jego ukarania > domagała się prokuratura. - To była z jej strony niepotrzebna wrażliwość na > krytykę - stwierdził rzecznik dyscyplinarny Okręgowej Rady Adwokackiej w > Katowicach. > Poszło o wywiad, którego mecenas Piotrowski udzielił w maju, kilkanaście dni > po samobójczej śmierci Barbary Blidy [...] Piotrowski na łamach "Gazety > Wyborczej" stwierdził, że oficerowie ABW popełnili błąd, bo nie przeszukali > łazienki, w której Blida popełniła samobójstwo, a pilnująca jej > funkcjonariuszka zostawiła ją samą. Dziwił się, że nie przedstawiono im > zarzutów. Zarzucił łódzkim prokuratorom, że stwarzają tylko pozory dobrej > roboty. Zasugerował nawet, że śledczy mogą nie doszukać się żadnych > nieprawidłowości w akcji służb specjalnych. - Mamy do czynienia z > sytuacją, w której prawdopodobnie prokuratura będzie robiła wszystko, aby > swoim włos z głowy nie spadł - mówił adwokat. > Słowa Piotrowskiego do tego stopnia oburzyły łódzkich prokuratorów, że > wysłali na niego skargę do ORA w Katowicach. Według śledczych pełnomocnik > Blidów przekroczył granice dozwolonej krytyki, a niektóre jego stwierdzenia > noszą znamiona pomówienia i podważają ich kompetencje oraz profesjonalizm. > Prokuratura w Łodzi nie chciała komentować decyzji o odmowie wszczęcia > postępowania dyscyplinarnego wobec mecenasa Piotrowskiego. - To była decyzja > samorządu adwokackiego i niech tak pozostanie - stwierdziła prokurator Monika > Galus-Taracha, zastępczyni szefa Prokuratury Okręgowej w Łodzi. Ja bym to ujal tak: "Badający zarzuty prokuratury mecenas Leszek Żołna, rzecznik dyscyplinarny Okręgowej Rady Adwokackiej, stworzyl tylko pozory dobrej roboty". "Okręgowa Rada Adwokacka mogla nie doszukać się żadnych nieprawidłowości w wypowiedziach mecenasa L. Piotrowskiego, pelnomocnika rodziny Blidow, bo... mamy do czynienia z sytuacją, w której prawdopodobnie samorząd adwokacki zrobił wszystko, aby swojemu włos z głowy nie spadł". Chcialbym zwrocic uwage, ze prezentowanie własnych odczuć, w tym krytycznych pod adresem samorzadu adwokackiego, jest prawem każdego obywatela do wyrażania własnych myśli i poglądów i dlatego mam nadzieje, ze nie bedzie ze strony samorzadu adwokackiego niepotrzebnej wrażliwości na krytykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyar Ha ha ha :-))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 18:01 Doskonałe - i celne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEON ZAWODOWIEC Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 23:42 Ujawnić agenturę SB w zawodzie prawników zwłaszcza na Śląsku i na wydziale prawa UŚL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEON ZAWODOWIEC Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 15:45 Faktem bezspornym jest, że UŚl. był kuźnią kadr komunistycznych i Służby Bezpieczeństwa. Dlatego należy przeprowadzić tam lustrację, dekomunizację i deesbekizację zwłaszcza na wydziale prawa. Trzeba ujawniać i potępiać TW SB wśród prawników jak np. donosiciel, który robił karierę z poparciem goryli SB prof. Nowak. Przecież ekspertyzy robione przez śląskich naukowców związanych z SB nie mogą być wartościowe. Ponad 200 agentów SB pracowało i nadal pracuje na śląskich uczelniach. Ilu z nich jest adwokatami, prokuratorami i sędziami? Środowisko zwłaszcza śląskick prawników wymaga totalnego i szybkiego wyczyszczenia. Samo środowisko się nie oczyści, Trzeba zdecydowanych działań PIS Za rządów komunistycznego aparatczyka L. Millera wszystkie instytucje były w łapach SLD a delegaturą ABW kierował pł.SB. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Pełnomocnik Blidów wygrał z prokuraturą 03.08.07, 10:06 Wracają tryumfalnie "nieznani sprawcy". A prokuratura, po drobiazgowym śledztwie ustali, że Pam Mecenas, po prostu sam się pobił. Skąd my to znamy? Odpowiedz Link Zgłoś